Dodaj do ulubionych

Intelekt czy łaska

13.01.24, 04:13
Często na tę kwestię się natykam, bo żyje w czasach gdy jest nadmiar rzekomej wiedzy intelektualnej która paraliżuje działanie bardziej niż je uskutecznia. Intelekt został wykorzystany do zbudowania toru przeszkód . Jednocześnie wymywany jest język wartości. Widzę jednak z wiekiem że ich wybór determinuje skuteczność działania . Jeśli wybierasz dobre jest łaska która wskaże drogę i nią poprowadzi.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Intelekt czy łaska 13.01.24, 04:21
      Zawsze jest ten motyw w życiu że świat zwodzi i kłamie. Nawet jeśli wydaje się mówić racjonalnie. Myślę że w tym leży sedno idei postępu. Wierzy że rozpoznał dalej intelektualnie podczas gdy jest to z istoty kłamstwo samo w sobie . To tak jakby wierzyć że można jeszcze głębiej nurkować i oswajać wodę. Można tylko troszkę z zamkniętymi ustami i wracać na powierzchnię. Postęp oznacza utonięcie. Zawsze trzeba umieć pływać po powierzchni.
      • dotera Re: Intelekt czy łaska 13.01.24, 04:32
        Tak jak intelekt nas wiąże ze światem i coraz bardziej podtapia tak istnieje też duch który jakby lustrzane wiązał ale dając właśnie przestrzeń życia a nie ja odbierając . W bajkach nieraz jest motyw pokus życia, którym nie można się poddać bo się zginie lub zamieni w kamień To coś o stosunku do świata. Trzeba najpierw nauczyć się pływać po powierzchni. Nie dać się skusić nurkowaniem. O tym jest wybór wartości . Wtedy oceany i morza nie są przerażająca głębina tylko przestrzenią łącząca kontynenty.
        • dotera Re: Intelekt czy łaska 13.01.24, 04:48
          Ten temat oszustwa jest czymś egzystencjalnym uniwersalnym . Mam poczucie że nowoczesność postanowiło oszukać że to oszustwo istnieje tylko w imię postępu w nie brnąć . Prosta tej prawdy jest dla mnie osobiście moim własnym przewrotem kopernikańskim. Kluczem do rozwiązania problemu życia . Czymś co po prostu rozcina węzeł gordyjski .
          • dotera Re: Intelekt czy łaska 13.01.24, 04:50
            Zrozumienie najprostszej kwestii że można pływać po wodzie ale nie mozna pod wodą bo można się utopić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka