Dodaj do ulubionych

Jako nastolatek

31.01.24, 15:05
Miałem pewne zdarzenie. Miałem też inne jako dziecko.

Te zdarzenia się cyklicznie powtarzają. Dokładnie tak jak powiedział jogin.

Kojarzę też inne zdarzenie, a raczej dwa którego sensu nie zrozumiałem. Zrozumiałem dekady później . Tylko te akurat już intuicja dobrze mi na starcie podpowiedziala o co chodzi choć wiedzy nie mogłem mieć żadnej jako dziecko
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Jako nastolatek 31.01.24, 15:20
      Słuchać nalezy intuicji. Ponad innych ludzi i własny rozsądek.ten ostatni jest zbudowan na ograniczonej ilości danych. Common sense to iluzja.
      • dotera Re: Jako nastolatek 31.01.24, 15:21
        Generalnie common to nic innego jak iluzja
        • dotera Re: Jako nastolatek 31.01.24, 15:37

Przypomniał mi się ten cytat. C
          Może coś w tym jest.

Immanentyści — to najzajadlejsi reakcjoniści, jawni głosiciele fideizmu, ludzie konsekwentni w swym wstecznictwie. Nie ma pośród nich ani jednego, którego najbardziej teoretyczne prace z dziedziny gnozeologii nie kończyliby się otwartą obroną religii, usprawiedliwieniem tego czy innego średniowiecza.

Włodzimierz Lenin, Materializm a empiriokrytycyzm,
          • dotera Re: Jako nastolatek 31.01.24, 15:41
            Parafrazując słowa bohatera Shot Caller Są wasze prawa nowoczesne i prawa średniowieczne. Te drugie mają znaczenie
            • dotera Re: Jako nastolatek 31.01.24, 19:11
              Solipsyzm nie jest sprzeczny z realizmem moim skromnym zdaniem . Myślę że to realizm magiczny. Nie jest też egocentryzmem . Tym właśnie jest nowoczesny materializm
              • dotera Re: Jako nastolatek 01.02.24, 09:41
                Często się przeciwstawia zabobon średniowiecza oświeconej wiedzy racjonalnej. Podczas gdy moim zdaniem średniowiecze nie miało problemu z realizmem . To wokół zakonów powstawała nauka . Zaś oświeceniowi myśliciele dziwnym trafem mieli pociąg do ezoteryki na drugą nóżkę i coraz mocniej z czasem ideologizowali edukację .
                • dotera Re: Jako nastolatek 01.02.24, 09:50
                  Współcześnie jest idea że władza wiedzą ma być ukryta , ale głupota jawna. Myślę że kultura europejska była zbudowana na racjonalnej jawności s nowoczesność chce ją zwrócić przeciwko sobie . Żyjemy w kulturze manipulacji i klamstwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka