Dodaj do ulubionych

Moja historia i wyniki-co robić?

25.07.09, 11:33
W 2004r.miałam wyciętą praktycznie całą tarczycę z powodu
guzków.Dosyć długo trwało wyrównywanie hormonów i przez ostatni rok
czułam się już lepiej.Od 3 tyg.nasiliły się znacznie objawy,które
były znacznie łagodniejsze.Są to:niesamowita słabość(stany przed
omdleniowe),potworne zawroty głowy,które uniemożliwiają mi wyjścia z
domu,poty,wiecznie mi gorąco,oczy palą i pieką,drętwienie
rąk ,wewnętrzny niepokój,puchną mi nogi,no i typowe objawy przy
niedoczynności jak np.wypadanie włosów,drażliwość,senność itp.
Od maja tego roku zażywam 1oo Eltroksinu dziennie.
Wyniki badań z wczorajszego dnia:
TSH 3,585 (0,27-4,7)
FT3 3,27 (4-8,3) 73,09%
FT4 17,04 (9-20) 74,8%
Z tego co wyczytałam na forum,to hormony są ok.TSH też w normie,ale
w górnej granicy.
W maju TSH było 1,37 (0,38-4,31)i czułam się lepiej.Kompletnie się
już w tym wszystkim pogubiłam i nie wiem co się w tej chwili
dzieje.....wpadam w jakieś depresyjne i płaczliwe stany....nie mogę
sobie ze sobą poradzić ...przestałam rozumieć własny organizm.
Proszę Was PORADZCIE COŚ!Wizytę u endo mam w pazdzierniku.Badania
zrobiłam sobie prywatnie,po przeczytaniu Waszych postów.Moja endo
zleca po jednym badaniu raz na pół roku(tzn.raz TSH,innym razem FT4
lub FT3).
Co mam robić,bo nie umiem już tak dalej funkcjonować.....
Obserwuj wątek
      • elusia.5.2 Re: Moja historia i wyniki-co robić? 25.07.09, 15:38
        marsjanka1999 napisała:

        > FT4 73.09% [wynik 17.04, norma (9 - 20)]
        > FT3 -16.98% [wynik 3.27, norma (4 - 8.3)]
        >
        > nie wiem jak ty liczyłaś - ale procenty przy wynikach które
        podałaś wychodzą ta
        > k
        >
        > czy robiłaś sobie ostatnio morfologię?
        Tak,rzeczywiście -dziękuję za poprawkę.
        Czyli podaję jeszcze raz:TSH 3,585(0,27-4,7)
        FT3 16,98%
        FT4 73,o9%
        Wyniki morfologii z maja były ok.Żelaza trochę za dużo 181,0 przy
        normie 37,0-145,0.Natomiast cholesterol dużo za duży-291.
        Czy teraz miałabyś jakieś sugestie?
    • yacha4 Re: Moja historia i wyniki-co robić? 26.07.09, 13:34
      Elusia.5.2
      Postaram się podsumować
      - masz wyciętą tarczycę
      -bardzo duża różnica pomiędzy FT4>>>>FT3, stąd to złe samopoczucie, chociaż
      objawy są dziwnie pomieszane
      -TSH podwyższone, chociaż w normie lab., co nie znaczy, że jest dobre dla osoby
      bez tarczycy
      -naczyniak na wątrobie
      - morfologia z maja już nieaktualna
      - żelazo,jeśli z maja tez nieaktualne

      Co masz zrobić?
      Skontaktować się z endokrynologiem, nawet prywatnie.

      Co mogę poradzić?
      Sprawdź ferrytynę. Żelazo jest wysokie co nie znaczy, że ferrytyna jest wysoka,
      może być niska.
      Spróbować suplementować selen.
      Zapytać lekarza-endo czy naczyniak wątroby hamuje przemianę FT4 w FT3 ?- taka
      przemiana zachodzi w zdrowej wątrobie.
      Jeżeli ta przemiana jest zaburzona, wówczas dostaje się w tabletkach: 2 hormony.

      Pozdrawiam
      Ewa
        • jurmik Re: Moja historia i wyniki-co robić? 26.07.09, 15:26
          Kilkakrotnie już na tym forum poruszano ten problem - jak jest
          wysokie żelazo we krwi, to najczęściej wtedy jest bardzo niska
          ferrytyna (sprawdzisz - zobaczysz), a wtedy oczywiscie trzeba brać
          żelazo i po jakimś czasie ferrytyna pójdzie w góre, a żelazo zacznie
          się obniżać (bo zostanie zmagazynowane).
          Jasne, że gdyby ferrytyna wyszła wysoka, to nie wolno brać żelaza.
          Napisz, jaką miałaś ferrytynę - powinnaś mieć wynik około połowy
          podanego na wyniku zakresu normy
          Poczytaj wątek o ferrytynie
      • elusia.5.2 Re: Najświeższe wyniki-proszę o wnioski 29.07.09, 18:02
        Wyniki z wczorajszego dnia:
        TSH 1,29 (0,4-4,0)
        FT4 1,6 (0,8-1,9)72,73%
        FT3 3,0 (1,8-4,2)50%
        żelazo 131,2 (37,0-145,0)
        ferrytyna 36,3 (10,0-150,0)

        5 dni temu:
        TSH 3,585 (0,27-4,7)
        FT4 17,04 (9-20)73,09%
        FT3 3,27 (4-8,3) -16,98%

        Nie wiem czym tłumaczyć,aż takie rozbieżności w wynikach.Endo
        stwierdziła,że to.....laboratorium nie rzetelne.....ale trudno mi to
        uwierzyć.Myślę,że to jednak z moimi hormonami coś się działo
        (dzisiaj już trochę lepiej się czuję,choć jeszcze daleko do pełni
        szczęścia).

        Co Wy myślicie o takich skokach w przeciągu raptem 5 dni.
        Leczenie mam kontynuować w dawce 100 Eltroxinu +selen.
        Prosiłabym Was też o pomoc w interpretacji wyników żelaza,które już
        jest w normie (w maju było za wysokie)i ferrytyny 36,3 (10,0-150,0).
        Z tego co przeczytałam,to powinno być przynajmniej połowę normy,a
        więc chyba muszę brać dodatkowo żelazo,tak?
        Bardzo proszę o odpowiedz......
          • elusia.5.2 Re: Najświeższe wyniki- 30.07.09, 12:55
            hashi-tess napisała:

            > a ja wcale się nie dziwię wynikom
            > przy takim braku ferrytyny.
            >
            > Ja w Twojej sytuacji załatwiłabym sobie
            > suplementację T3 lub żelazo w zastrzykach.
            > Zażywanie tabl. żelaza w tej sytuacji,
            > to skazywanie się na długotrwałe cierpienie.
            >
            > Hashi-Tess!
            1. Czy masz na myśli selen,pisząc o suplementacji T3?
            2. W moim przypadku ,gdzie ferrytyna=36,3 (10,0-150,0)uważasz,że
            jej poziom powinienien być przynajmniej 70,tak?

            Czuję się OKROPNIE-zawroty głowy,poty,potworne pieczenie
            oczu,słabość (dzisiaj ledwie nie zemdlałam w sklepie).
              • hashi-tess Re: Najświeższe wyniki-TESS odpowiedz 31.07.09, 08:33
                elusia.5.2 napisała:

                > Jeszcze wyniki morfologii(wszystko w normie):
                >
                > hemoglobina 13,9(12-16)
                > hematokryt 42%(37-47)
                > leukocyty 4,8tys.(3,8tys.-10tys.)
                > erytrocyty 4,5 mln (3,8-10 mln)


                piszesz o moroflogi, a ja o braku
                ferrytyny. Przy schorzeniach tarczycy
                to częste występujące powikłanie -
                Ty masz ANEMIĘ.
                • yacha4 Re: Najświeższe wyniki-TESS odpowiedz 31.07.09, 09:33
                  W lutym tego roku miałam żelazo 76 μg/dL ( 37- 145 ), a HGB 13,1 g/Dl (12 -16),
                  ferrytyna 89,4ng/ml (10-291). Lekarz rodzinny powiedział, że wyniki są bardzo
                  dobre i nie ma potrzeby dodatkowego podawania żelaza.
                  Elusia.5.2
                  żelazo ma podwyższone: 181,0 jednostek, HBG: 13,9 (12-16) w granicach normy,
                  więc sądzę, że lekarz nie przepisze leku na uzupełnienie żelaza.

                  • elusia.5.2 Re: Najświeższe wyniki-TESS i Yacha4 31.07.09, 13:24
                    yacha4 napisała:

                    > W lutym tego roku miałam żelazo 76 μg/dL ( 37- 145 ), a HGB 13,1
                    g/Dl (12
                    > -16),
                    > ferrytyna 89,4ng/ml (10-291). Lekarz rodzinny powiedział, że
                    wyniki są bardz
                    > o
                    > dobre i nie ma potrzeby dodatkowego podawania żelaza.
                    > Elusia.5.2
                    > żelazo ma podwyższone: 181,0 jednostek, HBG: 13,9 (12-16) w
                    granicach normy,
                    > więc sądzę, że lekarz nie przepisze leku na uzupełnienie żelaza.
                    >
                    Mała poprawka,żelazo 181 miałam w maju,teraz jest 131,2 (37,0-
                    145,0),natomiast ferrytyna 36,3 (10,0-150,0).
                    Tess pisze,że to anemia i potrzebne żelazo w zastrzykach,Yacha4 coś
                    odwrotnego.Dziewczyny,jak to jest faktycznie?

                    Czy zebrać dla jaśniejszego obrazu wszystko w całość?
                    • yacha4 Re: Najświeższe wyniki-TESS i Yacha4 31.07.09, 16:25
                      ok, żelazo i ferrytyna w granicach normy.

                      Elusia.5.2 napisała:
                      > Tess pisze,że to anemia i potrzebne żelazo w zastrzykach,Yacha4 coś
                      > odwrotnego.

                      Coś odwrotnego znaczyłoby, że twierdzę iż nie masz anemii a tego nie napisałam.
                      Napisałam tylko jak było w moim wypadku.
                          • jurmik re: Najświeższe wyniki-do Yacha4 31.07.09, 17:54
                            Ja też myślę, że trzeba brać żelazo, jak ma się niską ferrytynę -
                            nie wiem czy koniecznie w zastrzykach (niektóre forumowiczki miały
                            ferrytynę bliską zera - 1 czy 2 - i poprawiły ją tabletkami, jak
                            pisały niedawno, choć trwało to długo).
                            Poczytaj o ferrytynie i bedziesz wiedziała, dlaczego Twoj wynik nie
                            jest dobry.
                          • elusia.5.2 Re: Najświeższe wyniki-do Yacha4 31.07.09, 21:07
                            yacha4 napisała:

                            > Rozumiem.
                            > Mam do Ciebie pytanie.
                            > Czy po operacji miałaś robione USG tarczycy?


                            USG tarczycy po operacji nie wykazało nawet jej szczątków.Dopiero
                            przy kolejnym USG(po 2 latach od operacji)znaleziono 1cm jednego
                            płata,a drugiego nie mam wcale.

                            O ferrytynie czytałam i wiem,że jest niskie(ale jednak w jakiejś
                            tam normie)i trudno mi uwierzyć w to,że jej niski poziom jest
                            przyczyną mojego fatalnego samopoczucia.....
                            • yacha4 Re: Najświeższe wyniki-do Yacha4 01.08.09, 07:33
                              Elusia.5.2
                              Ciekawi mnie co endo powiedziała na temat Twoich wyników - ferrytyny i żelaza.

                              Elusia.5.2 napisała:
                              >>>USG tarczycy po operacji nie wykazało nawet jej szczątków.Dopiero
                              przy kolejnym USG(po 2 latach od operacji)znaleziono 1cm jednego
                              płata,a drugiego nie mam wcale.

                              Czyli ostatnio, przez co najmniej 2 lata nie miałaś robionego USG? Wiem,że guzki
                              mogą odrastać, nawet po całkowitym usunięciu tarczycy.
                              Może warto zrobić jeszcze USG?

                              • hashi-tess Re: Najświeższe wyniki-do Yacha4 01.08.09, 08:05
                                tarczyca odrasta?
                                nie, powiększa się tylko zostawiona
                                tkanka z powodu braku hormonów.
                                Autorka jest w niedoczynności,
                                a organizm sam próbuje sobie radzić.

                                W przypadku braku tarczycy oznaczanie TSH
                                jest wydawaniem niepotrzebnie pieniędzy.
                                Dlaczego?
                                Musimy odpowiedzieć na pytanie: co ma stymulować
                                TSH skoro nie ma tarczycy??????????

                                Masz problem z niedoczynnością.
                                Jest to nawet widoczne w Twoich postach,
                                które są niespójne.
                                • elusia.5.2 Re:Hashi-Tess 01.08.09, 11:01
                                  hashi-tess napisała:

                                  > Masz problem z niedoczynnością.
                                  > Jest to nawet widoczne w Twoich postach,
                                  > które są niespójne.


                                  TESS,że mam niedoczynność-to wiem.
                                  Dlaczego twierdzisz,że moje posty są niespójne....To,że wyniki
                                  zmieniły się diametralnie w ciągu 5 dni, dla mnie też było
                                  zaskoczeniem . Szukam tutaj wyjaśnienia,ponieważ jesteście w tym
                                  temacie bardziej wyedukowane.Chyba taki cel przyświeca temu
                                  miejscu.....
                                  • hashi-tess Re:Hashi-Tess 01.08.09, 15:13
                                    nie robi się badań hormonów tarczycy
                                    co 5 dni. To zbyteczne wydawanie kasy.

                                    Co do niespójnych wypowiedzi -
                                    stwierdzam tylko fakt, nie mam
                                    o to żadnych pretensji.
                                    Chciałam tylko w ten sposób
                                    powiedzieć o Twojej niedoczynności.
                                    Zresztą dotyczy to nie tylko Ciebie,
                                    mnie to również dotyka.
                                    Niestety syntetyczna tyroksyna NIGDY
                                    nie zastąpi naturalnej/swojej.
                                    Stąd czasami ja też się czuję
                                    nad/niedoczynna.

                                    Pzdr
                                    Tess
                                    • elusia.5.2 Re:Hashi-Tess 02.08.09, 10:22
                                      hashi-tess napisała:

                                      > nie robi się badań hormonów tarczycy
                                      > co 5 dni. To zbyteczne wydawanie kasy.


                                      O.k. TESS....nie chciałam,aby to zabrzmiało jak wyrzut.
                                      Hormony badałam,ponieważ szukałam przyczyny złego samopoczucia(no i
                                      wyszło FT3 -16,98%,a FT4 73,09%).Gdy endo zobaczyła te wyniki
                                      zleciła powtórne wykonanie hormonów(stąd ta różnica 5 dni między
                                      obydwoma badaniami),które wyszły tak:
                                      FT3 50% ,FT4 72,73%
                                      Cały czas miałam TĄ SAMĄ DAWKĘ,czyli 100 Eltroxinu.
                                      I to mnie zastanawia,skąd takie różnice w poziomach hormonów.Możesz
                                      mi to wyjwśnić?


                                • yacha4 Re: Najświeższe wyniki-do Yacha4 01.08.09, 16:08
                                  Hashi-tess napisała:

                                  > tarczyca odrasta?
                                  > nie, powiększa się tylko zostawiona
                                  > tkanka z powodu braku hormonów.
                                  > Autorka jest w niedoczynności,
                                  > a organizm sam próbuje sobie radzić.

                                  Nie pisałam o odrastaniu tarczycy tylko o odrastaniu guzków na tzw. kikucie po
                                  tarczycy
                                  oraz sugerowałam wykonanie USG

                                  > W przypadku braku tarczycy oznaczanie TSH
                                  > jest wydawaniem niepotrzebnie pieniędzy.
                                  > Dlaczego?
                                  > Musimy odpowiedzieć na pytanie: co ma stymulować
                                  > TSH skoro nie ma tarczycy??????????


                                  I nie mogę zrozumieć, dlaczego lekarze, osobom z usuniętą, bądź chorą tarczycą
                                  (hashimoto) dają skierowanie tylko na określenie poziomu TSH a nie hormonów
                                  tarczycy.

    • elusia.5.2 Re: Moja historia i wyniki-co robić? 05.08.09, 18:03
      Byłam u lek.rodzinnego,pokazałam wyniki żelaza i ferrytyny."Wyniki
      są super"-rzekła p.doktor.No i co?
      Trzeba byłoby chyba przystawić jakąś .....spluwę,aby wymusić żelazo
      w tabl.,nie mówiąc już o żelazie w zastrzykach.
      Zrobię rekonesans po aptekach,może uda mi się kupić jakieś sensowne
      żelazo bez recepty.A może ktoś mi podpowie,jakie?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka