Dodaj do ulubionych

Dostęp do technologii

26.03.24, 20:15
m.youtube.com/watch?v=mdr_zPImG0Y&t=15s

Pan powiedział że zwiększa się dostęp do technologii, która staje się demokratyczna. Czemu więc chwilę wcześniej mówi że musi czekać pół roku ich organizacja na zakup mocy obliczeniowej za setki milionów złotych? To że ludzie mają komputery osobiste o mocy obliczeń o jakich nie śnił Turing nie znaczy że mają dostęp do władzy jaka dawała maszyna Turinga.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 20:17
      To korporacje i rządy będą miały super moce inwigilacyjne a nie obywatel z aplikacją w komórce pod tytułem ai. On będzie tylko dostarczał dane głównie przeciwko sobie
      • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 20:23
        Na dłuższą metę będzie się to tylko sprowadzać do badan naukowych i inwigilacji. Totalnej kontroli nad obywatelem. Masy wręcz od niej zglupieja. Po co uczyć się języka skoro się przetłumaczy itd itd.
    • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 20:38
      Boże , co oni z tym człowieczeństwem.

Czy papirus zapisany Iliada i Odyseja to człowiek bo zapamiętał poemat którego nikt nie zna na pamięć? A robót chodzący na dwóch nogach to człowiek? To maszynka licząca której inteligencja sprowadza się do równania A=B a inteligencja programisty ma zadecydować co i jak ma być uporzadkowane
      • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 20:54
        Mogą zbudować robota który po mimice twarzy będzie rozpoznawał emocje ludzi ale to nie będzie empatia tylko jej udawanie, bo nauczą tego robota udawanych zachowań ludzie którzy mają empatię .
        • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 20:58
          Zaś jedna małpa rozwinęła się wyżej od drugiej małpy nie dlatego bo malpowala drugą małpę tak że inne małpy się śmiały i podziwiały jaka jest dobra w malpowaniu, aż jej od tego w nagrodę ogon i futro odpadło, tylko coś od środka się powiększało i budowało wyższy organizm. Tego czegoś nie można zmalpowac.
          • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 21:08
            Nie można zmalpowac atentycznosci , świadomości. Sztuczna inteligencja może wskazać błąd w rozumowaniu , pokazać więcej możliwości w ramach obecnych idei ale nowej nie wymyśli. Nie przejdzie drogi świadomości od małpy szukającej jedzenia do małpy rozoznajacej wartości wyższe i tworzącej kulturę. W tym sensie ewolucji może dokonać dalej tylko sam człowiek a nie kolejne moce obliczeniowe
            • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 21:10
              Tak jak koparka szybciej kopie niż człowiek z lopata, tak sztuczna inteligencja szybciej ułoży puzzle
            • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 21:21
              O autentyczności napisałem gdyż skojarzyło mi się że snobem. Snob kogoś papuguje z zazdrości pozycji w stadzie jak małpa. Ale nie chcę sam wejść ten poziom świadomości który spowodował że ludzie z klasy wyższej wypracowali pewne zachowania. Gdy wyszli z nędzy i zaspokoili głód, zaspokoili wyjście z poniżenia , zrozumieli z czasem sens godności, gust zrobił się bardziej subtelny i nie rzeki już jak małpy na kabaretach rzac z głupszych od siebie tylko kultura wysoka im się zaczęła podobać. Snoba zaś interesuje żeby frak mieć i otworzono mu drzwi do filharmonii bo muzyka to już niekoniecznie
    • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 21:34
      Ta organizacja podała pomysły dla sztucznej inteligencji.

Ja miałbym jeden.

Wrzucać do komputera wszelkich napierdalaczy propagandowych, politologów i sprawdzać czy za ich napuerdalaniem kryje się system wiedzy, podstawowa wyobraźnia ekonomiczna czy po prostu napierdalaja bez ładu i skladu
      • dotera Re: Dostęp do technologii 26.03.24, 21:36
        Obawiam się że testu inteligencji nie przeszliby większość gmachów od paranauk zwanych humanistycznymi.
        • dotera Re: Dostęp do technologii 27.03.24, 07:00
          Zaczęło mnie zastanawiać czy sztuczna inteligencja połączona z netem nie zastąpiłaby właśnie ich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka