Dodaj do ulubionych

Pomnik Niemena w Szczecinie?

19.01.04, 19:20
Popieram pomysl w calej rozciaglosci. Uwazam, ze Szczecin zasluzyl sobie w
koncu na chwile przerwy od pomnikow martyrologicznych. Teraz wszystko zalezy
od lokalizacji i funduszy. Ja proponuje deptak Boguslawa.

Pomysl rozszerzylbym o ufundowanie laweczki, zreszta bylo to juz dyskutowane
na forum. Laweczka Hakena obok pomnika Niemena ? Nawet sie podobnie nazywaja:)
Obserwuj wątek
    • absztyfikant podbijam 19.01.04, 19:21

• Gość: Lechoecho Niemen IP: *.teleton.pl 09.04.04, 12:38
        1. Jeśli już pomnik to Odry, bo jako rzeka więcej dała i daje naszemu miastu.
        2. Jeśli już artysty, to chociażby MAANAM lub Stare Dobre Małżeństwo, bo Ci
        artyści częściej występowali w naszym Mieście.

Niemen to symbol dla Warszawki lub innych Wschodnich rubieży. Szczecin był
        nawet dla Niemena prowincją, szczególnie gdy on sam stał się już gwiazdą.
    • albert_c Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 19.01.04, 19:24
      i ja tez popieram, ale moze nie pomnik, co? a skad w ogole pomysl aby stawiac
      niemenowi pomnik w szczecinie? kto wie niech pisze.
      rozumiem, ze to radny Bartnik zglosil taki wniosek do maryjana? moze jak bywa
      na forum niech uzasadni!

pozdrawiam,
      • Gość: Wodnik Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 07:27
        > i ja tez popieram, ale moze nie pomnik, co?
        Mam mieszane uczucia. Nie chodzi o to, zebym był przeciwko, ale chodzi o formę.
        Nietuzinkowemu artyście nie można postawić byle czego.
        Pytanie czy znajdzie się odpowiednia forma i odpowiednia lokalizacja?

> a skad w ogole pomysl aby stawiac
        > Niemenowi pomnik w szczecinie?

Uzasadnienie to jest proste. W końcu mozna spokojnie powiedzieć, że to w
        Szczecinie na festiwalu młodych talentów Świat ujrzał Niemena.
        • leeshy Zamiast pomnika... 22.01.04, 08:53
          Festiwal Mlodych Talentow - Reaktywacja i juz.
          Moze byc. im. Czeslawa Wydrzyckiego.
    • Gość: syn nauczycielki Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 19:29
      O godzinie 18.00 radny Bartni opuścił salę sesyjną a następnie udał się do
      komputera, gdzie popiera projekty radnego Bartnika jako absztyfikant. Ciekawe
      rozdwojenie jaźni.
      • Gość: córka radnego Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 04:17
        I co z człowieka mogą zrobić władza (kiedyś) i psychotropy
      • Gość: Wodnik Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 07:35
        To jest po prostu lobbing :))))))))
    • anaksymenes z tego co wiem to Bartnik chciał gdzies na kortach 19.01.04, 19:33
      umieścic pomnik a nie na deptaku jakąś ławeczkę (źródło TV Gryf g. 19.15)
      • albert_c Re: z tego co wiem to Bartnik chciał gdzies na ko 19.01.04, 19:38
        dlaczego na kotrach? czyzby niemen byl zapalonym tenisista? chyba nie.
        no wiec dlatego, ze jak malo kto sie orientuje w szczecinie wlasnie mial
        miejsce pierwszy sukces muzyczny tego wybitnego muzyka - chyba
        najwybitniejszego wg plebiscytu polityki z 1999 lub 2000 roku (mniejsza z
        tym). ot i powod caly, z tym ze moze ktos uzupelni moja informacje co to za
        sukces byl niemena.
        ja pomysl popieram!
        • piotr33k2 Re: z tego co wiem to Bartnik chciał gdzies na ko 19.01.04, 21:51
          podoba mi się ten pomysł,z tego co pamiętam to w szczecinie niemen wygrał
          konkurs młodych talentów ale mogę się mylić .
        • Gość: stach Re: z tego co wiem to Bartnik chciał gdzies na ko IP: 198.53.235.* 14.02.04, 04:54
          Czesiu zasluzyl na wiecej niz pomnik,Szczecin to miasto od ktorego
          zaczal.Dobrze by bylo aby wiedzialy przyszle pokolenia i obecne zbieraly sie
          przy jego pomniku.To wielki patriota i muzyk z wyprzedzeniem,moze jeden z
          naszych najwiekszych.To duma dla naszego miasta.Bylem na wielu jego koncertach
          i rozmawialem z nim.To dusza czlowiek
      • Gość: Ana Re: z tego co wiem to Bartnik chciał gdzies na ko IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 09:46
        może w ten sposób chce przekazać parę złotych grzesiowi bargielskiemu i
        mastersowi?wszak się przyjaznią...
    • zdaniu Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 20.01.04, 01:52
      Tak.. teraz po kolei miasta będą się przebijały jak tu uczcić tylko Niemena
      żeby zabłysnąć na swoje 5min w TV.

Jasne, do Niemena nic nie mam, ale czy na pewno jest potrzebny ten pomnik?
      Starczy tych pomników, to nie jest użytek, nie pogra się na nim, nie pohuśta..
      lepiej zainwestować w nieco inny środek 'kulturalny', coś czego brakuje zarówno
      dzieciakom jak i dorosłym, czyli porządnych kompleksów sportowych..

O pomniku 'zaraz' się zapomni (no.. o Colleonim nie, bo nikt nie zapomni grubej
      kasy wywalonej na całą otoczkę tegoż), a na hali czy w jakimś kompleksie
      pokopie, czy pogra się ładnych parę lat.
      • arkadiusz_litwinski Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 20.01.04, 08:25
        Według Pawła Bartnika - z czym sie zgadzam - mógłby to być niewielki, nie
        wymagający wielkich pieniędzy materialny ślad tego, że Niemen debiutował na
        scenie w ramach Festiwalu Młodych Talentów. W tamtym czasie tj. w roku 1962
        odbywał się on na kortach tenisowych przy al.Wojska Polskiego. Chodzi tu o taki
        kameralny znak pamięci ( słowo pomnik zapewne i Samemu Niemenowi nie przypadło
        by do gustu) który będzie z odpowiednią klasą i we właściwym klimacie wyrażał
        to wszystko co odczuwamy od kilku dni , a co trudno jest wyrazić słowami.
        Nie jestem zwolennikiem łatwego popadania w kopiowanie - "fajnych" zresztą -
        spiżowych ławeczek jak choćby ta Tuwima w Łodzi. To powinien być równie prosty
        i przyjazny, choć nie "łatwy" pomysł. Jestem pewien, że go nie zabraknie,
        podobnie jak jestem pewien, że nie zabraknie donatorów, którzy pokryją koszty
        jego realizacji.
        • Gość: Wodnik Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 07:50
          > Niemen debiutował na scenie w ramach Festiwalu Młodych Talentów.
          > W tamtym czasie tj. w roku 1962 odbywał się on na kortach
          > tenisowych przy al.Wojska Polskiego.

Jeżeli mówimy o kortach to proponuję alejke w Parku Kasprowicza. Korty
          wynajęte na 30 lat, więc wkrótce bedzie tam hipermarket:))))), a to złe
          otoczenie, a Park Kasprowicza blisko. Zanim powstał teatr letni była tam
          całkiem miła chociaż siermiężna scena.
          Tylko miejmy litość dla pamieci artysty i stwórzmy monumentalnego pomnika
          wiekszego od łuku amfiteatru.
          W ogóle Park Kasprowicza jest idealnym miejscem do upamietnienia tych
          wybitnych i nieprzecietnych, a na tyle skromnych ludzi, że sami byli przeciwni
          pomnikom. Niech to będzie ciekawe popiersie.

A propos pomników.

Pomysł ławeczek nalezy już do Łodzi i jestem przeciwny bezmyślnemu kopiowaniu.
          Jest jeszcze jedno miejsce, ale m.in. Pan Bartnik ma duży udział w zniszczeniu
          jego spójnego wyglądu. Chodzi o Jasne Błonia. O ile Piramida Bartłomieja
          Ostatniego jest do zaakceptowania to pomnik Papieża w tej formie i miejscu
          jest po prostu pomyłką.
          Można również stolerować Pomnik Trzech Orłów. Nazwa Pomnik Czynu Polaków nie
          przechodzi mi przez gardło. Mnie to sie kojarzy z ptakami odwracającymi głowy
          ze wstydem po spojrzeniu na czyny Trzech prezydentów (jak tak dalej pójdzie to
          trzeba bedzie orły dostawiać) - Ciekawe zreszta kiedy zapłaczą.

Przy okazji mam pomysł na pomnik wielkiego magazyniera (lokalizacje też)
          Podsłuchujący facet w fartuchu na tle regału magazynowego, a całośc ustawiona
          na jakichś zapomnianych ogródkach działkowych (lub na strzelnicy).
    • Gość: czajnik Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 09:31
      Ja tam też wolę pomnik Niemena niż na przykład kolejnego białego papę...
      • ja_aska Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 20.01.04, 09:42
        ZA
        • donald13 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 20.01.04, 09:51
          proponuje jeszcze zrobić pomnik radnemu Barnikowi, bo taki zasłużony dla
          Szczecina i wyszedł mu kolejny przekręt tym razem na kortach .
          PS
          A tak na poważnie jestem za ale nie za publiczne pieniądze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          jeżeli radny Bartnik przeznaczy na pomnik całą swoją dietę do końca kadencji to
          ja podbijam i dam dwa razy tyle(oświadczenie całkiem serio). Proponuję aby
          wybudować pomnik niemena z diet radnych, bedą wtedy dwie korzyści :pomnik i
          diety zostaną pożytecznie skonsumowane
          • albert_c Re:do radnych Litwinski i Bartnik Pomnik Niemena ? 20.01.04, 11:04
            wiec teraz Panowie radni Litwinski i Bartnik czekamy na kolejne kroki w tej
            sprawie.
            mam nadzieje ze uda sie zagospodarowc ten pomysl tak, aby byl to szczegolny
            element naszego miasta. i nie ukrywam, ze satysfakcje sprawil mi fakt, iz
            informacje na temat pomnika niemena podalo dzis rano radio tok fm. Jest to
            chyba jedna z niewielu informacji o Szczecinie, ktorej nie musimy sie wstydzic.
            a fakt, iz ropowszechni sie wiedze o tym, ze to wlasnie w Szczecinie
            rozpoczela sie kariera niemena napawa duma, co jest poczuciem nieczestym
            mieszkanca naszego miasta.
            Pozdrawiam,
    • Gość: Zgred Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 17:18
      Zawsze znajdzie się jakaś hiena, która potrafi wykorzystać czyjąś śmierć.
      Paweł Bartnik chce wykorzystać odejście wielkiego artysty dla własnych celów
      politycznych, oczywiście kosztem pieniędzy podatników. Stawianie pomnika
      artysty w zapyziałym pod względem kultury Szczecinie wydaje mi się
      nietaktem - nie wiesza się portretu królowej w wychodku.
      Pomysł Bartnika to rozpaczliwy rzut na trumnę wyczerpanego sprintera
      politycznego, który nigdy nie interesował się naprawdę losem szeroko pojętej
      kultury w Szczecinie, a jedynie budowaniem własnej karierki u korytka.
      • donald13 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie?- z diet radnych 20.01.04, 22:36
        Gość portalu: Zgred napisał(a):

> Zawsze znajdzie się jakaś hiena, która potrafi wykorzystać czyjąś śmierć.
        > Paweł Bartnik chce wykorzystać odejście wielkiego artysty dla własnych celów
        > politycznych, oczywiście kosztem pieniędzy podatników. Stawianie pomnika
        > artysty w zapyziałym pod względem kultury Szczecinie wydaje mi się
        > nietaktem - nie wiesza się portretu królowej w wychodku.
        > Pomysł Bartnika to rozpaczliwy rzut na trumnę wyczerpanego sprintera
        > politycznego, który nigdy nie interesował się naprawdę losem szeroko pojętej
        > kultury w Szczecinie, a jedynie budowaniem własnej karierki u korytka.
        ++++++++++++++++++++
        + niech pomnik powstanie ale za dobrowolne datki mieszkańców a w szczególności
        z diet radnych, jak bartnik z imienia paweł wychodzi z takim pomysłem to niech
        ofiaruje za propozycja na dobry początek diety z tego roku, to tylko 24 tys , a
        taki dobry fachowiec jak on na etacie zarabia pewnie dużo wiecej i pewnie nawet
        takiego daru nie odczuje w budżecie
        No panowie radni który bedzie pierwszy i wpłaci pierwszy.
        PS poseł zaremba całoroczną dietę z sejmu to byłby dopiero dar i potwierdzenie
        szczerych intencji
    • Gość: JACEK Bzdura z pomnikiem IP: 64.9.159.* 20.01.04, 17:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=10277128&a=10277371
    • Gość: JanusZ31 Re: A kto w Szczecinie lansuje się Niemenem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 23:33
      Żenujące jest to ściganie się w pokazaniu jako ten "najpierwszy" i
      z "największym" pomysłem na uhonorowanie Niemena.
      Większość pomysłodawców tych Jego pomników, skwerów, ulic, ławeczek itp. to
      gównie politycy, czy urzędnicy z nazwijmy to "ławki rezerwowej". Proszę
      was "rezerwowi", pochylcie się w milczeniu nad wielkością Niemena,
      przynajmniej do pogrzebu.

Proszę zauważyć, że żadnych takich "tu, już i teraz" pomysłów nie lansują Jego
      przyjaciele, znajomi Niemena, znani twórcy ze świata kultury, czy muzyki.

Mam prawo tak uważać, gdyż jako młody uczestnik Festiwalu Młodych Talentów w
      tamtych latach, wspólnie z rówieśnikami z Pogodna i "z tenisa", jako pierwsi
      ulegliśmy magii Jego talentu i wyraziciela naszych marzeń. To te nasze i Jego
      marzenia wyniosły Go na szczyty.

Zawsze byłem i będę doceniał Jego wielki talent i muzyczne dokonania. I choć
      już Mu powiedzmy, że "jakoś tam wybaczyłem", to jednak jak zadra siedzi we
      mnie to Jego zaangażowanie się w politykę: pochwała Stanu Wojennego
      Jaruzelskiego i popieranie Krzaklewskiego w kampanii prezydenckiej. Mimo to,
      do końca dni moich, do samej ziemi, będę chylił czoła przed NIM jako WIELKIM
      MUZYKIEM, ale jako człowiek mającego i swoje gorsze dni.

Proszę, niech "nikt" nie kupczy dziś NIEMENEM. Jego wielkość jako MUZYKA jest
      tak duża, że nie ma obawy o to aby nie została w odpowiednim czasie właściwie
      uhonorowana.

W odpowiednim czasie zaproponuję nazwanie Jego Nazwiskiem jednego z
      najbardziej urokliwych i lubianych przez nas wszystkich miejsca w Szczecinie,
      w dodatku miejsca wybitnie muzycznego.
      • Gość: abc Re: A kto w Szczecinie lansuje się Niemenem? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 07:46
        przychylam się do opinii janusza31z, ten pomysł barnika i zaremby to kupczenie
        tanim kosztem(jak zwykle zresztą ma to miejsce u tych facetów)
    • vincent.gray Pomnik NiemenaTo już pewnik.Absztyfikant=Bartnik 21.01.04, 05:15
      Bartnik zdemaskował się w tym wątku
      • absztyfikant Absztyfikant nie jest Pawłem Bartnikiem. 21.01.04, 16:09
        Amen.
        • Gość: FM Re: Absztyfikant nie jest Pawłem Bartnikiem. IP: *.ksiazat.v.pl 15.02.04, 09:55
          Tak jest to jego klon.
    • Gość: Agnieszka Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.media / *.media-saturn.com 21.01.04, 10:00
      Ratunku!!!!!!!
      Czesław Niemen był wielkim człowiekiem i dzięki mu za to że był, ale na litość
      Boską nasze miasto potrzebuje pieniędzy aby płacić za zerwane przez P. Jurczyka
      umowy, wali nam się jedyny ośrodek sportowy SDS i ... prawda jest taka że jak
      Niemen żył to nawet nie było porządnej sali aby u nas wystąpił. Ludzie,
      Radni!!! Zastanówcie sie nad sobą i beznadzieją swojego postępowania.
      • Gość: henio56 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.comnet.krakow.pl 21.01.04, 11:32
        Tym razem pomysł absztyfikanta uważam za niedorzeczny.Stawianie pomników tylko
        za to ,że ktoś był znany i raz przyjechał do Szczecina ? no nie, to chore.
        Jednemu już postawili. Niemen znany był też ze swoich ekstrawaganckich zachowań
        o których co niektórzy już zapomnieli,i nie dla wszystkich był i jest idolem.
        • albert_c Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 21.01.04, 11:57
          ja rozumiem na dzien dzisiejszy, ze to jednak nie bedzie pommik - tak wynika z
          wypowiedzi zarowno radnego Litwinskiego na tym forum jak i wypowiedzi w prasie
          radnego pomyslodawcy Bartnika.
          Poczekajmy i zmobilizujmy zaroowno pomyslodawce jak i jego szefa w radzie
          miasta (Litwinskiego Arka) aby przedstawili nam konkrety w tej sprawie. moze
          naprawde da sie to zrobic za pieniadze niepubliczne i pomysl bedzie na tyle
          fajny, ze ozdobi miasto, a nie oszpeci.
          Radny Bartnik zapowiedzial dzis w prasie ze w tej sprawie bedzie uparty -
          licze na to ze zacznie dzialc szybko i juz wkrotce poznamy na tym forum jakies
          konkrety w tej sprawie ni zrodla finansowania tego pomyslu.
          pozdrawiam,
          • Gość: roman Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 22:16
            Też uważam że radny Litwiński Arkadiusz i Bartnik Paweł powinni w Radzie Miasta
            zająć się pomnikiem Niemena. I niczym więcej. To najlepszy temat dla obu panów.
            Lepiej żeby Litwiński nie popierał wstrzymania sprzedaży mieszkań w Szczecinie
            a Barnik nie robił likwidacji szkół. I jeden i drugi robi to oczywiście
            bezinteresownie.
            • Gość: poiu Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 19:26
              lokalne wojenki, ale wątek nie ten :((
              • piotr33k2 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 26.01.04, 21:51
                z całym szacunkiem dla rodziny niemena pograżonej w rozpaczy ,ale my nie
                chcemy teraz juz jutro stawiać tego pomniczka bo to chyba ma byc jak mniemam
                jakiś skromny ale gustowny symbol pamieci o artyście który w naszym mieście
                zadebiutował ,a co do tego czy on wogóle ma powstać w szczecinie to również z
                całym szacunkiem dla rodziny niemena ale my nie chcemy stawiać go im ,ale
                czesławowi niemenowi artyscie .
        • Gość: Ana to ciekawe... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 12:12
          jakich zachowań konkretnie,heniu?
          • dutchman Re: to ciekawe... 21.01.04, 16:06
            Kochani - to nie musi byc pomnik, moglaby byc na przyklad tablica pamiatkowa
            przy lodogryfie ( bo tam byl Konkurs Mlodych Talentow ? ).
            Nie musi byc bardzo wielkie i drogie, chodzi o symbol, na pewno nie o taki
            pomnik jak na Jasnych Bloniach stoi i nie wiem nawet co dokladnie przedstawia,
            chyba jakies ptaki (?) :)
            pozdrowienia
            dutchman
          • Gość: henio56 Re: to ciekawe... IP: *.comnet.krakow.pl 21.01.04, 18:06
            to była druga połowa lat 70 ubiegłego stulecia, wybacz ale szczególów nie
            pamiętam. W tamtym okresie miałem innych idolów.
          • Gość: Tomasz Re: to nieciekawe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 19:08
            A zdejmij z nóg te półmetrowe żelazka, włącz mózg i domyśl się. Chyba, że jest
            to dla ciebie zbyt trudne.
    • Gość: chętny Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.04, 16:27
      A nieopodal kino z filmami Woody Allena.
      • piotr33k2 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 21.01.04, 19:00
        zgadzam się z opiniami że to nie musi być zaraz jakiś monumentalny obelisk ale
        skromny lecz gustowny artystyczny wyraz naszej pamięci o niemenie ,lokalizacja
        najlepiej w jakimś urokliwym miejscu lecz koniecznie gdzieś w centrum aby był
        łatwo dostępny dla turystów .co do opini że szkoda wydawać pieniędze, to
        mogę odpowiedzieć że wolę aby nieduże kwoty były przeznaczone na pomniczek
        niemena niż by zostały bezsensownie zmarnowane lub zdefraudowane jak kto woli,
        przez urzedniczo-samorządową biurokracje.
      • Gość: Luz Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 21:56
        Czy ktoś pomyślał może, jak przystaje taki artysta jak Czesław Niemen do
        obeliska, czy innego badziewnego kawałka brązu lub kamienia? To absurd, który
        wart jest głowy Bartnika, który nie wie już, jak zaznaczyć siebie na
        firmanencie gwiazd szczecińskiej Rady Miejskiej. Zróbcie nowy konkurs młodych
        talentów,dajcie szansę młodym, którzy nie mają gdzie i za co rozwijać swoich
        talentów, wysilcie łepetyny, postarajcie się, aby o szczecińskim Festiwalu
        Młodych Talentów nie mówiło się tylko w czasie zaprzeszłym. To byłoby na skalę
        Niemena i godnie by go uczciło.
        • piotr33k2 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 21.01.04, 22:12
          festiwal młodych talentów?,no nie wiem czy to właśnie nie jest poroniony
          pomysł w dobie idoli czy innych dróg do gwiazd .czas festiwali bez promocji
          telewizji niema sensu i skazany jest na porażkę ,to se newrati.
          • Gość: a Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 21.01.04, 22:15
          • Gość: Luz Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 08:35
            A kto mówi o dziadostwie komercyjnym typu IDOL i tych wszystkich wygłupach. Czy
            już bez zadęcia pseudogwiazdorskiego nie można zrobić czegoś dla młodych ludzi,
            którzy nie chcą brać udziału w tym cyrku? To może być prezentacja różnych
            sztuk, bo tak barwną i utalentowaną postacią był Niemen. Szczecin to zadupie
            bez ambicji - ale młodych utalentowanych przecież zawsze mieliśmy i mamy.
            Zróbmy to dla nich.
            • Gość: Luz Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 08:36
              Czy jek czegoś nie pokażą w TV to tego nie ma? Chyba po mału wariujemy!
    • maniana22 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 22.01.04, 09:37
      w calek rozciaglosci popieram absztyfikanta! Z ławeczka!-oczywiscie to nalezy
      szerzej rozumiec,ze pomnik ma stanowic nowy byt w pejzazu miasta.Zadnej
      martyrologii! przy takiej ławeczce,widze oczami wyobrazni,ustawiają się
      maturzyści do zdjeć studniuwkowicze oblewaja winem musujacym i robia
      zdjecia.We Wrocławiu mają Fredrę w Poznaniu Mickiewicza a my co -
      • donald13 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 22.01.04, 20:14
        wskazałem żródła finansowania--diety radnych
      • Gość: YORK Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 18:47
        A może by tak bardziej ze Szczecińska pomnik dla H Majdaniec.
    • Gość: austria3 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.3.14.vie.surfer.at 24.01.04, 20:36
      mysle ze sam artysta nie chcialby tego monumentu u panstwa tu piszacych jest
      duzo zlosci do naczelnej grupy rzadzacej szczecinem ale to zrozumiale bo to
      ludzie skorumpowani od zawsze ten miot trzeba usunac nowa era nowe czasy
      mlodzi nie spruchniale drwa a szanowny s.p.niemen to niech mieszkancy ocenia
      oni sa w tym miescie najwazniejsi i wybiora najlepsze miejsce
    • Gość: m.j.w Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 21:14
      Po pierwsze - pogrzeb Czesława Niemena odbędzie się w ten piątek na Cmentarzu
      Powązkowskim. Czesław Niemen był bardzo skromny, nie znosił spiżu i wszelkiego
      blichtru. Uważam, że wielkim nietaktem była propozycja stawiania Czesławowi
      Niemenowi pomnika, przed upływem czasu potrzebnego na zadumę, ocenę, pogodzenie
      się z odejściem człowieka. Myślę, że właściwe byłoby zapytać najbliższych
      Czesława Niemena, jaka jest ich ocena tej propozycji. Zwyczajna delikatność i
      szacunek dla bólu, po starcie najbliższej osoby, nakazuje wstrzemięźliwość w
      rzucaniu tego typu propozycjami. Skontaktowało się ze mną kilka osób blisko
      związanych z Czesławem Niemenem, prosząc o wyciszenie tego pomysłu na pewien
      czas - a może na zawsze, jeżeli taka będzie wola rodziny i najbliższych.
      Przekazuję tę prośbę i przychylam się do niej. m.j.w
      • Gość: rybak Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: 62.233.154.* 27.01.04, 01:21
        Może lepiej salę koncertową albo centrum kultury nazwać jego imieniem?
        A na dobry początek kupię płytę/kasetę Niemena i dam w prezencie komuś
        bliskiemu.
        Pozdrawiam
      • absztyfikant Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 27.01.04, 12:50
        Czy moglabys napisac m.j.w jakie to osoby sie z Toba skontaktowaly ?
      • albert_c Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? (do m.j.w.) 27.01.04, 13:20
        Szanowna Pani m.j.w., rzadko podoba mi sie to co Pani pisze, a tym razem
        szczegolnie bardzo sie nie podoba.
        Z tego co wiem to pogrzeb juz sie odbyl. z tego co wiem radny Bartnik nie chce
        stawiac pominka, a raczej "cos" co ma upamietnic wielkiego muzyka jakim
        niewatpliwie byl niemen.
        Chyba Pani sciemnia z tymi osobami, ktore sie chcialy z Pania skontaktowac -
        byla Pani na sali kiedy skladal interpelacje radny Bartnik, czemu wiec nie
        zabrala Pani wtedy glosu?
        a ja dalej podtrzynuje swoje, ze to bardzo trafny pomysl, jak i rownie trafnym
        jest nazwanie nowego ronda imieniem s.p. Szyrockiego.
        pozdrawiam,
        • Gość: jack Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? (do m.j.w.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 14:40
          To jest chore forum dla radnych. Nie ma się odwagi na opluwanie się na sali
          publicznie, to zawsze można to uczynić przez internet. MAKABRA!!!!!!!!!!!!!!!
          (NIE MAM Z POLITY(CZ)KĄ NIC WSPÓLNEGO)
          • albert_c Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? (do m.j.w.) 27.01.04, 14:59
            Gość portalu: jack napisał(a):

> To jest chore forum dla radnych. Nie ma się odwagi na opluwanie się na sali
            > publicznie, to zawsze można to uczynić przez internet. MAKABRA!!!!!!!!!!!!!!!
            > (NIE MAM Z POLITY(CZ)KĄ NIC WSPÓLNEGO)

*???????????? jak ktos jest chory to niech lekarza a nie forum odwiedza.
            bardzo dobrze ze sa tu radni, co wcale nie oznazca ze oni (radni) maja zawsze
            racje, albo ja lub ktokolwiek z forumowiczow (rowniez Ty) i kazdy ma prawo na
            tym forum do krytki z czego ja bardzo chetnie korzystam. I jezeli slowa o
            opluwaniu sa skierowane do mnie, to z przyjemnoscia Pana informuje, ze nie
            zamierzam nikogo opluwac korzystajac z przywileju bycia tu - ale chetnie
            informuje o tym, ze pana prezydenta, Uczciwego i innych obywateli Naszego
            Miasta i tego forum chetnie bym w Naszym Miescie nie widzial dla nich miejsca.
            pozdrawiam i zycze lepszego samopoczucia, i nastepnym razem nie musi Pan tak
            stanowczo zaprzeczac ze nie zajmuje sie polityka i nie ma z nia nic wspolnego.
            Polecam Panu natomiast taki cytat czy tez mysl: "jezeli nie zajmiesz sie
            polityka to wczesniej czy pozniej polityka zajmie się toba".
            raz jeszcze pozdrawiam,
            albert_c
            • absztyfikant m.j.w zamilkla - symptomatyczne (no text) 31.01.04, 13:10

• Gość: karel Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.04, 22:36
      Pomnik Niemena W Szczecinie nie ma większego sensu. Co ten artysta miał
      wspólnego z naszym miastem? Tak naprawdę niewiele, choć w początkach kariery
      osiągnął tu pewien sukces muzyczny. Najwspanialszym pomnikiem tego artysty jest
      jego muzyka, która przetrwała i przetrwa próbę czasu. To powinno wystarczyć.
      • piotr33k2 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 29.01.04, 23:02
        pomnik ma sens tak samo jak sens ma stawianie pomników innych ludzi
        niekoniecznie obywateli danego miasta .co do tego człowieka co to tak
        kategorycznie mówi że nie ma nic wspólnego z polityką to właśnie przez takie
        podejście wybierani są potem ludzie pokroju jurczyka i decydują za tych co nie
        chcą mieć nic wspólnego z polityką .
    • searover Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 09.02.04, 05:34
      Jestem jak najbardziej za! A co do lokalizacji to... Hm, moze niezbyt
      atrakcyjna, ale cos z tym trzeba zrobic. Jezeli juz rzucono haslo Zlotego
      Szlaku, to zacznijmy cos na nim robic, bo poza tablliczkami, niewiele sie
      zmienilo. Moze wiec Jednosci Narodowej gdzie w okolicach skrzyzowania z
      mazurska lub Wielkopolska? Bylby to kolejny punkt na trasie Orly - Papiez -
      Bartlomiejka - Aleja Fontann, wypelnienie czyms sensownym pustej przestrzeni,
      ktora miala byc w zamysle jednym z reprezentacyjnych szlakow miasta.

• Gość: stach Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: 198.53.235.* 14.02.04, 05:18
      tak, super popieram pomnik
      • Gość: henio56 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.comnet.krakow.pl 14.02.04, 07:35
        Jedynym miejscem odpowiednim dla upamiętnienia faktu pobytu Niemena w Szczecinie
        jest dworzec PKP. Był tam aż dwa razy, raz gdy przyjechał ,drugi gdy odjeżdżał.
        Niemen był mieszkańcem Warszawy, stolicy Polski, śpiewał tez o niej więc tam
        powinni mu stawiać pomniki. Macie już pomnik Karola turysty,jakieś żelaztwa
        Hasiora,śliczne orły,chyba starczy już tego badziewia i wydawania miejskich
        pieniędzy na rzeczy które powinny być poddane wcześniejszej ocenie mieszkańców.

• searover Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 15.02.04, 03:37
          Wlasnie jest ow projekt poddawany ocenie mieszkancow. Na tym forum. Nie ma sie
          wiec co tak rozsierdzac.
        • searover Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 15.02.04, 03:47
          Nie pamietam dokladnie, czy Mickiewicz byl w Krakowie. Nawet jesli odwiedzil
          owo miasto, to raczej nie byl to znaczacy epizod jego zycia. Krakow mial taki
          mniej wiecej wplyw na tworczosc Mickiewicza jak Szczecin na Niemena. Co nie
          przeszkadzalo mieszkancom krolewskiego grodu postawic pomnik wieszczowi. Jeden
          z najbardziej znanych pomnikow w Polsce. A pomnik Kopernika w Warszawie? Tez
          bardzo znany, a przeciez nie w Warszawie wielki astronom pisal dzielo swojego
          zycia.
          Jasne, lepiej ewentualne pieniadze na pomnik przekazac na zapomogi dla
          sierocincow, szkol, szpitali i.t.d. Zawsze sie znajdzie jakis bardziej szczytny
          cel, a pomnikow w Szczecinie ogladac nie musimy. Mieszkancom miasta do niczego
          nie sa potrzebne, a z turystami tez wieczne utrapienie, wiec niech sobie jada
          ogladac pomnik Niemena do Warszawy.
          • Gość: henio56 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.comnet.krakow.pl 15.02.04, 06:49
            Ale ,żeś zrobił porównanie, Niemen z Kopernikiem i Mickiewiczem. Ale może i Masz
            rację.Każdy ma swój punkt widzenia, niekoniecznie taki sam.
          • absztyfikant Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 15.02.04, 17:29
            W wielu miastach poludniowej Anglii mieszkancy stwiaja pomniki nawet zwierzetom. A Mickiewicz w Krakowie nigdy nie byl...
    • Gość: tp Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 19:18
      Ś.P. Czesław Wydrzycki jeszcze za życia przewidział taką ewentualność i
      zastrzegł, że sobie tego zwyczajnie nie życzy.
      • germanus Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 31.03.04, 02:09
        Sorki, ze przedrukowuje, ale nie moge sie oprzec.

Rozmówki szczecińskie

Pomnik

- Chciałbym jeszcze wiedzieć - niejako na koniec narady rzekł Sekretarz - co z
        projektem pomnika.
        - Wydaje mi się - zaczął Poseł ostrożnie - że projekt ma spore poparcie.
        - Tak jest - wtrącił szybko Naczelnik - ludzie lubią pomysł.
        - No tak, na razie tylko pomysł - zgodził się Sekretarz - bo samego projektu
        jeszcze nie ma.
        - Nie ma nawet decyzji - przypomniał Poseł.
        - Co do decyzji - Prezydent albo zamierzał ograniczyć wymianę poglądów, albo
        pomóc im zdecydować - to nie powinno być problemu.
        - To jednak musi chwilę potrwać...
        - Podda się pod dyskusję...
        - ...przygotować założenia...
        - ... i po krótkiej, acz owocnej...
        - ...uchwalić budżet...
        - ...przyjmie projekt i skierowuje do realizacji - Prezydent zakończył wymianę
        zdań z Posłem.
        - To jest bardzo pryncypialne i budujące stanowisko - Sekretarz nie krył
        zadowolenia.
        - Pewnie znów czegoś się obawiałeś - chciał wiedzieć Naczelnik.
        - Bardzo się obawiałem - zapewnił go Sekretarz - obawiałem się stanowiska
        Prezydenta.
        - A tu obawy pierzchły!
        - Okazał się nadspodziewanie otwartym na szybkie decyzje - dalej okazywał swe
        zadowolenie Sekretarz.
        - No to co dalej - zadźwięczał Prezydent - konkurs, czy już mamy kandydata?
        - Dajmy ludziom zdecydować - Poseł włączył swą ulubioną demokratyczną płytę.
        - Tak jest - zgodził się Sekretarz - powołajmy komitet budowy pomnika.
        - Mam nawet chwytającą za serce nazwę - Naczelnik tym stwierdzeniem ściągnął na
        siebie wszystkie spojrzenia.
        - Cały Szczecin Niemenowi - wyrzucił z siebie jednym tchem.
        - Niemenowi? - zapytał Prezydent na bezdechu.
        - Przecież to będzie pomnik Niemena - bardzo prosto rzekł Sekretarz. Ale zaraz
        coś mu zaświtało, więc zapytał:
        - A ty myślałeś, że czyj?
        - Że mój! - Prezydent zerwał się z miejsca i wybiegł z narady roztrącając meble.
    • Gość: Bartek Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.visp.energis.pl 23.04.04, 17:22
      Zamiast zbierać kase na Niemena mogli byśmy zrekonstruować pomnik Carla Loewego
      który był jednym z najwyśmienitszych Szczeciniaków ( Przedwojennym organista i
      świtowej sławy kompozytor) pomik stał w miejscu dzisiejszej matki boskiej obok
      katedry
      • searover Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? 23.04.04, 20:28
        Jedno nie wyklucza drugiego.
    • Gość: spaceman1 Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.saton.pl 07.05.04, 07:35

Czy w kazdym ladnym miejscu w szczecinie musi powstawac zaraz
      jakis postument lub pomnik ,doprawdy na deptaku boguslawa nie mogo stac sobie
      laweczki ?
    • Gość: JOJO Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: *.mofnet.gov.pl 12.05.04, 12:04
      NIEMEN to jest ktoś ale pomysł pomnika jest idiotyczny.
    • Gość: Antyknajak W Central Park , na Jasnych Błoniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 07:59
    • Gość: szczecin rulez Re: Pomnik Niemena w Szczecinie? IP: 213.155.175.* 24.05.04, 09:55
      A na cholere na Niemien w Szczecinie???? Moze od razu zrobmy jakis zbiorczy
      pomnik, A G. Ciechowski to co???? wole jego posluchac niz piskow Niemena.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka