Dodaj do ulubionych

Szybki Tramwaj

IP: *.gryfnet.szczecin.pl 07.02.04, 18:28
co sadzicie o pomysle budowy SST z lewo- na prawobrzeze? dla mnie to jakies
gruszki na wierzbie - koszmarnie drogi i nierealny pomysl. Zreszta wydaje mi
sie ze zupelnie niepotrzebny.
Moze tak wybodowac SST na torowisku magnetycznym? 500km/h i 30 sek ze
Slonecznego pod Katedre??? Chetnie zrobie projekt lub jakies ekspertyzy za
przyzwoite pieniadze.... ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: dziuwa Re: Szybki Tramwaj IP: *.iscnet.pl 07.02.04, 18:39
      Jeżeli miasto wydębi kase z UE to projekt pierwszego odcinka jest prawie gotowy
      {B.Górniczy-Jasna}.
      Jest plan budowy podstacji zasilającej ,przebudowy pętli B.Górniczy i budowy
      pętli Jasna.
      Teraz tylko kasa.
      • Gość: hun Re: Szybki Tramwaj IP: *.gryfnet.szczecin.pl 07.02.04, 18:42
        tylko Szczecin musi miec wklad wlasny, czyli ile? jakies kilkadziesiat
        milionow? poza tym nie ma gwarancji ze kase z UE dostanie i w jakiej
        wysokosci. dostalismy duzo kasy na oczyszczalnie i kolejny tak duzy projekt w
        miescie tak stagnacyjnym moze nie przejsc. Czyz nie lepiej dac taka kase np.
        Wroclawowi? Ja bym osobiscie tam zainwestowal.
        • Gość: dziuwa Re: Szybki Tramwaj IP: *.iscnet.pl 07.02.04, 18:45
          Niestety miasto podejmuje się tylko sfinansować dokumentacje .
          • Gość: Książę POmorski Re: Szybki Tramwaj IP: 195.136.49.* 07.02.04, 19:48
            a gdzie owa pętla na słonecznym ma się znajdować?? ktoś wie??
            • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 15:17
              > a gdzie owa pętla na słonecznym ma się znajdować??

W sąsiedztwie ul. Turkusowej (stamtąd tramwaje mają jechać pod przedwojennym
              wiaduktem w linii kolejowej i dalej estakadą wzdłuż ul. Jaśminowej w kierunku
              Basenu Górniczego).
              Niestety - jak widać - ten pierwszy etap obsłuży ledwie kilka bloków
              Słonecznego. :-/
          • Gość: hun Re: Szybki Tramwaj IP: *.gryfnet.szczecin.pl 07.02.04, 20:16
            to kto wylozy kase? Siemens? hehe
        • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 08:49
          Jesli dobrze pamietam, wklad wlasny miasta powinien pokrywac.... 15% kosztów.
          Tak, tak, to nie zarty! Sundusze strukturalne UE pokrywają do 85% kosztów
          budowy linii tramwajowych. I tyczy się to nie tylko SST, ale koszytając z tych
          samych funduszy możnaby wybudować tramwaj na Mieszka, 26 Kwietnia i
          Warcislawa...

Więc zakładając te 15% miasto musiałoby wyłożyć w tym roku jakieś... hm... 10
          mln?

PS. Jeśli wszyscy będą myśleć tak jak ty (Szczecin - miasto stagnacyjne - nie
          opłaca się budować) to nigdy z tej stagnacji nie wyjdziemy. Poza tym, im
          większa stagnacja tym chętniej UE przyznaje pieniądze.
          • Gość: tomek Re: Szybki Tramwaj IP: *.zacheta.net 08.02.04, 09:04
            . Poza tym, im
            większa stagnacja tym chętniej UE przyznaje pieniądze.

jak tak to warto dzialkowca zostawic ;P
      • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 08:45
        > Jeżeli miasto wydębi kase z UE to projekt pierwszego odcinka jest prawie
        gotowy
        > {B.Górniczy-Jasna}.

Boshe... Chcesz mi powiedziec, ze znow wrocono do poronionej koncepcji budowy
        etapowej? :(
        • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 15:24
          A jakże... Stosowna dość szczegółowa mapka wisi sobie w pomieszczeniach
          Wydziału Inwestycji Miejskich.
          • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 12.02.04, 22:31
            Czy to będzie etapowo czy nie narazie jestem za tym aby wpierw położyli tory na
            Mieszka I oraz 26 Kwietnia albo żeby zaczęto remontować istniejące.
            Żeby potem niebyło takiej sytuacji, że się rolę odwrócą, na prawobrzerzę
            będziemy jeździć tramwajem a po centrum szczecina tylko autobusami.
    • Gość: dziuwa Re: Szybki Tramwaj IP: *.iscnet.pl 07.02.04, 20:10
      Pętla Jasna na Jasnej.
      • Gość: ja Re: Szybki Tramwaj IP: 195.136.49.* 07.02.04, 21:21
        no raczej na Jasnej to nie zabardzo chciaz...
        • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 15:21
          > no raczej na Jasnej to nie zabardzo chciaz...

Tak jak napisałem wyżej - torowisko tramwajowe będzie usytuwane w śladzie
          istniejącego toru kolejowego (nie licząc łuku toru w kier. Dąbia), a pierwsza
          pętla ma być w sąsiedztwie ul. Turkusowej.
    • Gość: powolniak Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 07.02.04, 23:06
      Gość portalu: hun napisał(a):

> co sadzicie o pomysle budowy SST z lewo- na prawobrzeze?

Pomysł jest dobry. Ale jego dzisiejszy projekt jest do bani.

> dla mnie to jakies
      > gruszki na wierzbie - koszmarnie drogi i nierealny pomysl.

Wszystkie podobne przedsięwzięcia są drogie. Ale realny jest, czemu nie?

> Zreszta wydaje mi
      > sie ze zupelnie niepotrzebny.

I masz rację. Wydaje Ci się. Widzisz - znakomita większość miast europejskich
      (aglomeracji) wydaje duże pieniądze na komunikację szynową. Mimo, że jest to
      dużo droższe niż komunikacja autobusowa, a poza tym pociąg/tramwaj nie dojedzie
      wszędzie. Więc po cholerę oni budują tory?
      • Gość: SHP Re: Szybki Tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.04, 23:10
        > poza tym pociąg/tramwaj nie dojedzie
        > wszędzie. Więc po cholerę oni budują tory?

Może dlatego, że tramwaj nie stoi (a przynajmniej nie powinien) stać w korkach?

POzdro
        Tomek
        • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 08:18
          > Może dlatego, że tramwaj nie stoi (a przynajmniej nie powinien) stać w
          korkach?

Aż normalnie łezka mi się w oku kręci, jak widze że znaleźli się tu kolejni
          racjonalnie myślący ludzie... hlip, hlip... :)
        • Gość: powolniak Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 08.02.04, 22:29
          Gość portalu: SHP napisał(a):

> > poza tym pociąg/tramwaj nie dojedzie
          > > wszędzie. Więc po cholerę oni budują tory?
          >
          > Może dlatego, że tramwaj nie stoi (a przynajmniej nie powinien) stać w korkach?

Hmm... Z mojej strony to było tylko pytanie retoryczne.
      • Gość: Ekspans Re: Szybki Tramwaj IP: 62.233.173.* 07.02.04, 23:12
        Zanieczyszczenia 0 i przewiezie masę ludzi, i mniej zatłoczone samochdami
        drogi, dlatego warto !
      • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 08:34
        > Więc po cholerę oni budują tory?

Bardzo trafne pytanie. Zalet komunikacji szynowej jest tak dużo, że zastanawiam
        się, czy wymieniać je w kolejności alfabetycznej czy innej :) Ale po
        przeanalizowaniu postanowiłem wymienić tylko:
        1) jak SHP napisał - nie stają w korkach jesli poruszają się torowiskiem
        wydzielonym. W Szczecinie dzięki Hakenowi, który miał chyba obsesję na punkcie
        alei ;) większość torowisk jest widzielona.
        2) jest ekologiczny itd.; dodatkowo nowoczesne wagony (np. Combino) już nie
        tylko oszczędzają energię elektryczną, ale w czasie hamowania ją zwracają -
        warunek? trzeba zainwestować nie tylko w nowoczesny wagon, ale też trakcje.

Oczywiście punkt 2 nie dotyczny zajezdni Niemierzyn (ah te hektolitry olejów i
        smarów kapiące z podwozia...).

Ponad to często mówi się jakie to nowe tramwaje są drogie - ale zapomina się
        przy tym, że odpowiednio utrzymany tramwaj może jeździć nawet i... 50 lat! Tyle
        już niedługo będą miały GT6 ("helmuty"). Gdyby wziąść wagony polskiej produkcji
        to 102Na mają już po 30 lat za sobą, a pierwsze 105N - 29 lat. A autobusy?
        Jelcze 120M po 8 latach wyglądały już tragicznie. W tym roku pierwsze 16 sztuk
        skończy 10 lat. Na zachodzie przyjętą górną granicą żywotności jest około 12
        lat a to znaczy, że w ciągu najbliższych 3 lat tylko w SPA Klonowica należałoby
        wymienić około 68 autobusów...

I wbrew ostatnim wypadkom w Łodzi i Poznaniu komunikacja szynowa jest jedną z
        najbezpieczniejszych.
        • Gość: powolniak Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 08.02.04, 22:41
          Gość portalu: Phobos napisał(a):

> > Więc po cholerę oni budują tory?
          >
          > Bardzo trafne pytanie.

Jeszcze raz: z mojej strony było to pytanie retoryczne. A nawet wręcz IRONICZNE.
          Czy tego nie widać?

> 1) jak SHP napisał - nie stają w korkach jesli poruszają się torowiskiem
          > wydzielonym. W Szczecinie dzięki Hakenowi, który miał chyba obsesję na punkcie
          > alei ;) większość torowisk jest widzielona.

A dzięki temu jeżdżą szybciej. Przynajmniej teoretycznie, bo w naszym mieście na
          niektórych odcinkach...
          • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 15:33
            Gość portalu: powolniak napisał(a):

> Jeszcze raz: z mojej strony było to pytanie retoryczne. A nawet wręcz
            > IRONICZNE.
            > Czy tego nie widać?

Widać doskonale - ale jak widać jeden nie zauważył, a drugi nie mógł się
            powstrzymać. :->

> A dzięki temu jeżdżą szybciej. Przynajmniej teoretycznie, bo w naszym mieście
            > na niektórych odcinkach...

W naszym mieście na sporej cześci wydzielonych torowisk tramwaj jedzie niestety
            o połowę wolniej niż autobus...
            • dutchman Szybki Tramwaj 11.02.04, 16:14
              Jestem rozczarowany ze mowi sie tu o archaicznych tramwajach zamiast srodka
              komunikacji na miare 21 wieku. Czemu porownania z Poznaniem zamiast z czym
              nowoczesnym?
              pozdrowienia
              dutchman
              • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 17:02
                > Jestem rozczarowany ze mowi sie tu o archaicznych tramwajach zamiast srodka
                > komunikacji na miare 21 wieku.

Otóż nowoczesne linie tramwajowe są dla dużych miast komunikacją miejską na
                miarę 21. wieku!
                Linia tramwajowa (tzw. light rail) jest wielokrotnie tańsza zarówno w budowie,
                jak i w utrzymaniu, niż metro czy inna kolej miejska (tzw. heavy rail). Już
                całkowicie pomijam futurystyczne historie typu "kolej na słupach" czy inny
                MAGLEV. No chyba że stać Cię na sfinansowanie takiej budowy, a potem na
                eksploatację i utrzymanie linii (i wcale nie jest to tańsze od tramwajów, a
                wcale dużo więcej ludzi tym nie pojedzie, niż nowoczesnym szybkim tramwajem).
                A chyba nie chcesz, żeby zbudowano sieć jakiejś efektownej szybkiej kolei, za
                przejazd którą trzeba będzie kupować bilety 10 razy droższe od biletów na
                tramwaj czy autobus??

> Czemu porownania z Poznaniem zamiast z czym nowoczesnym?

A Poznań to niby jakiś starodawny?? Podpowiem, że nawet tak wielkie i bogate
                metropolie, jak np. w Europie Berlin czy Paryż, budują u siebie nowe szybkie
                linie tramwajowe. Po prostu żeby zbudować metro (nie wspominając o stalowo-
                betonowo-magnetycznych cudach) trzeba mieć: po pierwsze pieniądze, po drugie
                naprawdę pokaźne potoki pasażerskie.

PS.
                Zejdź na ziemię... :-)

Pozdrawiam.
    • wodni.k Re: Szybki Tramwaj 07.02.04, 23:24
      Gość portalu: hun napisał(a):

> co sadzicie o pomysle budowy SST z lewo- na prawobrzeze?
      Generalnie popieram

> dla mnie to jakies gruszki na wierzbie - koszmarnie drogi
      > i nierealny pomysl. Zreszta wydaje mi sie ze zupelnie niepotrzebny.

Wcale nie taki nierealny. Sporządzenie dokumentacji jest bardzo daleko
      zaawansowane.
      Czy drogi? To subiektywne podejście. Przewidywany koszt wraz z uzbrojeniem
      terenu to roczny budżet miasta na inwestycje, a wiec nie tak koszmarnie dużo
      biorąc pod uwage, że budowa potrwałaby jakies 5-7 lat. A jezeli uda się zdobyc
      troche kasy z UE to dlaczego nie?

Czy mozesz uzasadnic dlaczego jest niepotrzebny? Chetnie podyskutuję, ale
      chciałbym poznać Twoje argumenty
      • piotr33k2 Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 12:47
        szybki tramawaj jest konieczny i prędzej czy pózniej musi powstać chociażby z
        tego pwodu że rozwój i ekspansja miasta na lewobrzezu jest ograniczona ,na
        prawobrzezu obecnie juz mieszka blisko sto tysięcy ludzi i trzeba zapewnić
        jakiś sensowny i w miarę niedrogi na dłuższą metę system
        komunikacji .kombinowana komunikacja autobusowo-tramwajowa z czasem bedzie
        coraz droższa i niewydolna oraz załatwi tego problemu.
        • Gość: robin Re: Szybki Tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 13:06
          Czy mieszkańców Szczecina z 18% bezrobociem stać na szybki tramwaj? Bo przecież
          nikt nam go nie zafunduje, tylko sami będziemy musieli za niego zapłacić. I co
          ten tramwaj wniesie w rozwój miasta - że łatwiej będzie się dojeżdżało po
          zasiłki dla bezrobotnych? Ciekaw jestem, czy na zachodzie najpierw budowano
          gospodarkę, a potem szybkie tramwaje czy też odwrotnie. Ja odpowiedź znam.
          Zwolennikom wyrzucania kasy radzę się zastanowić. Szybki tramwaj miałby sens
          tylko wtedy, gdy firma tak chętnie dostarczająca nam ten tramwaj, wybudowałaby
          w Szczecinie warsztaty naprawcze wszystkich pojazdów szynowych tej firmy.
          • piotr33k2 Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 13:17
            ciekawą filozofię prezentujesz według niej należy siąść i płakać bo nic się
            nie opłaca .szybki tramwaj to KONIECZNOŚĆ na dłuższa metę !rozumie to nawet
            obecny prezydent i każdy kto był lub w przyszłosci bedzie u władzy ,kwestia
            tylko pozyskania i załatwienia środków unijnych oraz własnego wkładu .powiem
            jeszcze tylko że na świecie zawsze zaczyna sie jakieś inwestycje i budowy od
            zapewnienia transportu i dróg do owej budowy ,u nas przez całe dziesieciolecia
            był dokładnie na odwrót i widać że taka mentalność niektórym pozostała.
          • wodni.k Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 13:44
            > Czy mieszkańców Szczecina z 18% bezrobociem stać na szybki tramwaj?
            > Bo przecież nikt nam go nie zafunduje, tylko sami będziemy musieli
            > za niego zapłacić.

Założenie jest takie, ze tramwaje w Szczecinie przejmie prywatny inwestor
            (niezupełnie się z tym zgadzam, ale niech i tak bedzie).
            Miasto da grunty i uzbrojenie terenu pod SST, a inwestor wybuduje trakcję
            czyli tory i linie zasilające oraz automatykę i da tabor. W zamian za to
            bedzie ciągnął z tego zyski.
            Jeżeli nawet inwestora chwilowo nie będzie to miasto powinno inwestować w SST
            ponieważ poprawi się pozycja przetargowa i im więcej sie zrobi tym wiecej
            bedzie można stawiac warunków.
            Najgorsza jest bezczynność. Jak pisałem wcześniej koszt SST to ok. jednoroczny
            budżet miasta na inwestycje. Koszt uzbrojenia będzie znany za kilka tygodni,
            ale już teraz moge powiedziec, że bez stacji zasilających będzie to ok 15-20
            mln zł, a więc rzecz całkowicie do udźwignięcia przez budżet.
            Jeżeli uda się pozyskać fundusze z UE to miasto powinno ruszyc z tym do przodu
            nie czekając na inwestora.

> Ciekaw jestem, czy na zachodzie najpierw budowano gospodarkę, a potem
            > szybkie tramwaje czy też odwrotnie. Ja odpowiedź znam.

Szkoda, że jej nie przytoczyłeś.
            Buduje sie jednocześnie zakład i zapewnia dojazd do niego

> Zwolennikom wyrzucania kasy radzę się zastanowić. Szybki tramwaj miałby sens
            > tylko wtedy, gdy firma tak chętnie dostarczająca nam ten tramwaj,
            > wybudowałaby w Szczecinie warsztaty naprawcze wszystkich pojazdów
            > szynowych tej firmy.

Masz rację.
            To było jedno z założeń przekazania tramwajów Siemensowi, tylko wielki
            magazynier obudził sie któregoś dnia rano z odkrywczym stwierdzeniem, że
            Siemens to firma niemiecka. A skoro tak to trzeba ich uwalić.

Poza tym mamy spółkę pn. Centralne warsztaty naprawcze czy coś takiego,
            przeznaczone do naprawy taboru. trzeba wynegocjowac z inwestorem, że w zamian
            za część udziałów w firmie, wcale nie większościowy ma doinwestować te
            warsztaty tak aby mogły naprawiać jego tabor.

Teraz moja prywatna opinia i wizja.
            Wszelkie media komunikacyjne w mieście w tym TOROWISKA (wodociągi, ciepłociągi
            itp.) powinny być własnością komunalną i nigdy nie powinny byc sprzedane w
            prywatne ręce. Nie ma żadnej sprzeczności w tym, że prywatne tramwaje jednej
            firmy, a może dwóch trzech beda jeździły po miejskich toracch, a ich
            własciciele płaciliby miastu za użytkowanie.
            Inwestorzy przychodza i odchodzą, a miasta zostają. Dlatego gdyby przyszło mi
            podejmowac decyzję podjąłbym następującą.
            1. Analiza kosztów budowy SST
            2. Analiza kosztów utrzymania torowisk
            3. Założenie jaki % tych kosztów musi wpłynąć do kasy miasta od użytkowników
            (ekonomia mówi, że powinno tego być powyżej 100%, ale na poczatek
            niekoniecznie jest to realne)
            4. Renowacja torów istniejących, likwidacja (a raczej zamrożenie użytkowania)
            nieopłacalnych i nieużywanych, budowa tych które mają szanse być dochodowe.
            5. Ogłoszenie inwestorom: mamy dobre tory, zapraszamy do rozmów o użytkowaniu
            ich przez Wasz tabor.
            6. Rozmowy na zasadzie róności partnerów: mamy i bedziemy utrzymywac tory w
            dobrym stanie i chcemy za to tyle i tyle do kasy miasta, a Wy w zamian
            stawiacie nowoczesny tabor, wozicie ludzi i bierzecie za to kase w takiej i
            takiej wysokości od człowieka. Jako miasto dążyłbym również, aby miec w
            zarządzie stacje energetyczne zasilające tramwaje. Inwestor właściciel taboru
            nie powinien zawierać osobnych umów na uzywanie torów i dostawy prądu.
            • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 16:33
              Boshe! Sam nie wiem, czy mam sie smiac czy plakac...

) ) Czy mieszkańców Szczecina z 18% bezrobociem stać na szybki tramwaj?
              ) ) Bo przecież nikt nam go nie zafunduje, tylko sami będziemy musieli
              ) ) za niego zapłacić.
              )
              ) Założenie jest takie, ze tramwaje w Szczecinie przejmie prywatny inwestor
              ) (niezupełnie się z tym zgadzam, ale niech i tak bedzie).

To załorzenie jest nieaktualne od czasu kiedy Jurczyk doszedł do władzy...

) Miasto da grunty i uzbrojenie terenu pod SST, a inwestor wybuduje trakcję
              ) czyli tory i linie zasilające oraz automatykę i da tabor. W zamian za to
              ) bedzie ciągnął z tego zyski.
              ) Jeżeli nawet inwestora chwilowo nie będzie to miasto powinno inwestować w SST
              ) ponieważ poprawi się pozycja przetargowa i im więcej sie zrobi tym wiecej
              ) bedzie można stawiac warunków.

Er...
              Nie chce cie martwic, ale to sa informacje sprzed 3 lat conajmnej...
              kiedy opracowano w koncu pierwsze konkretniejsze zalorzenia budowy SST przyjeto
              2 mozliwe rozwiazania:
              - miasto buduje SST samo (+ fundusze pomocowe itp.) - okres budowy jest nieco
              dluższy, a ona sama byłaby realizowana w dwóch etapach (Basen Górniczy - Jasna
              oraz Jasna - Kijewo), a po skonczeniu calosc bylaby wlasnoscia miasta.
              - SST budje prywatny inwestor, ktory dostarcza rowniez tabor. Miast w tym
              wariancie faktycznie daje tylko tereny. Tabor itp. stają się własnością miasta,
              które spłaca całość inwestycji przez 50 lat.

Ten drugi wariant był zrobiony w sam raz pod Siemensa, który chciał zrobic
              sobie ze Szczecina poligon doświadczalny dla takich inwestycji. Przez jakis
              czas rozwazano tez inna wersje drugiego wariantu - Siemens mial utworzyc
              spolke, ktora zajmowalaby sie przewozami na SST (taki klon MZK) i czerpalaby z
              tego profity.

) Najgorsza jest bezczynność. Jak pisałem wcześniej koszt SST to ok.
              jednoroczny
              ) budżet miasta na inwestycje. Koszt uzbrojenia będzie znany za kilka tygodni,
              ) ale już teraz moge powiedziec, że bez stacji zasilających będzie to ok 15-20
              ) mln zł, a więc rzecz całkowicie do udźwignięcia przez budżet.

Wlasnie najgorsze w tym jest to, ze tę inwestycje moznabylo zaczac na dlugo
              przed skonczeniem przeprawy nowoclowej budujac petle na kijewie i dalej na
              zachod. Budowa toczylaby sie wolno, ale rocznie kosztowalaby budzet powiedzmy
              15-20 mln a teraz jezdzilibysmy juz sobie tramwajem na prawobrzeze :/

) Jeżeli uda się pozyskać fundusze z UE to miasto powinno ruszyc z tym do
              przodu
              ) nie czekając na inwestora.

Opowiesci o Siemensie ciag dalszy...
              Wiec kiedy za Rujnowicza sprawy z Siemensem ukladaly sie lepiej niz dobrze, on
              wpadl na pomysl wrecz genialny: a dlaczego by nie pozbyc sie calego MZK? skoro
              dla niemcow jazda po SST moze byc dochodowa, to poradza sobie tez z reszta
              miasta... No i ogłoszono konkurs na bezprzetargowe przejecie MZK. W domysle
              nowy wlasciciel (ktorym w domysle mial byc Siemens oczywiscie) mial pozniej
              jeszcze zainwestowac w SST i po nim jezdzic - w ten sposob nie byloby
              paranoicznej wrecz sytuacji kiedy to po torowiskach jednego miasta jezdza
              tramwaje różnych firm (vide: Łódź).

I wtedy przyszedł Jurczyk i wszystko popsuł...

) Szkoda, że jej nie przytoczyłeś.
              ) Buduje sie jednocześnie zakład i zapewnia dojazd do niego

Obawiam sie, ze zazwyczaj jest jeszcze inaczej - najpierw buduje sie dojazd,
              zeby bylo jak rozpoczac budowe, a pozniej sie ten dojazd rozbudowywuje :)

) Poza tym mamy spółkę pn. Centralne warsztaty naprawcze czy coś takiego,
              ) przeznaczone do naprawy taboru. trzeba wynegocjowac z inwestorem, że w zamian
              ) za część udziałów w firmie, wcale nie większościowy ma doinwestować te
              ) warsztaty tak aby mogły naprawiać jego tabor.

Właśnie... Przypuszczam, że jeśli było do Siemensa coś co szczegolnie go
              interesowalo to właśnie Centralne Warsztaty - perspektywa remontowania 20-30
              letnich Tatr z dawnego NRD za psie (w porównaniu do Niemiec) pieniądze. Mam
              tylko jedno ale - nie trzeba nawet sprzedawac CW i nie trzeba pakowac w nie
              zadnych pieniedzy - wystarczyloby nie wyganiac tak definitywnie Siemensa to z
              pewnością nawet nie kupując CW wysyłałby Tatry do remontu. Warsztatom poprostu
              brakuje zleceń, a samych tylko Tatr T4 w byłym NRD jest jakieś 2500 sztuk...

) Teraz moja prywatna opinia i wizja.

I to jest włąsnie ta część z powodu której robi mi się.... gorzej :/

) Wszelkie media komunikacyjne w mieście w tym TOROWISKA (wodociągi,
              ciepłociągi
              ) itp.) powinny być własnością komunalną i nigdy nie powinny byc sprzedane w
              ) prywatne ręce. Nie ma żadnej sprzeczności w tym, że prywatne tramwaje jednej
              ) firmy, a może dwóch trzech beda jeździły po miejskich toracch, a ich
              ) własciciele płaciliby miastu za użytkowanie.

Sprzeczności nie ma - z tym się zgadzamy, ale sam taki system... no nie wiem -
              jakoś mi się to nie uśmiecha...

) Inwestorzy przychodza i odchodzą, a miasta zostają. Dlatego gdyby przyszło mi
              ) podejmowac decyzję podjąłbym następującą.
              ) 1. Analiza kosztów budowy SST

Nie mam tego akurat, ale taka analiza zostala wykonana przez ZDiTM jakis czas
              temu. Ba! Mało tego - przygotowano kilka rozwiązań, które zmniejszyłyby koszty
              np. załorzenie kupna 14 wagonów niskopodłogowych skreślono i wpisano tam
              obsługę trójskładami 105N2k/2000. Koszt jednego takiego trójskładu mógłby
              wynieść 3,6 mln przy czym pojemność praktycznie taka sama jak Combino (8 mln).
              I w początkowym stadium nawet bym to zaakceptował (choć docelowo jakieś
              niskopodłogowce są wręcz niezbędne). Musze poszukać tego opracowania...

) 2. Analiza kosztów utrzymania torowisk

A to co?!

) 3. Założenie jaki % tych kosztów musi wpłynąć do kasy miasta od użytkowników
              ) (ekonomia mówi, że powinno tego być powyżej 100%, ale na poczatek
              ) niekoniecznie jest to realne)

Zaraz zwymiotuje! To jest gospodarka KOMUNALNA! Na takich rzeczach się nie
              zarabia! My juz i tak powinnismy sie cieszyc, ze przychody z biletów pokrywają
              jakieś 70% kosztów komunikacji miejskiej. Na początku gadałeś z sensem i
              powyżej statystycznego poziomu, ale teraz piszesz jakbyś był ekonomem lub p.
              Gdakowiczem (albo jednym i drugim).

) 4. Renowacja torów istniejących, likwidacja (a raczej zamrożenie użytkowania)
              ) nieopłacalnych i nieużywanych, budowa tych które mają szanse być dochodowe.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! Mnie zaraz cholera strzeli! KOMUNIKACJA
              MIEJSKA JEST Z ZAŁORZENIA _NIEOPŁACALNA_! Przyjmując tówj tok rozumowania
              możnaby:
              - zlikwidować WSZYSTKIE ulice w mieście, bo ich utrzymanie jest za drogie, a
              ulice przeciez na siebie nie zarabiaja
              - wybużyć magistrat - rocznie pensje jego pracowników pochłaniają ponad 100 mln
              zł czyli siódmą część budżetu!
              - wyłączyć sygnalizacje świetlną na skrzyżowaniach i oswietlenie ulic w nocy -
              zbytezczne wydatki bo nikt za korzystanie z nich nie płaci, a sprawny samochod
              powinien miec reflektory
              - wysiedlić mieszkańców miasta a ze Szczecina zrobić największy polinon do
              ćwieczeń brygad antyterrorystycznych, którego korzystać bedą wszystkie kraje
              NATO (i przy okazji beda za to płacić).

) 5. Ogłoszenie inwestorom: mamy dobre tory, zapraszamy do rozmów o użytkowaniu
              ) ich przez Wasz tabor.
              ) 6. Rozmowy na zasadzie róności partnerów: mamy i bedziemy utrzymywac tory w
              ) dobrym stanie i chcemy za to tyle i tyle do kasy miasta, a Wy w zamian
              ) stawiacie nowoczesny tabor, wozicie ludzi

ROTFL!
              Czyli potencjalny inwestor ma:
              - dostarczyc nowoczesny tabor
              - wozic nim ludzi
              - i jeszcze za to płacić miastu, że te łaskawie na to pozwoliło?
              ROTFL! Poprostu tok myślenia (?) typowy dla jurczyka...

) i bierzecie za to kase w takiej i
              ) takiej wysokości od człowieka

Obecnie w komunikacji miejskiej chyba w całej Polsce obowiązuje system
              rozliczania na podstawie wozoklometrów. Polecam zapoznanie się z cechami tego
              systemu. A jako problem do rozwazenia wieczorkiem leżąc w łóżeczku pozostawiam
              nastepujace zagadnienia:
              - jesli inwestor mial
              • wodni.k Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 17:09
                > Gość portalu: Phobos napisał(a):
                > To załorzenie jest nieaktualne od czasu kiedy Jurczyk doszedł do władzy...

Poniewaz po nocy nastepuje dzien, nie powinno sie go wyrzucac do kosza.

> Nie chce cie martwic, ale to sa informacje sprzed 3 lat conajmnej...
                > kiedy opracowano w koncu pierwsze konkretniejsze zalorzenia budowy
                > SST

Rozczaruje Cie, ale pierwsze studialne opracowania dla SST byly robione
                znacznie wczesniej bo w połowie lat osiemdziesiatych gdy robilem dyplom z
                organizacji ruchu.

> Wiec kiedy za Rujnowicza sprawy z Siemensem ukladaly sie lepiej niz dobrze,
                > on wpadl na pomysl wrecz genialny: a dlaczego by nie pozbyc sie calego MZK?
                > skoro dla niemcow jazda po SST moze byc dochodowa, to poradza sobie tez z
                > reszta miasta...

Przyznasz, ze cos w tym bylo i nie wyrzucalbym tego na smietnik

> I wtedy przyszedł Jurczyk i wszystko popsuł...

No coż, ale tak szczerze mówiąc to dużo psuł także Sochański, Koćmiel i
                Runowicz. Jurczyk po prostu jest ukoronowaniem niekompetencji. Poza tym
                Jurczyk jest, ale przyjdzie dzien gdy Jurczyka nie bedzie (wczesniej czy
                pozniej, lepiej wczesniej)

> Obawiam sie, ze zazwyczaj jest jeszcze inaczej - najpierw buduje sie dojazd,
                > zeby bylo jak rozpoczac budowe, a pozniej sie ten dojazd rozbudowywuje :)

Kwestia sformułowań, ale ogólnie się zgadzamy.

> wystarczyloby nie wyganiac tak definitywnie Siemensa to z
                > pewnością nawet nie kupując CW wysyłałby Tatry do remontu. Warsztatom
                > poprostu brakuje zleceń, a samych tylko Tatr T4 w byłym NRD
                > jest jakieś 2500 sztuk...

zgadza się

> I to jest włąsnie ta część z powodu której robi mi się.... gorzej :/

No trudno, ale chyba nie do końca zrozumiałeś, moze ja niejasno sie
                wypowiedziałem.

>> Wszelkie media komunikacyjne w mieście w tym TOROWISKA (wodociągi,
                >> ciepłociągi itp.) powinny być własnością komunalną i nigdy nie powinny byc
                >> sprzedane w prywatne ręce. Nie ma żadnej sprzeczności w tym, że prywatne
                >> tramwaje jednej firmy, a może dwóch trzech beda jeździły po miejskich
                >> toracch, a ich własciciele płaciliby miastu za użytkowanie.

> Sprzeczności nie ma - z tym się zgadzamy, ale sam taki system... no nie
                > wiem - jakoś mi się to nie uśmiecha...

Największe miasta na świecie maja zarządy infrastruktury, która stanowi mienie
                komunalne. Bardzo to ułatwia zarządzanie i utrzymanie. Ten system naprawdę
                zdał egzamin.

>> 2. Analiza kosztów utrzymania torowisk

> A to co?!

Proste, jeżeli mam brać opłaty za użytkowanie i jak twierdzisz gospodarka
                komunalna nie jest po to aby byc dochodowa, to musze miec pojęcie ile mnie
                kosztuja naprawy, budowa nowych torowisk, odśnieżanie, żeby stawki miały sens.
                Nie musze na tym zarabiac, ale nie chcesz chyba mi wmówić, ze obowiązkiem
                miasta jest pakowanie pieniedzy bez żadnego rozeznania.

>> 3. Założenie jaki % tych kosztów musi wpłynąć do kasy miasta od
                >> użytkowników (ekonomia mówi, że powinno tego być powyżej 100%, ale na
                >> poczatek niekoniecznie jest to realne)

> Zaraz zwymiotuje!
                Po co ta przesada?

> To jest gospodarka KOMUNALNA! Na takich rzeczach się nie
                > zarabia! My juz i tak powinnismy sie cieszyc, ze przychody z biletów
                > pokrywają jakieś 70% kosztów komunikacji miejskiej.

Patrz wyżej. Nie musimy zarabiac, ale gospodarka komunalna też musi byc oparta
                na pewnych rachunkach. Chyba z tym sie zgodzisz. Byc może źle to wyraziłem.
                Inwestor eksploatujacy tabor i wożący ludzi ma na tym zarobić, ale ma to byc
                zarobek uczciwy. Jestem przeciwny drenowaniu inwestorów, ale miasto powinno
                dokładac jak najmniej.

> Na początku gadałeś z sensem i powyżej statystycznego poziomu, ale teraz
                > piszesz jakbyś był ekonomem lub p. Gdakowiczem (albo jednym i drugim).

Tu chyba wyzwe Cie na jakis pojedynek bo to trąci zniewagą:-))))))
                Aż mi sie szminka rozmazała.:-))))))
                Dla Twojej informacji jestem inzynierem zupełnie nie zwiazanym z obecnymi
                układami (z poprzednimi zreszta też).

> AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! Mnie zaraz cholera strzeli! KOMUNIKACJA
                > MIEJSKA JEST Z ZAŁORZENIA _NIEOPŁACALNA_! Przyjmując tówj tok rozumowania
                > możnaby:
                > - zlikwidować WSZYSTKIE ulice w mieście, bo ich utrzymanie jest za drogie, a
                > ulice przeciez na siebie nie zarabiaja

Źle zrozumiałeś. Jezeli komunikacja miejska bedzie całkowicie nieopłacalna to
                nie szukajmy nawet inwestora bo nikt przy zdrowych zmysłach nie przyjdzie.

> - wybużyć magistrat - rocznie pensje jego pracowników pochłaniają
                > ponad 100 mln

To jest nawet myśl. Przyznam nie wpadłem na to.:-))))

Żeby nie przedłużać.
                Nie roszczę sobie prawa do racji absolutnej. Jak napisałem jest to mój poglad
                oparty na przykładach z wiekszych miast. To ze jesteśmy biedni nie oznacza, że
                mamy przyjąć od razu pozycję z podkulonym ogonem i czekaniem na ochłapy.

Bardzo proszę nie pisac mi również o "Jurczykowym myśleniu". to mnie naprawdę
                obraża. Lepiej lub gorzej, ale jednak myślę, w przeciwieństwie do wspomnianego
                przez Ciebie osobnika. Czasami moze w niezbyt jasny lub zbyt zawiły sposób
                wykładam swoje poglądy i przez to są one dla niektórych nie do przyjecia.

Pozdrawiam
                • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 18:59
                  To ja moze zaczne od konca :)

> Czasami moze w niezbyt jasny lub zbyt zawiły sposób
                  > wykładam swoje poglądy i przez to są one dla niektórych nie do przyjecia.

Mam nadzieje, ze masz racje :) a teraz do rzeczy:

> Rozczaruje Cie, ale pierwsze studialne opracowania dla SST byly robione
                  > znacznie wczesniej bo w połowie lat osiemdziesiatych gdy robilem dyplom z
                  > organizacji ruchu.

Wiesz, mozemy sie cofnac w czasie nawet do roku 1976. Wowczas to planowano
                  wybudowac szybki tramwaj (nazywany pre-metrem) kursujacy miedzy Kleskowem, a
                  Policami na trasie o dlugosci 30 km z 26 przystankami i innymi bardzo
                  ciekawymi, acz typowo socrealistycznymi kwiatkami. I wedlug tych pierwotnych
                  planow w latach 1980-1990 mial powstac pierwszy odcinek Kleskowo - Basen
                  Gorniczy. Pozniej nieco sie to opoznilo...

Ale podtrzymam to co wczesniej powiedzialem: zalorzenia sprzed 3 lat byly mimo
                  wszystko juz czyms bardziej konkretnym, bo dostosowane byly do nowszych
                  realiow. No, ale to juz szczegoly i gierki w slowka :)

> > To załorzenie jest nieaktualne od czasu kiedy Jurczyk doszedł do władzy...
                  >
                  > Poniewaz po nocy nastepuje dzien, nie powinno sie go wyrzucac do kosza.

[i dalej]

> > Wiec kiedy za Rujnowicza sprawy z Siemensem ukladaly sie lepiej niz dobrze
                  > ,
                  > > on wpadl na pomysl wrecz genialny: a dlaczego by nie pozbyc sie calego MZK
                  > ?
                  > > skoro dla niemcow jazda po SST moze byc dochodowa, to poradza sobie tez z
                  > > reszta miasta...
                  >
                  > Przyznasz, ze cos w tym bylo i nie wyrzucalbym tego na smietnik

Oczywiscie w obu punktach masz racje! Jak dla mnie pomysl Rujnowicza zeby
                  sprzedac MZK byl tym, ktory jako jeden z niewielu mi sie spodobal. I mam
                  nadzieje, ze jesli tylko Jurczyk zostanie odwolany to jego nastepca ladnie
                  zapuka do drzwi Siemensa.

Abstrachujac od meritum tej dyskusji - jestem za sprzedaza MZK nawet mimo tego,
                  ze przez pierwsze lata i tak nie byloby niskopodlogowcow - chodzi o sam fakt,
                  ze to miasto o tramwaje nie dba. A dla Niemcow to poprostu zloty interes. A dla
                  ciekawskich oto 2 powody, dla ktorych niskopodlogowce w Szczecnie nie
                  pojawilyby sie tak odrazu nawet po przyjsci Siemensa:
                  1 - stan torowisk na to nie pozwala, trzeba miec po czym jezdzic
                  2 - prawdopodobnie najpierw pojezdzilibysmy sobie Tatrami lub kolejnymi GT6, bo
                  Niemcy to jednak Niemcy - najpierw zajeliby sie swoja ojczyzna z ktorej
                  pozbyliby sie tego co najstarsze, a nieporownywalnie lepsze od polowy obecnego
                  szczecinskiego taboru.

> Największe miasta na świecie maja zarządy infrastruktury, która stanowi
                  mienie
                  > komunalne. Bardzo to ułatwia zarządzanie i utrzymanie. Ten system naprawdę
                  > zdał egzamin.

Tak, tak. Torowiska oczywiscie komunalne, ale pomysl z wieloma firmami mi sie
                  nie podoba. Wolalbym wlasnie model, ktory roboczo nazwijmy modelem Runowicza -
                  jedna fira, ale bedaca w wiekszej czesci (lub w calosci) wlasnoscia prywatnego
                  inwestora.

> Proste, jeżeli mam brać opłaty za użytkowanie i jak twierdzisz gospodarka
                  > komunalna nie jest po to aby byc dochodowa, to musze miec pojęcie ile mnie
                  > kosztuja naprawy, budowa nowych torowisk, odśnieżanie, żeby stawki miały sens.
                  > Nie musze na tym zarabiac, ale nie chcesz chyba mi wmówić, ze obowiązkiem
                  > miasta jest pakowanie pieniedzy bez żadnego rozeznania.

Pozwole sobie zachowac nieco odmienne poglady w tej materii :)
                  Dla mnie istnieja tylko 2 rozwiazania w odniesieniu do modelu Runowicza, z
                  czego drugie jak juz wczesniej uzgodnilismy zostaje odrzucone :)
                  1 - torowiska pozostaja wlasnoscia miasta, ale to Siemens dba o ich bierzace
                  utrzymanie. Dlaczego? Jakby nie patrzec bylby jedyna firma z nich korzystajaca
                  wiec naturalne wydaje mi sie, ze powinna je utrzymywac. W sumie efekt jest
                  zblizony do tego, ze miasto ustala ile Siemens ma placic za korzystanie z
                  torowisk i pozniej samo o nie dba, ale to zbyteczny obrot pieniedzy i dodatkowo
                  szansa na to, ze czesci tych pieniedzy przepadnie w labiryntach magistartu.
                  2 - torowiska staja sie wlasnocia Siemensa, ktory robi z nimi co chce, buduje
                  nowe itd.

> Patrz wyżej. Nie musimy zarabiac, ale gospodarka komunalna też musi byc
                  oparta
                  > na pewnych rachunkach. Chyba z tym sie zgodzisz. Byc może źle to wyraziłem.
                  > Inwestor eksploatujacy tabor i wożący ludzi ma na tym zarobić, ale ma to byc
                  > zarobek uczciwy. Jestem przeciwny drenowaniu inwestorów, ale miasto powinno
                  > dokładac jak najmniej.

Co jeszcze nie jest powodem, dla której od pasazerow nalezaloby wyciagac 120%
                  kosztow komunikacji. Optymalnie byloby powiedzmy 50%. Nie za duzo, nie za malo.
                  Miasto powinno poprostu zwiekszyc dotacje do komunikacji miejskiej. W ten
                  sposob ZDiTM bedzie mial wiecej pieniedzy na wozokilometry, bedzie mozna
                  zwiekszyc cene placona za 1 wzkm, wiec kazda ze spolek przewozowych dostanie
                  nieco wiecej pieniedzy - i w ten cudowny sposob wszystkie problemy komunikacji
                  miejskiej mamy rozwiazane! To jest tajemnica sukcesu komunikacji - dotacja z
                  budzetu dla ZDiTM. A to, jak Siemens czy inny inwestor rozporzadzalby
                  pieniedzmi jakie dostanie od ZDiTM to juz jego sprawa, choc jest chyba dosc
                  oczywiste, ze zainwestowalby je np. w nowy tabor.

> Źle zrozumiałeś. Jezeli komunikacja miejska bedzie całkowicie nieopłacalna to
                  > nie szukajmy nawet inwestora bo nikt przy zdrowych zmysłach nie przyjdzie.

Trzeba rozroznic, czy mowa tu o dochodowosci dla miasta czy dla przewoznika.
                  Komunikacja dla miasta nigdy nie bedzie dochodowa jako dzial gospodarki
                  komunalnej (choc p. Gdakowicz chyba o tym nie wie), ale moze byc oplacalna dla
                  przewoznika. Niestety w Szczecnie nie jest. Spolki autobusowe dostaja najnizsze
                  stawki w Polsce, a MZK wrecz przeciwnie - najwyzsze (nie liczac warszawskiego
                  metra), ale jest tak zle zorganizowane, ze wszystkie przepadaja. Zreszta to
                  wlasnie te wysoki stawki za wozokilometr tramwajowy tak zachecaja Siemensa obok
                  CW - przeciez po restrukturyzacji to jest kolejna zyla zlota...
                  • wodni.k Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 21:24
                    Mówiac krótko

Rózni nas w zasadzie tylko jeden punkt: Jedna czy wiele firm na miejskich
                    torach. Jest to taki detal, ze nie będę sie upierał. Powiem wiecej. O ile na
                    liniach kolejowych zasadności konkurencji nawet nie trzeba udowadniać, to w
                    mieście chyba jesteś bliższy racji.

Jedno wyjaśnienie. Koncepcja SST z lat osiemdziesiątych była jedyna koncepcją
                    która nie zawierała szaleństw socjalizmu. W przeciwieństwei do koncepcji
                    Obwodnicy Śródmiejskiej (tunel pod Parkiem Kasprowicza) czy Mostu
                    wysokowodnego w miejscu obecnego Długiego. Ten ostatni projekt był pokazem
                    absurdu na jaki sobie Mrożek nawet by nie pozwolił. Idea obwodnicy była
                    nienajgorsza, ale lokalizacja fatalna. Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta, że
                    SST miał zaczynać sie w jednym z pomysłów naulicy Energetyków naprzeciw
                    EUROAFRICI. Nawet budkę dla dyspozytorni postawiono. Na to miejsce były
                    zresztą przynajmniej trzy pomysły.
                    1. SST
                    2. Petla tramwajowa na okres po rozebraniu Mostu Długiego
                    3. Petla autobusowa

Pozdrawiam
                    • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 16:31
                      wodni.k napisał:

> W przeciwieństwei do koncepcji
                      > Obwodnicy Śródmiejskiej (tunel pod Parkiem Kasprowicza)

Co za tunel?? O ile mi wiadomo, koncepcja obwodnicy zakłada na odcinku Wojska
                      Polskiego - Arkońska budowę bezkolizyjnej dwujezdniowej ulicy wzdłuż linii
                      kolejowej.

> Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta, że
                      > SST miał zaczynać sie w jednym z pomysłów naulicy Energetyków naprzeciw
                      > EUROAFRICI. Nawet budkę dla dyspozytorni postawiono.

No i stoi tam wciąż na środku pustego placu ten "pomnik głupoty". Oprócz niego
                      straszy również w tym rejonie las niepotrzebnych filarów (pod ciągi piesze) w
                      sąsiedztwie Trasy Zamkowej oraz las latarń rozsianych w sąsiedztwie tej
                      niedoszłej dyspozytorni.

> Na to miejsce były
                      > zresztą przynajmniej trzy pomysły.
                      > 1. SST
                      > 2. Petla tramwajowa na okres po rozebraniu Mostu Długiego
                      > 3. Petla autobusowa

No cóż - gdyby ta pętla tramwajowa została tam zbudowana, to obecnie dwójka nie
                      musiałaby zawracać przez Dworcową. ;-)

Pozdrawiam!
          • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 16:40
            > Czy mieszkańców Szczecina z 18% bezrobociem stać na szybki tramwaj? Bo
            przecież
            >
            > nikt nam go nie zafunduje, tylko sami będziemy musieli za niego zapłacić. I
            co
            > ten tramwaj wniesie w rozwój miasta - że łatwiej będzie się dojeżdżało po
            > zasiłki dla bezrobotnych?

O jak milo - kolejny wielce wyspecjalizowany pesymista...

Wiec widzisz - budowa SST oznacza chociazby koniecznosc budowy czyli
            zatrudnienia ludzi do budowy. W dalszej kolenosci mamy koniecznosc obslugi SST
            czyli motorniczy oraz tzw. zaplecze techniczne.

> Ciekaw jestem, czy na zachodzie najpierw budowano
            > gospodarkę, a potem szybkie tramwaje czy też odwrotnie

A co mnie obchodzi "jak bylo na zachodzie"? Juz nawet to, ze (jak juz tu
            niektorzy napisali) na zachodzie budowalo sie wszystko jednoczesnie mnie nie
            obchodzi. Gdyby podarzac za kazdym przykladem zachodu to najpierw nalezaloby
            zlikwidowac tramwaje, zeby pozniej znow budowac torowiska i poswiecac na to 200
            mln rocznie przez 10 lat. Bo tak to mniej-wiecej wygladalo na tym wspanialym
            zachodzie.

> Zwolennikom wyrzucania kasy radzę się zastanowić. Szybki tramwaj miałby sens
            > tylko wtedy, gdy firma tak chętnie dostarczająca nam ten tramwaj,
            wybudowałaby
            > w Szczecinie warsztaty naprawcze wszystkich pojazdów szynowych tej firmy.

Litości! Poziom twojej wiedzy w danej materii jest tak niski, ze nie mam
            zamiaru dyskutować z toba na tak zaawansowane tematy. Ale bardzo chetnie moge
            ci wytłumaczyć pojęcie wozokilometra czy brygady - tak na dobry poczatek.
    • rrado Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 17:33
      na dzis mamy pelny szybki altobus i chyba dlugo tak opozostanie. no w nocy mmay
      jeszcze szybki pks o ile komus uda sie trafic. koncecja lini jasna-basen
      gorniczy jest bezdennie gluopia. kto ma tym jezdzic mieszkancy czteropietrowca
      przy mzk? przeciez to w zaden sposob nie rozwiazuje problemu komunikacji prawy-
      lewy brzeg. co ci biedni ludzie maja robic na basenie gorniczym? przesiasc sie
      tym razem na super szybki tramwaj 7 czy 8 i jechac koleejne 15 min? razem daje
      to min 10 min opoznienia w stosunku do obecnego superszybikiego autobusu.
      pozdrawiam rado
      • piotr33k2 Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 17:40
        to się zgadza ,ja np. jestem za szybkim tramwajem ale takim prawdziwym od
        początku do konca bez idiotycznych przesiadek, bo masz rację że to bez
        sensu .albo robić prawdziwe jednolite połączenie ,albo szkoda zawracać sobie
        głowę i wydawać pieniądze .
        • rrado Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 17:43
          piotr33k2 napisał:

> to się zgadza ,ja np. jestem za szybkim tramwajem ale takim prawdziwym od
          > początku do konca bez idiotycznych przesiadek, bo masz rację że to bez
          > sensu .albo robić prawdziwe jednolite połączenie ,albo szkoda zawracać sobie
          > głowę i wydawać pieniądze .

chyba my mamy wspolnych rodzicow albo przynajmniej jednego. dodam ze tez w
          drugiej turze glosowalem na runowicza jako miejsze zlo z wielkim bolem serca bo
          w rodzinie jeszcze takiego wstydu nie bylo zeby na ta formacje glosowac.
          pozdrawiam rado
          • dutchman Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 18:01
            Bardzo dobry pomysl - o wiele lepszy niz jakies planetaria itp. Szczecin musi
            po prostu miec dobra komunikacje publiczna, bo jest terytorialnie sporym
            miastem. Jak nie wybuduje sie jakiegos metra na slupach ( a miejscami pod
            ziemia ) to miasto na zawsze zatrzyma sie w rozwoju. Duzy front robot
            publicznych stworzy miejsca pracy, po wybudowaniu nie potrzeba do tego
            pieniedzy z budzetu poniewaz beda wplywy za bilety.
            To na prawde bylyby dobrze spozytkowane pieniadze.
            pozdrowienia
            dutchman
            • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 17:07
              > [..] po wybudowaniu nie potrzeba do tego
              > pieniedzy z budzetu poniewaz beda wplywy za bilety.

Jesteś pewien??
              Dla przykładu powiem, że nowa superszybka linia kolejowa Paryż - Bruksela
              przynosi straty. Wpływy z biletów nie pokrywają kosztów, pomimo tego że pociągi
              cieszą się całkiem przyzwoitą frekwencją, a bilety na przejazd nie należą do
              tanich.
      • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 19:06
        Rado irytujesz mnie niezmiernie. Mam nadzieje, ze nie robisz tego celowo.

To, ze Szczecinskim Szybskim Tramwajem nazywa sie budowe trasy tramwajowej od
        Basenu Gorniczego do Kijewa nie znaczy, ze na Baseni Gorniczym nagle bedzie
        przerwa i przesiadka. Wbrew temu co zaplanowali idioci z Gdanska trzeba dodac.
        Rozwazane sa 3 warianty dalszego przebiegu SST:
        - przedluzona i zmieniona linia 7, docelowa trasa: Kijewo - Zdroje - Basen
        Gorniczy - Gdanska - Wyszynskiego - Krzywoustego - 26 Kwietnia - Taczaka -
        Bracka - Szeroka - Szafera
        - przedluzona linia 8, Kijewo - [...] - Krzywoustego - Sikorskiego - Ku Sloncu -
        Geant
        - hybryda: Kijewo - [...] - Krzywoustego - 26 Kwietnia - Derdowskiego - Ku
        Sloncu - Geant

happy?
        • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 08.02.04, 20:49
          Pewnie Rado jeszcze niebędzie zadowolony.
          Teraz aby dostać się z Os Bukowego na np. Plac Rodła jeździć można
          bezpośrednio autobusem. A w opcji z (szybkim) tramwajem zrobią się aż dwie
          przesiadki. Wpierw będzie trza się jakoś dostać do niego z Os Bukowego na Os
          Słoneczne a potem jeszcze jakoś z Bramy Portowej do Placu Rodła.
          Więc może warto także rozważyć przywrócenie linii 2 na dawną trasę ?
          Wtedy mielibyśmy bezpośrednie połączenie Klęskowo - Basen G. - Plac Rodła -
          Niebuszewo ?
          • Gość: Phobos Re: Szybki Tramwaj IP: *.ksiazat.v.pl 08.02.04, 21:06
            Sadze, ze nie tylko Rado by sie ucieszyl ;)

A tak serio to do tej dyskusji powinnismy wrocic za jakies 4 lata
            najwczesniej :)
            • rrado Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 21:30

> Sadze, ze nie tylko Rado by sie ucieszyl ;)
              >
              > A tak serio to do tej dyskusji powinnismy wrocic za jakies 4 lata
              > najwczesniej :)

o szkoda ze nie za 40. pozdrawiam rado
          • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 16:47
            Gość portalu: Błażej napisał(a):

> Teraz aby dostać się z Os Bukowego na np. Plac Rodła jeździć można
            > bezpośrednio autobusem. A w opcji z (szybkim) tramwajem zrobią się aż dwie
            > przesiadki. Wpierw będzie trza się jakoś dostać do niego z Os Bukowego na Os
            > Słoneczne a potem jeszcze jakoś z Bramy Portowej do Placu Rodła.
            > Więc może warto także rozważyć przywrócenie linii 2 na dawną trasę ?

Po przedłużeniu linii tramwajowej na Słoneczne, część pasażerów będzie mogła
            przesiąść się z autobusów jadących ul. Gdańską (pośpiechy) na tramwaje. Wówczas
            będzie można np. zlikwidować B i D, a w to miejsce wprowadzić tramwaj 2
            Niebuszewo - Słoneczne. Dyskusyjne jest zlikwidowanie wszystkich linii
            autobusowych w ul. Gdańskiej. Jednak wiążące dyskusje np. o skróceniu linii C i
            G do Basenu Górniczego oraz o likwidacji linii A, B, D, E, to póki co odległa
            przyszłość.
            • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 12.02.04, 00:55
              >Dyskusyjne jest zlikwidowanie wszystkich linii
              > autobusowych w ul. Gdańskiej. Jednak wiążące dyskusje np. o skróceniu linii C
              i G do Basenu Górniczego oraz o likwidacji linii A, B, D, E, to póki co odległa
              > przyszłość.

Jednakże spójrz teraz: tworzy się właśnie nowe linie pośpieszne tak jak G do
              Zdunowa przdłuza do Wielgowa bo ludzie robią się co raz leniwsi i wygodniejsi,
              wolą jechać nawet za droższą cenę oraz dłużej ale bezpośrednio do centrum niż
              szybciej to można zrobić z Wielgowa linią 62 z przesiadką.
              Dlatego jestem ciekaw reakcji ludzi kiedy to zamiast np: (niech będzie twój
              przykład) bezpośredniego połączenia linią C z Kasztanowego na Placem Rodła w 36
              minut zaproponuje się przesiadkę na Basenie w tramwaj a do tego czas przejazdu
              może się wydłużyć powyżej granicy 40 minut.

> Po przedłużeniu linii tramwajowej na Słoneczne, część pasażerów będzie mogła
              > przesiąść się z autobusów jadących ul. Gdańską (pośpiechy) na tramwaje.
              > Wówczas
              > będzie można np. zlikwidować B i D, a w to miejsce wprowadzić tramwaj 2
              > Niebuszewo - Słoneczne.

A czy wogóle pojawił się kiedyś np. taki pomysł aby póścić tramwaj także ulicą
              Struga (między jezdniami) oraz Łubinową (wolne miejsce po brukowej starej
              Łubinowej) , w taki sposób aby otaczały z dwóch stron osiedle Słoneczne tak jak
              to robią teraz autobusy:
              (A,E,65 - Jasna, Pzelotowa VS B,D,71 - Struga, Łubinowa)
              • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 12.02.04, 09:55
                > Dlatego jestem ciekaw reakcji ludzi kiedy to zamiast np: (niech będzie twój
                > przykład) bezpośredniego połączenia linią C z Kasztanowego na Placem Rodła w
                > 36 minut zaproponuje się przesiadkę na Basenie w tramwaj a do tego czas
                > przejazdu może się wydłużyć powyżej granicy 40 minut.

Sam jestem tego ciekaw (nie wnikając w szczegóły propozycji).

> A czy wogóle pojawił się kiedyś np. taki pomysł aby póścić tramwaj także
                ulicą
                > Struga (między jezdniami) oraz Łubinową (wolne miejsce po brukowej starej
                > Łubinowej) , w taki sposób aby otaczały z dwóch stron osiedle Słoneczne tak
                > jak to robią teraz autobusy:
                > (A,E,65 - Jasna, Pzelotowa VS B,D,71 - Struga, Łubinowa)

Z tego co mi wiadomo, miasto raczej nie brało pod uwagę takich propozycji.
                Wzdłuż ulicy Struga tramwaj dla wygody pasażerów powinien jednak jechać raczej
                nie jej środkiem, lecz po stronie osiedla (chociaż z drugiej strony główne
                jezdnie Struga mają po przebudowie być bezkolizyjne, więc pomiędzy nimi byłoby
                dobre miejsce na tramwaj). Co do ulicy Łubinowej, to miejsce pomiędzy drzewami
                jest raczej za wąskie do zabudowy go dwutorowym torowiskiem tramwajowym.
                • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 12.02.04, 12:46
                  > Z tego co mi wiadomo, miasto raczej nie brało pod uwagę takich propozycji.
                  > Wzdłuż ulicy Struga tramwaj dla wygody pasażerów powinien jednak jechać
                  raczej
                  > nie jej środkiem, lecz po stronie osiedla (chociaż z drugiej strony główne
                  > jezdnie Struga mają po przebudowie być bezkolizyjne, więc pomiędzy nimi
                  byłoby
                  > dobre miejsce na tramwaj). Co do ulicy Łubinowej, to miejsce pomiędzy
                  drzewami
                  > jest raczej za wąskie do zabudowy go dwutorowym torowiskiem tramwajowym.

Drzewka zawsze można usunąć, tak jak np. z niektórymi będzie trzeba na Mieszka
                  I, choć pewnie narazie i tam mogą one spać spokojnie. Bo pewnie narazie nic
                  niezwiastuje aby zaczeło się coś w najbliższym czasie dziać.
                  Co do Struga to pewnie jeśli niebyła rozważana mozliwośc puszczenia torowiska
                  to pewnie po przebudowie niezostanie także na nie miejsce.
              • powolniakk Re: Szybki Tramwaj 12.02.04, 13:17

> Dlatego jestem ciekaw reakcji ludzi kiedy to zamiast np: (niech będzie twój
                > przykład) bezpośredniego połączenia linią C z Kasztanowego na Placem Rodła w
                36 minut zaproponuje się przesiadkę na Basenie w tramwaj a do tego czas
                przejazdu
                > może się wydłużyć powyżej granicy 40 minut.

Na razie nie ma innego połączenia Kasztanowego z Basenem niż przez linię C.
                Więc jeżeli mieliby przesiadać się na Basenie, trzebaby skrócić linię C i
                zrobić z niej zwykły, a nie pośpieszny. Nie wiem, czy już to nie przedłuży
                czasu przejazdu. Poza tym odcinek Wyszyńskiego - Basen. C ma czas przejazdu 5
                minut, tramwaj obecnie 9 minut + przesiadka i oczekiwanie na autobus. Chyba
                jednak stracą na tej przesiadce więcej niż 5 minut...
                • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 12.02.04, 15:08
                  > Na razie nie ma innego połączenia Kasztanowego z Basenem niż przez linię C.
                  > Więc jeżeli mieliby przesiadać się na Basenie, trzebaby skrócić linię C i
                  > zrobić z niej zwykły, a nie pośpieszny. Nie wiem, czy już to nie przedłuży
                  > czasu przejazdu. Poza tym odcinek Wyszyńskiego - Basen. C ma czas przejazdu 5
                  > minut, tramwaj obecnie 9 minut + przesiadka i oczekiwanie na autobus. Chyba
                  > jednak stracą na tej przesiadce więcej niż 5 minut...

Czyli zlikwidować linię C, a linię 56 wydłużyć do Osiedla Kasztanowego której
                  czas przejazdu wyniósłby około 29 minut.
                  Os Kasztanowe - Wyszyńskiego:
                  Obecna najszybsza obcja : linia C - 27-29 min.
                  Opcja przyszła : linia 56 - 29 min, oraz tramwaj 9 min, razem 35 min plus czas
                  oczekiwania przesiadki.

W sumie taką opcje można już stworzyć.
                  Ale pewnie szybciej pojawią się nowe dodatkowe kursy linii C bis, bo ludzi co
                  raz więcej woli jechać bezpośrednio do miasta niż przesiadać się w tramwaj.
                  • powolniakk Re: Szybki Tramwaj 12.02.04, 18:03

> W sumie taką opcje można już stworzyć.
                    > Ale pewnie szybciej pojawią się nowe dodatkowe kursy linii C bis, bo ludzi co
                    > raz więcej woli jechać bezpośrednio do miasta niż przesiadać się w tramwaj.

Wiesz, nie dziwię się im. Nie dość, że szybciej, to jeszcze bez przesiadek, a
                    poza tym jako takimi autobusami (na C jeżdżą w większości Volvo). A poza tym
                    obecnie to nawet nie mają wyboru.
                    • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: *.espol.com.pl 14.02.04, 02:56
                      Dlatego to jest jeden z minusów szybkiego tramwaju, że będzie dla niektórych
                      wydłużeniem czasu przejazdu albo konieczną przesiadką.
        • rrado Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 21:29

> Rado irytujesz mnie niezmiernie. Mam nadzieje, ze nie robisz tego celowo.
          >
          > To, ze Szczecinskim Szybskim Tramwajem nazywa sie budowe trasy tramwajowej od
          > Basenu Gorniczego do Kijewa nie znaczy, ze na Baseni Gorniczym nagle bedzie
          > przerwa i przesiadka. Wbrew temu co zaplanowali idioci z Gdanska trzeba
          dodac.
          > Rozwazane sa 3 warianty dalszego przebiegu SST:
          > - przedluzona i zmieniona linia 7, docelowa trasa: Kijewo - Zdroje - Basen
          > Gorniczy - Gdanska - Wyszynskiego - Krzywoustego - 26 Kwietnia - Taczaka -
          > Bracka - Szeroka - Szafera
          > - przedluzona linia 8, Kijewo - [...] - Krzywoustego - Sikorskiego - Ku
          Sloncu
          > -
          > Geant
          > - hybryda: Kijewo - [...] - Krzywoustego - 26 Kwietnia - Derdowskiego - Ku
          > Sloncu - Geant
          >
          > happy?

czyli niebedzie przesiadki na basenie? dobrze zrozumilem? no zdaje sie ze ktos
          w pierwszym poscie mowi o lini jasna -basen gorniczy. i jak ja szczecin znam to
          powstanie to cos za jakies 6 lat i na dlugie lata z braku srodkow skonczy sie
          zabawa w szybki tramwaj. czy tam super szybki. nie wiem czemu cie irytuje bo
          nie kocham szczecinskiej komunikacji? nie pokocham chyba mimo ze niedlugo
          walentynki. pozdrawiam rado
          • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 17:12
            > powstanie to cos za jakies 6 lat i na dlugie lata z braku srodkow skonczy sie
            > zabawa w szybki tramwaj. [...]

Niestety historia i doświadczenie każą nam mieć świadomość, że istnieje takie
            ryzyko.

Pozdrawiam.
        • Gość: powolniak Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 08.02.04, 23:01

> To, ze Szczecinskim Szybskim Tramwajem nazywa sie budowe trasy tramwajowej od
          > Basenu Gorniczego do Kijewa nie znaczy, ze na Baseni Gorniczym nagle bedzie
          > przerwa i przesiadka. Wbrew temu co zaplanowali idioci z Gdanska trzeba dodac.
          > Rozwazane sa 3 warianty dalszego przebiegu SST:
          CIACH!

Z tego co pamiętam, to jeszcze nie dawno był wariant z przesiadką. Czy jesteś
          pewny, że wszystkie obecnie rozpatrywane (a właściewie przy tym prezydencie to
          one nie są rozpatrywane) możliwości są BEZ przesiadki na Basenie?

I jeszcze jedno: jaki rozstaw osi miał mieć SST?
          • phobos.755 Re: Szybki Tramwaj 09.02.04, 18:30
            > Z tego co pamiętam, to jeszcze nie dawno był wariant z przesiadką. Czy jesteś
            > pewny, że wszystkie obecnie rozpatrywane (a właściewie przy tym prezydencie to
            > one nie są rozpatrywane) możliwości są BEZ przesiadki na Basenie?

Wariant z przesiadka wymyslili jacys wariaci z Gdanska. Na szczescie zdrowy
            rozsadek wygral. Zreszta tak czy inaczej to juz jest kwestia organizacyjna,
            gdzie po basenie gorniczym pojedzie linia, bo torowisko bedzie i tak ciagle, a
            petla na BG ma zostac zachowana jako rezerwowa i manewrowa (mozliwosc
            zawracania w obu kierunkach).

> I jeszcze jedno: jaki rozstaw osi miał mieć SST?

Er... to pytanie na serio? :-) Rozstaw dokladnie taki sam jak w calym
            Szczecnie - 1435 mm (przynajmniej teoretycznie, bo np. na Piastow różnie z tym
            bywa... ;-)
          • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 17:15
            > I jeszcze jedno: jaki rozstaw osi miał mieć SST?

Zdaje się, że masz na myśli rozstaw kół, bo rozstaw osi jest indywidualną
            sprawą dla każdego modelu wagonu. ;-)
    • kasan Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 19:40
      Cześć! Zaintrygowaly mnie Wasze wypowiedzi odnośnie SST. Włączę się do dyskusji
      gdy będzie bardziej konkretna.
    • kasan Re: Szybki Tramwaj 08.02.04, 20:26
      No, co jest? Skończyła się dyskusja? Dlaczego wszyscy zamilkli?
      • Gość: Ekspans Re: Szybki Tramwaj IP: 62.233.173.* 09.02.04, 00:57
        Z tego co wiem szybkim tramwajem będzie sie nazywał odcinek od Kijewa do
        Basenu a dalej będzie przechodził bez przesiadki w zwykły po starych torach.
        W dalszej perspektywie ma być budowa nowej obok starej trakcji na odcinku od
        Basenu do Centrum i dalej, i będzie to nazywać się szybki na całej trasie. Nie
        słyszałem o przesiadce kto to wymyślił ?
        • Gość: powolniak Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 09.02.04, 10:39
          Gość portalu: Ekspans napisał(a):

> Z tego co wiem szybkim tramwajem będzie sie nazywał odcinek od Kijewa do
          > Basenu a dalej będzie przechodził bez przesiadki w zwykły po starych torach.
          > W dalszej perspektywie ma być budowa nowej obok starej trakcji na odcinku od
          > Basenu do Centrum i dalej, i będzie to nazywać się szybki na całej trasie. Nie
          > słyszałem o przesiadce kto to wymyślił ?

A czy rozstaw torów jest taki sam dla nowego odcinka, jak dotychczas na naszych
          torowiskach?
          • dutchman Re: Szybki Tramwaj 09.02.04, 15:26
            To jest nieporozumienie moi drodzy. To nie moze byc tramwaj jaki znamy ze
            Szczecina. To musi byc takie "tramwajo-metro"ktore porusza sie po wydzielinym i
            calkowicie zamknietym torowisku, najczesciej czesciowo na slupach, czesciowo
            pod ziemia w zaleznosci od okolicznosci. Podobne systemy sa bardzo
            rozpowszechnione na swiecie. Popatrzcie na przyklad w Sydney czy w Amsterdamie.
            I nie mowcie o petlach. To musi po pierwsze jechac od konca do konca bez
            przesiadek, czyli dajmy na to z Zydowiec do Stolczyna czy do Polic przez
            dworzec kolejowy i centrum, a na koncu zadnych petli. Inna linia moglaby biec
            gdzies z Krzekowa poprzez centrum i dworzec kolejowy do Dabia z mozliwoscia
            przedluzenia do Stargardu ( a kiedys odgalezienie na lotnisko do Goleniowa ).
            Na koncu trasy maszynista przechodzi do ostatniego wagonu i jedzie w druga
            strone. Uwazam ze kazdy gorszy projekt jest wyrzucaniem pieniedzy w bloto.
            Takim pociagiem musi byc mozliwe przejechanie powiedzmy 15 kilometrow z
            dziesiecioma przystankami w 15 minut. To taki szacunek wziety z dzialajacych
            systemow. Podstawowa sprawa jest jednak to, ze tory nie moga sie z niczym
            krzyzowac, to znaczy pociag musi je miec wylacznie dla siebie.
            pozdrowienia
            dutchman
            • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: 194.146.200.* 09.02.04, 18:11
              Do Stołczyna, haha, nie nie, oni na to niezasługują. Jeśli by taki tramwaj
              powstał do Polic to musi omijać Stołczyn oraz Skolwin wielkim łukiem.
              A Żydowce to ciekawa opcja, pewnie lepsza niż Klęskowa, hehe.
            • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 17:50
              dutchman napisał:

> To jest nieporozumienie moi drodzy. To nie moze byc tramwaj jaki znamy ze
              > Szczecina. To musi byc takie "tramwajo-metro"ktore porusza sie po wydzielinym
              > i calkowicie zamknietym torowisku, najczesciej czesciowo na slupach,
              > czesciowo pod ziemia w zaleznosci od okolicznosci.

Nieporozumienie jest z tego co widzę gdzie indziej. Koncepcja metra z
              Prawobrzeża przez Dworzec Główny do Polic powstała już dawno temu (o czym już
              tu zostało napisane), jednakże z powodów finansowych nie została, ani też
              zapewne jeszcze bardzo długo nie zostanie zrealizowana.

> Podobne systemy sa bardzo
              > rozpowszechnione na swiecie. Popatrzcie na przyklad w Sydney czy w
              > Amsterdamie.

A Ty popatrz na wielkość i zamożność tych miast.

> I nie mowcie o petlach. To musi po pierwsze jechac od konca do konca bez
              > przesiadek, czyli dajmy na to z Zydowiec do Stolczyna czy do Polic przez
              > dworzec kolejowy i centrum, a na koncu zadnych petli.

Mówisz o kolei miejskiej, czyli o czymś co jeszcze długo u nas nie powstanie.
              Obecnie w temacie kolei istnieje jedynie możliwość zmodernizowania i
              wykorzystania istniejącego torowiska tzw. kolei obwodowej (czyli tej przez
              Turzyn i Niebuszewo do Polic). Jednakże kolej ta ani nie dociera do centrum
              Szczecina, ani też do polickiego Osiedla Chemik, zaś stara bocznica na
              Słoneczne wymagałyby przebudowy jeszcze większej, niż budowa na tym odcinku
              szybkiego tramwaju. Dlatego więc i tak potrzebne byłyby bardzo duże inwestycje,
              żeby tę kolej naprawdę uczynić miejską.

> Inna linia moglaby biec
              > gdzies z Krzekowa poprzez centrum i dworzec kolejowy do Dabia z mozliwoscia
              > przedluzenia do Stargardu ( a kiedys odgalezienie na lotnisko do Goleniowa ).

Przecież do Stargardu linia kolejowa już istnieje, po co Ci druga? Zaś na
              lotnisko wystarczyłoby zbudowanie odgałęzienia z Goleniowa. Oczywiście
              zakładam, że nie mówisz tu o budowie całkowicie nowej "kolei na słupach".

> Na koncu trasy maszynista przechodzi do ostatniego wagonu i jedzie w druga
              > strone.

Na kolei jest to jak najbardziej normalne, zaś w przypadku tramwaju czasem jest
              to stosowane, czasem nie.

> Uwazam ze kazdy gorszy projekt jest wyrzucaniem pieniedzy w bloto.

Spróbuj sobie zatem jakoś oszacować, jakie są różnice w kosztach budowy różnych
              takich rozwiązań. Potem porównaj jakie będą różnice w ilości pasażerów pomiędzy
              poszczególnymi rozwiązaniami, a na końcu wyciągnij wnioski. :-)

> Takim pociagiem musi byc mozliwe przejechanie powiedzmy 15 kilometrow z
              > dziesiecioma przystankami w 15 minut. To taki szacunek wziety z dzialajacych
              > systemow. Podstawowa sprawa jest jednak to, ze tory nie moga sie z niczym
              > krzyzowac, to znaczy pociag musi je miec wylacznie dla siebie.

No to możemy sobie pofantazjować o takich czy innych nierealnych wizjach.
              Marzenia fajna rzecz, ale dobrze jest zdawać sobie sprawę z ich realności.
              Przypominam, że nie mieszkamy w kilkumilionowej aglomeracji.
              • dutchman Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 21:27
                Z zainteresowanie przeczytalem to co pisze Robert.Szczecin.
                >Nieporozumienie jest z tego co widzę gdzie indziej. Koncepcja metra z
                > Prawobrzeża przez Dworzec Główny do Polic powstała już dawno temu (o czym już
                > tu zostało napisane), jednakże z powodów finansowych nie została, ani też
                > zapewne jeszcze bardzo długo nie zostanie zrealizowana.

Co z tego ze taka koncepcja powstala juz dawno temu ? Czy przez to jest
                niedobra ?
                Jesli chodzi o sprawy finansow. Czy to nie jest tak z tanimi rzeczami, ktore
                szybko sie starzeja, psuja i predko kupic musimy nowe zamiast od razu kupic
                dobrze i w rezultacie i tak kosztuje to drozej? Jest jasne, ze nie sa to rzeczy
                tanie. Ale jaki jest sens robienia kolejnej prowizorki, zeby za pare lat
                inwestowac od nowa? Bo dodatkowa linia tramwajowa nie rozwiaze problemu
                docelowo. Poza tym z uwagi na spore odleglosci pomiedzy powiedzmy Pomorzanami i
                Zdrojami a z sie prosi o cos co bardzo szybko i bezkolizyjnie moze sie poruszac.

> A Ty popatrz na wielkość i zamożność tych miast.
                No akurat Amstedam nie jest wiele wiekszy. Tak czy inaczej bylbym za tym, zeby
                robic chociazby po malym kawalku, ale za to bardzo solidnie, a juz na pewno nie
                jeszcze jeden zwykly tramwaj.

> Mówisz o kolei miejskiej, czyli o czymś co jeszcze długo u nas nie powstanie.

A to dlaczego nie ? W Amsterdamie jest to taka mieszanka zwyklych tramwajow z
                metrem podziemno - naziemnym. Wcale nie wyglada skomplikowanie. A juz zupelnie
                proste wydaje sie ustawienie slupow na ktorych bardzo szybko poruszaja sie te
                kolejki. Przyznaje, ze jest to troche drozsze niz zwykly tramwaj.

> przedluzenia do Stargardu ( a kiedys odgalezienie na lotnisko do Goleniowa

No tutaj to sobie troche pofolgowalem. Ale nie chodzi o to, zeby przedluzac
                linie tej kolejki, tylko zeby kursowala az do Stargardu dla wygody podroznych.
                Nie byloby to fajnie dla mieszkancow Stargardu (badz co badz coraz wiekszego
                miasta ) znalezc sie w ciagu 15 minut ( bez przesiadania sie ) w Szczecinie ?

> Spróbuj sobie zatem jakoś oszacować, jakie są różnice w kosztach budowy
                różnych
                > takich rozwiązań.
                Nie potrafie tego oszacowac, ale wierze, ze roznica jest.
                > Potem porównaj jakie będą różnice w ilości pasażerów pomiędzy
                >
                > poszczególnymi rozwiązaniami, a na końcu wyciągnij wnioski. :-)

Gdyby zaliczyc w to Stargard i Police, to pasazerow mogloby troche byc, nie
                wiem jak duzo.

>
                > No to możemy sobie pofantazjować o takich czy innych nierealnych wizjach.
                > Marzenia fajna rzecz, ale dobrze jest zdawać sobie sprawę z ich realności.
                > Przypominam, że nie mieszkamy w kilkumilionowej aglomeracji.

Nastaly teraz takie czasy Robert, ze trzeba realizowac rzeczy niemalze nie do
                zrealizowania. Inaczej popadniemy w kompletna zasciankowosc i nigdy nic sie nie
                wydarzy. Prawda ze nie jest to kilkumilionowa aglomeracja. Amsterdam akurat tez
                nie przekracza miliona. Od razu sie zgodze, ze jest troche bogatszy. Ale Buduje
                sie tu wszystko po kawalku. Jeszcze 20 lat temu byly dwa kawalki takiej metro-
                kolejki. Powoli dokladano nowe odcineczki. Teraz sa bodajze 4 linie i dodatkowo
                buduja trase podziemna z poludnia na polnoc. Tylko takie szybkie bezkolizyjne
                kolejki dsa w stanie przemiescic duze ilosci pasazerow w krotkim czasie
                porannego i popoludniowego szczytu.
                Jeszcze jadno: przypomnijmy sobie ile lat trwala budowa estakady na ul
                Gdanskiej w Szczecinie. Pamieta ktos jeszcze ? Jesli nie, to przypominam: ten
                nedzny kawalek drogi budowano 17 lat !!! A ile czasu zajelo zbudowanie trasy
                zamkowej? Juz o wiele krocej. A ile czasu zajeloby postawienie troche slupow na
                ktorych kursowalaby kolejka ? Jestem przekonany, ze poszloby to w trymiga.

Tak czy inaczej dziekuje za rzeczowe argumenty ktore z przyjemnoscia
                przeczytalem.
                pozdrawiam
                dutchman

• robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 12.02.04, 00:23
                  ) Z zainteresowanie przeczytalem to co pisze Robert.Szczecin.

Cieszę się.

) Co z tego ze taka koncepcja powstala juz dawno temu ? Czy przez to jest
                  ) niedobra ?

Niekoniecznie niedobra, choć na pewno w chwili obecnej jest w jakimś stopniu
                  nieaktualna i nienowoczesna. Ale nie o to mi przecież chodziło - chodziło mi o
                  nieporównywalnie (bo wielokrotnie) wyższy koszt budowy metra do kosztu budowy
                  bezkolizyjnej linii tramwajowej. A zrobiony wcześniej projekt w każdej chwili
                  można zaktualizować i wykorzystać.

) Jesli chodzi o sprawy finansow. Czy to nie jest tak z tanimi rzeczami, ktore
                  ) szybko sie starzeja, psuja i predko kupic musimy nowe zamiast od razu kupic
                  ) dobrze i w rezultacie i tak kosztuje to drozej? Jest jasne, ze nie sa to
                  ) rzeczy tanie.
                  ) Ale jaki jest sens robienia kolejnej prowizorki, zeby za pare lat
                  ) inwestowac od nowa? Bo dodatkowa linia tramwajowa nie rozwiaze problemu
                  ) docelowo. Poza tym z uwagi na spore odleglosci pomiedzy powiedzmy Pomorzanami
                  ) i Zdrojami a z sie prosi o cos co bardzo szybko i bezkolizyjnie moze sie
                  ) poruszac.

No właśnie w tym wypadku to nie jest tak jak z tanimi rzeczami, za które w
                  ogólnym rozrachunku zapłacimy więcej niż za rzeczy drogie. Dobrze opracowana
                  koncepcja szybkiego tramwaju może być tak samo rozwiązaniem docelowym, jak
                  linia kolejowa czy trolejbusowa - wszystko zależy od potrzeb i od lokalnych
                  uwarunkowań oraz niestety możliwości finansowych. W półmilionowym mieście linia
                  tramwajowa poruszająca się z wysoką tzw. prędkością handlową w czym będzie
                  gorsza od metra? Różnice na niekorzyść tramwaju będą niewielkie (przede
                  wszystkim trochę mniejsza prędkość), natomiast przyniesie to poważne plusy:
                  większa dostępność przystanków (krótsze dojścia, a więc i krótszy czas
                  dojścia), a także oczywiście nieporównywalnie niższy koszt wybudowania i potem
                  utrzymania takiej linii, w tym również koszty taboru.
                  Poza tym rozprawiamy tutaj co lepsze - tramwaj czy kolej miejska. A przecież
                  zamiast budować nową sieć metra, równie dobrze można w razie potrzeby
                  śródmiejskie odcinki tramwaju zlokalizować pod ziemią na zasadzie metra
                  (sytuacja taka ma chociażby miejsce w kilku miastach niemieckich). Gdyby tylko
                  były na to pieniądze, już teraz można by wybudować podziemną linię tramwajową z
                  Turzynu do Mostu Długiego. Tak więc w przypadku Szczecina właśnie budowa kilku
                  nowych linii tramwajowych z centrum do peryferyjnych dzielnic, realizowana
                  równolegle do kompleksowej modernizacji istniejącej sieci, przyniesie pożądany
                  efekt, będący na wiele lat docelowym rozwiązaniem dla miasta - i to
                  wielokrotnie mniejszym kosztem niż zamiana części linii tramwajowych na
                  pełnowartościowe metro.
                  Zaś co do szybkiego połączenia odległych dzielnic, to faktycznie najlepszym
                  rozwiązaniem jest tutaj kolej (chociażby taka, jak SKM w Trójmieście), jednak
                  tak jak już wspomniałem, do tego celu można w pewnym stopniu wykorzystać już
                  istniejące linie kolejowe (oraz ew. tereny wzdłuż tych linii w celu dobudowy
                  dodatkowych torów).

) No akurat Amstedam nie jest wiele wiekszy.

2,5 raza to niewiele?

) Tak czy inaczej bylbym za tym, zeby robic chociazby po malym kawalku,

No i tak się to przecież zwykle robi!

) ale za to bardzo solidnie, a juz na pewno nie jeszcze jeden zwykly tramwaj.

Obecne szczecińskie tramwaje, to nie jest "zwykły tramwaj". To jest jedynie
                  coś, co ma szansę stać się w przyszłości porządnie funkcjonującą nowoczesną
                  siecią tramwajową. Brakuje przede wszystkim dobrych torowisk oraz dobrego
                  taboru. Wystarczy sobie chociażby pojeździć tramwajami po Berlinie, żeby
                  stwierdzić że do niektórych dzielnic naprawdę nie musi dojeżdżać metro, a
                  wystarczy szybki tramwaj. Jeżeli kiedyś w Szczecinie komunikacja tramwajowa
                  stanie się komunikacją na miarę XXI wieku, nie będzie raziła budowa kolejnej
                  linii "zwykłego tramwaju".

) A to dlaczego nie ? W Amsterdamie jest to taka mieszanka zwyklych tramwajow z
                  ) metrem podziemno - naziemnym. Wcale nie wyglada skomplikowanie. A juz
                  zupelnie
                  ) proste wydaje sie ustawienie slupow na ktorych bardzo szybko poruszaja sie te
                  ) kolejki. Przyznaje, ze jest to troche drozsze niz zwykly tramwaj.

Nie widzę jakoś w Szczecinie tych tramwajów/pociągów poruszających się w
                  centrum miasta po estakadach. Nie pasuje mi to w tym mieście. Już wolę w tunelu.

) No tutaj to sobie troche pofolgowalem. Ale nie chodzi o to, zeby przedluzac
                  ) linie tej kolejki, tylko zeby kursowala az do Stargardu dla wygody
                  podroznych.
                  ) Nie byloby to fajnie dla mieszkancow Stargardu (badz co badz coraz wiekszego
                  ) miasta ) znalezc sie w ciagu 15 minut ( bez przesiadania sie ) w Szczecinie ?

W tej chwili taka podróż pociągiem trwa 30-45 minut. 15 minut byłoby na pewno
                  wygodniejsze, ale niekoniecznie potrzebne w kontekście kwot niezbędnych do
                  wydania na ten cel, a poza tym jest to mało realne ze względu na niezbędne
                  ograniczenia prędkości na łukach w pobliżu stacji etc. (przypuszczam że v max =
                  200 km/h to byłoby za wolno dla takiego czasu podróży). Tak więc pozostańmy tu
                  może przy tradycyjnej (odpowiednio zmodernizowanej) kolei, która tu akurat
                  bardzo dobrze się sprawdza.

) Gdyby zaliczyc w to Stargard i Police, to pasazerow mogloby troche byc, nie
                  ) wiem jak duzo.

Na pewno nie więcej, niż obecnie jeździ na tej trasie łącznie pociągami,
                  autobusami i samochodami. A nawet gdyby ci wszyscy ludzie przesiedli się do
                  nowej superszybkiej kolei, byłoby to jednak trochę za mało żeby uzasadnić jej
                  istnienie.

) Nastaly teraz takie czasy Robert, ze trzeba realizowac rzeczy niemalze nie do
                  ) zrealizowania. Inaczej popadniemy w kompletna zasciankowosc i nigdy nic sie
                  ) nie wydarzy.

Mi akurat nie musisz tego mówić. Jednakże w komunikacji/transporcie nie jest
                  celowym realizacja czegoś dla samej realizacji. Trzeba dążyć do zrealizowania
                  pomysłów będących urzeczywistnieniem spójnych i sensownych wizji, a nie do
                  mnożenia tzw. "wesołej twórczości".
                  Skoro zakładasz, że znajdzie się kasa na niebotycznie drogie linie metra, to z
                  pewnością równolegle powinna się znaleźć kasa na wiele innych kosztownych
                  wydatków (chociażby nowe ulice, czy też uzupełnienie sieci autobusowej
                  dodatkowymi liniami oraz zagęszczenie kursów). Jednakże to już jest po prostu
                  futurologia.

) Prawda ze nie jest to kilkumilionowa aglomeracja. Amsterdam akurat tez
                  ) nie przekracza miliona. Od razu sie zgodze, ze jest troche bogatszy. Ale
                  ) Buduje
                  ) sie tu wszystko po kawalku. Jeszcze 20 lat temu byly dwa kawalki takiej metro-
                  ) kolejki. Powoli dokladano nowe odcineczki. Teraz sa bodajze 4 linie i
                  ) dodatkowo
                  ) buduja trase podziemna z poludnia na polnoc. Tylko takie szybkie bezkolizyjne
                  ) kolejki dsa w stanie przemiescic duze ilosci pasazerow w krotkim czasie
                  ) porannego i popoludniowego szczytu.

I fajnie! U nas, jako w mieście mniejszym, potrzeba tego wszystkiego
                  odpowiednio mniej. Przydałaby się w centrum Szczecina bezkolizyjna linia
                  średnicowa wschód-zachód oraz ewentualnie podobna linia północ-południe. Ruch w
                  kierunku Prawobrzeża z powodzeniem może obsłużyć zmodernizowana trasa
                  tramwajowa przez Gdańską i Basen Górniczy. Zająłbym się też przy tym
                  rozprowadzeniem tego ruchu po kompleksie osiedli Słoneczne-Majowe-Bukowe.
                  Zaprojektowana trasa szybkiego tramwaju idzie bowiem dokładnie pomiędzy
                  osiedlami, brakuje natomiast odnogi do wnętrza osiedli Słonecznego i Majowego
                  oraz drugiej odnogi pod górkę do osiedla Bukowego. Projektowana trasa "główna"
                  doprowadza ruch tylko na południowy skraj osiedla Słonecznego oraz do
                  powstającego osiedla Nad Rudzianką. W związku z powyższym zająłbym się
                  rozwiązaniem tych właśnie problemów, zamiast rozmyślaniem jak zabrać torowisko
                  z Gdańskiej i gdzie je ulokować.

) Jeszcze jadno: przypomnijmy sobie ile lat trwala budowa estakady na ul
                  ) Gdanskiej w Szczecinie. Pamieta ktos jeszcze ? Jesli nie, to przypominam: ten
                  ) nedzny kawalek dro
                • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj - dokończenie wypowiedzi 12.02.04, 00:27
                  Widzę że system komentarzy nie przewiduje tak długich wypowiedzi i zjadł mi
                  końcówkę - poniżej wklejam więc to co się nie zmieściło.

-----

> Jeszcze jadno: przypomnijmy sobie ile lat trwala budowa estakady na ul
                  > Gdanskiej w Szczecinie. Pamieta ktos jeszcze ? Jesli nie, to przypominam: ten
                  > nedzny kawalek drogi budowano 17 lat !!! A ile czasu zajelo zbudowanie trasy
                  > zamkowej? Juz o wiele krocej. A ile czasu zajeloby postawienie troche slupow
                  > na ktorych kursowalaby kolejka ? Jestem przekonany, ze poszloby to w trymiga.

Z całym szacunkiem, ale to akurat są chybione argumenty, ponieważ w tamtym
                  systemie gospodarczym proces budowlany napotykał na zupełnie inne problemy niż
                  obecnie. W tej chwili do budowy przystępuje się dopiero wtedy, gdy są na tę
                  budowę zapewnione pieniądze. Dzięki temu długość czasu budowy wynika zazwyczaj
                  jedynie z procesów technologicznych, nie zaś z nieprzewidzianych przestojów
                  (vide przeprawa mostowa przez Regalicę).
                  Tak więc gdyby tylko z nieba spadły nam pieniądze umożliwiające realizację
                  wszystkich wspaniałych pomysłów komunikacyjnych, wówczas w ciągu kilku-
                  kilkunastu lat można by opracować szczegółowe projekty i wszystko to wybudować
                  (obecnie faza projektowa jest ze względu na rozmaite obwarowania prawne,
                  ekologiczne etc., kilkakrotnie dłuższa niż faza budowy).

> Tak czy inaczej dziekuje za rzeczowe argumenty ktore z przyjemnoscia
                  > przeczytalem.

No to powyżej poszła kolejna porcja argumentów. :-)

Również pozdrawiam.
                  • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj - dokończenie wypowiedzi IP: 194.146.200.* 12.02.04, 01:46
                    >Zająłbym się też przy tym
                    >rozprowadzeniem tego ruchu po kompleksie osiedli Słoneczne-Majowe-Bukowe.
                    >Zaprojektowana trasa szybkiego tramwaju idzie bowiem dokładnie pomiędzy
                    >osiedlami, brakuje natomiast odnogi do wnętrza osiedli Słonecznego i Majowego
                    >oraz drugiej odnogi pod górkę do osiedla Bukowego. Projektowana trasa "główna"
                    >doprowadza ruch tylko na południowy skraj osiedla Słonecznego oraz do
                    >powstającego osiedla Nad Rudzianką. W związku z powyższym zająłbym się
                    >rozwiązaniem tych właśnie problemów, zamiast rozmyślaniem jak zabrać torowisko
                    >z Gdańskiej i gdzie je ulokować.

Sam chyba wspominałem na forum kiedyś, że najleprzym miejscem przesiadkowym
                    będzie pętla na Osiedlu Słonecznym z której to mogły by kursować autobusy
                    rozwożące ludzi na Osiedle Majowe oraz Bukowe ??

Ja zanim nieprzeczyłałem tego posta, napisałem w innym:
                    >Czy wogóle pojawił się kiedyś np. taki pomysł aby póścić tramwaj także ulicą
                    Struga (między jezdniami) oraz Łubinową (wolne miejsce po brukowej starej
                    Łubinowej) , w taki sposób aby otaczały z dwóch stron osiedle Słoneczne tak jak
                    to robią teraz autobusy:
                    (A,E,65 - Jasna, Pzelotowa VS B,D,71 - Struga, Łubinowa)??
                    • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj - dokończenie wypowiedzi 12.02.04, 09:43
                      > Sam chyba wspominałem na forum kiedyś, że najleprzym miejscem przesiadkowym
                      > będzie pętla na Osiedlu Słonecznym z której to mogły by kursować autobusy
                      > rozwożące ludzi na Osiedle Majowe oraz Bukowe ??

Zgadza się - pętla na Słonecznym będzie bowiem po prostu jedyną pętlą
                      zlokalizowaną w sąsiedztwie szybkiego tramwaju. Z tym że stanie się tak dopiero
                      w drugim etapie budowy linii tramwajowej, zaś pętla Jasna (czyli zakończenie
                      pierwszego etapu) będzie daleko od jakichkolwiek przystanków autobusowych!
                      Zaś co do autobusów rozwożących ludzi po osiedlu. Najprościej byłoby właśnie,
                      żeby ludzie pomiędzy Słonecznym a centrum jeździli tramwajami, a pomiędzy domem
                      a szybkim tramwajem przemieszczali się autobusem (ew. rowerem, czy też
                      samochodem na zasadzie park&ride).
                      Jednakże przykład chociażby Warszawy pokazuje, że nie jest to realne - pomimo
                      istniejącej tam linii metra, linie autobusowe kursujące przez kompleks
                      ursynowskich osiedli dojeżdżają najczęściej do centrum miasta (wprawdzie jadą
                      innymi trasami niż metro, ale fakt jest fakt). Różnica pomiędzy Warszawą a
                      Szczecinem polega jednak na tym, że u nas nie da się poprowadzić do centrum
                      autobusu inną trasą niż tramwaj, więc może u nas będzie jednak inaczej.
                      • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj - dokończenie wypowiedzi IP: 194.146.200.* 12.02.04, 12:27
                        >Zgadza się - pętla na Słonecznym będzie bowiem po prostu jedyną pętlą
                        >zlokalizowaną w sąsiedztwie szybkiego tramwaju. Z tym że stanie się tak
                        >dopiero
                        >w drugim etapie budowy linii tramwajowej, zaś pętla Jasna (czyli zakończenie
                        >pierwszego etapu) będzie daleko od jakichkolwiek przystanków autobusowych!

To dla pierwszego etapu póki tramwaje dojeżdzałyby do Jasnej, miejscem
                        przesiadkowym a zarazem miejscem na pętle autobusów mogłoby być te tak jakby
                        rondo łączącego ulice Jasną z Przelotową oraz z Rubinową i Turkusową przy
                        torach kolejowych.
                  • dutchman Re: Szybki Tramwaj - dokończenie wypowiedzi 12.02.04, 12:20
                    robert.szczecin napisał:

> Widzę że system komentarzy nie przewiduje tak długich wypowiedzi i zjadł mi
                    > końcówkę - poniżej wklejam więc to co się nie zmieściło.
                    >
                    > -----
                    >
                    > > Jeszcze jadno: przypomnijmy sobie ile lat trwala budowa estakady na ul
                    > > Gdanskiej w Szczecinie. Pamieta ktos jeszcze ? Jesli nie, to przypominam:
                    > ten
                    > > nedzny kawalek drogi budowano 17 lat !!! A ile czasu zajelo zbudowanie tra
                    > sy
                    > > zamkowej? Juz o wiele krocej. A ile czasu zajeloby postawienie troche slup
                    > ow
                    > > na ktorych kursowalaby kolejka ? Jestem przekonany, ze poszloby to w trymi
                    > ga.
                    >
                    > Z całym szacunkiem, ale to akurat są chybione argumenty, ponieważ w tamtym
                    > systemie gospodarczym proces budowlany napotykał na zupełnie inne problemy
                    niż
                    > obecnie. W tej chwili do budowy przystępuje się dopiero wtedy, gdy są na tę
                    > budowę zapewnione pieniądze. Dzięki temu długość czasu budowy wynika
                    zazwyczaj
                    > jedynie z procesów technologicznych, nie zaś z nieprzewidzianych przestojów
                    > (vide przeprawa mostowa przez Regalicę).
                    > Tak więc gdyby tylko z nieba spadły nam pieniądze umożliwiające realizację
                    > wszystkich wspaniałych pomysłów komunikacyjnych, wówczas w ciągu kilku-
                    > kilkunastu lat można by opracować szczegółowe projekty i wszystko to
                    wybudować
                    > (obecnie faza projektowa jest ze względu na rozmaite obwarowania prawne,
                    > ekologiczne etc., kilkakrotnie dłuższa niż faza budowy).
                    >
                    > > Tak czy inaczej dziekuje za rzeczowe argumenty ktore z przyjemnoscia
                    > > przeczytalem.
                    >
                    > No to powyżej poszła kolejna porcja argumentów. :-)
                    >
                    > Również pozdrawiam.

Witam;

Jesli chodzi o to tempo to nie nie uwazam tego za jakikolwiek argument.
                    Chcialem tylko pokazac ze obecnie wszystko odbywa sie o wiele szybciej niz
                    powiedzmy 20 lat temu. Jeszcze raz o finansach : oczywiscie zgadzam sie ze to
                    sa spore koszty. Probuje tylko zasugerowac, ze lepiej jest robic solidny
                    przyszlosciowy projekt malymi odcinkami ( w zaleznosci od mozliwosci
                    finansowych ) niz jeszcze jadna archaiczna linie tramwajowa, ktora tak jak
                    wszystkie inne bedzie obfitowac w wypadki drogowe, krzywe tory, male predkosci,
                    tloki, przesiadki, uzeranie sie z motorniczymi i tak dalej i tak dalej.....
                    pozdrowienia
                    dutchman
          • Gość: Ekspans Re: Szybki Tramwaj IP: 62.233.173.* 09.02.04, 23:08
            Tak rozstaw jest taki sam .W Poznaniu jest taka sama sytuacja tramwaj jedzie z
            dzielnicy Rataje i od centrum miasta na Winogrady do osiedla Piątkowo
            przechodzi w szybki tramwaj. Na tym ostatnim odcinku jedzie bezkolizyjnie i na
            trasie nie napotyka na przeszkody typu skrzżowanie czy tory kolejowe. Raz
            jedzie w wykopie a raz naziemną trasą tak więc nic go nie zatrzymuje.
        • robert.szczecin Re: Szybki Tramwaj 11.02.04, 17:32
          Gość portalu: Ekspans napisał(a):

> Z tego co wiem szybkim tramwajem będzie sie nazywał odcinek od Kijewa do
          > Basenu a dalej będzie przechodził bez przesiadki w zwykły po starych torach.

Zwracam tu uwagę na fakt, że torowisko w ciągu ul. Gdańskiej jest już w dużym
          stopniu bezkolizyjne. Przejazdy tramwajowe są tylko dwa (przy Basenie Górniczym
          i pół kilometra dalej przy ul. Merkatora), a przejścia dla pieszych są tylko na
          przystankach tramwajowych. Same przystanki również są rozmieszczone daleko od
          siebie - tak jak właśnie w szybkim tramwaju (kilka lat temu dwa przystanki
          zastąpiono jednym wspólnym).
          Problem rozpoczyna się od rozwidlenia Gdańskiej i Trasy Zamkowej. Od tego
          miejsca w kierunku centrum jest już coraz gorzej...

> W dalszej perspektywie ma być budowa nowej obok starej trakcji na odcinku od
          > Basenu do Centrum i dalej, i będzie to nazywać się szybki na całej trasie.

Z powodów, o których napisałem wyżej, na odcinku od Basenu Górniczego do
          centrum szybki tramwaj pozostanie na istniejącym torowisku. Na obszarze centrum
          bardziej futurystyczne koncepcje mówią o podziemnym tramwaju wzdłuż
          Wyszyńskiego i Krzywoustego, zaś bardziej przyziemne mówią o kontynuacji
          przebudowy istniejących torowisk (zaprzeczeniem tego jest jednak słynny
          kontrowersyjny pomysł wpuszczenia samochodów na tory na Krzywoustego).

> Nie słyszałem o przesiadce kto to wymyślił ?

Ktoś, kto chciał za wszelką cenę ograniczyć koszty - nawet za cenę utraty
          większości pasażerów. :-/
          • Gość: SHP Re: Szybki Tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 04:10
            > Problem rozpoczyna się od rozwidlenia Gdańskiej i Trasy Zamkowej. Od tego
            > miejsca w kierunku centrum jest już coraz gorzej...

Na Moście Długim zastosowałbym dość radykalne rozwiązanie. Mianowicie pas
            ruchu, który znajduje się na torach, zostawiłbym tylko dla pojazdów komunikacji
            miejskiej, tak, by tramwaj oraz autobus nie musiały w godzinach szczytu
            przebijać się przez ciągnący się kilkaset metrów, a czasem i więcej zator. Co
            prawda tramwajom jest tam łatwiej, ale z autobusami już gorzej. Często mi się
            zdarza, że jadąc rowerem przez Most Długi, przeganiam autobusy, które widziałem
            jeszcze przy Basenie Górniczym. Takie rozwiązania (pasy tramwajowo-autobusowe)
            widziałem w Krakowie. Zostały wprowadzone w miejscach, gdzie samochody
            utrudniały pojazdom komunikacji zbiorowej szybkie przemieszczanie się.

POzdro
            Tomek
            • powolniakk Re: Szybki Tramwaj 14.02.04, 13:40
              Gość portalu: SHP napisał(a):

> Na Moście Długim zastosowałbym dość radykalne rozwiązanie. Mianowicie pas
              > ruchu, który znajduje się na torach, zostawiłbym tylko dla pojazdów komunikacji
              > miejskiej, tak, by tramwaj oraz autobus nie musiały w godzinach szczytu
              > przebijać się przez ciągnący się kilkaset metrów, a czasem i więcej zator. Co
              > prawda tramwajom jest tam łatwiej, ale z autobusami już gorzej.

Jeszcze lepsze rozwiązanie jakiś czas temu rzucił Phobos. Było to mniej więcej
              coś takiego:
              1. Autobusy jadą lewym pasem (tym, co obecnie robi za lewoskręt) i wbijają się
              na torowisko tramwajowe mając pierwszeństwo przed tymi, co jadą pasem środkowym.
              2. Przed wjazdem na most są dodatkowe światła zsynchronizowane z tymi na moście.
              Światła zapalają się tak, aby była zielona fala i żadne (lub mała ilość) pojazdy
              po zapaleniu się czerwonego nie zostają na moście. Światła te nie dotyczyłyby
              autobusów i tramwajów -> dzięki temu nie czekają one też na moście, tylko od
              razu podjeżdżają na koniec mostu.

Nie wiem, czy napisałem wystarczająco jasno.
              • Gość: Błażej Re: Szybki Tramwaj IP: *.espol.com.pl 14.02.04, 14:01
                Tylko dlaczego większość usilnie woli w godzinach szczytu stać w korkach i pcha
                sie do miasta Mostem Długim, zamiast pojechać Trasą Zamkową.
                • Gość: SHP Re: Szybki Tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 19:35
                  > Tylko dlaczego większość usilnie woli w godzinach szczytu stać w korkach i
                  > pcha sie do miasta Mostem Długim, zamiast pojechać Trasą Zamkową.

Myślę, że to kwestia "pozornej" wygody. Jadąc Mostem Długim ludziom się wydaje,
                  że "łatwiej" wbiją się w centrum. Zauważ, że niemal cały miejski ruch
                  najsilniej skupia się w rejonie pl. Kościuszki. A po najmniejszej linii oporu
                  najłatwiej dostać się tam, jadąc Wyszyńskiego, Krzywoustego... (nie licząc
                  oczywiście oporu ze strony innych pojazdów ;-)

POzdro
                  Tomek
    • Gość: + Re: Szybki Tramwaj IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 02:21
      ja proponuję tramwaj do środka ziemi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka