Dodaj do ulubionych

Krzywoustego

19.02.02, 15:27
A czytaliście o pomyśle przebudowy Krzywoustego na odcinku od Bramy portowej do
pl. Kościuszki? Miałyby byc szersze chodniki, i zieleń pomiędzy chodnikiem i
jezdnią, i torowisko w technilogii tłumiącej hałas (nie wnikam w szczegóły), a
cała ulica miałaby nabrać elegancji i reprezentacyjnego charakteru- fakt, że
dziś nieco straszy, zadymiona, hałaśliwa, zatłoczona i brudna. Tylko jak oni
chcą w taka elegacka arterię wkomponować bar raby przy przystanku 75 i
przepiękna kolekcję bud z odzieża sportową przy pl. Kościuszki? ;)
Obserwuj wątek
    • bbury Re: Krzywoustego 19.02.02, 15:29
      A ja jestem ciekaw gdzie będą parkować ludzie którzy przyjadą do Domu Kupca na
      zakupy albo do kina...
      • stettiner Re: Krzywoustego 19.02.02, 15:29
        A nie w podziemiach nie będzie parkingu?
      • mike102 Re: Krzywoustego 19.02.02, 15:34
        bbury napisał(a):

> A ja jestem ciekaw gdzie będą parkować ludzie którzy przyjadą do Domu Kupca na
        > zakupy albo do kina...

DK chyba ma w planach jakis parking? Przeciez bez tego to byloby wariactwo.

A Krzywoustego to swoje 5 minut miala (razem z Boguslawa, ktory na odcinku do
        pl.Zgody przeszla ogromne przeobrazenie) w pierwszej polowie lat 90. Dzis sie
        wyraznie stacza. Czytalem analize ze jako ulica handlowa nie ma przyszlosci gdyz
        jest za szeroka (za duzo pasow ruchu), za malo przejsc dla pieszych i za dlugo
        sie czeka na swiatlach. Lazenie po sklepach jest najzwyczajniej niewygodne.
        Co wcale nie przyszkadza zeby byla ladniejsza.

Wszystkie analizy wskazuja na jedna ulice jako ciag handlowy. Wiecie ktora?
        • bbury Re: Krzywoustego 19.02.02, 15:40
          mike102 napisał(a):

> Wszystkie analizy wskazuja na jedna ulice jako ciag handlowy. Wiecie ktora?

Jagiellońska ??? i okolice ???
          Wersja II: część Wojska Polskiego.
          • mike102 Re: Krzywoustego 19.02.02, 15:46
            bbury napisał(a):

> mike102 napisał(a):
            >
            >
            > > Wszystkie analizy wskazuja na jedna ulice jako ciag handlowy. Wiecie ktora
            > ?
            >
            > Jagiellońska ??? i okolice ???
            > Wersja II: część Wojska Polskiego.

Oczywiscie - Jagiellonska.
            • bbury Re: Krzywoustego 20.02.02, 08:03
              mike102 napisał(a):

> Oczywiscie - Jagiellonska.

Dziś piszą o tym w GW. Czyżbyś redakcja zaglądała do Twoich wątków.
              • Gość: Mike Jagiellonska IP: *.rz.bauboden.com 20.02.02, 09:35
                bbury napisał(a):

> mike102 napisał(a):
                >
                >
                >
                > > Oczywiscie - Jagiellonska.
                >
                > Dziś piszą o tym w GW. Czyżbyś redakcja zaglądała do Twoich wątków.

Bo ja wiem? Ja napisalem o 15.30, to musieliby ekspresowo zadzwonic do UM i do
                gliniarzy i napisac artykul, zeby zdarzyc przed zamknieciem wydania...
                • Gość: ZetKa Re: Jagiellonska IP: 212.14.21.* 20.02.02, 11:54
                  > Bo ja wiem? Ja napisalem o 15.30, to musieliby ekspresowo zadzwonic do UM i do
                  > gliniarzy i napisac artykul, zeby zdarzyc przed zamknieciem wydania...
                  Ej, chyba gazety nie maja o czym pisac, mimo wczorajszego wybuchu na Santockiej...
                  Kurier tez dzisiaj powtarza swoje artykuly (opinie o policji, ze przyda sie
                  deptak na Jagiellonskiej, to juz jakis zas temu czytalem)...
    • Gość: Tomek Re: Krzywoustego IP: 193.178.168.* 19.02.02, 15:30
      A gdzie o tym czytałaś?:)
      • stettiner Re: Krzywoustego 19.02.02, 15:35
        w Głosie- w dziale region- dziś
        • Gość: pakuz Re: Krzywoustego IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 16:40
          no to jak rozbuduja chodniki i zielen (czytaj zweza jezdnie)
          to miasto zakorkuje sie na amen
          przeciez krzywoustego przejmuje 80% ruchu wschod-zachod
          juz teraz wystarczy , zeby jakis idiota stanal na swiatlach awaryjnych
          bo mu sie przypomnialo , ze mial gazete kupic
          chcecie camykac krzywoustego ??? prosze bardzo !!
          ale wtedy to ja poprosze , zeby mieszka I biegla od wiaduktu dalej prosto
          (obecna dabrowskiego) koniecznie jako dwupasmowka i potem dalej zapadłą
          do odry - nowy most na wyspe zieloną , drugi przez przekop parnicki na wyspe
          pucka i trzeci przez kanal rybny , potem juz tylko estakada nad torami
          pkp "port centralny" i juz jestesmy na estakadzie pomorskiej - proste , nie ??
          a.p. od ulicy zapadlej na wyspe zielona (stocznia odra) sa jeszcze resztki
          poniemieckich przyczolkow mostowych - moze sie przydadza ??
          • stettiner Re: Krzywoustego 20.02.02, 07:51
            Auta maja jeździć po torowisku- tak to wymyślili.
            • javal Re: Krzywoustego 20.02.02, 09:22
              stettiner napisał(a):

> Auta maja jeździć po torowisku- tak to wymyślili.

pakuz ma rację - będzie cyrk jak zdechnie zasilanie sieci tramwajowej.
              Poza tym nic nie napisano, gdzie będą stawać te cholerne samochody dostawcze,
              które już dziś rano korkują Krzywoustego

• Gość: Mike Re: Krzywoustego IP: *.rz.bauboden.com 20.02.02, 09:33
                javal napisał(a):

> stettiner napisał(a):
                >
                > > Auta maja jeździć po torowisku- tak to wymyślili.
                >
                > pakuz ma rację - będzie cyrk jak zdechnie zasilanie sieci tramwajowej.
                > Poza tym nic nie napisano, gdzie będą stawać te cholerne samochody dostawcze,
                > które już dziś rano korkują Krzywoustego

Mnie tez wpienia jezdzeje jednym pasym na spole z tramwajem a zaliczam te
                przyjemnosc jezdzac po Mosce Dlugim albo wzdluz Stoczni.
                Szczerze mowiac nie wiem jak po remoncie jezdzi sie po Mickiewicza (cos nie
                zwrocilem uwagi), bo tam tez byl taki fragment.
                • Gość: anula Re: Krzywoustego IP: 158.2.8.* 20.02.02, 10:01
                  Na Mickiewicza okazało się że tory wystają i jest obecnie zakaz jeżdżenia po
                  torowisku (ponoć były wypadki). Zwężono możliwość jazdy do 1 pasma. Testowo.
                  • javal Re: Krzywoustego 20.02.02, 10:08
                    Gość portalu: anula napisał(a):

> Na Mickiewicza okazało się że tory wystają i jest obecnie zakaz jeżdżenia po
                    > torowisku (ponoć były wypadki). Zwężono możliwość jazdy do 1 pasma. Testowo.

Bo rzeczywiście na nich "wozi". A ludzie widząc jedyny w okolicy kawałek równego
                    asfaltu nie próbują nawet jechać 50, tylko gnają osiem dych. Później lekki łuk,
                    wiadukt i... mogą być kłopoty.
                    Jeśli torowisko na Krzywoustego zostanie wykonane tak samo jak na Mickiewicza, to
                    będziemy mieli też jeden pas. Testowo :)

• Gość: Ganz_Neu Re: Mickiewicza IP: 212.14.49.* 20.02.02, 10:10
                    Własnie, teraz na Mickiewicza jest jeden pas ruchu i uważam to za dobry pomysł. Przedtem co chwila
                    byly wypadki. Torowisko, gdy zaczął padać deszcz, stawało się bardzo sliskie i wielu kierowców nie
                    potrafiło zapanować nad autem.
                    Pozdrowionka
                    Ganz_Neu
                    • Gość: ZetKa Re: Mickiewicza IP: 212.14.21.* 20.02.02, 11:57
                      > Własnie, teraz na Mickiewicza jest jeden pas ruchu i uważam to za dobry pomysł.
                      > Przedtem co chwila
                      > byly wypadki.
                      Kaza jazdy po torowisku jest chyba madry, ale jeden pas to bzdura...
                      A wyobrazasz sobie jednopasmowa Krzywoustego?
          • Gość: rsad Re: Krzywoustego IP: *.pbks.pl 20.02.02, 11:49
            To jest w planach budowy obwodnicy śródmiejskiej - zajrzyj na strony UM - plan
            miasta -obwodnica (czy jakoś tak podobnie)

rsad
    • franekkk Re: Krzywoustego 20.02.02, 11:56
      skoro już chcą zwężać (ci wstrętni oni) trudno, tylko czy ktoś pamiętał o
      ścieżkach rowerowych (z obydwu stron!) bo na obrazku to jakoś niemrawo wygląda
      • ga Re: Krzywoustego 21.02.02, 10:19
        Ścieżki rowerowe, dostawy, ciąg pieszy i ryczący codziennie od 14-tej kłąb aut
        to nie do pogodzenia. Co do jednego pasa ruchu - to chyba największa
        superbzdura - zamiast rozwiązać problem korków - staczamy się
        głębiej.Przesiądźmy się na rowery, będzie łatwiej projektantom. A jazda po
        torowisku bez względu na inteligencję kierowców i pogodę to chyba żadne
        rozwiązanie przy regularnym, natężonym ruchu tramwajowym. A co powiecie na
        przekop? Taka droga pod pieszym pasażem wpuszczana pod spód gdzieś na
        wys. "Barbary" i wylatująca powiedzmy za placem Kościuszki. Może i absurd, ale
        tak też się robi.
        • franekkk Re: Krzywoustego 21.02.02, 10:38
          brawo też o tym myślałem
          zresztą już zaproponowałem dziurę pod jagiellońską
          w przypadku krzywegoryjka pod ziemię wpuściłbym tramwaje
          wtedy można zachować po dwa "czyste" pasy a do tego uruchomić dodatkowy
          przystanek (jak kiedyś tylko piętro niżej) na skrzyżowaniu z bogusława x
          i wtedy przyjezdnym można by pokazywać nie tylko morze ale również metro :)
    • Gość: Jazzek Re: Krzywoustego IP: 212.244.79.* 21.02.02, 10:39
      Projektant tej przebudowy najwyraźniej nie widział Krzywoustego w godzinach
      szczytu. Czy to a propos nie jest ten sam geniusz, co przy rondzie Giedroycia
      nie zauważył, że między przystankami chodzą piesi?
      Jesli nie będzie alternatywnej trasy na zachód, to ten pomysł należy czem
      prędzej schowac do szuflady.
      • ga Re: Krzywoustego 01.03.02, 21:04
        Nikt go nie schowa do szuflady, bo już na projekt poszło sporo kasy, a poza tym
        to dobrze brzmi - przebudowaliśmy Krzywoustego - i nie ważne jak. Boli mnie już
        głowa od tych "cudownych pomysłów usprawniających". Powyrywane z różnych bajek
        rewelacje.Może na początek po prostu powoli zróbmy dobre chodniki, w tych
        obrysach jakie są, przy jezdniach o takiej szerokości jaka być powinna (min.2
        pasy w każdą stronę + tory), może przynajmniej sobie nikt nóg nie połamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka