Dodaj do ulubionych

Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Sediny

05.02.11, 12:17
Zrównajmy z ziemią Wały Chrobrego,zaorajmy place, bo tez germańskie!!!! Ograniczone umysły radnych SLD i PiS oraz Prezia Krzystka nie dają temu miastu szansy na przyszłość. I tym mieszkańcom , którzy ichj wybrali podziękujmy za ich głupotę, Totalne dno zawarte w symbolu związanym z przeszłością. Spalcie wszystkie pamiątki po przodkach, skądkolwiek by sie wywodzili !
Obserwuj wątek
    • lonelyboy1989 Zamiast fontanny Manzela postawmy figurę... 05.02.11, 12:51
      Zamiast fontanny Manzela postawmy figurę misia. Misia na miarę naszych możliwości! My tym misiem otworzymy oczy niedowiarkom!
      • Gość: ktoś Re: Zamiast fontanny Manzela postawmy figurę... IP: 213.155.191.* 05.02.11, 14:40
        Tkwimy w dziwnym schizofrenicznym tyglu. Z jednej strony chcemy odbudowywać Sedinę, a z drugiej nie pozwoliliśmy na odsłonięcie oryginalnej nazwy ulicy na remontowanym kilka lat temu Muzeum na Wałach. A pamiętacie nagonkę i lament, gdy rondu nadawano imię Hakena, a parkowi Ackermanna. Nie radzimy sobie z niemiecką przeszłością miasta.
        • Gość: czy-telniczka Re: Zamiast fontanny Manzela postawmy figurę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:32
          ktoś napisał(a):
          > A pamiętacie nagonkę i lament, gdy rondu nadawano imię Hakena,
          > a parkowi Ackermanna.

A wtedy zastanawiam się gdzie ja byłam/jestem ?!

> Nie radzimy sobie z niemiecką przeszłością miasta.

Może zbyt dużo historyków na co dzień, ustala w urbanistyce współczesne byty ?!
          Rozumiem ich fascynacje jako lekturę, ale obecnie nie rozumiem tworzenia kopii.
    • Gość: 44 Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.play-internet.pl 05.02.11, 13:03
      Baaaaaaaaaardzo dobrze, że zablokowano pomysł odbudowy Sediny. Tego miasta nie stać na kicz z plastiku, a taki miał być ten monument.
      Weźcie się za rewitalizację Skolwina i Niebuszewa, ul. Kolumba, a nie za stawianie pomników z plastiku. Tereny pofabryczne i nadrzeczne czekają na nową funkcję. Dworzec kolejowy i autobusowy i jego rejony czekają. Setki kamienic czekają na remonty. Tereny zieleni proszą się o rewitalizację. Brak planów nowych parków na osiedlach typu Bezrzecze. Brak terenów czynnej rekreacji dla osób starszych i niepełnosprawnych. Brak dobrej floty rzecznej do Świnoujścia. Miasto jest odwrócone plecami do rzeki.
      Pisanie o zburzeniu Wałów Chrobrego bo poniemieckie to odwracanie kota ogonem.
      Jest jednak różnica w burzeniu a odtwarzaniu czegoś w postaci kiczu z plastiku.
      • andreas.007 Przeczysz sam sobie 05.02.11, 13:21
        Przepraszam czy za kilkaset tysięcy, których radni odmówili
        można zrealizować te wszystkie Twoje postulaty?
        Zreszta bardzo trafne - natomiast rekonstrukcja pomnika, to także rewitalizacja okolicy,
        a wiec miesciloby sie to także z Twoim postulacie w temacie zagospodarowania
        przestrzeni miejskiej by było atrakcyjnej i to za pieniądze Unii.

Własnie za niecały milion można było rewitalizowac atrakcyjne miejsce,
        które nabraloby od razu mocy turystycznej z uwagi na historie.
        • Gość: 44 Re: Przeczysz sam sobie IP: *.play-internet.pl 05.02.11, 13:35
          Piniądze UE czekająną na projekty rewitalizacji w tzw. Obszarze metropolitalnym - środki RPO WZ.
          Natomiast ciekawą kwestią jest to jak podpisano umowę " na Sedine" bez zapewnienia o posiadaniu środków własnych Miasta Szczecin i bez ważnego zapisu o zapewnieniu tych środków w budżecie. Czy ktoś złożył nieprawdziwe oświadczenie czy eksperci nie spradzili?Zarówno misto jako potencjalny beneficjent traci wiarygodność jak i eksperci RPO swą renomę ( niektórzy z tytułami prof. do rogatek miasta).
          • Gość: manzel Re: Przeczysz sam sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 14:02
            Nie mart się. To nie byla prawdzia umowa tylko pre-umowa; w zasadzie intensja zawaria umowy. Można więc rozwiązać bez problemów.
      • Gość: Ktos Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.nitka.net.pl 05.02.11, 14:05
        Naprawdę to wszystko da się zrobić za 400 tysi .......... Które zabrano z Sediny na szkoły a te kilka milionów z UE poszlo się walić ;P I zaznaczam że cały plan miał być zrobiony ... żal by poświęcić kilka milionów dla 400 tysięcy które nic nie zmienią
        • Gość: szczecina Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.aircity.pl 12.02.11, 07:53
          Przeciwnikom Sediny należy pogratulować. Po słusznej decyzji radnych i przesunięciu pieniędzy na oświatę Szczecin będzie miał teraz najlepsze szkoły w Polsce. Troska o poprawę jakości życia w mieście opłaciła się. Już wkrótce Szczecin pewnie doczeka się pierwszych Noblistów.
      • 22obca88 Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 05.02.11, 18:44
        Brawo 44. Krótko i na temat.
    • andreas.007 Dobrze, ze to nie ci radni decydowali 05.02.11, 13:15
      Dobrze, ze to nie ci radni decydowali o odbudowie Szczecina,
      ze szczegolnym wskazaniem na poniemieckie kamienice i zabytki...
      Zdaje mi sie, ze wielu turystów mógłby przyciągnąć taki pomnik Sediny,
      który ma taka historie... to byłoby lepsze marketingowo od haseł typu
      Wyskocz z cynkow czy błędnego zapisu fonetycznego nazwy miasta.
      • andreas.007 Re: Dobrze, ze to nie ci radni decydowali 05.02.11, 13:23
        Zreszta ten zapis fonetycznym kosztował tyle ile
        miasto miałoby wydać na rekonstrukcję pomnika i rewitalizacje całego placu.
    • beo93 A może by tak zostawić kotwicę? 05.02.11, 13:47
      Nie mam nic przeciwko "niemieckiemu" Szczecinowi. Wiem, że Polacy przyszli tu obcą ziemię, a ta ziemia była niemiecka (mimo bardzo odległej słowiańskiej przeszłości). Ale jestem szczecinianinem od urodzenia i Polakiem. Dlatego drogi mi jest każdy szczegół, który świadczy o krótkiej polskiej historii mojego miasta. Sediny w niej nie ma. Jest za to tak pogardzana kotwica. Bo to ją widywałem od dzieciństwa, pod kotwicę chodziło się spacerować. Pewnie, że brzydsza od Sediny. Ale to Polacy postawili ten prosty symbol na pustym cokole i to on mi towarzyszył przez całe życie. Sedina jest mi obca i obojętna. Miałby to być symbol przedwojennej chwały, chwały, której nam teraz brakuje? Ten pomnik jej nie przywróci. Musimy stworzyć własne powody do dumy, a nie posiłkować się starymi symbolami.
      I z innej beczki: z tego samego powodu bolała mnie zmiana nazwy pl. Sprzymierzonych - tak nazwali ją Polacy tuż po wojnie na cześć aliantów, którzy nam nasz Szczecin dali (nie wspominając oczywiście tego co nam zabrali ;-) A tu w imię źle pojmowanego patriotyzmu wymazano tę część polskiego Szczecina. Na szczęście pl. Zgody udało się obronić dzięki społecznej inicjatywie.
      Jestem jeszcze z tego pokolenia, którego rodzice do Szczecina przyjeżdżali, a nie się w nim rodzili. Za może 200 lat Polacy poczują się tu tak naprawdę jak w Polsce, jak w Krakowie czy Płocku. Szanujmy więc każdy okruch NASZEJ historii w tym mieście.
      • Gość: elka Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 14:11
        Do nacjonalizmu mi bardzo daleko, ale Sedina to nie mój pomnik. Po prostu nie chcę go. Chcę tam coś własnego, a jeśli nic nie potrafimy, to chociaż niech zostanie nasza kotwica.
        • Gość: Off Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:10
          Jako ateista nie chcę pomnika Jana Pawła II, ale stoi. Co robić.
        • Gość: Off [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:11
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Wymiotujący w ryje [...] IP: *.pl 05.02.11, 16:50
          • Gość: adam Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 19:24
            "off" właśnie widać "sedinową" kulturę...grupa debili z kompleksami, pokazujecie, ze jesteście Polakami, którzy nic od siebie nie potrafią dać...
      • Gość: Oder Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.147.155.148.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.11, 14:25
        Walke o nie odbudowywanie Sediny postrzegam jako pelne bolu poszukiwanie tozsamosci., ktorej bardzo wielu osobom wtym miescie brakuje.
        Ksztaltowanie tozsamosci zaczyna sie od wiedzy, od dokonan, od doswiadczen. Jakie j tozsamosci moze poszukiwac czlowiek, ktory nie posiada zadnej wiedzy, czy dokonan pomimo posiadania papierkow oswiadczajacych posiadanie wyzszego wyksztalcenia ? politolog, europeistyka socjologia, polonistyka, teologia./ Jakiez doswiadczenia posiadaja radni, ze znajomosci sasiadow, ze znajopmosci Europy i swiata. A jakiez doswiadczenia wyniesli z domow, rodzinnych Sa najlepszym przykladem stwierdzenia, ze sens zycia w Polsce sprowadza sie do przenoszenia zlego bagazu przeszlosci w przyszlosc. Oto typ prawdziwego Polaka nawet nie wiedzacego , ze typ to wychodowany i wytresowany dla potrzeb raka trawiacego tych ludzi od xvi wieku.. Jakiez wartoscimoze przekazac temu misatu Brudzinnski, Baran, Duklanowski, Kesik czy Wijas. Dlacaego upolituczniacie Sedine. Czy katedra w Koloni to tez sprawa polityczna. Nie wiem czy zrozumiecie piekna slowa dotyczace was radni Szczecina ktore napisal Friedrich Nietzsche.
        " KTO WIE,ZE JEST GLEBOKIM, STARA SIE O JASNOSC. KTO CHCE TLUMOWI ZDAWAC SIE GLEBOKIM, STARA SIE O CIEMNOSC. BO TLUM UWAZA ZA GLEBOKIE WSZYSTKO, CZEGO DNA ZBADAC NIE MOZE"
        A Wy jak Mickiewicz- "czucie i wiara silniej mowia do mnie, niz medrca szkielko i oko.
        Skatoliczone dupki.
        • Gość: manzel Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:02
          Jest w tym pewna racja - tozsamośc nie jest codziennym problemem tzw zwykłych ludzi. To problem akademicki i polityczny, ktory pojawai sie wtedy kiedy ci ktorzy pragna innym przewodzic (rzecz sama w sobie wcale nienaganna) szukają doswiadczeń łączących ich z owa masa zwykłych ludzi, ktorych chce sie przekoanać do przedsięziecia łaczącego ze sobą. pod tym wzgledem akcja sie nie powiodla ani w jedna ani w drugą strone. Pozostaje problemme milośnikow zabytków i XIXwiecznej estetyki miejskiej. (rzecz sama w sobie tez nienaganna).
      • Gość: Off Miejsce kotwicy jest na statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 14:47
        Błąd robimy, rozpatrując fontannę w kategoriach sentymentu. Tu nie chodzi o sentyment, chodzi o stratę milionów z Unii na odbudowę nie tylko fontanny, ale całego placu. Nieco ponad tydzień temu prezydent Krzystek na spotkaniu Forum Gryf mówił:
        Zadłużamy się w granicach rozsądku. Nie wzięcie kredytu przeznaczonego na wkład własny do inwestycji, w których od 40 do 70 proc. będą stanowić środki zewnętrzne, byłoby niegospodarnością
        Kilka dni później lekką reką pan prezydent wyrzucił w błoto ponad 2,5 miliona zł środków zewnętrznych na renowację placu. Tu jest problem.

Jest za to tak pogardzana kotwica. Bo to ją widywałem od
        > dzieciństwa, pod kotwicę chodziło się spacerować. Pewnie, że brzydsza od Sediny
        > . Ale to Polacy postawili ten prosty symbol na pustym cokole i to on mi towarzy
        > szył przez całe życie.

Nie jestem zwolennikiem zachowywania czegoś, co jest brzydkie, tylko dlatego, że jest "polskie". Tak samo jak nie jestem zwolennikiem zachowywania brzydkich "niemieckich" obiektów.

> Jestem jeszcze z tego pokolenia, którego rodzice do Szczecina przyjeżdżali, a n
        > ie się w nim rodzili. Za może 200 lat Polacy poczują się tu tak naprawdę jak w
        > Polsce

Moi rodzice również nie urodzili się w Szczecinie, jednak ja czuję się w tym mieście jak w Polsce i nie zmieni tego ani Sedina, ani żaden inny obiekt poniemiecki, zrekonstruowany przez Polaków. Skoro przeciwnicy jego odbudowy czują aż tak wątłą łączność z Polską, że może ją zerwać figura z brązu - żal mi ich.

• Gość: czy-telniczka Re: Miejsce kotwicy jest na statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:55
          Off napisał(a):
          > Nieco ponad tydzień temu prezydent Krzystek na spotkaniu Forum Gryf mówił:
          > Zadłużamy się w granicach rozsądku.
          > Nie wzięcie kredytu przeznaczonego na wkład własny do inwestycji,
          > w których od 40 do 70 proc. będą stanowić środki zewnętrzne, byłoby
          > niegospodarnością
          > Kilka dni później lekką reką pan prezydent wyrzucił w błoto ponad
          > 2,5 miliona zł środków zewnętrznych na renowację placu. Tu jest problem.

Myślę, że RM jest 1-ym decydującym głosem od mieszkańców miasta.
          Jeśli sporem jest rodzaj pomnika - czy może tu być z pieniędzy UE rewitalizacja otoczenia/placu i rozwiązań - dla obecnie "zamkniętego komunikacją miejsca ?

• Gość: manzel Re: Miejsce kotwicy jest na statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:57
          To juz bylo walkowane kilka razy. Niczego sie nie traci bo kasa zostaje u Marszałka, ktory musi ja wydac na cos innego. Co do placu jest wysoce watpliwe czy potrzebuje on jakies renowacji. Mi sie podba jaki jest. To byl chyba pretekst, podrazający całe przedsięwzięcie. Pieniadze byly adresowane na konkretne przedsięziecie, wiec jesli zrezygnowano z przedsięwziecia to trudno mowic o stracie.
          • Gość: PawelA Re: Miejsce kotwicy jest na statku IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 18:05
            Tja. Marszałek nam zbuduje do bólu polskie Muzeum pod Balrogiem.
            Zaiste to jest dopiero szczytna koncepcja.

Te pieniądze idą w tym momencie do kasy województwa i może za nie powstać np szalet publiczny w pipkowie górnym. Zaiste wiele to zmieni w sytuacji materialnej Szczecina, a jak dużo nam to da... ech...
            • Gość: manzel Re: Miejsce kotwicy jest na statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 18:24
              Juz sie tak nie martw o marszalka, i o to co mozna wybudowac za europejskie pieniadze, panikarzu. A w pipkowie dolnym czy gornym tez mieszkają ludzie - ale ty lekcewazysz wszystkich ktorzy mieszkają w miescie ponizej 400.000 ludzi? Wiesz kim jestes z tego punktu widzenia w oczach berlińczyka? Sedina tego nie zmieni. A poziom szaletow, owszem ma sporo do opinii o ludziach.
              • Gość: PawelA Re: Miejsce kotwicy jest na statku IP: *.centertel.pl 06.02.11, 07:48
                Dla przypomnienia. Piszemy o miescie które nazywa się Szczecin. Zdaję sobie z tego sprawę, że to trudno czasem zauważyć. I będąc mieszkańcem tego miasta mam w głębokim poważaniu taki Berlin, czy inny Pipków. Mi zależy w pierwszej kolejności na Szczecinie, a nie na innych miejscach, bo w nim żyję, pracuję, mieszkam i może nawet moje dziecko się nawróci i stwierdzi też, że jednak warto.
                • Gość: manzel Re: Miejsce kotwicy jest na statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 11:28
                  Otóż właśnie dlatego, że żyjemy w Szczecinie, nie jest mi obojętne, czy jego mieszkańcy to zakompleksieni prowincjusze i snoby pogardzający innymi miejscowościami dlatego, że są mniejsze, czy obywatele świadomi, że mieszkają w stolicy regionu, dojrzali do odpowiedzialności, jaka się z tym wiąże, i rozumiejący że pomiatając mieszkańcami miasteczek nie różnią się niczym od np berlińskiej czy warszawskiej hołoty pogardzającej szczecinanami, bo pochodzą z malutkiej miejscowości (z ich punktu widzenia). Czy teraz jest kawa na ławe, czy trzeba jeszcze jaśniej?
          • zed.1 Re: Miejsce kotwicy jest na statku 06.02.11, 11:13
            Na cos innego np. na pomnik w Koszalinie. I dalej uważasz, ze sie nie traci?
      • Gość: Jazon Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.szczecin.mm.pl 05.02.11, 15:44
        Też uważam, że należy zostawić kotwicę. Opowiadanie bzdur o przyciąganiu turystów przez sedinę należy między bajki włożyć. Podobnie jaj jej "głęboki" związek ze Szczecinem - stała w nim niewiele lat. Również nieprawdą jest jakoby dawała szczęście i dostatek mieszkańcom - tym, którzy ją postawili na pewno nie . Dostali pod Szczecinem lanie od Polaków i Rosjan i stracili miasto.
        • Gość: czy-telniczka Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:58
          Jazon napisał(a):
          > Też uważam, że należy zostawić kotwicę. Opowiadanie bzdur o przyciąganiu turyst
          > ów przez sedinę należy między bajki włożyć. Podobnie jaj jej "głęboki" związek
          > ze Szczecinem - stała w nim niewiele lat. Również nieprawdą jest jakoby dawała
          > szczęście i dostatek mieszkańcom - tym, którzy ją postawili na pewno nie . Dost
          > ali pod Szczecinem lanie od Polaków i Rosjan i stracili miasto.

:))))) też słuszna uwaga i naga prawda.
          • Gość: Off Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:05
            Słuszna uwaga i naga prawda ciecińskiego buraka.
      • Gość: czy-telniczka Re: A może by tak zostawić kotwicę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:45
        beo93 napisał:
        >...
        > ....pod kotwicę chodziło się spacerować. Pewnie, że brzydsza od Sediny.
        > Ale to Polacy postawili ten prosty symbol na pustym cokole i to on mi
        > towarzyszył przez całe życie.

> Sedina jest mi obca i obojętna. Miałby to być symbol przedwojennej chwały,
        > chwały, której nam teraz brakuje? Ten pomnik jej nie przywróci.
        > Musimy stworzyć własne powody do dumy, a nie posiłkować się starymi
        > symbolami.
        ---------
        myśl w odbiorze podzielam - to warto powtórzyć jako 1-szy punkt w tworzeniu.
      • 22obca88 Re: A może by tak zostawić kotwicę? 05.02.11, 18:54
        Droga/i beo93!
        za 100/200 lat Szczecina nie bedzie. Rozsprzedany,wykupiony i nazwy pozmieniane na pierwotne lub nowych włascicieli a to dzieki naszym politykom i beznadziejnej gospodarce. Z racji braku pracy ,ludzie wyjeżdzaja, nic nie powstaje ,żaden zakład /firma produkcyjna, zadna infrastruktura/chćby szybka kolej okrążając Szczecin/. Jestesmy narodem histerycznym,cofajacym sie i rozdrapujacym do bólu historie. SAMOUNICESTWIMY SIE!!!!!!
    • Gość: manzel Re:Ten list nie jest najmądrzejszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 13:51
      Wstepny postulat - ze obciązy to kieszenie obywateli - byl przeciez pierwszym projketem, ze fontanna powstanie ze skladek obywateli i przediębiorców społecznych. Okazało sie że milczcej więkzości sprawa fontanny jest po prostu obojetna i zebrano tylko fundusze na model sediny. Miała to być akcja obywatelska i byl to dobry pomysł. Jest to zreszta ciagle mozliwe. Przeciez radni nie powiedzieli , ze nie zgadzaja sie na rekonstrukcję, tylko ze nie ma pieniedzy.
      Tego typu kosztowna ozdoba powinna towarzyszc jakiemus znaczącemy sukcesowi, zwłaszcza takiemu, ktory buduje trwale podstawy prosperity Szczecina. Fontanne zamówiono z okazji budowy i otwarcia portu wolnoclowego. Taka kolejnośc jest właściwa. Drogie symbole sukcesów nie powinny wyprzedzac samych sukcesów, ale być ich wyrazem.
      A co do historii niemieckiej, to nie zauważylem jakiegos braku pojednania i czy konieczności symbolu jej akceptacji. Szczecinianie sa dokonale pogodzeni z niemeicka historia, wielu sie ona podoba, wielu się nią zajmuje, a tzw. milcząca większośc nie ma z nia zadnych problemow, czyli po prostu o niej nie myśli. I jest to normalny stan rzeczy, nie wymagający ani zmian, ani tymbradziej kosztownych przdsięwzięć.
      • Gość: Off Re:Ten list nie jest najmądrzejszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 14:52
        Okazało sie że milczcej więkzości sprawa fontanny jest po prostu obojetna i
        > zebrano tylko fundusze na model sediny. Miała to być akcja obywatelska i byl t
        > o dobry pomysł.

Milczącej większości w ogóle obojętne są kwestie dotyczące szeroko pojętej estetyki, pewnie dlatego mamy zasrane chodniki, a centrum wygląda jak Sarajewo miesiąc po wojnie. Kiepski argument.

> Tego typu kosztowna ozdoba powinna towarzyszc jakiemus znaczącemy sukcesowi, zw
        > łaszcza takiemu, ktory buduje trwale podstawy prosperity Szczecina. Fontanne za
        > mówiono z okazji budowy i otwarcia portu wolnoclowego. Taka kolejnośc jest właś
        > ciwa. Drogie symbole sukcesów nie powinny wyprzedzac samych sukcesów, ale być i
        > ch wyrazem.

Ależ są sukcesy. Przecież na samej stronie stop-sedinie jej autorzy zauważają, że Szczecin "zaczął się gwałtownie rozwijać". :)

• Gość: manzel Re:Ten list nie jest najmądrzejszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:50
          To wcale nie milczaca większośc jest odpowiedzialna za brud, tylko destrukcyjna mniejszośc zwykle i tak troche większa od przeciwnej, tworczej większości. Ale milczaca większośc jest potrzebna wtedy, gdy jakakolwiek akcja musi miec szeroki zasięg. W liczącej większosci sa tez ludzie zamożni. O zryw ludzi żle sytuowanych nie chodzi, ale bez przekonania tych, ktory sporo by mogli, gdyby chcieli, nie wyjdzie nic obywatelskiego.
          Co do sukcesów, w Szczecinie sporo sie buduje i zaklada (np Akademie Sztuki). Jendoczesnie upada przemysł, port, i nastepuje spadek demograficzny. Inwestycje to przede wszystkim wyrownanie 60 letnich zaniedbań, ktorych gdyby nie było, to moze Szczecin by sie nie wyludnial i przyciagałby inwestorow swym atrakcyjnym wizerunikiem. Pomniki nie koniecznie naleza do tej kategorii, chodzi przede wszytskim o rzeczy uzytkowe, np Filharmonia. Te inwestycje maja pierwszenstwo. A na sedine moze przyjdzie czas.
          • Gość: Off Re:Ten list nie jest najmądrzejszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:02
            > To wcale nie milczaca większośc jest odpowiedzialna za brud, tylko destrukcyjna
            > mniejszośc zwykle i tak troche większa od przeciwnej, tworczej większości.

Ciekawe, czy to ta destrukcyjna mniejszość nie sprząta po psach, czy tylko milcząca większość. Mniejszość destrukcyjna jest w Szczecinie większością.

Ale
            > milczaca większośc jest potrzebna wtedy, gdy jakakolwiek akcja musi miec szero
            > ki zasięg.

Np. holocaust.

> Co do sukcesów, w Szczecinie sporo sie buduje i zaklada (np Akademie Sztuki). J
            > endoczesnie upada przemysł, port, i nastepuje spadek demograficzny.

Port z roku na rok zwiększa przeładunki, nie wiem skąd bzdurne przekonanie, że upada. A spadek demograficzny buduje domki w Dobrej.

Inwestycje
            > to przede wszystkim wyrownanie 60 letnich zaniedbań, ktorych gdyby nie było, to
            > moze Szczecin by sie nie wyludnial i przyciagałby inwestorow swym atrakcyjnym
            > wizerunikiem.

A więc sam przyznajesz, że 60-letnie rządy Polaków w Szczecinie to okres upadku miasta. Wyszło szydło z worka, jesteś pan germanofilem i volksdojczem. :)
            • Gość: manzel Re:Ten list nie jest najmądrzejszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:15
              Po psach sprzatają słuzby miejskie, a milczaca wiekszośc placi na to podatki.
              Co do holocaustu zgadza sie - rzecz sie powidoła, bo zaprzegnieteo do jej realizacji milczącą większośc, ktora sie poslusznie podporzadkowała. To jest wlasnie hańba Niemców, ze holocaustu dokonywali zwykli ludzie, a nie destrukcyjna mniejszośc.
              Budowanie domow w Dobrej swiadczy o wyprowadce elity z granic miasta, gdzie mogliby płacic podatki. Port moze i zwiększa przeładunki, ale jakie sa szanse na osiagniecie poziomu z okresy prosperity?
              60-letnie gospodarowanie Polski nie jest okresem upadku. Okresem upadku jest utrata znaczenia wojskowego i osrodka przemyslowego pracujacego na rzecz wschodniego sąsiada. I niewykorzytanie potencjału w zmienionej sytuacji. Ciekawe czy mnie nazwiesz komuchem? Natomiast zaniedbanie wizerunku miasta w okresie PRL-owskiego rozwoju i bledy urbanistyczne to juz inna sprawa. Nie odbudowano wtedy np zadnego gmachu instytucji kultury, tylko je poupychano gdzie badz stwarzając obecne problemy.
    • euromichnik Precz z germanizacją 05.02.11, 14:02
      Chcę ostro zaprotestować przeciwko stwierdzeniu prowodyra tej dyskusji, że
      ciężar kosztów wskutek nieodpowiedzialności radnych spadnie na mieszkańców.
      Jako Polak nie zyczę sobie w polskim Szczecinie szkopskich pomników i do tego jeszcze stawianych za polskie pieniądze. Dosyć juz germanizacji naszego maista, dosyć panoszenia się zdrajców.
      • Gość: manzel Re: Precz z germanizacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 14:05
        A to kolejna głupota. rekosntrukacja fontanny jest taka sama "germanizacją" jak odbudowa Zamku Książąt Pomorskich czy Ratusza Staromiejskiego. Pzza tym nazywanie Niemcow szkopami jest wyrazem rasowych uprzedzeń.
      • Gość: gacio Re: Precz z germanizacją IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 05.02.11, 14:34
        Brawo. mamy tu olegę który włąsną piersią będzie nas przed germanizacją bronił. Już go widzę szalejącego po ulicach i zacierającego ślady germańskości w mieście Szczecinie. Podpowiem że na wałąch Chrobrego pod tynkami pozostały ślady niemeickiej nazwy. Może odkuć i wymazać? Tylo żeby same gmachy wytrzymały bo to przecież ślad po przodkach naszych, słowiańskich.
      • Gość: Oder Re: Precz z germanizacją IP: *.147.137.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.11, 14:42
        Euromichnik - Pokazuje takie posty moim niemieckim znajomym, ktorzy maja znaczacy wplyw na dotacje dla roznych projektow w tym miescie.
        pytaja, czy duzo jest takich chorych z urojenia w Szczecinie. Znajac radnych sadze, ze duzo. I stawiaja mi pytanie, a czy tacy euromichnicy zdaja sobie sprawe, w jakim stopniu, juz teraz i w przyszlosci ich los zalezec bedzie od tego jak oni zdecyduja.?
        • Gość: manzel Re: Precz z germanizacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 14:51
          To po jaką ch.......e je pokazujesz? Dbasz o to by dotacje dla Szczecina były jak najmniejsze? Dureń.
        • swarozyc Re: Precz z germanizacją 05.02.11, 14:58
          nie ładnie Oder..
          Na rodaka się nie donosi do obcych, i to Niemców..
          Zabrakło ci wyczucia i patriotyzmu..
          no i ten nick..
          (:-
          • Gość: Oder Re: Precz z germanizacją IP: *.146.197.237.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.11, 15:30
            Kol. Swarozyc, bylem przekonany, po Twoich postach,z e wyraznie rozroznia.sz pojecia, Polak, normalny Polak, zwyczajny Polak i "prawdziwy Polak i europejczyk narodowosci polskiej. Tak samo pojecie patriotyzm . I co to jest donoszenie. Wnioski te stawiam po pewnosci, ze czytales nie tylko, Dzieje bez dziejow, Chrzescjanstwo a ludzkoisc, czy na pochybel katolictwu. I nierob bledow w mysleniu, bo wyraznie wychodzi z Ciebie rezultat wspakultury, i bedzie to trwalo dotad, az panhumanizm nie itd...
            Wszystko co nie odpowiada pewnego rodzajowi wytresowania, przekazywanego z pokolenia na pokolenie, bedzie zawsze nazywalo sie nie patriotyzmem, donosicielstwem , szpiclowaniem itd, itp,
            Moge Cie zapewnic, ze udalo mi sie zrobic dla tego kraju wiecej niz watahy prawdziwych polakow idacych z pochodniami na palac prezydencki.
            Pozdrawiam.
            • swarozyc Re: Precz z germanizacją 05.02.11, 15:37
              Tak, rozróżniam i dalej uważam że żaden Polak nie mówi źle o Polsce/Polakach cudzoziemcom,
              szczególnie Niemcom.
              • Gość: Oder Re: Precz z germanizacją IP: *.146.172.162.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.11, 15:53
                Wielce szanowny kol. Swarozyc. wczesniejszy post kol "manzel" i po co mowisz, bo mozemy nie dostac dotacji. - maszprzyklad degrengolady myslowej, czyli tego co w najwyzszym stopniu, charakteryzuja, ta spolecznosc.
                Ad Twoich uwag- no wlasnie, w Polsce mysla, ze obok nie mysla i nie wiedza co soba praedstawiamy, i na co nas stac, Takie traktowanie nas przez nich jak dotychczas jest wyrazem doglebnej znajomosci powodow oglupienia zwanego "polactwem" i przyjmuja t ze zrozumieniem, Im sie udalo uniknac tego losu, juz w czasach powstawania Cesarstwa Rzymskiego narodu Niemieckiego i zdecydowanych dzialan w 16 wieku.
                A u nas ostatnia wiadomosc,- Prezydent Komorowski Leci do Watykanu 2 maja aby rozliczyc sie z wynajetego jemu prze kosciol klecznikja. Rata za klecznik od narodu 6 mld. zl rocznie.
                Jezeli jestes niezalezny w mysleniu, to nie jestes Polakiem Pozdrawiam
                • swarozyc Re: Precz z germanizacją 05.02.11, 16:06
                  Gość portalu: Oder napisał(a):
                  Jezeli jestes niezalezny w mysleniu, to nie jestes Polakiem Pozdrawiam
                  -----------------------------------------------------------------------------------------------
                  Staram się być niezależny w myśleniu, ale ostrozny jestem przed "fetyszyzacja" niezaleznosci, ktora moze prowadzic na manowce...albo przynajmniej do apostazji narodowej. Mieszkam w Szwecji 3x dluzej niz w Polsce, ale jestem i chce pozostac Polakiem... i wierz mi ze ta postawa wcale nie przeszkadza mi byc dobrze przystosowanym obywatelem tego kraju.
                  Jest takie powiedzenie zdaje sie amerykanskie ktore czesciowo do mnie przemawia:
                  "right or wrong, but it is still my country"..
                  czyli ze istnieja granice krytyki, a po za nimi jest juz tylko antynarodowe/antypanstwowe pieniactwo/wrogosc, czyli apostazja...
                  pzdr
                  • Gość: Oder Re: Precz z germanizacją IP: *.146.186.59.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.11, 16:35
                    Kol. Swarozyc, czy aby nie zatraciles rozumienia wlasnego jezyka, posilkowanie sie zle rozumianymi pojeciami ze slownika wyr. obcych wyglada groteskowo.
                    APOSTAZJA / odpadniecie, odstepstwo od wiary: w przen wyrzeczenie sie swoich przekonan, zasad. i to wszystko. Od wiary nie odstepowalem, bo nauczono mnie w domu wiedziec, anie wierzcyc, od wlasnych przekonan nie odstepowalem bo buduje sie je przez cale zycie. zasady / jedna zawsze musisz myslec. nie zmieniam nigdy.
                    Ale dzieki za uwagi . Do zbioru moich doswiadczen. Polak to gatunek w rasie bialej, zawsze i wszedzie niezmienny. A dodam jeszcze, jetem obywatelem swiata.
                    • swarozyc Re: Precz z germanizacją 05.02.11, 16:58
                      po pierwsze, napisalem apostazja narodowa i takie pojecie jest jak najbardziej stosowne i stosowane w literaturze wspolczesnej..
                      po drugie, czlowiek w swoim zyciu pelni wiele rol Jest polakiem europejczykiem, czlowiekiem, mezczyzna, w moim przypadku, a takze mezem, ojcem inzynierem, czy czymkolwiek innym..
                      Michnik ze swoja gazeta chce abysmy jak najszybciej przestali utozsamiac sie z polskosci i natychmiast z niewolnictwa komunistycznego stali sie Europejczykami.
                      w wiadomym celu...
                      Ja chce byc i pozostac Polakiem, wbrew twoim sarkastycznym uwagom...
              • Gość: Oder Re: Precz z germanizacją IP: *.146.141.98.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.11, 16:57
                Odp Swarozycowi z godz. 15,37
                Fraszka Ształdyngiera
                URADZILA BABKA Z BABKA
                • swarozyc Re: Precz z germanizacją 05.02.11, 21:50
                  Michnik judzi...
                  wyborcza.pl/1,76842,4393674.html
                  • Gość: Oder Re: Precz z germanizacją IP: *.146.157.109.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.02.11, 12:05
                    Swarozyc odszedl Pan od sedna rozwazan. Artykul, jak artykul nie napisany przez Michnika ale w gazecie o takim wysokim poziomie dopuszcza sie najbardziej kontrowersyjne opinie celem przemyslen dla ludzi myslacych. Musialby Pan na stale przebywac w Polsce aby dostrzec kto judzi. Niejudza tylko Jaczynscy, nioe judzi PIS, niejudzi Macierewicz, Brodzinski, i inni, i oczywiscie nie judzi tzw ojciec moherowych matek Rydzyk. Nie judzi sie na ambonach. Ale artykol jak artykol ale zalaczone zdjecie to jest to. Otoz wodz narodu, jego opatrznosc a w przyszlosci swiety, proscoiutki karzel politycznie i mentalnie pozdrawia warszawska gawiedz podziwiajaca potege militarna Polski w swieto niepodleglosci. W tym celu sciadnieto ze Swietoszowa 16 czolgow Leopard, ktore Niemcy przeznaczyli na zlom, aktore to Polska Armia odkupila pi 1 marce za sztuke. Defilada kosztowala rocznie ok 3 ml zl. Nie bylo pieniedz na symulatory lotu Tu 154, na szkolenie pilotow Casy. Niepotrzebaq polski pilot moze tylko latac na drzwiach od stodoly. Natura okrutmie zemscila sie w Smolensku. To jest ten Twoj kolego patriotyzm. A pojecie patriotyzmu jest okropnie zdeformowane. Najbardziej patriotyczni sa gorale z podhala w Chicago po wizycie Kaczynskich, Macierewica i Rydzyka i im podobni. Aby miec opinie trzeba miec wiedze ze zrodla, stale, na codzien, i z zrodel najlepiej. A prawdziwej histori w Polsce nie nauczysz sie nawet na studiach.
                    Na konic moje zdanie . Sedina powinna byc bezwarunkowo odbudowana, po zalatwieniu wazniejszch inwestucji dla Szczecina.
                    • Gość: euromichnik Re: Precz z germanizacją IP: *.tarniny.pl 06.02.11, 18:02
                      Oj, głupiutki jesteś Oder, głupiutki...
      • lonelyboy1989 [...] 05.02.11, 14:58
      • Gość: Vlad.H. kazdy budynek z czerwonej cegly IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 05.02.11, 21:23
        w Szczecinie to tryumf pruskiego szowinizmu narodowego a mimo to nie nawolujemy do burzenia tych budynkow.
        • Gość: kiełbaska Re: kazdy budynek z czerwonej cegly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 22:11
          Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

> w Szczecinie to tryumf pruskiego szowinizmu narodowego a mimo to nie nawolujemy
          > do burzenia tych budynkow.

Coś przegapiłem? Ktoś chce burzyć Sedinę?
          • Gość: Vlad.H. Re: kazdy budynek z czerwonej cegly IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 06.02.11, 16:56
            Sedina jest symbolem germanizacji - przegapiles tylko ze symbolem jest nie sedina ale co innego no ale najlatwiej manipulowac ludzmi rzucajac im proste hasla, Nitras, germanizacja itd

(choc wszystko wskazuje ze odbywa sie reslawizacja tych terenow i to raczej my zagrazamay germanskiej obecnosci)

mozna podejsc do Sediny w prosty sposob - uodparniamy sie na niemcow tak jak organizma uodparnia sie sie na bakterie i wirusy - przerazenie regermanizacja niech potraktuja sedine jako rdzaj szczepionki - wole obcowac z niemiecka kultura niz z niemieckim knutem.
            • Gość: kiełbaska Re: kazdy budynek z czerwonej cegly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:19
              Zaraz, zaraz, wydaje mi się, że powiedziłeś coś o burzeniu budynków, więc zapytałem zakładając, że jest jakaś analogia między przeciwnikami Sediny, a twoim stwierdzeniem o burzeniu. A ty się wycofałeś, zmieniłeś pozycję i chcesz bić dalej.

Zastanawiam się dlaczego jest tyle agresji w chcących Sediny.
              • Gość: Vlad.H. Re: kazdy budynek z czerwonej cegly IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 06.02.11, 23:09
                napisalem o burzeniu budynkow (a wczesniej ich odbudowie po zniszczeniach wojennych) gdzie wszystkie budynki z czerwonej cegly sa wlasnei przykladem tryumfalizmu pruskiego - sedina - bedaca raczej symbolem handlowym i malo polityczna urosla do glownego symbolu regermanizacji i pruskiego tryumfalizmu.

Ja nie jestem agresywny a jedynie dziwie sie ze bijecie w beben propagandy z najgorszego okresu PRL, poszukujecie na sile wroga i doprawiacie gebe Sedinie - Szczecin zapomnial o tym skad pochodzi sila tegomaista Gryf i szeroko rozumiany handel czyli obecnie rowniez nauka.

Naprawde smieje sie z was bo uderzacie w wielka propagande a tymczasem kolo nosa przechodzi wam budowanie tozsamosci lokalnej - sedina w tym ujecia bylaby apolityczna - co gorsza nie macie alterntywnego pomyslu - 15 czy 20 lat zanim dowiedzialem sie o sedinie wiedzialem ze czegos brakuje w tym miejscu - nie wiem dlaczego, nie pytaj sie, jako gospodarze tego miejsca nie potrafilismy tej pustki zapelnic - znacznie pozniej zobaczylem zdjecia jak wygladal ten plac z sedina i zgadnij co - plac w koncu byl spojny jako przestrzen.
                dlaczego przez tylelat nie potrafilismy tego przestrzeni zagospodarowac?

co zaproponujecie w zamian? - to co mialo zostac wydane na sedine to 2,25 raza tyle co wydymal z kasy krzystek... a wy, wy co najwyzej mozecie zaprponowac cos co bedzie tak samo obce w Szczecinie jak prusacy.

zreszta bicie piany nie ma zadnego sensu - czas miasta jeszcze nie nadszedl - nie pod krzystkiem i pewnie nie z wami, nie z wybiorcza krecaca prywatne lody i rozgrywajaca male, gowniane intrygi.

wierze ze spiacy sie obudzi - www.youtube.com/watch?v=67ragXpWsAI
                • Gość: kiełbaska Re: kazdy budynek z czerwonej cegly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 23:50
                  Dlaczego piszesz do mnie WY?
                  Ja nie jestem ani wy, ani my i nie biję w jakiś tam bęben.
                  Czy myśliśz, że wszystko mozna tak łatwo klasyfikowąc jak w sejmie?
                  Zycie wymaga szacunku dla innych, i nie koniecznie udowadniania swoich racji, a jedynie uznanie cudzych za równie dopuszczalne. Możemy wymienic się swoimi poglądami, ale nie musi to kończyć się chęcią zwycięstwa.

Pisałeś w tym watku jedynie proste zdanie: w Szczecinie to tryumf pruskiego szowinizmu narodowego a mimo to nie nawolujemy do burzenia tych budynkow.
                  A teraz mówisz, że je odbudowano. A jakie poza czerwonym ratuszem (z potrzeby, która łączy wszelkie nacje - urzędowania)?
                  • Gość: Vlad.H. Re: kazdy budynek z czerwonej cegly IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 07.02.11, 01:01
                    Wy bo wypowiadales sie jak ci ktorzy uwazaja ze sedina to symbol pruskiego marszu na wschod.

w tej dyskusji sa albo zwolennicy (ze swoimi przenajrozniejszymi powodami) odbudowy sediny albo przeciwnicy tej odbudowy (tu rowniez powody bywaja rozne) - opowiedziales sie po jednej ze stron barykady ja po drugiej.

przeciez wymieniamy sie pogladami - ba uwazam ze ta dyskusja jest niezbedna.

co do budynkow - tak jak te budynki pokazuja tryumf militaryzmu pruskiego to trudno znalezc cos podobnego w wymowie - jakos nikt nie bije piany... a wiec... moze w tej dyskusji nie o militaryzm pruski chodzi.

piszesz ze budynek ratusza, urzedowanie laczy wszystkie nacje wiec mozna pominac jego wymowe - nie bardziej laczy nacje urzedowanie niz handel - ba handel wlasnie wydaje sie byc tym co pozwala przerzucac chocby watle mosty nad granicami pogladow, kultury.

nie odrzucam niemiec z definicji - nie jestem slepym sympatykiem niemiec ale doceniam niemiecka kulture, sztuke i nie uwazam by czerpiac z tego co dobre w niemczech, my, slowianie popelnic mielibysmy jakas zdrade.
    • Gość: On Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 14:24
      Małgorzata Jacyna Witt to polityczna sierota, która nie jest zdolna do jakiegokolwiek współdziałania w partiach politycznych. Oczywiście można zrozumieć silną potrzebę szczecińskich prywaciarzy, aby za publiczne pieniądze odbudować symbol kupiecki dawnego Stettina, jednak warto przy tym pamiętać, że jest to problem tzw. "przedsiębiorców" a nie publicznego budżetu miasta Szczecin. Jeżeli ktoś taki jak MJW chce sobie stawiać kupieckie pomniki, to niech udowodni, że szczecińskich prywaciarzy żerujących dotychczas na podatniczym budżecie stać na takie fanaberie. Niech pokaże, że szczecińscy "kupcy" mogą równać się zamożnością kupców starego, niemieckiego Stettina.

• 5555andrzej Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Sediny 05.02.11, 14:40
      Kraśnicki juniorze i inni oszalali sprzedawcy nieświeżych śledzi, dajcie pokój tematowi. który powoli coraz bardziej śmierdzi jak wasz towar
      • Gość: gosc Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 05.02.11, 15:12

Wy tu gardłujecie, z zacięciem dyskutujecie, a Wasz patron - prezydent P. Krzystek uśmiecha się z lekceważeniem. Trochę otrzeźwienia, gdyby ten lokalny władca chciał - to SEDINA byłaby... Ale nie chciał. Więc jej nie ma. To proste. Ila ja już czytałem na tym forum dyskusji... również tych politycznych. Czy z tego coś pozytywnego wynikło? NIC. Żłużcie podarki, padnijcie przez władcą na kolana - może zechce. Radni z PiS-u, SLD to tylko dymna zasłona...
        I tak w tym mieście, kształtuje się wiele spraw. To sprawa formatu ludzi jacy przejmują u nas władzę na różnych szczeblach....

• sobiepan1 Re: Plastikowa sedina, jak plastikowe butelki po n 05.02.11, 15:23
        Dobrze że jej nie będzie. Choć niektórzy o mało co artyści próbują mi wmówić, że słynne ławeczki z plastikowych odpadów to dzieła sztuki. Chyba na miarę słomianego barejowskiego misia.
        • Gość: czy-telniczka Re: Plastikowa sedina, jak plastikowe butelki po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:13
          sobiepan1 napisał:

> Dobrze że jej nie będzie. Choć niektórzy o mało co artyści próbują mi wmówić, ż
          > e słynne ławeczki z plastikowych odpadów to dzieła sztuki. Chyba na miarę słomi
          > anego barejowskiego misia.

:))))) różne przedmioty mają różną trwałość i jej potrzebę - tu może haftowana chusteczka do ...? bywa często niezbędna i niepotrzebna po pewnym czasie :)))
      • Gość: do 5555andrzeja Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.szczecin.mm.pl 05.02.11, 19:23
        Śmierdzisz to ty, jak przystało na typowego malkontenta oddolnej szczecińskiej "elyty". Dlaczego mieszkasz w mieście w którym każdy kamień i każda cegła świadczy o niemieckiej, szwedzkiej i pomorskiej przeszłości? Polska jest duża, więc wyjedź stąd człowieczku i nic z przeszłości Szczecina nie będzi ci przeszkadzało.
    • andreas.007 To miasto ma swoją historie, to historia Szczecina 05.02.11, 15:27
      To miasto ma swoją historie, to historia Szczecina...
      jakiekolwiek próby dzielenia na historie Nasza i Wasza to idiotyzm.
      Tu każda ulica ma historie sięgająca dalej niż 1945 rok.

Za 400 tys. można było mieć zagospodarowany płac i Sedine,
      która przyciągalaby turystów szczególnie niemieckich, bo przecież
      Szczecin nastawiajac sie na turystów chyba najbardziej liczy na Niemców.

Takie udawanie, ze miasto powstało w 1945 roku,
      schizofrenia historyczno-polityczna... to choroba.

--
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44789

Z krytyki trzeba wyciągać wnioski,
      a nie konsekwencje wobec krytykujących.
      • Gość: czy-telniczka Re: To miasto ma swoją historie, to historia Szcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:17
        andreas.007 napisał:
        > Takie udawanie, ze miasto powstało w 1945 roku,
        > schizofrenia historyczno-polityczna... to choroba.

Myślę i tak odbieram, że to nie jest udawanie, to jest też widoczne i słyszalne :))
        dla wielu też z zewnątrz - to nie tylko objawy u chorego.
    • Gość: czy-telniczka Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:27
      ryba_0 napisał:

> Zrównajmy z ziemią Wały Chrobrego,zaorajmy place, bo tez germańskie!!!!
      > Ograniczone umysły radnych SLD i PiS oraz Prezia Krzystka nie dają temu
      > miastu szansy na przyszłość.

Ja nie widzę związku i równania czegoś, co nie było naszą własnością/budowlą
      - było widocznego śladu od lat powojennych i nie przez obecnych mieszkańców
      tego miasta świadomie zniszczone.

Czy wybór Sediny z jej legendą wg współczesnych wyobrażeń artysty i akceptacji
      mieszkańców/samorządu - czy nie może być tu też rozwiązaniem ?
      Nikt nie żyje przez kilka pokoleń i nie przekracza granic w historii.

Każde obecne tu nowe młode pokolenie ma prawo do własnego tworzenia
      i aranżacji i dostosowania tego miejsca wg współczesnych norm i zasad dla bytu.

Rozumiem jedynie żal za utratę dopłaty UE .
      Uważam ponadto, że jeśli ktoś daje prezenty, to takie które sprawią przyjemność obdarowanemu, ale niekoniecznie - raczej na pewno żadnej dla darczyńcy.

Czy dopłaty z UE są tu prezentem czy interesem ?

Nikt nie sprzeciwia się o cel dbałości o rzeczy/budowle nadal istniejące ?!
      Jest tez hierarchia bytu i ważności dla potrzeb pamięci w mieście Szczecin.
      Nie rozumiem - jak można coś tworzyć tylko stale odtwarzając - dla kogo to?
      • Gość: Off Kierunek: rzeźba plenerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:52
        > Czy wybór Sediny z jej legendą wg współczesnych wyobrażeń artysty i akceptacji
        > mieszkańców/samorządu - czy nie może być tu też rozwiązaniem ?
        > Nikt nie żyje przez kilka pokoleń i nie przekracza granic w historii.
        >
        > Każde obecne tu nowe młode pokolenie ma prawo do własnego tworzenia
        > i aranżacji i dostosowania tego miejsca wg współczesnych norm i zasad dla bytu.

"Artyści" mieli okazję popisać się własnymi wyobrażeniami. Ich skutki widzieliśmy w postaci "dwóch Maryjanów wracających z imprezy" oraz "Anioła Wolności", który po dziś dzień odstrasza nielicznych spacerowiczów z pl. Solidarności. ;)
        A "dostosowanie tego miejsca wg współczesnych norm i zasad bytu" może zakończyć się tylko i wyłącznie postawieniem pomnika Żula Śródmiejskiego.

W Szczecinie jest mnóstwo miejsc, w których współcześni, polscy artyści mogą pokazać, co potrafią. Wszędzie, [u]tylko nie na pl. Tobruckim. [/i]

Do dzisiaj Szczecin nie doczekał się żadnej, fajnej, plenerowej rzeźby, takiej jak np. wrocławski Pomnik Anonimowego Przechodnia. Coś w tym stylu można by postawić chociażby przy przejściu na Bramie Portowej. Nie wiedzieć czemu, zamiast iść w takim kierunku, chcemy koniecznie stawiać patetyczne Pomniki Niepodległości.
        • Gość: Hs Stop regermanizacji i tyle IP: *.pl 05.02.11, 16:47
          ...jak ktoś chce regermanizować to dlaczego za moje pieniądze, znaczy podatników?
          • Gość: manzel Re: Stop regermanizacji i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:50
            A moze tak warto poczytac troche forum, zanim się wejdzie z jakims komunałem? Kto ci powiedzial ze odbudowa fintanny do regermanizacja?
            • Gość: Off Re: Stop regermanizacji i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:56
              Ubzdurał sobie.
              • Gość: Wymiotujący w ryje Jedna Sedina już jest w Policach IP: *.pl 05.02.11, 17:05
                Jedź Off prymitywny chamie udający intelektualistę i postaw sobie tam znicz (albo klocka jak sugerujesz innym). Dla takiego prymitywa jak ty nawet lepiej bo baba na niej ma gołe cyce to sobie pamięciówe na chatę walniesz przy okazji.

lh4.ggpht.com/__Mv5r0Xcbf8/SwjpIs_xQSI/AAAAAAAAEd4/zkBz9NMXuHY/s400/police-sedina.jpg
        • Gość: czy-telniczka Re: Kierunek: rzeźba plenerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 17:02
          > A "dostosowanie tego miejsca wg współczesnych norm i zasad bytu" może
          > zakończyć się tylko i wyłącznie postawieniem pomnika Żula Śródmiejskiego.

:)))) tu myślę,, czy legenda związana z już nie istniejącym pomnikiem wyolbrzymionej swą wielkością dominującej tu kobiety Sediny można
          obecnie inaczej wyrazić, dostosować do miejsca i też wysokich drzew ?

> W Szczecinie jest mnóstwo miejsc, w których współcześni, polscy
          > artyści mogą pokazać, co potrafią. Wszędzie, [u]tylko nie na pl. Tobruckim. [/i]

Tak, w tym miejscu to jest zapomniana "zielona pustynia" i "przeciąg"
          • lonelyboy1989 Re: Kierunek: rzeźba plenerowa 05.02.11, 18:29
            Ja lubię dominujące kobiety. ;)
    • Gość: Late Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.globalconnect.pl 05.02.11, 17:00
      Germańska, czy nie germańska - po prostu kiczowata, bombastyczna, toporna, stojąca na grzbiecie faceta w hełmie (swoją drogą, dziwnie podobnym do hełmu Wehrmachtu) gruba, pyzata, dupiasta baba z brązu, cała w ozdóbkach i ornamentach. Nie życzę sobie, aby podobne paskudztwo miało symbolizować Szczecin, całkowicie niezależnie od narodowości fundatorów i twórcy, do tego za pieniądze z moich podatków.
      • Gość: manzel Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 17:58
        Kobieta stoi na lodzi, a przed nia jest facet, nie w zadnym hełmie, tylko w nakryciu glowy Hermesa. "baba" nie ma zadnych ozdóbek, tylko dźwiga na rameniu maszt z zaglem i przytrzymuje kotwicę. Kobieta jest mocno zbudoana, ale musi bo dźwiga spory cieżar. Nie jest ani gruba ani dupiasta. Nie reprenztuje Szczecina, tylko żeglarstwo, stąd strój prosty stroj sugerujacy prace fizyczną. Kazdy widzi co wie - ty masz głowe pelną sloganow antyniemieckich, więc widzisz majaki.
    • swarozyc Całkowita odbudowa Bramy Portowej.. 05.02.11, 18:38
      byłaby chyba lepszym pomysłem, także artystycznym, pozbawionym przynajmniej balastu "dziedzictwa" i "wymowy"...
      image12.webshots.com/12/5/21/2/145752102qjMMMv_fs.jpg
      • lonelyboy1989 Amfiryta nie przejdzie 05.02.11, 20:52
        Po przebudowie skrzyżowania nie ma tam na nią miejsca. Z resztą, to teraz środek skrzyżowania, w ogóle bez dojścia dla pieszych.
        • Gość: dddd Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 06.02.11, 00:55
          SZCZECINSKIE PRIMITYWY W AKCJI.....mam nadzieje ze jeszcze sa normalni ludzie w tym miescie bo co nietkorzy to nie maja o niczym pojecia ale zawsze wypisuja glupoty na forum i sa ze wszystkiego niezadowoleni...bo z moich podatkow bo niemieckie bo brzydkie.....sedina to piekna rzezba i szczecinska !!!a nie zadna germanska jak sie mieszka w szczecinie to trzeba sie pogodzic z historia tego miasta ja sie urodzilem w szczecinie i dziadek ktorty ma 80 lat tez w stettinie i obaj jestesmy mieszkancami tego miasta...jakis głupek napisal ze mu sie kotwica na cookole podoba ... na balkonie sobie postaw:)
          • Gość: kiełbaska Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 10:19
            A dlaczego nie przejdzie?
          • Gość: manzel Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 11:37
            Jesteś jak straszni mieszczanie z wiersza Tuwima, którzy widzą wszystko oddzielnie. Fontanna jest szczecińska, i niemiecka. Nie oddziela się dzieła artystycznego od kontekstu historycznego, w którym powstało. Chodzi o to aby ten kontekst poznać, a nie dawać sobie mówic treści, ktorym obdarzyli niewinną rzeźbę niemieccy szowińiści, w ślad za ktorymi wszyscy nazywaja ja sediną. To własnie dla nich fontanna była "germańska". To zresztą też jej historia. Ale piękna to ona napewno nie jest. Tylko ze nie ma to wiele do rzeczy, bo na świecie jest malo rzeczy pięknych, a w Szczecinie to ich chyba w ogóle nie ma.
            • Gość: kiełbaska Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 12:05
              piękno nie jest obiektywne
              • Gość: manzel Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 12:52
                Na ten tamat istnieje poważna różnica zdań. Subiektywna jest z pewnością reakcja "podobania się". Ale podobać się wcale nie muszą rzeczy piękne (moga nawet brzydkie). Istnieje wiele kategorii estetycznych, którymi można opisywać nasze wrażenia czy wyglądy rzeczy.
                • Gość: kiełbaska Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:20
                  I znowu się rozumiemy.
            • Gość: Wymiotujący w ryje Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.pl 06.02.11, 14:40
              Gość portalu: manzel napisał(a):
              bo na świecie jest malo rz
              > eczy pięknych, a w Szczecinie to ich chyba w ogóle nie ma.

Ale ty musisz mieć szpetną/ego partnera skoro nie umiesz znaleźć piękna choćby najprymitywniejszy przykład w głupiej różance...
          • Gość: czy-telniczka Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 13:41
            dddd napisał(a):
            > SZCZECINSKIE PRIMITYWY W AKCJI.....
            >...
            > jak sie mieszka w szczecinie to trzeba sie pogodzic z historia tego miasta.

Tak to prawda miasto Szczecin od 65 lat to stolica Województwa i regionu Polski.

> ja sie urodzilem w szczecinie i dziadek ktorty ma 80 lat tez w stettinie
            > i obaj jestesmy mieszkancami tego miasta...

Wybór przodka to jego prawo i obecna tolerancja na Szczecin i jego wybory.

> jakis głupek napisal ze mu sie kotwica na cookole podoba ... na balkonie
            > sobie postaw:)

Mogę tu dołączyć do grona głupków, którzy - to miejsce tak zapamiętali
            i je w pamięci zaakceptowali jako "współczesny spadek dla miejsca".
            Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ustanowić dla Sediny Fundatora podanego
            określonego z imienia i nazwiska dla odtworzenia KOPII i prywatnego zachwytu.
            i
            • Gość: Off Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 16:51
              > Tak to prawda miasto Szczecin od 65 lat to stolica Województwa i regionu Polski

Miasto Szczecin - istniejąca od czasów antycznych osada, członek Hanzy, od setek lat główne miasto Pomorza.

Szczecin nie powstał w 1945 roku!
              • Gość: kiełbaska Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:24
                Potwierdzam.
              • Gość: czy-telniczka Re: Amfiryta nie przejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 23:04
                Off napisał(a):
                > Miasto Szczecin - istniejąca od czasów antycznych osada, członek Hanzy, od sete
                > k lat główne miasto Pomorza.
                -------
                Tak, ale o sprawach oczywistych i prapoczątkach osady/miasta nie pisałam
                - nie było to tematem nie miejsce nie nazywało się jako obecne - Szczecin.

Nie powinno się - mieszać kilku faktów historycznych w jednym tyglu/temacie.
                Taka droga, to donikąd w dyskusji.
                Nie służy porozumieniu i zrozumieniu różnych uzasadnień dlaczego - za/przeciw.
    • lynxu Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 06.02.11, 13:44
      Osobiście dałem 50 zł na cel odbudowy Sediny - przykro myśleć, że niepotrzebnie. Uważam, że ten pomnik powinien powstać i zastąpić zupełnie nic nie znaczącą kotwicę. Myślę, że nam Szczecinianom powinno zależeć aby odbudować to co było najpiękniejsze w niemieckim Szczecinie. Nie tylko dlatego żeby miasto wyglądało lepiej, ale przede wszystkim aby pokazać, że radzimy sobie z jego historią i jesteśmy wdzięczni przedwojennym obywatelom tego miasta za wszystko co dla niego zrobili, bo jestem przekonany, że kochali to miasto tak samo jak i my je kochamy. Powojenna Polska oszpeciła to miasto, m.in. nabudowała ochydnych budynków w jego centrum, ale i to w jakiś sposób, częściowo powinniśmy utrzymać, a nie wyburzać. PRL to też część naszej historii, po której powinny zostać jakieś ślady. Wspaniałybym byłoby kiedyś myśleć, że Szczecin to miasto o ciekawej historii, szanujące dorobek jego mieszkańców bez względu na ich narodowość. Fajne by było myśleć, że najważniejsi jesteśmy my - Szczecinianie, mieszkańcy tego miasta, wspólne budujący jego świetność. To że my obywatele tego miasta to taki naród czy inny to już powinien być detal. Moglibyśmy zakceptować jego ciekawą historię i cieszyć się nią, bo jest coś fajnego co możemy wykorzystać - możemy dalej budować to miasto jako miasto wielu kultur, narodów, ale także pokoleń. Szacunek dla tego co było przedtem może dać miastu piękny efekt na pewnym etapie rozwoju.
      • euromichnik Miotanie się Wybiórczej 06.02.11, 14:38
        Z satysfakcją obserwuję miotanie się Koszernej. Nie docierają do niej żadne racjonalne argumenty, że jest to pomnik w całej swej wymowie fałszywy. Sedinę przecież wymyślono kilkaset lat później, niż to towarzysze szkopy, a za nimi towarzysze michnikowcy nam wmawiają. W mitologii germańskiej nie było takiej bogini. Wyksztciuchy nie mają jak zwykle zielonego pojęcia o tym o czym mówią. Jak we wszystkim. Jedynym ich celem jest opluwanie Polski i robią to, trzeba przyznać, znakomicie. Myslę jednak, ze pomału kończy się ich panowanie.
        • Gość: manzel Re: Miotanie się Wybiórczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 15:02
          Glupoty wypisujesz. Rzecz w tym ze Niemcy zadnej "sediny" nie postawili, tylko alegorie szczecinskiego handlu morskiego. A to że żadnej germanskiej boginki sediny nie bylo, to tu wiedza wszyscy od dawna, poza tymi ktorzy przeciw niej protestuja. Przypominaja wiec ateistów, ktorzy w piątek jedzą mięso na złość temu w kogo nie wierza.
          • Gość: euromichnik Re: Miotanie się Wybiórczej IP: *.tarniny.pl 06.02.11, 15:13
            Ale ty mądry jesteś...
        • lynxu Re: Miotanie się Wybiórczej 07.02.11, 00:45
          Najgorsze, że jakąkolwiek rzeczową dyskusję zatruwają tacy ludzie jak ten... człowiek pisze totalne pierdoły, bez celu, bez sensu, tylko po to żeby być zauważonym lub z jakiegoś innego chorego powodu. A może po prostu ma 15 lat i za dużo hormonów... Tak czy inaczej popełni taki ktoś tekst jak poniżej, tego nawet nie ma jak skomentować. Masa takich postów widnieje na forum. Taki ktoś podważa sens istnienia demokracji, bo na głos zwyczajnie nie zasługuje.

euromichnik napisał:

> Z satysfakcją obserwuję miotanie się Koszernej. Nie docierają do niej żadne rac
          > jonalne argumenty, że jest to pomnik w całej swej wymowie fałszywy. Sedinę prze
          > cież wymyślono kilkaset lat później, niż to towarzysze szkopy, a za nimi towarz
          > ysze michnikowcy nam wmawiają. W mitologii germańskiej nie było takiej bogini.
          > Wyksztciuchy nie mają jak zwykle zielonego pojęcia o tym o czym mówią. Jak we w
          > szystkim. Jedynym ich celem jest opluwanie Polski i robią to, trzeba przyznać,
          > znakomicie. Myslę jednak, ze pomału kończy się ich panowanie.
      • Gość: kiełbaska Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:29
        Problem w tym, że szanować nie znaczy to samo co tkwić w pozorach, ale budować, zostawiac swój ślad. Wydaje się, że należy tworzyć, a nie podglądać.
        • lynxu Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 07.02.11, 00:21
          Nie bardzo rozumiem tę ideologiczną otoczkę co niektórzy próbują pod to podpiąć. Pomnik był bardzo ładny i mógłby znów zaistnieć, nie ma tu żadnego drugiego dna (a kto się go doszukuje ten ma albo nierówno pod sufitem albo ma w tym jakiś interes). Oczywiście, możemy stworzyć coś zupełnie nowego, ale przecież jedno drugiego nie wyklucza. Sedina to ładny pomnik, był symbolem czegoś a jednocześnie ma swoją historię. Szkoda, że większość forumowiczów używa tego jako broni w wojnie o coś tam, bo w ten sposób coś co jest zwyczajnie ładne nigdy nie powstanie. Plac aktualnie wygląda marnie i można by zrobić tam cokolwiek.... mam tylko nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy stawiać tam placu zabaw jak w kilku innych miejscach tego miasta.

• Gość: Pyrzyce Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 14:42
      Diabeł! To Ty???
    • andreas.007 Sedina symbolizowala rozwój Szczecina 06.02.11, 16:23
      "Wg współczesnej wiedzy oryginał nie istnieje. Zbudowany według projektu prof. Ludwiga Manzla i z tego powodu zwany (niem.) Manzelbrunnen (dosłownie fontanna Manzla). Odsłonięty 23 września 1898 r. w obecności cesarza Wilhelma II (w połączeniu z uroczystością oddania do użytku Basenu Wschodniego w porcie wolnocłowym na Łasztowni) jako fontanna w północnym narożniku obecnego placu Tobruckiego (wówczas Marktplatz), u zbiegu współczesnych ulic Dworcowej i Nowej. Odlew brązowy na cokole z czerwonego piaskowca postawiono w celu upamiętnienia nowej drogi wodnej i otwarcia portu wolnocłowego. Grupa figuralna złożona z postaci kobiecej trzymającej żagiel i wspartej na kotwicy, mitologicznego bóstwa handlu – Merkurego, żeglujących w łodzi oraz bóstw morskich. Grupę umieszczono na skale, poniżej której znajdował się basen. Pomnik został ufundowany przez Zarząd Pruskiego Funduszu Sztuki i Zarząd Miasta Szczecina. Symbolizował Szczecin jako hanzeatyckie miasto handlu, żeglugi i przemysłu."
    • stary.telewizor megalomania spod znaku kiczowatej Sediny 06.02.11, 16:36
      Megaloman w liście oszukuje się - mnie nie oszuka -, że jakoby Sediny zazdrościć nam będą Poznań i Wrocław. W PRL-u to z powodzeniem do tych miast mogliśmy się porównywać i z nimi rywalizowaliśmy. Teraz i Poznań, i Wrocław odjechały nam daleko i zacznijmy się w porę bać Stargardu, Świnoujścia czy Koszalina. W sporcie już są lepsi od nas.
      W Poznaniu, jak chcą się pocieszać historią swojego miasta, to mogą w Katedrze pooglądać sarkofagi twórców Państwa Polskiego: Mieszka I czy Króla Bolesława Chrobrego. Tam przymierzają się do rekonstrukcji piastowskiego zamku, który był centralnym punktem ówczesnej Stolicy Polski. Na każdym kroku mogą się pysznić pamiątkami po zwycięskim Powstaniu Wielkopolskim, a współczesną ich ikoną jest pomnik Ofiar Czerwca 1956 roku, stojący w absolutnym centrum Poznania.
      We Wrocławiu nie próbują się pysznić, że ich miasto było szóstym co do wielkości i znaczenia w III Rzeszy, a skutecznie pracują nad tym, by było drugim zaraz po Warszawie teraz w Polsce. Z pomników realizują Muzeum Ziem Odzyskanych ( Ziem Zachodnich ). Jakby go nie nazywać, to w tym muzeum będą eksponować Szczecin i jego historię i w związku z tym już teraz powinniśmy im nie tylko zazdrościć, ale i starać się zadbać, żeby nie wypaść w nim na większe zadupie niż już jesteśmy.
      • Gość: manzel Re: megalomania spod znaku kiczowatej Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 17:02
        Wszytskio prawda, poza jednym charakterystycznym wyjątikiem - O zadnym muzeum "ziem odzyskaznych" nie ma mowy - jest to własnie Muzeum Ziem Zachodnich.
      • Gość: Off Re: megalomania spod znaku kiczowatej Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 17:39
        Tam przymierzają się do rekonstrukcji piastowskiego zamku, który był c
        > entralnym punktem ówczesnej Stolicy Polski.

Na co środowisko architektów kręci z niedowierzaniem głową... Wyjdzie im żelbetowy gargamel, pokryty klinkierem.

> We Wrocławiu nie próbują się pysznić, że ich miasto było szóstym co do wielkośc
        > i i znaczenia w III Rzeszy, a skutecznie pracują nad tym, by było drugim zaraz
        > po Warszawie teraz w Polsce. Z pomników realizują Muzeum Ziem Odzyskanych ( Zie
        > m Zachodnich ). Jakby go nie nazywać, to w tym muzeum będą eksponować Szczecin
        > i jego historię i w związku z tym już teraz powinniśmy im nie tylko zazdrościć,
        > ale i starać się zadbać, żeby nie wypaść w nim na większe zadupie niż już jest
        > eśmy.

Jak to nie? Kilka lat temu przez Wrocław przetoczyła się dyskusja nad zmianą nazwy Hali Ludowej na Halę Stulecia, czyli bezpośredniego tłumaczenia nazwy niemieckiej (Jahrhunderthalle). Oczywiście obydwie strony nawzajem zarzucały się inwektywami. Nazwę hali zmieniono.
        Wrocław ponadto miał większe szczęście do powojennej obdudowy, dzięki czemu mają dziś piękne Stare Miasto, a my senne blokowisko zamiast Starego Miasta.

No i Szczecin nie jest zadupiem, co tak chętnie podkreślają jego polscy mieszkańcy, a co wrocławianinowi nie przeszło by przez gardło.
        • Gość: manzel Re: megalomania spod znaku kiczowatej Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 17:48
          Czlowieku co ty opowiadaz. Wrocław jest przykładem barbarzyństwa w obchodzeniu sie z ruinami starego miasta. U nas przynajmniej nic nie zbudowano (poaz terenami na zachod od Msciwoja), wiec teraz powolwi cos sie podnosi. Natomiast ta ohydne blokowisko, ktore powstala w zrujnowanych okolicach nadodrzanskich wola o pomste do nieba. Szczęście Wrocłaai polagało na tym, ze to co znamy dzis jako stray rynek z gotyckim ratuszem, w sporej części ocalało.
          Wszytskie miasta zachodnie mają swoje smutce incydenty niszczycielskie oraz bledy urbanistyczne i architektoniczne - nie tylko Szczecin.
        • Gość: stary.telewizor Re: megalomania spod znaku kiczowatej Sediny IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 18:19
          jakby ostała się w Szczecinie Sedina też byłbym za tym, by jej oryginalna nazwa pozostała. Wrocław niczego nie odtwarza, by upamiętnić zacny czyn dawnych, bywało, że i hitlerowskich mieszkańców. Hala Stulecia - na pamiątkę zwycięstwa nad Napoleonem albo dla podkreślenia stuletniej historii obiektu. Dyskusja rzeczywiście była, ale przede wszystkim w gronie poważnych naukowców - historyków, a nie moderowana przez demagogów z jedną opcją: Sedine odbudować i już!
      • Gość: euromichnik Re: megalomania spod znaku kiczowatej Sediny IP: *.tarniny.pl 06.02.11, 17:50
        Wszystko to prawda, zgadam się w 100%. Nasze władze i popierający je POprańcy zamiast dbać o rozwój miasta od wielu już lat żyją "pływającymi ogrodami" (widać je po każdym większym deszczu). Wpływ niejakiego Tuska aż nadto widoczny. Zlikwidowano przemysł stoczniowy, teraz bez słowa sprzeciwu nowy pakt Ribbentrop - Mołotow likwiduje nam dojście do portów. O polskich bankach juz chyba nikt nie pamięta, o polskich mediach również. Opieka zdrowotna ledwo zipie, szkolnictwo też. Przygotowana jest grabież bogactw naturalnych. Zabrano pracę rybakom. Itp. itd. Na razie udało sie odwlec grabież lasów, ale to tylko do czasu. Wbrew Konstytucji wpakowano nas w szpony szkopów (UE) i wszystko idzie ku temu, że nie tylko nasze dzieci i wnuki, ale już my będziemy u nich parobkami. Taki jest zresztą cel tych zdrajców, od tzw. "okrągłego stołu" do dzisiaj skutecznie realizowany.
        • Gość: Off Re: megalomania spod znaku kiczowatej Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 18:11
          > Wszystko to prawda, zgadam się w 100%. Nasze władze i popierający je POprańcy z
          > amiast dbać o rozwój miasta od wielu już lat żyją "pływającymi ogrodami" (wida
          > ć je po każdym większym deszczu). Wpływ niejakiego Tuska aż nadto widoczny. Zli
          > kwidowano przemysł stoczniowy, teraz bez słowa sprzeciwu nowy pakt Ribbentrop -
          > Mołotow likwiduje nam dojście do portów. O polskich bankach juz chyba nikt nie
          > pamięta, o polskich mediach również. Opieka zdrowotna ledwo zipie, szkolnictwo
          > też. Przygotowana jest grabież bogactw naturalnych. Zabrano pracę rybakom. Itp
          > . itd. Na razie udało sie odwlec grabież lasów, ale to tylko do czasu. Wbrew Ko
          > nstytucji wpakowano nas w szpony szkopów (UE) i wszystko idzie ku temu, że nie
          > tylko nasze dzieci i wnuki, ale już my będziemy u nich parobkami. Taki jest zre
          > sztą cel tych zdrajców, od tzw. "okrągłego stołu" do dzisiaj skutecznie realizo
          > wany.

Pewnie słyszysz strzały w 0:26.
    • Gość: dum dum Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.ip.netia.com.pl 07.02.11, 14:49
      To jest polska choroba - ględzić na okrągło o zatracaniu polskości. A czym ta polskość jest? Swarliwością, bałaganem i wiecznymi pretensjami do świata że nam nie dali, a biją nas, wytracić chcą. Ruscy gaz odetną, Niemcy przejmą kontrolę, Anglicy nas zdradzili, Obama wiz nie daje, Żydzi chcą wykupić, geje nam dzieci znieprawią, a ekolodzy wyssają złotówki.

Wszystkiemu winien nacjonalistyczny smród, który tli się w tym kraju, rozdmuchiwany przez indywidua pokroju Kaczyńskiego, usłużnych ciemniaków z prasy i organu toruńskiego. Co mogą nam zaproponować ludzie którzy karmią się dziś tkwiącymi w XIX wieku ideami Dmowskiego?

Lepiej być biednym ale życzliwym i otwartym na innych niż biednym i pełnym lęków stroszkiem.

Sedina tak, a radni i tak mają wszystko w nosie. Zresztą wszyscy mają wszystko w nosie, byle zabawić się, popić na balu. Dziennikarze i politycy we wspólnym uścisku. Garstka zapaleńców to wszystko dożywia, idealiści, reszta chce kiełbasy
    • zbysio45 Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 07.02.11, 18:08
      diny.
      Uwazam ze niniejsza rozpacz i rwanie szat na ten temat nie maja SENSU bo decyzja radnych jest sluszna i zgodna z odczuciem wiekszosci spoleczenstwa a nie pojedynczych jednostek.Popieram napisany watek przez andreasa oo7 ze do histori naszego miasta powinni zabrac sie profesjonalni historycy a nie dziennikarze.Odbudowywac zabytki naszego miasta mozna i trzeba ale z glowa i sensem.Powyzsza Sedina zabytkiem nie byla i nie jest .Dlaczego mamy odbudowywac nawet kiczowate dzielka germanskie a zapominamy o krolach i ksieciach polskich ktorzy z naszym regionem i miastem sa zwiazani wiekowa historia?Moze na naszym uniwewrsytecie nalezy kontynuowac studia historyczne w tym zakresie ale rownoprawnie - wladztwo slowianskie, polskie i germanskie.Potrzebne sa na ten temat autentyczne prace naukowe a nie broszurki i przewodniki turystyczne .
    • Gość: Gryf Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.centertel.pl 07.02.11, 18:24
      Ale bełkot. Proszę, zajrzeć do słownika, polecam słowo przodek.
      • Gość: ślunzok Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.justhigh.info 07.02.11, 22:54
        Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Ale bełkot. Proszę, zajrzeć do słownika, polecam słowo przodek.

wyrąbany przodek to zostaje wdowie po górniku...
        • ja_aska Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 08.02.11, 14:34
          o gustach nie powinno się rozmawiać. mnie jest żal, że z powodu uprzedzeń i podnoszenia kwestii "germańskich" straciliśmy kasę na zyskanie ładnego miejsca w naszym mieście.
    • ew-a34 Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Sediny 11.02.11, 06:14
      Zbysio45 twierdzi ( z kapelusza) ze wiekszosc mieszkancow uwaza ze decyzja Radnych jest sluszna. Ja na tej zasadzie pisze ze w wiekszosci mieszkancow opinia radnycxh jest niesluszna Panie Zbunio45 nie badz pan tagi megeloman Pan jest tylkko jeden. I kilku radnych .Zdaje sie wybranych tez z kapelusza. I tyle.
      • Gość: ]] Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.aircity.pl 11.02.11, 07:41
        proszę nie podważać wyroków demokracji!

a serio, to u nas radni nigdy nie reprezentowali mieszkańców, tylko siebie, swoje partie i grupy koteryjne, ewentualnie tych co posmarowali. Krótko po wyborach wiedzą że mogą robić co chcą, bo to się im zapomni, do końca kadencji jeszcze zdążą się podlizać wyborcom. Żenada do kwadratu.
        • adams96 Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 11.02.11, 09:55
          znowu ci sami zwolenicy kiczowatego pomnika Sediny rozdzieraja szaty ze jednak RADNI MIASTA wiekszoscia glosow odzucili wydawanie publicznych pieniedzy na ten cel.Nie pasuje to okreslonemu LOBBY bo chcieli sobie wystawic pomnik glupoty i podlizywania sie gustom germanskim albo moze na tym chcieli zarobic pieniadze.
          • Gość: pusiket Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.11, 10:12
            Dobrzy Radni, zła Sedina.

Kocham Radnych, Sediny nienawidzę jak psa!

Niech Bóg błogosławi naszych mądrych, patriotycznych Radnych, a szwabska Sedina do piekła!
          • Gość: czy-telniczka Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:23
            adams96 napisał:
            > znowu ci sami zwolenicy kiczowatego pomnika Sediny rozdzieraja szaty ze jednak
            > RADNI MIASTA wiekszoscia glosow odzucili wydawanie publicznych pieniedzy
            > na ten cel.

Tę decyzje RM uznaję jako zasadną i niepolityczną. Prosta logika wskazuje tu cel.

> Nie pasuje to okreslonemu LOBBY bo chcieli sobie wystawic pomnik glupoty
            > i podlizywania sie gustom germanskim albo moze na tym chcieli zarobic
            > pieniadze.

Trochę zbyt agresywnie zapisane słuszne argumenty dla odmowy RM
            i celu finansów publicznych.
            "Polacy byli/są biedni, ale też swój honor mają" - rozumiem.
            • adams96 Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 11.02.11, 17:12
              Juz poprzednio pisalem ze nalezy oglosic konkurs na pomnik i rewitalizacje placu tobruckiego i niech mieszkancy za posrednictwem Kuriera Szczecinskiego rozstrzygna jaka wersje zagospodarowania nalezy wybrac.Jestem przeciwnikiem malpowania germanskiej fontanny wraz z pomnikiem Sediny.Tembardziej ze poprzednie symbole tej Sediny gdzies zaginely bo zegluga i przemysl praktycznie obecnie nie istnieje i nie ma sie czym chwalic jej resztkami.Pozostaly nam jako handel supermarkiety bo nasz port bedzie niedlugo tylko dla kajakow.Wszelkie znaki na niebie wskazuja ze bedzie to port SZUWAROWY a przemysl stoczniowy przstal istniec bo ostatnia pracujaca stocznia remontowa Gryfia niedlugo oglosi upadlosc.Moze lepszy bylby krol polski Boleslaw Krzywousty lub polkownik Kuklinski ?
              • tadeusz.4 Do idioty adamsa96 11.02.11, 17:18
                Pozostaly nam jako handel supermar
                > kiety bo nasz port bedzie niedlugo tylko dla kajakow.Wszelkie znaki na niebie w
                > skazuja ze bedzie to port SZUWAROWY .Moze lepszy
                > bylby krol polski Boleslaw Krzywousty lub polkownik Kuklinski ?

A co mają wspólnego Krzywousty albo Kuliński z supermarketami albo portem szuwarowym? I nauczże się wreszcie polskiego, durniu, bo oczy bolą od czytania tych bzdurstw ("supermarkiety", "półkownik").
              • Gość: czy-telniczka Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 17:53
                Zgoda na działania, bez eliminowania się wzajemnie - to buduje.
                Gospodarka rybna/morska i handlowy charakter obecnie nie jest od lat na tym Placu.
                Dostosowanie innego handlu do Sediny uważam za "nadinterpretacje tej legendy".

> Moze lepszy bylby krol polski Boleslaw Krzywousty lub polkownik Kuklinski ?

Ja w obecnym odbiorze tego miejsca jestem zwolenniczką dla Kotwicy z Fontanną
                plus motyw - może tablicę informującą o Sedinie, nieznanej po zakończeniu wojny.
                Nie zmieniałabym głównego, zachowanego elementu i charakteru dla miejsca.

Woda i światlo - plus przygotowany funkcjonalnie - to też nowy charakter skweru.
                Tu, goście, turyści może mieliby wskazany Nowy zielony przystanek turystyczny,
                który kierował by, turystów swym przejściem nad ul.Wielką, obecnie
                al. Wyszyńskiego - jako wyznaczona trasę w stronę Wałów Chrobrego itp.
                • adams96 Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 12.02.11, 15:32
                  Sadze ze Pani o nicku cz -tytelniczka madrze napisala ze w dobie braku pieniedzy publicznych na zlobki,przedszokla nalezy zejsc na ziemie i odbudowac fontanne a tymczsowo pozostawic kotwice wraz z tabliczka informujaca ze byla tu Sedina.Natomiast Panu o nicku tadeusz radze aby przestal obrazac ludzi ktorzy maja inne zdanie i pomyslal tworczo co mozna zrobic w naszym miescie oprocz tej kiczowatej Sediny.Moze pomysli Pan co zrobic z nasza mlodzieza ktora z przymusu (brak pracy)ucieka z naszego miasta?
                  • tadeusz.4 Re: Refleksje po rezygnacji radnych z odbudowy Se 12.02.11, 16:05
                    Panu o nicku tadeusz radze aby przestal obrazac ludzi ktorzy maja in
                    > ne zdanie

Ty, synu, masz nie tylko inne zdanie, ty masz inną ortografię (niż polska) - i to ci zarzucam. A to, że nie potrafisz przedstawić argumentów za swoim zdaniem (ktoś ci postawił cztery pytania w innym wątku, ale nie raczyłeś odpowiedzieć), to insza inszość. Ja cię tylko pytam: co za ch.uja ma Krzywousty do portu szuwarowego? Albo Kukliński do supermarketów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka