krzysztofsf 02.07.11, 23:34 Moze ktos polecic lokal gdzie podaja prawidlowo zaparzone herbaty dobrej jakosci, zielone, oolong, Pu Erh itd. , nie bazujac na zalewanych wrzatkiem mieszankach z dodatkami smakowymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hsps Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duetu 03.07.11, 19:47 Pani Basia ma pojecie. Sprobuj. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet 04.07.11, 01:18 hsps napisał: > Pani Basia ma pojecie. Sprobuj. Jest gdzies w internecie wykaz dostepnych tam herbat? Glupio mi troche wejsc, wypytac o oferte i sposob parzenia i...wyjsc - jesli stwierdze, ze mi nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet 04.07.11, 08:56 fanaberia.net.pl (jakis taki troche niesamodzielny jestes, chlopie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.11, 14:19 podoba mi się ta herbaciarnia....chyba jednak nie ma zbyt dużo chętnych na lokale bez alkoholu….zastanawiam się dlaczego w fanaberii nigdy nie ma tłumów! Czy to z powodu cen? Oferty? Wnętrza? Personelu? Brak miejsc dla palących? Wypełnione wnętrze? Czy dlaczego… pomóżcie znaleźć odpowiedź…. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet 28.07.11, 16:10 Gość portalu: mimi napisał(a): > podoba mi się ta herbaciarnia....chyba jednak nie ma zbyt dużo chętnych na loka > le bez alkoholu….zastanawiam się dlaczego w fanaberii nigdy nie ma tłumów > ! Czy to z powodu cen? Oferty? Wnętrza? Personelu? Brak miejsc dla palących? Wy > pełnione wnętrze? Czy dlaczego… pomóżcie znaleźć odpowiedź…. Jestesmy wychowani na tandetnych herbatkach z torebki, albo "sypanych" do szklanki i luuuu wrzatkiem. Nawykow herbacianych i umiejetnosci oceniania dobrej herbaty musimy sie dopiero uczyc. A prawdziwa herbata kosztuje......... Te w herbaciarniach to szczyt gory lodowej mozliy do zaakceptowania dla niezorientowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Herbaciarnie. 28.07.11, 14:27 Jest taka na przeciw galerii Turzyn... idąc od Krzywoustego! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaciarnie. 28.07.11, 16:06 andreas.007 napisał: > Jest taka na przeciw galerii Turzyn... idąc od Krzywoustego! > To znaczy z tlumami , czy z dobra oferta? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Herbaciarnie. 28.07.11, 16:30 andreas.007 napisał: > Jest taka na przeciw galerii Turzyn... idąc od Krzywoustego! > A nazywa się "Teina":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Co wy tam wiecie o herbacie IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 17:03 Najlepszy czaj piłem na Kaszubach, do tego potrzebne były dwie paczki Madras i Ulung z wipiski. Taki misz-masz. Dwie żyletki mięndzyniemy zapałki i dwa druciki . Trzeba bylo to przytknąć do gniazdka przy lampie u góry i czaj w kubku w 2 sekundy sie robił. Potem trzeba było odczekać, ale aromat pod celom juz był. Trzepało w dekiel i jak któryś sercowy był to dygotania mógł dostać więc taki Czaj tylko dla fest gitów był. A wy tam o bździnach zatrutych chemią nawijacie na uszy. Przed Kaszubami, to jak w internacie byłem kiedy zawodu się uczyłem, to w pokojach ze słoików litrowych piliśmy żeby na dłużej starczało Tylko herbata sypana . Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Co wy tam wiecie o herbacie 28.07.11, 17:09 czaj parzony metodami spod celi to nie herbata, a jedynie jedna z metod prymitywnego parzenia. Tybetanczycy np parza cala noc podobne stezenia. Tyle, ze pozniej dodaja soli, masla itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Co wy tam wiecie o herbacie IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 17:35 Wiesz Krzysiu takie pieprzenie w bambus żeby zareklamować herbaciarnie, bo klyentów jest mało, a za wynajem SCRowi trzeba płacić . Podobnie było z tą sztucznie reklamowaną przez wyborczą Tiffany Kwiaciarnia z kawką specjalnie parzoną. To może teraz o winie, ostatnio degustowałem Kalifornijskie, Gruzińskie, Alzackie, Reńskie i myślę o węgierskich Tokajach. U Hopfera drogi pan Rzecki pił tylko węgrzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Co wy tam wiecie o herbacie 28.07.11, 18:02 Nie trafiles. Herbate glownie kupuje tutaj www.yunnansourcing.com/store/ i na ebayu. Z polskich www.eherbata.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telnczka Re: Co wy tam wiecie o herbacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 20:11 :)))) gdy bardzo interesowała mnie herbata, odgadywać jej smak itp. Lubiłam pić tylko dobrą ...dla mnie herbatę, ale wówczas to kryzys stanu. wojenny i kartki żywnościowe jako zdobycz. Po latach i obowiązkowo nadanych nawykach odzwyczajenie pozostało. Jako refleksja na dziś: herbata "jest najlepszą" - gdy pije się w dobrym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Co wy tam wiecie o herbacie 28.07.11, 21:18 Cos w tym jest, ale nie do konca. Odpowiedz Link Zgłoś