Dodaj do ulubionych

Herbaciarnie.

02.07.11, 23:34
Moze ktos polecic lokal gdzie podaja prawidlowo zaparzone herbaty dobrej jakosci, zielone, oolong, Pu Erh itd. , nie bazujac na zalewanych wrzatkiem mieszankach z dodatkami smakowymi?
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Herbaciarnie. 03.07.11, 17:13
      up
      • hsps Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duetu 03.07.11, 19:47
        Pani Basia ma pojecie. Sprobuj.
        • krzysztofsf Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet 04.07.11, 01:18
          hsps napisał:

> Pani Basia ma pojecie. Sprobuj.

Jest gdzies w internecie wykaz dostepnych tam herbat?

Glupio mi troche wejsc, wypytac o oferte i sposob parzenia i...wyjsc - jesli stwierdze, ze mi nie odpowiada.
          • hsps Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet 04.07.11, 08:56
            fanaberia.net.pl
            (jakis taki troche niesamodzielny jestes, chlopie:)
        • Gość: mimi Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.11, 14:19
          podoba mi się ta herbaciarnia....chyba jednak nie ma zbyt dużo chętnych na lokale bez alkoholu….zastanawiam się dlaczego w fanaberii nigdy nie ma tłumów! Czy to z powodu cen? Oferty? Wnętrza? Personelu? Brak miejsc dla palących? Wypełnione wnętrze? Czy dlaczego… pomóżcie znaleźć odpowiedź….
          • krzysztofsf Re: Herbaciarnia na Boguslawa - kolo dawnego Duet 28.07.11, 16:10
            Gość portalu: mimi napisał(a):

> podoba mi się ta herbaciarnia....chyba jednak nie ma zbyt dużo chętnych na loka
            > le bez alkoholu….zastanawiam się dlaczego w fanaberii nigdy nie ma tłumów
            > ! Czy to z powodu cen? Oferty? Wnętrza? Personelu? Brak miejsc dla palących? Wy
            > pełnione wnętrze? Czy dlaczego… pomóżcie znaleźć odpowiedź….

Jestesmy wychowani na tandetnych herbatkach z torebki, albo "sypanych" do szklanki i luuuu wrzatkiem.
            Nawykow herbacianych i umiejetnosci oceniania dobrej herbaty musimy sie dopiero uczyc.
            A prawdziwa herbata kosztuje.........
            Te w herbaciarniach to szczyt gory lodowej mozliy do zaakceptowania dla niezorientowanego.
    • andreas.007 Re: Herbaciarnie. 28.07.11, 14:27
      Jest taka na przeciw galerii Turzyn... idąc od Krzywoustego!
      • krzysztofsf Re: Herbaciarnie. 28.07.11, 16:06

andreas.007 napisał:

> Jest taka na przeciw galerii Turzyn... idąc od Krzywoustego!
        >

To znaczy z tlumami , czy z dobra oferta?
      • malgosiek2 Re: Herbaciarnie. 28.07.11, 16:30
        andreas.007 napisał:

> Jest taka na przeciw galerii Turzyn... idąc od Krzywoustego!
        >

A nazywa się "Teina":)
    • Gość: dziki Co wy tam wiecie o herbacie IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 17:03
      Najlepszy czaj piłem na Kaszubach, do tego potrzebne były dwie paczki Madras i Ulung z wipiski. Taki misz-masz.
      Dwie żyletki mięndzyniemy zapałki i dwa druciki . Trzeba bylo to przytknąć do gniazdka przy lampie u góry i czaj w kubku w 2 sekundy sie robił.
      Potem trzeba było odczekać, ale aromat pod celom juz był. Trzepało w dekiel i jak któryś sercowy był to dygotania mógł dostać więc taki Czaj tylko dla fest gitów był.
      A wy tam o bździnach zatrutych chemią nawijacie na uszy.
      Przed Kaszubami, to jak w internacie byłem kiedy zawodu się uczyłem, to w pokojach ze słoików litrowych piliśmy żeby na dłużej starczało
      Tylko herbata sypana .
      • krzysztofsf Re: Co wy tam wiecie o herbacie 28.07.11, 17:09
        czaj parzony metodami spod celi to nie herbata, a jedynie jedna z metod prymitywnego parzenia.
        Tybetanczycy np parza cala noc podobne stezenia. Tyle, ze pozniej dodaja soli, masla itp.
        • Gość: dziki Re: Co wy tam wiecie o herbacie IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 17:35
          Wiesz Krzysiu takie pieprzenie w bambus żeby zareklamować herbaciarnie, bo klyentów jest mało, a za wynajem SCRowi trzeba płacić . Podobnie było z tą sztucznie reklamowaną przez wyborczą Tiffany Kwiaciarnia z kawką specjalnie parzoną.
          To może teraz o winie, ostatnio degustowałem Kalifornijskie, Gruzińskie, Alzackie, Reńskie i myślę o węgierskich Tokajach.
          U Hopfera drogi pan Rzecki pił tylko węgrzyny.
          • krzysztofsf Re: Co wy tam wiecie o herbacie 28.07.11, 18:02
            Nie trafiles.
            Herbate glownie kupuje tutaj
            www.yunnansourcing.com/store/
            i na ebayu.
            Z polskich
            www.eherbata.pl/
            • Gość: czy-telnczka Re: Co wy tam wiecie o herbacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 20:11
              :)))) gdy bardzo interesowała mnie herbata, odgadywać jej smak itp.
              Lubiłam pić tylko dobrą ...dla mnie herbatę, ale wówczas to kryzys stanu. wojenny
              i kartki żywnościowe jako zdobycz.

Po latach i obowiązkowo nadanych nawykach odzwyczajenie pozostało.
              Jako refleksja na dziś: herbata "jest najlepszą" - gdy pije się w dobrym towarzystwie.
              • krzysztofsf Re: Co wy tam wiecie o herbacie 28.07.11, 21:18
                Cos w tym jest, ale nie do konca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka