Dodaj do ulubionych

Miejsca na squatt

17.10.11, 20:35
Klaniam sie,

Poszukuje opuszczonych budynkow w Szczecinie, ktore jeszcze nie staly sie kompletna ruina i mozna cos z nich zrobic. Mam na mysli squatting. Bede wdzieczny za pomoc: jesli kojarzysz budynek, domek, mieszkanie, etc., ktore stoja puste i nie ma oznak, ze mogloby sie to zmienic, bardzo prosilbym o adres.

Z gory dziekuje i pozdrawiam!

P.S.: Jesli jestes zainteresowany/a squattingiem, napisz do mnie; razem cos powalczymy ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Vlad.H. nawolujesz do lamania prawa IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 17.10.11, 21:20
      co samo w sobie jest juz karalne - ciekawi mnie kiedy ktos wytnie ci nerke wychodzac z zalozenia ze jej nie potrzebujesz skoro nie dbasz o cialo a komus nerka moze sie przydac.
      • sqtt Re: nawolujesz do lamania prawa 17.10.11, 21:45
        Nie nawoluje do lamania prawa, nawet nie zachecam: ostatnie zdanie bylo zwrotem do osoby, ktora juz jest zainteresowana squattingiem; chcialem tylko zaznaczyc, ze wspolpraca jest mile widziana ;)
        • Gość: Vlad.H. squatting w rozumieniu prawa IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 17.10.11, 22:09
          w Polsce jest nielegalny - w tym kontekscie nawolujesz do lamania prawa. - wez sie do roboty, idz do pracy, nie zyj na cudzy koszt.
          • sqtt Re: squatting w rozumieniu prawa 18.10.11, 00:00
            Jesli juz musisz o tym wiedziec, jestem studentem i mam zakwaterowanie. Squatt to moj wybor. Celebrujesz stereotypy, ktore czesto sa dalekie od prawdy.
            • Gość: Vlad.H. Re: squatting w rozumieniu prawa IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.10.11, 20:43
              i? piszesz wyraznie ze interesuja cielokale nadajace sie na squatt, nie posluguje sie stereotypami bardziej niz ty (w koncu squatt oparty jest na pewnych stereotypach)
              • sqtt Re: squatting w rozumieniu prawa 18.10.11, 22:48
                Niemalze wszystko ma swoje stereotypy, a przede wszystkim kontrowersje. Wybieram squatt nie z powodu stereotypow, ktore kraza wokol squattingu; zycie jako squatter jest zgodne z moja ideologia, moimi pogladami, ktore staram sie celebrowac.
                • Gość: Vlad.H. Re: squatting w rozumieniu prawa IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.10.11, 22:56
                  tak to sobie tlumacz - do wszystkiego mozna dorobic ideologie nawet do lamania prawa - pewnie jak znajdziesz portfel to wyjmujesz zawartosc i tlumaczysz sobie ze ktos juz nie potrzebowal i polozyl na ulicy zebys ty sobie znalazl i skorzystal.
                  • sqtt Re: squatting w rozumieniu prawa 18.10.11, 23:03
                    Nie rozumiesz. Od lat jestem aktywista. Innymi slowy: najpierw pojawila sie ideologia, potem pomysl na squatting, nie odwrotnie. Powtarzam, ze mam zakwaterowanie, mam pieniadze, by sie spokojnie utrzymac. Zyje mi sie calkiem dobrze. Ale rozumiem, ze cos takiego ciezko zrozumiec przecietnemu czlowiekowi..
                    • Gość: antyhippis Re: squatting w rozumieniu prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 23:11
                      sqtt napisał:

> Nie rozumiesz. Od lat jestem aktywista. Innymi slowy: najpierw pojawila sie ide
                      > ologia, potem pomysl na squatting, nie odwrotnie. Powtarzam, ze mam zakwaterowa
                      > nie, mam pieniadze, by sie spokojnie utrzymac. Zyje mi sie calkiem dobrze. Ale
                      > rozumiem, ze cos takiego ciezko zrozumiec przecietnemu czlowiekowi..

Synu z, nomen omen, magazynu - nazwanie Vlada "przeciętnym człowiekiem" - to nie zbrodnia, tylko coś gorszego. To błąd.
                      • sqtt Re: squatting w rozumieniu prawa 18.10.11, 23:26
                        antyhippis, zamiast sypac banalem moze powiesz konkretnie, co Ci chodzi po glowie? Mialem na mysli podejcie do zycia, ot co. Czepiasz sie slowek.
                    • Gość: Vlad.H. Re: squatting w rozumieniu prawa IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.10.11, 21:19
                      > Nie rozumiesz. Od lat jestem aktywista.

Rozumiem i to swietnie ale nie akceptuje tego pokretnego tlumaczenia - z ciekawosci - aktywnie przeprowadzasz male kaczuszki przez jezdnie?

tzn co ciezko zrozumiec - to jak bardzo nieprzecietny jestes? moze jestes aryjczykiem i bedziesz udowadnial prymat aryjskosci?
                      • sqtt Re: squatting w rozumieniu prawa 20.10.11, 12:51
                        "Rozumiem i to swietnie ale nie akceptuje tego pokretnego tlumaczenia - z ciekawosci - aktywnie przerowadzasz male kaczuszki przez jezdnie?

tzn co ciezko zrozumiec - to jak bardzo nieprzecietny jestes? moze jestes aryjczykiem i bedziesz udowadnial prymat aryjskosci?"
                        Wiesz, nie chce mi sie prowadzic tej rozmowy, bo tego typu dyskusje zwykle nie maja konca. Ponadto, wyklucanie sie nie sprawia mi zadnej przyjemnosci. Koniec rozmowy.
                        • Gość: Vlad.H. Re: squatting w rozumieniu prawa IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 20.10.11, 21:50
                          hahaha - no coz - ja cie nie zmusze do niczego - tylko ze jako squatter musisz byc przygotowany nie tylko na dyskusje ale tez na niszczenie cudzego mienia demolowanie miasta

PS

widzialem NS na allegro - moze szarpnijcie sie na NS i zrobcie squatta na Jasnych Bloniach przed UM kolo papieza - chociaz watpie - NS musialby tam juz stac zebyscie mogli stosowac te pokretna ideoologie...
    • Gość: dziki Re: Miejsca na squatt IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.11, 21:23
      Przecież od lat całe śródmieście stoi puste, secesja do wyboru, do koloru.
      Połowa luksusowej najdroższej ulicy Bogusława jest do zajęcia . 100m od Kaskady na Obr.Stalingr. i Śląskiej stoją 3,4 piętrowe pałace. W żadnym mieście w Polsce nie ma takiego pustostanu jak u nas.
      Ale juz niedługo Palikotowcy uruchomią biura poselskie, to będzie wasza swoista baza wypadowa na kościoły.
      • sqtt Re: Miejsca na squatt 17.10.11, 21:42
        Nie wiedzialem o tym. Ale mieszkam tu od dwoch lat dopiero, takze jestem usprawiedliwiony :) dzisiaj przeszedlem niebuszewo, ale nie znalazlem nic godnego uwagi. Jutro w takim razie uderzam w srodmiescie. Dzieki dziki ;)

Pozdrawiam!
      • sqtt Re: Miejsca na squatt 17.10.11, 22:06
        Pozwole sobie jeszcze zapytac: a nie masz jakiegos konkretnego budyneczku na mysli? :)
        • Gość: mysi Re: Miejsca na squatt IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.11, 22:28
          Leć na garncarską tam teraz będzie niezły pustostan w sam raz na squatt tylko musisz egzorcyzmy zrobić
          • sqtt Re: Miejsca na squatt 18.10.11, 00:03
            :D dzieki, na pewno obejrze. Ciekawosci jednak nie moge sie oprzec.. dlaczego uwazasz, ze egzorcyzmy beda konieczne? ^^
            • Gość: zorro squatt IP: *.play-internet.pl 18.10.11, 01:06
              jaja sobie z ciebie koleś robią...

Jakikolwiek pustostan zawsze do kogoś należy, a jak nie widać zainteresowania właściciela i się wprowadzisz to zaraz tam się pojawi straż miejska lub policja i wybiją ze łba anarchię z takich niemiec czy holandii.

Dwa najładniejsze pustostany to Willa Lentza /do czasu, do czasu - kuria już szykuje się do przeprowadzki/ a drugi to była przychodnia na pl. Grunwaldzkim

powodzenia w szukaniu, jak znajdziesz to się nie chwal
              • sqtt Re: squatt 18.10.11, 01:22
                "Jakikolwiek pustostan zawsze do kogoś należy, a jak nie widać zainteresowania właściciela i się wprowadzisz to zaraz tam się pojawi straż miejska lub policja i wybiją ze łba anarchię z takich niemiec czy holandii."

Tak, no wiadomo, trzeba bedzie przetrzymac ten okres najazdow i prob ewikcji. Pozniej jednak daja spokoj. Przede wszystkim to nie wadzic sasiadom i jako tako "dogadac" sie z wlascicielem. Jest w Polsce troche squattow, ktorym udalo sie utrzymac, a nawet niektore dostaly prawo posiadania (przykladem moze byc wroclawski CRK). To mnie podtrzymuje na duchu :) ale wiadomo: nikt nie mowi, ze bedzie lekko.

W takie przybytki jak willa lentza to nawet nie bede uderzal ^^ a przychodnie to tez sobie obejrze, czemu nie. W sumie lepiej by wlascicielem przyszlego squattu byla rada miasta, a nie prywatny wlasciciel - ten drugi moze nie dac za wygrana.

P.S.: Wybaczcie, ze pisze bez polskich znakow. To nie z lenistwa - pisze na laptopie wspollokatora, ktory jest obcokrajowcem.
                • Gość: Doradca Re: squatt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 12:11
                  Obejrzyj Olejarnię przy ul. Dębgórskiej. Miasto oddało ten budynek w trzydziestoletnią dzierżawę jakiejś organizacji społecznej. Od lat nic się tam nie dzieje. Szkoda budynku.
                  • Gość: mariner Re: squatt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 13:10
                    Do renowacji droga daleka ale w tym roku jakies prace zabezpieczajace byly robione .Na sqat
                    sie nie nadaje bo stoja same mury bez stropow. Pare fajnych miejsc jest na Warszewie.
                    Opuszczony dom na Kresowej, podobny na Podmoklej i stara szkola nr 7. Do tego budynek
                    bylej plebanii na Sarniej :)
                    • Gość: sqtt Re: squatt IP: *.109.69.93.172.am.szczecin.pl 18.10.11, 13:40
                      "Pare fajnych miejsc jest na Warszewie.
                      Opuszczony dom na Kresowej, podobny na Podmoklej i stara szkola nr 7. Do tego budynek bylej plebani i na Sarniej :)"

Takie dalsze rejony to zostawiam na plan B, kiedy juz nic w obrebie centrum nie znajde. Ale dzieki za pomoc, w razie czego na pewno skorzystam :)
                  • sqtt Re: squatt 18.10.11, 13:43
                    Troche bardzo daleko od centrum, dojazd do uczelni mialbym tragiczny. Jednak zawsze to jakis plan awaryjny ;) kolega w poprzednim poscie wspominal jednak, ze niezbyt sie nadaje na squatt.. Zobaczymy. W najblizszym czasie ruszam na Srodmiescie ;)
                    • Gość: mysi Re: squatt IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 19:06
                      byłeś na Garncarskiej? bardzo fajne miejsce na squatt i blisko uczelni!
                      • sqtt Re: squatt 18.10.11, 22:53
                        Blisko uczelni? A skad wiesz, gdzie ja sie ucze, hm? ^^ jeszcze sie nie wybralem, ale sie wybiore. Twoja reklama tego pustostanu jest jednak troche.. podejrzliwa.
                        • Gość: Myślący Re: squatt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 14:08
                          Na Garncarskiej siedzibę ma Sojusz Lewicy Demokratycznej. Inteligentni inaczej cieszą się słabym wynikiem partii Napieralskiego. Wybrali sobie spadochroniarzy dbających o gdańskie interesy. Niebawem będziesz miał mnóstwo miejsc na squatt-y. Wszystkie firmy wyniosą się z tej inwestycyjnej pustyni, jaką ze Szczecina uczynią Gdańszczanie.
                          • sqtt Re: squatt 20.10.11, 12:52
                            Bylem na tej Garncarskiej... tam nie ma zadnego pustostanu.
                            • andreas.007 Re: squatt 20.10.11, 23:42
                              Stan na rogu ulicy Wawrzyniaka i Mickiewicza,
                              rozgladnij sie moze coś w pobliżu znajdziesz...

Możesz tez rozejrzeć sie na Żółkiewskiego róg Boh. Wawy,
                              tylko pozorom nie daj sie zwieść... dobrze popatrz i popytaj.

Dobrze sie rozejrzyj, a niektóre lokale nie maja nawet właściciela.

A przecież w samym centrum miasta jest Bar Extra!
                              Miasto nie moze sprzedać... bo jest problem z działka,
                              jak Tobie to nie przeszkadza - to jest do wzięcia!

Możesz zapytać w mieście o jakieś lokale jest specjalne biuro,
                              ale także wiem ze SCR ma wolne lokale do wzięcia...
                              zapytaj także u nich, cała kamienica jest do sprzedania.
                              • andreas.007 Re: squatt 20.10.11, 23:44
                                A jaki lokal szukasz, jak duży i pod jaka działalność?
                                • sqtt Re: squatt 20.10.11, 23:56
                                  Nie chce tworzyc squatu typowo mieszkalnego, interesuje mnie raczej miejsce o znaczeniu kulturowym - czyli eventy, spotkania, rozne tego typu wydarzenia, moze nawet alternatywne koncerty. Jestem aktywista ruchu The Zeitgeist Movement, tak wiec organizowalbym w tym miejscu spotkania zwolennikow i sympatykow, a takze puszczal nasze filmy i dyskutowal na ten temat. Squat ten wspieralby ta dzialalnosc, bylby swego rodzaju centrum zarzadzania TZM.
                                  Wielkosc? Pytanie, co byloby potrzebne: strefa mieszkalna dla squattersow + lazienka, do tego wiekszy pokoj na sale konferencyjna (duzy stol, tablica, projektor, etc.) na spotkania. To takie minimum, z czyms takim juz by bylo swietnie. Ale wiadomo, fajnie jakby bylo wieksze pomieszczenie, jakas hala, gdzie bedzie mozna organizowac jakies eventy. Wszystko byloby dobre, nawet wieksze mieszkanie, ale oczywiscie jakby znalazl sie duzy budynek, to byloby super.
                                  • sqtt Re: squatt 21.10.11, 00:00
                                    Miejsce musi byc oficjalne, dlatego najlepiej jakby sie trafil wlasciciel pustostanu, ktory nie mialby przeciwko temu, by cos sie dzialo jego budynku, zamiast sie marnowac. Licze na wlasnie takie osoby, bo wiadomo, ze nielegalnie nic na dlusza mete nie stworze.
                                    • Gość: zorro znalazłem IP: *.play-internet.pl 21.10.11, 01:23
                                      no to cytuję:

"strefa mieszkalna dla squattersow + lazienka, do tego wiekszy pokoj na sale konferencyjna (duzy stol, tablica, projektor, etc.) na spotkania. To takie minimum, z czyms takim juz by bylo swietnie. Ale wiadomo, fajnie jakby bylo wieksze pomieszczenie, jakas hala, gdzie bedzie mozna organizowac jakies eventy. Wszystko byloby dobre, nawet wieksze mieszkanie, ale oczywiscie jakby znalazl sie duzy budynek, to byloby super"

ciepło ciepło

"Miejsce musi byc oficjalne, dlatego najlepiej jakby sie trafil wlasciciel pustostanu, ktory nie mialby przeciwko temu, by cos sie dzialo jego budynku, zamiast sie marnowac."

gorąco

włascicielu bendzie ....ZBiLK

a łyner is

Willa Lentza

od października do wzięcia
                                      • sqtt Re: znalazłem 21.10.11, 13:46
                                        Naprawde uwazasz, ze tak chetnie oddaliby nam wille Lentza? Na jakiej podstawie? Willa jest naprawde super.. ale jakos watpie, by nam oddali TAKI budynek.
                                        • Gość: Vlad.H. Re: znalazłem IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 21.10.11, 21:52
                                          oddali czy udostepnili?
                                          • sqtt Re: znalazłem 21.10.11, 21:54
                                            Wiesz no, nie potrzebuje tego budynku na wlasnosc, bo po co mi on. Chodzi jednak o to, bysmy tam stale przesiadywali, po prostu w nim mieszkali, a nie wykorzystywali na poszczegolne imprezy.
                                            • Gość: Vlad.H. Re: znalazłem IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 22.10.11, 00:56
                                              no wlasnie, moze siedziba wyborczej? to tacy europejscy, nowoczesni ludzie a squatting jest taki trendy...
                                              • Gość: mysi deptak?odpada IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.11, 10:16
                                                Nie wpuszczą squattowców do biur a bo wiadomo jak taki może się zachować?
                                                Już na deptaku wytrzymać nie można od "takiego" społeczeństwa.
                                                Pozostaje garncarska. Przyjrzyj się dobrze,to klimatyczne miejsce. Dobrze czuć się tam o poranku jak i podwieczorek spędzić.
                                                • sqtt Re: deptak?odpada 22.10.11, 12:28
                                                  Ale na Garncarskiej nie namierzylem pustostanu, wszystko zamieszkane.
                                              • sqtt Re: znalazłem 22.10.11, 12:29
                                                Ale przeciez to ma byc pustostan, tak? Wiec jak siedziba gazety, ktora jest przeciez w uzyciu..
                                                • Gość: Vlad.H. Re: znalazłem IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 22.10.11, 12:57
                                                  siedziba GW to pustostan - traktuj ich jak squatterow - tez nieprzecietnych w swoim sposobie pojmowania rzeczywistosci.
    • Gość: high Re: Miejsca na squatt IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 22:58
      Siedzibę Gazety może pozwolą ci pomalować. Oni lubią artystów to może pomogą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka