Dodaj do ulubionych

Szukam pomocy prawnej

27.01.12, 10:59
Dzień dobry !
Potrzebuję - jak juz wskazałam w temacie - pomocy prawnej z zakresu prawa karnego i rodzinnego i to nie tylko osób profesjonalnie sie tym zajmujacych ale osób które przezyły trudny rozwód i mogą mi dac kilka wskazówek. Sama nie jestem zupełnym laikiem, jednak wielowątkowość problemów gubi nie tylko mnie ale i adwokatów. Brak wskazówek co do konkretnych zachowań w stosunku do eks, uderza bezpośrednio w dziecko i majątek. Zawłaszczenie wspólnego majatku - jest dozowlone, zawłaszczenie przedmiotów - w tym przedmiotów medycznych dziecka - do własnych potrzeb - dozwolone, zabranie samochodu - dozwolone, pozostawianie otwartych drzwi do mieszkania (wspólnego) dozwolone (on wyprowadził się innego z wiekszością majatku). Nękanie - dozwolone. Będę bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • 5th_element Re: Szukam pomocy prawnej 27.01.12, 12:04
      chyba prędzej tu:
      forum.gazeta.pl/forum/f,24087,Rozwod_i_co_dalej_.html
      • oli-vi Re: Szukam pomocy prawnej 27.01.12, 12:13
        Dziękuję !
        Jednak internet na bieżąco wertuję a pytania nadal pozostały bez odpowiedzi wiec ponawiam pytanie.
    • serenita123 Re: Szukam pomocy prawnej 27.01.12, 15:03
      masz kiepskiego adwokata
      - jeśli postępowanie jest w trakcie - wnoś o sądowy podział majątku
      ew. podział majątku na drodze notarialnej - polubownie
      wskazać trzeba co jest majątkiem przedmałżeńskim (była intercyza? jakaś umowa przedmałżeńska?), wspólnym-dorobkowym (on podlega podziałowi 50/50 - zaproponuj co komu), odrębnym (np. odziedziczonym, który jest własnością tylko jednego z was)
      wnioskować o jednoznaczne uznanie rzeczy "dziecięcych" lub przeznaczonych dla dziecka za majątek przekazany do wyłącznej dyspozycji/własności rodzica, któremu zostanie powierzona opieka nad dzieckiem
      wystąpić kwotowo o alimenty dla dziecka i ciebie (jeśli to konieczne)
      żądania, wnioski uzasadniać dobrem dziecka
      zaproponować rozsądny podział mieszkania lub np. spłacenia jednej ze stron
      to, że się wyprowadził z majątkiem niewiele zmienia - do chwili orzeczenia rozwodu formalnie jesteście małżeństwem i to, co on ma jest i twoją współwłasnością
      to, co ważne przy tym - współwłasnością objęte są nie tylko składniki majątku ale i ... zobowiązania!
      Kredyty, pożyczki itp zaciągane w czasie trwania małżeństwa - są wspólne
      chyba, że się wykaże np. brak wiedzy o działaniach współmałżonka, jego celowym tego ukrywaniu lub celowym działaniu i (co też jest istotne) niekorzystaniu z tych dóbr...

aspektów sporo, każda sprawa jest indywidualna i (przeważnie) skomplikowana, gdy strony idą na konfrontację stąd potrzeba mieć dobrego, rozsądnego i doświadczonego adwokata
    • Gość: Facet Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 16:26

A nie chcesz aby puścić byłego w skarpetkach? W Polsce facet przy rozwodzie nie ma żadnych praw. Ma płacić, oddać wszystko mamuni i czekać aż dziecko osiągnie pełnoletniość by się z nim spotkać. Takie są realia. Zatem na ten dramatyczny apel patrzę z przymrużeniem oka.
    • Gość: portier Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.12, 17:53
      Mnie sucz pozbawiła wszystkiego łącznie z pamiątkami rodzinnymi, chatę przejęła ze swoimi fagasami (co roku inny tatuś) i nawet dzieciom nic nie zostawiła .( wspólnota małżeńska, haha)
      • oli-vi Re: Szukam pomocy prawnej 31.01.12, 08:23
        Dzień dobry!
        Z wielkim bólem serca czytam posty ale staram sie rozumieć, bo kazdego sytuacja jest inna. Nie mam zamiaru nikogo (jak to okresliła jedna osoba) puszczac w skarpetkach. Pomimo postepowania karnego (agresja męża) starałam się dojśc do porozumienia zarówno w kwestii majatku jak i dziecka - nie udało się. Doszło do sytuacji, że wyrzucił nas z mieszkania (współwłasność), bałysmy się wracać więc nawet ubrań nie zabrałyśmy. Nastepnie mąż dostał eksmisję, jednak po poworcie do domu oprócz pustych ścian i otwartych drzwi (wedle prawa jemu wolno pozostawiac mieszkanie otwarte bo jego współwłasność) nie zastałysmy nic. Wyniósł wszystko a policja nawet nie chciała przyjąć zawiadomienia =- bo to współwłasność. Po czasie okazało się że mamy ogromne długi na mieszkaniu i w czynszu i w kredycie (komornik). Z mojej niskiej pensji utrzymuję więc syna, mieszkanie i spłacam długi. Mąż który ma 2 działalności i ok. 20.000 zł miesiecznie - oprócz alimentów- 250 zł (wykazał że jest bezrobotny a działalnośc przepisał na kochankę) nie płaci nic i śmieje mi sie w twarz. On tez ma świetnego adwokata, wynajął detektywa żeby mieć dowody, że to nie on zdradza ale ja. Dowodów nie zebrano, bo nikogo nie mam.

W trakcie sprawy rozwodowej z orzeczeniem o winie (on tak wniósł) więc ja tez podtrzymałam, gdzie on chce pozbawic mnie władzy rodzicielskiej (tatuś syna od roku nie widuje bo go nie interesuje - takie zagranie żeby mnie dobić) - nie ma możliwości podziału majątku. Dom kupiłam z własnych środków ale we współwłasność, to samo auto (ale mąż zarejestrował na siebie) i teraz on nie chce zgodzić się 50 na 50 tylko chce całość. Poza tym ma 4 auta i jeszcze zabrał moje. Trudno jest w takiej sytuacji ugryżć temat gdy nie ma sie pieniędzy na adwokata a sędzina (przekupiona przez męża) daje alimentów 250 zł na niepełnosprawne dziecko.

Więc nie piszcze proszę że chcę go okraść, bo jak widać prawo stoi za złodziejami (zabrał ruchomości i ich nie odzyskam), oszustami (bezrobotny a tak naprawdę ma firmy) i przestępcami (pomimo kilku obdukcji, świadków - umorzono postępowanie karne, bo on miał adwokata - ja nie).
        • Gość: as Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.12, 12:53
          sprawa prosta - nie trać tu czasu i energii
          poszukaj dobrego prawnika (koszt zastępstwa procesowego ok. 3-5 tys; cenią się dranie!)
          albo wejdź w układ z jakąś mafią ruską lub chińską ;)) to czasem skuteczniejsze
          • Gość: gość Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.12, 13:35
            asie, dobry adwokat nie wystarczy, jak adwokat przeciwnika ma układ z sędzią, w polskich sądach rodzinnych, wbrew stereotypom kobiety sa gorzej traktowane, bo przez kobiety-sędzie
            najlepiej wyjechać na drugi koniec Polski i tam żądać przeprowadzenia procesu, wtedy odpadnie problem ze skorumpowanym tu sędzią albo sprawe w mediach nagłośnić
            • oli-vi Re: Szukam pomocy prawnej 01.02.12, 09:21
              Dzień dobry!
              Wyobrażcie sobie, że media tez poruszyłam. Znajomi z mediów zaczeli węszyc w sądzie, w prokuraturze...efekt jest taki, że akta z prokuratury zaginęły. Na rozprawę w sądzie czekam rok, ciesze się tylko, że pomimo namowy sedziny (rok temu) uparłam sie żeby rozpatrzyli koszty utrzymania bo nie miałam za co zyć. Sedzina przekonywała zebym wystapiła na kolejnej rpzparwie juz z adwokatem - z urzedu przyznanego, i tak bym sobie czekała rok...ale faktem jest że mąz ma adwokata z układami, rodzinę z układami - a ja jako kobieta na razie przegrywam z kłamstwem, chamstwem i obłudą. A na adwokata mnie nie stać,
              • demonsbaby Re: Szukam pomocy prawnej 01.02.12, 09:37
                możesz podać jakiś kontakt emailowy do siebie?
              • Gość: wujekdobrarada Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.12, 22:37
                Bądź czujna, silna, bezwzględna. Przygotuj się na długi marsz. Jakkolwiek to brzmi, nie ufaj zanadto znajomym, tym z mediów też. Myśl samodzielnie, weryfikuj każdą dobrą radę. Trzymaj się.
                • oli-vi Re: Szukam pomocy prawnej 03.02.12, 09:29
                  Dzien dobry!

Podaje konto: oli-vi@gazeta.pl

Będę wdzieczna za wszelką pomoc a odnosząc sie do pozostałych postów (tych mniej miłych) to zapewniam, że kwestia finansowa - jak zapewne Państwo zauwazyli w temacie wątku - nie została poruszona, nie wiem skąd te oburzenia i obelgi pod adresem kobiet (choc pewnie i taki są). Ja do takich nie należę.

Pozdrawiam
                  Oli-vi
              • aniamakarewicz Re: Szukam pomocy prawnej 27.06.12, 10:22
                Witaj Oli-vi
                czy Twoja sytuacja się zmieniła?? jestem w podobnej i równie bezradna

pozdrawiam
                ANna
    • Gość: dfghjk Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 22:09
      zapraszam profesjonalna pomoc prawna - Tekst linka
    • Gość: baens Re: Szukam pomocy prawnej IP: 93.176.243.* 15.05.12, 22:49
      W necie znajdziesz kilka stron z darmowymi poradami prawnymi. Te sprawdzone przeze mnie - darmowe-porady-prawne.pl/ - może to wystarczy?
    • Gość: Anna Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.szczecin.mm.pl 27.06.12, 19:57

Witajcie
      Chciałabym dokleić się do wątku i poprosić o pomoc.
      Uciekłam od człowieka z którym żyłam w konkubinacie 9lat. W związku z tym, że człwiek ten znęcał się nad dziećmi psychicznie ponieważ myślał, że w ten sposób zemści się na mnie, złożyłam wniosek do Sądu o ograniczenie mu władzy nad córką (nie jest ojcem biologicznym starszego syna). Po czterech latach to mi sąd władzę ograniczył. Nie posłuchałam w porę aplikantki, żebym złożyła wniosek o wykluczenie rażąco stronniczego sędziego. Ostatecznie powodem było zbyt małe mieszkanie. Do kosza poszła opinia RODK bo sędzina się z nią nie zgadzała. Za niewiarygodnych świadków uznała osoby, które zeznawały, że wielokrotnie widywały mnie ze śladami pobicia, oferowały mieszkanie i pieniądze na obdukcje (niestety nigdy nie zgłosiłam przemocy, zawsze dawałam namówić się przeprosinom). Moje prośby o zwrócenie się do ZUS i US o zaświadczenia zlekceważyła a tylko w ten sposób mogłam udowodnić, ze ten człowiek kłamie, że ma pracę (nigdy nie złożył dowodu). Sędzia wydała postanowienie na podstawie słów ojca.
      Apelacja oddalona choć udowodniłam wiele jego kłamstw.
      Pisałam do Premiera, Ministra Sprawiedliwości, Rzecznika Praw Dziecka, Krajowej Rady Sądownictwa, Sądu Najwyższego, Prezesów sądów (Rejonowego i Okręgowego) i wszyscy odpowiadają, ze nic nie mogą. Na koniec złożyłam doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa przez Sędzie, lecz boję się, ze również mnie odeślą i znów usłyszę to co w każdym piśmie jest zawarte: "Sąd i Sędzia to instytucje niezawisłe i nie podlegają analizie postępowania.
      Czy jest ktoś na forum kto może mi i córce pomóc?? Pisałam też do mediów ale poza Panem Sekielskim nikt się nie odezwał a i on sam też się już nie odzywa (być może, ze w między czasie złożył wypowiedzenie)
      Błagam o pomoc
    • 5piotrek123 Re: Szukam pomocy prawnej 12.02.14, 09:43
      Radzę udać się do kancelarii prawnej tylko dobrej, bo kancelarie są różne, niektóre liczą tylko na zyski. Ja skorzystałem z kancelarii prawnej CLS, znajoma mi ją poleciła. Fakt że filia jest w Białymstoku i Zambrowie ale wiem że działają też w szerszym zakresie.
      • sylwiawysz Re: Szukam pomocy prawnej 17.02.14, 13:50
        Ja też korzystałam z kancelarii cls, podaję stronkę : www.kancelariecls.pl warto zajrzeć, skorzystać z porady, nawet mailowo;)
        • Gość: gość Re: Szukam pomocy prawnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.14, 13:39
          Korzystałem z usług dobrej sieciowej kancelarii. Skuteczni i działają szybko za przyzwoite pieniądze. Chętnie podpowiem kontakt.
        • marek816 Re: Szukam pomocy prawnej 13.10.14, 15:42
          Polecam sprawdzoną kancelarię, kontakt na stronie Porady Prawne Opole

Życze powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka