absztyfikant 10.06.04, 13:49 Wykorzystujac Panska obecnosc na forum uprzejmie prosze o komentarz;) Link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=13073328&a=13231178 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr33k2 Re: Do radnego Litwińskiego 10.06.04, 13:54 tam przewija się bronisław geremek a to juz jest sprawa polityczna!dziwię się że oszołomstwo jeszcze nie zareagowało. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Do radnego Litwińskiego 10.06.04, 13:57 Jak to nie, niejaki zorro, wielbiciel radnego Slowackiego i Jurczyka, nazwal Geremka specjalista od sredniwiecznych prostytutek;) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Do radnego Litwińskiego 10.06.04, 14:02 ale w związku z tym listem?zresztą to obojętne płakać się chce . Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Do radnego Litwińskiego 10.06.04, 14:02 No to kliknij sobie w linka, ktorego podeslalem radnemu Litwinskiemu:) Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: Do radnego Litwińskiego 10.06.04, 14:13 Sprawę znam, a raczej śledzę gazetowo, o ile wiem, na ten moment formalnie nie rozstrzygnięto kwesti ewentualnej ekspozycji. Osobiście uważam, że należy zapewnić fizyczny dostęp do należycie wyeksponowanej pozostałości po baszcie.Mam nadzieję, że tak się stanie, ale na nadziei nie poprzestanę.W poniedziałek zasięgnę informacji o etapie postępowania administracyjnego i jego przewidywanym finale.Jest inny problem. Zmuszenie inwestora do określonego przeprojektowania budynku to jedno. Zmuszenie właściciela przyszłaego budynku do udostępniania swej włąsności zwiedzającym to drugie.... nieco bardziej złożone.Napiszę coś w poniedziałek.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Do radnego Litwińskiego IP: 62.233.217.* 10.06.04, 20:33 zamiast pasjonowac sie gieremkiem trzeba gadac z jednym z radnych poprzedniej kadencji ktory aktualnie jest wlascicielem placu panie absztyfikant! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 20:55 obrzydliwa chęć przypodobanie się forumowemu pyskaczowi absztyfikantowi kazała Litwińskiemu zapomnieć że ruiny baszty są 3 metry poniżej poziomu gruntu no i jeszcze jedno zalane sa wodami gruntowymi rozumiem biadolenie Rymara dalekiego od rzeczywistości i użalającego się nad paroma cegłami zalanymi wodą ale dziwię się Litwińskiemu ciekaw jestem jakie byłoby jego zdanie gdyby firma Calbud budowała ten budynek rozumiem iż fakt że buduje to niejaki Turbaczewski dodaje smaczku całej tej mało istotnej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Do radnego Litwińskiego IP: 62.233.217.* 10.06.04, 20:57 i o to wlasnie chodzilo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 21:00 mnie na pewno chodziło o coś innego niż tobie zawsze będzie mi o coś innego chodziło niż tobie nie utożsamiam się z konduktorem Warsa o ksywce zorro mimo iż do wielu konduktorów z Warsa mam wiele szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 22:45 student burak jesteś i tyle. Co ma wspólnego zaiteresowanie Pana Litwińskiego tematem a jego praca w firmie Calbud ?????? To że Turbaczewski trafił akurat na basztę to jedynie świadczy o tym, że ma facet pecha bo tak to wybudował by i baszta ( a przepraszam basta)a tak takie buraki jak ty czepiają się i BASZTA !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kopin Re: Do radnego Litwińskiego 10.06.04, 22:54 Gość portalu: student napisał(a): > ruiny baszty są 3 metry poniżej poziomu gruntu > no i jeszcze jedno > zalane sa wodami gruntowymi I co z tego - to tylko kwestja kasy.Technicznie jest to mozliwe i dobrze o tym wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 07:32 dla mnie są to tematy zastępcze jazgot wkoło kilku zalanych wodą cegieł znajdujących się pod powierzchnią ziemi 3 m jest nie na miejscu po prostu dziwię się że Litwiński niechętnie dyskutuje o sprawach istotnych dla miasta a włącza się w dyskusję w sprawach mało znaczących a właściwie nie dziwię się pomijając fakt że działanie Litwińskiego polega na nic nie kosztującycym słownym poparciu jakiegoś większego zaangażowania nie zauważyłem Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: Do radnego Litwińskiego 11.06.04, 10:47 Gość portalu: student napisał(a): > dla mnie są to tematy zastępcze > jazgot wkoło kilku zalanych wodą cegieł znajdujących się pod powierzchnią ziemi > > 3 m jest nie na miejscu > po prostu dziwię się że Litwiński niechętnie dyskutuje o sprawach istotnych dla > > miasta a włącza się w dyskusję w sprawach mało znaczących > a właściwie nie dziwię się > pomijając fakt że działanie Litwińskiego polega na nic nie kosztującycym > słownym poparciu > jakiegoś większego zaangażowania nie zauważyłem Fakt, kto jest inwestorem jest bez znaczenia. Należyte zabezpieczenie odkrytych pozostałości po baszcie nie jest przy obecnej technologii niczym nadzwyczajnie skomplikowanym.Inwestor wiedział w jakim terenie operuje i z jakiego rodzaju utrudnieniami może się spotkać. Tu chodzi o szacunek do samych siebie. Wiem, że to ostatnie zdanie jest zrozumiałe dla tych którzy identyfikują się ze Szczecinem i jego dziedzictwem. p.s. chętnie porozmawiam o innych istotnych - studenckim zdaniem - sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.06.04, 11:56 Nie wiem czy absztyfikant jest pieniaczem forumowym, dla mnie to nie ma znaczenia, ale ty student, poza tym, ze sluzysz wiernie jak pies Lubinskiej, jestes zwyklym palantem. Nic nie rozumiesz. Wypowiadasz sie w imieniu swoim czy OD NOWY ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boluś Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 12:44 A ty dla mnie jesteś zwykłym palantem. Student ma rację. Zajmowanie się pierdołami obojętnie czy na forum czy poza nim dodaje popularności wśród kolesi z ugrupowania ale Szczecin się od tego nie rozwija. Kolejny bleblący facet i tyle. Łolaboga jaki ten Litwiński mundry i rozsundny. To może niech coś opowie o radosnej twórczości swojego kolesia Krzystka w kwestii zamiany mieszkań komunalnych i wyrzucania ludzi na działki. Proceder kwitnie przy współpracy z Wydziałem Mieszkalnictwa i ZWiK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boluś Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 12:47 Kurna pomyliłem się. Nie ZWiK tylko ZBiLK. Może i student jest psem Lubińskiej. To całkiem rozsądne mieć dobrego pana czy panią. Ty jesteś psem Litwińskiego i widocznie liczysz na kości do obgryzienia co ci on rzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: Do radnego Litwińskiego 11.06.04, 17:33 Gość portalu: boluś napisał(a): > A ty dla mnie jesteś zwykłym palantem. Student ma rację. Zajmowanie się > pierdołami obojętnie czy na forum czy poza nim dodaje popularności wśród kolesi > > z ugrupowania ale Szczecin się od tego nie rozwija. Kolejny bleblący facet i > tyle. Łolaboga jaki ten Litwiński mundry i rozsundny. To może niech coś opowie > o radosnej twórczości swojego kolesia Krzystka w kwestii zamiany mieszkań > komunalnych i wyrzucania ludzi na działki. Proceder kwitnie przy współpracy z > Wydziałem Mieszkalnictwa i ZWiK. Z tego co wiem to za czasów Krzystka przy zamianie mieszkań dominuje bardziej prospołeczne, socjalne podejście Urzędu Miejskiego. Ma to wyraz zarówno w nowielizacji odowiedniej uchwały RM, ale też w faktycznym czasem przesadnie biurokratycznym podejmowaniu decyzji w sprawach tzw. zamian międzylokatorskich. Ja mam nieco bardziej liberalne podejście do tego zagadnienia. Jesli dwie dorosłe osoby świadomie umawiają się i zamieniają własne mieszkania, to ich sprawa. Jeśli ktoś woli kilkanaście tysięcy złotych i znacznie gorsze lokum zamiast dużego mieszkania to jego sprawa. Jeśli dzieki takiej zamianie w dużym mieszkaniu pojawia się przyzwoity najemca, remontuje je i kupuje od miasta tylko przyklasnąć. Nie należy stawiać sztucznych tam swobodnemu przepływowi ludzi do mieszkń odpowiadających ich statusowi ekonomicznemu.Tak jest na całym świecie z wyjątkiem Kuby itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rela Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 09:54 > Nie należy stawiać sztucznych tam swobodnemu przepływowi ludzi do mieszkń odpowiadających ich statusowi ekonomicznemu.Tak jest na całym świecie z wyjątkiem Kuby itp. Chyba coś się panu pomyliło. Właśnie na Kubie mieszkania nie są własnością ludzi i Fidel dyryguje zamianami. O zamianach mieszkań zgodnych ze statusem ekonomicznym możemy mówić w przypadku mieszkań własnych a nie wtedy gdy te mieszkania nie należą do ludzi. A jeżeli pośrednicy zjawiają się w mieszkaniach komunalnych zadłużonych bo ktoś im daje adresy i próbują oszukać ludzi to coś mi się w tym nie podoba. Nie widze zbytniej humanizacji działań P. Krzystka. Jest zwyczajnym urzędnikiem którego zasługą jest przeniesienie ludzi razem z mieszkaniami do TBS i uniemożliwienie im wykupu tego co tak naprawdę powinno należeć do nich. I pan też się do tego przyczynił. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Boluś, byłbym zapomniał 11.06.04, 17:40 Nie miej mi proszę za złe, że od czasu do czasu również na tym forum rozmawiam z ludźmi. Niekiedy mogę czegoś się nauczyć, niekiedy mogę coś komuś przekazać lub wyjaśnić jeśli akurat wiem. Dobrze wiem, że nie wiem zawsze :) i nigdy tego nie ukrywam. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant odpowiadam 11.06.04, 21:03 1. Nie sadze, by radnym Litwinskim kierowala chec przypodobania sie mojej skromnej osobie. I to z dwoch powodow. Po pierwsze wyborow nie wygrywa sie dzieki poparciu Absztyfikanta, a po drugie cenie i szanuje to co robi Arkadiusz Litwinski jako radny miasta Szczecina. Tyle. 2. Jesli baszta jest dla Ciebie, "studencie" drogi, sterta zbednych cegiel i w dodatku nie przekonuja Cie glosy profesorow Geremka i Rymara czy wybitnego znawcy Szczecina i zarazem prezacnego czlowieka Ryszarda Kotli, to rzeczywiscie nie mamy o czym rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boleslaw Chrobry Re: Do radnego Litwińskiego IP: 62.233.173.* 12.06.04, 02:11 Litwinski i absztyfikant maja racje. A durniami nie nalezy sie przejmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synd Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.cm-upc.chello.se 12.06.04, 09:07 tak Panie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczonyForum Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 10:35 polityka to bagno! ze wstretem czytam wszystkie te jałowe przepychanki slowne zwolennikow PO, OdNowy, SLD, NRS itp NAjwazniejszy jest interes SZCZECINA!!! roznie moze byc pojmowany ale zawsze kiedy pojawia sie watek politykierski od razu rece opadaja. Precz z politykierami w Radzie Miejskiej! To miejsce dla ludzi kochajacych to miasto a nie chcacych zbic kapitał polityczny albo napchac wlasne kieszenie czy wejsc w odpowiednie uklady... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant forum jakie jest kazdy widzi 12.06.04, 13:52 Jednak (pisze to zwlaszcza do zniesmaczonego kolegi) jest to unikalne miejsce, gdzie hulaja bez jakichkolwiek ograniczen ludzkie mysli, spostrzezenia, opinie, komentarze, pomysly... TRZEBA TYLKO UMIEC ODDZIELAC ZIARNO OD PLEW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Do radnego Litwińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 22:11 > roznie moze byc pojmowany ale zawsze kiedy pojawia sie watek politykierski od > razu rece opadaja. > Precz z politykierami w Radzie Miejskiej! To miejsce dla ludzi kochajacych to > miasto a nie chcacych zbic kapitał polityczny albo napchac wlasne kieszenie czy > > wejsc w odpowiednie uklady... polityka dotyka wszelkich dziedzin życia organizacja służby zdrowia to polityka podatki to polityka dziura w jezdni to polityka likwidacja szkoły to polityka zatrudnienie nauczyciela to polityka śmieci to polityka interes Szczecina to też polityka bo co to znaczy interes Szczecina czy więcej pieniędzy wydać na inwestycje czy na pomoc społeczną czy w Dąbiu pozostawić lotnisko czy nabudować hipermarketów czy wywozić śmieci do Rymania czy zbudować wysypisko pod Policami czy zaciągnięte kredyty przeznaczyć na bieżące potrzeby czy na infrastrukturę czy mieszkania komunalne sprzedawać za 1% czy za 10% to sa właśnie interesy Szczecina albo raczej interesy mieszkańców Szczecina a wszystko to jest właśnie polityką tylko bardzo naiwniutki chłopczyk popierany zresztą przez stare wygi dla ich koniunkturalnych interesików może takie tekściki puszczać Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_matylda Re: Do radnego Litwińskiego 12.06.04, 16:55 Popieram odbudowe baszty! Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Na razie tyle: 14.06.04, 10:30 Trwają jeszcze prace archeologiczne zmierzające do odsłonięcia reszty pozostałości po baszcie.Inwestor powinien dziś doręczyć - jeśli już tego nie zrobił - aneks do projektu budowlanego, ktróry uwzględniał będzie nową sytuację. W gre wchodzą zmiany w konstrukcji przyziemia (w tym palowanie). Nie rozstrzygnięta jest jeszcze kwestia ekspozycji fundamentów baszty, które z pewnością zostaną zachowane. Tak jak przewidywałem zgromadzenie wszelkich danych do podjęcia racjonalnej decyzji potrwa kilkanaście dni. Będę się temu przyglądał i dzielił istotnymi informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: podbijam, bo temat interesujacy n/txt 21.06.04, 13:44 przeczytałam na tym forum (w innych wpisach), że inwestor chce zalać czy już zalał teren betonem? Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: Do radnego Litwińskiego 22.06.04, 15:59 Nic nowego nie zdecydowano. Inwestor nie zalewa niczego betonem, co najwyżej krew go zalewa, że nadal nie ma konkretnej decyzji. Sprawa leży w gestii Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, który o ile rozumiem ( sądząc po relacjach dot. ostatnich dni )zmierza do najdalej idącej korekty projektu budowlanego i w konsekwencji stałej ekspozycji pozostałości po baszcie. Miasto niestety nie ma wpływu na to postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś