benwit 28.04.12, 17:56 operator naliczył mi rozmowę 60 min w roamingu, która nigdy nie miała miejsca. Odwołania, tłumaczenia nie skutkują. W drodze dobrej współpracy darowano mi 30,00zł. Proszę poradzić co mam dalej robić !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vlad.H. Re: Operator Play24 IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 28.04.12, 18:10 rzecznik praw konsumenta, jesli to nie pomoze to idz do sadu - zaplacic i tak musisz i ogolnie moja rada to dac sobie spokoj z gownianym operatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX4Ever Re: Operator Play24 IP: *.globalconnect.pl 28.04.12, 18:12 Przenieść numer. Skoro Play oszukuje klientów w tak bezczelny sposób manifestując w ten sposób swoją do nich pogardę, pozostawanie w tej sieci jest nierozsądne. Bez protestów, bez krzyku i jałowych dyskusji spokojnie przeniesc sie do innego operatora. Jakiego? Nie wiem, ale znajomi na pewno podzielą się uwagami na temat swoich operatorów. Wybrac sieć, zostawic numer i po krzyku. Skoro pograli w taki sposób robiac to z pełna świadomoscią, pewnie na tym nie poprzestaną. I na pewno takich jeleni znaleźli setki zasilajac swój budżet technika "ziarnko do ziarnka" i mają na premie. Ja mam telefon w T-Mobile. Nie jest przecudnie, ale takie jazdy sie nie zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Operator Play24 IP: *.play-internet.pl 29.04.12, 16:47 ,,,,,,/..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Operator Play24 IP: *.play-internet.pl 29.04.12, 17:12 Naliczenie opłat roamingowych nie wynika ze złej woli tego, czy innego operatora, tylko z faktu, że karta SIM zalogowała się w sieci obcego operatora i wykonywano z niej lub odbierano za jej pośrednictwem połączenia, wysyłano SMS-y, korzystano z transmisji danych itp. Na terenach przygranicznych polecam ręczny wybór sieci: bez zgody uzytkownika karta nie zaloguje się w innej niż własna sieć. Dobrze jest wyłączyć pocztę głosową (sam fakt dodzwonienia się na pocztę abonenta, którego karta jest zalogowana w sieci obcego operatora skutkuje naliczeniem opłat) lub generalnie przekierowania (ustawione często nieświadomie na znane, nieznane lub nieistniejące numery), sprawdzić ustawienia poczty elektronicznej - jeżeli ktoś korzysta z konta pocztowego za pośrednictwem telefonu - bo jezeli w macierzystej sieci telefon automatycznie ściąga pocztę, to broblemu nie ma, ale będąc zalogowanym w obcej sieci powoduje naliczanie opłat (z czego możemy sobie nie zdawać sprawy). Na koniec: operator nie może ponosić i nie ponosi odpowiedzialności za brak umiejętności obsługi aparatu lub niewiedzę abonenta. Każdy może powiedzieć: nie korzystałem z telefonu za granicą (w Polsce też można się zalogować w sieci niemieckiej...). Propozycje zmiany operatora wynikają z niewiedzy na temat funkcjonowania telefonii komórkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jakostary Re: Operator Play24 29.04.12, 17:39 Z treści wynika,że jesteś PLAY-owcem.Dużo tu wyjaśniłeś,tyle,że znów w jedną stronę-broniąc własnej dupy.Powiedz mi ilu klientom,przy podpisywaniu umowy (zwabionym ładnym i tanim gadżetem pt.telefon) mówicie te wszystkie przedstawione powyżej zasady działania.A tak swoją drogą,mam telefon w innej sieci i tam przez tyle lat nie miałem cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benwit Re: Operator Play24 IP: *.play-internet.pl 29.04.12, 18:33 Panie gościu, kilkanaście lat mieliśmy telefony u operatora w Plusie i nigdy nie mieliśmy takich problemów. W PLEY może trzeba kończyć fakultet z obsługi telefonu? Skandal!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Operator Play24 IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 29.04.12, 18:43 Oczywiscie ze operator ponosi odpowiedzialnosc za to ze jego sygnal jest w Polsce slabszy niz sygnal operatora zagranicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
emen-is-me Re: Operator Play24 29.04.12, 21:39 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > Oczywiscie ze operator ponosi odpowiedzialnosc za to ze jego sygnal jest w Pols > ce slabszy niz sygnal operatora zagranicznego. No. Ponosi. Tylko który? Może ten, który ma silniejszy sygnał? BTW - zdarzało mi się dzwonić "przez Niemcy" podczas pobytu w Międzyzdrojach - czyli niezbyt blisko granicy. Moją siecią macierzystą był wtedy Orange. Co do uwag niektórych przedmówców, że mieli telefony u innych operatorów i nie mieli wtedy takich problemów - być może wynikało to z "inności" aparatów. Współczesne na dużo większą skalę "samodzielnie" korzystają z internetu. Z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Operator Play24 IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 29.04.12, 22:45 Problemem jest ze telefon szuka najlepszych warunkow - dziwne ze niemieccy operatorzy maja taka infrastrukture ktora daje sygnal lepszej jakosci niz infrastruktura polskich operatorow w Polsce. Oczywiscie inna sprawa jest samo oprogramowanie w telefonie ktore nie powinno obic roamingu w sytuacji gdy dostepny jest sygnal operatora krajowego nawet gorszej jakosci - ale nikomu nie zalezy na tym - jesli dodac do tego ze w Polsce prawo konsumenta sa nagminnie lamane (przy aprobacie panstwa) to mamy wlasnie takie sytuacje jak ta ktora zaczela watek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Operator Play24 IP: *.play-internet.pl 29.04.12, 23:05 1. Nie jestem żadnym "playowcem", tyko świadomym użytkownikiem, który nie udaje głupi-mądrego specjalisty zaniem nie przeczyta regulaminu, umowy i instrukcji aparatu telefonicznego. Telefon nie posiada opcji wyłączenia mózgu - o czym niektórzy zapominają... 2. Operator ponosi odpowiedzialność za to, że inna sieć ma mocniejszy sygnał i lepsze pokrycie? A ty ponosisz odpowiedzialność za to, że sąsiad lepiej od Ciebie prowadzi samochód a kolega lepiej gra od Ciebie brydża? Tak jesteś winny... 3. Oprogramowanie jest w telefonie, tylko telefon trzeba umieć obsługiwać (patrz punkt 1). Każdy telefon ma możliwość ręcznego wyboru sieci, o czym pisałem powyżej. Jadę np. do Swinoujścia pod granicę i ustawiam, co trzeba, a nie narzekam, że telefon nie ma oprogramowania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benwit Re: Operator Play24 IP: *.play-internet.pl 30.04.12, 08:40 Mnie zastanawia jedno, dlaczego miała to być rozmowa trwająca 1 godz. jak ja nie rozmawiam i nigdy nie rozmawiałam 1 godzinę przez telefon komórkowy. Tego nie mogę zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Operator Play24 IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 30.04.12, 10:48 masz biling? pelny - napisales reklamacje? zazadales pelnego raportu z logowania do BTS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Operator Play24 IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 30.04.12, 10:46 > 1. Nie jestem żadnym "playowcem", tyko świadomym użytkownikiem, który nie udaje > głupi-mądrego specjalisty zaniem nie przeczyta regulaminu, umowy i instrukcji > aparatu telefonicznego. Telefon nie posiada opcji wyłączenia mózgu - o czym nie > którzy zapominają... Swiadomie to ty mozesz co najwyzej zaplacic rachunek - o tym co siedzieje w telefonie i na co masz wplyw masz nikle pojecie. > 2. Operator ponosi odpowiedzialność za to, że inna sieć ma mocniejszy sygnał i > lepsze pokrycie? A ty ponosisz odpowiedzialność za to, że sąsiad lepiej od Cieb > ie prowadzi samochód a kolega lepiej gra od Ciebie brydża? Tak jesteś winny.. Oczywiscie ze operator jest winny ze na terenie Polski nie potrafi zapewnic jakosci uslug na poziomie nie gorszym niz operator w kraju sasiadujacym, jak to jest ze niemiecki operator ma wyzszy poziom sygnalu i zapewnia wyzsza jakosc uslug niz operator w Polsce - zwlaszcza w ujeciu takim ze przy granicy po stronie Niemiec zyje moze kilkanascie - do 50 tysiecy ludzi a po naszej stronie cos kolo 200 tysiecy - to komu ma zalezec bardziej na wyzszej jakosci sygnalu? Problemy z przelaczaniem miedzy BTS obserwuje zawsze kiedy jestem w Polsce - na zachodzie NIE MA takiego problemu. > 3. Oprogramowanie jest w telefonie, tylko telefon trzeba umieć obsługiwać (patr > z punkt 1). Każdy telefon ma możliwość ręcznego wyboru sieci, o czym pisałem po > wyżej. Jadę np. do Swinoujścia pod granicę i ustawiam, co trzeba, a nie narzek > am, że telefon nie ma oprogramowania.... Co nie zawsze dziala - vide moja wypowiedz ze malo wiesz o oprogramowaniu w telefonie. Wiem ze mozna wlaczyc opcje wyboru recznego operatora, zawsze mam aktywna reczny wybor operatora, jestem na Osowie, chodze sobie po lesie w okolicach bodajze Polany Harcerskiej, bach dostaje SMS o cenie uslug w Niemczech, sprawdzam raz jeszcze, wybor reczny operatora OK, jest, no i 5 minut pozniej znow laduje w u operatora niemieckiego potwierdzone sms. To zdarza sie tylko w Polsce a ja nie zamierzam sam pisac softu na telefon bo raz ze za to bierze kase producent telefonu i operator a dwa i tak nie mam dokumentacji do elektroniki telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Operator Play24 IP: *.play-internet.pl 03.05.12, 19:02 Ja też miałem problemy z Playem. Udzielają dużych promocji a potem brakuje w kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Operator Play24 IP: *.play-internet.pl 06.05.12, 17:52 ///////....... Odpowiedz Link Zgłoś