swarozyc 11.08.04, 20:27 Biedota pojechala do Niemiec oddawac? a co na to katolicki solidaryzm spoleczny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozbojnik_rumcajs Re: Brakuje krwi 11.08.04, 20:52 a slyszalem ze tam nie placa za nasza krew bo przeciez dla nich jestesmy podludzmi a moze by u nas zaczac placic ( 100 pln za 250 ml) katolicki solidaryzm spoleczny a moze by tak katoliccy ksieza i zakonnicy i zakonnice zaczeli oddawac krew w imie milosci blizniego Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Brakuje krwi 11.08.04, 20:55 W niemczech i szwecji nie placa; zaraz roznego rodzaju swiry i chora biedota stala w kolejce chcac sprzedac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: Brakuje krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 10:20 jedno mnie interesuje czy w niemczech byl jakis przypadek ze osoba oddajaca krew zarazila sie HIV'em ? bo o ile sie nie myle u nas cos takiego bylo ... (bladzic jest rzecza ludzka) Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Brakuje krwi 12.08.04, 10:25 Zarazić się możesz równie dobrze przy pobraniu krwi do badania...chociaż trudno mi to sobie wyobrazić. A poza tym nie rozsiewaj plotek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: Brakuje krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:17 nie rozsiewam tylko sie pytam ! ale jak juz wdepnolem to zobaczmy na google.pl wpisujemy haslo: krwiodawca zakażony i mamy wyniki --- www.solidarnosc.gda.pl/magazyn/archiwum_ms/magazyn11_01/magazyn11_01_03.htm ww2.tvp.pl/tvppl/View?Cat=119&id=5538--- hm nie jest to hiv, ale cos tam bylo, oprocz plotki Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Brakuje krwi 12.08.04, 11:26 A co było oprocz plotki, bo nic nie znalazłam? a jak juz wspomniałam zarazić się w takim razie można oddając krew do badania, albo podczas operacji, bo np. ktoś kto oddawał krew nie wypelnił uczciwie ankiety. A wiadomym jest, że są choroby, które rozwijają się długo i nie wszystko można wykryć od razu.Stąd apel do uczciwości ludzi.W takim układzie większe ryzyko stoi po stronie osoby która taka krew dostaje...nie widzę sposobu na zarażenie się, gdy uzywane są strzykawki jednorazowe.. Nie zauważyłeś,że życie tego Pana opisane jest dość dziwnie? Powiedziałabym..tendencyjnie? Drugi link nie działa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: Brakuje krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:32 ww2.tvp.pl/tvppl/119,199910285538.strona a co ty na to ? sad sie pomylil ? i dał biednemu pomylic ? /nie posadzaj o plotki Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Brakuje krwi 12.08.04, 11:57 Strasznie mało informacji...wiec komentować nie bede...poza tym bardzo stara wiadomosc (1999r.)-od tego czasu inny sad mogl wydac inny wyrok. I caly czas powtarzam-nie chcesz to krwi nie oddawaj. A najlepiej nie zgadzaj sie na to, by w razie wypadku czy choroby lekarze dawali Ci krew, nie badaj jej, nie szczep się i nie jezdzij autobusami (w Gdansku jacys debile biegali ze strzykawkami i szantazowali ludzi)-wtedy moze bedziesz bezpieczny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: Brakuje krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 12:18 > Strasznie mało informacji...wiec komentować nie bede...poza tym bardzo stara > wiadomosc (1999r.)-od tego czasu inny sad mogl wydac inny wyrok. to nie moja wina ze tak malo informacji > strzykawkami i szantazowali ludzi)-wtedy moze bedziesz bezpieczny.. ja sie czuje bezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Brakuje krwi 12.08.04, 12:23 no to dobrze, że się czujesz bezpiecznie.ja też dlatego krew oddaję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Brakuje krwi 11.08.04, 20:53 ja mam 0 Rh -, ale nie dam. Zakazona bakcylem protestancyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maleńka Re: Brakuje krwi IP: *.szczecin.mm.pl 11.08.04, 21:35 raczej zarażona bakcylem debilizmu Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Brakuje krwi 11.08.04, 21:40 a ty spod jakiego kamienia wylazlas kruszynko? Zmiataj z powrotem i siedz tam cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maleńka Re: Brakuje krwi IP: *.szczecin.mm.pl 11.08.04, 21:51 to już nie od Ciebie zależy swarożku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Pażdzioch Re: Brakuje krwi IP: *.ksiazat.v.pl 11.08.04, 21:52 zostaw pytania swarożyc. ona może się na tym znać. pozdrawiam serdecznie!m.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nike Re: Brakuje krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 06:45 Dziwię się,że na tak poważny i dotkliwy dla niektórych ludzi temat , wypowiadają się "znieczuleniowcy" nie mający pojęcia, a i doświadczeń związanych z mozliwością utraty własnego życia albo kogos bliskiego. Nadomiar tego, swoją opinię zaczynaja od osądzania innych, zamiast w pierwszej kolejności odpowiedzieć sobie na pytanie: co "ja" zrobiłem w tej sprawie.I nieważne czy ktoś jest księdzem, protestantem, czy zakonnicą tylko ważne jest, na ile jestem w stanie sprostać problemowi, który może spotkać również mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saana Re: Brakuje krwi IP: *.tz.ar.szczecin.pl 12.08.04, 11:32 glupich nie sieja, sami sie rodzą. poczekajmy az ty bedziesz potrzebowala pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOGDAN Re: Brakuje krwi IP: 80.48.150.* 12.08.04, 06:37 TO SĄ SKUTKI GŁUPOTY PANA MINISTRA ZDROWIA. BO ODEBRAŁ PRZYWILEJE ZASŁUŻONYM DAWCOM KRWI .TAKIE JAK DARMOWE LEKI,SANATORJA ,BEZ KOLEJKI DO LEKAŻA IW APTECE APONATTO KREW MARNUJE SIĘ WYSYŁAJĄC ZAGRANICE .A PAN MINISTER PRACY ODEBRAŁ JEDEN DZIEN WOLNEGO W DNIU ODDANIA SAMI NIECH JEDZĄ TĄ CZEKOLADE ZA DZIESIĘĆ ZŁ ISTARĄ BUŁKEZA TRZYDZIEŚCI GROSZY .NIECH ODDADZĄ TE PRZYWILEJE TO BĘDZIE KRWI POD DOSTATKIEM Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Brakuje krwi 12.08.04, 10:24 A jaki to minister odebrał dzień wolny? Moze poczytaj kodeks pracy Bogdanku! Ja oddałam krew w piątek i miałam dłuższy weekend, bo wolne przysługuje każdemu kto się zgłosi do Punktu Krwiodawstwa. Koszt dojazdu PKSem i PKP również zwracają. Pozdrawiam i gorąco namawiam do oddania krwi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuna Re: Brakuje krwi IP: *.arkonskie.v.pl 13.08.04, 14:47 W rzeczywistości najwięcej krytyków oddawania krwi jest wśród osób, które najzwyczajniej w świecie boją się igły... Oddawanie krwi nie boli, a organizm dostaje takiego kopniaka, że można góry przenosić. To lepsze niż tradycyjne używki :-) Dołączam się do apelu o oddawanie krwi Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Brakuje krwi 16.08.04, 08:08 Dokładnie tak!!!! Njalepszy z tego wszystkiego jest kopniak:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riki Re: Brakuje krwi IP: 217.144.243.* 12.08.04, 09:31 Brakuje bo Stacji Krwidawstwa nie zalezy na pobraniu od dawcow. Mam 0Rh+ ale jak sie w stacji okazalo niemoge byc dawca bo lyknalem kilkanascie lat temu dwie tabletki z hinina. To jakas paranoja, kto lubi tonic przyswaja tego wiecej anizeli ja i moze byc dawca bo nienazywa sie to lekiem przeciw malarii. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Brakuje krwi 12.08.04, 11:22 ja nie mogę być dawcą bo kilka lat temu zrobiłam tatuażyk i nikt nie chce uwierzyć, że klilka ta temu. okres "karencji" wynosi dwa lata. nawet zaświadczenia od tatuatora ich nie przekonały:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rozbojnik_rumcajs tatuazyk? 12.08.04, 15:01 to jestes towar wybrakowany - ze skaza Odpowiedz Link Zgłoś
rozbojnik_rumcajs Re: tatuazyk? 12.08.04, 16:40 etui sie z czasem niszczy co bedzie po 40stce w tym wzpadku ciezko o wymiane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maleńka Re: tatuazyk? IP: *.szczecin.mm.pl 12.08.04, 22:30 rozbójniku etui po 40-stce będzie jeszcze długo ok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuna Re: Brakuje krwi IP: *.arkonskie.v.pl 13.08.04, 14:50 ja mam (wlasciwie mialam) tatuaż od 6 lat i nie bylo problemu. w ankiecie jest napisane, ze 12 miesiecy, nie 2 lata. widzialam kilku dawcow z tatuazami i tez nie mieli problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Brakuje krwi 16.08.04, 13:53 może mój za ładny albo zbyt jaskrawy więc wygląda na świeży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia K Re: Brakuje krwi IP: 212.160.165.* 13.08.04, 08:29 Oprócz wszystkiego, co już napisali internauci, jest jeszcze jedna bardzo przyziemna przyczyna, dla której tak trudno o krew. Chodzi o godziny pracy Stacji Krwiodawstwa. Po przeczytaniu tego artykułu zadzwoniłam po konkretne informacje i okazało się, że Stacja pracuje w dni powszednie tylko do 13.00 a w soboty do 11.00. Dla osoby pracującej jest to wielkie utrudnienie. Być może jest szansa na dzień wolny, ale nikt o tym rzetelnie nie informuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Brakuje krwi 13.08.04, 11:50 Jak juz pisalam szansa jest i to duza-wynika z Kodeksu Pracy. A fakt-godziny sa bardzo kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: Brakuje krwi IP: *.vx.pl / *.vx.pl 16.08.04, 14:23 LUDZIE CZY WY NIE WIDZICIE, ŻE KREW JEST POBIERANA I ODDAWANA KOSMITOM?? NIE DAJCIE SIE OGLUPIĆ, KOSMICI CHCĄ NASZEJ KRWI ;-) Odpowiedz Link Zgłoś