IP: 213.155.191.* 01.09.04, 15:05
Po raz pierwszy zakładnikami zostają dzieci, to świadczy o tym, że czeczeńscy
bojownicy są zdesperowani i terrorem i strachem chcą zmusić Rosję do zmiany
polityki na Kaukazie - mówi Radiu ZET Maciej Falkowski z Ośrodka Studiów
Wschodnich.

Jak dla mnie to świadczy to jedynie o tym, ze to zwykli bandyci którzy przy
pomocy dzieci chca załatwiac swoje sprawy. To najczystrzej klasy qrestwo, a
pan Falkowski to zwykły idiota, któremu rusofobia odebrała rozum.
Obserwuj wątek
    • Gość: eg Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 15:07
      jak ruscy morduje w czeczeni cale rodziny to wtedy jest ok
      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 01.09.04, 15:21
        Nie nie jest OK. Ale to nie znaczy, że porywanie rosyjskich dzieci jest OK i
        tłumaczenie, ze to w jakimś celu.
      • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 09:27
        Żaden bandytyzm nie powinien usprawiedliwiać innego bandytyzmu
    • skuter70 Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:15

podobno jak rosjanie nawalali z czolgow to ich pociski omijaly szerokim lukiem,
      dzieci, kobiety, statcow i cywilow
      • swantevit Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:18
        oj Skuter cos straciles dawny pazur...
        Za male cisnienie w oponach?!..:-)
        • absztyfikant Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:23
          Nie ma jottki, wiec sie chlop nie ma dla kogo starac...
          • swantevit Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:25
            niby tak, ale zeby zaraz tak lekcewazyc reszte kumpli...
            • absztyfikant Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:26
              Brak kobiety.. Ot i cala tajemnica.
              • swantevit Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:29
                widocznie bal sie ostro wypowiedziec o tej zenadzie...
                to taki wrazliwy typ.
              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 01.09.04, 15:31
                Was na prawdę to nie rusza? Porwno ok 200 dzieci! A wy to qrwa tłumaczycie, że
                przecież dorośli Rosjanie strzelali. Co to qrwa jest? Matrix??
      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 01.09.04, 15:24
        O tak! To że strzelali Rosjanie to jest usprawiedliwienie. Polskie kule w Iraku
        tez omijają dziatwę. Co powiesz gdy irakijczycy porwą 200 polskich dzieci?
        • skuter70 Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:31
          Gość portalu: XYZ napisał(a):

> O tak! To że strzelali Rosjanie to jest usprawiedliwienie.

ja wiem, ze lepiej jest "cierpiec zlo niz czynic zlo"
          ale to dosc utopijna zasada

> tez omijają dziatwę. Co powiesz gdy irakijczycy porwą 200 polskich dzieci?

to nie irakijczyzy zaczeli z nami wojne tylko my z nimi
          jesli porwa, to kwasniewski i reszta, ktora zadecydowala o tej wojnie powinni
          sie honorowo powywieszac
          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 01.09.04, 15:32
            Ty sie powieś
            • swantevit Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:35
              Ty sie powieś
              '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
              ja bym tak nawet do rado i malkiego nie powiedzial...((:-
              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 08:10
                Za to bez mrugnięcia usprawiedliwiasz morderców zabijających dzieci tym, że
                dzieci sa z Rosji. Kto gorszy?
            • skuter70 Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:37

no wytlumacz dlaczego wzrusza cie gdy czeczency biora zakladnikow
              a nie przejmujesz sie gdy gigantyczna potega militarna rozpieprza w pyl inny
              narod

"silnemu wolno wiecej"?
              • swantevit Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:38
                widze skuter ze wyraznie mnie lekcewazysz...(:-
                chyba przylacze sie do zyczen x-a...
              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 08:13
                Przejmuje się. Tak samo jak Rosja niszczy Czeczenię, tak my z Amerykanami
                zniszczyliśmy Irak. To nie jest jednak usprawiedliwienie do tego, żeby mordować
                dzieci. Rosyjskie, polskie, irackie czy amerykańskie... A tłumaczenie się
                zbrodniami dorosłych Rosjan, to jest ochydne. Przypominają mi się wypowiedzi
                nazistowskich morderców: "przeciez to byli Żydzi". Masz dzieci?
                • skuter70 Re: ŻENADA! 02.09.04, 08:26

> Przejmuje się. Tak samo jak Rosja niszczy Czeczenię, tak my z Amerykanami
                  > zniszczyliśmy Irak. To nie jest jednak usprawiedliwienie do tego, żeby
                  mordować
                  > dzieci.

wcale nie twierdze, ze to jest usprawiedliwienie
                  twierdze, ze jak jest wojna to jest to z reguly bestialstwo obu stron, wiec
                  potepianie tylko jednej z nich jest paranoja

> Rosyjskie, polskie, irackie czy amerykańskie... A tłumaczenie się
                  > zbrodniami dorosłych Rosjan, to jest ochydne. Przypominają mi się wypowiedzi
                  > nazistowskich morderców: "przeciez to byli Żydzi".

chyba sam nie wiesz co chciales tu powiedziec

>Masz dzieci?

a co to za roznica dla dziecka czy zginie w zamachu terrorystycznym czy ktos mu
                  rypnie na glowe bombe zapalajaca z nowoczesnego samolotu?
                  • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 09:08
                    wcale nie twierdze, ze to jest usprawiedliwienie
                    > twierdze, ze jak jest wojna to jest to z reguly bestialstwo obu stron, wiec
                    > potepianie tylko jednej z nich jest paranoja

O ile wiem Rosjanie nie porywaja i nie mordują czeczeńskich dzieci. Czeczeńcy
                    zaś porywaj i mordują rosyjskie. A tłumaczenie, że to wina Rosjan to qrestwo.
                    Ghandi pogoniuł Brytyjczyków bez rajdów na brytyjskie szkoły podstawowe.
                    • skuter70 Re: ŻENADA! 02.09.04, 12:49

> O ile wiem Rosjanie nie porywaja i nie mordują czeczeńskich dzieci.

ile dotad zamordowali czeczency a ile rosjanie?

Czeczeńcy
                      > zaś porywaj i mordują rosyjskie. A tłumaczenie, że to wina Rosjan to qrestwo.

ty masz klopoty z czytaniem

> Ghandi pogoniuł Brytyjczyków bez rajdów na brytyjskie szkoły podstawowe.

no wlasnie
                      a rosjanie jakos nie chca stosowac metod gandiego
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:13
                        Co to człowieku ma do rzeczy? Bandyci mordują dzieci. I to jest cały momentarz.
              • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 09:32
                Jak możesz porównywać takie kwestie, zamach bandytów porywających dzieci z
                operacją w Iraku. Odstaw lepiej to co bierzesz bo szkodzi...

Żadna potęga militarna nie rozpieprza w pył innego narodu? O czym ty w ogóle mówisz?
                • skuter70 Re: ŻENADA! 02.09.04, 12:46
                  Gość portalu: Normalny napisał(a):

> Jak możesz porównywać takie kwestie, zamach bandytów porywających dzieci z
                  > operacją w Iraku.

masz racje
                  trudno porownywac atak na kilka osob z podbijaniem calego narodu

> Odstaw lepiej to co bierzesz bo szkodzi...

inwektywy to swietny argument

potem jeszcze sa piesci
                  • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 13:02
                    Przepraszam za jedno zdanie, nie powinno było paść - uniosłem się w ferworze
                    dyskusji...

Tylko powiedz mi gdzie Ty widzisz podbijanie całego narodu?
                    Czy myślisz że wojna w Iraku ma na celu podbicie kogokolwiek?
                    "Atak na kilka osób" = zamach terrorystyczny z udziałem 300 zakładników, po
                    prostu jestem załamany.

Nie wiem dlaczego tak robisz ale dolprawdy rozumiem że można popierać
                    niepodległościowe ambicje Czeczenów ale żeby popierać ten sposób walki
                    politycznej. I od razu nie mów mi że Rosjanie są tacy sami tylko w innym
                    miejscu, bo to nie ma nic do rzeczy. Bandytyzm nie może być zwalczony bandytyzmem.

Wiesz jaka będzie odpowiedz Rosjan po tym zamachu? Spróbuj ją przewidzieć, ile
                    kolejnych osób będzie ciepieć i tak dalej w kółko w spirali nienawiści i
                    zabijania...

• skuter70 Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:38

> Tylko powiedz mi gdzie Ty widzisz podbijanie całego narodu?
                      > Czy myślisz że wojna w Iraku ma na celu podbicie kogokolwiek?

w zasadzie ma na celu kontrole pol naftowych

> "Atak na kilka osób" = zamach terrorystyczny z udziałem 300 zakładników, po
                      > prostu jestem załamany.

naprawde nie widzisz roznicy w skali?????

> Nie wiem dlaczego tak robisz ale dolprawdy rozumiem że można popierać
                      > niepodległościowe ambicje Czeczenów ale żeby popierać ten sposób walki
                      > politycznej.

rwa mac!!!!!
                      zacytuj mi w ktorym momencie poparlem ten sposob walki

napisalem wprost:

"wcale NIE twierdze, ze to jest usprawiedliwienie
                      twierdze, ze jak jest wojna to jest to z reguly bestialstwo OBU stron"

nazwanie tego "bestialstwem" uwazasz za poparcie????????

roznica miedzy nami jest taka , ze ja potepiam obie strony konfliktu i nie
                      widze roznicy w morderstwie dokonanym przez ubranego w mundur regularnej armii
                      najezdzce a morderstwem dokonanym przez "partyzanta" "bandyte" "bojownika" czy
                      jak tam go sobie nazwiemy

prawde mowiac regularna armiia wielkiego mocarstwa ma o wiele wieksze "pole do
                      popisu" wiec jest bardziej godna potepienia

> Wiesz jaka będzie odpowiedz Rosjan po tym zamachu? Spróbuj ją przewidzieć, ile
                      > kolejnych osób będzie ciepieć i tak dalej w kółko w spirali nienawiści i
                      > zabijania...

zgadza sie
                      taki scenariusz byl oczywisty od samego poczatku

od razu wyjasniam, ze takie stwierdzenie faktu nie oznacza, ze to popieram, ze
                      to mnie cieszy czy cos tam innego sobie zaraz wymyslicie
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:43
                        nazwanie tego "bestialstwem" uwazasz za poparcie????????

Nie. Relatywizowanie bestialstwa mozna nazwać poparciem.

• loopeek Re: ŻENADA! 04.09.04, 13:40
                        >roznica miedzy nami jest taka , ze ja potepiam obie strony konfliktu i nie
                        >widze roznicy w morderstwie dokonanym przez ubranego w mundur regularnej armii
                        >najezdzce a morderstwem dokonanym przez "partyzanta" "bandyte" "bojownika" czy
                        >jak tam go sobie nazwiemy

Przeczytaj swoj pierwszy post w tym watku. Ja nie widze w nim potepienia dla
                        terrorystow, tylko atak na Rosje.
                        Tyle chcialem powiedziec.
                        Wnioski wyciagnij sam.
                        Pozdrawiam.
            • tuner Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:10

> Ty sie
              powieś
              O!Właśnie forumowemu idiocie zabrakło argumentów!
              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:27
                Lepszy brak argumentów, niz twoje argumentuy tłumaczące "przyczyny" mordowania
                dzieci. Lecz się, z nienawiści...
                • tuner Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:37

> Lepszy brak argumentów, niz twoje argumentuy tłumaczące "przyczyny"
                  mordowania
                  > dzieci. Lecz się, z
                  nienawiści...
                  NIGDY NIE UŻYŁEM ŻADNYCH ARGUMENTÓW TŁUMACZĄCYCH PRZYCZYNY MORDOWANIA
                  DZIECI.XYZ!PRZESTAŃ KŁAMAĆ!
                  • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:40
                    "Polska nie prowadzi wieloletniej okupacji Iraku,nie morduje
                    tysięcy irackich obywateli,nie uważa Iraku za swoją własność , nie burzy
                    irackich miast,nie dokonuje czystek etnicznych.Natomiast Rosja-prowadzi takie
                    działania względem Narodu Czeczeńskiego".

Połącz kontekst. Nie zakrzyczysz własnej nienawiści.
                    • tuner Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:47
                      Napisałem to,by pokazać,że Twoje porównanie Polski do Czeczenii jest
                      idiotyczne.Nie usprawiedliwiam terroryzmu i brzydzę się nim,daleko bardziej niż
                      Twoimi kłamstwami,które na ym forum zostały WIELOKROTNIE zdemaskowane i
                      ośmieszone.Naprawdę,po raz kolejny,robisz z siebie durnia,XYZ.
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:50
                        Ja porównałem Polskę do Rosji, a Irak do Czeczeni. Ale twój zaślepiony
                        nienawiścią mózg nie zauważył różnicy. Ty nie myślisz. Ty nienawidzisz. I
                        wydaje ci się, że krzykiem i inwektywami to zmienisz. Napisałeś co napisałeś.
                        Ocene zostawiam innym
          • swantevit Re: ŻENADA! 01.09.04, 15:33
            skuter70 napisał:
            kwasniewski i reszta, ktora zadecydowala o tej wojnie powinni sie honorowo
            powywieszac
            ''''''''''''''''''''''''''''''
            Jak ty mozesz tak o prezydencie wszystkich polakow pisac?!

PS jestes pewien ze kwach wiec co to jest honor?
          • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 09:29
            My nie zaczeliśmy żadnej wojny z Irakijczykami, lecz z reżimem który niewolił
            społeczeństwo Iraku.
            • skuter70 Re: ŻENADA! 02.09.04, 12:27

telewizja to wielka sila!

• tuner Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:08

> O tak! To że strzelali Rosjanie to jest usprawiedliwienie. Polskie kule w
          Iraku
          >
          > tez omijają dziatwę. Co powiesz gdy irakijczycy porwą 200 polskich
          dzieci?

Porównanie z Polską jest XYZ kompletnie idiotyczne,nieuprawnione i
          demagogiczne.Polska nie prowadzi wieloletniej okupacji Iraku,nie morduje
          działania względem Narodu Czeczeńskiego.Dlatego strzeliłeś kulą w płot-czyli
          jak zwykle.
          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:25
            Czego mozna się było spodziewać po czarnej dziurze. Takiego właśnie postu.
            Porwano dzieci, ustawiono je jako zywe tarcze, kilkoro zamordowano, a forumowy
            mędrek deliberuje na temat kwestii geopolitycznych. Uzasadnianie mordowania
            dzieci czymkolwiek jest właśnie na poziomie intelektualnym tunera vel rrado vel
            blackexita. Mnie nie obchodzi czym się kieruja ci mordercy. Dla takich działań
            nie ma żadnych usprawiedliwień. I nie wiem jak bardzo bedziesz wyzywał mnie od
            idiotów nie zmieni to faktów. Mordują dzieci, a ty szukasz dla tej zbrodni
            wytłumaczenia.
            • tuner Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:30
              Otóż nieprawda-znowu!XYZ ja nie szukam usprawiedliwienia dla morderców.Ja tylko
              napisałem,że użyte przez ciebie argumenty są demagogiczne i wyjątkowo
              głupie.Proponuję żebyś przestał kłamać.
              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:35
                Ściemaniaj do woli. Wszyscy widza co napisałeś. Nienawiść ztruwa ci głowę.
                • tuner Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:42

> Ściemaniaj do woli. Wszyscy widza co napisałeś. Nienawiść ztruwa ci
                  głowę.

Przeczytaj więc jeszcze raz.może zrozumiesz.A co do nienawiści,to
                  jakbym mógł Ciebie nienawidzić?Jesteś zbyt nieistotny.Smiecie wyrzucam do
                  zsypu,i nie odczuwam do nich nienawiści.Mogę co najwyżej poswięcić ci więcej
                  uwagi i wodę za tobą spuścić,kłamco.
                  • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 13:47
                    Po co te nerwy? Śmieć wyprowadził cie z równowagi? Tak jak rodzice tych
                    małych "smieci"? Taka sam nienawiść, która zatrówa ci mózg, wysyła do Czeczenii
                    zbrodniarzy i ta sama nienawiść wysyły czeczeńskich zbrodniarzy do rosyjskich
                    szkół.
                    • tuner Re: ŻENADA! 02.09.04, 13:54
                      Idę pociągnąć za łańcuszek.Cześć XYZ!!!Miłego rejsu i wpadnij w tygodniu.
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 14:01
                        Contra facta non valent argumenta
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 14:56
                        "Polska nie prowadzi wieloletniej okupacji Iraku,nie morduje
                        działania względem Narodu Czeczeńskiego."

Im to powiedz:
                        info.onet.pl/16453,0,0,1,galeria.html
                        • tuner Re: ŻENADA! 03.09.04, 09:57

> "Polska nie prowadzi wieloletniej okupacji Iraku,nie morduje
                          > tysięcy irackich obywateli,nie uważa Iraku za swoją własność , nie burzy
                          > irackich miast,nie dokonuje czystek etnicznych.Natomiast Rosja-prowadzi takie
                          > działania względem Narodu Czeczeńskiego."
                          >
                          > Im to
                          powiedz:

A co za różnica komu?Przecież to prawda.Po prostu znowu palnąłeś
                          głupstwo.
                          > info.onet.pl/16453,0,0,1,galeria.html
                          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 10:09
                            Myślisz, że jak tysiąc razy napiszesz o "glupstwach" to coś zmieni? Nic nie
                            zmieni. Tłumaczysz morderców i tyle. Gadaj zdrów.
                            • tuner Re: ŻENADA! 03.09.04, 10:17

> Myślisz, że jak tysiąc razy napiszesz o "glupstwach" to coś zmieni? Nic nie
                              > zmieni. Tłumaczysz morderców i tyle. Gadaj
                              zdrów.
                              Nie tłumaczę morderców.Jestem zdecydowanie przeciwny takim
                              działaniom.Uważam,że nie ma usprawiedliwienia dla terroryzmu.Mój wpis nie
                              odnosiłsię do morderców,tylko do tego,że podany przez Ciebie przykład był
                              kompletnie idiotyczny-bo taki był.Zrobiłeś z siebie durnia,a teraz usiłujesz
                              odwrócić uwagę,pisząc,że kogoś popieram.To typowy dla Ciebie przykład
                              manipulacji.To za takie właśnie zachowania chciano Cię wyrzucić z tego
                              forum.Pojąłeś wreszcie?Pozdrawiam.Kończę też dyskusję na ten temat.
                              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 10:19
                                Wreszcie.
    • blackexit Re: ŻENADA! 01.09.04, 17:33

> Po raz pierwszy zakładnikami zostają dzieci, to świadczy o tym, że czeczeńscy
      > bojownicy są zdesperowani i terrorem i strachem chcą zmusić Rosję do zmiany
      > polityki na Kaukazie - mówi Radiu ZET Maciej Falkowski z Ośrodka Studiów
      > Wschodnich.

slusznie koles sie wypowiedzial. niedluggo w ramach polityki rosyjskiej nie
      zostanie juz ani jeden czeczen. co ci ludzie maja robic? zadaja wycowafania
      ruskich z ich republiki nic nie stoi na przeszkodze zeby to zrealizowac. jak
      znam ruskich to jutro rano rozjada szkole razem z dziecmi czeczenami i
      wszystkim dookola. to samo barbarzynskie okrotne podle myslenie. czy w rosji
      czy czerwonym polskim lbie. pozdrawiam blackexit
      • albert_c Re: ŻENADA! 01.09.04, 18:26
        XYZ powiem przewrotnie Rosjanie zabijaja CZeczenow po cichu bo im na tym
        zlaezy, Czeczeni bardzo glosno bo im na tym zalezy i tak bedzie w kolko do tzw
        usranej smierci popieprzonych rosyjskich nacjonalistow ktorym sni sie wielka
        Rosja...
        ...a co pwoiesz na to ze dwa samoloty to nie Czeczeni wysadzili, a Rosjanie
        sami je zestrzelili pociskami ziemia-powietrze? wiecej faktow przemaiwa za tym
        ze to jednak Rosjanie sami wysadzili swoich w powietrze...
        • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 08:20
          Takie same brednie wygaduje się o WTC. Nie uważasz że rusofobia przybrała w tym
          kraju karykaturalną postać? W Inguszeti też Rosjanie sami swoje dzieci
          zamordowali? To co napisałes o zestrzelonych samolotach pozostawię bez
          komentarza...
          Może tylko zapytam o te fakty świadczące o zestrzeleniu...
          • albert_c Re: ŻENADA! 02.09.04, 09:20

> Takie same brednie wygaduje się o WTC. Nie uważasz że rusofobia przybrała w
            tym kraju karykaturalną postać?

* bardziej karytkaturalna forme przybrala germanofobia...ale nie o tym tu...

W Inguszeti też Rosjanie sami swoje dzieci
            > zamordowali? To co napisałes o zestrzelonych samolotach pozostawię bez
            > komentarza...
            > Może tylko zapytam o te fakty świadczące o zestrzeleniu...

* faktow za ta teza jest tak samo duzo jak tych przeciw. powolalem sie na
            raport napisany przez rosyjskie media - sa wlasciwie dwa raporty.
            oba wykluczaja to ze Czeczenki mogly wniesc na pokald samolotu materialy
            wybuchowe. nie ma po prostu takiej opcji. w zwiazku z tym jest niemal pewne ze
            jezeli mialy przy sobie materialy wybuchowe to dostarczyl je ktos z oblugi
            samolotu i je ukryl w samolocie a Czeczenki milay przy sobie tylko baterie
            odpalajace. druga opcja: via porwania samolotow w Nowym Jorku - (opcja bardziej
            prawdopodobna wg raportu) i skieorwanie ich na cele w Moskwie - Rosjanie chcac
            uniknac powtorki z NY wybrali 'mniejsze zlo' zcyli zestrzelenie samolotow. Jest
            to o tyle prawdopodobne ze wiedzieli o tym ze samoloty sa porwane (mogly to
            Czeczenki uczynic przy pomocy prostych narzedzi lub imitacji czegos co moglo
            przypominac materialy wybuchowe - tego sie juz chyba nigdy nie dowiemy).
            tyle faktow...

...oby dwie strony sa nacjonalistycznymi fanatykami i obie zasluguja na
            potepienie. Czeczeni oczywiscie bardziej bo jest to poprawne politycznie,
            Rosjanie po cichu bo trzeba sie liczyc z carem i liczyc na mniejsze lub wieksze
            biznesiki z Rosja (postawa przywodcow Francji i Niemiec)...
      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 08:16
        slusznie koles sie wypowiedzial. niedluggo w ramach polityki amerykańsko-
        poslkiej nie
        > zostanie juz ani jeden irakijczyk. co ci ludzie maja robic? zadaja
        wycowafania
        > amerykańskich i polskich z ich republiki nic nie stoi na przeszkodze zeby to
        zrealizowac. jak
        > znam amerylanów i polaków to jutro rano rozjada szkole razem z dziecmi
        irakijczykami i
        > wszystkim dookola. to samo barbarzynskie okrotne podle myslenie. czy w
        ameryce
        > czy czarno dziurowym lbie. pozdrawiam blackexit
      • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 09:34
        Powtarzam żaden bandytyzm nie powinien usprawiedliwiać innego bandytyzmu...
    • hans_kloss_szczecin Re: ŻENADA! 02.09.04, 08:34
      A ja w tym temacie musze zgodzić (chyba pierwszy raz ;)) z XYZ. To już jest
      kompletne zdziczenie - nie ma usprawiedliwienia dla takiej akcji terrorystów ...
    • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 09:44
      Wszedłem na ten wątek trochę przypadkowo i to co się tu pisze, to po prostu jest
      karygodne. Te usilne usprawiedliwinie zwykłego bandytyzmu terrorystów, to
      polityką rosyjską w Czeczenii, to zdesperowaniem biednego ludu, to czym innym...
      Ludzie czy Wy wiecie co mówicie?
      Oto banda zbrodniarzy, wysadza się w powietrze, porywa samoloty, bierze dzieci
      jako zakładników w szkole i co?
      I wszystko to według Was znajduje jakieś tam usprawiedliwienie.
      Otóż nie nie ma ŻADNEGO usporawiedliwienia dla terroryzmu, bo terrorzym to broń
      nikczemna, broń która uderza w niewinnych.
      Przykro się robi, kiedy się coś takiego czyta, bo rozumiem że można być
      zwolennikiem niepodległościowych ambicji Czeczenów, ale żeby posuwać się do tak
      bestjalskich metod walki, to chyba już zatraca się własne człowieczeństwo.
      • albert_c Normalny 02.09.04, 09:50
        a do kogo piejesz, bo moze zle odczytujesz czyjes intencje?
        • Gość: Normalny Re: Normalny IP: 212.14.11.* 02.09.04, 10:03
          Wystarczy przeczytać wcześniejsze wpisy, szczególnie tych osób które z taką
          powagą i wiarą bronią terroryzmu w najczystszej postaci
    • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:51
      Pozwól XYZ, że będę z Tobą polemizować. Z pozoru sprawa wydaje się oczywista.
      Bandyci z porywają niewinne dzieci, nauczycieli i rodziców.
      Należałoby na koniec dodać, że w zamian żądają uwolnienia swoich bliskich,
      aresztowanych i mordowanych przez rosyjskich w więzieniach.
      Odpowiedz sobie sam, czy aby w trakcie wojny, gdyby twojego brata czy ojca
      uwięziono w celu zamordowania nie ratowałbyś za wszelką cenę i nie posunąłbyś
      się do takiego w gruncie rzeczy desperackiego kroku?
      Dodatkowo dodam, że nie znamy realiów wojny w Czeczenii i nie wiemy jakie
      spustoszenie emocjonalne i moralne w głowach bojowników-terrorystów poczyniły
      wojska okupacyjne. Ze zdjęć i artykułów prasowych wynika, że Irak w porównaniu
      z Czeczenią to Raj a wojska amerykańskie to siostry miłosierdzia w porównaniu z
      OMONEM.
      Prawda, jak mawiają jest względna i zależy od punktu odniesienia (siedzenia).
      Za całe to gówno obarczam polityków i to nie tylko na Kremlu.

• Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:00
        Pozwól Fugazi, że odpowiem tak: nie istnieje na tym świecie wystarczający
        powód, który pchnąłby mnie do porwania dziecka, grożenia mu bronia, wreszcie
        zamordowania go. Żadne twoje ekwilibrystyki nie zmienia faktu, że mordercy
        ZAMORDOWALI niewinne dzieci. A dorabianie do tego jakiejkolwiek ideologii, to
        objaw choroby psychicznej. Moim zdaniem...
        • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:04

> Pozwól Fugazi, że odpowiem tak: nie istnieje na tym świecie wystarczający
          > powód, który pchnąłby mnie do porwania dziecka, grożenia mu bronia

Nie jestem pewien. I tu się różnimy.
          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:08
            Ja zaś jestem pewien i tym się właśnie różnimy.
            • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:14
              Wielu tak mówiło. Wojna zmieniła ich poglądy. Nasze pokolenie takiego
              doświadczenia nie ma. Dlatego, nie był bym taki pewien.
              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:21
                Nie odwracaj kota ogonem. To twoi bojownicy:

przetrzymujące zakładników komando zagroziło, że "zabije 50 dzieci za zabicie
                każdego z członków grupy, a 20 dzieci - za każdego swojego rannego".

Nie wiem kim, czym, trzeba byc, żeby w ogóle do głowy coś takiego przyszło?!
                • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:25

> Nie odwracaj kota ogonem. To twoi bojownicy:
                  >
                  > przetrzymujące zakładników komando zagroziło, że "zabije 50 dzieci za zabicie
                  > każdego z członków grupy, a 20 dzieci - za każdego swojego rannego".
                  >
                  > Nie wiem kim, czym, trzeba byc, żeby w ogóle do głowy coś takiego przyszło?!

Wiem dobrze jakie mam zdanie i nie musisz mi wciskać poglądów. Jeżeli piszę że
                  ich nie popieram to tak jest. Przyjmij to do wiadomości i z tym nie polemizuj.
                  • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:30
                    Nie popierasz, ale tłumaczysz. A to poparcie jest... Oni na to liczą. A w tej
                    sprawie moim zdniem wszyscy przegrali. Czeczeni bo pokzali kim są i wszyscy się
                    od nich odwróca. Rosajanie bo maja wybór: spełnić żądania dając tym zielone
                    światło dla podobnych akcji ryzykując życie inncy dzieci, albo się nie ugiąć,
                    czyli ryzykować życie tych dzieci. A najbardziej przegrane są dzieci, któr już
                    nieżyją i te które do końca żyia nie zapomną strachu.

Jak można próbowć zrozumieć takie bestialstwo???
                    • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:34
                      Od Czeczeńców dawno się wszyscy odwrócili. I to główny problem.
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:36
                        Więc dla zwrócenia na siebi uwagi zamordują kilkoro dzieci. Gratuluję...
                        • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:38
                          Nie rozumiesz ich motywów. Nie dla zwrócenia uwagi. Żądają uwolnienia swich
                          bliskich. Słuchaj dokładnie.
                          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:44
                            > Nie rozumiesz ich motywów.

Nigdy nie zrozumiem motywów mordowania dzieci. Jezeli ty je rozumiesz, to
                            gratuluję...
                            • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:54
                              Chyba udajesz że nie wiesz o co chodzi.
                              Podam kilka faktów:
                              1. 1994-1996 r. Wojna rosyjsko-czeczeńska. Zginęło w niej 124 tysiące Czeczenów
                              27 tysięcy zostało kalekami około tysiąca zaginęło bez wieści, 47 tysięcy
                              dzieci zostało sierotami.

2. Od wrześniu 1999 r. wybuchła nowa wojna rosyjsko czeczeńska. W osiem
                              miesięcy zamordowano 25 tysięcy Czeczenów zaginęło bez wieści 15 tysięcy, 35
                              tysięcy zostało rannych. Z 426 miejsc zamieszkanych w Czeczenii 159 zostało
                              starte z powierzchni ziemi.

3. Według rosyjskiej organizacji obrony praw człowieka "Memoriał", w ciągu
                              ostatnich dwóch lat zginęło ponad 2 tysiące Czeczenów. Większość z nich to
                              bojownicy, ale są także starcy, kobiety i dzieci. Wciąż odkrywane są masowe
                              groby. Zwłoki mają skrępowane ręce i dziurę z tyłu głowy
                              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:58
                                I to jest usprawiedliwienie dla MORDOWANIA dzieci, świadomego i zaplanowanego
                                mordowania dzieci.

Jestes chory...
                                • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:05
                                  Nie nie jestem. Ja myśle, ty nie. Kierujesz się emocjami i to skierowanymi w
                                  jedną stronę. Może i tak trzeba. Może to ja się mylę. Nie wiem.
      • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 10:06
        Nic nie może usprawidliwiać terroryzmu i bandytyzmu, żadna walka polityczna. Jak
        będzie się usprawiedliwać takie zachowania, z różnych względów - to skończy się
        tak że one po prostu spowszednieją...
      • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 10:09
        Może i mówią, że prawda jest względna ale to nie oznacza, że tak jest w
        rzeczywistości
      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:10
        Masz swoich bojowników walczących o swoje rodziny:

przetrzymujące zakładników komando zagroziło, że "zabije 50 dzieci za zabicie
        każdego z członków grupy, a 20 dzieci - za każdego swojego rannego".
        • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:16
          Propaganda.
          Poza tym, mnie nie rozumiesz.
          Ja ich nie popieram. Próbuję ich zrozumieć.
          • Gość: debil Re: ŻENADA! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 10:18
            TO NIE PRÓBUJ I BĘDZIE DOBRZE.
            • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:20
              Będzie front jedności narodu. Myślący i czujący tak samo. Nie.
              • Gość: debil Re: ŻENADA! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 10:24
                nie wiem nie czytalem poprzednich postów - nie warto - znam towarzystwo,
                niemniej jednak próbować zrozumieć motywy terrorystycznego szantażu nie jest
                łatwo choćby dlatego, że nawet jeśli je zrozumiemy, to nie wolno nam się z nimi
                zgodzić a już na pewno je zaakceptowac
                • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:27
                  Gość portalu: debil napisał(a):

> nie wiem nie czytalem poprzednich postów - nie warto - znam towarzystwo,
                  > niemniej jednak próbować zrozumieć motywy terrorystycznego szantażu nie jest
                  > łatwo choćby dlatego, że nawet jeśli je zrozumiemy, to nie wolno nam się z
                  > nimi zgodzić a już na pewno je zaakceptowac

Święte słowa. Zmień nick.
          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 10:22
            Próbuję ich zrozumieć.

Troje dzieci już nie zyje. Próbuj dalej...
            • Gość: debil Re: ŻENADA! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 10:28
              tak zgadzam sie że żenująca była wypowiedź tego tam w radiu, no cóż w radiu sie
              gada - a co to już rzecz dla wielu drugorzędna
            • Gość: debil Re: ŻENADA! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 10:30
              zresztą, co to jest o środek studiów wschodnich, sama nazwa jest wielce
              podejrzana.
              no dosyć tego! przecież ja jestem tylko debil!
            • Gość: suwak Re: ŻENADA! IP: 217.153.6.* 02.09.04, 10:59
              Panie XYZ Zgadzam się z Panem w drugiej części wątku-dzisiejszej.Chylę czoła.
              W pierwszej słychać inne intencje. No ale może jestem przewrażliwiony.
              Rzeczywiście jest Pan niezłym polemistą Fugazi i inni nie zgadzający się z panem
              nie mają szans.
              pozdrawiam
              • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:02
                Tu nie chodzi o to kto ma rację. To, jak napisałem wcześniej rzecz względna.
                Ja tylko próbuję zrozumieć.
                • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 11:29
                  Ktoś kto porywa dzaieci i je morduje nie ma i nie moze miec racji. Nigdy. Każde
                  tłumaczenie jest fałszywe, każda próba zrozumienia jest fałszywa. To czyste,
                  rafinowane zło.
                  • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:39
                    Słuchaj no młody wychowany na czarno-białych filmowych charakterach człowieku.
                    W życiu nie ma ludzi zupełnie dobrych i zupełnie złych. Wszyscy jesteśmy
                    szarzy. Życie też jest szare. Spróbuj się wysilić i to zrozumieć.
                    Spróbuj zrozumieć wysadzające się kobiety w samolotach. Zgwałcone, wyprane z
                    emocji, bez rodzin które zostały brutalnie wybite.
                    Spróbuj zrozumieć ostatnich czeczeńskich mężczyzn. Gdyż reszta leży w ziemi lub
                    w obozach. Czy jak zaczną się wysadzać dzieci to się otrząśniesz.
                    Ponownie podkreślam że ich nie popieram także nie usprawiedliwiam.
                    Próbuję zrozumieć.
                    • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 11:47
                      A ja nie mam zrozumienia dla morderców dzieci. To nawet nie jest prymitywna
                      zemsta. Ci "ludzie" ustawili dzieci jako "żywe tarcze". Rozumiesz!? DZIECMI
                      ZASŁANIAJĄ SWOJE PLUGAWE ISTNIENIA. Tego sie nie da zrozumieć. Jeśli ty chcesz,
                      twoja sprawa... próbuj.
                      • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:50
                        Nie mam już siły i czasu ci tłumaczyć. Życie zweryfikuje twój sposób
                        postrzegania świata. Oby pobudka nie była bolesna.
                        • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 12:00
                          Ja nie oczekuje od ciebie tłumaczeń. Wytłumacz to sobie. W taki sposób byś mógł
                          zaakceptować używanie dzieci jako "żywych tarcz".
                          • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:03
                            Pisałem gdzieś o akceptacji. Kurde już drugi raz mi wciskasz coś czego nie
                            napisałem.
                            • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 12:07
                              Zatem wytłumacz to sobie tak byś mógł zrozumiec uzywanie dzieci jako "żywych
                              tarcz". Ja jestem za głupi żeby to zrozumieć i wcale nie chcę byc mądrzejszy.
                              • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:10
                                I bład że nie chcesz. Zakładnicy to nie żywe tarcze. To rodzaj okupu za
                                spełnienie żądań. Najprawdopodobniej zostaną zabici jeżeli Putin nie spełni
                                żądań bojowników. Ocena takego postępowania jest jednoznaczna. Warto jednak
                                pokusić się o analizę i motywy.
                                • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 12:21
                                  Analize motywów zabijania dzieci? Ty się dobrze czujesz?

Za Rzepą:
                                  Jak wynika z relacji świadków, terroryści podjechali pod budynek szkolny
                                  ciężarówką, wtargnęli do środka i grożąc bronią, zapędzili wszystkich do sali
                                  gimnastycznej, strasząc, że jeśli dojdzie do szturmu - wysadzą budynek w
                                  powietrze. Później w oknach postawili małe dzieci, wykorzystując je jako żywe
                                  tarcze.

MAŁE DZIECI JAKO ŻYWE TARCZE. I ty chcesz to zrozumieć? Ocenić? Analizować?
                                  • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:23
                                    Szkoda czasu. Żegnam.
                                    • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 12:24
                                      Pozostawiam cię z twoimi usiłowaniami. Człowieku.
                • Gość: suwak Re: ŻENADA! IP: 217.153.6.* 02.09.04, 11:47
                  Panie Fugazi! Rozumiem Pana że próbuje Pan zrozumieć a nawet usprawiedliwiać.
                  Zakładam że jest Pan jeszcze bardzo młody i to Pana tłumaczy. XYZ podaje
                  konkretną sytuację a jej nie da się zrozumieć To jest przerażające i okrutne
                  podobnie jak zbrodnie hitlera i stalina też husajna rzucającego gaz na miasta i
                  wioski. Tam też były dzieci i niewinni ludzie. Fakt teroryzm jest skrajnym
                  wynaturzeniem człowieka:jak zatem nazwać tych co dzieci i chorych wykorzystują
                  jako tarcze Można się zastanawiać czy homo sapiens to jest opis człowieka.
                  • Gość: Fugazi Re: ŻENADA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:56
                    Panie Suwak. A ja pana nie rozumiem. Niech Pan znajdzie w moich wypowiedziach
                    chociaż jedno zdanie które mówi że ja ich usprawiedliwiam. Denerwuje mnie
                    jedynie określanie jednych terrorystami a drugich nie. Co najwyżej okupantami,
                    chociaż nawet takiego określenia nie spotkałem u adwersarzy. Forum polega na
                    dzieleniu się swoimi przemyśleniami a nie na przekazywaniu prawdy objawionej.
                    Na nią monopolu nie ma. Co do mojego młodego wieku poczułem się odmłodzony.
                    Dziękuję.
                    • Gość: suwak Re: Panie Fugazi! IP: 217.153.6.* 02.09.04, 13:42
                      .. właściwie po tylu pańskich wypowiedziach nie należało spodziewać się że Pan
                      coś z tekstów XYZ rozumie. Dlaczego więc inaczej ma być z moim?
                      Wiem że Pan się nie broni ale czy Pan rozumie wszystko co Pan tu napisał? Ja
                      zrozumiałem tak jak zostało to napisane.
                      Fakt że pan się zastrzega:..Ponownie podkreślam ze ich nie popieram także nie
                      usprawiedliwiam... i wcześniej:. .Spróbuj(to do XYZ) zrozumieć wysadzające się
                      kobiety w samolotach,zgwałcone wyprane z emocji bez rodzin... lub w innym...
                      nie rozumiesz ich motywów nie dla zwrócenia uwagi żądają uwolnienia swoich
                      bliskich... i najgorsza z pogranicza obłędu... zakładnicy to nie żywe tarcze.
                      to rodzaj okupu za spełnienie życzeń.najprawdopodobnie zostaną zabici jeśli
                      putin spełni nie spełni żądań bojowników...
                      W pańskich wypowiedziach jest zatem wszystko: słuszność i poparcie motywu i
                      usprawiedliwienie tego co robią i jak robią. Zestawienie;likwidacja dzieci- i
                      uwolnienie takich jak oni wg.pana "bojowników" dla pana to jest spełnianie
                      życzeń. Czy może Pan odpowiedzieć na jedno pytanie: czy dopuszcza Pan sytuację
                      w której można kogokolwiek usprawiedliwić w jakielkowiek sytuacji, uznać motywy
                      za słuszne jeśli ofiarą wyselekcjonowaną i nazwaną są 7-12 letnie dzieci.
                      Proszę nie odpisywać jeśli uważa Pan że dopuszcza a pańskie przemyślenia nie są
                      warte funta kłaków.
                      • Gość: Fugazi Re: Panie Fugazi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 15:52
                        Odpowiem Panie Suwak po raz ostatni i proszę nie kontynuować dyskusji bo jest
                        jałowa.
                        Przekręca Pan wraz z XYZ moje słowa lub je interpretujecie na swój sposób oraz
                        wkładacie w moje myśli swoje kulawe wyobrażenia.
                        Fakt próby zrozumienia motywów mordu nie stawia mnie przed poparciem lub
                        usprawiedliwieniem samego zdażenia.
                        Jeżeli tego Panowie nie rozumiecie, to cokolwiek bym nie napisał i tak nie
                        będzie dla was argumentem.
                        W moich słowach nie ma ani poparcia motywu ani usprawiedliwienia jak to Pan
                        pisze.
                        Agresja, desperację i barbarzyństwo terrorystów z Czeczeni jest odpowiedzią na
                        butę, pychę i terror Kremla wobec niepodległego narodu.
                        Próba zaś zrozumienia motywu ich zachowania i odpowiednie wyciągnięcie wniosków
                        z tego aktu przemocy z pewnością przyniosłoby pokój na Zakaukaziu.
                        • Gość: XYZ Re: Panie Fugazi! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 08:01
                          Agresja, desperację i barbarzyństwo terrorystów z Czeczeni jest odpowiedzią na
                          butę, pychę i terror Kremla wobec niepodległego narodu.
                          Próba zaś zrozumienia motywu ich zachowania i odpowiednie wyciągnięcie wniosków
                          z tego aktu przemocy z pewnością przyniosłoby pokój na Zakaukaziu.

Mnie przekonałeś. Pycha, buta i terror tych dzieci pchnęła "zdesperowanych
                          bojowników" do tego pokojowego czynu. Może i ja przekonasz?:
                          info.onet.pl/16453,0,11,1,galeria.htmlPróbuj...
                          • Gość: Fugazi Re: Panie Fugazi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 09:17
                            > Mnie przekonałeś. Pycha, buta i terror tych dzieci pchnęła "zdesperowanych
                            > bojowników" do tego pokojowego czynu. Może i ja przekonasz?:
                            Właśnie o tym piszę. Przekręcanie słów i myśli. Brak ci argumentów nic więcej.

Polecam inne serwisy a nie tylko aktualnosci z pierwszych stron.
                            www.fotograaf.com/wessel/chechnya.htm
                            www.documentary.de/echechnya.htm
                            • Gość: XYZ Re: Panie Fugazi! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 10:16
                              Jeszcze bardziej mnie przekonałeś. To te 7-letnie szumowiny odpowiadają za te
                              potworności. Słowo, powinienes byc rzecznikiem "bojowników" z Biesłanu. Dla
                              ciebie argumentem pozwalającym ci zrozumiec morodwanie dzieci, sa zbrodnie
                              popełnione przez wojskowych. Masz rację brak mi argumentów.
                              • Gość: Fugazi Re: Panie Fugazi! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 10:40
                                Też mnie przekonałeś. Nie nadajesz się do dyskusji. Buta i arogancja. Jak u
                                Putina.
                                • Gość: XYZ Re: Panie Fugazi! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 10:53
                                  I tu jest pies pogrzebany. Ciebie nie interesuje los tych dzieci. Cibie
                                  interesuje dokopanie Rosji czy jej władzom i tyle. Ja ma w dupie Putina i całą
                                  resztę. Tam są dzieci! I nic nie tłumaczy zamachu na nie. Tylko nienawistnicy
                                  usiłują dorabiać do tego ideologię. Moim zdniem (tylko moim) stawiasz się na
                                  równi z tymi barbarzyńcami. Oni tez mają w dupie los tych dzieci (zero żywności
                                  i wody) ich intersuje dokopanie Rosji i Putinowi - POLITYKA. Tylko pytam
                                  dlaczego ci tchórze nie zorganizują rajdu na Kreml? Powiem ci: bo dzieci nie
                                  moga oddać!
                                  • albert_c Re: Panie Fugazi! 03.09.04, 11:02

Ja ma w dupie Putina i całą
                                    > resztę.

* o prosze tu sie zgadzamy...

> Tam są dzieci! I nic nie tłumaczy zamachu na nie.

* tu tez...

> ich intersuje dokopanie Rosji i Putinowi - POLITYKA. Tylko pytam
                                    > dlaczego ci tchórze nie zorganizują rajdu na Kreml? Powiem ci: bo dzieci nie
                                    > moga oddać!

* a tu chyba raczej nie, bo Czeczeni jak w banku maja zrownanie kolejnych
                                    miejscowosci z ziemia za ten numer, no ale to zadna nowosc bo Rosjanie
                                    systematycznie ruguja Czeczenie do poziomu ziemi...co oczywiscie nie
                                    usprawiedliwa porywania dzieci:(
                                    • Gość: XYZ Re: Panie Fugazi! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 11:06
                                      Jednakże w oczach wielu tłumaczy. A wg mnie, wytłumaczenia nie ma...
                                      • Gość: Fugazi Re: Panie Fugazi! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 11:20
                                        Widzisz różnicę pomiędzy próbą zrozumienia a akceptacją?
                                        • Gość: XYZ Re: Panie Fugazi! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 11:27
                                          Zrozumienie często prowadzi do akceptacji. A różnice widzę. Ty zaś nie widzisz
                                          przepaści jaka dzieli czyn tych barbarzyńców od niepodległościowych dąrzeń
                                          Czeczenów. Dlatego twoje wysiłki kierowane na "zrozumienie" są z gruntu
                                          fałszywe.
                                          • Gość: Fugazi Re: Panie Fugazi! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 11:37
                                            Różnica pomiędzy próbą zrozumienia a akceptacją jest istotą naszego sporu.
                                            Zmuszasz mnie do podkreślania w co drugim poscie, że akceptacji u mnie nie ma.
                                            Sedno sprawy należy jednak oddzielić od jednoznacznego potępienia.
                                            Potępiam ich podobnie jak Ty. Próbuję jednak iść dalej.
                                            Znaleźć źródło agresji i nienawiści której upustem jest owy czyn.
                                            To źle? To upoważnia cię do stawiania mnie na równi z terrorystami?
                                    • Gość: Fugazi Re: Panie Fugazi! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 11:19
                                      Moja odpowiedz XYZ pokrywa sie z Twoja.
                                  • Gość: Fugazi Re: Panie Fugazi! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 11:18

> I tu jest pies pogrzebany. Ciebie nie interesuje los tych dzieci. Cibie
                                    > interesuje dokopanie Rosji czy jej władzom i tyle.

Co za przenikliwość. W końcu mnie rozszyfrowałeś. Brawo Baranie.

> Ja ma w dupie Putina i całą
                                    > resztę. Tam są dzieci! I nic nie tłumaczy zamachu na nie. Tylko nienawistnicy
                                    > usiłują dorabiać do tego ideologię.

Zastanów się. To nie koniec takich akcji. Cokolwiek się stanie.
                                    Nie chodzi o ideologie, tylko o genezę.

Moim zdniem (tylko moim) stawiasz się na
                                    > równi z tymi barbarzyńcami. Oni tez mają w dupie los tych dzieci (zero
                                    żywności i wody) ich intersuje dokopanie Rosji i Putinowi - POLITYKA

Brawo. Dno.

. Tylko pytam
                                    > dlaczego ci tchórze nie zorganizują rajdu na Kreml? Powiem ci: bo dzieci nie
                                    > moga oddać!

Dno dno dno.

Z pozdrowieniami
                                    • Gość: XYZ Re: Panie Fugazi! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 11:32
                                      Myślisz, że wyzwiska coś zmienią? Powtarzam, ty nie masz pojęcia o czym pisze.
                                      Łączysz sprawę czeczeńska z tym bezprzykładnym barbarzyństwem. Nawet
                                      najbardziej radykalni Czeczeni się od tego odcieli, tylko ty z uporem maniaka
                                      łączysz te dwie sprawy. Więc gdzie jest to dno?
              • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 11:40
                Może i ja niezbyt jasno wyraziłem moje myśli. Chodziło mi o relatywizowanie
                tego bestialstwa. Robienie z tego polityki. Miałem racje. Przeczytaj Wildsteina
                w Rzepie. 2 straona. Rozpacz. Nigdy więcej nie wezme do ręki tego szmatławca.
                • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 11:44
                  XYZ co Ty mówisz, Rzeczpospolita to najlepszy w Polsce dziennik, to że się z
                  kimś nie zgadzasz to nie powód aby taki porządny tytuł nazywać szmatławcem...
                  • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 11:54
                    KOMENTARZ
                    Zbrodniczy sojusznik

Seria czeczeńskich zamachów zbiegła się w czasie ze sfałszowanymi wyborami,
                    które miały charakter zatwierdzenia w tym kraju wybranego przez Moskwę
                    namiestnika. Żadnego terroryzmu nie można nigdy usprawiedliwić. W wypadku
                    Czeczenii mamy jednak do czynienia z sytuacją zupełnie wyjątkową, ludźmi,
                    których już nie wolność, ale przetrwanie jest zagrożone. Zagrożone przez
                    rosyjskich okupantów.

Tej eksplozji rozpaczy można było oczekiwać. Można było również oczekiwać
                    narastania w tym kraju tendencji fundamentalistycznych. Czeczenia jest krajem
                    muzułmańskim, ale w momencie rozpoczęcia wojny była prawie zupełnie wolna od
                    tego typu zagrożeń. Rosja odpowiada za narastanie fundamentalizmu na Kaukazie.

Niestety, postawa Zachodu w konflikcie czeczeńskim dostarcza argumentów dla
                    poparcia fundamentalistycznych schematów interpretacyjnych, zgodnie z którymi
                    państwa chrześcijańskie dążą do zniszczenia islamu i muzułmanów. Rosjanie
                    eksterminują Czeczenów przy zupełnej obojętności Zachodu, a czasami wręcz przy
                    jego aprobacie.

Dali tego dowód przywódcy Niemiec i Francji, którzy we wtorek, dwa dni po
                    czeczeńskiej farsie wyborczej, spotkali się w Soczi z prezydentem Putinem.
                    Niemiecki kanclerz oświadczył z tej okazji, że czeczeńska operacja wyborcza
                    miała być próbą "rozwiązania politycznego" konfliktu ze strony Rosji, z czym
                    zgodził się prezydent Francji, podkreślając, że Czeczenia jest integralną
                    częścią Rosji. Oznaczać to może tylko, że eksterminacja Czeczenów jest
                    wewnętrzną sprawą rosyjską. Tymczasem Komisja Europejska jednoznacznie
                    skrytykowała tzw. wybory w Czeczenii. Jak widać, wobec Rosji przywódcy Francji
                    i Niemiec nie poczuwają się do europejskiej solidarności.

Genezą polityki wobec Rosji prowadzonej przez Chiraca i Schr?dera są
                    antyamerykańskie fobie. Tymczasem wyobrażenie, że Rosja może być sojusznikiem,
                    z którym Europa będzie budować przeciwwagę dla USA, jest absurdalne. Oznacza
                    też pobłażliwość wobec jej zbrodni.

Bronisław Wildstein

Sam oceń.
                    • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 12:09
                      Autor artykułu sporo przesadził:

"Żadnego terroryzmu nie można nigdy usprawiedliwić. W wypadku
                      Czeczenii mamy jednak do czynienia z sytuacją zupełnie wyjątkową, ludźmi,
                      których już nie wolność, ale przetrwanie jest zagrożone." I tak właśnie
                      usprawiedliwa się i Palestyńzyków i Czeczenów...

"Tej eksplozji rozpaczy można było oczekiwać. Można było również oczekiwać
                      narastania w tym kraju tendencji fundamentalistycznych. Czeczenia jest krajem
                      muzułmańskim, ale w momencie rozpoczęcia wojny była prawie zupełnie wolna od
                      tego typu zagrożeń. Rosja odpowiada za narastanie fundamentalizmu na Kaukazie."
                      To oczywista nieprawda Czeczenia nie była w chwili wybuchu wojny krajem
                      "normalnym i spokojnym". Podobne brednie wygadują przeciwnicy interwencji w
                      Iraku - ten sam bzdetny argument, bo przed wojną Irak był takim spokojnym
                      miłującym pokój państwem (M. Moore i jemu podobni)

"...postawa Zachodu w konflikcie czeczeńskim dostarcza argumentów dla
                      poparcia fundamentalistycznych schematów interpretacyjnych, zgodnie z którymi
                      państwa chrześcijańskie dążą do zniszczenia islamu i muzułmanów. Rosjanie
                      eksterminują Czeczenów przy zupełnej obojętności Zachodu, a czasami wręcz przy
                      jego aprobacie." Żadna postawa polityczna nie może usprawiedliwiać bandytyzmu.
                      Rosja nie jest państwem chrześcijańskim.

Nadal jednak uważam iż przyrównanie Rzeczpospolitej do szmatławca jest sporym
                      nadużyciem, artykuł jaki jest, taki jest ale Rzeczpospolita to naprawdę porządny
                      dziennik.
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 12:22
                        Wygląda zatem na to, że mamy zupełnie inne definicje słowa "porządny".
                        • Gość: Normalny Re: ŻENADA! IP: 212.14.11.* 02.09.04, 12:26
                          Jeden artykuł nie powinien decydować o ocenie całego pisma, im doprawdy niezbyt
                          często zdarzają się takie "wpadki"
                          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 02.09.04, 12:29
                            Nie wiem. Przemyślę. Na razie nie mam ochoty.
                            • Gość: H56 Re: Biedni Czeczeni IP: *.comnet.krakow.pl 02.09.04, 14:01
                              a co powiecie o metodach walki bojowników litewskich i ukraińskich, walczacych
                              z polskim okupantem o wyzwolenie swojego kraju.
                    • albert_c Re: ŻENADA! 02.09.04, 17:44
                      XYZ powiem Tobie tak: bardziej przemawia do mnie to co napsial BW niz Ty...jako
                      czlowiek bedacy na codzien blisko prawa powinienes wiedziec ze zbyt latwe
                      oskarzanie nie powinno byc domena prawa...poza tym zadam moze niekoniecznie
                      wygodne pytanie: jaka kare bys przewidzial dla tych terrorytsow jezeli zabija
                      te wszytskie dzieci? jaki proces bys dla nich przewidzial? (przypomne na
                      marginesie Twoja polemike przeciwko karze smierci).

i znow troche przewrotnie: czy sadzisz ze gdyby UE glosno protestowala przeciw
                      temu co Rosja wyczynia w Czeczeni doszlo by do tej tragedii? ja sadze ze wielce
                      prawdopodobne jest ze nie, ale to tylko model teoretyczny i w zasadzie pobozne
                      myslenie co by bylo gdyby...ale czasem warto sie and tym zastanowic, bo moze
                      nieswiadomie lub zupelnie swiadomie przywodcy UE przykaldaja reke do tego ze
                      takie tragedie moga sie powtarzac...

pozdarwiam, a_c

ps. zbyt malo czasu dzis na priva, dam znac jutro lub w weekend:)
                      • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 08:15
                        odopowiem tak: nie ma kary na tych "ludzi", a śmierć nie jest karą. Bo czemu
                        winne są te dzieci? Nie wiem tez czy działania kogokolwiek zapobiegły by tem
                        bestialstwu (jakże łagodne sa bestie przy tych "ludziach"). A Wildstein to
                        zwykła swołocz, która wykorzysta nawet tak bezmierną tragedię by dać upust
                        swojej nienawiści. Czym on się rózni od tych bandytów? Chyba tylko tym, że sam
                        jeszcze kacapów nie morduje. Ale w mojej ocenie stawia się w jednym szeregu z
                        tym "ludżmi".
                        Skoro mowa o przewrotności, to może i ja zadam takie pytanie: a gdyby w tej
                        szkole był tówj brat, tez bys rozważał przyczyny? Zastanawiał się, czy ktoś
                        mógł zapobiec? Usprawiedliwiał porywaczy "aktem rozpaczy? Odpowiedz sobie sam...

I moze jeszcze bardziej przewrotna teza: Podczas II Wojny Światowej Żydzi
                        poddawani byli planowej eksterminacji, ale jakoś do głowy komukolwiek z nich
                        nie przyszło, to by atakować niemiecką szkołe. Uwazasz, że Czeczeni mają chocby
                        cień legitymacji jaka w tym względzie mogła przypadać niszczonemu Narodowi?
                        Otóż Żydzi nawet na skraju całkowitego wyniszczenia wiedzieli, że dla pewnych
                        rzeczy usprawiedliwienia nie ma...

P.S.
                        OK co jakiś czas będę priv dowiedzał.
                        • albert_c Re: ŻENADA! 03.09.04, 08:35
                          nie wiem jakbym sie zachowal gdyby tam byl ktokolwiek z mojej rodziny, nie wiem
                          co bym mowil, to problem zbyt abstrakcyjny dla mnie. pokora nakazuje mi raczej
                          milczec w tym temacie niz ferowac jakies wnioski gdyz doswiadczenie nauczylo
                          mnie ze pozniej zazwyczaj trzeba sie wycofywac z tych pochopnie rzucanych slow,
                          coz niektorzy maja talent do tej pochopnosci, ja raczej nie miewam...

...nie, moim zdaniem nikt w tej sprawie nie ma legitymacji, bo wg moich
                          aksjomatow nie istnieje takie pojecie jak legitymacja na czyjes zycie,
                          czyjekolwiek, tym bardziej dziecka, to jest wstrzasajace...
                          • Gość: XYZ Re: ŻENADA! IP: 213.155.191.* 03.09.04, 08:45
                            nie istnieje takie pojecie jak legitymacja na czyjes zycie,
                            > czyjekolwiek, tym bardziej dziecka, to jest wstrzasajace...

I to jest cały komentarz do tej sprawy. Reszta to puste słowa...
                            • albert_c a Pan A. Michnik napisal: 03.09.04, 22:29
                              serwisy.gazeta.pl/swiat/1,58320,2267114.html?nltxx=806563&nltdt=2004-09-03-21-34

* i jest w tym sporo rcji, pod ktora i ja sie podpisuje...
                              • Gość: Fugazi Re: a Pan A. Michnik napisal: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 22:44
                                Manipulowanie masami w Rosji ma swoją bardzo długą historię.
                                Trzeba by szukać (chyba na próżno) odwagi i mądrości przywódców Rosji aby
                                zmienić nastawienie Rosjan do Czeczenów. Takie akcje jak dzisiejsza na pewno
                                sprawie dialogu nie służą. Pożyjemy, zobaczymy. Wojny w Czeczenii ciągnąć w
                                nieskończoność nie można.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka