Dodaj do ulubionych

Wały Chrobrego do remontu

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 23:44
To mi Golemą pachnie. Jeżeli chodzi o wymierne efekty inwestycji, to przede
wszystkim byłby zwiększony obrót w jego knajpach na Wałach. Może nie ? :))))
Obserwuj wątek
    • blackexit Wały Chrobrego do remontu 14.10.04, 23:44
      ojejku jejku no cuda. ciekawe na czym sie skonczy. pozdrawiam black
    • Gość: pieszy Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.fnet.pl 14.10.04, 23:48

(buty wypastować i w pole)
      • Gość: zjebac zlodzieji [...] IP: *.client.comcast.net 15.10.04, 06:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: asterix Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 15.10.04, 07:17
      Usytuowanie toalety w pawilonie (rotundzie) od strony gmachu Akademii
      Morskiej...? Kulturka
    • jacm1 Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 08:31
      po pierwsze:skad na to bedzie kasa?
      po drugie:jesli juz to trzeba myslec rzeczywiscie bardziej kompleksowo,np.o
      calym ciagu wzdluz odry,a nie tylko o jednym(fakt ze najbardziej
      reprezentacyjnym) odcinku,ale...(patrz pkt 1)
      po trzecie:jakos trudno mi uwierzyc ze cokolwiek sie zrobi,bo wszystko utknie w
      fazie prjektow i poboznych zyczen,podobnie jak to juz jest z miedzyodrzem i
      lasztownia
      po czwarte:sory,ale kostka,barierki i okucia robione recznie,a zbieracze zlomu
      juz zacieraja rece(niestety)
      • Gość: piotrus Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.devs.futuro.pl 15.10.04, 09:23
        jacm1 napisał
        > po czwarte:sory,ale kostka,barierki i okucia robione recznie,a zbieracze
        zlomu
        > juz zacieraja rece(niestety)

niestety przydał by sie jakiś system monitoringu!

pozdrawiam
    • hans_kloss_szczecin Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 09:20
      Tak, lepiej jest jak jest ładnie niż brzydko ... ;)

ALe mam jeszcze jedno pytanko do pani dr Kozińskiej. Gdzie jest Stare Miasto w
      Szczecinie ? Jestem szczecinianinem od urodzenia i nigdy jeszcze tam nie byłem,
      bo takiego miejsca, już od wojny, chyba w naszym mieście już nie ma ...

• ja_aska [...] 15.10.04, 09:50
      • Gość: dorka Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 213.77.27.* 15.10.04, 10:57
        nie czepiaj sie, bedziesz miala ladne "obejscie", poza tym nie ma co sie
        angazowac, bo jak teraz przy planie takie glosy rozbiezne, to do finalizacji
        przynajmniej jednego z tych punktow baaaardzo dluga droga... niech najpierw
        zalepią dziury w skarpie, bo sie okaze, ze mozaike ledwopolozoną trzeba
        rozkopywac bo nie dziala kanaliza lub cos podobnego w przybytkach uslug
        masowych....
      • Gość: DANNY Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:22
        Muzeum zostało odremontowane z pieniędzy UE i Marszałka. Jest to odnotowane na
        tablicy stojącej na trawniku po prawej stronie od wejścia do Muzeum. Jak się nie
        wie, to niech się nie gada...
      • Gość: ANDREAS NO NO IP: 62.233.223.* 15.10.04, 13:14
        nie podejrzewałem Cibie ja_aska o łamanie czy uzywanie brzydkich wyrazów
        • ja_aska Re: NO NO 15.10.04, 13:29
          andreas pomieszkaj sobie obok wałów albo pochodź na dłuższy spacer o każdej
          porze roku. zasikane klatki schodowe, połamane drzwi na klatki, zdewastowane
          całe wały (to przy imprezach masowych). od kilkunastu lat rada osiedla wnosi
          prośby i błagania i zwrot kosztów i wyłożenie kasy na renowację wałów. nic z
          tego. ze zwykłych obserwacji możesz ocenić to co się tam dzieje. brzydkich słów
          uzywam rzadko, tylko jak już nie mogę się powstrzymać. guzik mnie obchodzi co
          robi golema.
    • Gość: Małgorzatka Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:28
      A ja bardzo bym się cieszyła, żeby te plany sie powiodły. No może bez toalety w
      rotundzie, ale pod rotundą w podziemiach. Nawet na wycinke topoli (wyłacznie)
      zamykam oczy. Marzy mi się piękny Szczecin, więc niech pięknieje choćby po
      kawałku.
      • ja_aska Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 11:47
        a ja chcę by wreszcvie zrobili coś raz i porządnie. nie jak chce ten przygłup z
        muzeum "fragmentarycznie i po łebkach" ale jeden odcinek od a-z!
        • Gość: Recenzent [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:21
          • Gość: fiubzdziu witamy cenzorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 09:31
            i tak znow mamy do czynienia z cenzura.Jak napisze sie prawde o wladzach i ich
            przekretach to cenzor wytnie.Czy oczekiwac tez smutnych panow nocna pora
            zapraszajacych na przejazdzke?
            Historia kolem sie toczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: observer toaleta w zabytkowym pawilonie !!!???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:49
      błagam tylko nie to!!! już dawno straciłem nadzieję, że w magistracie decyzje
      podejmują jacyś normalni i rozsądni ludzie; ale żeby aż tak było z nimi żle; to
      może w drugim pawilonie miasto otworzy wypożyczalnię kaset wideo albo kantor.
      • swarozyc Re: toaleta w zabytkowym pawilonie !!!???? 15.10.04, 12:56
        Gość portalu: observer napisał(a):
        to może w drugim pawilonie miasto otworzy wypożyczalnię kaset wideo albo kantor.
        ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
        albo kapliczke dla tych co nie wytrzymaja...
      • Gość: bosman Re: toaleta w zabytkowym pawilonie !!!???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 18:11
        w drugim pawilonie beda sprzedawac piwo Bosman
    • Gość: ex Zamknac WALY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:10
      faktycznie golemie to na reke.
      ale dobrze, ze w koncu pomyslano o zamknieciu ruchu na walach, jeszcze tylko
      usuncie ta autostrade nad odra i pozwolcie na to by miasto znow lezalo nad
      rzeka.
    • Gość: krust Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 62.233.223.* 15.10.04, 13:24
      Najlepszy jest ten pomysł z zamknięciem ruchu drogowego na Wałach.
      Popieram, skierować wszystkie pojazdy koło Policji. Niech se regulują.
      I robotę będą mieli pod nosem.
    • ja_aska Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 13:34
      Trzeba się zastanowić, czy tak wielkie pieniądze warto ładować w jedno miejsce.
      Może lepiej stworzyć ciąg spacerowy z Wałów Chrobrego na Stare Miasto i np.
      szybciej przejąć z prywatnych rąk bruki i chodniki przy Ratuszu Staromiejskim?

to jest cytat. zamiast wyzywać od maglarek sama niech pani pomyśli co mówi.
      • Gość: dorka Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 213.77.27.* 15.10.04, 13:46
        brawo dla admina za bystrośc i szybkosc w reakcji - wycinanie postów po 4
        godzinach musi byc chyba podyktowane naciskami z gory kalwarii... aska miala
        racje, i nie wiedziec czemu podpadla.. nie ruszalo to regulaminu, bynajmniej
        forumowicze tego tak nie odebrali.. na dysputy o tym nie czas???
    • Gość: Luki19 Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 213.155.191.* 15.10.04, 16:52
      Doskonały pomysł. W końcu będzie w Szczecinie miejsce spotkań wielu tysięcy
      mieszkańców (Kraków ma rynek a my bedziemy mieli Wały Chrobrego). Co do zakazu
      ruchu samochodów w tym miejscu - juz dawno powinien być wprowadzony.
      • Gość: andreas Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 17:59
        tak, tak i jeszcze raz tak
        ale wtedy musieliby dopuścić do Wałów i innych gastronomików
        moze jakieś stragany
        kwiaty
        i inne.
        Czy ma to byc takie miejsce!?
        Czy dostojne, bo wtedy umrze jak nowe-stare miasto!
    • Gość: FUZZY Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.fnet.pl 15.10.04, 19:43
      JESTEM ZA.
      ZA ZAMKNIĘCIEM WAŁÓW DLA RUCHU KOŁOWEGO, TYLKO GNOJE Z BARDZO MAŁYMI MÓŻDŻKAMI
      TAM JEŻDŻĄ.
    • Gość: NEXUS (Szczecin) Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:18
      "Wały nie wyglądają aż tak źle i niewiele odbiegają od historycznego kształtu.
      Np. nawierzchnia asfaltowa jezdni jest zgodna ze stanem historycznym - po raz
      pierwszy taką nawierzchnię Niemcy zastosowali właśnie tutaj." To fragment
      wypowiedzi Pani dr Bogdany Kozinskiej. Zastanawiam sie czy warto jako racje dla
      decyzji dotyczacych zagospodarowania szczecinskiej przestrzeni stosowac
      argument "bo Niemcy...". A kto powiedzial, ze jedynym rozsadnym celem jest
      upodabnianie naszego miasta w jak najwiekszym stopniu do tego z przedwojennych
      pocztowek? Nie wypowiadam sie na temat tego, czy warto inwestowac pieniadze w
      takei a nie inne przedsiewziecie, ale apeluje o umiar, ktorego moim zdaniem
      czasami ludziom zatroskanym losem Szczecina brakuje. Nie mam watpliwosci, ze
      Pani dr jest taka wlasnie osoba - zatroskana losami, wygladem itd Szczecina.
      Sam jestem pelen podziwu dla niemieckiej kultury zagospodarowywania
      przestrzeni. Ale nie sadze, zebysmy musieli ich przesadnie nasladowac. Szczecin
      jest polski i to my nadajemy mu teraz takie a nie inne oblicze, w imie czego ma
      ono byc powieleniem tego co bylo? Ten sentymentalizm jest dla mnie
      niezrozumialy. Podobnie zreszta jak sentyment do zarzadzajacych miastem w
      przeszlosci Prusakow, ktorych imieniem nazywa sie ronda itd. Wiecej nawet
      pomysl laweczki ostatnio pojawil sie. Nalezy pamietac, ze Szczecin jako miasto
      zachowuje swoja ciaglosc jedynie w wymiarze materialnym. Fakt to czesc kultury.
      ALe nie jedyna. W pozostalych wymiarach, takiej kontynuacji nie ma. W wymiarze
      czysto spolecznym prozno sie jej doszukiwac. Po co na sile poszukiwac
      wydumanych przeslanek dla budowania szczecinskiej tozsamosci. Mysle, ze nie ma
      takiej potrzeby. Niczemu to nie sluzy. No moze poza odgrzewaniem pewnych
      resentymentow. Czasami walczac z uprzedzeniami (ktore nie zawsze maja charakter
      patologiczny, ale w pewnym sensie konstytuuja wspolnote) mozna "wylac dziecko z
      kapiela". Przypomina mi to troche dzialania Rosjan na Kaukazie. Walczac
      bezmyslnie z islamistami doprowadzaja do tego, ze jest ich tam coraz wiecej. A
      do niedawna nie bylo tam ich ani sladu...
      • erich_honecker nexus 16.10.04, 00:18
        Masz Nexus bardzo duzo racji. Nie widze powodu, by celebrowac niemiecka
        spuscizne do przesady. Ale warto pamietac czyje to bylo miasto. Mysle, ze
        Polakom tez jest milo jak widza polskie napisy na cmentarzu Orlat we Lwowie. A
        nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu. Hakenterrasse zasluguja na szacunek. Nie
        bez powodu sa wizytowka Szczecina. One sa uniwersalne. Nie tylko niemieckie.
        Dlatego popieram wyrzucenie asfaltu.
        • Gość: pieszzy Re: nexus IP: *.fnet.pl 16.10.04, 01:04
          proszę pamiętać o sedinie, której jestem przeciwnikiem - i nie tylko ja.
      • Gość: sonar Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 81.190.159.* 16.10.04, 07:49
        NEXUS, gratuluje dialektyki, jestes - przykro mi - po prostu zalosny w swoich
        wynurzeniach.
        • Gość: NEXUS Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 12:56
          Drogi Sonarze! Jezeli to wszystko co masz do powiedzenia na temat zgloszonych
          przeze mnie watpliwosci. To wybacz, ale to chyba nie ja jestem zalosny.
          Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: lojotok Re: zarzad miasta do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 09:38
      poddac gruntownej obdukcji i stosownym leczeniom zarzad miasta i radnych.Oj nie
      wszyscy sa zdrowi i moralni.Praca u podataw to dla nich tylko lekcyjny
      pozytywizm.Ich ogarnal tuwimisizm i zaborczosc dla mnozenia swojego dobr.
      • ja_aska Re: zarzad miasta do remontu 18.10.04, 11:40
        co roku przy organizacji dni morza miasto obiecuje o przekazaniu środków na
        renowację wałów. co roku nic z tego nie wychodzi. wały i okolice systematycznie
        są niszczone. zbocza się zapadają, zieleń jest dosłownie starta, krzey drzewa
        połamana, klatki schodowe zasikane, bramy zdewastowane. wypowiedź lali z muzeum
        ma się tak do rzeczywistości tak jak "gwiezdne wojny" pokazują realia. typowo
        polski sposób: zamiast zrobienia czegoś w całości próbuje sie zrobić "tu
        kawałek, tam kawałek".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka