Dodaj do ulubionych

Tesknie za Szczecinem

• pivobela Re: Tesknie za Szczecinem 02.10.02, 01:19
      Też chodziłam do 1 LO.Lubię to miasto,,ale tu nic się nie dzieje,,,
      Za Wałami tęsknisz? To tylko mury...
      Kiedy i do kogo chodziłaś w 1 LO ?
      napisz mi
    • Gość: magda Re: Tesknie za Szczecinem IP: 193.15.21.* 04.10.02, 08:36
      czesc ja tez mieszkam na emigracji od roku dopiero ale mieszkam .jestem w
      szwecji ,a szczecin to moje rodzinne miasto w ktorym mieszkalam 19
      lat,strasznie tesknie ale moze w przyszlym roku znow do szczecina wroce
      pozdrowienia madziara
      • Gość: Heju Szczecin jest kochany IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.02, 21:24
      • Gość: Heju Re: Tesknie za Szczecinem IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.02, 22:50
        Przeciez to normalne, ze sie teskni za rodzinnym miastem. Tu sie
        urodzilem, wychowalem, chodzilem do szkol- SP6 i LO6- matura'83 i dlatego jest
        i bedzie to miasto zawsze dla mnie kochane, sercu bliskie. Widzialem wiele
        miast w Polsce, w Stanach i w Kanadzie, w ktorej od ponad 10 lat mieszkam i
        uwazam, ze Szczecin nalezy do tych ladniejszych. Szkoda jedynie, ze to co
        najwspanialsze i najcenniejsze w tym miescie jest poniemieckie, ale taka jest
        juz jego specyfika. Ze zaniedbane? Hmm... Wiekszosc z Was nawet nie zdaje
        sobie sprawy jak zaniedbane sa Nowy Jork, Detroit, Buffalo, Milwaukee, St
        Louis. To sa dla mnie beznadziejne miasta, w ktorych nie chcialbym zyc, choc
        zdaje sobie sprawe,ze Nowojorczyk bedzie kochal swoje miasto, a Warszawiak
        swoje.
        Chicago poza wspanialym downtown to tez wielki syf. Mieszkalem tam przez dwa
        lata.
        Choc Kanada jest krajem wspanialej przyrody, to jednak zawsze mile bede
        wspominal dwie setki platanow na Jasnych Bloniach, Park Kasprusia, Pogodno,
        Glebokie, secesyjne kamieniczki, czy nawet popekane, poniemieckie kamienne
        plyty chodnikowe o ktore nieraz sie potykalem. Niewiele miast ma przywilej
        posiadania takiej zieleni. Warto o nia dbac.
        Pozdrawiam wszystkich Szczeciniakow- tych krajowych i tych na obczyznie. Heju
        • Gość: Ewa Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.nas7.oklahoma-city1.ok.us.da.qwest.net 27.10.02, 09:41
          Gość portalu: Heju napisał(a): Heju, zupelnie sie z Toba zgadzam. Ja tez
          chodzilam do SP 6 w tym samym czasie, co Ty. Marure zdalam w Pobozniaku w `83.
          Obecnie od prawie 9 lat mieszkam w USA. Byc moze, ze sie znamy przynajmniej z
          widzenia.Do ktorej klasy chodziles w SP6? Ja do C.
          > Przeciez to normalne, ze sie teskni za rodzinnym miastem. Tu sie
          > urodzilem, wychowalem, chodzilem do szkol- SP6 i LO6- matura'83 i dlatego
          jest
          > i bedzie to miasto zawsze dla mnie kochane, sercu bliskie. Widzialem wiele
          > miast w Polsce, w Stanach i w Kanadzie, w ktorej od ponad 10 lat mieszkam i
          > uwazam, ze Szczecin nalezy do tych ladniejszych. Szkoda jedynie, ze to co
          > najwspanialsze i najcenniejsze w tym miescie jest poniemieckie, ale taka jest
          > juz jego specyfika. Ze zaniedbane? Hmm... Wiekszosc z Was nawet nie zdaje
          > sobie sprawy jak zaniedbane sa Nowy Jork, Detroit, Buffalo, Milwaukee, St
          > Louis. To sa dla mnie beznadziejne miasta, w ktorych nie chcialbym zyc, choc
          > zdaje sobie sprawe,ze Nowojorczyk bedzie kochal swoje miasto, a Warszawiak
          > swoje.
          > Chicago poza wspanialym downtown to tez wielki syf. Mieszkalem tam przez dwa
          > lata.
          > Choc Kanada jest krajem wspanialej przyrody, to jednak zawsze mile bede
          > wspominal dwie setki platanow na Jasnych Bloniach, Park Kasprusia, Pogodno,
          > Glebokie, secesyjne kamieniczki, czy nawet popekane, poniemieckie kamienne
          > plyty chodnikowe o ktore nieraz sie potykalem. Niewiele miast ma przywilej
          > posiadania takiej zieleni. Warto o nia dbac.
          > Pozdrawiam wszystkich Szczeciniakow- tych krajowych i tych na obczyznie.
          Heju
      • Gość: Magda Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.02, 12:11
        Pani Magdo chetnie poozmawiam o Szczecinie prosze o kontakt 77asdf@web.de
        Pozdrowienia -Piotr
    • Gość: Iwona Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.02, 11:56
      Czesc wam.tez bardz teskne za Szczecinem.Odpiszcie mi,moze razem powspominamy?
      • Gość: Iwona Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.02, 17:04
        bardzo bym chciala miec kontakt z ludzmi,co tez jak ja bardzo teskniom za
        Szczecinem (Polskom)napiszcie.Razem powspominamy o pieknych chwilach spedzonych
        w pieknym Szczecinie.
        • Gość: Irek Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.64.susc.suscom.net 17.10.02, 01:08
          Czesc Iwona !!!
          moj adres E-mail:irekyork@hotmail.com
      • Gość: Iwona Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.02, 12:08
        Pani Iwono jestem Szczecinianinem o Szczecinie wiem duzo. Chetnie porozmawiam.
        Prosze o kontakt 77asdf@web.de
    • Gość: Jary Re: Tesknie za Szczecinem i za przyjaciółmi IP: *.torun.pl / 11.11.11.* 15.10.02, 07:22
      Heja!!! W kwieniu tego roku skończyłem studia na Politechnice Szczecińskiej.
      Niestety w Szczecinie pracy dla absolwentów jak na lekarstwo i musiałem
      powrócić w swoje strony. W Szczecinie zostawiłem kilku bardzo fajnych
      przyjaciół i wiele fajnych wspomnień. Studia w tym mieście to bardzo fajna
      sprawa - ciekawe klimaty - polcam. Pozdrawiam wszystkich moich przyjaciół ze
      Szczecina.
      • Gość: Irek Re: Tesknie za Szczecinem i za przyjaciółmi IP: *.64.susc.suscom.net 17.10.02, 00:46
      • Gość: Irek Re: Tesknie za Szczecinem i za przyjaciółmi IP: *.64.susc.suscom.net 17.10.02, 00:50
        Witam wszystkich ze Szczecina!!!!
        Od 13-tu lat mieszkam w stanach - Pennsylvania i bardzo tesknie za miastem
        i ludzmi moze ktos chce podzielic sie ze mna swoimi refleksjami moj adres
        E-mail : irekyork@hotmail.com
    • Gość: adam Re: Tesknie za Szczecinem IP: 3.5.* / 212.244.167.* 17.10.02, 13:14
      Ja też bardzo tęsknię za Szczecinem. Drogi życiowe pokierowały moją rodzinę do
      Szczecina po 41 latach mieszkania pod Warszawą. Zamieszkałem również na
      Pogodnie i tam rozpocząłem na nowo układanie życia. Niestety starych drzew nie
      powinno się przesadzać. Prowadząc własną firmę zostałem oszukany i to
      doprowadziło do upadku firmy (ok 40osób) oraz wymusiło powrót na Mazowsze. Nie
      to jednak powoduje, że na słowo Szczecin mocniej bije serce. Szczecin ma swoją
      atmosferę i urok. To miasto duchem podobne do lotniskowca. Tu jest wszystko i
      jest (zdaje się) niezależne. Na ziemię sprowadzić nas mogą tylko politycy,
      którzy pod różnymi sztandarami głośno pokrzykują i wymachują szabelką ludzkich
      losów. Bardzo lubię to miasto i mieszkających w nim ludzi. Cieszę się,że nie
      jestem sam. Pozdrowienia.Adam
      • Gość: Adanac Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.vc.shawcable.net 20.10.02, 04:37
        Urodzilem sie w Szczecinie i mieszkalem tu/tam do 1980r. Od 22 lat mieszkam w
        jednym z najpiekniejszych miast na swiecie, kanadyjskim Vancouver. Od 1989r.
        czesto bywam w Polsce (wlasnie wrocilem 6 dni temu) i zjezdzilem ja wzdluz i
        wszerz ( i na poprzek). Zwiedzilem tez pol swiata i mysle, ze mam dobra skale
        porownawcza. Szczecin jest bezprzecznie najpiekniejszym miastem w Polsce,
        glownie dzieki naturalnemu polozeniu, zieleni, duzej liczbie rzek i jezior i
        wspanialym alejom i gwazdzistym placom. To prawda, ze nie ma starowki i rynku
        jak Krakow czy Gdansk i tego "klimatu", ktory tworzy duza liczba studentow i
        bohemy. Winic za to mozna "komune", ktora nic nie inwestowala w to miasto (
        myslac o potencjalnym oddaniu go Niemcom), a tylko grabila, burzac ocalale po
        wojnie budynki i wywozac cegle na odbudowe Warszawy.
        • Gość: Beata Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.02, 13:40
          A moze by tak wladze miasta wziely sie za stworzenie roynku, jakiegos centrum
          miasta? Szczecin przeciez w ogole nie ma punktu centralnego, ma tylko kilka
          placow, od ktorych odchodza gwiazdziscie ulice. To pieknie, ale jednak wiele mu
          brakuje do miana najpiekniejszego miasta. Tylko tesknota i lokalny patrotyz,m
          moga byc powpodem takich przesadnych opinii. Ja sama mieszkalam w Szczeecinie
          do matury, od matury mieszkalam w roznych miastach, teraz w Krakowie. Kiedy
          przyjezdzam do Szczecina, razi mnie wiele - kiedy przechodze kolo kamienic np.
          na Jagiellonskiej, musze wsytrzymywac oddech, tak bardzo smierdzi z bram
          moczem. Na ulicach jest czesto brudno, chodniki sa krzywe i zaniedbane. Wiele
          jest w Szczecinie tzw. elementu, co niestety wyraznie slychac widac i czuc.
          Malo studentow. To duzy minus Szczecina.
          • Gość: Gradus Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.biomag.uni-jena.de 21.10.02, 13:54
            Gość portalu: Beata napisał(a):

> A moze by tak wladze miasta wziely sie za stworzenie
            roynku, jakiegos centrum
            > miasta? Szczecin przeciez w ogole nie ma punktu
            >centralnego, ma tylko kilka

A dlaczego miasto musi miec koniecznie punkt centralny (w
            domysle rynek starego miasta)? Tak poza tym to cos
            takiego zostalo juz w Szczecinie stworzone tyle, ze
            trzeba czasu aby rynek zaczal tetnic prawdziwym zyciem.
            "Tradycji" ;) nie tworzy sie w ciagu roku tylko przez
            dziesiatki lat...
            Dla mnie lepiej jak miasto ma kilka mniejszych "centrow"
            i tak wlasnie jest w Szczecinie

> placow, od ktorych odchodza gwiazdziscie ulice. To
            >pieknie, ale jednak wiele mu
            >
            > brakuje do miana najpiekniejszego miasta. Tylko
            tesknota i lokalny patrotyz,m
            > moga byc powpodem takich przesadnych opinii. Ja sama
            mieszkalam w Szczeecinie
            > do matury, od matury mieszkalam w roznych miastach,
            teraz w Krakowie. Kiedy
            > przyjezdzam do Szczecina, razi mnie wiele - kiedy
            przechodze kolo kamienic np.
            > na Jagiellonskiej, musze wsytrzymywac oddech, tak
            bardzo smierdzi z bram
            > moczem. Na ulicach jest czesto brudno, chodniki sa
            krzywe i zaniedbane. Wiele
            > jest w Szczecinie tzw. elementu, co niestety wyraznie
            >slychac widac i czuc.

Nie powiesz mi chyba, ze w Krakowie tego nie ma...

> Malo studentow. To duzy minus Szczecina.

Tutaj tez bym polemizowal. W Szczecinie jest ponad 70
            tys. studentow na 420 tys mieszkancow. To chyba nie jest
            tak zle...

Tak jak kazde miasto Szczecina ma piekne ale takze i
            odrazajace miejsca. Widzialem, juz wiele roznych,
            bogatych i wielkich miast (w Berlinie nawet troche dluzej
            mieszkalem) i uwzgledniajac 50 lat zacofania Polski moge
            powiedziec, ze Szczecin na ich tle nie wyglada zle. Ja po
            prostu Szczecin lubie i tak juz chyba zostanie na zawsze.
            • Gość: Heju Re: Szczecin jest kochany IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 27.10.02, 07:12
              To prawda, ze Szczecin jest jednym z najladniejszych miast w Polsce, prawda
              jest, ze jest jak i cala Polska, mocno zaniedbany. I choc teraz duzo ladniej
              mieszkam, bo niemal nad brzegiem Jeziora Ontario, nieopodal Toronto, to zawsze
              Szczecin, jako miasto rodzinne, bedzie dla mnie miastem kochanym.
              A prawda tez jest, ze zaden ptak nie sra w swoje gniazdo.
              • Gość: daga Re: Szczecin jest kochany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.02, 15:57
                mieszkam jakies 500 km od Sz. a tez mi teskno. Tam konczylam VII LO, potem WSM.
                Lubie to miasto i jego mieszkancow. Bylam tam we wrzesniu na urlopie (u
                rodzicow i brata)i jeden wieczor jezdzilam autem bez celu po ulicach
                przypominajc sobie miejsca dawnych spotkań z przyjaciolmi,randek itp. Nawet
                bylam na kebabie w Barze Rab :)))
                Pozdrawiam Was wszystkich
          • Gość: TOM Szczecin IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 18:19
            Nic dodać nic ująć. A zwłaszcza panenki na wysokich koturnach . coś jedynego w
            Polsce niepowtarzalnego...
        • Gość: tom o Szczecinie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 18:10
          To prawda. Już to pisałem :
          brak uniwersytetu, ludzie zza Buga, niewielki rynek wewnętrzny, słabiutka
          władza lokalna zwłaszcza beznadziejny Piechota ( utracił znaczace inwestycje na
          rzecz innych regionow, a na spotkaniu twierdził, że najważniejsze są małe
          firmy ) - no to ma małe. Brak Starówki jest ważny. Zobaczcie jak odrestaurowano
          Wrocław , szczecn - nędza. Podobno nawet na tej "nowej " starówce wyłączają
          światło najemcą - rozliczenia. Prymitywy. Ale prawdą jest, że potencjalnie
          Szczecin to najpiękniejsze polskie miasto.
    • Gość: dorota jesienią jest pięknie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 20:59
      platany w Parku Kasprowicza i na Pogodnie, kasztany. W Zaduszki cmentarz przy
      Ku Słońcu, zapach chryzantem, iglaków, łuna lampek.
      Tęsknię, pewnie. Za tym co było, za tymi co zostali. Nie mieszkam od
      tysiącleci, najpierw zagranica teraz Warszawka.
      Był tu ktoś z moich okolic, z Pogodna, szkółka nr. 32 i Pobożniak. Pozdrawiam.
    • czerwony4 Re: Tesknie za Szczecinem 02.11.02, 02:56

• czerwony4 Re: Tesknie za Szczecinem 02.11.02, 03:03
        czerwony4 napisał:

>
        • Gość: daga Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.02, 07:09
          te paszteciki blisko centrum to byly chyba na wyszynskiego a drugie na
          woj.polskiego. jestem ciekawa czy sa tam nadal i czy smakuja jak kiedys.
          • Gość: mdrezner65 Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.pam.szczecin.pl 10.11.02, 21:36
            Paszteciki są w tych miejscach nadal!!! Wkradły się nawet do hipermarketów.
            Niestety niesmakują już jak dawniej.
    • Gość: rajmundl@aol.com Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.proxy.aol.com 10.11.02, 18:07
      kochani ktoz nie teskni za szczecinem jezeli tam mieszkal ale po przeczytaniu
      tych wszyskich listow dochodze do wniosku ze wszyscy traktuja szczecin jak
      schliman wykopaliska w troi- historia- dlaczego nikt nie mysli na przyslosc ja
      osobiscie wracam na emeryture do szczecina i postaram sie moje doswiadczenia
      wykorzystac dla dobra naszego miasta .co bylo wczoraj nieda sie zmienic jutro
      mozemy zrobic wszystko lepiej tylko trzeba chciec.Nie potrzebuiemy jurczykow na
      eksponowanych stanowiskach tylko fachowcow ktorzy pokjeruja rozwojem naszego
      miasta w tych warunkach geopolitycznych jakie stwozyla natura i historia
      tymbardziej ze wejscie do EU stwozy szanse jak i przeszkody w rozwoju miasta w
      püowiazaniu z Berlinem mamy szanse na dalszy rozwoj bo do Warszawy i Poznania
      jest o wjele dalej.Pozdrowiena dla ABSOLWENTOW Politechniki rocznik 71
      Mickiewicza 66 Rajmund
      • Gość: mdrezner65 Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.pam.szczecin.pl 10.11.02, 21:44
        Już z utęsknieniem czekam na dziarskiego emeryta który wznieci życie
        ekonomiczne szczecina jak feniksa z popiołów. Przybywj choćby jutro, najlepiej
        na białym koniu. Może wpominana przez ciebie ulica mickiewicza doczeka się
        nareszcie asfaltu! Pozdrawiam.
    • g.rusedski Re: Tesknie za Szczecinem 20.11.02, 14:35
      W skrócie: Mieszkam w Szczecinie od urodzenia i kocham to miasto. Jeśli kiedyś
      okaże się że sytuacja będzie wymagać ode mnie jego opuszczenia - zrobię to z
      bólem serca zostawiając Rodzinę, przyjaciół i wszystko co kojarzy mi się z tym
      wspaniałym miastem. Ale też i powód bedzie musiał być nie byle jaki! Wtedy i ja
      będę tęsknić równie mocno za moim Szczecinem jak dobrze rozumiana przeze mnie
      autorka listu "Tesknię za Szczecinem".
    • tchiboo Re: Tesknie za Szczecinem 21.11.02, 12:46
      Nie wiem Rusedski czy dobrze zrobisz opuszczając Szczecin.Ja tak zrobiłem w
      sierpniu i im dalej byłem od aeroklubu tym bardziej sciskało mnie w gardle.I
      trwa to do dziś.Odliczam dni kiedy wreszcie znów porzucam szyszkami w sosny nad
      Głębokim.
      • g.rusedski Re: Tesknie za Szczecinem 21.11.02, 12:54
        Cóż Tchiboo zawsze możesz tu wrócić!ZAWSZE! A ja póki co tu jestem i korzystam
        z mozliwości jakie daje mi to miasto. Nie ma CIę tu teraz a dzieje się wiele.
        Jeśli będziesz tu znów zobaczysz jak bedziesz zaskoczony i to nie tylko
        nowościami dotyczącymi samego miasta ale tego co dzieje się generalnie wokół!
        Nie marudź i wracaj jak się da!
    • tchiboo Re: Tesknie za Szczecinem 21.11.02, 12:55
      A powiedz mi Rusedski w jakim innym mieście poczujesz pod nogami poranną rosę
      kopiąć np z swoim synkiem w piłę między Kasprowiczowskimi platanami ? W jakim
      innym mieście huk silnika Yamahy albo Kawasaki przegoni Cię po pasach dla
      pieszych jak sprintera ? Gdzie obejrzysz taką panoramę miasta jak nie z wzgórza
      Puszczy Bukowej ? Gdzie wypijesz takiego Bosmana jak na barce pod Wałami ?
      Zastanów się nad tym ! Takiego drugiego miasta nie znajdziesz w promieniu 450
      km.
      • Gość: Greg Re: Tesknie za Szczecinem IP: 217.153.4.* 21.11.02, 14:46
        Tchiboo a co z 451-szym kilometrem? To żart oczywiście. Pewnie że nie znajdę
        tego co mam tu nigdzie indziej. To jasne jak dzisiejsze słońce! Dlatego póki co
        tu siedzę a i Tobie radzę wracać tu i zostać na stałe a przynajmniej na dłużej.
        Nie wiem gdzie teraz jesteś ale widzę że masz przyjemne wspomnienia związane ze
        Szczecinem co mnie rodowitego Szczecinianina bardzo cieszy i wprawia w dumę.
        • Gość: ziggy Re: Tesknie za Szczecinem IP: proxy / *.tru.com 26.11.02, 20:40
          Wyjechalem ze szczecina 12 lat temu jak ukonczylem 8 klase. Staram sie wracac
          co roku na wakacja odwiedzic matke i rodzine. Zawsze myslalem o powrocie bo
          polska kultura mi bardziej odpowiada. Utrzymuje kontakty z kumplami z podworka.
          Chcialbym wrucic, niestet zdaje se sprawe ze ja bym w polsce egzaminu nie zdal.
          Stany nie nauczyly mnie jak dobrze kombinowac zeby przerwac. Tutaj wszystko
          jest latwiej i szybciej zalatwic. Szczecin zawsze bedzie moim miastem, niewazne
          czy brudny czy nie. Jak kiedys zycie bedzie na podobnym standarcie jak tutaj to
          wruce. Tutaj jest mi dobze, mam dobro prace ale dopolski bym wrucil natychmiast
          gdybym mugl zyc tak jak tu.
          • Gość: kopetti Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.webport.bt.net 25.12.02, 01:23
            szczecin,miasto mojego dziecinstwa i wczesnej mlodosci,upadkow i wzlotow,
            zajebistych imprez i bezrobocia,ktore wypedzilo mnie na emigracje.londyn nie
            jest rajem na ziemi ale zapewnia mi pewny byt,czyli to czego polska nie jest w
            stanie mi zagwarantowac.nie mniej tesknie za szczecinem,znajomymi,to piekne
            miasto tylko czemu mamy az tak skorumpowane wladze? pozd. Koppetti X
    • Gość: karolina Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.lernia.se 28.11.02, 09:12
      Hej,
      Ale sie zdziwilam jak przeczytalam ten list,bo tez jestem na dobrowolnej
      emigracji ale ogromnie TESKNIE za Szczecinem. Jestem rodowita szczecinianka z
      Pogodna i nigdy bym nie przypuszczala, ze tak mi bedzie go brakowac. Ale mysle,
      ze to ludzi ze Szczecina mi brakuje.Pozdrawiam Was wszystkich !
      • Gość: Babet Kochani ja musze do kraju... IP: *.kd4nxx1.adsl-dhcp.tele.dk 16.12.02, 19:56
        Dokladnie nie mam pojecia za czym tesknie. I chyba zeby uzyskac odpowiedz na to
        pytanie musze na jakis czas wrocic....Po prostu musze choc od lat nie
        utrzymywalam kontaktow ze znajomymi i w zasadzie nie mam zadnego przyzwoitego
        powodu wrecz przeciwnie.
    • Gość: Adam Szczecin IP: 202.53.48.* 17.12.02, 04:02
      A ja tez lubie Szczecin.
      Choc obiektywnie sa o wiele ladnijsze miejsca na swiecie...
      Nie zamienie Sydney an Szczcin chocby ze wzgledu na klimat.
      O urodzie, przyrodzie, parkach, plazach nie mawet co mowic.

Szkoda ze Szczecin zwaszcza ekonomicznie az tak podupadl.
      Zycze powodzenia - moze w UE cos sie zmieni.

• Gość: mdrezner65 Re: Szczecin IP: *.pam.szczecin.pl 23.12.02, 22:49
        ŚWIĄTECZNE, CIEPŁE ŻYCZENIA ZE SZCZECINA DLA WSZYSTKICH ;TĘSKNIĄCYCH; JEST
        BARDZO ŁADNIE. MOŻE NIE TAK KOLOROWO I JASNO OD ŚWIATEŁEK JAK W NOWYM JORKU CZY
        BERLINIE, NO ALE TAM NIE MA JASNYCH BŁONI I PLATANOWYCH ALEII. WSZYSTKIM
        GOŚCIOM PORTALU ŻYCZE ZDROWYCH , SPOKOJNYCH ŚWIĄT. M.D.

• Gość: !HOLA! A JA NIE TESKNIE ZA NIKIM I NIE KOCHAM NIKOGO IP: *.telia.com 25.12.02, 16:03
      STENIA KOZLOWSKA
      • Gość: Adam Re: A JA NIE TESKNIE ZA NIKIM I NIE KOCHAM NIKOGO IP: 202.53.48.* 07.01.03, 23:27
        !Pobre alma! (biedaczka!)
      • Gość: kiniu Re: A JA NIE TESKNIE ZA NIKIM I NIE KOCHAM NIKOGO IP: 213.39.190.* 12.01.03, 21:00
        bo jestes brzydka i nikt cie nie chce!!!
    • Gość: Doreen Re: Tesknie za Szczecinem IP: proxy / *.vc.shawcable.net 01.01.03, 06:10
      Tęsknisz za Szczecinem czy za straconą młodość ktura odeszła i jusz nie wruci.
      Ja mieszkam za granicą jusz 20 lat i nigdy nie przyjechałam do Polski i
      Szczecina. Mieszkam w Vancouver Canada te miasto jest ponoć najpięknieszim
      miastem na świecie a ja ponoć to tęsknię za Szczecinem a może za młodością.
      Doreen
    • Gość: Bodziu Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.ellexmedicallasers.com.au / 192.168.45.* 14.01.03, 22:47
      Jak to dobrze ze sa tacy jak ja. Ja tez zejebiscie teskinie za Szczecinem.
      Mieszkam w Australii od 13 lat. Zadne miasto tu nie dorownuje Szczcinowi (to sa
      poprostu miasta bez duszy). Jak bym mugl to bym byl w Szczecinie co rok lecz
      jest to bardzo trudne. Ale w przyszlym roku tam bede :))).
      Pozdrawiam
    • Gość: Bodziu Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.ellexmedicallasers.com.au / 192.168.45.* 16.01.03, 01:35
      Hej. Szczecin to zarypiste miasto. Ja od 13-stu lat mieszkam w Australii, i tez
      tesknie aza Szczecinem. Zadne miasto tytaj nie umywa sie do Szczecina jak bym
      mogl to bylbym tu co weekend, no ale bede tam w przyszlym roku :))))
      pozdrawiam wszystkich Szczeciniakow,

Bodziu
    • Gość: Gradus DLA TESKNIACYCH (I NIE TYLKO...) IP: *.biomag.uni-jena.de 17.01.03, 19:00
      www.szczecin.pl/miasto/foto.htm
      Poogladajcie zdjecia jak tesknicie. A jak nie to tez
      poogladajcie i zaczniecie tesknic ;).

Pozdro.
      • Gość: Ewa Re: DLA TESKNIACYCH (I NIE TYLKO...) IP: 65.67.193.* 18.01.03, 05:17
        Gość portalu: Gradus napisał(a): Dzieki, to wspaniale zdjecia.Mam nadzieje,ze
        w tym roku zobacze Szczecin.Pozdrowienia z Oklahomy

> <a
        href="http://www.szczecin.pl/miasto/foto.htm"target="_blank">www.szczecin.pl
        > /miasto/foto.htm</a>
        > Poogladajcie zdjecia jak tesknicie. A jak nie to tez
        > poogladajcie i zaczniecie tesknic ;).
        >
        > Pozdro.
        • Gość: Heju Re: DLA TESKNIACYCH (bo Szczecin jest kochany) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.01.03, 22:57
          Jesli chcecie poogladac panoramy Szczecina i przy okazji powspominac troche
          to proponuje zajrzec do szczecin.byss.pl/flash2/index.html
          Milego ogladania. Bye Heju.
          • Gość: marzena Re: DLA TESKNIACYCH (bo Szczecin jest kochany) IP: *.pam.szczecin.pl 19.01.03, 03:08
            może pokusicie cię o zamieszczenie bardziej aktualnych widoków. Już za parę
            tygodni zakwitną magnolje,choć koleżanka widziała już wczoraj pierwcze ich pąki
            w przydomowym ogrodzie przy Wawrzyniaka.Pozdrowienia dla tęskniących. Marzena d.
    • Gość: wiesław Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.eimg.pl 21.01.03, 18:19
      mieszkałem w Szczecinie 20 lat,tam zostawiłem lata "całej" mjej edukacji/ok 18
      lat/, zjeżdziłem a właściwie to i "oblatałem" prawie cały kraj,teraz jestem
      mieszkańcem DARŁOWA,SZCZECIN jest naprawdę pięknym miastem i to okażdej porze
      roku i dnia !!!
      DLA CIERPLIWYCH : qay@op.pl ,zapraszam
    • Gość: wiesław Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.eimg.pl 21.01.03, 18:20
      roku i dnia !!!
    • Gość: wiesław Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.eimg.pl 21.01.03, 18:21
      roku i dnia !!!
    • Gość: wiesław Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.eimg.pl 21.01.03, 18:26
      roku i dnia !!!
    • Gość: wiesław Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.eimg.pl 21.01.03, 18:26
      roku i dnia !!!
      • Gość: gosiag Re: Tesknie za Szczecinem IP: 217.206.38.* 29.01.03, 21:58
        czesc,
        bylam na portalu grubo ponad pol roku temu i nie przypuszczalam ze jeszcze jest
        aktywny, czytam kolejne 150 listow i coraz bardziej tesknie.
        na szczescie w ciagu ostatnich 5 miesiecy bylam w szczecinie 2 razy. bylam na
        Swieta w domu. z przyjaciolmi (z ktorymi mieszkam w londynie) zrobilismy objazd
        po szczecinskich nocnych klubach. musze sie poskarzyc, ze w dawnym xl-u na dole
        chcieli nas skasowac po 20 zl od lepka (a bylo nas 7 emigrantow z ochota na
        pare drinkow), nie weszlismy dla zasady. za to fajnie bylo na nowej boguslawa.
        nie pamietam jak to sie nazywa, ale jest godne europejskiego miasta. w sobote
        znowu zawitam na 5 dni do szczecina. juz nie moge sie doczekac.
        pozdrawiam szczeciniakow.
    • adelmus Re: Tesknie za Szczecinem 17.07.03, 02:55
      Piekny watek , nie moze sie zmarnowac wiec go podbijam by
      nie wpadl w czarne czeluscie archiwum ...

Pozwole sobie tylko przytoczyc fragment Liskowackiego z
      "Eine Kleine" dotyczacy motywu porzucania tego miasta ...

" Szczecin ....- miasto , ktore boli i nie pozwala zasnac
      , ktorego nie sposob nazwac swoim , ale ktore jest swoim
      tym bardziej , im bardziej o nim milczymy , ktore wedruje
      az do sciany zieleni , az do lini brzegu , miasto
      slonecznych placow i ciemnych zaulkow , miasto , ktore
      tyle razy chce sie za soba zostawic , rzucic za siebie ,
      jak lusterko , jak grzebien w ucieczce , by oddzielila od
      niego woda i las , a ktorego nie mozna opuscic bez
      wiecznej pamieci o tym , ze sie to zrobilo , ze sie
      opuscilo to miasto , miasto Szczecin ....."
      • amsterdamer Re: Tesknie za Szczecinem 18.07.03, 13:02
        adelmus napisał:

> Piekny watek , nie moze sie zmarnowac wiec go podbijam by
        > nie wpadl w czarne czeluscie archiwum ...

Ooo tak naprawde bardzo emocjonalny watek. Od niego w sumie zaczelo sie moje
        pisanie na tym forum.

P.S.: Autorka napewno nie spodziewala sie, ze jej dzielo zdobedzie takie
        zainteresowanie.
      • loewe Szczecinem jest trandy 01.11.03, 18:42
        No i ociepliło nam się trochę dziś. Ale gdzie tam jeszcze do wiosny. A
        najpiękniejsza wiosna jest w Szczecinie. Albo w niezmierzonych lasach na północ
        od miasta. Póki co szykujemy się powoli do zimy. A zimy w Szczecinie też bywają
        piękne.
    • Gość: huty Re: Tesknie za Szczecinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 00:23
      Ale nie tylko satyrą i piosenką, nie tylko żartem walczyła ludność z
      okupantem. A gdy zabrakło amunicji... A gdy zabrakło amunicji, znów najlepszą
      pociechą były słowa piosenki. Koleżeńskiej, żołnierskiej, prostej...
      posłuchajmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka