hehenio 02.02.05, 21:11 Może by tak parę nazwisk?... Ktoś zrobił projekt, ktoś go zatwierdził, Ktoś nadzorował wykonanie, ktoś podpisał się pod protokołem odbioru. To są konkretni ludzie. A swoją drogą, pan M. się doigrał... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karol S. Znów wypadek na Hangarowej IP: 212.32.99.* 02.02.05, 21:16 Zginal moj kolega.Swiec Panie nad jego dusza.Byles fajnym kolega i swietnym handlowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Znów wypadek na Hangarowej 02.02.05, 22:08 Rzeczywiście fajny kolega. Lubił szastać życiem innych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 00:35 szastać życiem innych?? przemyśl to człowieku i oszczędż już takich komentarzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapslarz Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:27 Aaaa....czyli to handlowiec. I to wszystko tlumaczy dlaczego jezdzil tak jak by mu zycie swoje i innych nie bylo mile. Odpowiedz Link Zgłoś
galicius Re: Znów wypadek na Hangarowej 07.02.05, 15:49 Wątpie aby Pan chciał poświecić.Takie szybkości to próba morderstwa,a za to się idzie do piekła.Ciągle mam do czynienia z"okratkowanymi"psychopatami,"walącymi" co najmniej stówą ostatnim lewym pasem,nawet gdyby tych pasów było dwadzieścia,z telefonem przy uchu i obłędem w oczach.Pewnie,jeszcze jedna paczka podpasek więcej,albo paczka"Dosi"a może"robił"w karmie dla kotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 17:07 Wypadki na Hangarowej to efekt powszechnej brawury kierowców. Droga jest przystosowana do dość małych prędkości, podczas gdy kierowcy spokojnie pędzą tam ponad "setkę". Czytałem, że ponoć reklama stacji BP może mieć wpływ na dezorientację jazdy kierowców lub też gwałtowny zakręt od strony Eskadrowej. Moim zdaniem wystarczy zwolnić a wszystko będzie w porządku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 21:48 Dyr. wydz. Inwestycji UM Jadwiga Rajkiewicz w układzie z Gdańskim Biurem Projektów. Podobny przypadek miał miejsce na ul. Mickiewicza tam też zginęli ludzie bo projekt był zły. Sprawe przycichła postawiono ograniczenia i wydzielono torowiski i jes ok. Odpowiedz Link Zgłoś
menel1 Re: Znów wypadek na Hangarowej 02.02.05, 21:53 same magistry jak nasz mgr szczecinski. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Znów wypadek na Hangarowej 02.02.05, 22:03 "Piotr M. już kilkakrotnie otrzymywał mandaty za brawurę - m.in. w październiku za przekroczenie prędkości o więcej niż 41 km na godz. (osiem punktów karnych). " A powiadają, że człowiek uczy się na błędach... Przynajmniej nie zginęła żadna przypadkowa osoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 00:37 a ty święty jesteś?? na pustej drodze jedziesz 50km/h jak znaki pokazują?? daruj sobie takich uwag.. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Znów wypadek na Hangarowej 03.02.05, 03:03 > a ty święty jesteś?? na pustej drodze jedziesz 50km/h jak znaki pokazują?? A była pusta? Wątpię... Tylko, że na całe szczęście nikt więcej nie ucierpiał. Poza tym - święty nie jestem, ale patrzę na znaki i dostosowuję prędkość do tego, co się dzieje przede mną i wokół mnie... > daruj sobie takich uwag.. Zawsze będę tępił ludzi, którzy za nic mają życie i zdrowie innych uczestników ruchu... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas_ka Re: Znów wypadek na Hangarowej 04.02.05, 03:20 > A była pusta? Wątpię... A jechałeś kiedyś po mieście przed 6tą rano?? teraz ja wątpie,skoro twierdzisz że mógłbyć ruch..zwłaszcza na dwupasmówce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iska temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:11 robi się wywiady z mordercami w celach. może by jakiś dziennikarz ( a jest w wyborczej chyba sporo stażystów) porozmawiał z osobą która dokonała odbioru. przy okazji zapytała się co czuje patrząc na zdjęcia ofiar, ich dzieci. czy moze spać pokojnie, czy była na ich pogrzebach... no i takie male pytanie: czy czuje się winna ich śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:40 Znowu jakieś histeryczne reakcje, "czy czuje się winna ich śmierci" itp. Facet jechał za szybko, DUUUŻO za szybko, i nikt, poza nim samym, nie jest winien. Ja wiem, że wielu ludzi uważa, że najlepiej by było, żeby na drogach nie było w ogóle zakrętów, a jak już, to wyprofilowane jak na torze kolarskim, żeby wyciąć wszystkie drzewa wzdłuż wszystkich dróg w całym kraju itp. Ale ten zakręt jest wyprofilowany nie gorzej niż wiele innych, na suchym można tam spokojnie przejechać z prędkością grubo powyżej 100, ograniczenie jest do 50, więc naprawdę trzeba się mocno postarać, żeby z niego wylecieć. To zresztą widać na zdjęciu - wypadając na zewnątrz z lewego zakrętu ciężko uderzyć lewym bokiem o stojący po prawej stronie słup... Zawsze się znajdą chętni, żeby zabić siebie i innych, i chyba trzeba by było próg spowalniający tam położyć, żeby wyeliminować wypadki. A swoją drogą, ten tekst to kolejny przykład dziennikarskiej beznadziei w naszej gazetce... Mandat za brawurę? Nie słyszałem o czymś takim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: 62.69.200.* 03.02.05, 09:18 > A swoją drogą, ten tekst to kolejny przykład dziennikarskiej beznadziei w > naszej gazetce... Mandat za brawurę? Nie słyszałem o czymś takim. MANDAT za brawure... otrzymuja zazwyczaj motocyklisci... np. za jazde na jednym kole po miescie... o i le ich ktos zlapie, ale jezeli juz, to wlasnie jest to mandat za brawure Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 02.02.05, 22:41 A czemu ma się czuć winny? Że ktoś ma w dupie ograniczenia prędkości? A gdyby facet zabił kogoś z Twojej rodziny, też winny byłby projektant? Gościu dostawał już mandaty za przekraczanie "głupich" ograniczeń. Zrobił przysługę społeczeństwu i sam się wyeliminował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 00:39 czlowieku daj mi swoj adres.chce porozmawiac twarza w twarz.zobaczymy czy taki cwaniak jestes...zginal czlowiek,a ty sobie temat do dyskusji robisz.. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 03.02.05, 03:12 > czlowieku daj mi swoj adres.chce porozmawiac twarza w twarz.zobaczymy czy > taki cwaniak jestes... > zginal czlowiek,a ty sobie temat do dyskusji robisz.. Że niby mam milczeć? Powinni tam jeszcze bilboard ze zdjęciem powypadkowym powiesić, jako przestroga dla innych "szybkich". Wcale nie martwi mnie to, że zginął ktoś, kto w przyszłości mógł narazić mnie lub moją rodzinę na śmierć i kalectwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.static.qsc.de 03.02.05, 08:15 masz calkowicie racje. Jest takie przyslowie "Kazdy jest kowalem swego losu.." on tez nim byl. I nie ma co pomniejszac jego wylacznej winy tylko dlatego ze zginal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:59 Przemyśl Gościu co piszesz!!! Niezależnie od tego czy kierowca łamie przepis w danym miejscu, czy nie; czy jest "wybornym" kierowcą czy kiepskim - to na inżynierach spoczywa odpowiedzialność za stan rzeczy. To oni są odpowiedzialni za tzw układ "kierowca-pojazd-droga". Jeżeli zawiedze kierowca, uwarunkowania inżynieryjne powinny zapobiegać tragedii. Zadaj sobie odrobinę trudu i sprawdź gdzie się podziewają inżynierowie ruchu drogowego!!! Przewalają papierki w miejscach zapomnianych prze Pana Boga, a o naszym bezpieczeństwie decydują prawnicy, ekonomiści i politolodzy, którzy mieli wystarczające plecy żeby zając stosowne stanowiska kierownicze. To oni zagrażają Tobie i Twojej rodzinie, a nie doświadczony kierowca, który w samochodzie spędzał kilka godzin dziennie przez ostatnie lata. Wypadki się zdażają Panie "Idealny"! A wg wszelkich prawidłowości sztuki - nie powinna tam stać taka reklama, o konstrukcji, której nie powaliłby czołg ...Odrobina szacunku kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: 83.168.96.* 03.02.05, 09:09 Masz racje droga powinna 'wybaczac bledy' - tylko ze granica bledu to jakies 20- 30 km/h a nie 2x czy 3x poduszczalna prędkość !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.static.qsc.de 03.02.05, 16:52 ok. troche potrwalo moje przemyslenie tego co napisales. mysle ze zrozumialem co masz na mysli. znaczy wszystkie drogi musza byc proste, zadnych drzew obok, zadnych slupow reklamowych, zadnych zabudowan i zadnych znakow drogowych bo po co i tak kazdy potrafi bezblednie ocenic sytuacje wiec ich nie trzeba. ... Bzdure wypisales i to wszystko. Inna sprawa to fuszera budowlana. Odpowiedz Link Zgłoś
vojciech Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 03.02.05, 22:34 Gość portalu: Jacek napisał(a): > To oni zagrażają Tobie i Twojej rodzinie, a > nie doświadczony kierowca, który w samochodzie spędzał kilka godzin dziennie > przez ostatnie lata. Facet jechał duuużo za szybko, o 6 rano, na początku lutego, w dniu, w którym gołym okiem było widać, że jezdnia jest wilgotna. Źle wyprofilowana jezdnia to jedno, ale nic nie uchroni przed zwyczajną ludzką głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas_ka Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 04.02.05, 03:33 to prawda... najpierw inżynier - nie jeden dał dupy, a teraz inni przez niego cierpią.... i giną.... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas_ka Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 04.02.05, 03:29 > Że niby mam milczeć? Powinni tam jeszcze bilboard ze zdjęciem powypadkowym > powiesić, jako przestroga dla innych "szybkich". Wcale nie martwi mnie to, że > zginął ktoś, kto w przyszłości mógł narazić mnie lub moją rodzinę na śmierć i > kalectwo... > Miejsca by zabrakło gdyby wieszać na ulicach fotki osób które nas narażają na niebezpieczeństwo.. Głupie masz podejście.Nie bierzesz pod uwagę innych okoliczności wypadku... Zachowujesz się jak "pan wzorowy kierowca".Ciekawe czy wiesz co to znaczy wpaść w poślizg albo czy ty w ogóle masz prawo jazdy...??? Jeśli masz, to już więcej nie wsiadaj do auta,bo narażasz mnie na niebezpieczeństwo swoją głupotą,boje się że za kółkiem może być podobnie... Zdrowia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 04.02.05, 05:21 > Głupie masz podejście.Nie bierzesz pod uwagę innych > okoliczności wypadku... Gdyby kierowca zachowywał się normalnie, gdyby zdarzyło mu się to podczas _normalnej_ jazdy, to z pewnością bym mu współczuł. Ale on nie zachowywał się normalnie. Nauczyły go czegoś poprzednie mandaty? Najwyraźniej NICZEGO. > Zachowujesz się jak "pan wzorowy kierowca".Ciekawe czy > wiesz co to znaczy wpaść w poślizg albo czy ty w ogóle masz prawo jazdy...??? No bo oczywiście, jak postępuję inaczej, niż większość, to rodzi się wątpliwość, czy aby na pewno mam prawo jazdy.... Otóż mam i z niego korzystam. Mam też dodatkowe spojrzenie na zachowanie innych, bo często poruszam się po mieście rowerem. Wielokrotnie na własnej skórze odczułem "kulturę" polskich kierowców... Dlatego też mam taki, a nie inny punkt widzenia...I dobrze byłoby, gdyby każdy kierowca nabył takiego doświadczenia - może to zmieniłoby poniekąd ich zachowanie... > Jeśli masz, to już więcej nie wsiadaj do auta,bo narażasz mnie na > niebezpieczeństwo swoją głupotą,boje się że za kółkiem może być podobnie... To masz dziwną definicję głupoty... No, chyba, że stresuje cię człowiek, który jeździ normalnie i przeszkadza w szybkiej jeździe... Aha, jak spotkam przypadkiem gdzieś twoją rodzinę przed przejściem dla pieszych, to ją nawet przepuszczę, choćbym sam ulicą jechał...Niesamowite, prawda? Chyba, że nikt z twojej rodziny nie porusza się pieszo, co nie byłoby w sumie niczym dziwnym, biorąc pod uwagę twoje podejście do organizacji ruchu w mieście... Ale taki już ze mnie głupek, że szanuję ludzi (normalnych), szczególnie tych nie osłoniętych blachami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.static.qsc.de 04.02.05, 08:00 > To masz dziwną definicję głupoty... No, chyba, że stresuje cię człowiek, który > jeździ normalnie i przeszkadza w szybkiej jeździe... Aha, jak spotkam > przypadkiem gdzieś twoją rodzinę przed przejściem dla pieszych, to ją nawet > przepuszczę, choćbym sam ulicą jechał...Niesamowite, prawda? Chyba, że nikt z > twojej rodziny nie porusza się pieszo, co nie byłoby w sumie niczym dziwnym, > biorąc pod uwagę twoje podejście do organizacji ruchu w mieście... > Ale taki już ze mnie głupek, że szanuję ludzi (normalnych), szczególnie tych > nie osłoniętych blachami... tu wlasnie narazisz jego rodzine na niebezpieczenstwo. Zatrzymujac sie na pasach sprowokujesz ich do zaufania Tobie i do wejscia na pasy w tym momencie jakis idiota bedzie Ciebie wyprzedzal i ich potraci. Wierz mi bedziesz mial wyrzuty sumienia. Taki juz los normalnych kierowcow w Polsce. (Chcesz sie przekonac o prawidlowosci moich slow? Zrob to w Szczecinie na pasach na ul. Ku Sloncu /ul Zrodlana Przejscie oznaczone myslisz ze sie ktos zatrzyma ? Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 04.02.05, 13:21 > tu wlasnie narazisz jego rodzine na niebezpieczenstwo. Zatrzymujac sie na > pasach sprowokujesz ich do zaufania Tobie i do wejscia na pasy w tym momencie > jakis idiota bedzie Ciebie wyprzedzal i ich potraci. > Wierz mi bedziesz mial wyrzuty sumienia. Taki juz los normalnych kierowcow w > Polsce. (Chcesz sie przekonac o prawidlowosci moich slow? Nie muszę. Wiem dobrze, o czym mówisz, niestety...Czasem sobie myślę, że przy przejściach dla pieszych powinien być tylko jeden pas ruchu, tak by nie było możliwości omijania stojącego pojazdu. Ostatni przypadek potrącenia pieszej, widziałem miesiąc, czy dwa miesiące temu, na pl. Grunwaldzkim... Starsza osoba właśnie była prawie w połowie przejścia, gdy stuknął ją samochód ze środkowego pasa.. Myślałem, że świadkowie zlinczują kierowcę... I szkoda, że tego nie zrobili.. Niektórzy myślą, że pojazd zatrzymuje się przed przejściem od tak sobie, bez większego sensu... Zdecydowanie są to miejsca, gdzie brakuje odpowiednich działań policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.ksiazat.v.pl 07.02.05, 21:43 tak samo jak kiedys proponowałes 40 na gdańskiej i dwa pasy dla rowerów..... Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 08.02.05, 00:52 Gość portalu: arti napisał(a): > tak samo jak kiedys proponowałes 40 na gdańskiej i dwa pasy dla rowerów..... Słabą mam pamięć. Jakieś źródło tych rewelacji? :-) Zgodzę się z jednym: pasy dla rowerów powinny być po obu stronach Gdańskiej, w tej chwili jest gó..ane NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markboss Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 00:11 RAZ ale tylko RAZ staralem sie jechac przepisowo zeby zobaczyc jak to jest, zosatlem objechany, obtrąbiony, rozjechany itp. czulem sie jak gwiazda filmu od tych wszystkich dlugich swaitel w lusterku, wiec jezdze teraz dalej tak jak jezdzilem czyli nie zawsze przepisowo i jest okej, tacy sa polacy i tak jezdza. Uwazam ze w sz-n mamy o wiele bardziej kulturlanych kierowcow niz w innych miastach wiec i tak nie jest zle. Mysl na zakonczenie proponuje zeby kazdy za nim wejdzie w zakret z predkoscia ktora jedzie wyobrazil sobie w myslach jak wychodzi z tego zakretu z ta predkoscia i jesli tego nie widzi to niech zacznie zwalniac az zoabczy :-)(na mnie to dziala). Apropo powyzszych komentarzy i odpowiedzi, zginal czlowiek i nic mu zycia nie wroci i tego nic juz nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.szczecin.mm.pl 05.02.05, 02:14 I chwała Ci za to... Szanuj wszystkich na drodze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awro Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 09:51 a propo "głupich" ograniczeń uważam, że w Szczecinie jest ich mnóstwo nadużywany jest znak ograniczający prędkość do 40km/h nikt tego nie przestrzega efekt jest taki, że w miejscu gdzie ograniczenie prędkości naprawdę jest uzasadnione np.przy ul.Hangarowej nie jest przestrzegane. Jeździłem po Norwegii, gdzie jest mnóstwo zakrętów bardzo rzadko widywałem ograniczenie do 40km/h,inna sprawa że większośc stosuje się do prrzepisów ruchu drogowego u nas jest odwrotnie. W ciągu tygodnia raz zostłem wyprzedzony przez inny samochód (jeździłem przepisowo)był to późny wieczór w sobotę samochodem jechali młodzi ludzie. W Norwegii brawura na drodze jest symbolem wieśniactwa. Ździwiłem się kiedy zobaczyłem dość ostry zakręt na drodze dwukierunkowej i linię przerywaną (u nas byłyby podwójna ciągła).Na zwróconą uwagę znajomy Norweg odpowiedział mi, że u nich prawojazdy dostają normalni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujaszek joe Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 11:33 swietnie to ująłeś. jak w norwegii jest ograniczenie 40 to znaczy że przy 70 wypadniesz z drogi. u nas takie "40 na wszelki wypadek" usypiają czujność. policja nie powinna stac w miejscu tylko jezdzić. i zamykać wyprzedzających z narażeniem życia (nie tylko swojego) Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat 03.02.05, 10:26 shp80 napisał: > A czemu ma się czuć winny? Że ktoś ma w dupie ograniczenia prędkości? A gdyby > facet zabił kogoś z Twojej rodziny, też winny byłby projektant? to kolejny z serii wypadkow w tym wlasnie miejscu nie 100 m wczesniejani poznieja w tym wlasnie bo jakis debil to zaprojektowal a drugi odebral. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Projekt sobie, a zakręt sobie 03.02.05, 12:19 Bleki, tam po prostu została źle wytyczoan tzw. "granica opracowania". Feralny łuk nie wszedł w zakres projektu, więc projektant w miejscu końca swojego opracowania (czyli na końcu tej fajnej prostej dwupasmówki z nowego mostu) dostosował pochylenie poprzeczne do dotychczasowego pochylenia na przedmiotowym łuku. Pozostaje pytanie, dlaczego przebudowa tego tak ostrego łuku z niedostosowaną do parametrów budowanej drogi odwrotną przechyłką nie weszła w zakres budowy mostu i dojazdów do niego... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Projekt sobie, a zakręt sobie 03.02.05, 13:38 robert.szczecin napisał: > Pozostaje pytanie, dlaczego przebudowa tego tak ostrego łuku z niedostosowaną > do parametrów budowanej drogi odwrotną przechyłką nie weszła w zakres budowy > mostu i dojazdów do niego... no i kto to przyjal do ruchu. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Re: Projekt sobie, a zakręt sobie 03.02.05, 13:46 blackexit napisał: > no i kto to przyjal do ruchu. pozdrawiam black Solidarnie wszyscy ci, co uczestniczyli w zatwierdzaniu projektu. ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyletant Re: temat dla dziennikarza. chyba dobry temat IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 03.02.05, 16:31 > to kolejny z serii wypadkow w tym wlasnie miejscu nie 100 m wczesniejani > poznieja w tym wlasnie bo jakis debil to zaprojektowal a drugi odebral. > pozdrawiam black a trzeci debil skomentował .... Najlepiej ustawowo zobligować projektantów aby drogi nie miały zakrętów. Wtedy blackexit będzie się czuł bezpiecznie. Chociaż i tego nie wiadomo na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksawier Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:31 nie zwalajcie winy na droge, wszyscy wiedza jakie one sa u nas.jak sie jedzie 130 przy ograniczeniu do 50 to trzeba sie spodziewac konsekwencji. taka gra, raz sie wygra a raz przegra...niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Ciekawe... IP: 83.168.96.* 02.02.05, 22:57 Po "interwencji" naszych wspanialych dziennikarzyn z wyborczej - na pewno. I do tego przebudują caly Szczecin tak aby mozna bylo przelatywac przez niego 180 km/h, bez obawy o to ze sie wyleci z zakretu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Ciekawe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:04 taaaa.... lepiej postawić ograniczenie do 30km/h a jeszcze lepiej fotoradar - wyjdzie taniej niż przebudowa fuszerki, za którą wszyscy podatnicy zapłacili - niektórzy niestety dość drogo... Chyba nie po to wybuliliśmy kupe kasy na wiadukt i trzypasmową jezdnię, żeby teraz fundowac sobie wyłączenie jednego albo i więcej pasów ruchu i stawiać debilne ograniczenia prędkości (nie mam nic przeciwko znakom drogowym, tylko protestuje przeciwko tuszowaniu fuszerki znakami ograniczenia prędkości - w razie czego można powiedzieć, że przekroczył prędkość i to wyłącznie jego wina, że się zabił...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Ciekawe... IP: 83.168.96.* 02.02.05, 23:10 Nie przeginaj w druga strone. Tam jest ograniczenie do 50 tylko dlatego bo kilku idiotow wylecialo z tego zakretu jadac grubo powyzej 100. Wczesniej stala 70 (tak jak i na calej trasie) i jak by wszyscy przynajmniej mniej wiecej do tego sie stosowali to nic by sie nie stalo. Przez ten zakret mozna bezpiecznie przejechac nawet 80 czy 90. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awro Re: Ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:12 zgadzam się z tobą jeżdżę tą trasą i w zależności od warunków swobodnie można wyrobić się na tym łuku przy prędkości 70-90km/h. Na prostej drodze poza terenem zabudowanym "handlowcy" też się rozwalają to co trzaba ograniczać prędkość do 50km/h ? Odpowiedz Link Zgłoś
menel1 Mowimy tu o dwoch rzeczach 02.02.05, 23:11 Glupocie tego debila i niezaleznie od tego, fuszerce "fachowcow-drogowcow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Mowimy tu o dwoch rzeczach IP: 83.168.96.* 02.02.05, 23:14 W pelni sie z toba zgadzam. Tylko denerwuje mnie ton artykulu w ktorym czyjs kretynizm probuje sie usprawiedliwiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: Mowimy tu o dwoch rzeczach IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 00:45 kretynizm to komentowanie cudzej smierci... a nowa jezdnia ktorej jeden pas jest zamykany dla bezpieczenstwa to jest spoko??? to po ch... ten pas budowali??? Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Zła przechyłka a zła jazda 03.02.05, 12:52 > kretynizm to komentowanie cudzej smierci... Wiesz, zależy o czym się mówi - jeśli dzięki temu ktoś inny uniknie śmierci (lub uniknie spowodowania śmierci), to nie jest to kretynizm. > a nowa jezdnia ktorej jeden pas > jest zamykany dla bezpieczenstwa to jest spoko??? to po ch... ten pas > budowali??? Jak łatwo zapominamy o tym, co było kiedyś gorsze... Zakręt ten był budowany wiele lat temu, gdy nie było jeszcze Mostu PMS, a od Mostu Cłowego prowadziła doń jednojezdniowa droga, składająca się z samych zakrętów, po której ciężko było jechać z prędkością większą niż 80 km/h. A do tego jeszcze, ten feralny obecnie zakręt znajdował się przecież na skrzyżowaniu ze światłami. I nie bylo wtedy problemów ze złą przechyłką - problemy te wynikły dopiero z chwilą otwarcia nowej szybkiej trasy i przebudowy tego skrzyżowania na dwupoziomowy węzeł. I wtedy dopiero zaczęły się prowizorki. Piszmy zatem zgodnie z prawdą. > a ty na pustej drodze jedziesz 50km/h ?? juz nie komentuj... A dlaczego nie? Są takie sytuacje, że tyle właśnie się jeździ, a czasem nawet i wolniej (np. ze względu na warunki pogodowe). Swoją drogą znaki też niestety często stoją na wyrost, ale to już oddzielny temat. A na tym akurat zakręcie prędkość 70 km/h jest prawie zawsze bezpieczna (a na znaku jest 50). > ciekawe czy jezdzisz po miescie faktycznie 50km/h.... zginal czlowiek,daruj > sobie komentarze,to moglbyc woj bliski.. Ja np. na obszarze zabudowanym z reguły staram się nie przekraczać prędkości o więcej niż 10 km/h (jeżeli mam powody uważać, że taka prędkość jest bezpieczna dla mnie i innych). Zresztą np. na wielu ulicach osiedlowych nawet i 50 km/h jest predkością zbyt wysoką (a nie wszystkie takie ulice posiadają odpowiednie ograniczenia prędkości). Natomiast człowiek zginął, to prawda, ale przecież bezsporne jest, że jechał o wiele za szybko. Jednakże fakt brawurowej jazdy nie przeświadcza o tym, jakim byl człowiekiem, dlatego nie mam podstaw do stwierdzenia, czy byl mądry czy głupi, natomiast wiadomo że jechał zbyt lekkomyślnie i zapłacił za to najwyższą cenę - i całe szczęście, że nie pociągnął za sobą innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: Mowimy tu o dwoch rzeczach IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 00:44 a ty na pustej drodze jedziesz 50km/h ?? juz nie komentuj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: Ciekawe... IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 00:42 ciekawe czy jezdzisz po miescie faktycznie 50km/h.... zginal czlowiek,daruj sobie komentarze,to moglbyc woj bliski.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Ciekawe... IP: 83.168.96.* 03.02.05, 08:41 Nie komentuje smierci czlowieka, tylko podejscie dziennikarzy i niektorych osob na tym forum. Zgadza sie nie zawsze jezdze tyle ile pokazuja znaki - ale jak sie rozwale to bede mogl miec pretensje tylko do siebie a nie do wszystkich na okolo. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Ciekawe... 03.02.05, 10:28 zdaniu napisał: > ...czy teraz wyłączą z ruchu kolejny pas.. powinni wogole to wylaczyc z ruchu i zabic caly ten szczeicn dechami razem z jego urzednikami budujacymi drogi up side down. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: 83.168.96.* 02.02.05, 23:03 Pierwszy winny Mariusz Rabenda. Dlaczego? Bo dzieki takim kretynskim artykulom kazdy idiota za kierownica bedzie bez wyrzutow sumienia zapieprzal przez miasto. A w razie czego to winny bedzie projektant, wykonawca, inwestor i Bog wie jeszcze kto - ale na pewno nie on. Bo co on zrobil? Jechal tylko o 70km/h wiecej niz pozwalaly znaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:09 byłeś? zmierzyłeś mu prędkość? to, że licznik zatrzymał się na jakiejś wartości nie ma przy wypadku kompletnie żadnego znaczenia - spróbuj na lodzie albo z podniesionymi kołami wcisnąć gaz do dechy, zobaczysz ile ci licznik pokaże. przeczytaj jeszcze raz artykuł a zwłaszcza fragment, że "wg policji MÓGŁ jechać 130..."itd. Równie wiarygodne byłoby stwierdzenie, że jechał 220... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: 83.168.96.* 02.02.05, 23:11 Ale chyba nie chcesz mi wmowic ze jechal 30km/h ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaw Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:36 patrzac na zdjecie to bylo jakies 47- 53 km/h..... no bez zartow panowie to bylo grubo ponad 100, szkoda ze glupota wygrala z rozsadkiem, oby jak najmniej takich wypadkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.static.qsc.de 03.02.05, 08:25 > patrzac na zdjecie to bylo jakies 47- 53 km/h..... no bez zartow panowie to bylo > grubo ponad 100, szkoda ze glupota wygrala z rozsadkiem, oby jak najmniej takich > wypadkow bedac cynicznym mozna sie zapytac dlaczego tak uwazasz. W ten sposob przeciez eliminuja sie ludzie nie majacy wyobrazni przy prowadzeniu pojazdu i zmniejsza sie zagrozenie dla innych uczestnikow. Nie wyrzadzil nikomu szkody i to jest najwazniejsze a ze sie sam wyeliminowal... jakis facet jechal za nim i przejechal ten zakret bez wypadku, wiec chyba lepiej sie do tych warunkow dostosowal albo mal wiecej wyobrazni... Fuszerka drogowcow to inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a moze bozia? winny kierowca w 100% IP: *.client.comcast.net 03.02.05, 04:27 biorac zakret czuje sie profil drogi, przy profilu w druga strone zwalnia sie. kierowca wypadl zdrogi bo jechal za szybko i bezmyslnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawik Znów wypadek na Hangarowej - CZAS COŚ ZROBIĆ IP: 83.168.104.* 03.02.05, 00:16 A MOZE BY TAK POSTAWIC BARIERKI ENERGOCHLONNE ??? WCALE NIE DUZY KOSZT A NA PEWNO BYLO BY BEZPIECZNIEJ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka GORĄCA PROŚBA IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 00:56 To był mój kolega.Świetny handlowiec.. Przyczyną wypadku była nadmierna prędkość,to pewne.Piotra już wśród nas nie ma...Proszę więc wszystkich uczestników forum o zaprzestaniu pisania komentarzy w stylu: "debil szybko jechał", "zrobił komuś przysługe", itp.... Jeżdził szybko,to fakt.Zapłacił za to życiem.Dajcie już mu spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogumiła Re: GORĄCA PROŚBA IP: 195.94.212.* 03.02.05, 11:56 Masz rację. Mądrować się po fakcie to żadna sztuka. Trzeba na codzień własnym zyciem dać przykład. Dajcie spokój zmarłemu i osamotnionej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka GORĄCA PROŚBA IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 01:03 To był mój kolega.Świetny handlowiec.. Przyczyną wypadku była nadmierna prędkość,to pewne.Piotra już wśród nas nie ma...Proszę więc wszystkich uczestników forum o zaprzestaniu pisania komentarzy w stylu: "debil szybko jechał", "zrobił komuś przysługe", itp.... Jeżdził szybko,to fakt.Zapłacił za to życiem.Dajcie już mu spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka PROŚBA IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.05, 01:15 To był mój kolega.Świetny handlowiec.. Przyczyną wypadku była nadmierna prędkość,to pewne.Piotra już wśród nas nie ma...Proszę więc wszystkich uczestników forum o zaprzestaniu pisania komentarzy w stylu: "debil szybko jechał", "zrobił komuś przysługe", itp.... Jeżdził szybko,to fakt.Zapłacił za to życiem.Dajcie już mu spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: setka Re: przychylcie się prośbie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 07:45 własciwie w tym momencie nie ma znaczenia jak jechał, bo już nigdzie nie pojedzie. Jest to przede wszystkim tragedia dla rodziny i nie powinno kalać się pamięci zmarłego "debil". Wszyscy jego bliscy do końca swoich dni będą żałowali,że nie jechał wolniej. Obarczanie winą wszystkich począwszy od urzedników a kończąc na reklamie, która nie rzuciła się na kierowcę jest absurdem. Każdu siadając za kierownica powinien zawsze pomyślec o bezpieczeństwie swoim i innych na drodze. Bardzo współczuję rodzinie i znajomym zmarłego. Odpowiedz Link Zgłoś
roo72 Obie strony medalu 03.02.05, 03:13 Irytują mnie zawsze wszystkowiedzące i najczęściej jednostronne wypowiedzi na forum GW. A przecież tutaj widać, że wypadek ten był spowodowany przez różne czynniki i nie można obwiniać wyłącznie jednego z nich. Co do osoby kierowcy, no cóż, de mortus nil nisi bonum, ale w tym przypadku oczywiste jej, że ś.p. kierowca sporo przesadził. Odwiedziłem niedawno Polskę i z przerażeniem się patrzyłem jak tam ludzie jeżdżą. Łamanie prędkości o kilkadziesiąt kilometrów na godzinę jest nagminne, a skutki wypadków przy takich szybkościach są dość oczywiste. Dlaczego ludzie nie szanują własnego życia, a jeszcze narażają życie innych ludzi? Odpowiadając na posty pytające czy „czy jeździsz 50km na pustej drodze” – tak, ja tak jeżdżę, a już szczególnie w trudnych warunkach pogodowych. Wolę się spóźnić gdzie bym nie jechał 15 minut, niż zostać kalekę, ale jeszcze gorzej – abym kogoś zabił czy okaleczył. Znaki ograniczenia prędkości nie są stawiane tak tylko, aby sobie stały, naprawdę warto się nad tym zastanowić. Pan Piotr niestety tego nie zrobił, szkoda oczywiście jego życia ale takie są skutki braku wyobraźni. Jeżeli chodzi o źle wyprofilowaną ulicę, to rzeczywiście jest to skandal. Pamiętam swojego czasu, w miejscowości w której mieszkam otworzono nową drogę z bardzo ostrym zakrętem z górki (albo pod górkę jadąc z drugiej strony), zakręt ten został bardzo szybko nazwany „devil’s elbow” po tym jak wywróciło się tam w dość krótkim czasie kilka ciężarówek. Na szczęście drogę przebudowano szybko ale nazwa i tak później została. Skandaliczne jest to, że w Polsce nadal panuje takie tumiwisielstwo, osoby odpowiedzialne za tą fuszerkę powinny być pociągnięte do odpowiedzialności służbowej co najmniej. Niech kierowca który zginął spoczywa w pokoju, mam nadzieję, że jego śmierć stanie się przestrogą dla innych którzy lubią tak szarżować, a także impulsem aby przebudować ten odcinek drogi na którym on zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porabani zginal palant IP: *.client.comcast.net 03.02.05, 04:30 ludzie zeby tak roztrzaskac samochod to trzeba zapierd..... a ze byl to dobry handlowiec i kolega? co to ku.. ma do rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: zginal palant IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:45 Polska inteligencjo! Litości! Ty takze nie szanujesz innych skoro umieszczasz na forum wypowiedzi w tym tonie! Nigdy wiecej nie bede czytac zadnego forum bo niedobrze mi sie robi na mysl jacy ludzie sa podli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlowiec Re: zginal palant IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 09:13 Wyobraź sobie megapalancie, że facec nie zapier... dal przyjemności. Pewnie gdyby mu mamusia jeść dawała i nie miał rodziny na utrzymaniu, to mógłby siedzieć przed komputerem jak Ty - pryszczaty cwaniaku i nie myśleć o niczym innym. Taka praca - żeby było co do gara włożyć, to dopiero trzeba zapier... On też wolałby w normalnym tempie załatwiać swoje sprawy, ale Klienci to często tacy inteligenci jak Ty - nie widzą nic poza czubkiem własnego nosa. Wal się ćwoku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -ms- Re: zginal palant IP: 217.153.136.* 03.02.05, 10:23 Teraz to Ty przegiąłeś kolego. Pamiętaj, że droga jest publiczna, dla wszytkich i ten nieszczęśnik jadąc tak szybko mógł równie dobrze zabić niewinną osobę, Ciebie, mnie, w samochodzie, na chodniku, na przystanku itd. przykładów mamy aż nadto. Nie ma żadnego usprawiedliwienia w stylu "taka praca". Jak słyszę, że ktoś zabił kogoś niewinnego tylko dlatego, że zap....lał, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Nie mam litości dla takich. A tak, dobrze że nikomu już nie zrobi krzywdy, bo z opisu widać, że zawsze tak jeździł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas_ka Re: zginal palant IP: *.szczecin.mm.pl 04.02.05, 01:17 O 6tej rano drogi są zazwyczaj puste.Gdyby ktoś tam był to by się zap..lać nie dało.Myślałeś nad tym?? Widziałeś tam chodnik,przystanek?? Niedostosował prędkości do warunków i to wystarczy za komentarz.Poniosło cie troche.. Pomyśl lepiej nad tym że jak ktoś jedzie 50km/h na godzine to również może aqrat zabić ciebie,twoja rodzine,kogos z twoich bliskich.. Co,mamy nie jeździć autami bo coś można komuś zrobić?? Z domu nie wychodzić?? Człowieku, jak tak myślisz to się lepiej odrazu połóż bo być może się przewrócisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heh Re: zginal palant IP: *.pl / *.atrax.pl 03.02.05, 11:10 Jak ma mnie obslugiwac taki "ynteligentny inaczej" handlowiec to ja wole sam cos zalatwic... Jak maja zle w robocie to niech sobie zwiazki zawodowe zaloza; byl kiedys taki film polski wlasnie o pracy "handlowca" - to co oni wyprawiaja to czasami wola o pomste do nieba.. Ile takich cwaniaczkow spotykalo sie na drogach, wiekszosc to najtansze biale autka z rejestracja PO albo Wx... Ze maja zdarzyc do klienta w okreslonym czasie ? - a co to mnie ineteresuje, ja wsiadajac do auta chcialbym dojechac do miejsca przeznaczenia bez duszy na ramieniu, a przez paru takich idiotow sie pokazywala... Nie jestem takim, co przestrzega przepisy, czasami sie je nagina, szczegolnie tak, gdzie ktos po np. remoncie zapomnial zdemontowac znaki... Ale jak jade w dluzsza trase to chcialbym dojechac caly, wiec predkosc dostosowuje do warunkow panujacych na drodze... Ten zakret na Hangarowej kilkakrotnie przejezdzalem przy 130 km/h - nie jest to powod do chwalenia sie, ale bylo to latem !! A zeby zima tak jezdzic ? t naprawde zadne ustawy czy zolte papiery na to nie pomoga... Przed wydaniem prawa jazdy powinni stosowac skuteczne psychotesty.... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas_ka Re: zginal palant 04.02.05, 02:59 Gość portalu: Heh napisał(a): > Jak ma mnie obslugiwac taki "ynteligentny inaczej" handlowiec to ja wole sam > cos zalatwic... > to co oni wyprawiaja to czasami wola > o pomste do nieba.. Ze maja zdarzyc do klienta > w okreslonym czasie ? - a co to mnie ineteresuje...> Właśnie przez takich idiotów,którzy mówią "a co to mnie interesuje" giną ludzie.A może ten handlowiec dzwonił do klienta i powiedział mu że jest ślisko i że się spóźni i właśnie usłyszał.."a co to mnie interesuje"... Życzę Ci abyś dalej w swoim spokojnym,powolnym życiu potrafił załatwiać swoje sprawy.Bo to co wyprawiają handlowcy - na drogach i nie tylko, z pewnością nie jest robione dla przyjemności.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bar proszę IP: *.barlinek.com.pl 03.02.05, 12:03 Powstrzymaj się od takich debilnych komentarzy to także był mój kolega, zginął i nikt nie cofnie czasu, więc ponawiam prośbę odpuście sobie te kpiny to wielka tragedia dla rodziny i znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Obys wspomnial te slowa IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 03.02.05, 18:09 ch..u zbolaly gdy zginie ktos z twoich bliskich... Waz na drugi raz co mowisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Obie strony medalu IP: *.barlinek.sdi.tpnet.pl 07.02.05, 22:52 jestem z barlinka - miasta, z ktorego pochodzil kierowca. jest mi przykro, że ludzie tak mowią o zmarłym. co z tego że jechał za szybko???? sam za to zapłacił - WŁASNYM ŻYCIEM !!! jak można powiedzieć, że zrobił komus przysługę?!?!?! LUDZIE OPANUJCIE SIE! NIE RÓBCIE Z NIEGO POTWORA! TO BYŁ MŁODY MĘŻCZYZNA! wyobraźcie sobie jak czuje sie jego rodzina? żona, rodzice, może dzieci <bo nie wiem czy je miał>. często wyjeżdzam do innych krajów i nigdy nie spotlakam sie z takimi ludzmi, jakimi są Polacy. przykro mi to mówić, ale to hamski naród! tu każdy martwi sie tylko o własną dupe ! i właśnie "w tej dupie" ma wszystkich innych !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: federalny Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: 83.168.106.* 03.02.05, 07:01 po pierwsze to jednego szajbusa mniej, po drugie to koszt przebudowy tego odcinka to 0zł, ponieważ wszelkie poprawki powinien na swój koszt ponieść wykonawca. Jeżeli profil drogi jest niezgodny z techniką budowlaną to wszelkie koszty poniosi wykonawca, ku... na co czekamy!!!!!!!! Czemu te dup.. z ZDiTM'u nigdy nie ekzekwują naszych praw od wykonawców robót, tylko odbierają inwestycje z takimi perełkami, może jużczas aby spadła czyjaś głowa w ZDiTM'ie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łapownik Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:45 wiesz federalny, z takimi inwestycjami najczesciej bywa tak ze przetarg wygrywa ten , kto dal najwieksza lapke ta lapke trzeba sobie odkuc , wiec uzywa sie materialow zastepczych, oszczedza na nasypach itd a wziecie lapki zobowiazuje , jak juz wziales to nie po to ,zeby darczynce gnebic jak co s spier..li przykladow na to jest cala masa , jeszcze nigdy nie widzialem zeby inwestor poprawial na swoj koszt fuszerke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 07:29 Oczywiście. WIM szczeciński niczego nie zawinił. Kiedy wreszcie ci wspaniali dyrektorz znajdą stosowne dla siebie miejsce? Psują wszystko do czego sie dotkną. Nie ma takiego miasta więcej w Polsce. Czego ten Jurczyk sie boi? Że może coś Rajkiewiczowa czy Mikiewicz powie? Wyjeżdżam z tąd. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaps Re: Znów wypadek na Hangarowej 03.02.05, 08:56 I dobrze że wyjeżdża student-nieuk. Jeżdżę tą trasą kilka razy w tygodniu, też jadąc badzo szybko (jeśli pogoda i warunki na drodze pozwalają), też przekraczam dozwoloną prędkość i to znacznie (może nawet bardziej niż ten kierowca co zginął), ale: - każdy powinien znać swoją tzw. prędkośc bezpieczną, dla jednych jest to 40km/h dla innych 100 km/h - jeśli gościu był handlowcem to chyba znał tą trasę, ten łuk i powinien wiedzieć/słyszeć o wypadkach na nim - ustawione znaki z ograniczeniem prędkości w naszym kraju to pójście na łatwiznę przez drogowców. Kiedyś Hołowczyć w TVN powiedział że w Polsce każdy zakręt jak ma ograniczenie do jakiejś prędkości to można go pokonać 30-40 km/h szybciej, natomiast w Niemczech jak masz ograniczenie do 40 to taką prędkością należy jechać bo jest ona rzeczywista. I taka rada dla innych. Aby bezpiecznie pokonać ten zakręt nawet 130 km/h wystarczy wchodzić w niego z lewego pasa :). Nawet jak nas wyrzuci to nie uderzymy w baner (bo wylecimy z trasy za nim). Conajwyżej uderzymy w samochód jadący obok :( PS. Może był dobrym handlowcem, ale ch..owym kierowcą !!! i nic już tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Re: Znów wypadek na Hangarowej 03.02.05, 13:01 > Kiedyś Hołowczyć w TVN powiedział że w Polsce każdy > zakręt jak ma ograniczenie do jakiejś prędkości to można go pokonać 30-40 > km/h szybciej, Hehe, no akurat nie każdy - pojedź sobie kiedyś ze Szczecina do Polic przez Siedlice i wjedź sobie do Siedlic z prędkością większą niż pokazane na znaku 40 km/h. :-) Tym bardziej jest to zdradliwe, że w poprzedniej wiosce na tej trasie (Leśno Górne) jest również ograniczenie do 40 km/h na obszarze całej miejscowości, a można tam jechać szybciej i jednocześnie bezpiecznie. > natomiast w Niemczech jak masz ograniczenie do 40 to taką prędkością > należy jechać bo jest ona rzeczywista. I to jest właśnie prawidłowe podejście do sprawy. Ale u nas zanosi się na to, że niestety jeszcze długo tak nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.ksiazat.v.pl 07.02.05, 22:03 co najwyżej uderzymy w samochód jadący obok,tracąc panowanie i obkręcając się przypier...imy w baner zaje...ty kierowco z wyobrażnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xuio Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.rut1.wsie.pl 03.02.05, 09:31 Podobno nowy radarek juz wisi... Odpowiedz Link Zgłoś
raiffie Re: Znów wypadek na Hangarowej 03.02.05, 09:51 Wszyscy koledzy i koleżanki z pracy wspominają, opłakują i łączą się w bólu z rodziną Piotra. Piotrek, odpoczywaj w pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 09:56 Zawsze, kiedy czytam, że zabił się kierowca z powodu nadmiernej szybkości mam trochę satysfakcji. Wiem, że następnym razem nie zabije norlmalnych użytkowników drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek na głupotę nie ma rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 10:01 nawet jak się przebuduje to skrzyżowanie, to znajdą się następni idioci, którzy zamiast jechać 70 km/h będą jeździc 150 i będą się zabijać. Pół biedy jeśli sam zginie. Znacznie gorzej jak przez takich ... giną niewinni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy PRZEBUDUJĄ WTEDY KIEDY BĘDĄ TOROWISKO KŁAŚĆ IP: *.espol.com.pl 03.02.05, 10:10 Witold Buczyński, zastępca dyrektora WIM-u: Nie przebudowywaliśmy tego zakrętu, bo czekaliśmy na pozwolenie na przebudowę całego skrzyżowania dla potrzeb szybkiego tramwaju, który tędy kiedyś pojedzie. Pozwolenie otrzymaliśmy w styczniu. Mamy dwa lata na rozpoczęcie prac. Wówczas zostanie poprawiony także zakręt. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit nazwiska panie red!! 03.02.05, 10:14 co to za jakies dziennikarstwo na pol gwizdka. chyba nie jest wielka filozofia dojsc do tego kto to zaprojektowal kto wybudowal i kto odebral. no i pytanie jak samopoczucie u tych osob. nie ma nawet jednego slowa rozmowy z inwestycjami miejskimi kiedy to badziewie zostanie poprawione. no i slowa uznania naleza sie bp za dobra wole. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: 195.116.25.* 03.02.05, 10:20 Mie zastanowiła wypowiedź pana kierowcy,który stwierdził, że jechał tam 60 bo więcej się nie dało. A tam chyba jeżdzi się 50 ? Moim zdaniem to też potencjalny kandydat do przejażdżki w zaświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin do agi 03.02.05, 12:04 "Ta vectra chwilę wcześniej wyprzedzała mnie na Gdańskiej - mówi Dawid Giersberger, który jechał w tym samym kierunku. - Jechałem ok. 60 km na godz. na prostej. Więcej nie można było, by nie ryzykować." Polecam umiejętność czytania ze zrozumieniem. Czasami się przydaje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Re: do Roberta IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.02.05, 15:53 Robert weź wytłumacz ludziom, że te skrzyżowanie tak naprawdę nie było modernizowane, ponieważ czeka na zmiany dopiero podczas budowy torowiska tramwajowego, wtedy to zostaną oddalone od siebie jezdnie i powstanie nowy wiadukt. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Przebudowa feralnego skrzyżowania 07.02.05, 23:13 No przecież właśnie to wyjaśniłeś. :-) Ja jedynie dodam, że niewykluczone, iż pomysł na złagodzenie tego łuku przy okazji budowy torowiska pojawił się dopiero jako odpowiedź na tę całą falę wypadków, która powstała po otwarciu nowej trasy. Docelowy efekt ma być taki, że "feralny" łuk na nitce wyjazdowej z miasta będzie nieco łagodniejszy i krótszy (będzie kończył się wcześniej), jezdnia za łukiem zbliży się do stacji benzynowej (zostaną wycięte drzewa), a pośrodku tej obecnej prostej za stacją benzynową powstanie wiadukt (dołem będzie linia tramwajowa w kierunku Słonecznego) oraz lekki łuk w lewo, naprowadzający jezdnię na jej dotychczasowe miejsce (jezdnia wróci na miejsce w rejonie tego łuku w prawo na rozwidleniu Struga i Hangarowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vendora Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.chello.pl 03.02.05, 10:40 No tak a może by tak zwolnić panowie kierowcy? A nie narzekać hm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.bluecom.no 03.02.05, 10:47 facet jechal 110 na godzine na oblodzonym zakrecie a my mowimy o zle wyprofilowanej drodze i chcemy szukac winnych wsrod wykonawcow tej drogi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też kierowca Kto szybko jeździ tego wolno niosą ... IP: *.prokom.pl 03.02.05, 10:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Kto szybko jeździ tego wolno niosą ... IP: *.bazapartner.pl 03.02.05, 11:15 Piotrze, Kolego, Sasiedzie Spoczywaj w spokoju. Łączacy sie w bólu z rodziną- sąsiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Kto szybko jeździ tego wolno niosą ... 03.02.05, 11:25 przyczepiliście się drogi i kierowcy a zapominacie że sończyłoby sę na zdezelowanym samochodzie gdyby nie pancerna reklama którą BP stawia w tym miejsu z uporem godnym lepszej sprawy. Dziś wyleciał ktoś przy 130 km/h a jutro zrobi się nagle gołoledź - zagapisz się i sam wylecisz przy 50 ... Więc może lepiej żeby nie stała tam kupa betonu na której się zatrzymasz... Po pierwsze reklama wcale nie musi tam stać, a jeśli już to nie musi mieć konstrukcji czołgu. Przebudowanie drogi sporo kosztuje a są ważniejsze cele na które można przeznaczyć pieniądze. Ludzi też nie nauczy się doskonałości... Nie uważacie że pokiereszowane auto by w tej sytuacji wystarczyło do nauczenia rozumiu nierozważnych ludzi ?? Dziwne tylko że działowi PR w BP nie zalezy na dobrym imieniu tj. nie kojarzonym ze śmiercią klientów... To jest zadziwiajace z jakim uporem stawiają w miejsu śmiertelnych wypadków swojego (po częsci winnego) betonowego kloca... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Kto szybko jeździ tego wolno niosą ... 03.02.05, 11:40 bbury napisał: > przyczepiliście się drogi i kierowcy a zapominacie że sończyłoby sę na > zdezelowanym samochodzie gdyby nie pancerna reklama którą BP stawia w tym > miejsu z uporem godnym lepszej sprawy. z artykuly wynika ze bp jest gotowe do przestawienia reklamy i wyciecia drzew ale zditm twierdzi ze bedzie to samowola budowlana. > > Przebudowanie drogi sporo kosztuje a są ważniejsze cele na które można > przeznaczyć pieniądze. nie ma wazniejszego celu. droga jest do dupy nawet jak nie ebdzie rekalmy to i tak samochody beda z niej wylatywac. osbiscie obciazylbym plastusi ktorzy takie cudo zbudowali i odebral niech placa z wlasbnych pensji plus odszkodowania rodzinom. tutaj amm dla nich podpowiedz niech skaraz urzad miasta o odszkodowania. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Kto szybko jeździ tego wolno niosą ... 03.02.05, 12:16 > nie ma wazniejszego celu. droga jest do dupy nawet jak nie ebdzie rekalmy to i > tak samochody beda z niej wylatywac. osbiscie obciazylbym plastusi ktorzy takie > cudo zbudowali i odebral niech placa z wlasbnych pensji plus odszkodowania > rodzinom. tutaj amm dla nich podpowiedz niech skaraz urzad miasta o > odszkodowania. pozdrawiam black i tu się różnimy wolę żeby za pieniądze umożliwiające jazdę 150 po mieście powstały przejscia dla pieszych przy szkołach, porządne oznakowanie dróg czy sensowna snchronizacja świateł w centrum. W normalnych warunkach nie ma prawa nic tragicznego tam się wydarzyć a za błędy trzeba płacić - byle nie życiem... Zatem jak ktoś wypadnie w pole to rozumu się nauczy i drugi raz będzie uważał bez względu czy jechał 150 czy zagapił się na gołoledzi... A z budżetem jest tak że jak w jednym miejscu wydasz to na inne nie starczy. pewnych kosztów stałych typu wynagrodzenie dla 2000 urzędników w UM nie zmienisz (tylko mi mówisz że się da po padnę ze śmiechu). Więc pozostaje sensowanie gospodarować tymi resztkami które pozostają.. pzodr Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Kto szybko jeździ tego wolno niosą ... 03.02.05, 13:20 bbury napisał: > wolę żeby za pieniądze umożliwiające jazdę 150 po mieście powstały przejscia > dla pieszych przy szkołach, porządne oznakowanie dróg czy sensowna > snchronizacja świateł w centrum. niekoniecznie jedno wyklucza drugie. jesli zakret bedzie zle wyprofilowany i ktos znowu wyleci to zmoe trafic np niewinnego jadacego obok. opcja w ktorej placa winni temu skandalowi nie kosztowalby nic miasto i byloby na twoje przejscia i swiatla. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Kto szybko jeździ tego wolno niosą ... 03.02.05, 15:25 > niekoniecznie jedno wyklucza drugie. jesli zakret bedzie zle wyprofilowany i > ktos znowu wyleci to zmoe trafic np niewinnego jadacego obok. Zgadza się. Ale tym sposobem myślenia należałoby wszystkie drogi zamienić w pustynie, bez drzew, budynków, słupów i ludzi. Nie na tym rzecz polega. Dlatego należy karać takich narwańców, co to są zagrożeniem dla innych. Bodajże w Niemczech po dwukrotnym przekroczeniu dozwolonej prędkości w jakimś tam okresie, zabiera się prawko na 3 miesiące. U nas powinno być podobnie... Zastanawia mnie tylko, czy ci wszyscy zaprzyjaźnieni handlowcy wezmą do siebie to, co się stało koledze i ciekawe, czy wyciągną z tego jakieś wnioski, np. pomyślą o swoich rodzinach w czasie "szybkiego" załatwiania interesów. To samo dotyczy innych osób, którym wiecznie się gdzieś spieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca II Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 11:44 I taki powinien być koniec wszystkich szybkich cwaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROMEK Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: 195.85.249.* 03.02.05, 11:58 ciekawe czy jego zona jest na niego zła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorgus Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: *.barlinek.com.pl 03.02.05, 13:08 Ciekawe czy masz mózg ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnie Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: 195.85.249.* 03.02.05, 13:22 Romku, powinieneś się leczyć, pisanie tego co ty napisałeś fatalnie świadczy o twoim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROMEK Re: Znów wypadek na Hangarowej IP: 195.85.249.* 03.02.05, 13:27 no ale zła na to że nie uważał na drodze i szybko jechal, był egoista jak nie myslał o rodzinie.... Odpowiedz Link Zgłoś