Gość: Zolza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 23:20 A Bp ponoc od pol roku czeka na zgode na przestawienie swojej reklamy. Znow urzednicy nic nie wiedza ? Te trupy obciazaja ich sumienie, o ile takowe w ogole maja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
djkawa CO TU ROZWAZAC 12.02.05, 00:07 POMYSL Z BARIERAMI PODPOWIADALEM JUZ PO 2 WYPADKU... DAWNO POWINNI TO ZROBIC... A CO DO REKLAMY...TEMPO DZIALNIA TAKIE JAK MYSLENIA...ZADNE... PUSTKA W GLOWACH MAGISTRACIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArturE Re: Sąd nad Hangarową IP: 217.153.6.* 12.02.05, 07:09 A poco przebudowywać? postawcie znak o niebezpiecznym miejscu, ograniczcie prędkość do 20 km/h i po problemie. A jak ktoś jeszcze się zabije, to przecież będzie jego wina, bo jechał szybciej niż nakazują znaki. PROSTE JAK UMYSŁY PRACOWNIKÓW MAGISTRATU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ratujmy miasto !!! Holoto Wielki Wodz jedzie do kraju Apaczow-i skoc IP: 213.155.191.* 12.02.05, 11:36 zy jak sie dobrze rozpedzi a wy tu gincie bo go nie chcieliscie wypieprz..c, Przeciez to Szczecin!! I czemu sie tu dziwic, W przyzwoitym kraju szeryf by wywlokl paru dupkow do kicia a na droge zajechalyby maszyny i zrobily porzadek. Zaraz bede tamtedy jechal , pomodle sie za zabitych przez Magistrat. Panie Boze spraw zeby mieli swiatlo wiekuiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnicza Re: Sąd nad Hangarową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 11:46 To nie o Hangarową chodzi tylko o debili w ludzkiej powłoce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.T. Re: Sąd nad Hangarową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 14:15 Mieszkam na ulicy Wczasów i do domu zjeżdzam przez teren stacji BP. Nie jadę więc na tym odcinku o którym mowa nigdy za szybko, a jednak zawsze samochód z reguły nie chce mi się zmieścić w łuku. Tam koniecznie należy INACZEJ WYPROFILOWAĆ ŁUK DROGI, a nie stawiać barierki, bo to BARDZO GŁUPI POMYSŁ. Winę za skutki sytuacji jakie tam powstają (mam na myśli wypadki drogowe) ponosi projektant, lub wykonawca drogi (jeśli dokonał zmian bez zgody projektanta). Urzędnicy nie muszą się znać na tym jak ma być wyprofilowany łuk drogi, natomiast bezwzględnie są winni niewyegzekwowania poprawek od wykonawcy, skoro inwestycja nie spełnia należycie swojej funkcji. TO JEST SKANDAL drogi URZĘDZIE MIASTA, że na nowej, za duże pieniądze zbudowanej drodze giną ludzie, bo jej projektant miał krzywy cyrkiel i nie nakreślił łuku tak jak trzeba. Zaś w odpowiedzialnych za to władzach, nie ma nikogo, kto by mu to powiedział i zmusił do odpowiedzialności za pomyłkę. Ten odcinek drogi trzeba narawić, a nie stawiać płotków czy barierek, które nie zapobiegną wypadkom, natomiast te barierki najprawdopodbniej trzeba często naprawiać po uderzeniach przez jadące samochody. S.T. Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: Sąd nad Hangarową 12.02.05, 15:09 > A Bp ponoc od pol roku czeka na zgode na przestawienie swojej reklamy. 1. W tym miejscu nigdy nie powinno byc reklamy BP - jest to podstawowe zagrozenie dla bezpieczeństwa ruchu 2. Przesuniecie reklamy nie zlikwiduje przyczyny wypadków, co najwyzej zmniejszy troche skutki 3. Nie trzeba byc inzynierem, zeby zobaczyc iz łuk drogi ma w tym miejscu za małą przechyłkę. Jest tu pewien problem wynikajacy z beznadziejnych rozwiązań przyjetych przez projektantów. Zjazd do BP po pierwsze zakłóca optykę toru jazdy po drugie wymaga przechyłki odwrotnej. Gdyby przechyłka była własciwie wyprofilowana to powinno następowac przyciskanie samochodów do nawierzchni, a nie ich odrywanie. Prosze pamietac, ze w momencie oderwania koła od nawierzchni ABS w wiekszosci samochodów przestaje prawidłowo działac. Nie bariery, ale natychmiastowe przeprofilowanie łuku i likwidacja zjazdu do BP. Ten zjazd powoduje drugie zagrozenie: Niezaleznie od prędkości wjazdu kierowca natyka sie nagle na znak STOP. To jest po prostu niedopuszczalne poniewaz kierowca nie ma czasu na reakcje i często ludzie wjeżdżaja na pas zjazdu z wiaduktu. Cud, że tam jeszcze nikt nie zginął. 4. Ludzi którzy obserwuja działania miasta w dziedzinie organizacji ruchu oraz wszelkie inwestycje ostatnich lat nie dziwi chyba, ze pan Kraśniański podważa ekspertyze IBDiM jednaej z najwazniejszych instytucja dla drogownictwa. Pan Kraśniański i jego DAMART (w gronie drogowców nazywany częściej Dramat) maja na koncie parę bardzo "interesujacych" i dobrych (inaczej) projektów w Szczecinie m.in. rondo Giedroycia. Czlowiek ten grzeszy butą znacznej części projektantów, którzy uważają, że wraz z dyplomem i uprawnieniami zdobytymi trzydziesci kilka lat temu nabyli wiedzę i madrośc absolutną i stałe doskonalenie wiedzy ich nie obowiązuje. Zresztą parametry przechylki to cwiczenie dla studentów III roku politechniki kierunek drogowy. 5. Obawiam się, ze bariery spowoduja wzrost ciężkich urazów. Proszę nie pisac, że ludzie są sami sobie winni bo jeżdżą za szybko. Obowiazkiem projektanta jest przewidziec wszystkie mozliwe sytuacje i im zapobiec. Jeżeli odcinek zacheca do szybkiej jazdy to powinien byc zaprojektowany inaczej. Prosze wyobrazic sobie uderzenie w bariere bokiem z dużą prędkością. Duża prędkośc w bocznym uderzeniu to może byc takze 50 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitron Re: Sąd nad Hangarową IP: *.pl / 217.153.7.* 13.02.05, 00:53 wodni.k ---> naprawdę pięknie napisane!! Popieram Twoje słowa i mam cichą nadzieję, że kiedyś tam w magistracie znajdą się ludzie o podobnym postrzeganiu świata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: nie nad hangarową tylko na WIM Urzędu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:35 przeczytajcie wywiad z dyr. Buczyńskim z WIMu serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2545652.html Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: nie nad hangarową tylko na WIM Urzędu miasta 14.02.05, 09:07 > Gość portalu: marek napisał(a): > przeczytajcie wywiad z dyr. Buczyńskim z WIMu > > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2545652.html A co miał powiedziec? Dyrektor Buczyński działa zgodnie z logika urzednika (przy całym moim szacunku dla jego osoby bo jest to naprawdę madry człowiek) W jednym się zgadzam z ta wypowiedzią. Nie mozemy rezygnowac z budowy wygodnych dróg tylko dlatego, ze uzytkownicy nie dorosli do korzystania z nich. Panie Dyrektorze - mam przyjemnosc znac pana osobiscie i żałuje, że nie dopowiedział Pan, że nie wolno rezygnowac z prawidłowego budowania dróg, a skrzyżowanie Leszczynowa - Hangarowa jest źle zaprojektowane i źle wykonane. Reklama w pasie drogowym to zupełnie inna sprawa. Zastanawiam sie dlaczego rodziny ofiar wypadków nie próbuja dochodzic odszkodowań od BP jako współwinnego śmierci. Brak zgody na przestawienie to wtórna sprawa. Włascicielem reklamy jest BP i to ta firma w pierwszym rzędzie ponosi odpowiedzialnośc za takie skutki wypadków. Nie za przyczyny, ale za skutki. Jeszcze słówko o wypowiedzi dyrektora Buczyńskiego. Co z tego, ze jest pozwolenie na budowe szybkiego tramwaju? Nic. W tym roku budowa sie nie zacznie bo nie było tego w budżecie. W przyszłym roku unijnych pieniedzy też nie będzie bo już by musiała trwac procedura. Pozwolenie straci ważnosc na przełomie 2006/2007. Wydanie pozwolenia na budowę nic nie znaczy. Znaczy tylko tyle, że projektant wywiązał się z umowy. W większości umów o projektowanie uzyskanie pozwolenia na budowę jest warunkiem koniecznym i nie oznacza, że inwestor już rzuca sie do organizacji robót. Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: Sąd nad Hangarową 14.02.05, 08:56 Gość portalu: pitron napisał(a): > wodni.k ---> naprawdę pięknie napisane!! Popieram Twoje słowa i mam cichą > nadzieję, że kiedyś tam w magistracie znajdą się ludzie o podobnym postrzeganiu > świata :) Prędzej dwie niedziele do kupy się zejdą. Nie należe do partii, nie popieram nikogo i nie donosilem na nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopsasa Dziś rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:18 Dziś rano musiałem pojechać na prawobrzeże. Za pierwszym razem przejechałem ostrożnie aby sprawdzić czy nie stoi Policja, czy nie ma fotoradaru. Zawróciłem i ruszyłem ponownie. Wziąłem ten zakręt 140 km/h. Zero problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Dziś rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 12:05 podaj prosze numery swojego samochodu bo boje sie ze gdzies na ciebie trafie...bede wtedy jechac 20km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopsasa Re: Dziś rano. Proszę, mój nr rej. : TK 11111 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 12:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Dziś rano. Proszę, mój nr rej. : TK 11111 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 20:40 Kielce górą :))) Tyle się tu bije piany o źle wyprofilowany zakręt, który "wyrzuca" samochody. Jakoś nikt się nie zastanawia nad faktem, że od oddania tego zakrętu do użytku przejechało nim pewnie parę milionów samochodów (specjaliści od wszystkiego zaraz mnie poprawią). Zdecydowana większość z prędkością wyższą od dopuszczalnej, przeważnie ok. 100 kmh. I jakoś nie było tam tysięcy wypadków, raptem kilkanaście. Czyli jak, jednych wyrzuca, a innych nie? Wyrzuca tylko tych w srebrnych niemieckich samochodach, a może tylko leworęcznych piwnookich brunetów? Codziennie jeździ tamtędy kilkadziesiąt tysięcy szczecinian, jakoś nie widać ich wszystkich rozbitych na reklamie BP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Dziś rano. Proszę, mój nr rej. : TK 11111 IP: 83.168.96.* 13.02.05, 21:53 Jakies dwa lata od oddania do uzytku to ok. 720 dni x średni dobowy ruch w jednym kierunku: jakies 23 tys pojazdow - daje nam to ok. 16 560 000 pojazdow ktore sobie jakos poradzily na tym luku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Dziś rano. Proszę, mój nr rej. : TK 11111 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 07:50 "daje nam to ok. 16 560 000 pojazdow ktore sobie jakos poradzily na tym luku" CZLOWIEKU JESTES Z MAGISTRATU??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Dziś rano. Proszę, mój nr rej. : TK 11111 IP: 83.168.96.* 14.02.05, 10:04 > CZLOWIEKU JESTES Z MAGISTRATU??????????? Po prostu jestem realista i normalnym kierowca. Przejezdzam przez to miejsce kilka a czasem nawet kilkanascie razy dziennie - i nigdy nie mam z tym problemu. Jezeli ktos twierdzi ze wyrzuca go z tego zekretu przy 50 albo jak ten gosc z artykulu przy 70 to ewidentnie klamie - no chyba ze jechal po zupelnym lodzie alba maluchem z lodowka na dachu. Nie twierdze ze zakret jest zrobiony dobrze - przeciwnie uwazem ze jak najszybciej nalezy go przebudowac, tylko caly czas chodzi mi o to, ze taki wydzwiek artykulów będzie powodowal ze kierowcy jeszcze chetniej beda przekraczali predkosc w miescie a jak wyleca z zakretu to na pewno nie bedzie ich wina tylko zwali sie na drogowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: Dziś rano. Proszę, mój nr rej. : TK 11111 14.02.05, 09:17 > Gość portalu: mac napisał(a): > Tyle się tu bije piany o źle wyprofilowany zakręt, który "wyrzuca" samochody. > Jakoś nikt się nie zastanawia nad faktem, że od oddania tego zakrętu do > użytku przejechało nim pewnie parę milionów samochodów. Czy to, że 1 milion ludzi nie dotknie niewypału oznacza, że gdy będzie leżał w Twoim ogródku to powiessz "Ok! Niech leży"? Jeżdżę w kierunku Słonecznego minimum raz dziennie i też nigdy się nie rozbiłem, a nie jestem szczególnie przywiązany do prędkości 50 km/h. Czy to oznacza, że widząc ewidentne zagrożenie mam mówic "Wszystko w porządku bo ja przejechałem" ? Wyobraź sobie sytuację w której po postawieniu barier stalowych jedziesz spokojnie środkowym pasem Eskadrowej i zostajesz trafiony przez kierowcę którego wyrzuciło z zakrętu bo jechał za szybko. Trafiony na tyle mocno, że lądujesz na barierach lub na reklamie BP zanim bariery postawią. W obydwu przypadkach będziesz miał dużo szczęścia jeżeli wyjdziesz z tego tylko ze złamanymi zebrami. Czy wtedy powiesz, że jezdnia jest ok? Czy też Twój prawnik bedzie ścigał zarówno sprawcę wypadku jak i administratora drogi? Oczywiście nikomu takiej sytuacji nie życzę, ale radze poczytac o uderzeniach bocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Szczec Re: Sąd nad Hangarową IP: 83.168.106.* 13.02.05, 17:22 Przeraża nieodpowiedzialność firm za złą jakość wykonanych prac, ale szczególnie oburza lekceważąca niefrasobliwość władz miejskich. Jak można było doprowadzić do nie wykorzystania szansy naprawy błędów w ramach gwarancji? Jak można nie zmobilizować się do szybkiego działania, gdy z powodu zaniedbań giną ludzie i wciąż powtarzają się groźne wypatki? Czy nie jest to karygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
levy A czy wcześniejszy łuk też jest źle wyprofilowany? 14.02.05, 10:13 Chodzi mi o łuk zaczynający się za zjazdem z Mostu Pionierów, na wysokości wlotu "starej" drogi (tej od Mostu Cłowego, biegnącej pod Pionierów). Jest łagodniejszy niż ten za skrzyżowaniem i też skręcający w lewo, ale wydaje mi się, że gołym okiem widać, że lewy pas wznosi się w górę a prawy jest niżej. A to już było wykonywane w ramach projektu. Odpowiedz Link Zgłoś