Dodaj do ulubionych

Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziemi

IP: *.client.comcast.net 16.02.05, 02:28
czy szanowni panstwo wydzierzawia mi 1ha owej ziemi? daje 2 tys/mies. bedzie na czynsz dla miasta i jeszcze zostanie na pol litra :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Antyknajak Re: Jak zapomnieć o Bartłomieju S. z UW :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 07:25
      Chorobliwą nienawiść, typową dla lokalnej GW, autorki do biznesu można
      zaobserwować na przykładzie kolejnej, właśnie tej publikacji.
      Proszę zwrócić uwagę, że imię i pierwsza litera nazwiska prywatnego dzierżawcy
      gruntu jest bardzo łatwe do rozszyfrowania NATOMIAST URZĘDNICY PODEJMUJĄCY
      DECYZJĘ i anulujący w 1997 roku wypowiedzenie umowy są dla redaktorki
      ANONIMOWI.
      Poza tym chrakterystyczne jest użycie sformułowania "bizneswoman" co w sposób
      oczywisty można odczytać jako drwinę.
      Ta publikacja wskazuje też pięknie jak przebiega manipulowanie , mataczenie,
      celowe zatajanie znanym GW faktów gdy nie są one korzystne dla GW i jej
      ulubieńców politycznych.
      Otóż, ta decyzja, niekorzystna dla miasta jak jest w publikacji, którą podjął
      zarząd miasta w czerwcu 1997 roku to BYŁA DECYZJA POLITYKÓW UNII WOLNOŚCI z
      Bartłomiejem S. na czele. Redaktorzy nie skłamali . Redaktorzy zapomnieli
      napisać o tym. Nie wiedzieli :-)
      Tak. Dalej podtrzymuję, że żaden Jurczyk ani ktokolwiek nie sprowadzi
      inwestycji do tego miasta. Klimat dla prywatnych przedsiębiorców charakteryzuje
      chociażby ta, krytykowana przeze mnie zmanipulowana i półprawdziwa publikacja w
      obwolucie niezłego dziennika. Ot , jak to mówią, specyfika szczecińska.
      • Gość: play Re: Jak zapomnieć o Bartłomieju S. z UW :-) IP: *.teleton.pl 16.02.05, 07:44
        Miałem okazję poznać Państwo Ż. i nie sądzę aby GW miała prawo traktować ich
        jak zimnych i cynicznych spekulantów. Ludzie ci przeszli m. innymi walkę z
        Zakładem Energetycznym, który przez kilka lat w osobie szczególnie jednego
        gościa umilał im życie. Powstaje zatem pytanie ;skoro umowę z miastem zawarli
        legalnie to co komu do tego ? A może jakiś biznes-działacz ostrzy sobie zęby na
        ten teren.
        • Gość: hens Re: Jak zapomnieć o Bartłomieju S. z UW :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 07:50
          A jak, to pewnie Ptak, hehe
        • Gość: Antyknajak Re:Play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:28
          Play. Cieszę się, że na tym forum ktoś ma podobne zdanie w tej kwestii.
          Kwestii traktowania prywatnej przedsiębiorczości.
          Niestety wieloletniej pracy aby z tego dzierżawionego gruntu (nie tylko
          transfomator ale klienci, inwestycje) wyjąć pieniądze tych państwa nikt w GW (i
          nie tylko w GW) nie doceni.
          Państwowe i samorządowe to jest to ! :-(( Jak za czasów Trubyny Ludu i
          towarzysza Gomółki i Jaruzelskiego. Spekulanty Panie, spekulanty !
      • Gość: wojciech m - ice Re: Jak zapomnieć o Bartłomieju S. z UW :-) IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 14:13
        A poza tym warto byłoby podać czy i ilu ludzi zatrudniają najemcy. Jaką
        produkcję na rynek prowadzą? A potem skonfrontować to z wszelkimi głupotami
        Jurczyka&Co, które dochodów miastu nie przynoszą a ludzi pracy pozbawiają.
        Piszcie dziennikarze do rzeczy!
      • Gość: Hector [...] IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.05, 21:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: uper up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 08:01
          up
    • Gość: sal Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem IP: 212.160.190.* 16.02.05, 11:23
      Autorzy artykułu przypominaja typowych urzędasów myslacych że jak sie komus cos
      oddaje po niskich kosztach on zaraz zrobi na tym majątek, bez żadnych
      przeszkód, kosztów itp.; zresztą cały artykuł przypomina stylem i formą
      artykuły z nagonka na Andrzeja Ł. (czyli zrobić sensację, podkręcić towarzystwo
      do buntu, zero obiektywizmu - aby miec później o czym pisać przez najbliższe
      pół roku).
    • student1 Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem 16.02.05, 12:07
      dlatego uważam że ziemia powinna być prywatna a nie miejska wydzierżawiona
      przedsiębiorcom
      przedsiębiorca dzierżawiący grunty przez tak długi czas i inwestujący w to
      swoją kasę powinien mioeć możliwość wykupić te grunty za małe pieniądze
      • Gość: zapodajacy Zofia Grzyb i AlbinSiwak napisali o be prywaciarzu IP: *.idea.pl 16.02.05, 12:34
        Tworcza mysl w pisaninie Kowalewskiej i Zadwornego przypomina zawzietosc w tepieniu prywaty, ktora reprezentowal w starych czasach Jerzy Urban. Jednak ani wiedza, eryducja, inteligencja i nie to pioro u tych dwoch autorow, ktorych mozna bardziej zamiast do Urbana to do moze Zofii Grzyb i Albina Siwaka. Oprocz zaprezentowanej ideologi komunistyczno-LPRowskiej to taki raczej pioziom.Siwak i Grzyb
    • Gość: Ratujmy miasto !!! Re- O kurcze ja tyle place zagrunt pod garaz blasz IP: 213.155.191.* 16.02.05, 13:27
      any na ul. Twardowskiego, ale tam tez zarzadza prywatna spolka Kowalczyk
    • Gość: A TO JA Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:26
      Wałek jak cholera, w 90 roku ktos wziął do kieszeni i tyle. Mowienie, że dużo
      przeszli to pieprzenie w bambus takie siano kosza na państwowym to do d...py
      próbuja im się dobrac z innej strony no i dobrze. Kpina 500 zł., tyle to frytki
      w fast foodzie kosztuja
      • Gość: pieszy Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem IP: *.fnet.pl 16.02.05, 16:30
        no właśnie, może odpowie autor artykułu na postawione pytanie: Jak zbić majątek
        na dzierżawie miejskiej ziemi?

(bo ten socjalistyczny osond to drwina z prawa)(o dziennikarstwie nie wspomnę)

• Gość: inwestor Re: Jak napisać tendencyjny artykuł IP: 83.168.104.* 16.02.05, 18:03
      Pytanie do Pani redaktor. Jaka suma dzierżawy satysfakcjonowałaby Panią?
      2tys. 50tys. 190tys. miesięcznie? Informacja, że ktoś zarabia pieniądze, bo
      podpisał korzystną umowę jest wręcz "sensacyjna!!!":) Oto Polska właśnie:(
      Jeżeli facet zarabia 200tys/miesiąc, to wnioskuje, że ziemia nie stoi odłogiem,
      a facet płaci podatki. Czyż nie o to właśnie chodzi?!!!
      Dla Pani redaktor lepiej byłoby, aby inwestor nie zarabiał, bo inaczej zawsze
      pojawia się pytanie - dlaczego to nie ja...? Specyfika Szczecina? Nie, głupota!
    • battosai Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem 16.02.05, 18:09
      Nie widzę w tym artykule niczego sensacyjnego.
      • Gość: See Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem IP: *.cable.net.pl / 80.48.241.* 16.02.05, 19:33
        Podstawowe pytanie - dlaczego w 97 po prostu nie zerwano umowy?? Ile by to nie
        ksoztowalo, i tak wplywy z tytulu dzierżawy do miasta, minus kara(?) byłyby
        wyższe niz te 500 x 6 lat. Trzy tysiace, przez tyle lat, smiech na sali. To
        moze nawet sie kwalifikuje jako "nieprawidlowe rozporzadzenie mieniem"??
        • Gość: JW Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem IP: *.xtra.pl 18.02.05, 22:56
          A co do Meritum ,to umowy wieloletnie, na 25 lat tak sie zawiera , ryzyko
          inflacji nie zostało doszacowane przez Urzad miejski.Bo w 1990 roku jeszcze nie
          było tak madrych Urzedników jak Pozniej kiedy sprzedawali ziemie pod
          supermarkety.
    • Gość: wojciech m - ice Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 14:19
      Czy u was w redakcji nie ma kto zamiatać? Muszą pisać?
    • Gość: Maria Ż Re: Jak zbić majątek na dzierżawie miejskiej ziem IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 15:31
      Trudno zachować milczenie, gdy czyta się takie sformułowania. Nie trudno
      rozszyfrować Hectora piszącego w imieniu „kwartetu” z ul. J. Muzykanta.
      Czy pieniaczem może być ktoś, kto od paru lat (od otrzymania pozwolenia na
      budowę) musi opędzać się od pomówień i tłumacząc się w Prokuraturze, US, NSA i
      ABW-u. Dotychczasowe uderzenia okazały się przysłowiową „kulą w płot” więc
      walczą dalej.
      Jak nazwać sąsiadów (nie ludzi), którzy to czynią, bo nie mogą strawić
      inwestycji przy J. Muzykanta a teraz zaatakowali ul. Pomorską?
      Nie jestem zdziwiona zaangażowaniem p. red. Kowalewskiej w prawo do dzierżawy
      przy ul. Pomorskiej; przecież jest już przysłowiowym „etatowym pisarzem”
      dla „kwartetu” z ul J. Muzykanta. Ten kto ukrywa się pod hasłem „Hector”
      rozesłał anonimy do Banków w Szczecinie szkalujące małżeństwo Ż. aby nie
      otrzymali kredytu, ale przecież jak Pan Bóg chce kogoś ukarać to najpierw
      odbiera rozum. „Hector” pozostawił swój ślad w Księgach Wieczystych zaglądając
      w hipotekę na J. Muzykanta. Czemu ma posłużyć pisana nieprawda? Podszczuwaniu
      czytelników?
      Akcji Porta Baltic Maria Ż nie musiała ukrywać. Maria Ż weszła w ich posiadanie
      legalnie, a że stały się przedmiotem ABW-u, takie tej instytucji prawo.
      Małżeństwo Ż nigdy nie było z nikim w żadnych układach ani mrocznych ani
      pomrocznych.
      Do wszystkiego co posiadają doszli wyłącznie pracą, wytrwałością i rozważnie
      zaciąganymi kredytami. Niestety, na zazdrość, zawiść i podłość niektórych
      sąsiadów nie ma lekarstwa - to cała nasza rzeczywistość.
      Dziękuję internautom za ludzkie i obiektywne opinie.
      P.S. P. Zadworny zapewne, przez zapomnienie pominął moją wypowiedź w temacie
      uiszczenia w 89r. zażądanej przez miasto partycypacji w infrastrukturę w kwocie
      50 mln. starych złotych, co stanowiło wówczas ogromną kwotę a mimo to
      uzbrojenie terenu w media oraz wybudowanie trafostacji odbyło się wyłącznie
      naszym kosztem. Zapomniał również i o tym, że miasto pobrało od kwoty czynszu
      opłatę skarbową za 25 lat z góry co uczyniło również kolejne 50 mln. starych
      złotych.
      No coż... te informacje odebrałyby pikanterii tematowi podjętemu przez p.
      Kowalewską.
      • Gość: Antyknajak p. Mario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 17:10
        Pani Mario
        Racja.
        Jeżeli chodzi o pani przedsięwzięcie (nie znanmy się ręczę) tak trzymać kurs,
        pracować, zarabiać, zatrudniać, inwestować tworzyśc zysk oraz budować piekne ,
        własne domy, jeżdzić dobrymi autami aby te komusz epismaki spać z zazdrości nie
        mogły.
        To się kiedyś skończy.
        Nie jest to łatwe w naszym mieście gdzie jest cały czas CZERWONE ŚWIATŁO dla
        prywatnej działalności i prawie żaden inwestor z kulawą nogą tu dlatego nie
        zagląda. Ten klimat jest znany większości firm consultingowych doradzających
        inwestorom i w cale nie dotyczy to tylko kadencji Jurczyka.
        Nie pierwszy i nie ostatni raz Kowalewska lub ktoś z tego zespołu pisze
        szkodząc komuś w biznesie. Znane są publikacje tego zespołu na przykład na 1-2
        dni przed rozstrzygnięciem przetargu gdzie publikacja dezawuowała jednego z
        starających się o kontrakt kontrahentów i wywierała presję na organ , który
        miał podjąć decyzję.
        Pozdrowienia i wszystkiego najlepszego
        • Gość: P.Maria Re: p. Mario IP: *.arkonskie.v.pl 18.02.05, 18:05
          Dziękuję za dobre słowo... pozdrawiam
          • Gość: Hector Re: p. Mario IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 20:30
            no niestety Pani Mario, to Pani trafila kula w plot z tym sasiadem z Janka
            Muzykanta, hehe... prosze sie cofnac troche w czasie... widze pamiec
            odebralo... nie mam nic przeciwko robienu biznesu, jezdzenia dobrymi autami
            inwestowaniu jezeli robi sie to ciezka praca a nie ukladami i tzw "uwalaniem
            innych", rozumiem.. na fali robienia biznesu czuje sie Pani tak bardzo
            zaszczuta przez aparat bezpieczenstwa... jednak nie przeszkadzalo Pani swego
            czasu zaszczuwac innych...bardzo krótka pamiec Pani Mario i nie gardzila pani
            wtedy GW i artykulami pisanymi przez pana redaktora Adama, jak Kali zabrac
            krowe to dobrze, jak Kalemu zabrac to zle, oj wstyd!
            • Gość: Hector Re: Antyknajak IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 20:39
              i wcale nie kieruje mna "janosikowa" sprawiedliwosc lub zazdrosc, nie musze
              zazdroscic aut/domow itd, gdyz jestem calkiem przyzwoicie usytuowany i majetny;
              natomiast poznalem Panią Marię i odczulem na swojej skórze jej "uczciwość"
              i "cięzką prace", jest kobietą ktora nie brzydzi sie zadnymi metodami walki z
              konkurentem lub kazda inna osoba ktora stoi na jej drodze do pieniedzy, chocby
              miala pogrzebac przy tym osoby postronne i przypadkowe, teraz taka biedna
              zaszczuta, nic tylko zaplakac nad jej losem
            • Gość: Antyknajak Re: p. Hector IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 21:12
              > nie mam nic przeciwko robienu biznesu, jezdzenia dobrymi autami
              > inwestowaniu jezeli robi sie to ciezka praca
              A kto Ci Hector powiedział, że biznes musi być okupowany ciężką pracą. Czyżby
              połaczył dwie ideologie i stworzył coś w rodzaju sockapitalizmu.
              Co to jest ciężka praca ?
              Biznes to przede wszytskim ryzyko włąsnym majątkiem i stress.
              Czy facet, który pewnego dnia kupił dużo i tanio a sprzedał dużo i drogo dużo
              się napracował ?
              Naturalną tendencją człowieka jest mało się napracować i dużo zarobić.
              Cieszę się jednak, że zgodziłeś się z moją opinią o tzw panu Adamie, tymi
              słowy :
              > i nie gardzila pani
              > wtedy GW i artykulami pisanymi przez pana redaktora Adama,
              • Gość: Hector Re: p. Hector IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 21:41
                wlasnie, co to jest "ciezka praca" moze np wytrwala? - nie mialem na mysli potu
                czola, mozna pracowac ciezko umyslem i tez sie dorobic, bardziej poirytowala
                mnie Pani Maria mowiac o swej pracy i innych frazesach - "to nie ludzie to
                wilki" jeszcze mi brakowalo w tym poscie; zawsze mozna powiedziec ze kazdy
                biznes i zarobek sam w sobie jest nieetyczny itd, nie o to mi chodzilo... Pani
                Maria stala sie ofiara wlasnych wojen i potyczek, nie pamieta jak sam donosila
                na innych a teraz na nia doniesiono - ironia losu, jak byla zajadla i arogancka
                i zawistna, i tak jak piszesz ryzykowala ale sie przeliczyla.. a propos pana
                redaktora Zadwornego to on tez robi na swoj sposob biznes, a co mu chlopcy z
                ABW i CBS podrzuca na ofiare to pisze.. bo ma taki sposob zarabiania pieniedzy
                a to ze czesto bzdury to pewnie jego ryzyko... bawi mnie tylko ze swego czasu
                wykorzystywala Pana redaktora to swoich celów i wtedy byl On dla niej cacy... a
                teraz jest be!
                • Gość: Antyknajak Re: p. Hector IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 21:49
                  >bawi mnie tylko ze swego czasu
                  >wykorzystywala Pana redaktora to swoich celów i wtedy był On dla niej cacy
                  Czy to znaczy, że ktoś podbił stawkę i podkupił p. Adama ? No własnie ? Co to
                  oznacza ? Jak to się stało ? Czy p. Adama raptowanie dostał oświecenia i
                  zmienił front? Jak to się robi z takim dziennikarzem Gazety Wyborczej?
                  • Gość: Hector Re: p. Hector IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 22:22
                    to zapewne jego tajemnica zawodowa:-) mysle ze nie mozna brac tego w
                    kategoriach podbijania stawki, Pan Adam to tylko narzedzie raz pisze o tych a
                    raz o tamtych, ci i tamci dla niego nic nie znacza, a wplyw na to o ktorych sie
                    pisze maja panowie z ABW i CBS, oni zapodaja informacje do Pana Adama, on w
                    glori sukcesu pisze jako fantastyczny dziennikarz sledzy, ale kazda taka
                    publikacja ma czemus sluzyc, albo zniszczenia jednych za to ze sie nie
                    podporzadkowali w biznesie "panom", albo robia biznes z dobrym skutkiem
                    zastrzezony dla znajomych "panow" albo nagle po czasie wspolpracy z "panami"
                    nagle chca sie od nich odczepic (z liczac na twoja inteligencje sam sobie
                    odpowiedz w ktorej grupie jest Pani Maria - ja jej reki nie podam - bo sie
                    brzydze), a pan Adam - no coz ... mysle ze szkoda nan czasu na polemiki to
                    tylko "narzedzie" ktore mysli ze jest tworcze
                    • Gość: Antyknajak "Pan Adam to tylko narzedzie " :-))) OK ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:36
                      • Gość: agenci Re: "Pan Adam to tylko narzedzie " :-))) OK ! IP: *.xtra.pl 18.02.05, 22:45
                        Oj Tak, wiemy coś o tym.
                    • Gość: Antyknajak Adam Z. "narzedzie" ktore mysli ze jest tworcze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:38
            • Gość: Maria Ż. Re: p. Mario IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 22:14
              Teraz nie mam już najmniejszych wątpliwości, że moje przypuszczenia co do
              Twojej tożsamości "Hectorze" są w stu procentach trafne. Wiem również, że
              jesteś zwykłym tchórzem, ponieważ oskarżając kogoś nie masz odwagi się
              podpisać - ale to akurat mnie nie zdziwiło... Myślę więc, że na tym etapie
              powinnam zakończyć naszą polemikę - co też czynię.

P.S. Mało trafny psełdonim, więc na przyszłość polecam lekturę Mitologii, bo
              jakże daleko Ci do mitycznego Hectora, oj wstyd!!!
              • Gość: JW Re: p. Mario IP: *.xtra.pl 18.02.05, 22:43
                pani Mario ,ten hektor to chyba TW z Listy Wildsteina, ma takie tajne
                informacje o pani inwestycjach.teraz pani widzi jacy to agenci i do czego słuza.
                pozdrowionka.a ci dziennikarze to pisza na zamowienie, widocznie urzad chce
                pani podnieść dzierzawę.
              • Gość: play Re: p. Mario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 01:25
                Pani Mario, pozdrowienia i proszę się trzymać !!!
    • Gość: Antyknajak Propozycja dlaszczecińskiej redakcji dodatku do GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 06:32
      Proponuję założenie stałej rubryki w dodatku w ł a ś n i e pn jak z publikacji
      duetu Kowalewska/Zaworny czyli " Jak zbić majątek na .....".
      Byłaby to rubryka konkurencyjna do np TVNowskiego programu pana Młodkowskiego,
      informacyjnego i popularyzującego prowadzenie biznesu tylko, że z
      nutką "szczecińskiej specyfiki".
    • wesolyromekmmv To duża niesprawiedliwość wobec Kowalewskiej 20.02.05, 14:13
      Co nie poczyta człowiek o jakiś nagrodach z branży dziennikarstwa śledczego,
      jakiś Pulitzerach czy chociażby Grand Pressach to zawód. Dostają wyróżnienia
      Kęskrawiec, Jakimczyk, Kittel, Stankiewicz, Solecka , Majcherek ale jakoś
      Kowalewskiej i Zadwornego nie mogę dostrzec. Wystarczy przeczytać tę publikację
      o dzierżawie kawałka gruntu aby uznać, że to skandal i nagroda dla
      Kowalewskiej za ambitne dziennikarstwo śledcze winna natychmiast być przyznana.
      Jeżeli ten stan niesprawiedliwości się natychmiast nie poprawi będę musiał coś
      przedsięwziąć lub ufundować.
      • Gość: play Re: To duża niesprawiedliwość wobec Kowalewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:40
        Romek masz wspólnika !!! tylko bez fajerwerków....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka