08.06.02, 00:03
no nie wiem, czy zdążę w porę, ale oglądając forum właśnie odkryłam, że
prosiłeś o cenne sugestie biblioteczne :)))

No ja się nie mogę wprost oprzeć takim prośbom - a znasz "Historię Partii
Umiarkowanego Postępu w Granicach Prawa" J.Haszka? Albo "Trzech panów na łódce,
nie licząc psa" Jerome K. Jerome'a? Albo "Moją rodzinę i inne zwierzęta"
i "Moje ptaki, zwierzaki i krewni" Geralda Durrella? A "Sprzysiężenie osłów"
J.K.Toole'a?

"Świat według Garpa" to pewnie znasz. A "Maga" Johna Fowlesa czytałeś?
Albo "Opętanie" Ann Byatt? Chociaż to już nie są rozśmieszajki, jak dzieła z
pierwszego akapitu :)))

odpisz, odpisz, trzeba zrobić kącik prozatorsko-czytelniczy, celem
zaprowadzenia równowagi ze szczecińską poezją oryginalną :))
Obserwuj wątek
    • jottka Re: skuuuter, 08.06.02, 00:11
      no tak, kącik czytelniczy zdublował się wbrew moim oczekiwaniom :((( oto skutki
      pisania po nocy, dobranoc :))
      • Gość: JACEK Re: skuuuter, IP: 64.9.159.* 08.06.02, 00:14
        DOBRANOC.....
    • Gość: skuter Re: skuuuter, IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 16:02
      jottka napisał(a):

> no nie wiem, czy zdążę w porę,

oczywiscie , ze nie

ogolnie moge powiedziec , ze i tak nie ma sie co napalc na tytuly jakie podasz bo
      i tak ich w bibliotece nie bedzie:)
      szukalem slonimskiego - jest w katalogu gdzies gleboko w magazynie (kroniki
      londynskie czy cus i jeszcze cus o melpomenie) chyba trzeba bedzie pokonac
      kolejna ciezka bariere i dowiedziec sie czy to da sie pozyczyc ale watpie

> No ja się nie mogę wprost oprzeć takim prośbom - a znasz "Historię Partii
      > Umiarkowanego Postępu w Granicach Prawa" J.Haszka?

ostatnio czytalem jakies opowiadania Haszka np. o tym jak byl komendatntem miasta
      ale takiego konkretnie tytulu nie

>Albo "Trzech panów na łódce,
      > nie licząc psa" Jerome K. Jerome'a?

czytalem ale imho zachwyty nad tym sa przesadne

Albo "Moją rodzinę i inne zwierzęta"
      > i "Moje ptaki, zwierzaki i krewni" Geralda Durrella? A "Sprzysiężenie osłów"
      > J.K.Toole'a?

nie czytalem

> "Świat według Garpa" to pewnie znasz.

film taki byl-ale ja zwykle nie ogladam hitow, dziel kultowych i
      rozreklamowanych:) - nie czytalem

> A "Maga" Johna Fowlesa czytałeś?
      > Albo "Opętanie" Ann Byatt? Chociaż to już nie są rozśmieszajki, jak dzieła z
      > pierwszego akapitu :)))

nieeeeeeeeee

> odpisz, odpisz, trzeba zrobić kącik prozatorsko-czytelniczy, celem
      > zaprowadzenia równowagi ze szczecińską poezją oryginalną :))

pozyczylem conan doyla ale nacialem sie na jakis romans zamiast na porzadna
      dedukcje:) i Przygody oliwiera twista - nie wiem czy przebrne:(

a z powaznych lektur juz jakis czas temu kupilem w antykwariacie psychologie
      tlumu le Bona i Elity wladzy Milsa (cos idealnego dla kostii i gryfa - chociaz
      moze lepiej zeby tego nie czytali:)) ale zadnej z tych ksiazek jakos nie moge
      przelknac

z wesolych moge polecic sawaszkiewicza (zdaje sie, ze nasz lokalny autor-zeby
      pasowalo do forum szzczecin:)
      -miedzy innymi makabra
      -z moim tatkiem (tu nie jestem pewien ani tytulu ani autora:) ale jest tam
      opowiadanko, z ktorego nauczylem sie rewelacyjnego argumentu, ktorego wg autora
      nie mozna obalic: "nie , bo nie"

to mi przypomina , ze wdziecinstwie czytalem cos naszego kolejnego lokalnego
      autora, Liskowiackiego: jakas ksiazka o 2 dzieciakach ktorzy uciekli z domu na
      wyspe na odrze
      ps
      chyba jednak ogladalem garpa:) byl w TV
      ps2
      jesli ktos ma na zbyciu to chetnie przyjme w prezencie rasistowskie ksiazki
      Lysiaka z cyklu malarstwo bialego czlowieka:)
      • Gość: skuter Re: skuuuter, IP: 213.76.59.* 08.06.02, 17:28
        Gość portalu: skuter napisał(a):

>Przygody oliwiera twista - nie wiem czy przebrne:(

"system (przytulki) ten znajdowal sie w pelnym rozkwicie. Zpoczatku okazal sie
        nader kosztowny z uwagi na coraz wieksza ilosc rachunkow wystawianych przez
        przedsiebiorce pogrzebowego oraz koniecznosc zwezenia wszystkim nedzarzom ubran,
        ktore po paru tygodniach kleiku trzepotaly na ich wynedznialych , wychudlych
        postaciach. Ale rownoczesnie ze szczupleniem nedzarzy szczuplala rowniez liczba
        mieszkancow przytulku, totez zarzad nie posiadal sie z radosci"

ten Dickens to chyba jakis komuch?

• jottka Dickensa cd. 08.06.02, 21:53
          Podejrzewam, że poznawanie Dickensa zacząłeś od Pickwicka :)) Ale on jest dość
          niereprezentatywny, masa powieści Dickensa w tej chwili jest nader trudna do
          przebrnięcia, chyba że lubisz postępowych i często nadto sentymentalnych
          wiktorian..

Co zaś do znajdowania książek w bibliotece, to zależy z jaką biblioteką ma się
          do czynienia :))) Poza tym ja Ci nie polecałam lśniących nowości! Haszka na
          przykład mam w wydaniu z końca lat 80tych, pierwsze polskie wydania G.Durrella
          są z 2. połowy lat 70tych (choć mogą być z nieznanych przyczyn w dziale
          dziecięcym). Fowles też już u mnie dawno na osiedlu jest, może się rozejrzyj
          czujnym okiem po paru bibliotekach?

A co do Garpa to popełniasz Mylny Błąd!!! Film był niezły, ale książka jest
          lepsza, co jest częstym przypadkiem :)) Co do Liskowackiego seniora, to też
          jakieś dzieła czytałam za młodu, ale - o bólu - w pamięć mi się nie wbiły.
          Tylko tytuł - hasło umiem do dziś: "Wodzu, wyspa jest twoja" :)))

Aha, tak w ogóle to ja Ci te tytuły (wszystkie wydane przyzwoicie dawno!)
          trochę na ślepo podrzucam, ale poczytać nie zaszkodzi :)) Uwaga, ciąg dalszy:

- Kir Bułyczow, Wielki Guslar i okolice (nowe wydanie u Prószyńskiego, albo
          stare w 1. tomie "Utworów wybranych", w bibliotekach może być bez sensu
          wsadzone na półki fantasy albo dziecięce)/ wszystkie książki z cyklu przygód
          Alicji (tak samo - mogą być w fantasy albo w dziale dla dzieci)

- St. Lem, Pokój na ziemi, Katar (Lema to ja czytam właściwie wszystko bez
          różnicy, ale jak nie znasz, to te są b.dobre)

- Italo Calvino, Rycerz nieistniejący

- a "Mistrza i Małgorzatę" M.Bułhakowa czytałeś? :))

A w ogóle to wymień może ukochane dzieła lub autorów/ autorki, to będzie
          łatwiej prowadzić ten koncert życzeń (jak nie chcesz się zwierzać publicznie,
          to możesz mi napisać na konto gazetowe, czasem czytuję :)))
          • jottka Re: Dickensa cd. 08.06.02, 22:48
            To znowu ja, bo mi się coś skojarzyło - w Szczecinie nie ma tzw. tanich jatek?
            Księgarni z książkami za 5 albo i mniej złotych? W Krakowie, na Brackiej
            jest "Centrum Taniej Książki", tam jakiś miesiąc temu można było nabyć Łysiaka,
            którego pożądasz :))) Tyle że on nie tyle rasista, co okrutny grafoman..

Wczoraj właśnie przywlokłam "Szkice sceptyczne" B.Russella za 3 i "Inteligencję
            psów" za 10 zł :))) A czytałeś "Nie taki straszny wilk" Farleya Mowata? Piękna
            rzecz.
            • Gość: skuter Re: Dickensa cd. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 09:25
              jottka napisał(a):
              tam jakiś miesiąc temu można było nabyć Łysiaka,
              >
              > którego pożądasz :)))

malarstwo bialego czlowieka za 5 zl????? zartujesz
              jesli tak to lec kupuj odkupie od ciebie ze 100% przebiciem
              • jottka Re: Dickensa cd. 09.06.02, 13:12
                Po pierwsze - to nie teraz widziałam, tylko jakiś czas temu. Możliwe, że nie za
                5 zł, ale najnajnajdroższe książki w tanich jatkach dochodzą do 40 zł i to w
                wyjątkowych wypadkach.

Po drugie - mogę popatrzeć przy okazji, jak będę w mieście, ale właściwie co
                Cię tak podnieca w tym dziele? No chyba nie styl panałysiakowy? :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka