IP: 155.37.231.* 08.03.05, 18:13
zobaczto forum :)

forum.fronda.pl/forum.php
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 Re: HENIO56 IP: *.comnet.krakow.pl 08.03.05, 18:38
      chyba ciekawa sprawa,poczytam wieczorem.
      • Gość: rr Re: HENIO56 IP: 155.37.231.* 10.03.05, 16:19
        i jak lektura?
      • henio56 Re: HENIO56 10.03.05, 20:11
        przeczytałem kilka wątków oraz felietonów, zdecydowanie nie moje poglądy,
        szkoda czasu na taką lekturę. Piszą młodzi dla młodych.
        Stawianie na jednym poziomie Marii Słodowskiej Curie z katolickom kardynałem
        Wyszyńskim i porównywanie ich z uczonymi okresu PRL-u to kpina z nauki. Kościół
        katolicki promuje sobie bohaterów i bezczelnie wmawia ludzim ,że duchowni to
        coś lepszego od innych. Dla mnie to darmozjady , naciagacze i ogłupiacze.
        • Gość: XXL Re: HENIO56 IP: *.arkonskie.v.pl 10.03.05, 23:03
          Mało tego Henio złodzieje ,oszuści i zakłamane szuje, które przywdziały sutanny
          dla pieniędzy a nie dla ratowania dusz ludzkich .
          • Gość: rr Re: HENIO56 IP: 155.37.231.* 11.03.05, 16:21
            dlatego puscilem to z :)
            pozdro
            • Gość: emila Re: HENIO56 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 17:41
              chyba troche przesadzacie... ludzie dziela sie na porzadnych i nie... nieco
              zlosliwie, ale chcialam tez uswiadomic Ci, ze policjantow tez nie lubia za... i
              tu wymienia sie grzechy ludzkosci. a ja cenie ich za to, ze pilnuja porzadku w
              czasach gdy o ten porzadek coraz trudniej. ale to dotyczy takze ksiezy. co nie
              zmienia faktu, ze i wsrod ksiezy i policjantow i nauczycieli (mowie o swoim
              zawodzie) znajdzie sie co najmniej kilku niezlych gno*ow (wulgaryzm celowy i
              zamierzony)
              • Gość: XXL Re: HENIO56 IP: *.arkonskie.v.pl 11.03.05, 19:57
                Święta prawda Pani Profesor.Amen (;
                • Gość: H56 Re: HENIO56 IP: *.comnet.krakow.pl 11.03.05, 22:29
                  zgadzam się z Wami, ale nawet jeżeli pośród duchownych katolickich są ludzie
                  porządni i prawi, to i tak muszą krakać tak, jak im karzą przełożeni bo inaczej
                  zsyłka na zabitą dechami wiochę, klasztor albo kop za burtę. Nie możesz
                  porównywać księdza do policjanta czy nauczyciela bo ci muszą karierę robić
                  etapami, ksiądz będący kapelanem ,dostaje uposażenie z najwyższej grupy
                  oficerskiej, a jako katecheta, oprócz najwyższej nauczycielskiej pensji, jest
                  osoba niezależną od dyrekcji szkoły. Za komuny mieli tak, oficerowie polityczni
                  i sekretarze POP.
                  • Gość: cxi kapelańska gaża IP: *.szczecin.mm.pl 11.03.05, 22:39
                    Heniutku,

Masz rację, obecnie (za Solidarnosci, po Konkordacie) kapelani zastąpili
                    politruków.

Mają wysokie etaty, mundurówkę, wszystkie uprawnienia przysługujące kadrze
                    zawodowej, także 40 % emerytury po 15 latach służby, zaś odpowiedzialność tylko
                    przed Najwyższym.

Znany mi jest osobiście szczeciński przypadek kapelana sprzed lat, który w
                    czasie służbowej dłuższej nieobecności oficera politycznego (był na kursie)
                    dobrał się do jego żony i zmalował mu syna.

Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa odbyła się w szczecińskim sądzie, zaś nie tak
                    dawno, gdy inne dzieci tego oficera dorosły - oficer wystąpił o rozwód.

Kapelana gdzieś przeniesiono.

• Gość: H56 Re: kapelańska gaża IP: *.comnet.krakow.pl 11.03.05, 22:54
                      na transformacji najbardziej skorzystał i nadal bezczelnie korzysta bez
                      zachamowań kościół katolicki.
                  • Gość: Vienn Re: HENIO56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 00:38
                    Najbardziej cię boli, że nic z tego nie rozumiesz. Odszedłeś od źródła i choć drzesz gębę, że jest dobrze i że tak właśnie chcesz, to jednak cię uwiera. Im będziesz starszy, tym bardziej będzie uwierało.
                    • Gość: H56 Re: HENIO56 IP: *.comnet.krakow.pl 13.03.05, 08:40
                      przetłumacz to na polski i przestań udawać filozofa, bo za cholerę ci to nie
                      wychodzi. Czego mam niby nie rozumieć, jakie żródła ? uwierać to chyba ciebie
                      uwiera ,ale pod czachą, albo masz za ciasne buciki. Zaraz, zaraz a może ty
                      jesteś tym nowym na forum, który tak czesto zmienia nicki ?ksiądz,Leer,tubylec
                      no teraz jeszcze Vienn. Jeżeli tak jest naprawdę, to przyjmując twój tok
                      myslenia, zapewniam cię ,a jestem tego w 100% pewien ,że moje drogi z kościołem
                      katolickim rozeszły się na zawsze. Ponieważ nigdy nie wiadomo co się może
                      wydarzyć a rodzina moja jest bardzo religijna, poprosiłem o pochówek świecki,a
                      jeżeli tego nie strawią, to może mi towarzyszyć w ostatniej drodze duchowny
                      kościoła protestanckiego. Księży katolickich kojarzę sobie z diabłami a do
                      piekła się nie wybieram.
                      • Gość: Vienn Re: HENIO56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:27
                        Ani nowym, ani starym. Używam nicku Vienn, na każdym forum. Innych - nie. Więcej z tobą gadać nie będę, bo mi się nie chce. Jesteś zajadły, jak mały piesek. I tyle też robisz hałasu. Duże, silne psy tak nie hałasują. Bo są duże i silne, nie mają potrzeby nikogo obszczekiwać. Kościół ma 2000 lat i nie takich widział. I trwa.
                        • Gość: XXL Re: HENIO56 IP: *.arkonskie.v.pl 13.03.05, 20:48
                          Gość portalu: Vienn napisał(a):

Kościół ma 2000 lat > . I trwa.
                          I trwał będzie,nie można na podstawie zachowania jednego czy drugiego KS
                          oceniać wszystkich,cały kosciół katolicki, jak świat światem w każdej grupie
                          społecznej czy zawodowej czarne owce znajdą się zawsze.A protestanci,jezuici to
                          tacy swięci,też mają swoje mroczne historie.Aby oceniać jakiejś grupy
                          postepowanie i wydawać sądy na jej temat proponuję zgłębić historię, jest tyle
                          napisane na ten temat że życia za mało aby wszystko ogarnąć.Pomijajac że tutaj
                          krytykuję się kościół katolicki to aby kogoś krytykować proponuję krytycznym
                          wzrokiem spojrzeć na swoje zachowanie i wyciągnąć wnioski a może ja jestem
                          gorszy od tych których krytykuję i oczerniam.
                          • Gość: H56 Re: jezuici to nie protestanci IP: *.comnet.krakow.pl 14.03.05, 07:23
                            bardzo lubię historię, ale to jest przeszłość na którą nie miałem wpływu ,mnie
                            interesuje to, co jest i się dzieje podczas mojego żywota, bo to ma wpływ na
                            jakość życia i poczucia bezpieczeństwa moich dzieci. Słuszna krytyka to nie
                            oczernanie. Zło trzeba eliminować a nie ukrywać.
                            • Gość: XXL a protestanci to nie jezuici IP: *.szczecin.pl 14.03.05, 08:52
                              Własnie,trzeba znać granicę pomiędzy krytyką a oczernianiem,krytyka jest
                              potrzebna i zdrowa jak jeszcze jest poparta faktami a nie pomówieniami a
                              oczernianiem bezpodstawnym,wybióczym i tendencyjnym brzydzę się.
                              Pozdrawiam
                              PS.
                              Prawdziwa prawda krytyk się nie boi,wobec oczerniania jest bezradna
                            • anamar Re: jezuici to nie protestanci 14.03.05, 10:38
                              Gość portalu: H56 napisał(a):

> bardzo lubię historię, ale to jest przeszłość na którą nie miałem
                              wpływu ,........................................................................
                              .na teraźzniejszość,którą opisujesz,też nie masz wpływu....
                              • Gość: XXL Re: jezuici to nie protestanci IP: *.szczecin.pl 14.03.05, 10:40
                                i całe szczęście!!!!!!
                              • Gość: H56 Re: jezuici to nie protestanci IP: *.comnet.krakow.pl 14.03.05, 12:25
                                napisałaś nowy temat i się do niego nie odniosłaś, tylko nie pisz ,że mnie
                                poprawiałaś, bo napisałem tak specjalnie dla XXL. Z tą historią ,to wyrywasz
                                zdanie z kontekstu, bo dalej napisałem ,że chodzi mi o okres mojego zycia.
                                Chcesz mi powiedzieć ,że ja nie mam wpływu na jakość życia i poczucie
                                bezpieczeństwa mojej rodziny ? to, co, może ty masz taki wpływ ?
                          • Gość: Vienn Re: HENIO56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 12:10
                            Ja akurat nie krytykuję.:) Przeciwnie. Chcę powiedzieć, że nie takich jak H56 Kościół przetrwał. To tak, jakby ratlerek obszczekiwał Wielki Kanion.
                            • Gość: H56 Vienn, tobie chodzi o kościół rzymsko-katolicki ? IP: *.comnet.krakow.pl 14.03.05, 12:41
                              jeżeli tak, to niech ten kościół dalej trwa, przecież ja nie walczę z religią,
                              ale z klerem i ciemną stroną tego kościoła i tylko tego kościoła. Vienn, jak
                              taki ratlerek cię ugryzie, to powiesz innym ,że to był Groźny Pies.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka