Dodaj do ulubionych

Idiotyzm pochowku

09.03.05, 11:39
po smierci to niby w zasadzie wszystko jedno, ale zadziwil mnie idiotyzm
ktory wyczytalem w glosie: zdaniem dyrektora zakaldu uslug komunalnych pana
macioszka, nie ma sensu budowac w szczecinie takiej sciany gdzie bedzie sie
chowalo urny nazywanej kolumbarium, poniewaz pochowek tam bedzie kosztowal 2
tys zl, bo.... jest to traktowane jak grobowiec rodzinny. dalej jest jeszce
lepsze: co sie zatem zrobi? ma powstać ogród pamięci, w którym będą
rozsypywane prochy zmarłych. czyli taki staw jak w auschwitz. podchodzisz
wysypujesz zagraniasz lopata idziesz dalej. kwiatki drzewka ptaszki.
pozdrawiam black
Obserwuj wątek
    • skuter70 Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 11:44
      efekt bedzie taki, ze ludzie beda nadal wybierac tradycyjny pogrzeb.
      IMHO powinna byc mozliwosc grzebania urn w ziemi , na malutkich dzialeczkach.
      pomysl ze sciana niespecjalnie mi sie podoba, a rozsypywanie prochow po polu w
      naszej kulturze i wojennych doswiadczeniach jest dosyc absurdalne
      • piotr33k2 Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 13:07
        oczywiście że w urny w ziemi z małym symbolicznym mini nagrobkiem łatwym w
        utrzymaniu, to co wymyslaja te pazerne osły to zaprzeczenie całej "idei" i
        wszystkich korzyści wynikających z kremowania zwłok ,zupełny bezsens ,prochy to
        ja mogę sobie sam rozrzycić w "szerokim świecie".
        • ja_aska Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 13:13
          rzadko się zgadzam z czernym ale teraz ma rację.
          cholera, chyba będzie armagedon
        • albert_c Re: Idiotyzm pochowku 11.03.05, 12:35
          jak ja 'lubie' ten nasz kraj za wprowadzanie wszelkiej racjonalizacji kosztow.

wpierw wprowadza sie cos zeby bylo taniej dla obywatela, dla gminy etc., a
          pozniej wprowadza sie taki przepis ze to taniej jest awykonalne:(

swoja droga trzeba byc pozbawionym empatii spolecznej aby nie wyczuc ze pomysl
          z rozrzucaniem prochow dla wielu jest obrazliwy.
          • skuter70 Re: Idiotyzm pochowku 11.03.05, 12:41

> z rozrzucaniem prochow dla wielu jest obrazliwy.

jednym bedzie odpowiadal innym nie
            potrzebna jest po prostu mozliwosc wyboru
            jedni grzebia urne w ziemi, inni stawiaja na najwyzszej polce, inni rozsiewaja
            po polu..
            to wszystko nie powinno stanowic najmniejszego problemu
            • albert_c Re: Idiotyzm pochowku 11.03.05, 12:43
              skuter70 napisał:

>
              > > z rozrzucaniem prochow dla wielu jest obrazliwy.
              >
              > jednym bedzie odpowiadal innym nie
              > potrzebna jest po prostu mozliwosc wyboru

* skuter ja zawsze masz racje:)

z tym ze dyretorek nie daje tego wyboru i w tym tkwi problem, ze poprzez brak
              wyboru obraza wielu ludzi w kwestii tak intymnej jak pochowek bliskiej osoby.
    • Gość: e.beata Re: Idiotyzm pochowku IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.05, 19:47
      a dlaczego ściana taka droga??
      może wystarczy zmiana kilku literek w odpowiednich przepisach?
      Jak sobie radzą z tym np. w Poznaniu?
      • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 20:41
        ość portalu: e.beata napisał(a):

> a dlaczego ściana taka droga??

bo pan dyrektor liczy to jako grobowiec rodzinny. pozdrawiam black
        • Gość: H56 Macie wszyscy rację , to Idiotyzm ! IP: *.comnet.krakow.pl 09.03.05, 21:18
          a czy takiej urny nie można zakopać czy nawet opróżnić z prochów w grobie
          swoich rodziców ? tfu,tfu, mama żyje. Ktos mnie kiedyś uświadamiał na forum,że
          przepisy zabraniają rozsypywania prochów, tam gdzie byśmy sobie życzyli,
          wybierając miejsce za życia.
          • pia.ed Re: Macie wszyscy rację , to Idiotyzm ! 12.03.05, 00:54
            Na zachodzie sa groby, gdzie chowa sie urny od dziesiatek lat, na tym samym
            niewielkim poletku.
            Na wspolnym kamieniu dopisuje sie tylko imie, nazwiski, date urodzenia i
            smierci nowego nieboszczyka...
            I to mimo, ze np w Szwecji miejsce gdzie sie chowa jest BEZPLATNE, mozna je
            przedluzac co 20 lat, pod warunkiem ze ktos utrzymuje grob w czystosci.
            Inaczej po kilku latach grob sie likwiduje.
        • Gość: e.beata Re: Idiotyzm pochowku IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.05, 21:54
          dzięki za odpowiedź, tyle też doczytałam, myślałam, że jest jakieś konkretne
          uzasadnienie, przepisy itp?? Czyli to dyrektor sam decyduje o cenniku?
          • albert_c Re: Idiotyzm pochowku 11.03.05, 12:37
            Gość portalu: e.beata napisał(a):

Czyli to dyrektor sam decyduje o cenniku?

* no z tego co wiem, to decyduje rada miejska.
            Dyrektor zapewne wzial sie za interpretacje:(
    • Gość: mamoniowa Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 09.03.05, 21:25
      Nie wiem czy dobrze zrozumialam, ale wychodzi mi na to, ze pan dyrektor sam
      decyduje i wymysla absurdalne przepisy.Kilkadziesiat centymentrow kwadratowych
      traktowac jak grobowiec rodzinny? Ale jakiej rodziny? Myszy polnych?
      Przepraszam za porownanie, ale jesli paranoja wkracza na takie tematy to ja
      naparwde wymiekam...
      • Gość: Marian Paździoch Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 09.03.05, 21:41
        też czytałem o tym w głosie. przyznam się że nie rozumię, dlaczego tak ma
        wyglądać i dlaczego aż tyle kosztować.
        chorować nie wolno bo za drogo, umierając, zostajesz bankrutem.
        ten co to wymyślił, powinien się spalić ze wstydu.

wszyscy mają rację.

mp
      • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 21:46
        Gość portalu: mamoniowa napisał(a):

> Nie wiem czy dobrze zrozumialam, ale wychodzi mi na to, ze pan dyrektor sam
        > decyduje i wymysla absurdalne przepisy.Kilkadziesiat centymentrow
        kwadratowych
        > traktowac jak grobowiec rodzinny? Ale jakiej rodziny? Myszy polnych?

odsylam do artykulu. zdaniem pana dyrektora w jednej wnece w scianie mozna
        umiescic nawet 8 urn. zatem liczna rodzine nie wiem:
        1. dlaczego nie mozna zrobic mniejszej wneki w scianie (ktora ma sie dopiero
        wybudowac)
        2. dlaczego trzeba placic za cala rodzine. czylu umierasz ty sama a trzeba
        znalezc 7 kumpli co z toba pomieszczenie rodzinne zajma. promocja obejmuje
        masowych mordercow.
        pozdrawiam black
        • Gość: e.beata Re: Idiotyzm pochowku IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.05, 22:02
          Chyba będę milsza na tym forum, boć jeszcze mi przyjdzie po zejściu samej w
          dziurze leżeć.
          Po cholerę takie duże te wnęki? Projektant wziął miarę z trumny czy jak??

I tak sobie myślę, kremacja O.K. ale ja w takiej ścianie tkwić nie chcę. Mało
          romantycznie. Po śmierci w wieżowcu. Jestem za tym aby dodatkowo były miejsca w
          glebie.
          • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 22:29

> Chyba będę milsza na tym forum, boć jeszcze mi przyjdzie po zejściu samej w
            > dziurze leżeć.

nie dziurze tylko wnece. no jak ches zkomfortowo to mozesz sama za 2 tys a jak
            cala paczka przyajaciol to wychodzi cos kolo250 zeta za miejsce.

> Po cholerę takie duże te wnęki? Projektant wziął miarę z trumny czy jak??

spoleczenstwo teraz coraz wieksze pod rzadami mariana. ostatnio widze na
            miescie gigantyczne zwisajace pieski ktore padly po zjedzeniu pewnej karmy.

Jestem za tym aby dodatkowo były miejsca w glebie.

alternatywa jest tylko na glebie. rozsypana miedzy laweczkami. pozdrawiam black
            • Gość: mamoniowa Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 09.03.05, 22:38
              Nie wiem czy pan dyrektor wpadnie na pomysl, aby wydzielic kwatere na pochowek
              po kremacji. Tez bym wolala spoczac w glebie niz na jakiejs polce, tym
              bardziej, ze potrzeba znacznie mniej miejsca niz na tradycyjny grob.
              • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 22:42

> Nie wiem czy pan dyrektor wpadnie na pomysl, aby wydzielic kwatere na
                pochowek
                > po kremacji. Tez bym wolala spoczac w glebie niz na jakiejs polce, tym
                > bardziej, ze potrzeba znacznie mniej miejsca niz na tradycyjny grob.

ja chyba bym wolal na polca ale zalezy jakie sa pietra chcialbym na najwyzszym
                tam gdzie prezesi. energetyki albo portu albo ministrowie. pozdrawiam black
                • Gość: mamoniowa Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 09.03.05, 22:43
                  z gornej polki..... no nie wiem.... :-)
                  • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 22:47

> z gornej polki..... no nie wiem.... :-)

latwiej sie wychodzi jak przyjdzie co do czego. byleby nie sasiadowac z jakims
                    dariuszem w. pozdrawiam black
                    • Gość: Marian Paździoch Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 09.03.05, 23:27
                      czerny, z twoim nickiem nie pójdziesz do nieba ino kajś indziej ha ha!

mp
                      • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 10.03.05, 07:30
                        Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):

> czerny, z twoim nickiem nie pójdziesz do nieba ino kajś indziej ha ha!

to beda dzielic po nikach na forum wyborczej? to ty pojdziesz do oszolomow jak
                        nic. pozdrawiam black
                        • Gość: Marian Paździoch Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 10.03.05, 07:49
                          dobre, ha ha
                          mp
                    • Gość: Leer Re: Idiotyzm pochowku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 13:42
                      No, właśnie! Byle nie koło Dariusza W.! Ale może Dariusz da się rozsypać, poganin jeden...
              • albert_c Re: Idiotyzm pochowku 11.03.05, 12:40
                rozsypiemy prochy a nastepnie przyjdzie lis i sie na nie za przeproszeniem
                zesra...
          • m.falkowska3 Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 23:15
            Moim zdaniem mogliby dalej chować urny do tradycyjnych grobów.A byłaby
            oszczędność i miejsca i finansowa.Coś kombinują
    • Gość: e.beata H56 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.05, 21:56
      Można to się nazywa dochówek.
      Tzn. nie wiem czy można w Szczecinie ;-))
    • m.falkowska3 Re: Idiotyzm pochowku 09.03.05, 23:07
      Jakem stara, tak pierwszy raz takie pomysły słyszę,nie wyobrażam sobie wysypać
      Mamy do stawiku.
      • Gość: H56 Re: Idiotyzm pochowku IP: *.comnet.krakow.pl 09.03.05, 23:58
        zrobisz zapewne tak, jak ona będzie chciała, najlepiej zapytaj
        • Gość: e.beata Re: Idiotyzm pochowku IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.05, 01:33
          a po cholerę oni chcą nawozić stawik?
          Coś tam będą chodować? Może jakąś atrakcję Szczecina?

Rado, a ty wiesz z jakim hukiem spada się z górnej półki.
          Jeszcze ci się urenka zbije a prochy po stawkach, glebach, morzach i oceanach...

Poza tym wprowadzasz ludzi w błąd. 250 zł to nie 2 tysiące.
          Te dwie stówki to niezależnie od miejsca? Może ktoś by wolał z brzegu?
          w każdym razie już jasne dlaczego wnęki takie wielkie. Biznes jest biznes.
          • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 10.03.05, 07:33

> a po cholerę oni chcą nawozić stawik?

stawik to moja interpretacja. oficvjalnie beda rozsypywani w ogrodzie.

> Rado, a ty wiesz z jakim hukiem spada się z górnej półki.
            > Jeszcze ci się urenka zbije a prochy po stawkach, glebach, morzach i oceanach..

czemu mam spadac ja tam zasiade w zaszczytnym gronie i bede siedzial an wszystko
            z gory patrzyl. a jak przyjdzie pora to wyjde.

> .
            >
            > Poza tym wprowadzasz ludzi w błąd. 250 zł to nie 2 tysiące.
            > Te dwie stówki to niezależnie od miejsca?

to jzu zalezy od dogadania sie z kumplami. nie woprowadzamw blad bo
            indywidualnie kosztuje 2 tys zl podzileime 2 na 8 (bo zdaniem pana dyrektora
            zmiesci sie 8) no i wyszly dwie stowki z hakiem.
            pozdrawiam black
            • Gość: mamoniowa Re: Idiotyzm pochowku IP: *.anr.gov.pl / 212.244.77.* 10.03.05, 07:38
              Ale wspomnialaes, ze nie chcesz z vipami w jednym apartamencie.
              • blackexit Re: Idiotyzm pochowku 10.03.05, 07:52

> Ale wspomnialaes, ze nie chcesz z vipami w jednym apartamencie.

z vipami tak oni maja tluste dupska i zajma wiecej miejsca w komorze. zreszta na
                pewno maja takei dojscia z enie tylko wygraja przetarg na sciane i na drukowanie
                klepsydry ale i jakies ulgi beda mieli w wiecznosci. pozdrawiam black
            • Gość: Marian Paździoch Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 10.03.05, 07:48
              czemu mam spadac ja tam zasiade w zaszczytnym gronie i bede siedzial an wszystk
              > o
              > z gory patrzyl. a jak przyjdzie pora to wyjde.

* zamienisz się w kruka?

mp
    • Gość: play Można inaczej ... IP: *.teleton.pl 10.03.05, 08:13
      Pomysł z kolumbarium podobnie jak z rozszypywaniem prochów na poletku, to takie
      wyróżniki instynktu i kultury pana Macioszka, który z nadania Gadającej Głowy
      Maryjana kontynuuje histeryczną drogę swego guru. Osobiście brałem udział w
      pogrzebie spopielonego przyjaciela dwa lata temu. Spopielony w Poznaniu, wrócił
      do nas, połowę pochowaliśmy jak Pan Bóg przykazał na Centralnym, a drugą część
      prochów wsypaliśmy o zachodzie słońca do jego ukochanego jeziora pod Szczecinem
      (zgodnie z wolą zmarłego). Jakoś nikogo to bulwersowało a narodu się zjechało z
      różnych regionów kraju i nie tylko.
      • Gość: Marian Paździoch Re: Można inaczej ... IP: 62.69.200.* 10.03.05, 08:21
        makabrycznie musiało to wyglądać. do jeziora? tam gdzie ludzie się kąpią?
        mp
        • Gość: play Re: Można inaczej ... IP: *.teleton.pl 10.03.05, 09:22
          Nie, tam jest zakaz kapieli. Wyglądało pięknie i malowniczo.
      • blackexit Re: Można inaczej ... 10.03.05, 08:50
        ja to wole byc w calosci ale tez nie na poletku. pozdrawiam black
    • Gość: wnuczka Re: Idiotyzm pochowku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 08:52
      jestem na bieżąco po pogrzebie Babci, więc możliwości znam z praktyki:
      - po kremacji w Szczecinie można tylko pochować urnę w tradycyjnym grobie (może być już istniejący) czyli wykupić kwaterę (i wnosic opłatę za przedłużenie co 20 lat), postawić nagrobek (który po paru latach zacznie się rozpadać), a potem brnąć parę razy w roku w gliniastej ziemi cmentarza, żeby tam robić porządki - totalne zaprzeczenie idei kremacji.
      - można skorzystać z kremacji w Poznaniu, tam jest do wyboru ściana lub rozsypanie prochów.
      No i chyba o to chodzi, żeby był WYBÓR. Mnie rozsypanie prochów nie razi - w końcu szacunku dla osoby zmarłej nie mierzy się wielkością pomnika, ale pamiecią o niej.
      • Gość: Marian Paździoch Re: Idiotyzm pochowku IP: 62.69.200.* 10.03.05, 09:19
        też byłem na pogrzebie niedawno zmarłego przyjaciela. w dziwnowie.
        pochówek tradycyjny, bez dziwactw i rozsypywania prochów. zgodnie z jego wolą
        nad morzem, które tak ukochał.

mp
    • Gość: e.beata play IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.05, 19:14
      To było tak oficjalnie, legalnie?
      Jak Wam się udało?
      Bo ostatnio mieliśmy z podobną sytuacją problem.
      • Gość: play Re: play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 14:43
        Tak, odbyło się to za cichą ustną zgodą osób zarządzających jeziorem.
    • Gość: suwak Re: Idiotyzm ............ IP: 217.153.6.* 11.03.05, 14:02
      .. tytuł wątku ni w pięć ni.. blackexita opuściło normalne myślenie co mu się
      zdarza coraz częściej. no bo jak można nazwać idiotyzmem pochówek???
      Poczęcie,rodzenie poczatek życia i smierć - to cykl któremu czy ktoś chce czy
      nie musi się poddać; kazdy! "z prochu powstałeś i w proch się obrócisz"
      No ale niech tam. Nasza swiadomość nie chce się z tym pogodzić, kulturowo
      jesteśmy dalej zamotani naszą powłoką i wydaje nam sie że możemy 'wykupić
      nieśmiertelność', że zaraz ktoś nas wskrzesi a my wrócimy do tego co mamy lub
      co chcielibyśmy chcieć.
      ..a jeszcze po drodze ten cholerny pochówek!! no bo pochować jakoś trzeba
      będzie, bo nasza powłoka doczesna jest zagrożeniem /sanepid ekologia itp
      wystarczy popatrzeć na siebie parę miesięcy po śmierci/ i to dużym.
      Jest też coś takiego jak misterium śmierci i misterium pamięci. Są osoby które
      dalej kochamy zawsze im to mówimy mimo że odeszli. Potrzebna jest nam celebra
      pamięci - potrzebne małe miejsce, mały znak; odczuwamy potrzebę obcowania
      niemalże fizycznego.
      Fenomen pamięci w Polsce to coroczny 1 Listopada. To tylko jeden dzień,- a może
      aż jeden dzień.
      W kulturze ludzkiej jest kilka wyróżników człowieczeństwa; jednym z nich jest
      szacunek do przodków, do zmarłych bliskich. I tak to się dzieje od wiele setek
      tysięcy lat a może już dzisiaj milionów lat!
      Nie ma "idiotyzmu pochówku".
      Jeśli można ad rem:
      - kolumbarium (łac.) - gołębnik - miejsce złożenia szczątków ludzkich w
      niewielkich pojemnikach - urnach.
      - brak takiego kolumbarium na CC to dopiero idiotyzm!! Dobrze by było gdyby
      ktoś z magistratu przejechał się nie tylko do Warszawy Gdańska Poznania czy
      Wrocławia na cmentarze. Jest spopielarnia to muszą znaleźć się i inne obiekty.
      Gadanie Macioszka ma też inny podtekst; wstrząs na rynku usług pogrzebowych, no
      i mniejsze pieniądze dla firm.
      - nie ma przepisów regulujących 'składowanie' popiołów pokremacyjnych. Po
      spopieleniu urnę do ręki dostaje osoba wykonująca wolę zmarłego. Zatem tak jak
      sobie zainteresowany życzył; na własnym ogródku na klombie w powietrze w lesię
      na morzu w jeziorze w rzece itp. Można też postawić sobie na kominku czy w
      szafie.
      Są zwyczaje nie ma zakazów. KKat. zaleca złożenie prochów w 'poświęconej ziemi'.
      -zarzady cmentarzy, zakłady pogrzebowe wymyślają różne 'zakazy' - tylko po to
      by osiągać jakieś korzyści. Jeśli kogoś stać i ma taką fanaberię to niech sobie
      kupi niszę urnową dla całego rocznika z wojska i niech płaci.
      Celebra kościelna jest taka sama /ani droższa ani tańsza/.
      Na koniec coś z własnego doświadczenia: samotny w podeszłym wieku, biedny
      człowiek, ale mi dość bliski martwił się w zeszłym roku że nie bedzie miał go
      kto pochować. Tak się złożyło że po 2-3 miesiącach od rozmowy zmarł. Prosił o
      kremację i złozenie prochów w grobie rodziców na starym wiejskim cmentarzu. W
      Szczecinie jeszcze nie było można spopielić zwłok, poprosiłem firmę o
      przewiezienie do Wrocławia. I tak się stało.
      - koszty w sumie niewielkie a największą pozycją był transport zwłok - ca 1200
      zł.( urnę przwieziono spowrotem) spopielenie zwłok 550 zł, trumna kremacyjna
      420 zł, urna 120 zł. Ksiądz nie zaszalał a wszystko odbyło się naprawdę z dużym
      szacunkiem dla pamięci zmarłego. Nie wiem kto wykopał stosowny dołek pod
      nagrobkiem, transport urny zapewniłem ja. I jeszcze jedno;w kościele obyła się
      msza żałobna, urna w kwiatach stała wyraźnie widoczna na podwyższeniu a na
      pogrzebie była jak mnie zapewniał ksiądz, prawie cała wieś.
      Jak byłem na 1-Listopada ub.r. dałem jeszcze miejscowemu kamieniarzowi parę
      groszy na wykucie epitafium.
      - dlaczego o tym piszę? po prostu kazdego nawet najbiedniejszego stać na
      przyzwoity pochówek. I to jest ważne.
      pozdr.
      • pia.ed Re: Idiotyzm ............ 12.03.05, 01:09
        Na zachodzie sa groby, gdzie chowa sie urny od dziesiatek lat, na tym samym
        niewielkim poletku lezy kilkanascie osob.
        Na wspolnym kamieniu dopisuje sie tylko imie, nazwisko, date urodzenia i
        smierci nowego nieboszczyka...
        Mimo tego ze w Szwecji cmentarze sa komunalne i miejsce na cmentarzu
        BEZPLATNE, to nikt nie szaleje tak jak w Polsce i buduje grobowce!

Chociaz tak, sa tacy ktorzy buduja olbrzymie grobowce...
        Sa to CYGANIE !!!
      • blackexit suw nica 12.03.05, 09:00
        dorgi suwaku ine wiem dlaczego kazdy twoj post musi sie zaczynac od wystawienia
        jakiegos swiadectwa poprzednikowi albo potepiasz albo ganisz innego autora jak
        jakis wielki mentor. pisz do rzeczy a nie bawisz sie w laurki albo nagany.
        idiotyzm pochowku odnosi sie oczywiscie do formy szcecinskiej i slow smiesznego
        dyrektorka i jego tez pomyslow. a ze kazdy umrzec musi to nawet i ja to wiem i
        przeciez wyraznie napisalem jakie polki mnie interesuja. potrzebuje jeszce
        tylko 7 osob zeby wyszlo taniej.
        napisz co za firma zajela sie godnym pochowkiem twojego znajomego omze po
        prostu trzeba bedzie jechac jak do ikei czyli do innego miasta. pozdrawiam black
        • pia.ed Firmy pogrzebowe? 12.03.05, 23:54
          Skoro nie doszlismy do zadnego wniosku na glowny temat, to moze jesli juz
          jestesmy przy sprawie "ostatecznej", to moze napiszecie o dobrych zakladach
          pogrzebowych, polecanych na przyszlosc... .... nigdy nic nie wiadomo...
          • agraffka30 Re: Firmy pogrzebowe? 28.05.13, 23:11
            Polecam Bongo z Warszawy, moj tesc chcial byc pochowany w kraju, wiec firma ta przetransportowala cialo do Polski. Na rynku od 25 lat. Niesamowici specjalisci
            • lolka303 Re: Firmy pogrzebowe? 29.05.13, 02:08
              tez slyszalam dobre opinie o Bongo, podobno sa na rynku ponad 20 lat, nie wiem jak wy ale dla mnie to sporo i na pewno swiadczy o ich duzym doswiadczeniu
            • zozumba Re: Firmy pogrzebowe? 29.05.13, 10:44
              podpisuję się pod wypowiedzią wyżej. nam też pomogli z transportem zwłok z hiszpanii. bardzo pomogli tez w różnych formalnościach, dziękujemy...
            • Gość: Papuaz Re: Firmy pogrzebowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.13, 10:02
              słyszałem o bongo i jeszcze o koperskich, że są równie dobrzy
    • aysy.1 No i biurwa coś wymyśliła 29.05.13, 19:44
      szczecińskie biurwy jak pomyślą to pomyślą. eeeech :(
    • absztyfikant Re: Idiotyzm pochowku 24.11.13, 02:40
      Rado ozyl :)
    • Gość: denat Re: Idiotyzm pochowku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.13, 22:41
      pomysł macioszka by prochy sypać do jakiegoś bajorka, których podobno nie brakuje na tym nowo budowanym cmentarzu jest , oględnie mówiąc, denny. prochy można uroczyście wysypać do rzeki lub morza ale do bajora?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka