Dodaj do ulubionych

Atak Nitrasa na Czesnego

16.03.05, 21:09
Smutne, ze Pan Nitras ucieka sie do takich tanich tekstow. Sieradzki
komisarz wiceprezydentem wszechczasow raczej nie zostanie, ale strzelanie
tego rodzaju retoryczna amunicja przez osobe, ktora ma aspiracje
reprezentowania w wojewodztwie przyszly rzad Rokity moglaby czasem
zrezagnowac z retoryki studenciaka politologii. I jak tu nie mowic, ze sie PO
lepperyzuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: prztyk Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:35
      wiecej kultury to jak najbardziej słuszny postulat...słyszę od wielu dni o
      problemach szczecińskiej oświaty---oczekiwałem w wypowiedziach polityków
      jakiegos skromnego chociaz nawiązania do problemów nurtujących wielu ludzi i co
      słyszę?
      WYZWISKA...też tak potrafiłbym...panowie radni bo o paniach tak nawet nie chce
      myśleć..mówcie polskim językiem ikonkretnie---za to bierzecie pieniądze i macie
      rózne lukratywne stanowiska...a ooświacie z pewnością będziecie pamietac
      jutro...mam rację?...
      • student1 Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 22:40
        brawo panie Sławku
        niech się pan nie przejmuje tymi pętakami ktorzy dla formy są gotowi niszczyć
        treść
        zaraz zaczną panu zasuwać głodne kawałki o kulturze politycznej i wychowaniu
        społeczeństwa obywatelskiego
        radzę walić w mordę każdego chama ktory chce niszczyć Szczecin
        szkoda że otaczają pana takie pętki
        • Gość: prztyk Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:50
          wreszcie jest ciekawie na tym smutnym forum-czy to juz wybory? jezeli tak to ja
          gwarantuje poparcie dla głosujących za niezabieraniem oświacie...ładne hasło
          przed chwila ktos napisał-WALIC W MORDĘ KAŻDEGO CHAMA...itd...ja bym zmienił na
          MORDKĘ ...to kulturalniej...
          • student1 Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 22:56
            coś ty
            chamy mają mordy a nie mordki
            i trzeba w nie walić pięścią jak chcą niszczyć Szczecin
            przypominam ci że oświatę broni właśnie klub Od Nowa pani Lubińskiej
            pozostali są zainteresowani oświatą tylko w kontekście posad dla swoich

• Gość: Andy Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:00
              Taaaaaaaaaa..... Szczególnie było widać zainteresowanie p. Lubińskiej oświatą,
              gdy piastowała funkcję prodziekana ds. studenckich
              • Gość: kol Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:19
                a co nie zdałeś u niej egzaminu czy cię skreślila za brak postępow?
                • Gość: Andy Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:04
                  Wprowadziła zasadę, że nie przyjmuje studentów na indywidualne rozmowy, a
                  wyłącznie rozpatruje podania. Pomimo upływu lat nadal Jej to pamiętam:)))
                • Gość: wow Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.iscnet.pl 29.03.05, 16:15
                  ja też lubię bezpośrednie sformułowania, a nie domyslanie się o co chodzi
                  politykowi.
            • Gość: prztyk Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:01
              to wszyscy wiedzą-miałem niejednokrotnie okazję czytac o postawie pani Jacyny-
              gdyby tak inni radni byli równie zaangazowani/jakie ładne słowo/,to nie byłoby
              takiego dramatu w szkołach---a swoją drogą czyżby nie zdobywali wykształcenia w
              szkołach? z biologii byłem dobry, ale myślałem że mordki będzą śmieszniejsze...
              • student1 Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 23:17
                przestało mi być śmiesznie jak zrozumiałem co te pętaki i pismaki robią
                dla partykularnych interes chcą niszczyć moje miasto
                mają w dupie cały Szczecin żeby tylko przejąć władzę stanowiska i kasę
                to co się dzieje w oświacie to tylko przykrywka do rozbioru Szczecina
                tak jak swego czasu zniszczono stocznię żeby ukraść z niej jedną społkę
                paliwową tak teraz robi się zasłonę dymną z oświaty żeby rozkraść grunty w
                Szczecinie
                to wcale nie chodzi o oświatę tylko o to żeby odwrcić uwagę
                cynizm tych ludzi jest przerażający a partykularyzm tych ktorzy to popierają
                wręcz porażający
                szczyt cynizmu i hipokryzji zaprezentował dzisiaj pan Wojciech Jachim z GW
            • Gość: matador Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:50
              Szkoda tylko ze odnowa popiera czesnego i jurczyka, którzy sa zguba miasta.
            • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 09:54
              student1 napisał:

> coś ty
              > chamy mają mordy a nie mordki
              > i trzeba w nie walić pięścią jak chcą niszczyć Szczecin
              > przypominam ci że oświatę broni właśnie klub Od Nowa pani Lubińskiej
              > pozostali są zainteresowani oświatą tylko w kontekście posad dla swoich

* student baranku, w jaki sposob bronicie?

konkrety prosze bo sie nie moge ich od Ciebie doprosic...tak jak w przypadku
              mojego do Ciebie zapytania o loynisko w Dabiu, ktorego bronicie, a na ktore nie
              macie zadnego pomyslu...istny lepperyzm!:(
          • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 09:53
            Gość portalu: prztyk napisał(a):

> wreszcie jest ciekawie na tym smutnym forum-czy to juz wybory? jezeli tak to
            ja
            >
            > gwarantuje poparcie dla głosujących za niezabieraniem oświacie...ładne hasło
            > przed chwila ktos napisał-WALIC W MORDĘ KAŻDEGO CHAMA...itd...ja bym zmienił
            na
            >
            > MORDKĘ ...to kulturalniej...

* Prztyku, dodam tylko, ze napisala to niejaka radna Jacyna Witt, znaczy sie
            alter ego...

jedyni radni (Od Nowa) ktorzy nie podpisali listu do prezydenta aby odwolal
            Czesnego.
        • jacek.zienkiewicz Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 23:20
          Oj Student. A gdy twoje wypowiedzi są niezbyt kulturalne, czy czasami wręcz
          zahaczające o chamstwo, to też walić w mordę?
          Nie przesadzaj z ta retoryką pięści, bo bolszewizmem pachnie.
          Przemoc zastosowali stoczniowcy na Walusiu i mimo, że w zasadzie w słusznej
          sprawie, to dobrze na tym nie wyszli.
          Pozdrawiam
          JZ
          • student1 Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 23:28
            przeczytaj dokładnie za co chamow trzeba walić w mordę
            a swoje picusioglacusiowate teksty możesz sobie na przykład oprawić w ramkę i
            codziennie rano w nie zaglądać zamiast do tego zwierciadełko ktorego pytasz
            zwierciadełko powiedz przecie że jestem najpiękniejszy na świecie
            • Gość: Antyknajak Temperatura dyskusji sięga już temperatury plazmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:34
              Młody człowieku. Studencie !
              Nie wolno "walić w mordę" bez względu na to czy są to szlachetne powody, czy
              mniej szlachetne. Nie wolno i już.
              • Gość: post it! Re: Temperatura dyskusji sięga już temperatury pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:48
                Z ta młodoscia studenta to przesada, Antyknajaku. Pani Malgorzata ma już na oko
                piecdzisiat pare latek. Moze czuje sie mlodo?
            • jacek.zienkiewicz Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 23:36
              student1 napisał:
              > przeczytaj dokładnie za co chamow trzeba walić w mordę

Czytałem. Ale to Twoje zdanie kto jest szkodliwy a kto nie. Masz też czasami
              rację. Ale nie znaczy że mamy walić po mordach, bo w drugim ruchu zaczniemy wieszać.

> a swoje picusioglacusiowate teksty możesz sobie na przykład oprawić w ramkę i
              > codziennie rano w nie zaglądać zamiast do tego zwierciadełko ktorego pytasz
              > zwierciadełko powiedz przecie że jestem najpiękniejszy na świecie

A nie za dużo oglądasz bajek i kreskówek w telewizji?
              Pozdrawiam
              JZ
              • Gość: prztyk Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:40
                walenie -szczególnie w mordę -moim skromnym zdaniem- to przenośnia---po prosty
                czasami ostre słowa uświadamiają powagę sytuacji...a tak chyba przed jutrzejszą
                sesją jest...
                • jacek.zienkiewicz Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 23:53
                  Szanowny Prztyku. ogólnie rzecz biorąc masz rację, ale nie jestem pewien czy
                  Student1 myśli tak samo. Rzuć okiem na nasz specyficzny dialog w poniższym wątku
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=21754756
                  to może sam nabierzesz wątpliwości.
                  Pozdrawiam
                  JZ
        • Gość: XXL tak trzymać Panie Nitras IP: *.ksiazat.v.pl 26.03.05, 14:03
          W pełni popieram Pana sposób walki z ta mizerią polityczną,przykładem
          Piłsudzki, z polskim rozpolitykowanym narodkiem tak należy za mordę do buta i
          krótko trzymać,górnolotne dyskusję ubrane w piękne słówka nic nie dają,możemy
          sobie następne 15 lat tak pitolić.Szkoda że jest Pan w PO, powinien Pan sam
          założyć nową partie bez żadnych spadów politycznych a wsparcie sądzę Pan
          zdobędzie ,coraz więcej ludzi mysli tak jak Pan.
          Powodzenia i Wesołych Świąt życzę
    • Gość: 1 Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.05, 22:53
      anna nowak jest gorsza od czesnego
      • Gość: prztyk Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:55
        też nie lubi oświaty?
        ale to szanowna przedstawicielka płci pięknej...
    • jacek.zienkiewicz Re: Atak Nitrasa na Czesnego 16.03.05, 23:17
      Zaraz tam lepperyzuje. Nie przesadzaj. Blokad jeszcze nie robi.
      JZ
    • Gość: rekin Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 00:26
      Jestem przeciwnikiem Czesnego. Uważam, że jest to bardzo zła opcja dla miasta,
      ale poziom jaki prezentuje Nitras jest żenujący. Hej Nitras, wracaj ty chłopie
      skąd przyszedłeś - do Białogardu czy skąd tam pochodzisz i przy okazji zabierz
      z soba Czesnego.
      • jacek.zienkiewicz Re: Atak Nitrasa na Czesnego 17.03.05, 00:30
        Ale jednak nie poziom Leppera. A i PO się nie lepperyzuje.
        JZ
        • Gość: czaplin SZCZECIN - MIASTO MARZEN IP: *.client.comcast.net 17.03.05, 05:48
          Miasto marzen jak najbardziej. Czekam tylko, az pojawia sie ludzie kompetentni, dla ktorych rozwoj miasta, inwestycje, nowe miejsca pracy, bezinteresownosc w dzialaniu beda priorytetem w dzialaniu. Miasto niczym przedsiebiorstwo potrzebuje menedzera z prawdziwego zdarzenia, ktory uczyni je przyjaznym dla potencjalnych inwestorow, a przede wszystkim dla mieszkancow. Przepychanki, kumoterstwo, brak konkretnego planu dzialania i czekanie na cud. Tak postrzegam wladze i cale towarzystwo wzajemnej adoracji, ktore potrafi tylko wytykac bledy przeciwnikom po drugiej stronie barykady. Zycze wszystkim i sobie, zeby udowodniono nam, ze Szczecin to miasto z przyszloscia, w ktorym nie trzeba bedzie wstydzic sie za tych, ktorzy podejmuja decyzje w imieniu mieszkancow. Miasto wolne od korupcji, przestepczosci, brudu, nienawisci. Moze to naiwne myslenie, ale dla mnie to po prostu miasto marzen...
          • Gość: wizytka Re: SZCZECIN - MIASTO MARZEN IP: *.teleton.pl 17.03.05, 08:37
            W życiu jakoś tak jest, że najczęściej zwracamy uwagę na tych "trzaskających
            drzwiami". Ten kto zamyka je cicho, nie podnosi głosu w dyskusji, a jeszcze nie
            daj Boże używa w tejże argumentów nie do końca przez nas zrozumiałych - często
            bywa niezauważony, a jak zauważony to wyśmiany, lub najwyżej poklepany po
            plecach. I tak długo jak w polityce takie właśnie normy będą obowiązywały, tak
            długo i we władzach naszych miast będą się działy sceny jak z "Kariery Nikodema
            Dizmy ".
    • Gość: matador Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:47
      Czesnego trzeba sie pozbyc jak najszybciej, bo to zagłada dla miasta.
      Szczególnie teraz, gdy okazalo sie, ze odnowa go popiera.
      • rywin-arms NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 17.03.05, 11:45
        Tak, tak obalić Czesnego -nie ma to jak nasi lokalni złodzieje np. Wieczorek...
        A tak wogóle PO, to takie współczesne PZPR -zobaczycie po wyborach.
        • jacek.zienkiewicz Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 17.03.05, 18:15
          Rywin nie przeginaj. Nie życzę sobie żebyś określał mnie mianem współczesnego
          PZPR-owca.
          JZ
          • rywin-arms Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 17.03.05, 18:46
            jacek.zienkiewicz napisał:
            "Rywin nie przeginaj. Nie życzę sobie żebyś określał mnie mianem współczesnego
            PZPR-owca."
            Odp. Czym kierują koniunkturalisci wstępując do partii władzy, która przewodzi w
            sondażach i zapewnie przejmie władzę? Ilu zostało w niej ludzi "czystych"
            partyjnie, co mieli w niej do powiedzenia? Niestety PO kształtuja "turyści
            polityczni" o jedynym przewodnim programie: "jezeli należę, to mi sie należy!".
            • jacek.zienkiewicz Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 17.03.05, 22:03
              Nie jestem ani koniunkturalistą (przyłączyłem się do PO gdy nie była liderem
              sondaży, wręcz była w dołku, szczególnie w Szczecinie) ani turystą politycznym
              (PO to moja pierwsza partia). I niczego poza większą dozą rozsądku i umiaru w
              polityce nie oczekuję. Dlatego nie stawiaj wszystkich w jednym szeregu i jeżeli
              ktoś Ci podpadł, to miej odwagę to napisać, a nie chować w ogólnikach.
              Pozdrawiam
              JZ
              • rywin-arms Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 17.03.05, 23:24
                jacek.zienkiewicz napisał:

"Nie jestem ani koniunkturalistą (przyłączyłem się do PO gdy nie była liderem
                sondaży, wręcz była w dołku, szczególnie w Szczecinie) ani turystą politycznym
                (PO to moja pierwsza partia). I niczego poza większą dozą rozsądku i umiaru w
                polityce nie oczekuję."

No widzisz, rzecz w tym, że takie deklaracje skladaja wszyscy ci, których
                czepiam się. I jeżeli nawet faktycznie ludzie "czysci" istnieją w PO, ale i w
                innych partiach (wierze w to), i tak nie mają nic w nich do powiedzenia - przy
                podziale "łupów" wyborczych najbardziej kluczowe i atrakcyjne "fuchy" łapią
                ciągle te same neoPZPRowe ryje.
                • jacek.zienkiewicz Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 18.03.05, 02:06
                  Może w częsci masz rację, ale po pierwsze ja nie jestem "wszyscy", a po drugie w
                  PO jest takich ludzi jak ja bardzo dużo. Związali się z ta partia nie dla
                  korzysci osobistych, a dlatego że idee i sposób ich realizacji (choć nie zawsze)
                  jest zgodny z ich poglądami na życie, gospodarkę, politykę zagraniczną,
                  wewnętrzna itd.
                  I wszystkie te osoby tak jak ja wierzą, że zmiany na lepsze dokonane właśnie
                  dzięki PO (a jest to bardzo realne, tak uważam) wpłyną na nasze życie
                  pozytywnie, co nie znaczy że potrzebujemy jakichś stołków czy korzyści z tytułu
                  samego bycia w tej partii.
                  Pozdrawiam
                  JZ
                  • rywin-arms Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 18.03.05, 12:12
                    Ja nie neguje tego co piszesz. Wierzę Ci. Chodzilo mi o to, że na zapale takich
                    ludzi, których usprawiedliwiasz - w kluczowych momentach dla każdej partii
                    wywindowuja sie do pierwszych szeregów skompromitowane łajdaki. Zobaczysz przed
                    wyborami: tasowanie miejscami i regionami na liście wyborczej, kupywanie
                    wysokich pozycji, przechodzenie z partii do partti "cudownie nawroconych", etc.
                    Ludziom, "którzy zwiazali sie z partia nie dla korzysci osobistych" zostanie
                    tylko "zaszczytne" rozklejanie plakatów z ryjami "zrobie wam dobrze!".
                    • jacek.zienkiewicz Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! 21.03.05, 22:56
                      Teraz ja przyznam Ci rację. Aczkolwiek to oczym piszesz jest dość powszechne, to
                      jednak bywają wyjątki. Niestety rzadko. Ale my jako wyborcy możemy to
                      zweryfikować i na "turystów" i karierowiczów nie oddajmy swoich głosów. Bo czy
                      zostało nam inne wyjście?
                      Pozdrawiam
                      JZ
                  • Gość: qaz Re: NITRAS, ODDAWAJ KASĘ ZA REFERENDUM!!! IP: 80.72.196.* 25.03.05, 14:45
                    Tak! Tak! a szczególnie takie nitrasy,łuczaki, itp. typy!
    • Gość: iwona Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: 80.72.197.* 17.03.05, 14:35
      jacy prezydenci taki język, brawa dla radnego Nitrasa !!!
    • Gość: sew Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:49
      bardzo dobrze! twardo z dziadem i na dzialke go! z ptakami i innymi podobnymi
      zwierzatkami :)
    • absztyfikant Hipokryzja 17.03.05, 18:40
      Wole ostre i dyskusyjne nawet okreslenia od slinotoku bez zadnych tresci.
      Dlatego tutaj akurat bronilbym Slawomira Nitrasa. Niewatpliwie
      okreslenie 'polityczny gnom' nie jest specjalnie wyrafinowane, ale miesci sie w
      cywilizowanym politycznym dyskursie. I mowie to (w zasadzie pisze) jako osoba,
      ktorej nie da sie posadzac o szczegolny afekt dla autora tej kontrowersyjnej
      frazy.
      • Gość: pieszy Re: Hi... IP: *.fnet.pl 17.03.05, 22:51
        zgoda,
        jednak wymowa takiej ostrości w wyrażaniu opini przez Pana N. przynosła nam
        wynik ostatniego referendum

(efekt przed formą
        czyny przed poklaskiem
        - wybór należy do gracza, a gracz wybiera manifestację)
      • zaczepialski ABSZ jako doświadczony dziennikarz takimi ocenami 17.03.05, 23:24
        lekko mnie zadziwiasz. Wypowiedź pana Nitrasa (którego energię osobistą cenię) w stosunku do pana Czesnego (którego raczej nie lubię - choć nie znam) to jedynie stek obelg i zarzutów personalych które bardziej kompromitują pana Nitrasa niż obiekt jego ataków. To taki polityczny bełkot i przejaw politycznej frustracji przewodniczącego szczecińskiej PO - a ja nadal czekam na konstruktywny program dla Szczecina :-))). Na razie widać tylko krzyk i tupanie nóżkami - takie to dziecinne
        • s_nitras Re: ABSZ jako doświadczony dziennikarz takimi oce 18.03.05, 00:23
          Pojawiły się opinie osób, które cenię i ich wypowiedzi są dla mnie ważne.
          Nie kieruje mną frustracja, tak przynajmniej uważam. Choćby dlatego, że od
          piątku jestem drugi raz ojcem. mam dwie piękne córki i czyni mnie to
          szczęśliwym. Przepraszam, zę się chwalę.
          O programie chętnie porozmawiam, ale nie na forum. To miejsce nie nadaje się do
          poważnej dyskusji. Niestety wielu ludzi psuje zasadnicze znaczenie wątków.
          Kolejny raz powtarzam. Zapraszam prywatnie.każdemu odpowiem. s_nitras@poczta.fm
          Jestem człowiekiem ktory lubi, jesli to możliwe nazywac rzeczy po imieniu. Może
          to moja wada, ale mam do tego prawo. Inni mają prawo to oceniać.
          Może moje wypowiedzi w czyjejś ocenie zaszkodziły referendum. Przyznać jednak
          musi ten kto formułuje takie opinie, że nie dlatego, że jestem szefem PO w tym
          pięknym mieście moja opinia była ważna w tamtym okresie. Była ona ważna, gdyż
          dla dziennikarzy, którzy moga mnie lubić lub nie, ale wiedzieli kto to
          referendum robił. Każdy mógł je robić, jego opinia byłaby wtedy istotna. Nikt
          nikogo nie wyganiał. Przeciwnie, była nas zbyt mało, choć nie mało.
          Nioe używałem pod adresem Czesnego inwektyw poza słowami "mentalnośc
          cinkciarza".
          Za Kopalińskim użyłem słowa GNOM w poniższym znaczeniu. Dowodem niech będzie
          fakt, że użyłem jednocześnie słowa cinkciarz.
          bankier a. finansista, zwł. działający na międzynarodowym rynku walutowym
          (wyraz wzięty ze zwrotu gnomes of Zurich 'gnomy zuryskie', wprowadzonego w 1964
          przez bryt. ministra spr. zagran. George'a Browna dla scharakteryzowania
          międzynarodowych spekulantów walutowych z Zurychu, którzy jego zdaniem chcieli
          się wzbogacić na spekulacji kursem funta brytyjskiego).

Przeciętny człowiek nie widzi nic złego w obecności w Urzędzie Miasta Czesnego.
          Dla mnie to abberacja. W tej opinii wydaje mi się jestem konsekwentny.
          S.Nitras
          • zaczepialski rodzicielskie gratulacje:-) Czy obrażanie Czesnego 18.03.05, 01:07
            i wchodzenie w otwarty konflikt z Jurczykiem jest pana zdaniem dobrym wstępem do dialogu?
          • Gość: Antyknajak Re: Za trzecim razem będzie syn. Mówię to Panu :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 06:09
            Hmm. Teraz rozumiem. Planował Pan syna (parkę) a tu córka. No i napatoczył się
            Czesny, to mu się oberwało.
            Gratulacje.
            Zupełnie poważnie to jest pan jednym z najbardziej wyrazistych polityków
            samorządowych, którzy są czytelni , zrozumiali i nie siedzą okrakiem na
            barykadzie jak znakomita większość Rady.
            Z porównaniem Pana Czesnego do G. Sorosa (Gnom) to trochę pan przesadził i to
            nie chodzi mi o majątek osobisty, ale o talenty.
            • ja_aska sławciu 18.03.05, 08:52
              sorki ale nie odpowiada mi twój język i brak słowności. po referendum miałeś
              odejść. i nadal jesteś.
              • anamar Re: sławciu 18.03.05, 09:58
                ja_aska napisała:

> sorki ale nie odpowiada mi twój język i brak słowności. po referendum miałeś
                > odejść. i nadal jesteś.
                ................................................................................
                ..to prawda...brak słowności jest w polityce nie do zaakceptowania.mam dla
                ciebie aska jeszcze kilka przykładów ...
    • Gość: x Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.dop.szczecin.pl 18.03.05, 08:38
      zobaczycie nitrasa i litwinskiego po wyborach
      jeszcze wam pokaza
      juz sie niezle rozpychaja lokciami
      • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 10:11
        Slawku, taka moja osobista uwaga do twoich slow:

fajnie ze tak wyrazisice i dosadnie, mi to nie przeszkadza, dobrze ujal to
        Absztyf, ze Ci ktorzy zarzucaja tu Tobie zbyt agresywny jezyk sami na forum
        niejednokrotnie uzywaja duzo bardziej 'wyraizstych' slow, ze takim eufemizmem
        to okresle.

przy okazji gratuluje:)

wracajac do tematu: zabraklo jednak w tych wypwoiedziach konsktruktywnej, ze
        tak to okresle - krytyki, znaczy sie albo zabraklo albo sie ona nie przebila do
        mediow: w sensie takim ze nie bardzo wiem co w zamian proponujesz jako
        reprezentant PO?
        co takiego PO proponuje innego niz pozostale kluby? bo o cieciach w wydatach i
        przychodach (tych 3 pozycjach) to sie wszyscy de facto zgadzaja.
        stawiam pytanie publicznie - jezeli chcesz odp. (np. na priv na @gazeta.pl)
        chetnie bym sie zapoznal ze stanowiskiem jakie wypracowala miejska PO i podjal
        merytoryczna dyskusje.

pozdrawiam, albert
        • s_nitras Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 12:21
          Przypomnę, że to ja, czy też PO podjeło inicjatywę dotyczącą tych trzech
          punktów. Były tylko trzy, nie dlatego, że więcej pomysłów dobrych nie mieliśmy,
          ale dlatego, że na inne nie było zgody innych klubów. Przykładem może być
          inwestycja w stadion. Kwestinowanie tej inwestycji, moim zdaniem wątpliwej z
          powodu braku finansowania zewnętrznego rozbiłoby porozumienie niezbedne dla
          zablokowania Czesnego. Myślę, że zbudowanie tego porozumienia jest jakimś
          sukcesem PO.
          Wadą tego prozumienia jest jego pasywność. Ograniczamy się do naprawiania
          niekorzystnych zapisów obciążających nierozsądnie budżet w tym i przyszłych
          latach. Nie pozwalamy jednocześnie Czesnemu sprzedać strategicznych gruntów w
          mieście. Nie proponujemy nic pozytywnego, ale to nie jest mozliwe, by PO iSLD
          razem zbudowały pozuytywny, dobry budżet miasta traktowany jako instrument
          rozowju miasta.
          Po przyjęciu wczorajszych poprawek przez Radę Miasta będziemy w poniedziałek
          obserwowali festiwal różnych drobnych przepychanek gdzie skierować parę
          złotych. Ta ulica, to osiedle itd. Ustaliliśmym, że radni PO będą w tym
          procederze ostrożni, aby nie eskalować napięcia i nie sprawiać Czesnemu
          nadziei, że zasadnicze porozumienie w radzie się rozleci. Dla niektórych
          radnych czasami ich osiedle lub ulica nieco przesłania zasadnicze interesy
          miasta i na tym etapie, w tej kadencji trzeba mieć tego swiadomość. W
          przyszłości mam nadzieję będdzie inaczej.
          PO prowadzi dialog ze środowiskami naukowymi, praktykami obserwuje
          doświadczenia innych gmin i buduje pomysł na Szczecin Nowego Pokolenia, który
          zaistnieje mam nadzieję już na jesieni przyszłego roku.
          Szczegóły mozna poznać. Publiczne debaty odbywają się nawet w sali sesyjnej
          rady miasta.
          Najważniejsze jest kreowanie rozwoju instytucji wspierania przedsiębiorczości,
          inwestycje w infrastrukturę i rozwój ludzki stwarzających dogodne warunki do
          inwestowania.
          1. Trzeba określić gdzie są inwestycyjne grunty Szczecina.
          2. Szybko i mądrze przyjmować plany zagodpodarowania
          3. Przy wsparciu funduszy zewnętrzych tworzyć parki przemysłowe i
          specjalistyczne, branżowe inkubatory przedsiębiorczości. Pierwszymi muszą być
          inkubatory wspierające rozwój firm zajmujących się usługami medycznymi i
          edukacyjnymi nastawionych na klienta niemieckiego.
          Edukacyjne - bardzo szeroko pojęte. Od nauki jazdy samochodem po nawet
          kształcenie niemców, może i innych nacji na poziomier wyzszym. PAM przecież to
          robi bez jakiegokoliwek wsparcia. Potrzebna nam całościowa polityka wspierania
          rozwoju miasta i regionu też jako taniego dla innych i dobrego miejsca do
          realizacji takich potrzeb.
          Podobnie z usługami medycznymi. Od paramedycznych usług kosmetycznych po
          wysokospecjalistyczne usługi medyczne.
          Ten proces się dzieje, ale samooistnie i bez pomocy publicznej. Jesli tej
          pomocy nie będzie nie befdzie on miał takiego znaczenia jak powinien. A
          przyszłości miasta nie zbudujemy na usługach fryzjerskich i zakupach. tak może
          żyć Andorra, nie Szczecin.
          Istnieje wiele barier prawnych, infrastrukturalnych, mentalnych, braku
          przygortowania merytorycznego usługodawców by walczyć o rynek niemiecki.
          Potrzeba tworzenia wspólnej oferty, promocji w tym zakresie. Są na to pieniądze
          polskie, europejskie.
          Trzeba walczyć o strefę ekonomiczną dla Szczecina i innych miast. Nie może być
          tak, że Piechota i Belka z łaski dadzą kilkanaście hektarów do Goleniowa.
          Przygotowane do przyjęcia są POlice, Stargard, mimo wszystko Szczecin też, a
          hektary wynegocjowane z EU leżą bezużytecznie. W najbliższym czasie PO
          oficjalnie przedstawi sposób jak to zrobić. Myslę, że stanie się to zaraz po
          świętach.
          To tylko jeden pomysł. Brak miejsca na teraz by pokazywać inne.
          To w kontekście budżetu.
          Nie można uchwalić z tą radą takich pomysłów. PO musi mieć większą siłe.
          Ponadto nie wystarczy uchwalić i mysleć, że urząd pod obecnym kierownixtwem to
          zrealizuje. To się nie może udać.
          Pisze publicznie, bo to jest na dużym stopniu ogólności.
          W wolnej chwili rozwinę ci to prywatnie.
          S.Nitras
          • ja_aska Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 12:35
            z tą radą...?
            Piechota? Belka?
            a może więcej ogłady w słowie pisanym skoro nie ma w dotrzymanym.
            gdybym potrafiła modliłabym się by taka osoba nie przeszła wyborów.
            • rywin-arms Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 13:37
              No to juz wszystko jasne panie politologu Nitras, że jestes tylko kolejnym
              partyjniusem, nie rozumiejacym idei samorzadu lokalnego, o to twoje slowa:
              "Dla niektórych
              radnych czasami ich osiedle lub ulica nieco przesłania zasadnicze interesy
              miasta i na tym etapie, w tej kadencji trzeba mieć tego swiadomość. W
              przyszłości mam nadzieję będdzie inaczej."
              Lokalny reprezentant społeczności lokalnej prawidłowo powinien tak rozumować:
              najpierw ulica, dzielnica, osiedle, interesy lokalne, miasto, na
              końcu(najlepiej, żey nie miał miejsca) interes własny i patyjny. No, skoro u
              ciebie jest odwrotnie...
              Bez komentarza
              • s_nitras Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 14:09
                A nie mówiłem Albercie, że nie warto.
                Wam ktoś pajacyki za to płaci.
                • ja_aska Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 14:21
                  Drogi Sławciu - poprzedni wpis miał zabrzmieć patetycznie, tak jak inni
                  potrafią się wpisywać. taki słowny żarcik na próbę. ale zauważyłam jakąś dziwną
                  rzecz - my cię nie lubimy za pieniądze?
                  • Gość: jasiu Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.teleton.pl 18.03.05, 14:38
                    a kto go w Szczecinie lubi? arogancja, buta, narcyzm oto "nowa" przyjezdna
                    twarz PO
                    • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 16:03
                      Gość portalu: jasiu napisał(a):

> a kto go w Szczecinie lubi? arogancja, buta, narcyzm oto "nowa" przyjezdna
                      > twarz PO

* nastepny 'glos rozsadku' w temacie budzetu miasta Szczecina...:(
                • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 16:02
                  s_nitras napisał:

> A nie mówiłem Albercie, że nie warto.
                  > Wam ktoś pajacyki za to płaci.

* Slawek moim zdaniem warto, aczkolwiek cholernie trudno.

sie sie wyraze eufemistycznie: wielu juz tu 'poleglo' jak dla mnie ze szkoda
                  dla tego naszego forum gazety.pl

Asiu: a w temacie to cos napiszesz? dobrze znam Twoja antypatie dla SN, ale jak
                  moglabys na moja prosbe w takich watkach gdzie jest chocby cien merytorycznej
                  dyskusji na chwile zapomniec o tej antypatii ktora rozumiem a ktorej nie
                  podzielam (choc jak sam SN pewnie wie - nie jest on bohaterem mojej bajki,).
                  • ja_aska albercik 21.03.05, 14:16
                    Alberciku drogi, cóż ci mogę powiedzieć. Fakt, nie lubię go. Ostatnio bardziej
                    niż zwykle. a jak czytam wypowiedzi to mnie skręca. ta sama życzliwość do ludzi
                    co u czarnego.
                    • albert_c Re: albercik 21.03.05, 15:31
                      :)
                      no to ok, skoro tak trudno Tobie sobie z tym poradzic.

a tak swoja droga nie spodziewalem sie ze sie kiedys postawisz w jednym rzedzie
                      z Mr Blackiem:)))))))))
                      • ja_aska albercik słoneczko 21.03.05, 15:38
                        sławcia stawiam w jednym rzędzie. ja jestem daleko w tyle.
                        • albert_c Asiu słoneczko 21.03.05, 15:46
                          przepraszam za nieopatrznosc...to z pospiechu dnia dzisiejszego:-)

pozdrawiam, albert
                          • ja_aska albercik słoneczko 21.03.05, 15:56
                            mam nadzieję. aż mną wstrząsnęło.
                • szymonkaczmarek co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) 18.03.05, 18:16
                  ...sorry ale wiedza którą mam,a dotyczy pewnej nieuregulowanej platności ,
                  upoważnia mnie do takiej reakcji. Myślę,że przed objęciem "stanowisk" na które
                  PO tak niecierpliwie tupie nóżkami, czołowy reprezentant ureguluje swoje
                  sprawy, bo to jakoś tak... nie ładnie :(
                  • Gość: post it! Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:31
                    Szymciu, i kto tu mówi o nieuregulowanych płatnościach? TY???????????????????
                    • Gość: wio Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) IP: *.iscnet.pl 23.03.05, 00:26
                      Szymon lepiej się zamknij się bo cię jeszcze wszadzą długi
                      • szymonkaczmarek Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) 24.03.05, 01:47

to odpowieź zbiorcza , tycząca obydwu postów: jasne, nie jestem bez skazy, ale
                        nie sądzę by moi Wierzyciele akurat pisali te słowa. do wsadzenia mnie jak nie
                        przymierząjąc Wieczerzaka, albo jakiegoś Wołoszczuka jest mi daleko...:) a
                        jeśli mam swoje problemy, to pozostają one MOIMI i moich wierzycieli dotąd,
                        dopóki nie ubiegam się o Granty i Apanaże. Stanowiska i pieniądze z nich
                        płynące są mi obcymi. W dupie mam układy i zależności. W zwiąku z tym, jeśli
                        czytam tekst " mądrali" mającego sposób na Region i Miasto i jeśli wiem o Jego
                        nieczystościach, staram się przestrzec przed nieuczciwkiem... ot, co!
                        Jeszcze nie dawno miałem nadzieję na " młodą krew" w polityce.... po tym co
                        Wiem i obserwuję, mam nadzieję na emigrację ,albo rychły zgon. Jako "człowiek
                        do wynajęcia" / konferansjer, dziennikarz/ brałem udział w wielu
                        przesięwzięciach tego miasta. Po lewej i prawej stronie. precyzyjnie nie
                        opowiem , bom do "wynajęcia" przecie. Ale jedno mogę napisać : lękajta się
                        narody, lękajta!!!
                        Ale jak powiedział w Radio K.Janik " to był taki mały przekręt gospodarczy"
                        qrwa! gdzie mi przyszło mieszkać????
                        Co powie jutro S. N.????????
                        • rywin-arms Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) 24.03.05, 02:03
                          Do: szymonkaczmarek.
                          Ale o jakich "nieczystościach" S.N. piszesz? Jestem ciekaw, bo rozbawil mnie
                          raz ten pieniacz, że z polityki nic nie ma, a utrzymuje sie z handlu
                          specjalistycna chemią budowlaną. Przy tendencji "wygaszania" budownictwa, to
                          chyba pozostaje mu upychać komuś ten towar na lewych przetargach...
                          • szymonkaczmarek Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) 24.03.05, 02:09
                            On wie... ja wiem.... i w zasadzie nic , nikomu do tego... :) mam nadzieję,że
                            się zrefkektuje .
                            • rywin-arms Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) 24.03.05, 03:16
                              nie, no jasne, tak tylko pytalem... ;)
                            • anamar Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) 29.03.05, 10:16
                              szymuś,mniej pij.proszę....
                              • mlody.patriota Re: co Ty wiesz o płaceniu Nitras ??? :) 29.03.05, 16:16
                                rzeczywiscie, kolega Kaczmarek serwuje belkot nad belkoty
              • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 15:57
                rywin-arms napisał:

> No to juz wszystko jasne panie politologu Nitras, że jestes tylko kolejnym
                > partyjniusem, nie rozumiejacym idei samorzadu lokalnego, o to twoje slowa:
                > "Dla niektórych
                > radnych czasami ich osiedle lub ulica nieco przesłania zasadnicze interesy
                > miasta i na tym etapie, w tej kadencji trzeba mieć tego swiadomość. W
                > przyszłości mam nadzieję będdzie inaczej."
                > Lokalny reprezentant społeczności lokalnej prawidłowo powinien tak rozumować:
                > najpierw ulica, dzielnica, osiedle, interesy lokalne, miasto, na
                > końcu(najlepiej, żey nie miał miejsca) interes własny i patyjny. No, skoro u
                > ciebie jest odwrotnie...
                > Bez komentarza

* oho, chyba po raz pierwszy w zyciu musze stanac w obronie SN. wiec Rywin A.
                moim zdaniem nie amsz racji.
                Radny ktory zasiada na sali sesyjnej i ma zadecydowac o rozwoju miasta przede
                wszytskim powinien potrafic spojrzec na miasto jako na spojna calosc i przede
                wszytskim dazyc do rozwoju calego miasta, a nie tego zeby dobrze zrobic
                mieszkancom np. ploni poprzez renowacje np. ulicy przyszlosci czy zorganizownie
                jakiegos festynu w plonii. to mile ale na pewno nie powinny to byc priorytety
                radnego.
                • ja_aska Re: Atak Nitrasa na Czesnego 24.03.05, 09:58
                  alberci ale sławciu nie jest naszym radnym
                  • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 29.03.05, 10:10
                    ja_aska napisała:

> alberci ale sławciu nie jest naszym radnym

* Asiu to ja bardzo dobrze wiem;)
          • albert_c Re: Atak Nitrasa na Czesnego 18.03.05, 15:52
            s_nitras napisał:

> Przypomnę, że to ja, czy też PO podjeło inicjatywę dotyczącą tych trzech
            > punktów. Były tylko trzy, nie dlatego, że więcej pomysłów dobrych nie
            mieliśmy,
            >
            > ale dlatego, że na inne nie było zgody innych klubów.

* ok. Zgodze sie ze te trzy to jest absolutny priorytet aby ten budzet mial
            sens. i tu faktycznie RM wykonala dobra robote blokujac Czesnego i to bez
            szkody dla maista, ba jestem przekonany, ze z zyskiem na przyszlosc.

> Wadą tego prozumienia jest jego pasywność.

* no wlasnie o ta apsywnosc mi chodzilo. przyjmuje Twoje wytlumaczenie sytuacji
            jako tzw real politik i oczywiscie rozumiem to, choc jak wyzej wspomnailem
            brakuje mi tych pozytywnych pomyslow, no ale skoro teraz nie darady to bede
            pamietal na przyszlosc:)

> Po przyjęciu wczorajszych poprawek przez Radę Miasta będziemy w poniedziałek
            > obserwowali festiwal różnych drobnych przepychanek gdzie skierować parę
            > złotych.

* zdaje sie ze to przesunieice przepychanek to dobra robota AL.
            z boku cieszy to ze w koncu sie porozumieliscie...jak widac z dobrym skutkiem
            dla miasta - oby tak zostalo.

> PO buduje pomysł na Szczecin Nowego Pokolenia,

* ladnie brzmi ten SNP.

Publiczne debaty odbywają się nawet w sali sesyjnej
            > rady miasta.

* dlaczego 'nawet'? bo rzadko?

ta Wasza inicjatywa dyskusji nad budzetem w sali sesyjnej to byl bardzo dobry
            pomysl.

> Najważniejsze jest kreowanie rozwoju instytucji wspierania
            przedsiębiorczości,
            > inwestycje w infrastrukturę i rozwój ludzki stwarzających dogodne warunki do
            > inwestowania.
            > 1. Trzeba określić gdzie są inwestycyjne grunty Szczecina.
            > 2. Szybko i mądrze przyjmować plany zagodpodarowania
            > 3. Przy wsparciu funduszy zewnętrzych tworzyć parki przemysłowe i
            > specjalistyczne, branżowe inkubatory przedsiębiorczości. Pierwszymi muszą być
            > inkubatory wspierające rozwój firm zajmujących się usługami medycznymi i
            > edukacyjnymi nastawionych na klienta niemieckiego.

* Slawek piszesz bardzo rozsadnie - jak na polityka przystalo:)

to wyzej to ze sie tak wyraze komunaly, ale jak wspomnialem bede czekal
            cierpliwie na ta jesien roku przyszlego.

> Istnieje wiele barier prawnych, infrastrukturalnych, mentalnych, braku
            > przygortowania merytorycznego usługodawców by walczyć o rynek niemiecki.

* ja mysle ze zapominasz o jednej waznej jezeli nie najwazniejszej barierze:
            tzw. politycznej dobrej woli czyli tego aby grupa politykow zechciala sie
            wychylic poza interes swoj czy grupy ludzi ktorzy za nimi czy obok nich stoja.

> W wolnej chwili rozwinę ci to prywatnie.
            > S.Nitras

* bede czekal niecierpliwie. dziekuje za ta odpowiedz.

i jeszcze slow kilka o budzecie miasta:
            1. czy widzisz jakies szanse na oszczednosci w budzecie Szczecina? zadaje to
            pytanie zdajac sobie sprawe z tego ze gro wydatkow to tzw. sztywne i narzucone
            przeroznymi ustawami.
            2. jakby nawiazujace do pyt 1: czy jezeli nie mozna znalezc konkretnych
            oszczednosci w budzecie masz jakis pomysl jak wzmocnic strone dochodowa budzetu?
            3. czy PO ma analize budzetu Szczecina w porowanniu do budzetow innych duzych
            polskich miast (np. chocby podobna do tej jaka ostatnio przedstawila prof
            Lubinska - ktora swoja droga sie wczoraj nie pokazala z dobrej strony na sesji
            RM) i co ewentualnie z tej analizy dla Szczecina wynika - w sesnie takim czy
            jest realna szansa na zwiekszenie dochodow budzetu (przy zalozeniu ze nie
            stanie sie to poprzez wyprzedaz wlasnego majatku na taka skale jaka
            zaproponowal w tym roku Czesny)?

i jeszcze sporo innych pytan, do ktorych mam nadzieje nawiaze na priv. czekam.

pozdrawiam, albert
    • absztyfikant Zaczepialski !!! 18.03.05, 15:38
      A moze to nie byl stek obelg, ale zdefiniowanie pewnego zjawiska wprost, bez
      zbednego cieniowania i niuansowania ocen? Nie chce tego przesadazac, kazdy
      wyrobi sobie wlasne zdanie. U dolu wrzuce moja ocene Czesnego, niestety nie
      mojego autorstwa, ktora jest duzo bardziej ostra. Tyle.

Natomiast krzyczenie o potrzebiue programu jest juz nudn4... Bo o jakim
      programie przy takich wladzach mozemy mowic? Programy (wyborcze) pisze sie jak
      sama nazwa wskazuje na krotko przed wyborami, a programy (prawdziwe) jak sie
      rzadzi. I albo sie rzadzi samodzielnie, albo w koalicji. Partia polityczna jest
      po to, by realizowac swoj program przez udzial w rzadzeniu. Prawda? Uwazam, ze
      w samorzadach nie ma polityki lewicowej czy prawicowej. jest tylko polityka
      skuteczna, badz taka jak serwuje nam upiorny duet Czesny&Magazynier. Dziuraw
      chodniku czy rozwalajace sie kamienice w centrum maja sie nijak do podzialow
      politycznych, sa sila rzeczy apolityczne.

Rerasumujac: jak PO wygra wybory, badz bedzie wspolrzadzic, to nalezy
      oczywiscie domagac sie programu. A teraz? Jak mozna pisac program stapajac po
      ruchomych piaskach?:))
      • absztyfikant Moja ocena Czesnego 18.03.05, 15:40
        Za Jackiem Kaczmarskim

Kariera Nikodema Dyzmy

Mój śmiech histerii i pogardy
        Do waszych uszu nie dociera
        To on jest dzielny, mądry, twardy -
        Ja tylko wariat, degenerat.
        On jest sól ziemi i kość z kości,
        Głosiciel nieobjętych dążeń...
        A ja w monoklu śmieć ludzkości,
        Zdeklasowany, chory książę.

Więc śmiech piskliwy we mnie wzbiera
        Na widok pychy i charyzmy.
        Na waszą miarę to kariera,
        Kariera Nikodema Dyzmy.

W pas się kłaniają ministrowie
        U stóp byłego fordansera,
        Wyrokiem jest cokolwiek powie,
        Nikim jest kogo sponiewiera.
        Kocha go moja piękna siostra,
        Wszyscy się boją go lokaje,
        Nie widać więc, gdy budzi postrach -
        Czego i gdzie mu nie dostaje.

Odrzucił tych, po których wspiął się,
        Lecz sami sobie winni teraz,
        Gdy w swoim wszechwiedzącym dąsie
        Mało pozycji mu premiera!
        Rzecznicy salonowej tłuszczy
        Unoszą brwi - To wielki człowiek!

Ja krzyczę: Cham to! Cham griaduszczyj!
        - Lecz przecież mam nierówno w głowie.

Nikodem - mąż opatrznościowy!
        Bez wad charakter, bez rozterek!
        Oto Polaka portret nowy!
        - Tylko mu w rękę dać siekierę!
        Lecz zmilczę. ma nade mną władzę
        I zapowiedział mi to w porę,
        Że jeśli go w czymkolwiek zdradzę,
        Natychmiast wyśle mnie do Tworek!

Więc śmiech płaczliwy we mnie wzbiera,
        Na widok pychy i charyzmy -
        Na waszą miarę to kariera!
        Kariera Nikodema Dyzmy.
      • malky Absztyfowi i Panu Nitrasowi 23.03.05, 10:19
        Musze przyznac, ze mnie drogi absztyfikancie zadziwiles. Dla mnie osobiscie
        fakt, ze jeszcze zadna ekipa w tym miescie NAWET przed wyborami nie miala
        spojnego programu wydawal sie zawsze nie do konca normalny.

W kazdym porzadnym demokratycznym kraju frakcja startujaca w wyborach idzie do
        nich z mniej lub bardziej, ale jednak uporzadkowanym programem dzialania.
        Do rzeczywistosci szczecinskiej bedzie sie to mialo jak piesc do nosa, ale i
        tak odesle zainteresowanych do pamietnikow Pani Thatcher, zwlaszcza do
        fragmentu w ktorym opisywany jest moment jak to spotyka sie ona po raz pierwszy
        z szefem sluzby cywilnej, ktoremu przekazuje wytyczne i plany ktorych bedzie od
        niej (administracji) przez caly okres kadencji wymagac.

Absztyf - powiedz mi jedna rzecz - jak jechales na wschod jako obserwator czy
        trener to miales w teczce jakis instruktaz dzialania, czy tez wysylajaca Cie
        organizacja stwierdzila, ze mozesz chlopie jechac tam w ciemno i na miejscu
        sobie wymyslisz czego bedziesz tam uczyl i co bedziesz monitorowal? Ja sie z
        takim swobodnym podejsciem tylko w polskiej polityce i slabych polskich
        samorzadach lokalnych spotkalem.

Zgadzam sie z tym, ze cudownie byloby, gdyby partia miala program ktory po
        wygranych wyborach bedzie realizowala. Problem w tym, ze z tym "maniem" w
        Polsce tez sprawa nie najlepiej wyglada. Taka PO buja sie od sciany do sciany -
        4 tygodnie zastanawia sie czy bronic Walesy, czy tez moze przyklasnac
        Giertychowi, bo akurat radykalne poglady sa w modzie. O Nicei, Konstytucji dla
        Europy nie bede pisal.

Piszesz tez, ze dziury w jezdniach to sprawa apolityczna. Byc moze. Polityczne
        jest jednak jak najbardziej to, czy ich lepienie bedzie odbywac sie w ramach
        doraznej akcji latania ("bo wyborcza nas goni") czy w ramach kompleksowej
        poprawy infrastruktury poszczegolonych dzielnic np. w ramach programu
        rewitalizacji. Przyznam szczerze, ze nie wiem (i pewnie raczej sie nie dowiem)
        co w programie PO czy PiS napisanie jest np. na temat dzielnicy "Nad Odra",
        wykupywania dzialek od dziesiatek wlascicieli w obszarze tzw. srododrza, czy
        obwodnicy miasta...

Do Pana Slawka zas... szanuje Pana i Panskich kolegow za zainaugurowanie akcji
        referendalnej i... tylko za to. Z przykroscia stwierdzam, ze brak wyczucia
        chwili, pospiech, brak programu jednoczacego ludzi przeciwko jurczykowi,
        chaotycznosc calej kampanii referendalnej, absolutne pominiecie w akcji
        propagandowej ludzi ktorzy na mariana glosowali (tzw. mas) i organizacji
        pozarzadowych wprawilo w oslupienie niejednego. Mogl Pan stworzyc jednolity
        front szczecinian kochajacych swoje miasto, ktorzy wspolnie stworzyliby jakas
        alternatywe dla ostatnich 15 lat degrengolady politycznej w najwiekszym miescie
        pomorza zachodniego. Niestety skonczylo sie na smiesznym happeningu na bloniach
        z misiem w tle i kilkoma zapalencami no i smutnym wyniku.

Na zakonczenie zas - od AWS-u czy SLD tez nikt nie wymagal programu po
        wyborach - tworzenie i korygowanie ich obu partiom zabralo po dwa lata rzadow.
        Trudno sie dziwic, ze gdy zaczeli je wdrazac w zycie ludzie odebrali im mandat
        zaufania - na odzyskanie jego nie mieli juz po prostu czasu.
    • Gość: Antyknajak albert zasłuzył sobie na miejsce na liście lub wTV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 16:15
      Panie Nitras. Żądam i proszę aby nie uszła pańskiej uwadze ponadnormatywna
      ilość pochlebnych wpisów ze strony alberta_c. Musi Pan pogadać z kimś bardziej
      doświadczonym jak się od takich żąrliwych zwolenników i nadgorliwców w
      przyszłości wybraniać :-)
      np ta seria czterech wpisów prawie minuta po minucie:
      • Re: Atak Nitrasa na Czesnego - albert_c 18.03.2005 16:03
      * Re: Atak Nitrasa na Czesnego - albert_c 18.03.2005 16:02
      • Re: Atak Nitrasa na Czesnego - albert_c 18.03.2005 15:57
      • Re: Atak Nitrasa na Czesnego - albert_c 18.03.2005 15:52
      Jakaś nagroda musi być albo na listę wyborczą albo ... albert_c..... wiem ! NA
      DYREKTORA OŚRODA TELEWIZJI TVP SZCZECIN:-)
      Brązowy nos w miejsce brązowego nosa w TV
      • Gość: Tolek Re: albert zasłuzył sobie na miejsce na liście lu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 17:59
        Ludzie dajcie spokój Nitrasowi, nie róbcie z siebie takich świętoszków,
        polityka to nie panienka , którą można obrazic. A co do Czesnego to nie mam
        pojecia co on u nas robi? Za co bierze pieniadze? chciałbym mieć taką posadkę.
        • s_nitras Re: albert zasłuzył sobie na miejsce na liście lu 19.03.05, 01:31
          Parę zdań.
          1. Absztyfikant chyba nie ma racji. Chyba , że mówi o prezentowaniu, albo o
          gotowycvh rozwiązaniach do wdrozeniach od razu. Tworzyć trzeba program znacznie
          wcześniej niż po wygranych wyborach. W PO na szczeblu krajowym, ale również w
          Szczecinie jest on tworzony. Zgadzam się z nim jednak, że nie można z jedenej
          strony wszystkiego mówić, a z drugiej uważać, że ma się gotową receptę.
          Rzeczywistość władzy wiele rzeczy weryfikuje. Nie można "zeczywistości" ulegać,
          nie wolno jej też lekceważyć.
          Ja rzeczywiście pochodze politycznie z Koszalina. Wbrew własnej woli kilka lat
          tam pracowałem, czyli prawie żyłem. Bolało to, że w Szczecinie była żona i dom,
          a praca w Koszalinie. tam funkcjonowałem politycznie. Uważam się za jednego z
          głównych autorów planu "prezydent Mikietynski". Współpracuję blisko z władzami
          miasta do dziś. Mikietyński pokazał zupełnie inną jakość funkcjonowania w
          ratuszu, bo jest człowekiem innego pokolenia. Dlatego mówię Szczecin Nowego
          Pokolenia. Ora et letarem. Choć Absztyfikantowi pewnie się to nie spodoba.
          Trzeba czerpac z doświadczen innych. W przypadku Szczecina wystarczy mądrze
          czeprać z doświadczeń innych miast i przez kilka lat iść na przód. A czas daje
          dosiwadczenie i pozwala zbudować niezbędne zaufanie. A więc ora et labora et
          letarem. Przecież idzie wiosna, a potem lato.
          S.Nitras
          • s_nitras Re: albert zasłuzył sobie na miejsce na liście lu 19.03.05, 01:55
            może jednak powinno być raczej użyte "gaude". Uczę się tej łaciny i nigdy nie
            jestem pewie. Na tym chyba jej urok polega.
            • rywin-arms Re: albert zasłuzył sobie na miejsce na liście lu 19.03.05, 03:04
              Tej łaciny, to chyba sie uczysz z Lepperem u Tymochowicza?
              • Gość: S3 Re: albert zasłuzył sobie na miejsce na liście lu IP: *.iscnet.pl 19.03.05, 21:53
                chyba na solarium
      • albert_c Re: albert zasłuzył sobie na miejsce na liście lu 21.03.05, 15:35
        Antyknajak, lubie Cie do czasu...

lyknij sobie cos na uspokojenie Ty schizoidalny wielonickowcu, a pozniej juz na
        luziku obrazaj ludzi dalej...:(

rozumiem, ze te obelgi stad, ze Ty wciaz nie mozesz sobie gowniarzu doczyscic
        swojego nosa...
    • pismak_logowany Re: Atak Nitrasa na Czesnego 21.03.05, 16:07
      Zostawić Was na chwilę, a już chwalicie Sławka Nitrasa :))))).

Powoli. Sławek się wyzewnętrznił mediom na Czesnego. Fajnie. Można na tym bić
      kapitalik wyborczy całymi dublonami. Bo Czesny jest gnom polityczny i już. A na
      wicka to się tak nadaje, jak Jurczyk na prezia. Tyle, że Juczyk już wyszedł z
      mody. Tyle się waliło w faceta, a on gruboskórny. I gruboskórny medialnie.
      Plują mu w twarz, a on mówi, że go wodą święconą za zasługi podlewają. Taki
      jest Jurczyk dziesiejszymi czasy niewygodny do kopania. Zreszta, narodu też już
      kopanie Jurczyka nie bawi. Było pięć minut. A Czesny to co innego. Może nawet
      da się go odwołać? Bo Jurczyk wcale go nie kocha mocniej, niż siebie. Jak ktoś
      wykaże mu, że Czesny sprawia, że legenda Jurczyka nie świeci blaskiem
      odpowiednim - to Marian się zastanowi. A i ludzie nie lubieją Czesnego. Bo
      obcy, przyjezdny. Taki desant, jak nie szukając daleko... :)))

No, dobra - przepraszam za złośliwość. Dla mnie to są wszystko wyborcze harce.
      Wiadomo, że Czesny i jego urzędasy napieprzyli w budżecie miasta. Przy okazji
      więc radni mają pełne pole do popisu. Jedni noszą własne analizy (mają
      profesora to ich nosi). Inni wyzywają od gnomów. O programy nie pytajcie. Za
      dużo zachodu. Walnie się coś przed wyborami i tyle. Sławek N. powiedział mi po
      referendum: teraz PO będzie proponować konkretne rozwiązania. Jakie? No,
      konkretne. W PO podział jest jasny: Litwiński jest od myślenia; Sławek - od
      efekciarstwa. A budżet i tak ułoży RIO. Przynajmniej będzie zrównważony. Bo dla
      mnie osoboście to zarówno magistrackie gwiazdy, jak obywatele radni są
      niezrównoważeni emocjonalnie z przyczyn wyborczo-politycznych.

To nawet smutne jest. Tak w sensie ogólnym. Walka idzie o strasznie ważną rzecz
      dla miasta. O kasę. Budżet na rozwój tego miasta na kluczowy okres dla
      Szczecina. A tutaj farsa:
      - budżet przygotowały jakieś gnomy i są święcie przekonani, że ich wyliczenia
      na oko będą odpowiadać rzeczywistości
      - walczą o ten kwit z uporem maniaka, żeby nie stracić twarzy
      - radni robią szopki polityczne wokół budżetu
      - tworzą jakieś analizy albo grzebią w chorym projekcie magistratu, zamiast
      przynieść trzy albo cztery konkurencyjne budżety, zrobić prezentacje,
      porównanie (zestawienie) i zarządzić głosowanie
      - nikomu nie przyszło do głowy, że budżet powinni przygotowywać specjaliści od
      zarządzania miastami, a nie politycy?
      - dlaczego nikt nie ustali koncepcji rozwoju miasta na lata, żeby było wiadomo,
      czy potrzeba nam teraz budżetu zachowawczego, ale bezpiecznego - czy może
      nastawionego na dopuszczalny deficyt, ale maksymalnie proinwestycyjnego?

Przydałoby się w tym mieście polityczne tsunami. Chciałbym widzieć w Szczecinie
      grubo opłacanych, ale dobrych europejskich specjalistów ds. zarządzania
      aglomeracjami miejskimi, którzy mają gdzieś polityków i politykę, wybory,
      demencję starczą Prezydenta i cinkciarza Czesnego. Robią swoje, bo dostają
      kasę. Wyjadą stąd zarobieni, ale przynajmniej coś zrobią dobrego. A tak: Czesny
      wróci do Łodzi z furą kasy i spaloną ziemią za sobą. Jurczyk pójdzie na
      emeryturkę z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku i rozpieprzonym miastem.
      Radni prędzej, czy później pójdą w odstawkę z grubymi trzosami układów i
      nadętym poczuciem własnej wartości, a zostawią za sobą tylko swąd spalonej gumy
      od wiercenia się w fotelach. A my za to wszystko płacimy. Naszym nerwami.

Owszem, pismaki mają co pisać. Ale jakoś wcale mnie to nie bawi...
      Pozdrawiam z gościnnego Internetu (niedługo wracam na forum),
      pismak_logowany@gazeta.pl
      • Gość: s3 Re: Atak Nitrasa na Czesnego IP: *.iscnet.pl 21.03.05, 17:51
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2613051.html

Może następny bedzie Czesny
      • Gość: Antyknajak Re: Tak tak tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 18:07
        Popieram następujące wnioski pismaka_logowanego
        >A tutaj farsa:

>- radni robią szopki polityczne wokół budżetu
        >- tworzą jakieś analizy albo grzebią w chorym projekcie magistratu, zamiast
        >przynieść trzy albo cztery konkurencyjne budżety, zrobić prezentacje,
        >porównanie (zestawienie) i zarządzić głosowanie
        >- nikomu nie przyszło do głowy, że budżet powinni przygotowywać specjaliści od
        >zarządzania miastami, a nie politycy?
        >- dlaczego nikt nie ustali koncepcji rozwoju miasta na lata, żeby było
        >wiadomo,
        Na marginesie to jest "Strategia Rozwoju Szczecina" do bodaj 2016 roku czy
        jakos tak uchwalona przez poprzednią Radę Miasta i opracowaną przez dr Dariusza
        Zarzyckiego za ponad 100.000,zł . Sądząc z ceny i "klasy i renomy fachowca" to
        jest chyba nie jest najlepsza.
        Poniższe pisma popieram w szczególności :
        >Chciałbym widzieć w Szczecinie
        >grubo opłacanych, ale dobrych europejskich specjalistów ds. zarządzania
        >aglomeracjami miejskimi, którzy mają gdzieś polityków i politykę, wybory...
        • Gość: Takisobieredaktor Nie, nie , nie ..., niestety. IP: *.szczecin.mm.pl 21.03.05, 21:19
          Fajnie byłoby zobaczyć trzy konkurencyjne koncepcje budżetu, ale to chyba wtedy
          byłoby jak z Neapolem - zobaczyć i umrzeć. U nas?! Gdzie budżet z roku na rok
          jest kalką poprzedniego??? Nie wierzę, a juz na pewno nie w to, że przygotuje go
          jakiś klub radnych. Zresztą - do diabła ! - to prezydent ma przygotować budżet a
          nie radni. A że przy tej okazji możemy sobie pooglądać trochę politycznej
          szopki? Tu niczym szczególnym ( jako miasto ) się nie wyróżniamy. Zresztą
          pamiętam jak za kadencji B.Sochańskiego ptzy każdym głosowaniu budżetu omal nie
          upadał zarząd. Wiem, wiem ... była inna ustawa samorządowa, ale zawssze budżet
          powoduje u radnych burzę hormonalną. A co do koncepcji miasta na lata jak to
          ładnie napisał Pismak. Cóż, prędko się nie spodziewam. Dlaczego, bo tracimy
          czas na Marianów, Czesnych, Krawców i wielu im podobnych. Niestety chyba nie
          zdajemy sobie sprawy, że jednak to, czy bedzie Szczecinem rządził Pan X czy Y
          przekłada się na życie zwykłego mieszkańca. Nie ? A właśnie, że tak. Niedługo
          udowodnią nam to boleśnie inne gminy, bo będziemy dojeżdżać do pracy do
          Goleniowa, do Pyrzyc, do Stargardu, do Polic. A co do ataku Nitrasa na Czesnego.
          Miał do tego prawo. A że zrobił to w taki sposób ? Ilość postów świadczy, że
          skutek został osiągniety. Przyznam się, że mi jako dziennikarzowi trochę brakuje
          juz pary by w niego walić... Już mi się robi guz na czole. Pozdrawiam i
          przepraszam, że tak długo.
          • takiseredaktor Aha, jeszcze jedno... 21.03.05, 21:30
            zgadzam się z Pismakiem, że w Szczecinie potrzebne jest polityczne tsunami.
            Tylko, że na dzisiaj niestety do zmiecienia jest większość. Jak dla mnie
            przynajmniej

takiseredaktor@gazeta.pl
    • malky Absztyfowi i Panu Nitrasowi 23.03.05, 10:20
      Musze przyznac, ze mnie drogi absztyfikancie zadziwiles. Dla mnie osobiscie
      fakt, ze jeszcze zadna ekipa w tym miescie NAWET przed wyborami nie miala
      spojnego programu wydawal sie zawsze nie do konca normalny.

W kazdym porzadnym demokratycznym kraju frakcja startujaca w wyborach idzie do
      nich z mniej lub bardziej, ale jednak uporzadkowanym programem dzialania.
      Do rzeczywistosci szczecinskiej bedzie sie to mialo jak piesc do nosa, ale i
      tak odesle zainteresowanych do pamietnikow Pani Thatcher, zwlaszcza do
      fragmentu w ktorym opisywany jest moment jak to spotyka sie ona po raz pierwszy
      z szefem sluzby cywilnej, ktoremu przekazuje wytyczne i plany ktorych bedzie od
      niej (administracji) przez caly okres kadencji wymagac.

Absztyf - powiedz mi jedna rzecz - jak jechales na wschod jako obserwator czy
      trener to miales w teczce jakis instruktaz dzialania, czy tez wysylajaca Cie
      organizacja stwierdzila, ze mozesz chlopie jechac tam w ciemno i na miejscu
      sobie wymyslisz czego bedziesz tam uczyl i co bedziesz monitorowal? Ja sie z
      takim swobodnym podejsciem tylko w polskiej polityce i slabych polskich
      samorzadach lokalnych spotkalem.

Zgadzam sie z tym, ze cudownie byloby, gdyby partia miala program ktory po
      wygranych wyborach bedzie realizowala. Problem w tym, ze z tym "maniem" w
      Polsce tez sprawa nie najlepiej wyglada. Taka PO buja sie od sciany do sciany -
      4 tygodnie zastanawia sie czy bronic Walesy, czy tez moze przyklasnac
      Giertychowi, bo akurat radykalne poglady sa w modzie. O Nicei, Konstytucji dla
      Europy nie bede pisal.

Piszesz tez, ze dziury w jezdniach to sprawa apolityczna. Byc moze. Polityczne
      jest jednak jak najbardziej to, czy ich lepienie bedzie odbywac sie w ramach
      doraznej akcji latania ("bo wyborcza nas goni") czy w ramach kompleksowej
      poprawy infrastruktury poszczegolonych dzielnic np. w ramach programu
      rewitalizacji. Przyznam szczerze, ze nie wiem (i pewnie raczej sie nie dowiem)
      co w programie PO czy PiS napisanie jest np. na temat dzielnicy "Nad Odra",
      wykupywania dzialek od dziesiatek wlascicieli w obszarze tzw. srododrza, czy
      obwodnicy miasta...

Do Pana Slawka zas... szanuje Pana i Panskich kolegow za zainaugurowanie akcji
      referendalnej i... tylko za to. Z przykroscia stwierdzam, ze brak wyczucia
      chwili, pospiech, brak programu jednoczacego ludzi przeciwko jurczykowi,
      chaotycznosc calej kampanii referendalnej, absolutne pominiecie w akcji
      propagandowej ludzi ktorzy na mariana glosowali (tzw. mas) i organizacji
      pozarzadowych wprawilo w oslupienie niejednego. Mogl Pan stworzyc jednolity
      front szczecinian kochajacych swoje miasto, ktorzy wspolnie stworzyliby jakas
      alternatywe dla ostatnich 15 lat degrengolady politycznej w najwiekszym miescie
      pomorza zachodniego. Niestety skonczylo sie na smiesznym happeningu na bloniach
      z misiem w tle i kilkoma zapalencami no i smutnym wyniku.

Na zakonczenie zas - od AWS-u czy SLD tez nikt nie wymagal programu po
      wyborach - tworzenie i korygowanie ich obu partiom zabralo po dwa lata rzadow.
      Trudno sie dziwic, ze gdy zaczeli je wdrazac w zycie ludzie odebrali im mandat
      zaufania - na odzyskanie jego nie mieli juz po prostu czasu.
    • zaczepialski "Rozszczekany kundelek" 24.03.05, 12:04
      Viceprezydent Czesny odpowiada na zaczepki pana Nitrasa - źródło Polskie Radio Szczecin "Rozmowy pod krawatem" 8.15 - 24.03
      • Gość: wio Re: "Rozszczekany kundelek" IP: *.iscnet.pl 25.03.05, 00:04
        Ale trzeba mu przyznać, że tydzień myślał z odpowiedzią. I wymyślił.
    • Gość: ryba up! IP: *.visp.energis.pl 26.03.05, 13:25
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka