Dodaj do ulubionych

czarna wołga

18.03.05, 12:14
czy ktoś pamięta dlaczego kiedyś dzieci straszono czarną wołgą?
Obserwuj wątek
    • skuter70 Re: czarna wołga 18.03.05, 12:30
      e1231 napisała:

> czy ktoś pamięta dlaczego kiedyś dzieci straszono czarną wołgą?

bo bialych nie bylo
    • zilbeer Re: czarna wołga 18.03.05, 12:43
      Teraz niegrzecznych posłów straszy się czarnymi Mercedesami... z firankami.
      • e1231 Re: czarna wołga 18.03.05, 12:58
        takie pytanie zadał mi spoooooro młodszy kolega, a ja nie pamiętam.
    • Gość: e1232 Re: czarna wołga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:59
      Żeby odwrócić uwagę rodziców od braku:
      -masła
      -kredek
      -zeszytów w kratkę
      -trampek na wf
      -wstaw tu, co chcesz, poza octem :)
    • zdoskoku Re: czarna wołga 18.03.05, 13:14
      generalnie chodziło o porywanie w celu wyssania krwi delikwenta ;-) w jednej
      wersji jeździć nią miała krwiożercza zakonnica, ale były też inne wersje
      których teraz nie mogę sobie przypomnieć
      • Gość: e1232 Re: czarna wołga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 15:08
        Maszynka była! Taka do wysysania krwi, wampirza znaczy. I to musiała być krew dzieci. Jak się miało 7 lat, to był strach, co wy myślicie. Pamiętam autentyczne zebranie rodziców w tej sprawie. Mówiono na nim, zeby jednak dzieci pilnować, odprowadzać do szkoły, itd. jeszcze przypominam sobie histeryczną ucieczkę na widok czarnej wołgi, która jechała sobie wolniutko, tuż przy krawężniku...
        • ja_aska Re: czarna wołga 18.03.05, 15:24
          pamiętam:-) śmiesznie było. miała mieć białe strzałki na kołach.
    • Gość: mamoniowa Re: czarna wołga IP: 62.69.200.* 18.03.05, 20:33
      Najlepiej bylo snuc te opowiesci po zapadnieciu zmroku. ja slyszalam o
      serwowaniu jakiejs gumy do zucia, ktora miala pomagac przy transfuzji :-)
      • Gość: e1232 Re: Do Aski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 21:54
        Ej, Aska i mamoniowa! To Wy stare baby jesteście! :) Pozdrawiam ;)
        • Gość: mamoniowa Re: Do Aski IP: 62.69.200.* 18.03.05, 22:00
          Eeeee tam, mowi sie w balzakowskim wieku
          • Gość: e1232 Re: Do Aski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 13:11
            No, jasne! Też tak mam ;)
            • Gość: mamoniowa ale.... IP: 62.69.200.* 20.03.05, 17:24
              wedlug socjalistycznej teorii zaliczam sie jeszcze do mlodziezy :-)
    • piotr33k2 Re: czarna wołga 18.03.05, 22:55
      wspólczesna wersja dla niektórych czarnej wołgi to adam michnik i wyborcza.
      • Gość: XXL czarne wołgi,mercedesy PRL IP: *.arkonskie.v.pl 19.03.05, 00:05
        Carnymi wołgami jeździli utrwalacze socializmu w Polsce czyli cała ubecia i
        towarzysze z PZPR, teraz to bydło przesiadło się do lanci,mercedesów powołało
        do zycia SLD i nazwało się demokratami.Taka normalna w naszym kraju metamoefoza.
        • pia.ed Re: czarna wolga 19.03.05, 13:23
          Dlatego czarna wolga, bo miala jako chyba jedyne w tym czasie auto
          zaciemnione szyby!
          Nie slyszalam o jakis "mrozacych krew" szczegolach, tylko ze porwano dziecko.
          Ale czy to byla prawda? Nie sadze!
          Od czasu do czasu pojawiaja sie bajki, tore wielokrotnie powtarzane
          staja sie " prawda".
          • piotr33k2 Re: czarna wolga 19.03.05, 14:19
            tak samo ze anna jantar zyje u szejka w haremie .
            • Gość: XXL Re: czarna wolga IP: *.arkonskie.v.pl 19.03.05, 20:13
              A Mikołaj jest kobietą ha,ha
            • Gość: nie-szczecinianka Re: czarna wolga IP: *.ip-pluggen.com 19.03.05, 22:20
              A GDZIE zyje Anna Jantar?
              • Gość: Lulu Re: czarna wolga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 00:00
                No, w haremie, mówi przcież...
                • henio56 Re: czarna wolga 20.03.05, 01:10
                  małolaty jesteście, dziewczyny mają rację ,ja też pamiętam te opowiesci o
                  czarnej Wołdze i wysysaniu krwi, ale to były lata 60-te u.w. Jak pracowałem w
                  Transbudzie ,to czarną Wołgą jeżdziły Ormowcy / to były obojniaki/.
                  Skórwiele,dorwali mnie kiedyś w Jasienicy ,jak zawiozłem swego kierownika
                  odcinka budowy w Policach do knajpy i wytoczyli sprawę karną, ale ją wygrałem i
                  nie dałem sobie utoczyć krwi.Potem zawsze przy szybie Ziła, leżał lizak MSR i
                  żaden szmaciarz nawet nie próbował mnie zatrzymać.Mówiąc szczerze to lata
                  siedemdziesiąte i poczatek 80 -tych u.w. były najpiękniejszymi w moim zyciu.
                  • Gość: Vienn Re: czarna wolga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 15:51
                    Czarna wołga to były lata siedemdziesiąte. Sześćdziesiatych nie pamiętam, a wołgę pamietam doskonale.
                  • Gość: mamoniowa Re: czarna wolga IP: 62.69.200.* 20.03.05, 20:28
                    To na pewno lata 70 !! Starsza siostra straszyla mnie czarna wolga, abym
                    siedziala w domu.
                    • Gość: H56 Re: czarna wolga IP: *.comnet.krakow.pl 20.03.05, 20:36
                      ja myślałem o końcówce lat 60-tych, bo też uważałem na te samochody. W 70-tych
                      latach ,juz bym nie cykał. ha,ha
                      • Gość: mamoniowa Re: czarna wolga IP: 62.69.200.* 20.03.05, 21:31
                        Najwidoczniej na koniec lat 70 czarna wolga wrocila.Teraz to sie mowi,
                        reaktywacja czy jakos tak hehe
                        • Gość: XXL Re: czarna wolga IP: *.arkonskie.v.pl 20.03.05, 21:58
                          Gość portalu: mamoniowa napisał(a):
                          Teraz to sie mowi,
                          > reaktywacja czy jakos tak hehe
                          jak to w Matrixie (;
                          • Gość: mamoniowa Re: czarna wolga IP: 62.69.200.* 20.03.05, 22:12
                            tam byl bialy krolik, tutaj czarna wolga. Nie ma znaczenia :-)
                  • piotr33k2 Re: czarna wolga 21.03.05, 18:42
                    henio56 napisał:

> małolaty jesteście, dziewczyny mają rację ,ja też pamiętam te opowiesci o
                    > czarnej Wołdze i wysysaniu krwi, ale to były lata 60-te u.w. Jak pracowałem w
                    > Transbudzie ,to czarną Wołgą jeżdziły Ormowcy / to były obojniaki/.
                    > Skórwiele,dorwali mnie kiedyś w Jasienicy ,jak zawiozłem swego kierownika
                    > odcinka budowy w Policach do knajpy i wytoczyli sprawę karną, ale ją wygrałem
                    i
                    >
                    > nie dałem sobie utoczyć krwi.Potem zawsze przy szybie Ziła, leżał lizak MSR i
                    > żaden szmaciarz nawet nie próbował mnie zatrzymać.Mówiąc szczerze to lata
                    > siedemdziesiąte i poczatek 80 -tych u.w. były najpiękniejszymi w moim zyciu.
                    no a plotek o zyjącej annie jantar w haremie u szejka nie pamietasz ? a
                    powinieneś bo chodziły takie "legendy " podobnie jak o owej czarnej wołdze
                    chociaż troche póżniej i niektórzy a właściwie niektóre gospodynie domowe
                    nawet w to wierzyły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka