e1231 18.03.05, 12:14 czy ktoś pamięta dlaczego kiedyś dzieci straszono czarną wołgą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuter70 Re: czarna wołga 18.03.05, 12:30 e1231 napisała: > czy ktoś pamięta dlaczego kiedyś dzieci straszono czarną wołgą? bo bialych nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
zilbeer Re: czarna wołga 18.03.05, 12:43 Teraz niegrzecznych posłów straszy się czarnymi Mercedesami... z firankami. Odpowiedz Link Zgłoś
e1231 Re: czarna wołga 18.03.05, 12:58 takie pytanie zadał mi spoooooro młodszy kolega, a ja nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e1232 Re: czarna wołga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:59 Żeby odwrócić uwagę rodziców od braku: -masła -kredek -zeszytów w kratkę -trampek na wf -wstaw tu, co chcesz, poza octem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdoskoku Re: czarna wołga 18.03.05, 13:14 generalnie chodziło o porywanie w celu wyssania krwi delikwenta ;-) w jednej wersji jeździć nią miała krwiożercza zakonnica, ale były też inne wersje których teraz nie mogę sobie przypomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e1232 Re: czarna wołga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 15:08 Maszynka była! Taka do wysysania krwi, wampirza znaczy. I to musiała być krew dzieci. Jak się miało 7 lat, to był strach, co wy myślicie. Pamiętam autentyczne zebranie rodziców w tej sprawie. Mówiono na nim, zeby jednak dzieci pilnować, odprowadzać do szkoły, itd. jeszcze przypominam sobie histeryczną ucieczkę na widok czarnej wołgi, która jechała sobie wolniutko, tuż przy krawężniku... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: czarna wołga 18.03.05, 15:24 pamiętam:-) śmiesznie było. miała mieć białe strzałki na kołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: czarna wołga IP: 62.69.200.* 18.03.05, 20:33 Najlepiej bylo snuc te opowiesci po zapadnieciu zmroku. ja slyszalam o serwowaniu jakiejs gumy do zucia, ktora miala pomagac przy transfuzji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e1232 Re: Do Aski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 21:54 Ej, Aska i mamoniowa! To Wy stare baby jesteście! :) Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Do Aski IP: 62.69.200.* 18.03.05, 22:00 Eeeee tam, mowi sie w balzakowskim wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e1232 Re: Do Aski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 13:11 No, jasne! Też tak mam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa ale.... IP: 62.69.200.* 20.03.05, 17:24 wedlug socjalistycznej teorii zaliczam sie jeszcze do mlodziezy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: czarna wołga 18.03.05, 22:55 wspólczesna wersja dla niektórych czarnej wołgi to adam michnik i wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL czarne wołgi,mercedesy PRL IP: *.arkonskie.v.pl 19.03.05, 00:05 Carnymi wołgami jeździli utrwalacze socializmu w Polsce czyli cała ubecia i towarzysze z PZPR, teraz to bydło przesiadło się do lanci,mercedesów powołało do zycia SLD i nazwało się demokratami.Taka normalna w naszym kraju metamoefoza. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: czarna wolga 19.03.05, 13:23 Dlatego czarna wolga, bo miala jako chyba jedyne w tym czasie auto zaciemnione szyby! Nie slyszalam o jakis "mrozacych krew" szczegolach, tylko ze porwano dziecko. Ale czy to byla prawda? Nie sadze! Od czasu do czasu pojawiaja sie bajki, tore wielokrotnie powtarzane staja sie " prawda". Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: czarna wolga 19.03.05, 14:19 tak samo ze anna jantar zyje u szejka w haremie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: czarna wolga IP: *.arkonskie.v.pl 19.03.05, 20:13 A Mikołaj jest kobietą ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-szczecinianka Re: czarna wolga IP: *.ip-pluggen.com 19.03.05, 22:20 A GDZIE zyje Anna Jantar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulu Re: czarna wolga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 00:00 No, w haremie, mówi przcież... Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: czarna wolga 20.03.05, 01:10 małolaty jesteście, dziewczyny mają rację ,ja też pamiętam te opowiesci o czarnej Wołdze i wysysaniu krwi, ale to były lata 60-te u.w. Jak pracowałem w Transbudzie ,to czarną Wołgą jeżdziły Ormowcy / to były obojniaki/. Skórwiele,dorwali mnie kiedyś w Jasienicy ,jak zawiozłem swego kierownika odcinka budowy w Policach do knajpy i wytoczyli sprawę karną, ale ją wygrałem i nie dałem sobie utoczyć krwi.Potem zawsze przy szybie Ziła, leżał lizak MSR i żaden szmaciarz nawet nie próbował mnie zatrzymać.Mówiąc szczerze to lata siedemdziesiąte i poczatek 80 -tych u.w. były najpiękniejszymi w moim zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienn Re: czarna wolga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 15:51 Czarna wołga to były lata siedemdziesiąte. Sześćdziesiatych nie pamiętam, a wołgę pamietam doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: czarna wolga IP: 62.69.200.* 20.03.05, 20:28 To na pewno lata 70 !! Starsza siostra straszyla mnie czarna wolga, abym siedziala w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: czarna wolga IP: *.comnet.krakow.pl 20.03.05, 20:36 ja myślałem o końcówce lat 60-tych, bo też uważałem na te samochody. W 70-tych latach ,juz bym nie cykał. ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: czarna wolga IP: 62.69.200.* 20.03.05, 21:31 Najwidoczniej na koniec lat 70 czarna wolga wrocila.Teraz to sie mowi, reaktywacja czy jakos tak hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: czarna wolga IP: *.arkonskie.v.pl 20.03.05, 21:58 Gość portalu: mamoniowa napisał(a): Teraz to sie mowi, > reaktywacja czy jakos tak hehe jak to w Matrixie (; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: czarna wolga IP: 62.69.200.* 20.03.05, 22:12 tam byl bialy krolik, tutaj czarna wolga. Nie ma znaczenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: czarna wolga 21.03.05, 18:42 henio56 napisał: > małolaty jesteście, dziewczyny mają rację ,ja też pamiętam te opowiesci o > czarnej Wołdze i wysysaniu krwi, ale to były lata 60-te u.w. Jak pracowałem w > Transbudzie ,to czarną Wołgą jeżdziły Ormowcy / to były obojniaki/. > Skórwiele,dorwali mnie kiedyś w Jasienicy ,jak zawiozłem swego kierownika > odcinka budowy w Policach do knajpy i wytoczyli sprawę karną, ale ją wygrałem i > > nie dałem sobie utoczyć krwi.Potem zawsze przy szybie Ziła, leżał lizak MSR i > żaden szmaciarz nawet nie próbował mnie zatrzymać.Mówiąc szczerze to lata > siedemdziesiąte i poczatek 80 -tych u.w. były najpiękniejszymi w moim zyciu. no a plotek o zyjącej annie jantar w haremie u szejka nie pamietasz ? a powinieneś bo chodziły takie "legendy " podobnie jak o owej czarnej wołdze chociaż troche póżniej i niektórzy a właściwie niektóre gospodynie domowe nawet w to wierzyły. Odpowiedz Link Zgłoś