Dodaj do ulubionych

Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczecińsk...

IP: *.vspace.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 09:08
Ciekawe czy miasto kupi za złotówkę,
czy za kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy ?
Konsorcjium "dogaduje" się z architektem miasta?
Coś podobnego ?
Tam gdzie idzie o mamonę,inne problemy nie istnieją.
Może dla decydentów konsorcjum należy utworzyć następne stanowiska
dyrektorskie w urzędzie, lub powołać pięciu następnych wicearchitektów miasta?
Konfliktu już nie ma i oberarchitekt jest cacy, ma się rozumieć ?
Podzielono się już zleconkami ?
Poczekamy jeszcze trochę a zobaczymy nazwiska projektantów architektów
przyszłych dużych inwestycji miejskich trzepiących i czeszących kasiorkę.
I będą to znane nazwiska.
Pewnie te z ostatnich publikacji prasowych w GW.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ghack Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 09:32
      Czyli jednym slowem miasto chce robic inwestorow w balona?
    • Gość: R Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: 5.5R* / 62.6.139.* 19.03.05, 16:31
      Co za sposob myslenia. Nie przychodzi Ci naprawde do glowy, ze ktos moze chciec
      zrobic cos dobrego i wartosciowego. Wiele jest osob, ktorym lezy na sercu
      przyszlosc tego miasta. To wspaniale, ze architekci, majacy nie tylko zapal ale
      i profesjonalne przygotowanie chca je wylorzystac dla miasta. Rozumujac tak jak
      Ty to najlepiej aby wszystko szlag trafil. Profesor Kulakowski zalecal w swoich
      publikacjach aby stosowac preasumpcje pozytywna. Moze warto, abys srobowal. Na
      swiecie jest na pewno wiele zla i cwaniactwa, ale nie mozna patrzec na inych i
      ich inicjatywy, tylko pod takim katem jak Ty. Ja tym architektom zycze jak
      najlepiej. Jezeli - daj Boze - ich pomysly zostana wcielone w zycie, to moze
      nasze miasto bedzie piekniejsze, moze bogatsze, moze bedziemy mogli byc z niego
      dumni i szczesliwi w nim mieszkajac.
      • Gość: K Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 19:00
        Amen!
      • Gość: mm5 Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.05, 20:13
        Niestety, moja droga lub mój drogi, wiem,a przekonałam się o tym osobiście, że
        zło i cwaniactwo i tam jest. I to na samym czele...
      • Gość: pankration Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.vspace.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 21:04
        Załamałaś(eś) mnie R!
        Nie mogę ni jak znaleźć w dużym słowniku języka polskiego określenia użytego
        przez Prof. Kulakowskiego cytowanego przez Ciebie moja(ój) droga(gi).
        Z tego co się doczytałem:
        "pre" - znaczy - "przed" , "wprzód', "najpierw",
        "asumpt" - znaczy - "pobudka", "zachęta", "okazja do czegoś",
        a "zwykła" już nie szukałem, bo zwykła to zwykła.
        Czyli; "najpierw zachęta zwykła" lub "przed okazją do czegoś" lub "wprzód
        pobudka zwykła"?
        (wszystko to źle się kojarzy)
        Nie jestem na szczęście profesorem i być może moje rozumowanie problemu jest
        prostackie.
        Ale; jakież to są okazje do czegoś, zachęty zwykłe lub pobudki do takich
        działań?
        A najważniejsze!
        Jakie w ostatnim dziesięcioleciu dobre pomysły zostały wcielone w życie?
        W którym następnym dziesięcioleciu nasze miasto stanie się piękniejsze lub
        bogatsze?
        Kiedyż to wreszcie będziemy mogli być z niego (naszego miasta)dumni i
        szczęśliwi w nim mieszkając?
        Za sto lat?
        Ja także wszystkim architektom życzę jak najlepiej!

• Gość: pankration Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.vspace.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 21:11
          pomyłka
          słowo "zwykła" zamieniam na "pozytywną" - nic to w istocie rzeczy nie zmiania
          • Gość: Grzegorz Ferber Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 21:41
            Moi drodzy,
            niestety jakos tak jest, ze w naszym dziwnym spoleczenstwie jednym z najbardziej
            popularnych powiedzonek jest, ze "jesli nie wiadomo o co chodzi - chodzi o
            kase"... Jest to tak "logiczne", ze faktycznie nikomu nie przyjdzie do glowy, ze
            mozna cos zrobic, ot tak... Ano dlatego, ze ktos chce wywolac jakis temat,
            zrobic cokolwiek dla samej przyjemnosci zmierzenia sie z problemem.
            Charakterystyczne jest to, ze watki afer, przekretow zajmuja na takze i tym
            forum znaczace miejsce. Pewnie normalne.
            Staralem sie nie uczestniczyc w tych "rozwazaniach", bo sa one zupelnie bez sensu.
            Otoz jest tak. Dosc duza grupa osob zabrala sie za jakis temat. Wykonala powazna
            prace. Od poczatku (zeby nie bylo watpliwosci, ze chodzi o kase!) mowilismy, ze
            jest to projekt, ktory moze zostac przekazany miasty za zlotowke lub za darmo
            (problem z podatkiem od darowizny - dla miasta oczywiscie, haha !).
            Projekt mial i jak widac jest nadal detonatorem tematu. Nawet po tych
            wypowidziach widac, ze zadzialal. Czy wiecie, ze dotychczas nie mowilo sie o
            Srododrzu jako o calosci? Czy wiecie, ze nawet sama nazwa zostala przeze mnie
            wymyslona ? Otoz to wlasnie dosc dlugie dzialanie i usilna promocja tematu
            spowodowaly i to, ze i Wy uzywacie nawet tej nazwy!
            Wlasnie ! Tak samo trzeba promowac Szczecin! Mowic o projektach, robic je itd.
            Nie ogladajac sie na kase, uklady i takie czy inne domniemania i pomowienia.
            Zawsze beda niestety. Tez charakterystycznie i zdaje sie, ze nieuniknione
            niestety. No coz...
            Chetnie odpowiem na jakiekolwiek pytania, domniemania itd... Mam juz w tym
            niezla wprawe wlasnie dzieki spolecznie wykonanemu projektowi, haha !
        • Gość: R Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: 5.5R* / 62.6.139.* 20.03.05, 14:28
          Za slownikiem: reasumować streszczać; rekapitulować.
          reasumpcja prawn. ponowne rozważenie powziętej już uchwały.
          Analogicznie wiec, preasumpcja to rozwazenie (ocena) przed..., tutaj przed
          uzyskaniem pelnych danych dla wyrobienia sobie opini o danum czlowieku, jego
          motywach itp.
          Jazeli pytasz, kiedy bedziemy mogli byc dumni z naszego miasta. Nie wiem, ale
          jezeli nie bedziemy robic nic w tym kierunku to nigdy. Proponuje poogladac
          fotografie starego Szczecina. Taki szczegol czesto niedostrzegany na tle
          roznych budowli. Drzewa w Al. Piastow - sto lat temu - male, watle,
          podtrzymywane tyczkami (nie wiem czy to poprawne okreslenie), a dzisiaj piekne
          i imponujace swym rozmiarem. Trzeba dzialac, tworzyc a efekty beda widoczne,
          nie zawsze jutro, ale tez nie zawsze po stu latach.
    • k_pszczolkowski Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń 20.03.05, 11:13
      A niech kupi nawet za milionka! Jestem za. Mamy w Szczecinie miejsce o tak ogromnym potencjale a nie potrafimy go wykorzystać. Plan zagospodarowania o którym mowa jest próbą wymuszenia zmian bo po dobroci nic się tu nie udaje załatwić. Chcę zmian więc jestem za...
      • Gość: Grzegorz Ferber Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:49
        Pewnie wlasnie w jakims sensie tak jest, choc nie chodzi o "wymuszanie", to
        jasne... Przez dziesieciolecia jakos tak jest, ze "uznano powszechnie" fakt, ze
        niejako patent i wylacznosc na "wizje miasta" ma Urzad Miasta. A przeciez to nie
        tak... Urzad jest po to zeby realizowac, lub przynajmniej analizowac potrzeby
        nasz wszystkich. Osobiscie uwazam, ze jednak z najbardziej charakterystycznych
        rzeczy w Szczecinie jest pasywnosc jego mieszkancow. Po prostu - wymagajmy!
        Koniec kropka...
        A poza wszystkim, jest niby dla wszystkich oczywiste, ze sama wlasnie przestrzen
        miasta jest najpowazniejszym zrodlem jego dochodow, a przynjamniej tak wlasnie
        powinno byc. Jesli nie mamy na nia atrakcyjnych pomyslow..., no coz...
        Jak kiedys powiedzial Czernomyrdin " chcielismy dobrze..., wyszlo - jak zawsze",
        haha !
        Mam nadzieje..., chcialbym zeby cala ta dyskusja, ktora wywiazala sie na kanwe
        Srododrza byla tylko poczatkiem. Konsorcjum i nie tylko zreszta, bedzie zwracalo
        uwage takze na inne tereny i proponowalo inne, calosciowe rozwiazania. I nie
        koniecznie musza byc one natychmiast realizowane. Chodzi o to zeby zaczac
        rozmawiac o miescie w roznych i jak najszerszych kregach. Tak jak dzieje sie to
        w innych miastach. Pozdrawiam

• Gość: vicek Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.16. / *.gryfnet.szczecin.pl 20.03.05, 14:18
          Szanowny Panie Grzegorzu! za deklaracją <ze Konsorcjum będzie zwracało uwagę na
          inne tereny i proponowało inne, całościowe rozwiązania>;- słyszałem o
          zamiarach "rewitalizacji" Wałów Chrobrego w części od podstawy tarasów /tzw
          mała architektura,wystrój, komunikacja, nowe obiekty czyli zmiana wizerunku/
          nie słyszałem o zamiarach ani o projektach zmian części od podstawy do Odry.
          Brak jak na razie, jest całościowego rozwiązania, bo przecież Wały Chrobrego
          jak i nabrzeża wzdłuż Odry wpisują się, lub jak kto woli zwieńczają całe
          Śródodrze.
          Uważam że jest okazja by 'rozpracować', nadać współbrzmiący wizualnie charakter
          ujęty w całość, temu pięknemu zakątkowi i wizytówce Szczecina.
          To prawda że przestrzeń miasta jest najpoważniejszym źródłem jego dochodu;-
          przestrzeń Wałów Chrobrego jest wg.mnie jest oszlifowanym ale nie doszlifowanym
          diamentem.
          Tak po prostu 'widzą mi się' Wały Chrobrego w nowej szacie z zachowaniem
          wizerunku przeszłości ale i z wyraźnym swiadectwem naszego tutaj bytowania.
          Marzy mi się by zamknąć tą przestrzeń pomostem-tarasem widokowym /z drugiej
          strony Trasa Zamkowa/ z zejściem na nabrzeże i dalej na wyspę Grodzką.
          /mało prawdopodobne jest by zniknęła 'autostrada'/
          Jest niebywała okazja by nabrzeżom nadać inny charakter; zachowując jego
          dotychczasowe funkcje i funkcje adekwatne do potrzeb dnia dzisiejszego, nadać
          im charakter w stylu Wałów, jednak z mocnymi akcentami jedynie związanymi z
          polskim Szczecinem.
          Historycznie te nabrzeża spełniały rolę tylko portową, przy których stawało
          wszystko co się po Odrze ruszało, na nabrzeżu -klepisku przeładowywano 'mydło i
          powidło'.Takie były potrzeby. Osobne potrzeby to duży ruch posażerski.
          Dziś i w przyszłości należy spełniać wymagania na potrzeby ruchu pasażerskiego
          na tych nabrzeżach nie zapominając o turystyce i sporcie, a cały ciąg wzdłuż
          Odry potraktować jako spacerowy.
          To tylko luźna i sygnalna 'impresja' Panie Grzegorzu. Liczę na jej rozwinięcie.
          Było by miło.
          pozdrawiam
          • Gość: Grzegorz Ferber Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 16:51
            Takich miejsc jak Waly Chrobrego jest w Szczecinie wiele. Jak w kazdym miescie.
            Podobno sa dwie klasy architektow. Tacy, ktorzy widzac piekna gore chca na niej
            postawic swoje dzielo, coby bylo widoczne. Takze i tacy, ktorzy stawiaja dom pod
            nia, zeby z okien to ona wlasnie byla widoczna... Waly chrobrego juz sa. Projekt
            Srododrza powstal miedzy innymi dlatego, zeby i widok z nich byl interesujacy. A
            poza wszystkim... Nie oklamujmy sie... Architektury wcale nie tworza architekci.
            To rezultat wielu rzeczy. Pieniedzy, swiadomosci inwestorow..., ale moze i
            przede wszystkim czegos niestesty niewyczuwalnego w Szczecinie - energii miasta.
            To wlasnie ona powoduje, ze ludzie czegos tam chca... Takze pieknych budynkow,
            bulwarow... Wspomnial Pan Architekture niemieckiego Szczecina... Tak naprawde,
            dopiero od niedawna zaczelismy doceniac jej piekno i rozmach. Takze rozmach i
            energie ludzi, ktorzy wysnili sobie takie miasto. Takie jakim byl i mam nadzieje
            bedzie kiedys Szczecin. Niestety, teraz zaczelo byc modne wysmiewanie snow i
            marzen... Wlasnie datego jestem zdecydowanym pesymista jesli chodzi o Szczecin.
            Mam na mysli takie miasto, ktore mogloby byc inne od wszystkich innych miast...
            • Gość: mm5 Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.05, 21:30
              Teraz jest modne wyśmiewanie snów? Chyba tych, którzy jak najbardziej anonimowo
              i ufnie wyszperali dla Ciebie i Konsorcjum angielskojęzyczne hasło w zakurzonym
              albumie by tak szumnie zabrzmiało na konferencji współorganizowanej przez
              Miasto i jako śródtytuł artykułu w "Gazecie"...GDY JEDEN MARZY TO JEST TYLKO
              MARZENIE, GDY MARZY WIELU JEST TO POCZĄTEK NOWEJ RZECZYWISTOŚCI..! Nie dla
              wszystkich dobrej, niestety...Jak sie miało wkrótce okazać. Ale gdy zyskuje
              wielu co oznacza jednostka. Ważne, że zyskują ci co trzeba! Obyśmy byli nimi
              choć trochę wszyscy.
    • Gość: fe Śrutodrze ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 17:01
      po co wymyślac nowe nazwy i jeszcze tak strasznie ciężkie marketingowo ?
      • Gość: pieszy Re: Śrutodrze ? IP: *.fnet.pl 20.03.05, 17:19
        popieram tę oczywistość

(ŁASZTOWNIA)
        • Gość: Grzegorz Ferber Re: Śrutodrze ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 17:53
          Haha, macie racje. Tak naprawde nazwa Srododrze byla moja pomylka w pierwszym
          napisanym na ten temat artykule. Przyznaje, ze pozniej mi sie spodobala.
          Miedzyodrze, to o wiele szerszy obszar, Lasztownia natomiast, to tylko jedna
          wyspa calosci zespolu. Mysle, ze bedzie fajnie, ze jak caly ten obszar bedzie
          juz dzialal i zyl wlasnym zyciem, oglosic konkurs na nazwe promujaca tak
          szczegolne miejsce miasta. Jak na razie, pewnie nie ma to wielkiego znaczenia.
          Ma natomiast fakt rozmawiania w jak najszerszym gronie o przyszlosci -
          wizerunku, a takze o metodach promocji tego miasta. O tym nalezaloby wlasnie
          rozmawiac jak mi sie zdaje. Pozdrawiam raz jeszcze...
          • Gość: wizytka śródodrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 19:13
            Panie Grzegorzu,
            życzę powowdzenia. Tak bardzo brakuje nam w Szczecinie miejsc czarownych.
            Miejsc, gdzie o każej porze roku i dnia będzie mozna przyjść z pewnością na
            spotkanie znajmomych, zobaczenie czegoś ciekawego lub miłego chociaż, miejsc,
            gdzie czas osiągnie nieco inny wymiar, gdzie spotka się zawsze "ulicznego
            grajka" i grupę przyjaciół przy piwie ... Mamy kawałek deptaka, mamy skrawek
            starego- nowego miasta, mamy zamek, mamy Wały, a wszystko to oddzielnie, jak
            strzępy balowej sukni, nawet jak sie je zszyje to już suknią nie będą.
            I jeszcze jedno - juz chyba stara baba jestem, ale nadal wierzę i lubie wierzyć
            w ludzką bezinteresoność, przyzwoitość, dobroć, mądrość ...
            • Gość: pieszy Re: śródodrze IP: *.fnet.pl 20.03.05, 19:32
              miejsca czarowne i jednym ciągiem:
              ... Mamy kawałek deptaka, mamy skrawek
              > starego- nowego miasta, mamy zamek, mamy Wały

(klimat to raczej duchy miejsc niz głazy i beton)

(daleki jestem od krytyki prac nad koncepcją i realizacją wizji na sródodrze,
              lasztownię czy całego rejonu łasztowni, kęp, starówki, ...
              • Gość: Grzegorz Ferber Re: śródodrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 19:59
                Pewnie wlasnie o to chodzi, ze wszystko w Szczecinie jest poszatkowane, bez
                jakiegos sensownego polaczenia... Nie pamietam kiedy bylem na spacerze po
                centrum. Nie na zakupach, lub zalatwiajac jakas sprawe, ale ot tak, ogladajac
                sobie miasteczko...
                Zgoda, ze szklo i beton niczego nie zalatwiaja. Jasne. Jesli jednak nie odkrywa
                sie nowych miejsc, ktore moga byc wlaczone w strukture miasta, jesli sie ich nie
                promuje, jesli nowe miejsca nie robia powolutku wlasnej legendy i magii, miasto
                umiera... Wiem, ze gadam ogolnie, ale tak dokladnie jest.
                A poza tym, powtarzam, ze nie o to nam chodzilo i chodzi aby realizaowac ta
                wlasnie koncepcje. To otwarcie publicznej dyskusji, ktora sie rozpoczela. O
                miejscach zupelnie nieznanych i zapomnianych. A przeciez najatrakcyjniejszych i
                najbardziej emplematycznych. Przypomnijmy sobie jednak, ze to miasteczko lezy
                nad woda.
                I tak nawiasem... Ile razy byliscie na Lasztowni, czy Wyspie Zielonej, Wyspie
                Jaskolczej (ktora jest zupelnym klejnocikiem w strukturze miasta)...? Naprawde
                byliscie? Jesli nie..., polecam ! Wtedy nie trzeba bedzie przekonywac o
                atrakcyjnosci tego terenu. Pozdrawiam.
                • Gość: mm5 Re: śródodrze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.05, 21:34
                  Dziś po południu uczyłam się jeżdzić samochodem na Wyspie
                  Jaskółczej...Rzeczywiście klejnocik. A jakie wspomnienia!
          • Gość: Jill Re: Śrutodrze ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 22:10
            Zgadzam się w pełni ! A co do nazw, to one już są od dawna. Jeśli je zmieniać,
            to musi być silne uzasadnienie.
    • Gość: chilout Za 1 zloty? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.03.05, 16:32
      Pytanie o cenę koncepcji konsorcjum
      ? Śródodrze - wątpliwości wokół przetargu  (08-03-05, 20:26)
       Not. End 08-03-2005 , ostatnia aktualizacja 08-03-2005 20:31
      "Kiedy konsorcjum przedstawiało swoją koncepcję zagospodarowania Śródodrza latem ubiegłego roku,
      zapewniało, że przekaże ją miastu za złotówkę. Miasto nie skorzystało, a teraz w przetargu
      wyliczyliście swoją usługę na 140 tys. zł. Dlaczego?
      Grzegorz Ferber, architekt, szef Konsorcjum Śródodrze: Ponieważ wytyczne przetargu są nieco inne niż
      te, które założyliśmy w swojej koncepcji. Dotychczas pracowaliśmy według własnych wytycznych, tu
      jest mowa o konkretnym zamówieniu. Aby spełnić jego warunki, musimy wykonać zupełnie nowy
      projekt. Możemy jedynie skorzystać z materiałów, które posiadamy, np. podkładów geodezyjnych,
      inwentaryzacji budynków, opracowań komunikacyjnych.
      Jednak nasza koncepcja i oferta jest nadal aktualna."

No to po takich slowach, chyba negocjacje co do ceny sa zbedne. Gratuluje miastu dobrego zakupy!
      Nawiasem mowiac, to chyba lekka przesada z tym "wykonaniem nowego projektu", wiekszosc pracy
      wykonanej do tej pory mozna chyba zaadaptowac do nowego projektu, przeciez zajmujecie sie tym
      tematem nie od wczoraj. Jesli miasto kupi od was opracowanie (za 1 zl. oczywiscie ha,ha) to wrazie
      waszej wygranej w nowym przetargu na zagospodarowanie Srododrza, dostanie ten sam projekt
      zmodyfikowany np. o podzialy wlasnosciowe i rozwiazanie problemow wlasnosciowych. To raczej
      kiepsak alternatywa dla miasta.
      • Gość: Grzegorz Ferber Re: Za 1 zloty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:55
        Wszystko, co mowisz jest logiczne. Jest jednak Ustawa o Zamowieniach
        Publicznych, prawo przetargowe, etc... Jasne, ze UM moglby podjac negocjacje w
        sprawie kontynuacji projektu, dostosowania go do wymogow planistycznych
        (tymbardziej, ze w ostatecznym rozrachunku i tak sporzadzenie planu bedzie
        lezalo w gestii Biura Planowania UM). Wykonane opracowania moglybyc przekazane
        Miastu nieodplatnie, ale wtedy musialoby ono placic podatek od darowizny, wiec w
        sposob oczywisty korzystniejszy jest wariant sprzedazy za zlotowke.
        Jesli przekazanie projektu juz chocby tylko wplynie na to, ze pewne poczynania
        Miasta niejako sie ujawnia, ze bedziemy o nich wiedzieli niejako a priori,
        naprawde uznamy ze bylo warto. Mysle, ze w wypadku ogloszenia nastepnego
        przetargu znow do niego wystartujemy, juz chocby tylko dla konsekwencji i
        niejako z rutyny.
        A co do logiki, ekonomii wykorzystania moze nawet nie konkretnych opracowan, ale
        nawet przemyslen...., hm..., powtarzam za Czernomyrdinem jeszcze raz...
        "chcielismy dobrze - wyszlo jak zawsze", haha !
        • Gość: chilout Re: Za 1 zloty? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.03.05, 15:06
          > Mysle, ze w wypadku ogloszenia nastepnego
          > przetargu znow do niego wystartujemy, juz chocby tylko dla konsekwencji i
          > niejako z rutyny.

Konsekwentnym trzeba byc, ale to bedzie raczej trudne po pierwszym przetargu. Zaproponowaliscie
          cene 140 tys., ktora wynikala jak domniemam z fachowej kalkulacji, a teraz musicie sie ustosunkowac
          do oferty Prostadt-u, ktory zaproponowal 80 tys. Ciezko bedzie rozstrzygnac nowy przetarg na swoja
          korzysc i pozostac konsekwentnym, przynajmniej co sie tyczy kalkulacji cenowej. Bedziecie pracowac
          ponizej kosztow?

Czy nie byloby bardziej rozsadnie uniesc sie pomiedzy podzialami i wspolpracowac z firma Prostadt?
          Macie swietne pomysly i rozeznanie Srododrza, a niemcy niezbedne kontakty i doswiadczenie w
          zarzadzaniu przy Hafencity. Taka wspolpraca bedzie z pozytkiem dla wszystkich stron, a przede
          wszystkim zapewni sprawna realizacje pomyslow zatwierdzonych przez Biuro Planowania UM (miedzy
          innymi tych, ktore zrodzily sie w glowach szczecinskich architektow). Szczecin moze tylko zyskac na
          takiej wspolpracy.
          Jesli nie chodzi tylko o kase i zagrywki natury politycznej to bedzie mogl Pan kiedys napisac:
          "chcielismy dobrze - i wyszlo dobrze". Czego sobie i nam wszystkim zycze!
    • Gość: abc Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 00:31
      A co zal wam, ze zaplaci miasto za cos dobrego? Pewnie najlepiej za zlotowke
      zaplacic za prace zespolu, wykonywanej przez kilka miesiecy, i to pracy
      tworczej.
    • Gość: abc Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 00:34
      Prosze popracuje i wykonaj swoj projekt, daj kontre. Dawaj a zaplace i Tobie,
      za twoja praca, moze byc za 1 zł.
      • Gość: bog_and Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.pomorzany.v.pl 22.03.05, 07:49
        nie mam zamiaru dyskutować czy warto, czy też nie , taka nazwa czy inna itp,
        nasunęła mi sie natomiast refleksja:
        1. dlaczego "miasto" unieważniło przetarg - oficjalne wypowiedzi jakoś mnie nie
        przekonują
        2. czy Konsorcjum sprzedając swoje opracowanie nie zostanie w ten sposób
        wykluczone z dalszych przetargów
        3. czy materiały te nie tylko będą podstawą do prezentacji możliwości
        inwestowania w naszym mieście, ale również materiałmi pomocniczymi dla
        opracowań zwłaszcza przez firmę Prostadt
        • Gość: chilout Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.05, 13:39
          1. dlaczego "miasto" unieważniło przetarg - oficjalne wypowiedzi jakoś mnie nie przekonują

mnie tez nie. mozna sie tylko domyslac.

2. czy Konsorcjum sprzedając swoje opracowanie nie zostanie w ten sposób wykluczone z dalszych
          przetargów

raczej malo prawdopodobne. ustawa tego nie zabrania. ale miasto raczej nie skorzysta. kupujac
          okazyjnie opracowanie od konsorcjum wrazie jego wygranej w przetargu kupi jeszcze raz to
          samo. przetargi rzadza sie jednak wlasnymi prawami i ich wynik czesto budzi watpliwosci (patrz 1.).

3. czy materiały te nie tylko będą podstawą do prezentacji możliwości inwestowania w naszym mieście,
          ale również materiałmi pomocniczymi dla opracowań zwłaszcza przez firmę Prostadt

jesli prostadt bedzie wspolpracowal z miastem to pewnie tak sie stanie. ale czy to zle? mysle ze
          szczecin potrzebuje neutralnego partnera ktory jest ponad ukladami politycznymi. jaka firma
          szczecinska dysponuje obecnie niezbednym doswiadczenie i zapleczem do realizacji projektu o takiej
          skali i nie jest uwiklana w uklady natury politycznej?
          • Gość: bog_and Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.pomorzany.v.pl 23.03.05, 15:17
            "szczecin potrzebuje neutralnego partnera ktory jest ponad ukladami
            politycznymi"....hahahaha
            jak myślisz skąd wzięła ssie firma Prostadt
            wiem że nie o wszystkim w niemczech można się dowiedzieć' to popierwsze.
            Po drugie,
            "jesli prostadt bedzie wspolpracowal z miastem to pewnie tak sie stanie ale czy
            to zle? " pewnie że tak jeżeli nie będzie zgody autorów na wykorzystanie ich
            opracowania,
            Po trzecie:
            Jeżeli my nie możemy trensferować swoich usług do niemiec to niby dlaczego oni
            mają byc lepsi, nie wspomnę o nierealnych cenach jakie ta firma zaproponowała
            w przetargu, ciekaw jestem za ile można by wykonac opracowanie takie jakiego
            wymagało miasto w niemczech ...... to do przemyślenia w kontekście p-tu
            pierwszego
            Pozdrawiam
            • Gość: chilout Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.05, 16:06
              > jak myślisz skąd wzięła ssie firma Prostadt
              > wiem że nie o wszystkim w niemczech można się dowiedzieć' to popierwsze.

www.prostadt.de
              istnieja od 17 lat i zrelizowala wiele projektow. to nie jest firma ktora powstala w celu "zawladniecia"
              srododrzem. moze to sa wlasnie ci fachowcy ktorych szczecin potrzebuje do realizacji tego projektu.
              no chyba ze uwazasz, ze sami wszystko zrobimy i nie potrzeba nam tu obcych firm?

> jesli prostadt bedzie wspolpracowal z miastem to pewnie tak sie stanie ale czy
              > to zle? " pewnie że tak jeżeli nie będzie zgody autorów na wykorzystanie ich
              > opracowania,

jaki sens ma kupowanie opracowania, do ktorego nie bedzie miala dostepu zadna inna firma (nie
              chodzi tu tylko o prostadt)? projekt zakrojony na tak duza skale musi byc realizowany przez wiele firm.
              w hamburgu utworzono spolke zarzadzajaca obszarem hafencity zlozona z niezaleznych ekspertow
              ktora zleca poszukiwanie inwestorow i przeprowadzanie konkursow architektonicznych innym firmom.
              jesli idea srododrza ma dzialac to nie mozna zabronic korzystania z materialow promocyjnych miasta
              przez firmy zarzadzajace tym terenem. no chyba ze uwazasz, ze sami wszystko zrobimy i nie potrzeba
              nam tu obcych firm?

> jeżeli my nie możemy trensferować swoich usług do niemiec to niby dlaczego oni
              > mają byc lepsi

mozemy brac udzial w przetargach w unii tak jak niemieckie firmy moga brac udzial w przetargach w
              polsce. takie jest prawo.
              wynik pierwszego przetargu jest dla mnie rownie niejasny jak dla ciebie. jesli bowiem prostadt znal z
              gory warunki przatargu to dlaczego zostal wykluczony ze wzgledow formalych (w prasie pisali: "brak
              pieczatek i podpisow"). nie wydaje mi sie ze pozwoliliby sobie na takie niedopatrzenie.
              wiec moze zrodlo tych machinacji lezy w szczecinie?

pozdrawiam
              • Gość: bog_and Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.pomorzany.v.pl 23.03.05, 16:39
                Kilka pytań:
                Czy jesteś w jakikolwiek sposób powiązany z firmą Prostadt?
                Czy znasz chronologie zdarzen dotyczącą śródodrza?
                Dlaczego uważasz że Konsorcjum powstało w celu zawładnięcia międzyodrza (nazwa
                poprawna i administracyjna.

Aby było wszystko jasne ja neleżę do Konsorcjum, myślę że dopowiedzi na
                powyższe pytania pozwolą nam na rzeczową dyskusję
                Pozdrawiam
                PS
                nie jestem zwolenikiem spiskowej teorii dziejów
                • Gość: bog_and Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń IP: *.pomorzany.v.pl 24.03.05, 11:38
                  czyżbym trafił?
                  • albert_c Re: Miasto chce kupić wizję Śródodrza od szczeciń 31.03.05, 14:44
                    ja takze podobnie jak bog_and nie jestem zwolennikiem spiskowych teoarii, ale
                    strzele w ciemno ze jak wygra prostadt to 'dziwnym trafem' bedzie dla nich
                    projektowal Urbicon...no ale to sa na razie tylko moje domysly...

poniewaz sledze od jakiegos czasu dosc pilnie temat Miedzyodrza domyslam sie ze
                    nie jest na obecnym etapie mozliwe porozumienie pomiedzy Konsorcjum a Prostadt,
                    co wcale nie znaczy ze nie bedzie mozliwe za jakis czas. no chyba ze sie myle...

oficjalne argumenty za uniewaznieniem przetargu uwazam za belkot. trzeba bylo
                    zamknac przetarg zanim by sie ktos mu dokladniej przyjrzal. a odpowiednie
                    sluzby powinny tego samego dnia kiedy zostala podana informacja o podejrzeniach
                    wielu osob (a zanim miasto podjelo decyzje o uniewaznieniu przetargu) przejrzec
                    dokumentacje przetragowa - znow w ciemno strzelam ze jednak moze na samym
                    poczatku te pieczatki tam byly...a dzis juz ich nie ma...no ale nie takie
                    pewnie rzeczy sie zalatwialo w urzedzie, bo jak co niektorzy mowia z
                    przetargami w Szczecinie jest tak ze zawsze sa sprawiedliwe - wygrywa ten kto
                    mial wygrac...

pozdrawiam, albert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka