Dodaj do ulubionych

Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM

IP: 145.237.237.30, 195.117.252.* 22.03.01, 16:24
Po przeczytaniu tego artykułu na "gorąco chcę stwierdzić", że się podpisuję pod
tym artykułem. Chodzi rzeczywiście o człowieczeństwo rodzaju ludzkiego.
ADAŚ jak sam mówi o sobie, że jest Żydem, doskonale rozumie polską duszę.
Doskonale ma rozpoznane problemy historyczne i chwała mu za to. Kto nie
uwzględnia uwarunkowań położenia Polski w tym okresie, niewiele rozumnie.
Zbrodnia jest zbrodnią i bezwzgędnie musi być przez uczciwego człowieka
potępiona. Nikomu nie wolno zabijać człowieka. Kto przyzwala na zbrodnię, ten
również jest zbrodniarzem. W II wojnie światowej zgineło na terytorium Polski
3 miliony Polaków i ponad 3 miliony Żydów. Została po tych ludziach tylko
pamięć i rozpacz. Oddajmy w spokoju hołd tym pomordowanym Żydom i Polakom.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.proxy.aol.com 22.03.01, 23:09

Gość portalu: Bogumił napisał(a):

&#62 Po przeczytaniu tego artykułu na "gorąco chcę stwierdzić", że się podpisuję pod
      &#62
      &#62 tym artykułem.

&#62 Zbrodnia jest zbrodnią i bezwzgędnie musi być przez uczciwego człowieka
      &#62 potępiona.

Zapytaj tego skurwiela Michnika, dlaczego nigdy w swojej
      szmatlawej gazecinie ( nie wspomne juz o New York Times)
      nie podzielil sie z publika ocena zbrodni dokonanych
      przez Zydow w mundurach wojskowych po zakonczeniu wojny.
      Jego brat Stefan, ukrywajacy sie gdzies w Szwecji byl
      jednym z nich, jednym z zydowskich katow wydajacyh wyroki
      smierci na podstepnie oskarzanych polskich oficerach.
      Michnik to kurwa, ktora dla wlasnych celow politycznych
      i etnicznych (czytaj zydowskich) napisze wszystko, a durne,
      niemyslace istoty leca lizac mu stopy w uwielbieniu.

• Gość: Ewa Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.ipartners.pl 23.03.01, 16:44
        Dlaczego wiec odwiedzasz portal tej "szmatlawej gazeciny"? Proponuje nie
        byc "bezrozumna istota" i tego w ogole nie czytac. Nikt Cie geniuszu nie
        zmusza. Poczytaj sobie lepiej gazetki Tejkowskiego. Polecam np. "Szczerbiec",
        akurat na twoim poziomie intelektualnym.
        Milego dnia gentelmanie.
        Ewa
        • Gość: jacek Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.proxy.aol.com 24.03.01, 02:16

Gość portalu: Ewa napisał(a):

&#62 Dlaczego wiec odwiedzasz portal tej "szmatlawej gazeciny"?

Aby poczytac, jak gleboko potraficie wejsc Michnikowi
          w to miejsce na ktorym siada, rozmyslajac o kolejnej
          odezwie do ludu miast i wsi.

&#62 Proponuje nie
          &#62 byc "bezrozumna istota" i tego w ogole nie czytac.

Nie czytam, juz sie go naczytalem i zemdlilo mnie od
          tych jego mundrosci.

&#62 Nikt Cie geniuszu nie
          &#62 zmusza. Poczytaj sobie lepiej gazetki Tejkowskiego.

No juz dobrze glupia, nie podniecaj sie tak bardzo
          bo jeszcze pomysle ze Herbert tez je czytal.

Zaiteresowanym polecam kilka slow o Michniku pod:

http://www.maloca.com/red.htm
      • Gość: Indris Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: 213.135.34.121, 213.135.34.30, 213.135.34.* 23.03.01, 18:01
        Za komuny opowiadano taki dowcip o dialogu Rosjanin - Amerykanin:
        Amerykanin: Ile czasu pracujeu was robotnik na kilo szynki ?
        Rosjanin: A u was Murzynów biją...
      • Gość: Tomek Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.tnt11.chi5.da.uu.net 24.03.01, 04:34
        Mysle, ze ten czlowiek jest po prostu zwykla kanalia, ktorego los predzej czy
        pozniej sprawiedliwie osadzi
    • Gość: Piotrek Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.boeing.com 23.03.01, 22:03
      World can be a better place to be, we still have some great people like Adam
      Michnik.

Thank you Panie Adamie.
      • Gość: Mareks Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.03.01, 22:25
        OK. Po rozmowie z Mr Kiszczakiem, która mnie nie zachwyciła tym razem pełna
        kontrola i brak słabych punktów. B. dobrze wyważona obrona i atak, cytat Zofii
        Kossak świetnie w całośc wpisany. To tak trochę a propos manipulacji opinią o
        co czasem może nie bez podstaw autora się oskarża.

• Gość: bernard Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM- GREAT! IP: 130.241.30.94, 130.241.34.* 24.03.01, 11:54
        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

&#62 World can be a better place to be, we still have some great people like Adam
        &#62 Michnik.
        &#62
        &#62 Thank you Panie Adamie.
        and my admiration to YOU
        from Bernard/Sweden
      • Gość: MARK Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.proxy.aol.com 20.04.01, 04:42
        PIOTREK YOU ARE SAME LIKE MICHNIK (JEWISH IDIOT)!!!!
    • Gość: GS Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.01, 04:36
      Do Bogumiła.

O święta naiwności czytelników G.Wyborczego. Ja również czytając polską wersję
      artykułu o Jedwabnem myślałem: po raz pierwszy od wielu lat mogę zgodzić się z
      Michnikiem. Czyżby to był jakiś przełom? Byłem podejżliwy - i słusznie. I tym
      razem Michnik pokazał swoją klasę: wersja w New York Times różni się od wersji
      w G.Wyborczym. Wersja dla NYT dzięki ubytkom (niedopowiedzeniom, które w
      polskiej wersji są dopowiedziane) i naddatkom nabiera w wielu miejscach
      charakteru insynuacji włączającej się w nurt typowych antypolskich bzdur w
      kwestii holocaustu. Jest to obrzydliwy przykład par excellence dwulicowości.
      Polecam omówienie różnic między wersjami na ostatniej stronie Życia z
      18.04.2001.
      Już chyba tytułem antysemickiego dowcipu można skonstatować, że autorem tego
      niesmacznego dwój-tekstu jest Polak żydowskiego pochodzenia, zaciekły anty-anty-
      semita Adam Michnik. Nie wiem czy jestem antysemitą (będę wiedział jak dostanę
      na to patent z G.Wyborczego), ale na pewno jestem anty-Michnikistą. I z tego na
      pewno mogę być dumny. Tak jak jestem dumny z bycia anty-Urbanistą i zapewne
      byłbym dumny z bycia anty-Gebbelsistą.
      Drodzy miłośnicy G.Wyborczego. Żyjecie w swoistym "Truman Show" stwarzanym
      przez to medium i niestety większość mediów w Polsce. Wyjdźcie z tego getta,
      rozejrzyjcie się trochę, zastanówcie, najlepiej przez jakiś czas poczytajcie
      adwersarzy medialnych G.Wyborczego. Może dotrze do Was, że Michnik to zręczny
      (na ile się go nie sprawdza), ale nieuczciwy i obłudny propagandysta, a nie
      autorytet moralny. Z takimi jak on nie da się prowadzić uczciwego dialogu. Ten
      kto będzie to próbował zrobić zostanie obwołany antysemitą lub przypnie mu się
      inną stosowna łatke, tak już było wiele razy z wieloma osobami. Polecam np.
      wywiad z Ks. Chrostowskim z Życia 15.04.2001, który przez wiele lat działał w
      Forum Chrześcijan i Żydów i na koniec spasował.
      W razie potrzeby służę wieloma innymi przykładami.

P.S. Żeby nie było niejasności: gotów jestem przeprosić za każdego Polaka,
      który z własnej woli przykładał rękę do zbrodni w Jedwabnem. Jestem też jednak
      za tym by uczciwie i do końca wyjaśnić wszystko co dotyczy tej zbrodni i
      odpowiedzialności za nią. Uważam też, że wyjaśninie ewentualnych motywów w
      niczym nie umniejsza jej zła. Jeżeli uważnie śledziłeś media, to za taką
      postawę można było oberwać od naszych pożal się Boże autorytetów moralnych w
      naszych politycznie poprawnych mediach.

Grzegorz Strzemecki
      gstrzemecki@wp.pl

• Gość: Janek Michnik jest grafomanem IP: *.as15.nwbl1.wi.voyager.net 19.04.01, 05:54
    • Gość: GS Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.01, 04:28
      W uzupełnieniu do moich uwag na temat dwulicowości Adasia przesyłam list
      czytelnika Życia punktujący dwulicowość redaktora G.Wyborczego. Jeżeli
      spostrzeżenia zawarte w liście są nieprawdziwe, chętnie przyjmę to do
      wiadomości i odwołam, przynajmniej część tego złego co o Michniku sądzę.
      Jednak, zważywszy całokształt działalności AM (Autorytetu Moralnego, chłe, chłe)
      rzecz wygląda raczej na prawdopodobną i po prostu typową. Nawiasem mówiąc autor
      listu obchodzi się z Michnikiem BARDZO kurtuazyjnie. Zważywszy cały kontekst
      spraw Polsko-Żydowskich i to jak one są ujmowane w NYT, postępek Adasia jest
      szczególnie obrzydliwy. Entuzjastom Adasia, tym wierzącym w niego, polecam
      zastanowienie, czy aby nie odgrywają dla niego roli tzw. "pożytecznych idiotów"
      (dla niezorientowanych: określenie Lenina na ślepo wierzących w sowiecką
      propagandę zachodnich "intelektualistów").

Pozdrawiam,
      Grzegorz Strzemecki
      gstrzemecki@wp.pl

A oto list z Życia:

Chciałbym wyrazić panu Adamowi Michnikowi uznanie za jego ostatni artykuł "Szok
      Jedwabnego", który dzięki Internetowi miałem okazję przeczytać w wersji z "The
      New York Times" (How Deep the Guilt?", 17 marca) i tej oryginalnej z "Gazety
      Wyborczej".
      Niestety, porównanie artykułów opublikowanych w "GW" i "NYT" ujawnia sporo
      różnic. Nie zmieniają one może ogólnej wymowy tekstu, zmieniają jednak wiele
      "niuansów", by nazwać to łagodnie. Najwięcej cięć jest w cytowanym przez Adama
      Michnika apelu pióra Zofii Kossak-Szczuckiej z 1942 roku. Pomimo jasnego
      komentarza, iż łatwo w nim dostrzec antysemickie stereotypy, zniknęły zeń całe
      paragrafy, w których autorka stawia zarzut milczenia o odpowiedzialności za
      Holocaust nie tylko aliantów, ale również wpływowych ośrodków żydowskich.
      Zniknęły też z artykułu pana Michnika całe zdania, budujące kontekst
      historyczny problemów polsko-żydowskich. Cięcia nie dotknęły jednak drugiej
      części artykułu, będącej swoistym rachunkiem polskiego sumienia. Na szczęście
      jest ona także wezwaniem do wyważonej oceny przeszłości przez obie strony.
      Całość sprawia wrażenie kombinacji potknięć (?) w tłumaczeniu i stronniczej
      edycji tekstu. Oto kilka przykładów (tłumaczenie moje). Całe istotne zdanie w
      paragrafie traktującym o stosunkach polsko-żydowskich pod zaborami zmieniło
      sens. "Antysemityzm - tak jak we wszystkich krajach tego regionu
      zamieszkiwanych przez Żydów - był spoiwem ideologicznym wielkiego obozu
      ideologicznego - Narodowej Demokracji". W NYT natomiast czytamy: "Antysemityzm
      był spoiwem ideologicznym wielkich nacjonalistycznych formacji politycznych".
      Mowa tylko o Polsce. W rezultacie namnożyły się nam endecje i wychodzi na to,
      że wyznacznikiem polskości pod zaborami był antysemityzm! W zdaniu "Dla
      antysemitów, których nie brakuje na marginesach polskiego życia
      politycznego..." zamieniło się "których nie brakuje" na "których jest mnóstwo"
      (ew. "są liczni").
      Dla odmiany przybyły natomiast w wersji z "NYT" dwa zdania. Wersja "GW" kończy
      się na myśli: " Przecież gdzieś w podświadomości ludzie w Polsce pamiętają, że
      to oni wprowadzili się do mieszkań opuszczonych przez Żydów spędzonych do
      getta, a potem wymordowanych przez Niemców". W "NYT" znika "a potem
      wymordowanych przez Niemców", natomiast czytamy dalej: "A były jeszcze inne
      powody dla poczucia winy. Byli Polacy, którzy wydawali Żydów i inni, którzy
      ukrywali ich za pieniądze". Nie są one streszczeniem żadnego innego akapitu!
      Suma tych (i wielu innych) różnic jest już nieco więcej niż &qu
    • Gość: r.ost Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.msy.bellsouth.net 24.04.01, 06:08
      mieszkam na poludniu usa jako polak nie emigrant od prawie 1,5 roku,pracuje
      tutaj legalnie i takze place podatki tak jak w polsce.moimi sasiadami sa zydzi
      z polski,z iranu ,izraela.spotykam sie z nimi regularnie i 'serwuje im
      wiadomosci z polski na temat goj/zyd w polsce.moj stosunek do histori jest
      jednoznaczny gdyz moj ojciec pochodzil z tykocina i tak jak on nie nawidzil
      komunistow tak uczciwie do konca sojego zycia wypowiADAL SIE O ZYDACH, NIE JAK
      O LUDZIACH Z ZEWNATRZ ALE O SASIADACH,PRZYJACIOLACH,A TAKZE O LUDZIACH
      MYSLACYCH INACZEJ NIZ WYZEJ WYMIENIENI.AKTUALNIA MAM 41 LAT, GDY URODZILEM SIE
      MOJ OJCIEC MIA 40 LAT LATWO WIEC POLICZY ILE LAT MIAL W OKRESIE DZIEWROTCWA
      POLSKIEGO - PISZE TAK GDYZ DOSKONALE WIADOMO CO POLACY ROBILI Z ROSJANAMI,
      ZYDAMI A POZNIEJ NIEMCAMI - JESTESMY TACY SAMI JAK CI ZE WSCHODU I CI Z ZACHODU
      WOBEC TEGO POWINISMY SCHYLIC CZOLO I MLODEMU POKOLENIU POKAZAC ZE JESTESMY
      TYLKO LUDZMI I TAKZE NASZA NACJA POPOELNIA BLEDY NALEZY TO UCZCIWIE PODKRESLAC.
      PAN MICHNIK JEST OSOBA O BARDZO UMIARKOWANYCH POGLADACH I TYLKO CHORE SYTUCJE
      POWODUJA ZE MUSI ZABRAC GLOS - TO DOBRZE, BO UCZCIWOSCI NIESTETY W MEDIACH
      BRAKUJE.PRZED WYJAZDEM Z POLSKI MIESZKALEM W SZCZECINIE,CZY PAMIETA PAN
      SYMPATYKA ,KTORY PROSIL PANA O AUTOGRAF I Z BRAKU PAPIERU DAL PANU DOWOD
      OSOBISTY.... NIE TO JA BYLEM ALE ZAPAMIETALEM PANA GDY Z BOLACA TWARZ W
      PRZESYMPATYCZNY SPOSOB BRONIL SIE PAN Z WPISEM DO DOWODU OSOBISTGO PANA
      SYMPATYKA.POWRACAJAC DO TEMATU W POLSCE MUSI POWSTAC UCZCIWE
      LOBBYHISTORYCZNE,KTORE POWIE NASWZYM DZIECIOM O DZIADKACH I O NAS.
      POZDROWIEENIA POLSTEAM@BELLSOUTH.NET JEST TO MOJ PRYWATNY E-MILEK
      • Gość: CCC Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: 213.77.91.* 24.04.01, 18:00
        &#62ILE LAT MIAL W OKRESIE DZIEWROTCWA
        &#62 POLSKIEGO
        Co to jest dziewrotcwo. (???)

&#62 - PISZE TAK GDYZ DOSKONALE WIADOMO CO POLACY ROBILI Z ROSJANAMI,
        &#62 ZYDAMI A POZNIEJ NIEMCAMI
        Co według ciebie robiliśmy ?????

&#62 JESTESMY TACY SAMI JAK CI ZE WSCHODU I CI Z ZACHODU
        Niewiedza nie może Cię usprawiedliwić. Jeżeli wypowiadasz się publicznie na
        temat historii powinieneś ją choć trochę znać. Gdyby Polacy w czasie wojny
        przyłączyli się do Niemców (i uniknęli 3 milionów ofiar) mógłbyś tak mówić. 3
        miliony Polaków nie żydowskiego pochodzenia zginęło ponieważ nie chcieliśmy być
        tacy sami jak niemieccy naziści. Myślę ,że o ocenę swojego postępowania
        powinieneś poprosić swoich Żydowskich sąsiadów. Zapytaj ich jak ocenili by
        Żyda ,który zaprzecza ,że holokaust się odbył.

&#62 WOBEC TEGO POWINISMY SCHYLIC CZOLO I MLODEMU POKOLENIU POKAZAC ZE JESTESMY
        &#62 TYLKO LUDZMI I TAKZE NASZA NACJA POPOELNIA BLEDY NALEZY TO UCZCIWIE
        PODKRESLAC.
        Zgadzam się. Nie ma "kryształowych narodów" podobnie jak nie ma "podłych
        narodów" są tylko źli i dobrzy ludzie.

&#62 W POLSCE MUSI POWSTAC UCZCIWE
        &#62 LOBBY HISTORYCZNE,KTORE POWIE NASWZYM DZIECIOM O DZIADKACH I O NAS.
        Zgadzam się. Dla Ciebie wyniki tych ustaleń będą większym szokiem niż myślisz.

Bez pozdrowień CCC.
      • Gość: GS Re: Artykuł ADASIA MICHNIKA o JEDWABNEM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 23:52
        Gość portalu: r.ost napisał(a):

&#62 W POLSCE MUSI POWSTAC UCZCIWE
        &#62 LOBBYHISTORYCZNE,KTORE POWIE NASWZYM DZIECIOM O DZIADKACH I O NAS.

Niestety, nie rozumie Pan o co chodzi. Jest wielu ludzi w Polsce do których i ja
        się zaliczam, którzy chcą prawdy historycznej, także wtedy gdy byłaby ona dla
        Polaków niemiła. Ale będę pisał za siebie.
        jestem gotów wstydzić się za każdego Polaka który posąpił podle (w stosunku do
        Żydów czy każdej innej nacji) - problem w tym, żeby ustalić czy rzeczywiście taki
        fakt miał miejsce. Gdyby Pan z bliska prześledził dyskusję prasową w Polsce, na
        przykład takich oponentów medialnych jak G.Wyborcze i Życie nabrałby Pan może
        rezerwy do tego co pisze Adam Michnik i jego gazeta. Próbkę dwulicowości dałem w
        przykładzie powyżej w tej liście dyskusyjnej.
        Co do informacji jakie mogą docierać do Pana w Stanach, to przypominam sobie
        informacje sprzed kilku lat kiedy trawała podobna dyskusja na temat tzw. pogromu
        kieleckigo w związku z wydaniem książki "Umarły Cmentarz". Czytałem wtedy
        informację o artykule w prasie kanadyjskiej miejscowego działacza żydowskiego o
        tymże pogromie. Ilustracją do niego było zdjęcie autora, jak sam pisał w mundurze
        polskiego partyzanta. Artykuł oczywiście opisywał pogrom jako dzieło Polaków.
        Tymczasem z ustaleń historyków wynikało, że autor ten był obecny w oddziałach
        nadzorujących pogrom, prawdopodobnie jako odpowiedzialny za jego przebieg oficer
        NKWD (nawet nie UB). W dodatku rzekomy mundur polskiego partyzanta na zdjęciu był
        mundurem NKWD. Takie jest to dziwne materii pomieszanie.
        Wracając do wezwania o uczciwą historię: muszą tego chcieć obie strony. Jak
        dotąd, na tych którzy postulowali by z przeprosinami za Jedwabne wstrzymać się do
        rzetelnego wyjaśninia sprawy, spadały inwektywy lub co najmniej insynuacje.
        Niestety pana list jest również taką insynuacją: sugeruje Pan, że oponenci
        Michnika nie chcą rzetelnej historii. Niestety, jest to bardzo w stylu AM.

Pozdrawiam,
        Grzegorz Strzemecki
        gstrzemecki@wp.pl
    • Gość: Hiacynt Re: Czyny Michnika, a nie słowa. IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 26.05.01, 18:50
      Gość portalu: Bogumił napisał(a):

&#62 Po przeczytaniu tego artykułu na "gorąco chcę stwierdzić", że się podpisuję pod
      &#62
      &#62 tym artykułem.

Nie na gorąco, ale po dwóch miesiącach, które minęły od publikacji.
      Czy Adam Michnik mógłby na łamach Wyborczej zdać relację ze swych działań na polu
      pojednania.

&#62 ADAŚ jak sam mówi o sobie, że jest Żydem, doskonale rozumie polską duszę.

Jeżeli tak jest, a:
      westchnięcie Michnika słychać w Paryżu,
      kichnięcie w Nowym Jorku,
      stęknięcie w Tel-Awiwie,
      a jęknięcie w Belwederze,
      to doskonale rozumiejący polską duszę Adam Michnik, co uczynił dla polepszenia
      stosunków polsko-żydowskich?

• Gość: Kral Dlaczego styl GW jest tak daleki od tresci artykulu. Tyle krzyku??? IP: *.powered-by.skynet.be 27.05.01, 10:30

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka