Dodaj do ulubionych

Magistraccy gońcy ruszyli w miasto

20.04.05, 09:39
a to Poczta Polska musi sie denerwowac... hihi jakze mi przykro...:-))
Obserwuj wątek
    • Gość: Zokor Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto IP: 83.168.104.* 20.04.05, 11:31
      Ach ta nasza Poczta Polska wiecznie nie zadowolona... :) Jakże mi przykro z
      tego powodu :P
      • Gość: XXL Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto IP: *.szczecin.pl 20.04.05, 13:44
        Poczta Polska tak jak Polskie Koleje wiecznie niezadowolone i wieczne rządania
        skierowane do państwa że im sie należą dotacje . Może troszeczkę więcej
        operatywności a mniej rządań i stękania.
        • tra_lala Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto 20.04.05, 14:37
          lata przyzwyczajen. Tam czas stanal w miejscu
    • Gość: Fugazi Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 11:40
      Przypominam "magistratom" kolejne pomysły na oszczędności które proponowałem
      przy okazji szukania becikowego:

Goniec+OpenOffice+Skype

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=19542327&a=19542327
      Jak długo jeszcze UM będzie marnował publiczne środki na bzdetne a utarte
      rozwiązania. Trochę innowacji! Szczecin nie Watykan aby sprawy proste leżały
      miesiącami w oczekiwaniu na lepszy klimat.

Pozdrawiam
      Fugazi

• agnieszka_marciniak Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto 20.04.05, 14:30
        Fugazi - to sa bardzo cenne uwagi - staram sie wykorzystywac wszystkie dobre
        pomysly (w miare moich uprawnien i mozliwosci). Jednoczesnie zapraszam do
        rozmowy rowniez via e-mail.
        z powazaniem
        Agnieszka Marciniak
        Dyrektor Biura Obsługi Interesantów UM
        amarcini@um.szczecin.pl
        • Gość: Fugazi co z resztą? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 14:45
          Kiedy pojawią się nowe pomysły na kolejne proste oszczędności dam znać na forum.
          I zapraszam wobec tego do dyskusji n/t publicznych pieniędzy tu na forum.

Prosze tym samym o informacje:

1. Czemu na stronach przetargowych UM pojawiają się anonse at zakupu drogiego
          oprogramowania biurowego? Idą w dziesiątki sztuk. To niezrozumiałe
          marnotrastwo. Czy znasz przyczyny dla których nie stosuje się OpenSource?

2. Czy poddano analizie opłacalność wprowadzenia komunikacji głosowej VOIP. Czy
          prowadzono rozmowy z operatorami?

Pozdrawiam
          Fugazi
          • agnieszka_marciniak Re: co z resztą? 20.04.05, 15:02
            przykro mi ale nie moge fachowo odpowiedziec na Twoje pytania ale przekaze je
            wedlug kompetencji.
            pozdrawiam
            Agnieszka Marciniak
            • Gość: Widzialem Cie w TV Re: co z resztą? IP: *.localdomain / 67.15.54.* 20.04.05, 15:06
              Agnisiu, jaka ty jestes fajna dziewczynka. Korzystnie sie wyrozniasz,
              szczegolnie w porownaniu z Prezydentem Jurczykiem.
              • agnieszka_marciniak Re: co z resztą? 20.04.05, 15:15
                hmm.. dziekuje i mam nadzieje, ze moj szef nie ma nic przeciwko temu, ze
                wygladam lepiej niz On (w oczach innych mezczyzn).
              • Gość: Fugazi Re: co z resztą? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 15:59
                Gość portalu: Widzialem Cie w TV napisał(a):
                > Agnisiu, jaka ty jestes fajna dziewczynka. Korzystnie sie wyrozniasz,
                > szczegolnie w porownaniu z Prezydentem Jurczykiem.

Rzeczywiście - zobaczyłem zdjęcie i myślę, że korzystnie nie tylko na tle
                Prezia.
                Jakieś to zawsze jest pocieszenie dla mnie wobec marnotrawionych środków.

Pozdrawiam
                Fugazi
          • xyz-xyz Re: co z resztą? 20.04.05, 15:17
            Miąłem Fugazi StarOffisa (czy jak to się tam pisze). Kiedy wetło mi dokument,
            który pisłem dwa dni, wqrzyłem się. Kiedy wetło mi dokument, który pisałe
            tydzień, trafił mnie szlag. Kiedy wetło mi sążniste sprawozdanie, szlag trafił
            StarOffisa:))))
            • Gość: Fugazi Re: co z resztą? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 15:23
              Drogi XYZ, dawno temu to musiało być. Swoją drogą podobne kłopoty miałem z
              różnymi programami.
              Gadanie typu "a moja babcia kupiła w 97-mym bułki w samie i były nieświeże nie
              wypada cytować".
              Zainstaluj dziś inny produkt - OpenOffice a przekonasz się, że nowe wersje
              OpenSource są lepsze od "markowych" i drogich.
              Mam rację i nie przekonuj mnie!

Pozdrawiam
              Fugazi
              • xyz-xyz Re: co z resztą? 20.04.05, 15:26
                Nie prubuje cię przekonać. Nie znam tych nowości. Ale taki juz jestem. Jak się
                do jakiejs marki uprzedzę, to kaplica. A wciżą mam w pamięci, jak omały włos
                nie uszkodziłem sprzętu służbowego:)
                • Gość: Fugazi Re: co z resztą? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 15:37
                  Pogadamy jak w domu zainstalujesz.
                  Nie uprzedzaj się, to przekonaniom i urodzie szkodzi.

Pozdrawiam
                  Fugazi

p.s. jak zdrówko?
                  • xyz-xyz Re: co z resztą? 21.04.05, 08:41
                    Czy aby ten linux nie trudny jakiś? Ja w sprawach komputerowych mało biegły
                    jestem.

P.S.
                    Do niedzieli łykam zajzajery i potem jeszcze pięć dni nim organa się w
                    gotowości bojowej zameldują. Majówka będzie zdobyta:)
                    • Gość: Fugazi capi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 09:05
                      > Czy aby ten linux nie trudny jakiś? Ja w sprawach komputerowych mało biegły
                      > jestem.
                      nie trudny.
                      Takie mam wrażenie, że gdyby nie był darmowy to dawno zdobyłby polski rynek.
                      Ta cała kampania giganta (wycieczki prezesa do urzędów lokalnych i
                      centralnych), promocje seminaria, wojaże sponsorowane mają na celu utrzymanie
                      monopolu.
                      Z informatycznego punktu widzenia nie ma to uzasadnienia. Mało tego sytuacja
                      obecna powoduje wstecznictwo i rezygnację z postępu. Sam jestem tego
                      przykładem. Wrodzone lenistwo i przyzwyczajenia powodowały, że unikałem
                      produktów Open jak ognia. Ufałem gigantowi tymczasem powstawały i systemy i
                      narzędzia które nie dość, że lepsze to i darmowe.
                      Toteż szczególnie niepokoi mnie marnotrawienie środków na zwykłe systemy
                      operacyjne i biurowe. Oprogramowanie od sztuki peceta to wydatek ok 1,500 PLN
                      brutto - OEM lub ponad 2,000 PLN normalnie. Pomnóż to przez ilość komputerów w
                      UM i zakładach podległych zakładając, że wymiana oprogramowania lub sprzętu
                      dokonuje się co 5 lat. Potem pomnóż przez ilość urzędów dodaj urzędy centralne,
                      szkoły etc.
                      Okaże się, że rezygnując z łaski giganta zyskujemy rocznie miliardy PLN.
                      Łatwą ręką trwonimy zupełnie bezmyślnie, zamiast wspierać lokalne projekty lub
                      dofinansować naukę ogólnie rozumianą.

Do tego dochodzą gigantyczne środki obsługi linii telefonicznych i zyski TPSA
                      jak się okazuje w znacznej części transferowane do Francji.
                      VOIP pozwala znacznie ograniczyć te kwoty szczególnie w urzędach.
                      Tylko w samym moim budżecie domowym zaoszczędziłem rocznie ponad 1000PLN z tego
                      tytułu.
                      Za te pieniądze wypiję ze znajomym kilka razy browar z pożytkiem dla siebie nie
                      dla "żabojadów" (francuskie piwo capi).

Pozdrawiam
                      Fugazi
                      • xyz-xyz Re: capi 21.04.05, 12:58
                        Ok. Więc zaijnstaluję sobie Linuxa. Ale narazie obok XP. Chyba mozna?
                • jacek.zienkiewicz Re: co z resztą? 20.04.05, 18:21
                  xyz-ecie open office jest naprawde w porządku, za friko i w dodatku w
                  porównaniu z Word-em (Microsoft Office) i samymi Windowsami nie zawiesza się co
                  chwila i szlag go nie trafia. Oprócz pakietu Open Office polecam Linux-a
                  zamiast pokopanej Windy.
                  Spróbuj bo warto. Fugazi ma w pełni rację.
                  Pozdrawiam
                  JZ
        • Gość: Jacek Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto IP: *.bas.roche.com 21.04.05, 08:55
          Pani Agnieszko, proszę o kontrolę dostarczeń przesyłek. Co to za polecony
          zostawiony u sąsiadów? Oznacza to, że polecony nie został właściwie dostaczony,
          a w zasadzie wcale. Może ja nie lubię sąsiadów, a może oni mnie i przesyłka
          trafi do śmietnika? Proszę na to zwrócić uwagę odpowiedzialych osób. Pozdrawiam
          • agnieszka_marciniak Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto 21.04.05, 11:44
            Panie Jacku,
            chcąc rzetelnie odpowiedzieć na Pana wątpliwości muszę niestety zaglębić się w
            nieludzki język prawniczy i niekoniecznie lubiany... Uprzejmie informuję, że
            tematykę doręczeń decyzji podatkowych reguluje ustawa z dnia 29 sierpnia 1997
            r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 1997 r. Nr 137, poz. 926 z późniejszymi
            zmianami).
            W art. 145. § 1. czytamy Pisma doręcza się stronie, a gdy strona działa przez
            przedstawiciela - temu przedstawicielowi.” i dalej w § 2. Jeżeli strona
            ustanowiła pełnomocnika, pisma doręcza się pełnomocnikowi.”
            Ordynacja podatkowa przewiduje też inne osoby, którym można doręczyć
            korespondencję podatkową kierowaną do adresata. Stanowi o tym art. 149., w
            którym czytamy ”W przypadku nieobecności adresata w mieszkaniu pisma doręcza
            się za pokwitowaniem pełnoletniemu domownikowi, sąsiadowi lub dozorcy domu, gdy
            osoby te podjęły się oddania pisma adresatowi. Zawiadomienie o doręczeniu pisma
            sąsiadowi lub dozorcy domu umieszcza się w oddawczej skrzynce pocztowej lub na
            drzwiach mieszkania adresata lub w widocznym miejscu przy wejściu na posesję
            adresata.” Oczywiście, w przypadku korzystania z tej możliwości doręczania
            korespondencji należy zachować dużą ostrożność, zwłaszcza jeśli chodzi o
            sąsiada i dozorcę domu, z uwagi, jak Pan słusznie zauważył, relacje między
            sąsiadami. Dlatego gońcy zostali poinstruowani, by z tej formy doręczenia
            korzystać tylko w wyjątkowych sytuacjach.
            Dziękuję Panu za zwrócenie uwagi na ten problem.

pozdrawiam
            Agnieszka Marciniak
            Dyrektor Biura Obsługi Interesantów
        • Gość: Antyknajak świecący diament w brudnym bagnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 07:33
          Rzadko zdarza się tak niekwestionowanie dobra decyzja. Bis !
          Być może jest więcej takich ludzi w Urzędzie jednak nie znamy ich na co dzień.
          A ja Wam mówię, że gdyby nie te układy polityczne, gdyby zmniejszyć rolę
          polityków w bieżącym kumoterstwie, naciskach itp w Urzędzie, okazałoby się być
          może , że mamy tam w znacznej części zdolnych i oddanych swojej pracy
          urzędników.
          Jak ma jednak pracować urzędnik, który obserwuje np ; osobę politycznie
          ustawioną, która dostaje stanowisko np v-ce dyrektora , a nie pracuje tylko
          chodzi na zebrania polityczne i zakupy. Jednak nie można jej nic powiedzieć
          gdyż jest to pani polityk, aten etat za marne 5.000zł to wiadomo, że tak na
          przetrwanie. To demoralizuje pracowników i czyni to brudne bagno , na tle
          którego ta oczywista i dobra decyzja świeci jak diament.
          Informacja o tej decyzji oszczędności na przesyłkach zadziałała na mnie jak
          Biosteron, który jest aktualnie na topie w reklamach i aptekach
    • Gość: Antyknajak Brawo magistrat Jurczyka za tę decyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:49
      1/ zaoszczędzą pieniądze
      2/ dadzą po nosie i nauczą zarabiac pieniądze aroganckiego monopoliście,
      któremu się należy
      3/ dadzą pracę
      4/ ulżą ciężkim torbom listonoszy

To brzmi niewiarygodnie. Brawo Jurczykowcy !
      • agnieszka_marciniak Re: Brawo magistrat Jurczyka za tę decyję 20.04.05, 14:26
        Antyknajak - dziekuje za uznanie w imieniu swoim i wszystkich, ktorzy w tej
        inicjatywie pomagali.

Agnieszka Marciniak
        Dyrektor Biura Obsługi Interesantów UM
        amarcini@um.szczecin.pl
        • jacek.zienkiewicz Re: Brawo magistrat Jurczyka za tę decyję 20.04.05, 18:32
          Szanowna Pani Agnieszko,
          Bardzo rozsądne rozwiązanie szczególnie w dzisiejszych czasach wysokiego
          bezrobocia. Skuteczne i oszczędne, bo wykorzystujące wolność gospodarczą i
          wolny rynek (w tym wypadku głównie rynek pracy i usług). A mimo że
          czysto "kapitalistyczne" to prospołeczne! Mam nadzieję że ideologia
          wręczania "wędki", a nie "ryby" zagości w UM na stałe.
          Mam tylko nadzieję, że Pan Prezydent i "tęgie głowy" z UM nie zaczną stosować
          znanego algorytmu do wyliczenia opłaty dla petenta za usługę gońca?
          Pozdrawiam
          JZ
          PS. Nie moge odżałować, że nie obejrzałem Pani wystąpienia w TV. Może Pani
          uprzedzi mnie o swoim nastepnym wystąpieniu lub przekaże informację, gdzie
          można Panią spotkać i podziwiać tą arcykorzystną różnicę w relacji do wizerunku
          Pana Prezydenta?
          JZ
          • agnieszka_marciniak Re: Brawo magistrat Jurczyka za tę decyję 20.04.05, 19:37
            Szanowny Panie Jacku,
            dziekuje za pozytywna ocene tej inicjatywy i moge miec jedynie nadzieje, ze
            realizacja bedzie przebiegac bez wiekszych zaklocen i przy przychylnosci
            mieszkancow naszego miasta, tymbardziej, ze jest to dla nas nowe doswiadczenie.
            Pojawiajace sie ustawy, rozporzadzenia itp. nakladaja na samorzady coraz to
            nowsze zadania lecz niestety nie zawsze ida za tym srodki pieniezne. Czesto
            bywa tak, ze obsluga nalozonych zadan jest drozsza niz przyznane na ten cel
            fundusze i poszukiwanie oszczednosci stalo sie bezwzgledna koniecznoscia nawet
            na polu doreczania korespondencji.
            pozdrawiam
            Agnieszka Marciniak
            amarcini@um.szczecin.pl
            ps.nic straconego Panie Jacku (jezeli chodzi o widok) a jezeli chodzi o
            kontakt - to zawsze jestem do dyspozycji mieszkancow w moim biurze pok. 57 na
            parterze w prawym skrzydle.
            • jacek.zienkiewicz Re: Brawo magistrat Jurczyka za tę decyję 20.04.05, 23:25
              Pani Agnieszko dziękuję za odpowiedź.
              Życzę i Pani i miejskim doręczycielom powodzenia oraz uprzejmych odbiorców i
              łagodnych psów na podwórkach. :-)
              Co do finansów samorządowych w relacji do przekazywanych zadań, to oczywista
              prawda, która Pani przedstawiła jest niestety regułą od dłuższego już czasu.
              I jak się okazuję mimo panoszącej się korupcji, a często i niekompetencji
              samorządowych władz (mówię ogólnie o skali całej Polski, bez wytykania
              Szczecina) i tak radzą sobie lepiej niż władze centralne. Widać koszula bliższa
              ciału. Co nie znaczy że nie może być lepiej. I tego Pani, sobie i wszystkim
              mieszkańcom Szczecina życzę.
              Pozdrawiam i życzę ponadto powodzenia i pomysłowości.
              JZ
              PS. Mam nadzieję, że nie uraziłem Pani dość swobodnym poprzednim post scriptum.
              A co do kontaktu to zaczynam intensywnie myślec nad pretekstem, który zawiedzie
              mnie do pokoju 57.
              • Gość: uper up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 06:29
              • Gość: A.M. Re: Brawo magistrat Jurczyka za tę decyję IP: 212.160.165.* 21.04.05, 08:32
                ps.:-)
    • funkcjonariusz Re: Magistraccy gońcy ruszyli w miasto 20.04.05, 17:39
      Właśnie w zetce, czy czymś takim słyszałem. Pogratulowac pomysłu. Nareszcie
      znajdę list, a nie awizo pod drzwiami.
    • krzysztofsf Informacja w PUP - po ptakach. 21.04.05, 12:55
      Jak widac,PUP podal informacje o tej pracy dopiero po wewnetrznym przeprowadzeniu rekrutacji.
      www.epuls.praca.gov.pl/index.php?apl=gl&p=przegladaj&row_id=9
    • Gość: Renata Nie wszyscy zauważyli ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:07
      Wyrażnie widać, że zwyczajowi aktywni forumowicze w pewnej części nie wpisują
      się w tym wątku. Są więc albo nieobiektywni gdyż pochwaliliby obcą opcję
      polityczną czyli reprezentują taki forumowy nepotyzm, albo są wiecznymi
      krytykami i nie potrafią zauważyć pozytywów lub nie chcą ich zauważyć.
      To smutne , że nawet na takim wolnym forum sa krętacze.
      • albert_c Brawo!:) 02.05.05, 14:12
        to mi sie podoba.

nad wyraz rzadko mam okazje pochwalic dzialania Urzedu pod kierownictwem M.
        Jurczyka, tym razem jednak chwale, po prostu za bardzo dobra decyzje.

pozdrawiam serdecznie, albert

ps. bardzo podoba mi sie to ze Dyrektor BOI pojawil sie na tym watku. to wazne.
        • agnieszka_marciniak Re: Brawo!:) 02.05.05, 14:46
          albert_c - bardzo dziekuje za pozytywny odbior. Informacja zwrotna jest dla
          mnie niezmiernie wazna zwazywszy, ze jest to nowe doswiadczenie i caly czas
          staramy sie je optymalizowac. Duza czesc przesylek zostala juz dostarczona i
          poki co bez wiekszych problemow (odpukac). Goncy urzedowi spotykaja sie z
          zyczliwym przyjeciem mieszkancow wiec i sama ich praca wydaje sie potrzebna i
          sympatyczna.
          pozdrawiam
          Agnieszka Marciniak
          • Gość: dziuwa Re: Brawo!:) IP: *.iscnet.pl 02.05.05, 21:25
            Pomysł może dobry,ale z przykładaniem wagi do danych w komputerach UM jest
            gorzej-podatek od nieruchomości zapłaciłem na początku marca (całość) a w
            zeszłym tygodniu goniec wręczył mi przekazy z podatkiem rozłorzonym na raty
            (termin pierwszej to 15 03 05).
            Niestety jestem tak leniwy że nie chce mi się chodzić do UM i szukać wyjaśnień.
            • alfredka1 Re: Brawo!:) 03.05.05, 12:11
              Chyba jest nas więcej, którzy opłacili w terminie i to za rok cały. Jakoś
              dziwnie się czułam otwierając kopertę, bo jako osoba już wiekowa wpadłam w
              lekkie zdenerwowanie i pierwsza myśl jaka mnie dopadła to "łoboże, muszę iść do
              urzędu tłumaczyć się dlaczego nie zapłaciłam chociaż za pierwszy kwartał":)
              • agnieszka_marciniak Re: Brawo!:) 04.05.05, 11:19
                dziuwa, Alfredka - Odpowiadając pragnę poinformować, że zobowiązanie podatkowe
                powstaje na podstawie przepisow ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. ordynacja
                podatkowa (Dz. U. 2005 r.
                Nr 8, poz. 60) z dniem:
                1) zaistnienia zdarzenia, z którym ustawa podatkowa wiąże
                powstanie takiego zobowiązania;
                2) doręczenia decyzji organu podatkowego, ustalającej wysokość
                tego zobowiązania.

W Państwa przypadkach mamy do czynienia z tym drugim wariantem, a więc, to że
                podatek został zapłacony wcześniej nie zwalniało organu podatkowego od
                wystawienia i doręczenia decyzji podatkowej. Zobowiązanie to powstało z
                momentem doręczenia, a w związku z tym, że Państwo uiścili już podatek,
                zobowiązanie zostało wykonane.
                pozdrawiam
                Agnieszka Marciniak
                • Gość: alfredka1 Re: Brawo!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 12:24
                  Dziękuję za odpowiedż, tylko proszę mnie jeszcze "pouczyć" - czy dobrze
                  zrozumiałam, że nie powinnam opłacać nawet za 1. kwartał mimo, że już się
                  kończy, ponieważ nie otrzymałam wyliczenia??? Najlepiej byłoby przesłać przed
                  końcem kwartału i nie byłoby niepotrzebnych niepokojów ludzi starych.
                  Też pozdrawiam :))
                  • agnieszka_marciniak Re: Brawo!:) 04.05.05, 12:46
                    Ja odpowiadam za samo doręczanie przesyłek ale chętnie odpowiem na pytanie co
                    do zawartości tych listów. Przesyłka z decyzją, którą Pani otrzymała była
                    dopełnieniem formalności ze strony organu podatkowego. Wiele osób nie czekało
                    na pismo tylko wcześniej opłaciło podatek co jest prawidłowe jak również takie
                    jest czekanie na pismo urzędowe, które roznoszą gońcy. Obie formy są poprawne.
                    miłego dnia życzę
                    Agnieszka Marciniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka