skuter70 01.07.02, 09:10 w sobote pierwszy raz w zyciu bylem na zamkowej wiezy:) nawet nie wiedzilem, ze tam jest tak fajowo, szczegolnie gdy wieje porywisty wiaterek:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aszczecin Re: ---moj pierszy raz 01.07.02, 09:21 skuter70 napisał(a): > w sobote pierwszy raz w zyciu bylem na zamkowej wiezy:) > nawet nie wiedzilem, ze tam jest tak fajowo, szczegolnie gdy wieje porywisty > wiaterek:) Owszem, owszem w naszym pięknym mieście jest jeszcze bardzo wiele wspaniałych miejsc do odkrycia! Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: ---moj pierszy raz 01.07.02, 09:34 pochwalilbym sie co kiedys robilem w zamku ale to chyba nie o tym watek:)) stary!! teraz musisz sprobowac wieze po drugiej stronie bodaj dziewic albo samobojczyn nie pamietam troche sie trzeba naprosic ale dla malowidel warto!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 wieza UW 01.07.02, 09:45 franekkk napisał(a): > > pochwalilbym sie co kiedys robilem w zamku ale to chyba nie o tym watek:)) > stary!! teraz musisz sprobowac wieze po drugiej stronie bodaj dziewic albo > samobojczyn nie pamietam troche sie trzeba naprosic ale dla malowidel warto!! od kiedy wyszla sprawa tych setek kamiennycg glow wewnatrz wiezy uw to mam straszna chec to zobaczyc. szkoda ze nie mozna zwiedzac tej wiezy turystycznie tak jak np. ratusz w gdansku. widok musi byc wspanialy! a co do wiezy dziewic to nie wiem czy to jakas dodatkowa nazwa? bo wg. mnie poza wieza dzwonow to to jest jeszcze zegarowa i wiezienna (moze to o nia chodzi?). Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wieza UW 01.07.02, 09:52 frankkkowi wszystko się kojarzy, ale - jak sam zeznał - to nie o tym wątek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: wieza UW 01.07.02, 10:24 jottka napisała: > frankkkowi wszystko się kojarzy, ale - jak sam zeznał - to nie o tym wątek :)) bo to bylby watek o skrzydle menniczym ty wscibska babo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wieza UW 01.07.02, 10:26 no co?!! przecież wiem, że wszystko ci sie kojarzy ze skrzydłem menniczym! :)) fajne skrzydło :) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: wieza UW 01.07.02, 10:28 numeru pokoju nie zdradze bo tam teraz feldmarszalek przesiaduje:)) zupa z gwozdzia czy cos.... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wieza UW 01.07.02, 10:31 a to teraz ja nie przyswajam :(( szczegóły dla emigrantek poproszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: wieza UW 01.07.02, 09:56 tak chodzi mi o wiezienna, ale jest jeszcze druga nazwa niestety wszystko co pamietam na ta chwile to cos jakby umeczona kobieta:)) jest tam teraz pracownia artystyczna ktora juz od x lat odswierza freski w ww wiezy chodzi o to ze pany sobie czasem pochleja i czasem maja dobry chumor do wpuszczania gorzej z dojsciem nie odtworze absolutnie w kazdym razie szlo sie za kulisami operetki z przewodnikiem mniej sie zwraca uwage na droge:(( Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wieza UW 01.07.02, 10:00 hm, moja kuzynka jakos tak od niedawna w tej operetce czy teatrze muzycznym pracuje - ale ona tam jest od robienia kawy i latania po nuty :( ale może da się te znajomości wyzyskać? Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: wieza UW 01.07.02, 10:03 Tam jest pracownia plastyczna, niekoniecznie odnawiają te freski, po prostu rekwizyty teatralne kleją.Rekwizytornia zwyczajna. A ochrona fresków polega na tym, że nie możesz sobie pod sklepieniem wody w czajniku gotować. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: wieza UW 01.07.02, 10:12 no to mnie oklamali sympatyczni szczegolnie ze golym okiem bylo widac ze nie tylko woda sie gotowala ale prosze nie tylko ja twierdze ze tam sa freski jeszcze nie jest tak zle jeszcze nie Odpowiedz Link Zgłoś
aszczecin wieza zamkowej operetki 01.07.02, 10:12 franekkk napisał(a): > z przewodnikiem mniej sie zwraca uwage na droge:(( Oczywiscie chodzi o wieżę wiezienną, do której droga prowadzi poprzez nieszczęsny łącznik, (gdzie jest autor?) i kulisy. Jet też droga od strony galerii GO ale ktoś musi przeprowadzić przez przejście służbowe. Warto zobaczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: wieza UW IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 01.07.02, 14:41 > od kiedy wyszla sprawa tych setek kamiennycg glow wewnatrz wiezy uw to mam > straszna chec to zobaczyc. szkoda ze nie mozna zwiedzac tej wiezy turystycznie > tak jak np. ratusz w gdansku. widok musi byc wspanialy! A ja kiedys bylam na wiezy UW!!! Niestety, to bylo dawno temu, o kamiennych glowach nie slyszalem, wiec nie zwrocilem uwagi, a jesli chodzi kiedy? Spytaj marynarza, od kiedy nie ma dziur... (czyli przed remontem tej figury, co tam stoi - moj ojciec wycenial ta robote dla SKW)... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 wieza Muzeum Morskiego 01.07.02, 14:49 Gość portalu: ZetKa napisał(a): > > od kiedy wyszla sprawa tych setek kamiennycg glow wewnatrz wiezy uw to mam > > > straszna chec to zobaczyc. szkoda ze nie mozna zwiedzac tej wiezy turystyc > znie > > tak jak np. ratusz w gdansku. widok musi byc wspanialy! > A ja kiedys bylam na wiezy UW!!! > Niestety, to bylo dawno temu, o kamiennych glowach nie slyszalem, wiec nie > zwrocilem uwagi, a jesli chodzi kiedy? > Spytaj marynarza, od kiedy nie ma dziur... > (czyli przed remontem tej figury, co tam stoi - moj ojciec wycenial ta robote d > la SKW)... No to Ci zazdroszcze. Ja poza zamkowa to bylem na szczycie wiezy Muzeum Morskiego. Byl tam nadajnik TV "Morze" (ciekawe czy cos takiego jeszcze pamietacie? ;-), wymagal regulacji i sie zalapalem. Widok odjazdowy! (jeszcze budowali Pazim!) Ciekawy jest dach poludniowego skrzydla - samo szklo. Tylko krecic jakis film z Jackie Chanem jak przez niego przelatuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Komin w Skolwinie!!! IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 01.07.02, 14:59 > No to Ci zazdroszcze. Ja poza zamkowa to bylem na szczycie wiezy Muzeum > Morskiego. Byl tam nadajnik TV "Morze" (ciekawe czy cos takiego jeszcze > pamietacie? ;-), To juz mnie nie chyba nie przebijesz, komin w Skolwienie, IV galeria (czyli ok. 200 m nad ziemia) ;>>> Widoczki fajne, te jeszcze pamietam, bo bylem tam rok temu, a okazja? no, podobna, cos z radiem plus, a co konkretnie nie powiem, bo troche pomagalem w robotach dla nich ;> (a jak sie ludzie dziwia, jak ZetKa powie, ze pracowal w radiu, to od razu wiedza w jakim, tylko jak nagle dopowiem, ze nie w Zet - to zdziwko ;> > wymagal regulacji i sie zalapalem. Widok odjazdowy! Oj, cos mi sie widzi, ze ty chyba jednak w mojej branzy pracujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Rekordy 01.07.02, 15:41 Gość portalu: ZetKa napisał(a): > > No to Ci zazdroszcze. Ja poza zamkowa to bylem na szczycie wiezy Muzeum > > Morskiego. Byl tam nadajnik TV "Morze" (ciekawe czy cos takiego jeszcze > > pamietacie? ;-), > To juz mnie nie chyba nie przebijesz, komin w Skolwienie, IV galeria (czyli ok. > 200 m nad ziemia) ;>>> No, jesli liczyc w klasyfikacji miedzynarodowej to pamietaj ze mam siupa na punkcie drapaczy chmur. Moj dotychczasowy (nie do wyrownania) rekord to 415 m na WTC :-))). A u nas to najwyzszy jest nadajnik w Kolowie (jakies 270 m) ale nigdy tam nie bylem i nawet nie wiem czy mozna na niego tak wysoko wejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Rekordy IP: *.inet.pl 29.08.02, 09:00 Ja , najwyżej gdzie byłem , to na 3 piętrze u mojej babci w bloku i jak się wychyliłem z okna nad warzywniakiem to też robiło wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 a byl ktos na wiezy katedry? 01.07.02, 10:04 przed wojna byl tam punkt widokowy. po wojnie wspinala sie tam Elaf. a czy obecnie mozna tam wejsc? na pewno ktos z Was mial parafie w katedrze. moze byla tam jakas salka katechetyczna i moze opowie jaki jest stan schodow itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: a byl ktos na wiezy katedry? 01.07.02, 10:28 Wejść- to znaczy dotrzeć na górę- na pewno się da, bo inaczej jak uruchomiliby zegar który zwykle pokazuje właściwą godzinę czy dzwon który kiedyś nie bił? Ale nie sądzę żeby warunki techniczne pozwalały na wpuszczenie zwiedzających- barierki, te sprawy.... Ech, Mike- nie tobie jednemu marzy się wejście na tę wieżę..... Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: a byl ktos na wiezy katedry? 01.07.02, 10:31 Zadzieżgnijcie znajomość z proboszczem, albo jeszcze lepiej z Panią-Z-Plebanii- Co-Wszystko-Może! Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: a byl ktos na wiezy katedry? 01.07.02, 10:32 ga napisał(a): > Zadzieżgnijcie znajomość z proboszczem, albo jeszcze lepiej z Panią-Z-Plebanii- > Co-Wszystko-Może! a moze po prostu jakis datek dla parafii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: a byl ktos na wiezy katedry? IP: 212.244.77.* 01.07.02, 10:53 skuter70 napisał(a): > ga napisał(a): > > > Zadzieżgnijcie znajomość z proboszczem, albo jeszcze lepiej z Panią-Z-Pleb > anii- > > Co-Wszystko-Może! > > a moze po prostu jakis datek dla parafii a może po prostu metoda spidermana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jahni Re: a byl ktos na wiezy katedry? IP: *.utp.pl / 10.0.0.* 13.08.02, 18:12 Bylem tej na wiezy w zeszlym roku - niezapomniane przezycie Odpowiedz Link Zgłoś
milseog frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 10:32 ha ha ha, nic mnie juz nie zdziwi!:))) powiem tylko, ze mi sie franek bedzie kojarzyl z wynikiem meczu o trzecie miejsce:) przynajmniej przez nastepne cztery lata. gdyby nie on do tej pory myslalbym, ze wygrala korea...:) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 10:50 co ty pier...:)) wygrala turcja i koniec co wcale nie przeszkadza temu zeby np korea byla pijana ze szczescia no ale jak wynik bedzie ostatecznie zweryfikowany to pan jeden wie a jottka to bie juz wiecej nic nie powiem bo to bylo prawie 4 lata egoł i podlega przedawnieniu Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 10:52 Czego mi nie powiesz??? Dlaczego mi nie chcesz powiedzieć?!!! Mów zaraz!!! a w ogóle tosmy się cztery lata w tył nie znali, chyba że nie pamiętam :(( Odpowiedz Link Zgłoś
milseog Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 10:56 franekkk: ja nie pier... tylko powaznie mowie:) jottka: to nie ty bylas cztery lata temu na dziedzincu zamku?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 10:59 a to był franekkk?!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 11:01 po kolei czy ten ktos zostal ojcem bo jak tak to na pewno nie byl franekkk Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 11:05 no przecież i tak nic nie pamiętasz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 10:59 milseog napisał(a): > jottka: to nie ty bylas cztery lata temu na dziedzincu zamku?:)))) a co bylo potem? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 11:00 a nie czytałeś, co franekkk napisał powyżej? w każdym razie podlega przedawnieniu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 11:02 zeby smok cudzego gryfa wychowywal do czego to doszlo no do czego Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 11:03 ach tak?!!! dawaj adres natychmiast!!! Odpowiedz Link Zgłoś
milseog Re: frankkka skojarzenia... :))) 01.07.02, 11:03 jottka, skad ja moge wiedziec:)? cztery lata temu to ja bylem bardzo mlodym czlowiekiem i sie nie zadawalem z takim lobuzami jak franekkk. co bylo dalej, chyba nigdy sie nie dowiemy. no moze jak franek sie obudzi albo chlapnie kolejnego red bulla:) sam nie moge sie doczekac zeby uslyszec co mozna na dziedzincu wyprawiac co na tak dlugo zostaje w pamieci:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jahni Re: a byl ktos na wiezy katedry? IP: *.utp.pl / 10.0.0.* 13.08.02, 18:05 Bylem na wiezy katedralnej w zeszlym roku. Sytuacja jest taka: do ok 1/3 wchodzi sie bardzo waskimi - kretymi schodami jak na latarnie: sa to schody orginalne. Dalej idzie sie szerokimi betonowymi schodami z metalowymi poreczami (tak jak w blokach). To juz jest wedrowka przez czesc rekonstruowana. Niestety ta czesc nie zostala zrekonstruowana do konca i jest jakby pusta - tylko zewnetrzne sciany. Co jakis czas jest cos w rodzaju podlogi- stropu tez betonowego. W ok polowie jest przejscie do miejsca pod dachem katedry: dokladnie miedzy stropem a dachem blaszanym. To olbrzymie pomieszczenie ma wielkosc sporej hali i jest nie wykorzystane. Na szczycie jest olbrzymi mechanizm zegar. Wieza zwienczona jest 4 wiezyczkami. W dwoch z nich sa urzadzenia kurantow a w 2 pozostalych (przeciwleglych) nie ma nic. - mozna do nich wejsc choc jest bardzo ciasno, sa otwierane okienka a znich wspanialy widok na Szczecin. Co do zwiedzania wiezy: to wg nieoficjalnych wiadomosci jest pomysl urzadzenia tam punktu widokowego ale wymagalony to sporych inwestycji, m.in wybudowania windy. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 CIEKAWY POST! 16.10.02, 11:45 Gość portalu: Jahni napisał(a): > Bylem na wiezy katedralnej w zeszlym roku. Sytuacja jest taka: do ok 1/3 > wchodzi sie bardzo waskimi - kretymi schodami jak na latarnie: sa to schody > orginalne. Dalej idzie sie szerokimi betonowymi schodami z metalowymi poreczami > > (tak jak w blokach). To juz jest wedrowka przez czesc rekonstruowana. Niestety > ta czesc nie zostala zrekonstruowana do konca i jest jakby pusta - tylko > zewnetrzne sciany. Co jakis czas jest cos w rodzaju podlogi- stropu tez > betonowego. W ok polowie jest przejscie do miejsca pod dachem katedry: > dokladnie miedzy stropem a dachem blaszanym. To olbrzymie pomieszczenie ma > wielkosc sporej hali i jest nie wykorzystane. Na szczycie jest olbrzymi > mechanizm zegar. Wieza zwienczona jest 4 wiezyczkami. W dwoch z nich sa > urzadzenia kurantow a w 2 pozostalych (przeciwleglych) nie ma nic. - mozna do > nich wejsc choc jest bardzo ciasno, sa otwierane okienka a znich wspanialy > widok na Szczecin. Co do zwiedzania wiezy: to wg nieoficjalnych wiadomosci jest > pomysl urzadzenia tam punktu widokowego ale wymagalony to sporych inwestycji, > m.in wybudowania windy. Dzieki za ciekawy opis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jahni Re: a byl ktos na wiezy katedry? IP: *.utp.pl / 10.0.0.* 13.08.02, 18:10 Bylem tam w zeszlym roku - jesli chcesz wiedziec wiecej moge sie podzielic wrazeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 podobienstwo... 01.07.02, 14:07 skuter70 napisał(a): > w sobote pierwszy raz w zyciu bylem na zamkowej wiezy:) > nawet nie wiedzilem, ze tam jest tak fajowo, szczegolnie gdy wieje porywisty > wiaterek:) a tak zeby na chwile zblizyc sie do tematu wiezowego to powiem ze mi ta nasza zamkowa wieze dzwonow, przypomina wieza kosciola sw. mike'a w hamburgu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: podobienstwo... (ilustracja) 01.07.02, 14:37 mike102 napisał(a): > skuter70 napisał(a): > > > w sobote pierwszy raz w zyciu bylem na zamkowej wiezy:) > > nawet nie wiedzilem, ze tam jest tak fajowo, szczegolnie gdy wieje porywis > ty > > wiaterek:) > > a tak zeby na chwile zblizyc sie do tematu wiezowego to powiem ze mi ta nasza > zamkowa wieze dzwonow, przypomina wieza kosciola sw. mike'a w hamburgu :-))) Oto fotka: www.skyscrapers.com/english/file/0.9/111558/dim6/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Skocznia spadochronowa IP: 64.9.159.* 01.07.02, 14:46 Tak mi sie skojarzylo, czy ta skocznia w drugiej czesci parku kasprowicza jeszcze stoi???? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Skocznia spadochronowa 01.07.02, 14:48 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Tak mi sie skojarzylo, czy ta skocznia w drugiej czesci parku kasprowicza jeszc > ze stoi???? eeeeee?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Skocznia spadochronowa IP: 212.244.77.* 01.07.02, 14:50 skuter70 napisał(a): > Gość portalu: JACEK napisał(a): > > > Tak mi sie skojarzylo, czy ta skocznia w drugiej czesci parku kasprowicza > jeszc > > ze stoi???? > > eeeeee?? Zawsze mozna sobie sfrunąć z Orłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Skocznia spadochronowa IP: 64.9.159.* 01.07.02, 14:51 Za torami( tunelem) tak jak sie szlo na arkonke, wieza byla po lewej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Skocznia spadochronowa 01.07.02, 14:51 u Ciebie pamięć też podlega przedawnieniu? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Skocznia spadochronowa 01.07.02, 14:50 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Tak mi sie skojarzylo, czy ta skocznia w drugiej czesci parku kasprowicza jeszc > ze stoi???? WLASNIE SKOCZNIA SPADOCHRONOWA! Moj stary czesto o niej wspominal ale musieli ja rozebrac wiele lat temu bo jej nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Skocznia spadochronowa IP: 64.9.159.* 01.07.02, 14:52 Ja mialem 10 lat jak sie na nia wdrapywalismy z kumplami Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner A propos wież..... 01.07.02, 14:56 ...... to co wiecie na temat wieży widokowej w okolicach Szmaragdowego, poza tym że była? Bo ja wim właśnie że: 1. była; 2. na zdjęciach z wyglądu podobna do wieży Quistorpa. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: A propos wież..... 01.07.02, 14:57 stettiner napisał(a): > ...... to co wiecie na temat wieży widokowej w okolicach Szmaragdowego, poza > tym że była? Bo ja wim właśnie że: 1. była; 2. na zdjęciach z wyglądu podobna > do wieży Quistorpa. zdaje sie, ze teraz w tym samym miejscu stoi nowa ale niedostepna:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: A propos wież..... 01.07.02, 14:59 wygląda na to, że w szczecinie wszystkie wieże niedostepne :(( może by zawiązać stowarzyszenie udostępnienia wież? co za świństwo, żeby się tak marnowały Wolność dla wież!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:01 jottka napisał(a): > wygląda na to, że w szczecinie wszystkie wieże niedostepne :(( może by zawiązać > > stowarzyszenie udostępnienia wież? co za świństwo, żeby się tak marnowały > > Wolność dla wież!!! Powstanie od razu- po co sie rozdrabniać! I szturm na wieże! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:02 Uraaaaa!!!! którą bierzemy pierwszą? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:00 skuter70 napisał(a): > stettiner napisał(a): > > > ...... to co wiecie na temat wieży widokowej w okolicach Szmaragdowego, po > za > > tym że była? Bo ja wim właśnie że: 1. była; 2. na zdjęciach z wyglądu podo > bna > > do wieży Quistorpa. > > zdaje sie, ze teraz w tym samym miejscu stoi nowa ale niedostepna:) Które to miejsce? Okolice Szmaragdowego to nie moja specjalność, więc musisz tak łopatologicznie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: A propos wież..... IP: 64.9.159.* 01.07.02, 15:03 Hej stetiner, to byl chyba twoj watek o tej szczecinskiejh wiezy Eifla. Wszyscy szukalismy fotek tej zaginionej wiezy. Staram sie znalezc ale jakos wyszukiwarka nie dziala!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:05 a moze ktos wie jak nazywla sie puszcza bukowa za niemca?? Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:23 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Hej stetiner, to byl chyba twoj watek o tej szczecinskiejh wiezy Eifla. Wszyscy > szukalismy fotek tej zaginionej > wiezy. Staram sie znalezc ale jakos wyszukiwarka nie dziala!!!! Nie był mój, chyba jego autorką była elaf- też szukałam tego wątku, ale nie wpadłam na pomysł że można po autorze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:04 stettiner napisał(a): > Które to miejsce? Okolice Szmaragdowego to nie moja specjalność, więc musisz ta > k > łopatologicznie..... lopatologicznie to trudno, szczegolnie, ze nie mam mapy przed nosem, na rowerze to bym trafil:) jesli dobrze pamietam to jest to niedaleko przeleczy 2 (3?) braci - moge w domu sprawdzic > Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:11 juz wiem wieza stoi po prostu na bukowcu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: A propos wież..... IP: 212.244.77.* 01.07.02, 15:25 Właśnie sobie przypomniałam, że moje pierwsze "kroki" stawiałam na forum szczecińskim w związku z WIERZĄ Bismarcka. Ale Was jeszcze chyba wtedy nie było...na forum,nie na świecie rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: A propos wież..... 01.07.02, 15:30 Gość portalu: mika napisał(a): > Właśnie sobie przypomniałam, że moje pierwsze "kroki" stawiałam na forum > szczecińskim w związku z WIERZĄ Bismarcka. Ale Was jeszcze chyba wtedy nie > było...na forum,nie na świecie rzecz jasna. ja na pewno bylem! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: A propos wież.....i pierwszego IP: 212.244.77.* 01.07.02, 15:32 mike102 napisał(a): > Gość portalu: mika napisał(a): > > > Właśnie sobie przypomniałam, że moje pierwsze "kroki" stawiałam na forum > > szczecińskim w związku z WIERZĄ Bismarcka. Ale Was jeszcze chyba wtedy nie > > > było...na forum,nie na świecie rzecz jasna. > > ja na pewno bylem! :-))) Faktycznie,Ty chyba byłeś. I tak zaskakujaco temat "Mój pierwszy raz" łaczy mi sie z tematem WIERZ. Mój pierwszy raz na forum to był włąsnie temat wiez. A Wasz? Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: A propos wież.....i pierwszego 01.07.02, 15:44 Mój Colleoni, chociaż jeszcze nie pod moim ulubionym nickiem. ladny kawałek czasu przed tematem WIERZ. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 a moj pierwszy raz... 01.07.02, 15:45 Gość portalu: mika napisał(a): > mike102 napisał(a): > > > Gość portalu: mika napisał(a): > > > > > Właśnie sobie przypomniałam, że moje pierwsze "kroki" stawiałam na fo > rum > > > szczecińskim w związku z WIERZĄ Bismarcka. Ale Was jeszcze chyba wted > y nie > > > > > było...na forum,nie na świecie rzecz jasna. > > > > ja na pewno bylem! :-))) > > Faktycznie,Ty chyba byłeś. > I tak zaskakujaco temat "Mój pierwszy raz" łaczy mi sie z tematem WIERZ. Mój > pierwszy raz na forum to był włąsnie temat wiez. A Wasz? ...to pewnie cos w stylu "Szczecin = numero uno!" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: a moj pierwszy raz... 02.07.02, 08:32 mike102 napisał(a): > > ...to pewnie cos w stylu "Szczecin = numero uno!" :-))) A nie było to czasem coś w stylu: "ale nudy na tym forum, nic sie panie nie dzieje?" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: A propos wież..... (wieze widokowe) 01.07.02, 15:22 stettiner napisał(a): > ...... to co wiecie na temat wieży widokowej w okolicach Szmaragdowego, poza > tym że była? Bo ja wim właśnie że: 1. była; 2. na zdjęciach z wyglądu podobna > do wieży Quistorpa. To wiesz wiecej od mnie. Bo ja tylko wiem ze byla. Masz moze jakas fotke w kompie - jesli tak to podeslij bo jak dotad nie natrafilem na zadne zdjecie. Znasz moze jej nazwe i rok budowy - moge sprawdzic na planie miasta gdzie dokladnie stala. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: A propos wież..... (wieze widokowe) 01.07.02, 15:26 Nic nie mam pod ręką, Mike :( Ale spróbuje jeszcze raz od kolegi wyciągnąć album, może mi pożyczy ;) Miałam go u siebie tylko przez 3 dni dość bogatego w atrakcje weekendu, edwo przejrzałam po łebkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: A propos wież..... (wieze widokowe) 01.07.02, 15:31 stettiner napisał(a): > Nic nie mam pod ręką, Mike :( > Ale spróbuje jeszcze raz od kolegi wyciągnąć album, może mi pożyczy ;) Miałam > go u siebie tylko przez 3 dni dość bogatego w atrakcje weekendu, edwo > przejrzałam po łebkach. Ja o tej wiezy wiem od starej Niemki. Byla wtedy dziewczynka i wydawala jej sie bardzo piekna i bajkowa. Nigdy nie natrafilem na zadno zdjecie tej budowli. Jakby Ci sie udalo zeskanowac to podeslij! Dzienx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan wieża widokowa na bukowcu IP: 213.25.43.* 16.10.02, 15:02 Stała tam na wpół rozwalona jeszcze kilkanaście lat temu... pamietam ją z wycieczek do Puszczy Bukowej z dzieciństwa... Drewniana konstrukcja zbijana na gwoździe długości około 30cm i średnicy około 12 mm. Pełno się ich walało w jej obrębie... Mieszkam niedaleko bo w Podjuchach. Jest tu też fajny widok na Szczecin z okoloic Hotelu Panorama... szkoda że ludzie to syfiarze i wszędzie pełno śmieci... ale to juz nie na temat... Widoki super zwłaszcza w sylwestra miasto wygląda jak w trakcie nalotu dywanowego z II wojny... dojazd z Placu kościuszki autobusem 61. Polecam! PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: A propos wież..... (wieze widokowe) 01.07.02, 15:29 mike102 napisał(a): > Znasz moze jej nazwe i rok budowy - moge sprawdzic na planie miasta gdzie > dokladnie stala. jakas wieza stala prawie dokladnie w miejscu gdzie stoi obecna wieza pepoz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Szczecinska wieza Eiffla!!! IP: 64.9.159.* 01.07.02, 15:11 Pamietacie ten watek??? A moze by ta wieze odbudowac???? www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=70&wid=1419816&aid=1419816&pole=tytul&sioTytul=finde r+forum&tekst=WIEZA&la=AND&max=10&forum=0&xx=828836 ps a autorem to byla Gabi!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Szczecinska wieza Eiffla!!! IP: 64.9.159.* 01.07.02, 15:19 Jeszcze byla jedna wieza spadochronowa w parku kasprowicza, zaraz przy dzisiejszym pomniku czynu polakow . Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Szczecinska wieza Eiffla!!! 01.07.02, 15:20 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Jeszcze byla jedna wieza spadochronowa w parku kasprowicza, zaraz przy dzisiejs > zym pomniku czynu > polakow . O! To raczej o tej opowiadal moj ojciec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Szczecinska wieza Eiffla!!! IP: 64.9.159.* 01.07.02, 15:24 Ta wieza przy pomniku , rozebrana wczesniej, potem byla druga wieza , szlo sie glowna aleja obok amfiteatru dalej prosto przez ulice i prosto przez maly tunel kolejowy i druga wieza byla zaraz po lewej stronie. Na ta wieze ta ja sie wspinalem. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Szczecinska wieza Eiffla!!! 01.07.02, 15:30 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Pamietacie ten watek??? > A moze by ta wieze odbudowac???? > <a href="www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=70&wid=1419816&aid > =1419816&pole=tytul&sioTytul=finde"target="_blank">www.gazeta.pl/alfa/home.jsp? > dzial=0511&forum=70&wid=1419816&aid=1419816&pole=tytul&sioTytul=finde</a> > r+forum&tekst=WIEZA&la=AND&max=10&forum=0&xx=828836 > > ps a autorem to byla Gabi!!!!! W książce o której parę postów wyżej wspominam jest kilka b. dobrych zdjęć tej wieży i opis, z którego wynika, że to był nadajnik radiowy- pierwsza wersja miała 93m, potem uległa zniszczeniu (wichura czy burza) i stanęła druga, niższa. Wyciągnę książkę, napiszę więcej- kolega już obiecał mi podrzucić do pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Szczecinska wieza Eiffla!!! IP: 64.9.159.* 01.07.02, 18:53 stettiner napisał(a): > Gość portalu: JACEK napisał(a): > > > Pamietacie ten watek??? > > A moze by ta wieze odbudowac???? > > <a href="<a href="www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=7 > 0&wid=1419816&aid"target="_blank">www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum= > 70&wid=1419816&aid</a> > > =1419816&pole=tytul&sioTytul=finde"target="_blank">www.gazeta.pl/alfa/h > ome.jsp? > > dzial=0511&forum=70&wid=1419816&aid=1419816&pole=tytul&sioTytul=finde</ > a> > > r+forum&tekst=WIEZA&la=AND&max=10&forum=0&xx=828836 > > > > ps a autorem to byla Gabi!!!!! > > W książce o której parę postów wyżej wspominam jest kilka b. dobrych zdjęć tej > wieży i opis, z którego wynika, że to był nadajnik radiowy- pierwsza wersja mia > ła > 93m, potem uległa zniszczeniu (wichura czy burza) i stanęła druga, niższa. > Wyciągnę książkę, napiszę więcej- kolega już obiecał mi podrzucić do pracy :) Bardzo jestem ciekaw, skany konieczne !!!! I zapytak kumpla co by chcial za ta ksiazke ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Szczecinska wieza Eiffla!!! 02.07.02, 08:29 Gość portalu: JACEK napisał(a): > > Bardzo jestem ciekaw, skany konieczne !!!! I zapytak kumpla co by chcial za ta > ksiazke ;-) On tej książki nie odda :) Ale może ci powiem skąd ją (za moja cichą inspiracją) wziął i gdzie nadal można ją trafić.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skuter MAAAAAAAAAAAAM WIEZE Z PUSZCZY BUKOWEJ IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 18:29 mam moja wlasna, suwerenna, autonomiczna wieze z puszczy bukowej! wieza miala 30m, zwienczenie podobne do wiezy Quistorpa, poza tym to taka prosta rura z malym domkiem u dolu. Stala gdzies w okolicach Szmaragdowe-grota Toepffera. ale jestem pewien, ze na bukowcu byla jeszcze jakas wieza:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: MAAAAAAAAAAAAM WIEZE Z PUSZCZY BUKOWEJ 02.07.02, 18:35 no mówię przecież, żeby założyc Stowarzyszenie Wyzwolenia Wież - odnaleźć, oznakować, zawłaszczyć i udostępniać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: MAAAAAAAAAAAAM WIEZE Z PUSZCZY BUKOWEJ 30.07.02, 11:31 Chyba warto ten wątek ożywić. Bo o "wierzach" :))) UW i katedry to już dawno pisałem i do dzisiaj cisza :((( Zresztą nie wiem czy zauważyliście ale wieża UW jest zbudowana z 2 różnych rodzajów cegieł. Jak się przyjżeć od dziedzińców to widać iż do połowy jest 1 kolor a wyżej inny. Czyżby niemcy też nie mieli liniowej jakości. A może coś jednak było po wojnie uszkodzone ? Ale o otwarciu pomarzyć warto :> Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: MAAAAAAAAAAAAM WIEZE Z PUSZCZY BUKOWEJ 30.07.02, 11:37 bbury napisał: > Chyba warto ten wątek ożywić. Bo o "wierzach" :))) a w niedziele o 16 na lokalnej tv bylo o historii obiektow sportowych w szczecinie ogladali? wieze tez pokazywali:) Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: MAAAAAAAAAAAAM WIEZE Z PUSZCZY BUKOWEJ 30.07.02, 11:57 Nigdy bym nie powiązał sportu z wieżami :))) Ale jak widzę jest to możliwe. Za to we wczorajszym kurierze czytałem o planach zburzenia wieży strażackiej koło Szmaragdowego. Piękna to ona nie jest ale zawszeć to wieża... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dąbek Re: MAAAAAAAAAAAAM WIEZE Z PUSZCZY BUKOWEJ IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 15:14 Troche informacji i zdjecia!!! wieży nad Szmaragdowym:www.bukowa.px.pl/dzieje/szmaragdowe.html....... Wiecie moze czy wieża PAM jest dostępna??? Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: MAAAAAAAAAAAAM WIEZE Z PUSZCZY BUKOWEJ 29.09.02, 02:38 Gość portalu: Dąbek napisał(a): > Troche informacji i zdjecia!!! wieży nad > Szmaragdowym:<a href="www.bukowa.px.pl/dzieje/szmaragdowe.html......."ta > rget="_blank">www.bukowa.px.pl/dzieje/szmaragdowe.html.......</a> niech cię szlag trafi za takiego niedziałającego linka! ;) ile ja się naszukałam.... Ale zdjęcia i informacje ciekawe. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: louis a byl ktos na dachu elewatora? IP: *.szczecin.pl 26.08.02, 12:42 a byl ktos na dachu elewatora? ale czad! Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: a byl ktos na dachu elewatora? 29.08.02, 10:50 OOOOOO to można wejść jakoś na MOJĄ EWCIĘ??? Czekam na instrukcje. Serio !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: a byl ktos na dachu elewatora? 29.08.02, 15:23 Co do Pamowiej wieży to próbowałem znaleźć do niej wejście (kilka lat temu gdy tam bywałem :) ale bezskutecznie. Zreszą z bliska nie wygląda aby była w dobrym stanie. Za to ta UW jest w dobrym. O ile wiem miała niedawno jakiś remont - bo przecież tem marynarz sam na iglicę nie wszedł :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: a byl ktos na dachu elewatora? IP: 64.9.159.* 29.08.02, 17:51 Hej bbury , mike czy ktos inny kiedys juz chyba pisal jak tam na EWCIE sie dostac, wiem wiem jaki bys byl szczesliwy stojac ta szczycie Elevatoren Eva !!!! Zawsze bede marzyl o kolejce linowej na dach EWY i malej restauracyjce z widokiem na Szczecin!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Opis wiezy katedralnej 16.10.02, 11:50 Wyciagam ten temat bo jest tu dobry opis jak wyglada wiezy katedralna. Cos mi sie zdaje ze betonowa konstrukcja utrzymylaby szpic! opis w poscie forumowicza: Jahni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: Opis wiezy katedralnej IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 23:57 Polecam wieże kościoła w Chojnie. To dobry przykaład ,jak w krótkim czasie można dokonać niemożliwego.(Może ktos zlituje się nad katedralną wieżą...) A kto był na dachu Dolnej Odry(też wysoko)? Trochę się za Wami stęskniłam. Wracam do domu a w Kobylance drugie Tarnowo Podgórne.(jak zwykle :na temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Opis wiezy katedralnej 30.10.02, 10:01 o to jak zaglądamy w województwo to jeszcze jest fajnie w trzebiatowie wysoko i prawie do morza:)) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter^ Re: Opis wiezy katedralnej 30.10.02, 10:34 Gość portalu: gabi napisał(a): > Polecam wieże kościoła w Chojnie a jest dostepna? skonczyli ten remont? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter^ Re: Opis wiezy katedralnej 30.10.02, 10:36 Gość portalu: gabi napisał(a): > Polecam wieże kościoła w Chojnie a jest dostepna? skonczyli ten remont? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter^ Re: Opis wiezy katedralnej 30.10.02, 10:40 Gość portalu: gabi napisał(a): > Polecam wieże kościoła w Chojnie a jest dostepna? skonczyli ten remont? Odpowiedz Link Zgłoś