Dodaj do ulubionych

Ekspresowa sprzedaż Gontynki

IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 00:21
szykowany jest WIELKI PRZEKRĘT

drodzy mieszkańcy Szczecina to już nie chodzi o interes kupców
miasto straci na tym kupę kasy
panie prezydencie Jurczyk niech pan się opamięta

przewidywany scenariusz:
teren przy Gontynce jest wart ok 20 mln zł , Carrefour otrzyma go
bezprzetargowo w zamian za wybudowanie Aqua Parku, miasto dokłada 20 mln do
budowy, powstaje Aqua Park ZA NASZE (MIESZKAŃCÓW) pieniądze , a Carrefour ma
atrakcyjny teren za 20 mln zł , którego cena w przetargu mogłaby osiągnąć 100
mln (patrz Galaxy 120 mln)

przy takich gospodarzach to k...a tylko płakać
nie mam już słów
byle tylko własną kabzę nabić
Obserwuj wątek
    • Gość: MICHAL Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki SLUSZNA DECYZJA. IP: *.skane.se 30.04.05, 01:31
      Wolimy porzadny super market niz pozal sie boze kupcow przekreciarzy.
      • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki SLUSZNA DECYZJA. IP: 83.168.120.* 30.04.05, 02:10
        Ja byłem na zakupach na Turzynie w środę i zawsze chodzę tylko do trech tych
        samych budek. Wydałem około 600 zł i jestem zadowolony z zakupów. Kupiłem tam
        to czego bym pewnie nie kupił na galeriach w marketach. Nie rozumię tylko
        jedneego ... Kupcy po co tyle robićie paniki ??? W tym miejscu Carrefour Wanm
        nie zagrozi a teren miasto zyska bo będzie zagospodarowany i miasto zyska te
        kryte baseny. Konkurencji moga się bać tylko Galaxy bo, Ci co robia zakupy w
        marketach to i tak będą w nich robić więc te markety będą walczyć ze sobą a nie
        z Wami. Ile to krzyczeliście że jak powstanie Galaxy, Carrefour na Turzynie i
        Hypernova to będziecie wykończeni i co ? jakos dalej dobrze się macie. Kolego
        kupiec jedź sobie do Wrocławia obecnie w centrum miasta buduje się trzy i to o
        wiele większe jak nasze Galaxy i jakoś tamtejsi kupcy nie protestują. Nie
        wspomnę o wielkim parku handlowym na Bielanach gdzie jest już obecnie 11
        marketów i to wszystkie stoją razem cały dzień byście tam nie obeszli tego. Bez
        paniki Kupcy Pozdrawiam
      • tanto Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki SLUSZNA DECYZJA. 30.04.05, 15:53
        A ja wolę normalnych inwestorów-producentów, takich jacy inwestują w Goleniowie, Stargardzie czy Koszalinie.
        Może i nasi kupcy są 'pożal się boże przekręciarzami', ale sprawa Gontynki wygląda na zorganizowaną przez profesjonalnych przekręciarzy, a jak ktoś już ma na tym zarobić to wolę zeby to byli swoi, a nie chłopcy z innej wsi.
        Gontynkę mam 'rzut beretem' od domu i jestem przeciwnikiem stawiania tu jakiegokolwiek marketu, już lepiej wykosić trawę, połatać dziury w istniejących basenach, nalać wody i niech się dzieci (i nie tylko) mają gdzie bawić. Cały obiekt może zaczekać jeszcze kilka lat na to aż pojawią się możliwości przekształcenia go w całości na teren sportowo-rekreacyjny.
        Jeśli już musimy zgadzać się na jakieś sklepidło, to niech inwestor najpierw postawi aquapark, a dopiero potem buduje sklep.
        • maciej.popielarz Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki SLUSZNA DECYZJA. 02.05.05, 10:44
          Tak naprawdę miasta nigdy nie będzie stać na tereny typowo rekreacyjne jeśli tak zwanymi inwestycjami bedą hipermarkety.

Dlaczego?

Bo hipermarkety odprowadzają podatki do innych gmin - tam gdzie zartejestrowane są ich centrale. A więc nie zasilają budżetu miasta. Dodatkowo niszczą małe firmy - nie tylko handlowe ale przede wszystkim drobny transport, lokalne przedstawicielstwa handlowe.

Hipermarkety wymuszają też niższe ceny kosztem nizszej jakości a co za tym idzie podatki płacone przez lokalnych dostawców (jest ich może niewielu ale zawsze) do kasy Miasta też są siłą rzeczy mniejsze.

I ostatni bardzo bolosny dla wszystkich efekt hipermarketyzacji - spadek dochodów i wzrastające znaczenie tzw. outsourcing'u - czyli wynajmu pracowników - którzy pracują na umowy od 2 do 4 tygodni - przedłuzanych po uplywie tego czasu na kolejny okres, badź też pozostawianych bez odprawy. Płace w marketach - dla kierownika (3-4 ludzi pod sobą) to np. 1000 - 1200 złotych. Dla szeregowego pracownika 500 - 700 zł.

A więc mieszkańcy Szczecina mają mniej pieniędzy, mniej wydają, płacą minimalne podatki.

A co mają do tego aqwaparki, kąpieliska, inne miejskie obiekty sportowe?

Otóż między innymi po to płacimy podatki aby zapewnić zarówno w skali kraju czy też naszej "małej ojczyzny" infrastrukturę nie opłacalą pod względem komercyjnym a niezbędną dla pewnego standardu życia. A więc drogi, chodniki, parki, czy kąpieliska - za to wszystko pałacimy my!

Jednak jesli pobankrutujemy, pójdziemy pracować do marketów za 500 zł miesięcznie to niestety wpływy do budżetu nie wystarczą na rózne "luksusy".

Stąd też przychylam się do pomksłu, że skoro nie ma pieniędzy na aqwapark teraz to nalezy pozostawic odkryte baseny (oczywiście wyremontować) a pozostały teren pozostawic na "lepsze czasy". Zresztą odkryte baseny otoczone trawą powinny pozostać nawet po wybudowaniu aqwaparku.

I prosze mi nie pisać że nie ma na to pieniędzy. Skoro są na pomniki, na Pogoń, na podwyżki dla urzędników to na strefę urzyteczności publicznej (w tym i na kąpieliska) powinny się znaleźć w pierwszej kolejności.
          • Gość: kupiec Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki SLUSZNA DECYZJA. IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:24
            masz rację tylko nie każdy to chce zrozumieć
            kupcy mówią o tym od 5 lat , ale każdy myśli , że walczą tylko ze swoją
            konkurencją
            a kasa w tym mieście jest tylko trzeba dobrze GOSPODARZYĆ
            ale do tego potrzebny jest GOSPODZARZ
            pozdrawiam
          • Gość: andrut Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki SLUSZNA DECYZJA. IP: 217.96.3.* 04.05.05, 01:04
            > Tak naprawdę miasta nigdy nie będzie stać na tereny typowo rekreacyjne jeśli
            ta
            > k zwanymi inwestycjami bedą hipermarkety.
            no to zacznijcie tłumaczyć inwestorom żeby nie stawiali w Szczecinie
            supermarketów tylko fabryki. a może byście coś zaczeli robić żeby tu inwestorów
            przyciągnąć? może należałoby przygotować odpowiednie tereny pod poważniejsze
            inwestycje?

> I ostatni bardzo bolosny dla wszystkich efekt hipermarketyzacji - spadek
            dochod
            > ów i wzrastające znaczenie tzw. outsourcing'u - czyli wynajmu pracowników -
            któ
            > rzy pracują na umowy od 2 do 4 tygodni - przedłuzanych po uplywie tego czasu
            na
            > kolejny okres, badź też pozostawianych bez odprawy. Płace w marketach - dla ki
            > erownika (3-4 ludzi pod sobą) to np. 1000 - 1200 złotych. Dla szeregowego
            praco
            > wnika 500 - 700 zł.

a może sprawdźcie na jakich warunkach miejscowi kupcy zatrudniają ludzi? dużo
            osób pracuje na czarno lub conajwyżej za najniższą krajową (przynajmniej na
            papierze), nie mają płacone za nadgodziny, do których są zmuszani. np w tym
            drobnym transporcie (doworzącym towar do sklepików), o który się tak pan martwi
            ponad połowa ludzi pracuje na czarno. są firmy, które mają po kilka samochodów
            znajdujących się ciągle w trasie, a zatrudniających legalnie dwie, trzy osoby.
            gdyby sprawdzić ich trasy i ilość punktów to by wyszło, że każdy z nich jeździ
            i wydaje towar 28 godzin na dobę. no więc jak taki pomocnik kierowcy od
            noszenia skrzynek zarabia dziennie 20 zł na czarno to gdzie ma iść na zakupy?
            pewnie do sklepu ze zdrową żywnością, bo ta z supermaketu ma dużo konserwantów
            itd. i mu zaszkodzi? największym problemem naszego kraju są rodzimi drobni
            kapitaliści, którzy traktują ludzi gorzej niż niewolników (bo utrzymanie
            niewolnika w takich warunkach żeby się do czegoś nadawał kosztowałoby więcej
            niż mu pensji płacą) i politycy, którzy nic z tym nie robią (nie wiem czy są
            tak oderwani od rzeczywistości, że nie mają o tym pojęcia, czy uważają, że
            wszystko jest w porządku i tak ma być).
            no i teraz się zastanówcie dlaczego poparcie dla parti lewicowych spada...
            pewnie dlatego, że lud roboczy stwierdził, że mu już wystarczająco dobrze
            zrobiliście.
            • maciej.popielarz Gontynka terenem rekreacyjnym 04.05.05, 08:54
              > a może byście coś zaczeli robić żeby tu inwestorów
              > przyciągnąć? może należałoby przygotować odpowiednie tereny pod poważniejsze
              > inwestycje?

No więc widzisz - cały czas ciśniemy pana Czesnego - ale niestety - dokąd nie uda się go pozbawić pełnionej funkcji to mim zdaniem na poważne inwestycje nie ma co liczyć. Dlaczego.? Pisałem o tym wcześniej - pan Ptak mógł by stracić aureolę zbawcy miasta.

Ściągani inwestora tylko po to żeby "rozbił się" o Czesnego jest niepoważne.

Poza tym - wielcy inwestorzy tak naprawdę nie tworzą tak wielu miejsc pracy.
              Najwięcej pracy jest w małych częto jedno lub kilku osobowych firmach. Dlatego między innymi tak bronię targowisk - które są też "siedliskami" taki9ej małej przedsiębiorczości.

Co do pracy na czarno - jest ona wynikiem wysokiego bezrobocia - ale to truizm.

Dokąd miasto nie będzie wspierać małej przedsiębiorczości - bezrobocie nie spadnie. A tym czasem w Powiatowym Urzędzie Pracy nowo zarejestrowany bezrobotny przychodzi po pieczątkę i to tyle. A powinien być zasypany ofertami szkoleń i programów wspierających samo zatrudnienie.

PS. Piszesz "no to zacznijcie", "sprawdźcie" itp. - jest to postawa typowo roszczeniowa. Ja tym czasem zapraszam wszystkich do współpracy - aby Szczecin wyszedł z marazmu, aby zaczął się rozwijać i aby był prowadzony z głową.

PS2.Od ściągania inwestorów jest Urząd Miejski - a dokładnie wydział promocji. Przygotowanie terenów też leży w gestii magistratu. I tutaj pytanie - Dlaczego magistrat nie wypełnia należycie swojej roli? Ale to już temat rzeka... ale można to zmienić.
              • Gość: andrut Re: Gontynka terenem rekreacyjnym IP: 82.145.76.* 04.05.05, 10:42
                > PS. Piszesz "no to zacznijcie", "sprawdźcie" itp. - jest to postawa typowo
                rosz
                > czeniowa. Ja tym czasem zapraszam wszystkich do współpracy - aby Szczecin
                wysze
                > dł z marazmu, aby zaczął się rozwijać i aby był prowadzony z głową.

jak człowiek domaga się, żeby każdy na swoim stanowisku robił co do niego
                należy to jest postawa roszczeniowa? ja nie mówię, że urząd pracy ma mi
                zapewnić pracę albo gmina mieszkanie. ja chciałbym tylko żeby np. pracownicy
                PIPy robili to co do nich należy i dbali o prawa pracowników itd.

> Co do pracy na czarno - jest ona wynikiem wysokiego bezrobocia - ale to
                truizm.
                a może wysokie bezrobocie jest efektem pracy na czarno? gdyby wszyscy byli
                zatrudnieni legalnie to dopiero by się okazało jakie jest bazrobocie. czy to na
                prawdę tak trudno spradzić, czy np. dwóch spawaczy może pospawać miesięcznie
                5tys. skrzynek, albo czy jeden kierowca może rozwieźć tysiąc koszy bułek
                dziennie? wystarczyłoby sprawdzić dokumenty w firmach i nie trzeba łapać
                pracodawcy na gorącym uczynku. no ale lepiej przenzaczać pieniądze na walkę z
                bezrobociem przez np. szkolenia, od których przecież miejsc pracy nie przybywa
                (chyba że chodzi o szkolących ;-)
                • maciej.popielarz Re: Gontynka terenem rekreacyjnym 04.05.05, 10:48
                  > a może wysokie bezrobocie jest efektem pracy na czarno?

Złapałeś mnie na pomyłce. Chodziło mi nie o to, że przyczyną jest duże bezrobocie (a tak napisałem) - a mała podaż pracy (to miałem na myśli).

Jesli podaż pracy się zwiększa, pracobiorcy mają wiekszy wybór to mniej będą skłonni do pracy na czarno i za "marne grosze" - no chyba, że mają w tym większy interes niż pracodawca.

> jak człowiek domaga się, żeby każdy na swoim stanowisku robił co do niego
                  > należy to jest postawa roszczeniowa? ja nie mówię, że urząd pracy ma mi
                  > zapewnić pracę albo gmina mieszkanie. ja chciałbym tylko żeby np. pracownicy
                  > PIPy robili to co do nich należy i dbali o prawa pracowników itd.

No to w tym miejscu się zgadzamy. Żeby było jasne - nie pracuję w żadnym urzędzie czy agencji.
      • maciej.popielarz Ekspresowa sprzedaż Gontynki 02.05.05, 09:34
        A gdzie ty widziałeś Michale porządny hipermarket?

Wczoraj była niedziela i mam nadzieję, że nie kupiłeś przechodzonych "wędlin" (gdzie w składzie mają sztuczny dym), tropikalnych owoców które wyglądają jak by ktoś już je raz zjadł, czy też towarów o teoretycznie ustalonej marce ale w hipermarketach dziwnie obniżających jakość (wraz z ceną).

A może jesteś fanem żywności o wieloletniej przydatności do spożycia, nafaszerowanej różnymi "E" i "identycznymi z naturalnym", wygotowanej ze wszystkich wartości odżywczych (poza kaloriami) papki?

A zapomniał bym o tym jak świąteczną i pełną ekstazy czynnością są niedzielne zakupy w markecie. Tyle promocji a więc korzystamy bo "idiotami" nie jesteśmy.
        • Gość: LEX Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 06:59
          SDLP powiadasz?? Zaczynasz kampanie wyborcza? Przefarbowany chlopcze...
          Dzieki Twoim politycznycm przodkom na Ukrainie w 20 wieku kwitl KANIBALIZM a w
          prakolebce Twojej partii 40 mln umarlo z glodu w samych Sovietach.Idz do diabla!
          Albo spadaj na Bialorus i tam masz ekologiczna zywnosc..na plakatach wyborczych
          rzecz jasna
          • maciej.popielarz Gontynka zagrożona 04.05.05, 09:00
            > Zaczynasz kampanie wyborcza?

Nie. Nie startuje do Sejmu - o Senacie nie wspomniawszy. O Szczecinie pisze bo to moje miasto. A koło Gontynki siewychowałem i dobrze pamiętam ilu szczecinian kożystało co roku z tego kąpieliska.

PS. Dziekuje za miłe słowa ;)

PS2. A może byś zabrał LEX jakiś głos w dyskusji na temat przyszłości Gontynki?
    • Gość: mirek Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 09:04
      a czy nie lepiej zastosować proste rozwiązanie w postaci podzielenia Gontynki
      na dwie niezależne od siebie inwestycje: aquapark i druga na działalność
      komercyjną. Aquapark jest wtedy inwestycją miejską finansowaną m.in. ze środków
      uzyskanych z PRZETARGU na część komercyjną. Nie zmuszamy inwestora do budowy
      niepotrzebnych mu obiektów, a cena za ten teren może być znacznie wyższa niż 20
      milionów zł.
      • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.120.* 30.04.05, 09:15
        Jakie 20 mln zł inwesto za budowę krytych basenów będzie musiał wydac 80 mln zł
        • Gość: Antyknajak Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 10:01
          Moi znajomi mogą mu (inwestorowi) dostarczyć tak wiarygodne faktury, że
          inwestor będzie mógł powiedzieć, że wydał nie 80 mln zł 180 mln zł na kryte
          baseny. Powiedzieć mozna wszystko.
          Z ostatnich sławnych powiedzeń to było powiedzenie w przypadku Mieszka I
          (MediaMarkt, przegrany proces), że czysto polski kapitał itd .....
          Leszek Gondor też mówił ..... duzo mówił o inwestycjach.
          To jest "wolny kraj" (nie !) i każdy może mówić co chce ale to nie powód aby
          dawać za takie słowa coś za darmo.
        • Gość: kupiec Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 21:41
          Ekspans powiem Ci że ja osobiście nie boję się żadnego hipera , ale poprostu
          obawiam się że jest to wielki przekręt i mimo że powstanie hipermarket, to
          inwestor wybuduje jakiś basenik i nic poza tym
          Ekspans jeśli powstanie Aqua Park przy Carrefourze to umówimy sie i postawię Ci
          Balantine'a bo ja naprawdę w to wątpię
          pozdrawiam
    • Gość: federalny Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.106.* 30.04.05, 10:07
      teraz wielki lamentkupców. Było referendum, trzeba było głosować!...
    • Gość: hrabia Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 217.153.5.* 30.04.05, 14:10
      Co chcecie - magazynier otrzymał polecenie - magazynier wydał towar
      • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.120.* 30.04.05, 15:39
        Przemawia przez was zwykła złosliwość bo,co magazynier by nie zrobił to tak
        trzeba krytykować bo to jest teraz takie modne.Ta decyzja będzie pożyteczna dla
        miasta i jego mieszkańców. Carrefour jest wiarygodnym inwestorem i proszę
        pojechać do innych miast i zobaczyć co zbudował po za obiektem handlowym.Jak
        magazyniera nie będzie w tym mieście to minie jeszcze ze dwadzieścia lat a te
        pola dalej będa puste i będą straszyć to jest gwarantowane. Że tak będzie to
        mogę się utwierdzić w tym bo, widze co wypisywane jest tu na tym forum.
        Marianów mamy więcej i Wy tu się wcale nie różnicie od Mariana.Zero
        obiektywizmu a wydawanie sądów bez jakichkolwiek materiałów by móc się tak
        twierdząco wypowiadać. Dyskutujcie dalej życzę Wam powodzenia w rozwoju
        Szczecina którego nie będzie dzięki takim ludziom jak Wy i Mariany.
        • Gość: e.beata Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.05, 16:06
          Możesz podać co i gdzie Carrefour wybudował?
          I jaką część tych inwestycji pokrył z własnych środków?
          • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.120.* 30.04.05, 21:47
            w Warszawie nowy dworzec kolejowy z wielkim rozmachem i super nowoczesny w
            połączeniuze swoim marketem i nie blaszane pudło.
    • Gość: n Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 18:19
    • Gość: gosc29 Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.espol.com.pl 30.04.05, 18:27
      u nas jest 2 carrefour po co jeszcze ,lepiej budowac Auchan,u nas brakuje
      hipermarket Auchan!
      • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.120.* 30.04.05, 21:53
        I jeszcze nie mamy Leclerca ,Praktiker,Leroy
        Merlin,Dekathlon,Obi,Auchan,Klif,Ikea,Ikea typu - wielki dom meblowy,Plaza -
        wielkie centra handlowo-rozrywkowe i Outlet to są te wielkie ogromne, nie liczę
        tych dyskontów typu Lidl. We Wrocławiu wszystkie sieci juz działają za
        wyjątkiem Reala.
        • Gość: kupiec Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 22:05
          właśnie IKEA
          • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.120.* 30.04.05, 22:11
            drogi kupiec widzisz no własnie..... Te palanty z magistratu wszystkim
            przeszkadzają nie tylko Wam niestety jak na nieszczęście tego miasta. Podałem
            sieci handlowe część tylko działających we wrocławiu i podobnie jest w
            Warszawie Poznaniu czy Krakowie. Mimo tak licznie działających tam obcych sieci
            handlowych jest i miejsce na rodzimy handel i ma się ten rodzimy całkiem
            dobrze. Trzeba widzieć i mieć wizje co i gdzie ma powstać tak by wszystkim żyło
            się dobrze to znaczy rodzimym kupcom,obcym sieciom i dla miasta
            zyski.Pozdrawiam
            • Gość: Antyknajak Nie chcę aby wszyscy szczecinianie mieli dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 22:18
              > Trzeba widzieć i mieć wizje co i gdzie ma powstać tak by wszystkim żyło
              > się dobrze
              Nie mogę zgodzić się z powyższą opinią Ekspansa.
              Niestety ale jako człowiek o złym i pamietliwym charakterze chciałbym aby paru
              osobom w tym mieście żyło się żle.
              Ekspans jeżeli chcesz wszystkich obywateli uszczęśliwić , a jednocześnie i
              miasto wyposażyć w zyski to polecam Ci :
              socjalizm.pszczyna.edu.pl/socuto.htm

• Gość: Ekspans Re: Nie chcę aby wszyscy szczecinianie mieli dobr IP: 83.168.120.* 30.04.05, 23:21
                No mój miły ale to nie pod ten adres bo ja mam liberalne poglądy.
                • Gość: kanibalistyk STARCA Z MAGISTRATU EKSPRESOWO ODDAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 00:45
                  niekoniecznie w dobre rece...
        • Gość: mirek Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:03
          dlatego znacznie lepszym rozwiazaniem jest oddzielenie budowy aquaparku od
          hipermarketu i sprzedaż działki pod hipermarket na otwartym przetargu z
          założeniem, że środki uzyskane z przetargu zostaną zainwestowane w aquapark, a
          nie w pensje np. Słowackiego czy dyrektorów rodzaju Baniaka.
    • Gość: andrut postawmy tam 500 blaszaków i oddajmy miejscowym IP: 217.96.3.* 01.05.05, 09:09
      kupcom bez przetargu i z dużą bonifikatą, wtedy będą zadowoleni. dodatkowo
      niech się zobowiążą, że z pozostałego terenu będą regularnie zbierać kupy po
      psach okolicznych mieszkańców i butelki po winie. w tych blaszakach będą
      sprzedawać to samo chińskie ścierwo co w hipermarketah, tyle że drożej i bez
      gwaracji. no i 500 różnorodnych blaszaków jest o wiele lepszą ozdobą niż jeden
      wielki blaszak! albo dajcie kerfurowi zbudować jeszcze ten market i potem
      jeszcze z jeden na prawobrzeżu i wtedy zacznie on wspierać kupców w swoich
      staraniach, bo po co mu większa konkurencja!
      uważam że teren powinno się sprzedać na przetargu temu kto da najwięcej plus
      dodatkowe punkty za jakość projektu, a za te pieniądze zacząć budować aquapark.
      no chyba że jakiś inwestor sądzi, że na tym można zarobić, to wtedy niech
      stawia za własne pieniądze i nie ściemnia.
      • Gość: Antyknajak andrut nie plecie andronów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 10:00
        Pisząc ten tekst anrut nie plecie andronów, a wręcz przeciwnie trafia w sam
        środek sedna sprawy.
        >uważam że teren powinno się sprzedać na przetargu temu kto da najwięcej plus
        >dodatkowe punkty za jakość projektu, a za te pieniądze zacząć budować
        >aquapark.
        >no chyba że jakiś inwestor sądzi, że na tym można zarobić, to wtedy niech
        >stawia za własne pieniądze i nie ściemnia.
        • Gość: mirek Re: andrut nie plecie andronów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:06
          a że jest możliwe budowanie aquaparku przez prywatnego inwestora to są w
          Polsce takie obiekty , nawet w naszym województwie.
      • Gość: kupiec Re: postawmy tam 500 blaszaków i oddajmy miejscow IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 18:28
        Gość portalu: andrut napisał(a):
        > uważam że teren powinno się sprzedać na przetargu temu kto da najwięcej plus
        > dodatkowe punkty za jakość projektu, a za te pieniądze zacząć budować
        aquapark.

widzisz andrut tyle w tobie złośliwości a ja się z tobą zgadzam
        • student1 Re: postawmy tam 500 blaszaków i oddajmy miejscow 01.05.05, 20:15
          zgadzam się że teren powinno się sprzedać
          ale po pierwsze i najważniejsze z aktualnym planem zagospodarowania
          przestrzennego bez możliwości wybudowania hipermarketu
          po drugie sprzedaż z jakimkolwiek uwarunkowaniem jest niemożliwa gdyż umowa
          sprzedaży jest bezwarunkowa
          a więc po trzecie nie sprzedać ale oddać w użytkowanie wieczyste gdyż wtedy
          można zabezpieczyć w umowie użytkowania okres rozpoczęcia lub zakończenia
          inwestycji
          • Gość: kupiec Re: postawmy tam 500 blaszaków i oddajmy miejscow IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:35
            oczywiście że z aktualnym planem zagospodarowania
            widać że ktoś jest mocno "zdeterminowany", że czesny próbuje sprzedać to bez
            planu
            pozdrawiam
          • Gość: andrut Re: postawmy tam 500 blaszaków i oddajmy miejscow IP: 217.96.3.* 04.05.05, 00:34
            > po drugie sprzedaż z jakimkolwiek uwarunkowaniem jest niemożliwa gdyż umowa
            > sprzedaży jest bezwarunkowa
            co prawda nie jestem prawnikiem, ale skoro nawet babcia przepisująca na wnuka
            mieszkanie może tam zawrzeć pewne warunki, do czego sami notariusze namawiają,
            to napewno i miasto może stawiać warunki. można by to chociażby załatwić w ten
            sposób, że działka stanie sięwłasnością inwestora dopiero po spełnieniu pewnych
            warunków. nawet jak kupujesz mieszkanie na kredyt to w akcie notarialnym jest
            warunek, że kasa musi wpłynąć na konto (bo banki wpłacają swoją część po
            podpisaniu aktu notarialnego).
    • iridia więc kto tu bierze "w łapę" 01.05.05, 17:33
      ;-)
      • Gość: kupiec Re: więc kto tu bierze "w łapę" IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 18:37
        już wyjaśniam

jeżeli byłby normalny przetarg to nikt nie weźmie
        ale miasto chce bezprzetargowo sprzedać po preferencyjnej cenie w zamian za
        wybudowanie Aqua Parku za 100 mln (jeżeli inwestor obiecuje tyle to znaczy że
        spodziewa się iż ten teren mógłby w przetargu taką cenę uzyskać)
        ale inwestor wybuduje Aqua Park za 40 mln (20 mln da miasto bo już obiecało)
        to ile w sumie wyda inwestor w związku z zakupem tego terenu - 20mln
        a kto na tym zyska - Ci którzy podejmą decyzję
        pozdrawiam
    • Gość: e.beata do Ekspansa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.05, 09:15
      Czy Carrefour po wybudowaniu oddaje obiekt miastu - tzn. miasto dopłaca potem
      przez lata do interesu /sam aquapark dochodowy raczej nie jest/, czy zarządzać
      i dopłacać będzie Carrefour?
      Bo jak myślę dworzec to raczej mniejsze koszty bierzące ;-).
      A jż. do basenów ma dopłacać miasto, to wolę żeby samo aquapark wybudowało.
      Carrefour zrobi to po najniższych kosztach, ani na jakości materiałów, ani na
      póżniejszych kosztach eksploatacji nikomu tam raczej nie zależy ;-).

Mnie serce boli z dwóch powodów.
      1. Oczywisty przekręt finansowy.
      2. Te tereny aż się proszą o wykorzystanie typowo rekreacyjne. Poza tym
      aquaparkiem naprawdę przydałyby się tam też odkryte baseny, trawka. Coraz mniej
      ludzi wyjeżdza na wakacje, po pracy, szkole też miłoby było wyskoczyć na
      godzinke, dwie na ŚWIEŻE POWIETRZE, a niekoniecznie basen pod dachem. A teren
      jak marzenie. Jeżeli jużmuszą byc w mieście inne hipermarkety, to myślę ze
      gmina ma pod nie o wiele mniej ciekawe miejsca. Przestańmy w końcu psuć to co
      można jeszcze uratować. Niewiele tego zostało.

Gdzieś czytałam, że jakiś aquapark chłodzi lód na sasiadującym lodowisku
      krytym.
    • Gość: Lex Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.idea.pl 02.05.05, 09:22
      Baran barana pogania..ten swiat sklada sie z hipermarketow w ktorych notabene robia zakupy i pie....cy od rzeczy radni i cala ta grupa feudalnych durni.Ile mozna tych idiotyzmow sluchac??? Rynkiem rzadzi prawo popytu i podazy i basta.Cala reszta to belkot zarowno radnych jak i calej tej bandy,ktora za zwiedle rzodkiewki chce 2 razy wiecej anizeli cywilizowany sklep.
      • maciej.popielarz Rynek a godne życie 02.05.05, 10:50
        "Rynkiem rzadzi prawo popytu i podazy."

Faktycznie.

Stąd obywatele płacą podatki i wybierają sobie przedstawicieli aby w ich interesie ten bezwzględny rynek ograniczali.

Dzieki temu nie są tylko bezwładnymi maszynkami do pracy i konsumpcji tak jak by "chciał" rynek.

Co do rzodkiewek w marketach - poczytaj sobie ja są "pędzone" i czym są pryskane aby nie zwiędły - smacznego.
      • Gość: kupiec Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:30
        facet co ty bredzisz ?
        jeżeli trzepiesz takie głupoty to znaczy że wogóle nie jesteś w temacie !!!
    • Gość: port macierzysty Re: sam basen + kompleks sportowo-rekreacyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:30
      Moim zdaniem powinien tam powstać kompleks sportowo-rekreacyjny i niech nikt
      nie wciska, że w sporcie i rekreacji nie ma kasy i nie sie zarobić.
    • Gość: konsument Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.idea.pl 04.05.05, 10:47
      nie siejcie paniki posługując się kłamstwami. Aquapark ma kosztować ok 80
      milionów złotych wygenerowanych przez dwie firmy carrefour i inter-
      spa.Utrzymanie obiektu bedzie należało do inwestora a więc miasto nie będzie
      dokładało. Obiekt ma być wybudowany wedle standartów europejskich a więc z
      basenem 50 metrowym oraz trybunami. Inter-spa specjalizuje się w projektowaniu
      i budowie takich obiektów w całej europie ( wystarczy wejść na stronę
      internetową). I albo chcemy mieć coś fajnego w mieście kosztem czegoś albo
      wiocha z tramwajami!
      • maciej.popielarz Nie dla hipermarketów 04.05.05, 10:57
        Wicha z tramwajami jest efektem upadku gospodarczego a nie braku aqwaparku.

Brak aqwaparku czy innych obiektów użytecznośc publicznej jest jedynie objawem choroby. A leczenie objawowe nic tu nie da.

Hipermarkedy niszczą szczecińskich przedsiębiorców i wyprowadzają pieniądze z miasta.

Dlatego abstrahując od różnych teori na temat wyższości wielkich sieci nad małym handlem - hipermarkety:

1) są nieopłacalne dla MIASTA!
        2) Nie generują dochodów do BUDŻETU Szczecina
        3) nie generują nowych MIEJSC PRACY
        4) wpływają na obniżanie WYNAGRODZEŃ
        5) ZAJMUJĄ najatrakcyjniejsze inwestycyjnie tereny
        6) wcale NIE SĄ TAŃSZE - jeśli bierze się pod uwagę jakość produktów
      • Gość: korek Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 11:01
        Po co ma wisieć inwestycja lepiej niech utonie w Aquaparku.
        • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.120.* 04.05.05, 12:15
          Wczoraj i przed wczoraj podali w lokalnej TV Kronika Szczecin ma najwyższe
          ceny w Polsce dosłownie prawie na wszystko.Jest jeszcze ta informacja
          zamieszczona na lokalnej telegazecie.Dlaczego tak jest ? no właśnie mała
          konkurencja i napływ niemieckich turystów. Tak będzie się dziać jeszcze bardzo
          długo jak będą blokowane tego typu inwestycje.
    • Gość: koleżanka Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: *.pl / 213.155.191.* 04.05.05, 12:30
      NIECH budują!!.. jestem ZA dużym sklepem... ciągle ich mało...
      Tyle,ze nie chcę 3 z kolei takiego samego sklepu..
      niech AUCHANA wybudują..albo coś innego, czego jeszcze nie ma!!
      • Gość: Ekspans Re: Ekspresowa sprzedaż Gontynki IP: 83.168.120.* 04.05.05, 12:36
        Tak no właśnie powinny działać wszystkie sieci handlowe w Sczecinie po to by
        była konkurencja tak jak ma to miejsce w innych miastach.W Szczecinie działa
        tylko połowa z wszystkich działających sieci handlowych w Polsce. Auchan ma
        być w przyszłym roku ale to się okaże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka