Dodaj do ulubionych

Dlaczego podatki płaci się ... za wcześnie?

19.07.02, 19:10
Dlaczego podatki płaci się tak dziwnie, za wcześnie.

Np :

1. Wystawiam fakturę (rachunek) i już mam dochód nawet jak klient np :
stocznia nie zapłacił.Przecież dochód to ja mam tak naprawdę jak wpłyną
pieniądze.
2. Mój kontrahent nie zapłacił mi faktury, a ja muszę już zapłacić VAT.
Czy nie możliwe jest takie ustawienie systemu podatkowego, aby płacenie
podatków miało miejsce wówczas kiedy zapłaci kontrahent, czyli wówczas kiedy
ten dochód naprawdę jest w kieszeni, a nie na papierze ,a często nigdy nie
wystąpi.
Obserwuj wątek
    • Gość: skuter Re: Dlaczego podatki płaci się ... za wcześnie? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 21:40
      lupin2 napisał:

> > Czy nie możliwe jest takie ustawienie systemu podatkowego, aby płacenie
      > podatków miało miejsce wówczas kiedy zapłaci kontrahent, czyli wówczas kiedy
      > ten dochód naprawdę jest w kieszeni, a nie na papierze ,a często nigdy nie
      > wystąpi.

NIE
      bo wtedy my urzednicy nie mielibysmy na banany
      • mikolaj7 Re: Dlaczego podatki płaci się ... za wcześnie? 19.07.02, 23:55
        Gość portalu: skuter napisał(a):

> lupin2 napisał:
        >
        > > > Czy nie możliwe jest takie ustawienie systemu podatkowego, aby płacen
        > ie
        > > podatków miało miejsce wówczas kiedy zapłaci kontrahent, czyli wówczas kie
        > dy
        > > ten dochód naprawdę jest w kieszeni, a nie na papierze ,a często nigdy nie
        >
        > > wystąpi.
        >
        > NIE
        > bo wtedy my urzednicy nie mielibysmy na banany

warto jeszcze dodac, ze to szeroko zakrojony spisek
        urzednikow, majacy powstrzymac dalsze klonowanie ;-)
        • Gość: Laufer 1 Podatki małp nie interesują. IP: *.xtra.pl 20.07.02, 10:05
          mikolaj7 napisał:

> >
          > > NIE
          > > bo wtedy my urzednicy nie mielibysmy na banany
          >
          > warto jeszcze dodac, ze to szeroko zakrojony spisek
          > urzednikow, majacy powstrzymac dalsze klonowanie ;-)

Najdelikatniej jak można: piszesz bzdury.I to jest ogólnie wiadomo , nie
          pierwszy raz
          Tradycyjnie jak to Małpy na tym Forum nie wyrażasz własnego zdania, psujesz
          komuś POST i możliwość rozmowy na konkretny interesujący go temat. Kto tak robi
          jak niesforne i krnąbrne , obrażone na rodziców dziecko. Zapewne dalej
          będziesz siebie bronić jako inna sklonowana Małpa.
          Ustaliliśmy już, że lepszy jest klon Człowieka niż Małpy. To oczywiste.
          Jest to niezwykle ważny problem. Podatki. Który na całym bogatym świecie
          wywołuje zażartą dyskusję. Ale nie w kraiku gdzie żyją małpy. Małpy robią
          małpie figle, fikają i tak biegnie ich życie.A Unia Ewuropejska dołoży,
          sfinansuje i pomoże.
          Ad rem
          Osobiście sądzę, że wprowadzenie takiego systemu, że podatki płaci się dopiero
          po uzyskaniu wpływów jest dobrym rozwiązaniem pod dwoma warunkami :

1. Koszty również będzie można księgować jako koszty dopiero po dokonaniu
          zapłaty
          2. Taki system sprawdzą praktycy od omijania podatków, aby z tego systemu
          nie wyszła znowu jakaś "dziura" , jak w VAT

Zaletą tego systemu byłyby :

1. Pieniądz byłby bardziej płynny w obrocie gospodarczym. Aby zrobić koszt
          trzeba zapłacić.A to jest głowny problem dnia dzisiejszego. Zaległości
          płatnicze.
          2. Bardziej wiarygodne byłyby księgi rachunkowe- informacje o sytuacji
          finansowej firm. Dzisiaj oglądasz papiery i mówisz mają zysk znaczy się dobra
          firma. A tam gdzieś w "należnościach i zobowiązaniach" - niespodzianki.
          3. Nie dochodziłoby do zbyt póżnych "odkryć" złej sytuacji finansowej
          przedsiębiorstw giełdowych i nie tylko jak np :nasza stocznia. Np nasz Minister
          Gospodarki oraz król Forumowych Małp Prezydent Runowicz cały czas publicznie
          twierdzą, że nie wiedzieli, że stocznia jest w tak złej sytuacji.Dodam, że
          wówczesnym czasie doradcą Piechoty od spraw gospodarczych byli prof. Edward
          Urbańczyk i Stanisław Flejterski.A Piechota nie wiedział.

• Gość: skuter Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 10:56
            Gość portalu: Laufer 1 napisał(a):

> pierwszy raz
            > Tradycyjnie jak to Małpy na tym Forum nie wyrażasz własnego zdania,

wyrazam moje zdanie tylko, ze Ty tego nie rozumiesz
            moje zdanie jest jasne
            klony powinny dostac odpowiedni zapas tabletek i polozyc sie do lozeczka

> Ustaliliśmy już, że lepszy jest klon Człowieka niż Małpy. To oczywiste.

oczywiste dla klonow ludzkich , ktore w przeciwienstwie do malp wymyslaly,
            stosy, obozy koncentracyjne i wieszanie na latarniach
            • Gość: Rychu Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.07.02, 12:45
              No i znowu zmieniasz temat i odciagasz od zasadniczego. Chyba pora rozpocząć
              edukację od przedszkola.
              • Gość: skuter Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 13:43
                Gość portalu: Rychu napisał(a):

> No i znowu zmieniasz temat i odciagasz od zasadniczego. Chyba pora rozpocząć
                > edukację od przedszkola.

tam same komuchy rzadza - nie chca mnie przyjac
                • Gość: Rychu Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.07.02, 14:39
                  Proponuję przedszkole integracyjne. Przyjmują wszystkich.
                  • Gość: skuter Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 16:32

> Proponuję przedszkole integracyjne. Przyjmują wszystkich.

i jak ci tam jest?
                    • Gość: Rychu Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.07.02, 17:34
                      Chyba dla ciebie za wysoki poziom.
                      • Gość: skuter Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 18:33

> Chyba dla ciebie za wysoki poziom.

to moze dasz mi korepetycje?
                        tylko wiesz ja mam slaby uklad trawienny i duzo nie wypije
                        • Gość: Rychu Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.07.02, 18:57
                          Podatki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: urzad Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 19:30

> Podatki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

powinienes placic
                            • Gość: Rychu Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.07.02, 19:32
                              Podatki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • Gość: skuter Re: Podatki małp nie interesują. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 20:03

> Podatki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gramofony czasem tak maja
                • lupin2 skuterka już nikt nie chce. Nawet komuchy. 20.07.02, 14:41
                  Gość portalu: skuter napisał(a):

> Gość portalu: Rychu napisał(a):
                  >
                  > > No i znowu zmieniasz temat i odciagasz od zasadniczego. Chyba pora rozpocz
                  > ąć
                  > > edukację od przedszkola.
                  >
                  > tam same komuchy rzadza - nie chca mnie przyjac

Biedny skuterek. Widocznie nawet u komuchów należy mieć jakieś minimum rozsądku
                  kolego skuter. No to co? Skoro już wiesz , że Cię nikt nie chce to co teraz
                  zrobisz ? Popsuj coś.A może napisz coś jako Gustlik 102
                  • Gość: skuter Re: skuterka już nikt nie chce. Nawet komuchy. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 16:30
                    masz racje nawet komuchy mnie nie chca i nigdy nie chcialy
                    a ty jak sie tam wcisnales?
                    jakies specjalne zaslugi w ub?
    • Gość: Rychu Re: Dlaczego podatki płaci się ... za wcześnie? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.07.02, 23:07
      Prowadzę ze wspólnikiem firmę. Na papierze mamy duży zysk - księgowy. Bo tak
      naprawdę, to nam nie płacą, więc i my nie płacimy. Ale różnica pomiędzy tymi
      wzajemnie nie zapłaconymi kwotami jest ...naszym zyskiem. Oczywiście
      opodatkowanym. Poza tym mamy też odprowadzony podatek VAT. Oznacza to, że banda
      darmozjadów urzędniczych żyje na nasz rachunek, natomiast pozostałe pieniądze
      zniknęły z rynku.
      • Gość: naim Re: Dlaczego podatki płaci się ... za wcześnie? IP: *.telan.pl 20.07.02, 22:42
        Jeśli można swoje zdanie. Rozwiązanie polegajace na odprowadzeniu podatków
        wyłącznie od faktur zapłaconych a nie wystawionych ( podobnie rzecz się ma z
        kosztami), jest stosowane w wielu krajach. Ci , co w Polsce przed 1991 tworzyli
        prawo podatkowe, mieli jeden cel: z pieniedzy podatników nabić za wszelką cenę
        państwową kasę. Nie dostrzeżono także luk prawnych dotyczących zasad
        funkcjonowania firm (sposoby przeprowadzania upadłości, sprawdzanie
        wiarygodności, uczestnistwo w przetargach i wiele innych).
        Gdyby dzisiaj wprowadzono system odprowadznia podatków opisany powyżej,
        mielibyśmy nie dziurę budżetowa a Rów Filipiński w niewyobrażalnej głębokości.
        Niestety znam te mechanizmy z własnych doswiadczeń, szczególnie ich ujemne
        skutki.
        Jak łatwo jest zarejestrowac sp.z o.o. z kapitałem własnym 4 tyś. zł.,
        wygenerowac długi i ogłosić upadłość np piątek, a w poniedziałek ruszyć z inną
        nazwą ( ci sami ludzie , telefony , adresy) - wiedzą chyba wszyscy.
        • Gość: Rychu Re: Dlaczego podatki płaci się ... za wcześnie? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.07.02, 23:13
          Zgodnie z KSH do założenia spółki z o.o. konieczny jest kapitał w wysokości
          50.000 zł. Problem naliczania i odliczania podatków od nie zapłaconych faktur
          jest szalenie istotny i tylko osoba prowadząca przedsiębiorstwo rozumie ten
          problem, natomiast o wiele ważniejsza jest sprawa systemu podatkowego w ogóle
          oraz właściwego wykorzystania pieniędzy publicznych. Wszelkie inne
          rozstrzygnięcia są tylko półśrodkami.
        • Gość: Inda Naim się sprzeciwia! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 23:39
          Gość portalu: naim napisał(a):

> Gdyby dzisiaj wprowadzono system odprowadznia podatków opisany powyżej,
          > mielibyśmy nie dziurę budżetowa a Rów Filipiński w niewyobrażalnej
          > głębokości.

Nie sądziłam, że i Ty uczestniczysz w tym bolszewickim spisku Skutiego!
        • Gość: Kostia 4.000.zł=4.000.000.zł - Promocja IP: *.xtra.pl 21.07.02, 06:28
          Gość portalu: naim napisał(a):

> Gdyby dzisiaj wprowadzono system odprowadznia podatków opisany powyżej,
          > mielibyśmy nie dziurę budżetowa a Rów Filipiński w niewyobrażalnej głębokości.

A dlaczego tak twierdzisz? Przecież przy zasadzie, że podatki związane ze
          sprzedaża płaci się dopiero jak kontrahent zapłaci, jest tu proponowana przeze
          mnie zasada, że odliczenia (koszty) dokonuje się dopiero jak te koszty
          faktycznie zapłacę. Czyli nie opłaca się kupić merca przed zapłaceniem
          rachunków kosztowych.
          Wydaje mnie się Naim, że się zagalopowałeś. To przecież nie ma znaczenia.
          A poza tym co Państwu z podatków nieściągalnych-naliczonych bez rzeczywistego
          dochodu czyli zapłaty kontrahenta. Co ztego, że dziś firmy mają podatek
          naliczony ale nie mają pieniędzy do zapłacenia podatku gdyż kontrahent nie
          płaci. Tak , można oczywiście taką firmę (małą) wykończyć nie z jej winy ale
          skutki takiej polityki dzisiaj widać.
          Chyba powinieneś to przemyśleć.

> Niestety znam te mechanizmy z własnych doswiadczeń, szczególnie ich ujemne
          > skutki.
          > Jak łatwo jest zarejestrowac sp.z o.o. z kapitałem własnym 4 tyś. zł.,
          > wygenerowac długi i ogłosić upadłość np piątek, a w poniedziałek ruszyć z
          inną
          >
          > nazwą ( ci sami ludzie , telefony , adresy) - wiedzą chyba wszyscy.
          >
          Ten system nie ma nic wspólnego z tym zagadnieniem. Jeżeli spotkałeś się z
          oszustem to mechanizm jak oszust liczy podatki nie ma tu istotnego wpływu na
          jego postępowanie.
          A swoją drogą jak zarejestrujesz dzisiaj Spółkę z o.o. z kapitałem 4.000.zł
          dam Ci 4.000.000.zł
          Naimie. Nie podejrzewam Ciebie, że nie znasz minimalnej wysokości kapitału
          założycielskiego Sp. z o.o. i że zabierasz głos w sprawach , na których się nie
          znasz. To chyba wypadek przy pracy, omyłka, zamyślenie.
    • Gość: Jazzek Re: Dlaczego podatki płaci się ... za wcześnie? IP: *.it.volvo.se / 153.112.43.* 22.07.02, 14:31
      Owszem, płacenie za coś czego się jeszcze nie ma wydaje się wołać o pomstę do
      nieba. Jednak wydaje mi się, że odpowiedzialni za to ludzie doskonale o tym
      wiedzą i jak widać nic nie czynią w tej sprawie. Wniosek: państwo nie sprzyjało
      i mimo hucznych zapowiedzi Millera i spółki dalej nie sprzyja prywatnej
      przedsiębiorczości.

Dołożę jeszcze jeden przykład (na szczęście już nieaktualny): przez długie lata
      żeby prowadzić działalność w kolejnym roku trzeba się było zadeklarować do 20
      grudnia sposób rozliczania: książka, karta czy ryczałt. Choc w zasadzie wiadomo
      że jak mam książkę, to dlatego, że nie mogę korzystać z ryczałtu czy karty. No
      i raz się spóźniłem o parę dni i te darmozjady z US dawaj mi zawracać głowę,
      karami grozić. W zasadzie powinien człowiek wygarnąć że oni z moich podatków
      tam żyją. I czy taki przepis czemuś słuzył? Tak - szukaniu jelenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka