junkier-szankier 28.09.07, 23:24 gimnazjum 16 i liceum nr 13, Dariusz Matecki? jakoś tego małego pisdzielca nie ma ostatnio na forum Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: mikroos Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 23:48 Stawiać ustawę ponad Konstytucją? Trzeba być Urbanem, żeby wpaść na taki pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 28.09.07, 23:54 widac takie podejscie dyskryminujace niepelnosprawnych i chorych ludzi jest nagradzane w PO, czego objawem jest tak wysoka pozycja Urbana na listach PO. gratuluje szczerze PO takiej postwy, bo coraz skutecznej przekonujecie mnie ze glosy oddane na PO w ostatnich kilku wyborach to byla pomylka ktorej nie powtorze juz nigdy wiecej! takie zachowanie kandydata PO na posla to jest szmaciarstwo i powinno byc zawsze napietnowane. oczywiscie nie spodziewalem sie nigdy reakcji w tej sprawie ze strony Masojsc czy Krzystka, bo raczka raczke... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 01:56 Wymioty... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 02:10 Gdyby Urban nosil turban to zamiast swini bylby Chomeini... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zed albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie ??? IP: 89.19.89.* 29.09.07, 07:20 w sensie odpowiedzialnosci za jego zycie? moze chcielibyscie by wam ktos narzucil odpowiedzialnosc za to co sie z tym dzieckiem moze stac w szkole? co innego jest opieka nad zwyklymi dzieciakami,co innego nad kims w stanie grozacym jego zyciu. nie dziwie sie urbanowi, ze odmowil, tez bym tak zrobil na jego miejscu. odmowa byla w tym wypadku bardziej odpowiedzialna decyzja niz zgoda na jego przyjecie. absztyfikant i albert,chcielibyscie miec na sumieniu to dziecko jakby cos mu sie stalo? a patrzac na podejscie rodzicow juz widze, ze kazdy kto wezmie odpowiedzialnosc za ich dziecko bedzie mial przekopane jesli tylko tak sie stanie. wiec moze przestaniecie wypisywac takie bzdury? dyrektor szkoly nie ma obowiazku brac na siebie prawnej odpowiedzialnosci za zycie chorego dziecka. wasze oburzenie swiadczy tylko o tym, ze patrzycie przez pryzmat emocji a nie rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rez 12 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.smsnet.pl 29.09.07, 07:42 Panie Zed! Konstytucja dotyczy wszyskich obywateli , pana Urbana także!pan Urban zachował się tak jak się zachował.Nie uważasz Zed, że Tobie także mogło to się przytrafić?Pan Urban uznaje w "swojej szkole" młodych ludzi ale tylko tych, którzy nie tylko są bardzo zdolni ale zdrowi. Trzymam kciuki za rodziców!Czuję się zniesmaczona postawą pana Urbana.Przypomina mi to poglądy pewnego pana, który w 1939 r zdecydował o napaści na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zed Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.ipspace.xilinx.com 29.09.07, 10:45 pani rez, niestety ma pani rozmyte pojecie konstytucji. skoro jest rownosc wszystkich obywateli to wszystkie szkoly funkcjonowalyby tak samo i przyjmowaly wszystkich, a tak nie jest, bo zaleznie od poziomu i predyspozycji trafia sie tam gdzie jest sie w stanie dostac. takze prosze zauwazyc fakt istnienia szkol specjalnych, szkol dla dzieci z problemami wychowawczymi jak i szkol np. przyszpitalnych, do ktorych trafia sie ze wzgledu na swoja kondycje fizyczna lub intelektualna. to nie jest w zaden sposob dyskryminacja, ze dziecku z hemofilia zostalo odmowione uczeszczanie do tej szkoly. to jest po prostu rozsadne przekonanie o tym, ze szkola ta nie jest w stanie zaopiekowac sie tego rodzaju dzieckiem. wyciaganie samego slowa dyskryminacja jest naduzyciem, podobnie jak te glupie porownania jakie pani uzywa. mysli pani, ze urban siedzi co rano w fotelu dyrektora i mysli "hmm, kogo by tu dzis zdyskryminowac?". argumenty rodzicow sa dosc krotko mowiac glupie i naiwne. dziecku pomogloby raczej pogodzenie sie z choroba, ktora nie jest czyms wyjatkowym, ale jest zagrozeniem zycia. i nie ma co sie oszukiwac, ze nie wymaga specjalnych warunkow oraz kogos kto wezmie na siebie ODPOWIEDZIALNOSC za zycie dziecka. wzielaby pani ze soba na wycieczke dziecko znajomych z hemofilia nie bedac przygotowana i wyszkolona do opieki nad takim dzieckiem, ktore w przypadku zwyklego skaleczenia moze skonczyc tragicznie? co pani powie potem w sadzie? nie zapewnilam mu opieki bo nie wiedzialam jak, nie mialam srodkow, nie bylam przygotowana? no to to samo dotyczyloby kazdego nauczyciela w szkole. sad na szczescie nie bedzie decydowal kierowany emocjami dlatego jestem przekonany, ze ta durna sprawa szybko sie zakonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? 29.09.07, 11:52 Prsze Cie o chwile skupienia i wskazania mi zrodla prawa gdzie jest napisane ze dziecko z hemofilia nie moze byc uczniem tego gimnazjum! prosze wskaz mi taki zapis w prawie polskim ktory usprawiedliwi to co zrobil Urban, a juz slowa zlego na Urbana nie napisze w tym temacie. czekam bardzo bardzo niecierplwiie... Gość portalu: zed napisał(a): > pani rez, niestety ma pani rozmyte pojecie konstytucji. > skoro jest rownosc wszystkich obywateli to wszystkie szkoly funkcjonowalyby tak > samo i przyjmowaly wszystkich, a tak nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
ex Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? 29.09.07, 18:19 nie ma prawa ktore zabranialoby dziecku z hemofilia byc w tej szkole, tak jak nie ma prawa zabraniajacego temu dziecku chorowac albo w skutek swojej choroby dostac wewnetrznego wylewu na korytarzu szkoly. jak nie jestes w stanie zapewnic komus bezpieczenstwa to nie bierzesz za niego odpowiedzialnosci, tak trudno to zrozumiec? to nie ma nic wspolnego z dyskryminacja. chyba, ze ty uwazasz inaczej, i zabralbys ze soba dziecko z choroba zagrazajaca jego zyciu na korytarz szkoly? w jaki sposob bys uratowal mu zycie gdyby mial wewnetrzny wylew? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rodzic Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:21 Tu niechodzi o twarde prawo tylko o rozsądek i odpowiedzialność. Gratuluję panie Dyrektorze odwagi. Przykro mi, że przez to może pan przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? 29.09.07, 20:38 > Gratuluję panie Dyrektorze odwagi. Przykro mi, że przez to może pan przegrać. spokojnie panie Dyrektorze, przecenia pan wpływ tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 21:41 Ale jakiej odwagi i odpowiedzialności gratulujesz?!!! Zdolne dziecko z hemofilią nie może chodzić do najlepszej szkoły w jego mieście, bo ma hemofilię? Bo dyrektor jest nie douczony? Bo nie wie czym jest hemofilia?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 21:45 Czego gratulujesz? Głupoty? Przecież ten dyrektor nie wie, czym jest hemofilia! Jaki rozsądek i jaka odpowiedzialność?! Zdolne dziecko nie ma możliwości kształcenia w najlepszej szkole w mieście, bo dyrektor tej szkoły jest niedouczony czym jest hemofilia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uczeń13lo Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 21:21 Sam jestem uczniem LO XIII w Szczecinie i z całą stanowczością stwierdzić muszę, ze budynek szkolny nie jest przystosowany dla ucznia z hemofilią. Na korytarzach jest olbrzymi tlok, a klatki schodowe sa zawsze zapchane. Ponadto, wielu najwyrazniej nie zapoznalo sie z pelnym obrazem sytuacji. Do szkoly uczęszcza wiele uczniow z poważnymi chorobami. Kilku innych, ktorzy nie mogą uczestniczyć w normalnym życiu szkoły jako normalni uczniowie, mają zagwarantowany indywidualny tok nauczania w domu bądź szpitalu. Proszę was tylko, żebyście patrzeli na sytuację nie tylko z perspektywy chorego chłopca, ale także dyr. Urbana, który nie może zagwarantować mu odpowiedniej dla jego przypadłości opieki oraz zagwarantować bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? 02.10.07, 21:25 jestem uczniem LO XIII w Szczecinie i z całą stanowczością stwierdzić > muszę, ze budynek szkolny nie jest przystosowany dla ucznia z hemofilią. dyr. Urbana, który nie może zagwarantować mu odpowiedniej dla jego > przypadłości opieki oraz zagwarantować bezpieczeństwa. > Mam wrażenie, że to kompletny beton. Wiedzą i już! A z każdego posta aż żenując > o > wprost wyziera dyletanctwo w temacie hemofilii. > CO tam autorytety w postaci wojewódzkiego koordynatora ds hemofilii i krajowego > hematologa - oni wiedzą lepiej. > > No po prostu średniowiecze i inkwizycja..... > a świstak swoje..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Uczennica XIII LO Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 20:32 Chodzę do XIII LO i w przeciwieństwie do większości z Was nie czerpie informacji jedynie z mediów, którcyh najdrzędnym celem nie rzetelne przekazywanie informacji, ale szukanie sensacji, bo to przyciąga widzów. Nikogo nie obchodzi, dlaczego Urban nie przyjął tego chłopaka do szkoły. Wszyscy tylko wieszają na nim psy, bo to przecież "ten Urban" i "ta 13". No to ja Wam powiem, dlaczego on go nie przyjął. Chłopak ma hemofilię. Jeśli ktoś go uderzy, i to niekoniecznie mocno, to występuje u niego krwawienie wewnętrzstawowe. Na korzytarzu szkolnym trudno uniknąć zderzenia. Problem można by rozwiązać, gdyby chłopak po prostu przechodził z klasy do klasyw czasie lekcji, tuż po dzwonku. Tyle tylko, że raz na jakis czas musi jeżdzić na wózku. Szkoła ansolutnie nie jest przystosowana dla kogoś, kto porusza się w ten sposób. Zostaje jeszcze nauczanie indywidualne w domu, tyle że on mieszka w Stargardzie (dla ludzie spoza Szczecina-łądna godzinka jazdy samochodem). Niekażdy nauczyciel ma samochód, żeby móc do niego dojeżdżać. W tej sytuyacji Urban rozmawiał ze WSZYSTKIMIA nauczycielami uczącymiw tej szkole i razem z nimi podjął tę decyzję. Ale nikogo nie obchodzi to, jak to wyglądało. Ważne, że zły Urban nie przyjął biednego, chorego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 i to jest sedno sprawy 29.11.09, 23:28 Gość portalu: Uczennica XIII LO napisał(a): >No to ja Wam powiem, dlaczego on go > nie przyjął. Chłopak ma hemofilię. Jeśli ktoś go uderzy, i to > niekoniecznie mocno, to występuje u niego krwawienie > wewnętrzstawowe. Na korzytarzu szkolnym trudno uniknąć zderzenia. > Problem można by rozwiązać, gdyby chłopak po prostu przechodził z > klasy do klasyw czasie lekcji, tuż po dzwonku. Tyle tylko, że raz > na jakis czas musi jeżdzić na wózku. Szkoła ansolutnie nie jest > przystosowana dla kogoś, kto porusza się w ten sposób. Zostaje > jeszcze nauczanie indywidualne w domu, tyle że on mieszka w > Stargardzie (dla ludzie spoza Szczecina-łądna godzinka jazdy > samochodem). Niekażdy nauczyciel ma samochód, żeby móc do niego > dojeżdżać. W tej sytuyacji Urban rozmawiał ze WSZYSTKIMIA > nauczycielami uczącymiw tej szkole i razem z nimi podjął tę > decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Uczeń GM46 Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 22:23 Noż wiesz kurde co drogi uczniu trzynastki? Tak się składa że wiadome jest wszem i wobec jak wyglądają korytarze 13 i 16, natomiast nikt nie pofatygował się do 46! Korytarze są tragicznie wąskie, nawet jak dla człowieka sprawnego, klatki schodowe to istna krtań! A biedny Urbanek wziął że tak powiem d*pę w kupę i ominął problem WSTYD!!! Pani Bartnik (dyrektor 46 i V) jest na prawdę rozsądnym i dobrym człowiekiem. A jeszcze a'propos Ignacego (bo tak Piotr ma naprawdę na imię) to straciliście świetnego ucznia i kumpla, bo tak się złożyło że jestem z nim w klasie. Urban potwierdził to że jest najgorszym tchórzem!!! A i tak jeszcze was prześcigniemy. Was i tę waszą cholerrrną elitę!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: masz Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.kalisz.mm.pl 02.10.07, 22:28 zastanawiajace jak przez uczniow gorszej szkoly a byc moze nie gorszych od uczniow szkoly lepszej przemawia nienawisc, zawisc i zazdrosc. a jaki wulgarny jestes. nieladnie, trzeba kulturalnie a nie... szacunku troche i zapoznania sie w sprawie, jelsi chcecie brac na siebie taka odpowiedzialnosc spoko bierczcie nikt wam nie zabrania ale nie narzucajcie jej innym Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ula Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.kalisz.mm.pl 03.10.07, 09:39 Gość portalu: masz napisał(a): > zastanawiajace jak przez uczniow gorszej szkoly a byc moze nie gorszych od > uczniow szkoly lepszej przemawia nienawisc, zawisc i zazdrosc. my jesteśmy najlepsi, najmądrzejsi, z naszym dyrektorem na czele Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzic Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.chello.pl 09.10.07, 16:04 drogi uczniu 46, gratuluję pobytu w świetnej szkole.Powaznie! Tylko zastanawia mnie skąd u ciebie nienawiść do 16 ? Czyżbyś próbował się do niej dostać i nie wyszlo? Sam swoją szkołę oceniasz niżej więc może zamiast pielęgnować w sobie złe uczucia weź się do roboty i zrób coś by to 46 była najlepsza w rankingach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uczen-ca 1m GM16 A ja popieram p. dyrektora Cezarego Urbana IP: 83.168.90.* 27.11.07, 20:21 Jestem uczennicą 16 Gm przy 13Lo i najprawdopodobniej chodziłabym razem z nim do klasy. Wcale nie dziwie sie p. Urbanowi że go nie przyją. Niby istnieje zapis iz każdy budynek uzytku publicznego ma byc przystosowany do osób niepołnosprawnych (kol. Piotrek Kawecki czasami musi jeździć na wózku) ale ozywiście nasze władze nie stac na wypełnienie tego obowiązku i nie dają szkołą pieniedzy tak więc oczywiście nasza szkoła nie jestprzystosowana dla kol. Piotra. Po drugie innego artykułu wynika iz lekarz prowadzący chłopca nie podpisał że chłopiec moze sie uczyć w takich warunkach. Po trzecie nie można tak dostosować klas aby wszystkie nie stanowiły probemu wchodzenia i schodzenia. Dla przykładu sala od biologii znajduje sie na II piętrze a sala od informatyki na parterze. Po czwarte w budynku GM 46 znajduje się tylko 16 klas razem z licealistami a u nas 24. Tłok na korytarzach, w kolejce na obiad i do szatni jest tak wielki że schodzenie z I piętra do parteru może zająć 5 min. oprócz tego można po drodze niemal że zostać zepchnietym ze schodów przez licealistów, a juz na 100% się wywrócic. Jeszcze zastanawiam sie nad jedną kwestia kto by kol. Piotra wnosił i znosił ze schodów i kiedy. Ponieważ nikt nie może nikogo zmusic aby nosili kol. Piotra. Co do pani dyr. GM 46 to wydaje mi sie iż przyjeła ona chłopaka aby pokazac "jaka to 16 jest zła a my jestesmy lepsi". Twierdze to na podstawie faktu iż p. dyr. GM46 "zainteresowała sie" kol. Piotrem tuż przed rozpoczeciem roku szkolnego we wrześniu. Pozdrawim Uczennica 16 Gm prz 13LO Odpowiedz Link Zgłoś
fantasm-agorie Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? 23.10.07, 21:02 Skończyłam tą szkołę. Gimnazjum + liceum = ciasno. Szkoła nie należy do dużysz. Ponad to wejście na trzecie piętro sprawiało mi czasem kondycyjne problemy - jestem w pełni sprawna fizycznie. Wszyscy doskonale wiemy, że Urban chce mieć u siebie najlepszych. I to za wszelką cenę! Nie odpuściłby sobie tak zdolnego chłopca! Do tego równie schizoidalne parcie, by na honorze szkoły nie pojawiła się najmniejsza rysa. Nie popieram wielu działań Urbana, ale w tym wypadku znajduję uzasadnienie jego decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uczennica16gim Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.chello.pl 27.11.07, 19:58 Halo, ludzie! Jestem uczennicą tegorocznych pierwszych klas 16 Gimnazjum. Tak jak pisał uczen13lo i fantasm-agorie, zgadzam się w całości co do budynku naszej szkoły. Czasami na korytarzach nie da się normalnie przejść, a wędrówka ze stołówki, która mieści się w piwnicy, na 3 piętro wcale nie jest przyjemnością a złem koniecznym. Często dostaję zadyszki po takiej wspinaczce... Nie wspominam już o potwornych kolejkach i wyścigu na stołówkę, bo to już całkiem inna bajka. Szkoła nie jest przystosowana do osób chorych. Jak ją przystosować? Wepchnąć gdzieś windę?! Czytelnicy, pomyślcie racjonalnie albo odwiedźcie naszą szkołę o godzinie 12:20, przekonacie się... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: masz Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.kalisz.mm.pl 02.10.07, 22:25 nie w miescie tylko w polsce niedouczona osobo. jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rez Re: Wezmiesz odpowiedzialnosc? IP: *.smsnet.pl 30.09.07, 19:20 Szanowny Panie Zed! Nie bardzo rozumiem co znaczy rozmyte pojęcie Konstytucji i nie zmierzam z tym argumentem polemizować.Jednak uważam ,że moje rozumowanie jest proste.Faktem jest,że są różnego rodzaju szkoły w których uczą się dzieci niepełnosprawne,ale Piotrek nie kwalifikuje się do tej grupy.Został przyjęty do szkoły bez zastrzeżeń, bo był w grupie najlepszych, a jednak skreślono go z listy uczniów gimnazjum. Jeżeli Pan Dyrektor tak rozumie odpowiedzialność - to jest to smutne. Wprawdzie z artykułu nie wynika czy Dyrektor Urban pomógł w jakikolwiek sposób Piotrkowi, ale można wnioskować ,że jednak nie pomógł- patrz reakcja rodziców i nie tylko. Z uwagi na pozycję jaką osiągnął pan Dyrektor Urban w naszym regionie- powinien postąpić inaczej i pokazać, ŻE MOŻNA POMÓC TEMU MŁODEMU CZŁOWIEKOWI,ZE GIMNAZJUM JEST NIE TYLKO DLA MĄDRYCH,ZDOLNYCH I ZDROWYCH ALE TEŻ DLA MĄDRYCH I NIE ZAWSZE ZDROWYCH! Postawa rodziców chlopca,wobec takiej nietoleracji,jest zrozumiała .Wbrew temu co Pan sądzi, rodzice osób chorych na ogół godzą się z faktem choroby ,ale nie godzą się na rzucenie dziecka na margines życia.Tak też jest w tym przypadku.Tu chodzi w tej chwili o ZASADY a nie o to, że Piotrek został skreślony z listy uczniów. By w przyszłości taki dyrektor zastanowił się dobrze zanim podejmie taką decyzję.Mam chore dziecko i wiem ile rodzic może, by przygotować je do życia.A jeżeli chodzi o to czy wzięłabym chłopca chorego na hemofilię na wycieczkę, odpowiadam, że tak, oczywiście odpowiednio się do tego wyjazdu przygotowując.Na pewno szukałabym pomocy u rodziców dziecka .Zrobiłabym wszystko by dziecko nie zostało zepchnięte na margines grupy.To tyle.Pozdrawiam.Rez. Odpowiedz Link Zgłoś
stett Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 29.09.07, 15:20 Gość portalu: rez 12 napisał(a): > Panie Zed! > Konstytucja dotyczy wszyskich obywateli , pana Urbana także! Panie prawnik, nie wszystkie przepisy konstytucji da się stosować bezpośrednio. Skoro by tak bylo, to po jaka cholere nam do diabla ustawy co ? Gdyby ustawa na którą powoluje sie Urban byla sprzeczna z konstytucja to by nie mogla byc stosowana a skoro nie jest, a biorac pod uwage zasade niesprzecznosci wewnetrznej prawa nie jest, to dyrektor jako organ administracji moze podejmowac na jej podstawie decyzje. I decyzje ktore sa decyzjami dyskrecjonalnymi czyli uznaniowymi. Skoro szkola nie ma warunkow to nie mozna zmusic organu do wydania decyzji odmownej. I nie wiem skąd ten caly jazgot. Smieszy mnie to oddanie sprawy do prokuratury z powolaniem sie na art. 231 kk. skoro decyzja organu wynika z ustawy to jest na podstawie prawa i nie jest przekroczeniem uprawnien a tym bardziej nie jest niedopelnieniem obowiazkow. Jakkolwiek uwazam dezycje za kontrowersyjna to jest ona jak najbardziej w granicach prawa. Tomek Kaszuba Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J.K. Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:41 Gratuluję Tomku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tk Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:07 dzięki, ate to wszystko troche przykre Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kończ waść... Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.kalisz.mm.pl 29.09.07, 21:11 Gość portalu: tk napisał(a): > dzięki, ate to wszystko troche przykre :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 22:00 Niedouczony dyrektor w temacie hemofilii wydał decyzję, że takiego dziecka nie chce w swojej szkole, Inny niedouczony dyrektor wyda decyzję, że nie chce rudzielca, bo nie będzie mu w stanie zapewnić ochrony. Wiadomo, że rudzielców się nie lubi, bo to chytre i fałszywe. Witamy w państwie sprawa i sprawiedliwości. Jesteś rudym, hemofilitykiem, to siedź w domu, po kryjomu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Popieram dyra Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 10:59 Uważam,że dyrektor ma rację, to okropna choroba, wymagająca nadzwyczajnej uwagi,potem jak dziecku by sie coś tało, to rodzice by uwagi i inne programy pościągali, domagali się odszkodowania i posadzenia do więzeinia winnych.PO prostu w szkole nie ma możliwości zapewnienia dziecku bezpieczeństwa i rodzice powinni się z tym pogodzić, tym bardziej ,ze inne dzieci potrafią być naprawdę podłe dla chorych rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: popieram rodziców Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 195.28.182.* 29.09.07, 11:03 Gość portalu: Popieram dyra napisał(a): > Uważam,że dyrektor ma rację, to okropna choroba, proponuję podać listę chorób , z którymi nie można do "Trzynastki" AIDS ?,łuszczyca ?, cukrzyca ?,wady serca ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ac Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 213.158.197.* 29.09.07, 11:14 Jeśli chorobą można nazwać zbyt ambitnych rodziców, którzy nie potrafią realnie ocenić zagrożenia życia własnego syna, to ja proponuję dodać taką chorobę... Jeśli choroba jest zdiagnozowana, rodzice wiedzą o możliwych powikłaniach... to szum medialny wokół całej sprawy, dziwnie kojarzy mi się z biciem piany... A może w ten sposób rodzice chcą wygrać coś dla siebie? Naprawdę jakoś nie potrafię znaleźć sensownego wytłumaczenia... W sprawiedliwość/przeciwdziałanie dyskryminacji jakoś mi się nie chce wierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 29.09.07, 11:15 > A może w ten sposób rodzice chcą wygrać coś dla siebie? Naprawdę jakoś nie > potrafię znaleźć sensownego wytłumaczenia... widzisz, zazwyczaj oceniamy innych swoimi normami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ac Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 213.158.197.* 29.09.07, 11:23 Gdybam... tylko... Naprawdę nie rozumiem tego szumu, wywiadów, pozwów... A chciałabym zrozumieć. Gdybym była rodzicem takiego dziecka, to dałabym sobie spokój. Dla świętego spokoju. To jest moja norma. Może Ty podasz mi jakieś inne sensowne wytłumaczenie? PS. Czy gdyby teraz Urban zmienił decyzję, to Piotrek poszedłby do "trzynastki"? Nie sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 29.09.07, 11:25 > Gdybym była rodzicem takiego dziecka, to dałabym sobie spokój. Dla świętego > spokoju. To jest moja norma. i zostawił syna w domu ?, nie dał mu szansy ?,zmarnował jego talent ? współczuje Twoim dzieciom dobrze że są ludzie, którzy NIE robią wszystkiego DLA ŚWIĘTEGO SPOKOJU Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ac Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 213.158.197.* 29.09.07, 11:32 Chyba wyraźnie w artykule jest napisane, że Piotrek znalazł szkołę, która Go przyjęła. Absolutnie nie zostawiłabym utalentowanego dziecka w domu. Do szkoły musi chodzić! To jest Jego prawo i obowiązek. Ja się tylko zastanawiałam, jaki cel mają rodzice w publicznym biciu piany? Syn ma szkołę, pewnie dość innych problemów na głowie... I w tym sensie o świętym spokoju mówiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 29.09.07, 11:34 Gość portalu: ac napisał(a): > > Chyba wyraźnie w artykule jest napisane, że Piotrek znalazł szkołę, która Go > przyjęła. > Absolutnie nie zostawiłabym utalentowanego dziecka w domu. Do szkoły musi > chodzić! To jest Jego prawo i obowiązek. a jednak, ale lepiej u innych ? nie mam NIC przeciw AIDS, ale człowiek z tą chorobą NIE MA prawa być moim sąsiadem to takie SALONOWE Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ac Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 213.158.197.* 29.09.07, 11:42 cokolwiek napiszę i tak będzie źle... takie masz życiowe podejście? wszyscy są źli, nietolerancyjni i "salonowi"? I da się tak wytrzymać? Nie wiem, co kierowało Urbanem, ale ja nie podjęłabym się opieki nad dzieckiem z hemofilią... Ktoś wcześniej napisał o wakacjach z takim dzieckiem-dokładnie tak-nie chciałabym mieć na sumieniu jakiegoś wypadku... Ps. W przypadku AIDS są standardy postępowania. W hemofilii nigdy nie przewidzisz, co się może stać, tym bardziej w szkole... PRAWDA? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.09.07, 11:09 > Nie wiem, co kierowało Urbanem, ale ja nie podjęłabym się opieki nad dzieckiem > z > hemofilią... Ktoś wcześniej napisał o wakacjach z takim dzieckiem- dokładnie > tak-nie chciałabym mieć na sumieniu jakiegoś wypadku... > > Ps. W przypadku AIDS są standardy postępowania. W hemofilii nigdy nie > przewidzisz, co się może stać, tym bardziej w szkole... PRAWDA? Ale z Was leszcze! Nie przyjmę dziecka do szkoły, bo mogę mieć z nim kłopot. Taka postawa, to przecież więcej niż tylko zwykłe tchórzostwo! Jak ktoś wybierał zawód pedagoga, to powinien sobie zdawać sprawę, że sensem tego zawodu jest opieka nad dziećmi i rozwiązywanie ich problemów. Niestety widzę, że prezentujesz inną postawę: uczeń ma zdawać klasówki, zdobywać medale na olimpiadach przedmiotowych i przede wszystkim NIE STWARZAĆ PROBLEMÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: długie ręce układu po co sie narażacie ? IP: *.kalisz.mm.pl 30.09.07, 11:56 radzę rodzicom, aby się zastanowili, wy i wasze rodziny możecie nie znaleść zatrudnienia w mieście i województwie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 217.98.103.* 30.09.07, 23:34 > Gdybym była rodzicem takiego dziecka, to dałabym sobie spokój. Dla świętego > spokoju. To jest moja norma. > Może Ty podasz mi jakieś inne sensowne wytłumaczenie? Tak podam Ci wytłumaczenie - spróbuj wyobrazić sobie przyszłość tego dziecka gdyby ten dyrektor miał racje i inni szli w jego ślady. A teraz spróbuj sobie wyobrazić, że to twoje dziecko i Ty na to patrzysz mając świadomość, że naprawdę wcale tak nie musi być. Życzę spokojnych nocy i zdrowego snu człowieka sprawiedliwego. I dużo zdrowia dla Ciebie i twojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
orion7 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 30.09.07, 23:42 Czy przyszłość tego dziecka zależy od tego, że będzie on w tej szkole? To czysty idiotyzm. To może idźmy dalej a jak nie będzie i coś mu się stanie w innej szkole to będzie wina Urbana? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 217.98.103.* 01.10.07, 23:25 orion7 napisał: > Czy przyszłość tego dziecka zależy od tego, że będzie on w tej szkole? > To czysty idiotyzm. > To może idźmy dalej a jak nie będzie i coś mu się stanie w innej szkole to > będzie wina Urbana? No zapewne jakaś przyszłość zależała. W końcu to podobno jedno z najlepszych gimnazjów. Skoro nie jest istotne do jakiej szkoły się chodzi, to po co są oblegane te niby lepsze? Wszyscy się mylą? Skoro przyszłość nie zależy w jakimś stopniu od tego jaką szkołę dziecko kończy, to gdzie poślesz swoje dzieci? Do pierwszej lepszej szkoły? Czy może chciałoby się do jak najlepszej? I Ty piszesz o idiotyzmach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: masz Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.kalisz.mm.pl 02.10.07, 22:31 glupota, zawiść, zazdrość, brak odpowiedzialności Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 217.98.103.* 30.09.07, 23:29 A wiesz Popieram dyra, może masz rację? Może faktycznie wszystkich innych od razu lepiej zastrzelić? A skrócić - humanitarnie oczywiście - ich cierpienia i całego otoczenia, które musi ich znosić. Jest tylko jeden problem - ludzi nie mogących dostrzec niczego po za czubkiem własnego nosa również mogliby uznać za tych "innych". I co wtedy? Tacy jak Ty i ten dyrektor nie obawialiby się o życie? No ale dla spokoju tych "normalny".....zrozumieliby chyba taką uzasadnioną spokojem innych decyzję. Chyba, że łatwiej podejmować przykre decyzje w stosunku do innych niż wtedy gdy odnoszą się one do nas samych lub kogoś z nasze rodziny. Ale do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć i niestety nawet wykształcenie i pozycja społeczna - jak się okazuje na przykładzie dyrektorka - nie musi w tym być pomocna niestety. Życzę powodzenia i zdrowia Wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 29.09.07, 11:48 Zed: 1. cwaniaku wez mi odpwoiedz wpierw w watku dotyczacym podwyzek fundowanych przez PO - widze ze zrejterowales z dyskusji bo racje widac byly po mojej stronie. 2. w tym przypadku tylko wygodnictwo tlumaczy chamskie zachowanie Urbana, chamskie i nieodpowiedzialne. Zachowanie Urbana to wprost jest dyskryminacja tego dzieciaka ze wzgledu na jego choreba - to jest szamciarstwo tak postepowac z jeszcze dzieckiem! Jak dal mu sygnal Urban: iscie faszystowski, ze dla takich jak ten dzieicak nie ma miejsca w najlepszej szkole, bo szkola najlepsza jest tylko dla uczniow w pelni sprawnych fizycznie, niepelbnosprawni niech sobie szukaja miejsca gdzie indziej: a gdzie:? widac to juz nic Urbana nie obchodzi, on pozbyl sie problemu. Jezeli Urban nie radzi sobie z takimi sprawami powinien zostac od razu zdymisjonowany przez Masojsc czy Krzystka - bnastepnego dnia po tytm jak ta sprawa ujrzala swiatlo dzienne - tak by sie stalo w kazdym kraju ktory szanuje osoby niepelnosprawne, w SZczecinie takich osob sie szanuje, a szmacenie ich spotyka sie z tolerancja ze strony przelozonych (mam tu na mysli Krzystka). Gość portalu: zed napisał(a): > innego jest opieka nad zwyklymi dzieciakami,co innego nad kims w stanie grozacy > m > jego zyciu. nie dziwie sie urbanowi, ze odmowil, tez bym tak zrobil na jego > miejscu. > Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 29.09.07, 11:51 tak by sie stalo w kazdym kraju ktory szanuje > osoby niepelnosprawne, w SZczecinie takich osob sie szanuje, a szmacenie ich > spotyka sie z tolerancja ze strony przelozonych (mam tu na mysli Krzystka). Krystek nie podejmie samodzielnie ŻADNEJ decyzji, a NITRAS nie da skrzywdzić SWOICH Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zed do alberta: opanuj gniew, wlacz mozg IP: 89.19.77.* 29.09.07, 23:08 albert przekrecasz cala sprawe i starasz sie zrobic sprawe dyskryminacji a to jest sprawa warunkow i odpowiedzialnosci za czyjes zycie. nadal nie odpowiedziales czy wzialbys na siebie odpowiedzialnosc za zycie takiego dziecka i co bys zrobil by ochronic go przed smiercia w szkole. co wiecej, powiedz mi co bys zrobil potem w sadzie? dzieci chore zazwyczaj uczeszczaja do szkol przyszpitalnych, takich, ktore sa w stanie dbac o ich stan. lekarze to osoby, ktore zawodowo zajmuja sie ochrona zycia i zdrowia i sa w tym najlepsi. lekarze, nie nauczyciele i dyrektorzy szkol. dodatkowo musze powiedziec, ze zaczynasz schodzic na sfere pomowien i dajesz sie poniesc emocjom. dlatego prosilbym bys ochlonal i wtedy odpowiedzial na moje pytania. moze to pozwoli ci zrozumiec sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: do alberta: opanuj gniew, wlacz mozg IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 23:25 Gadasz w podnieceniu głupoty! Dzieci chodzą do szkół przyszpitalnych tylko wtedy, gdy są hospitalizowane. Gdybym był tak niedouczony w sprawie hemofilii, jak ten dyrektor tego szczecińskiego gimnazjum, to powziąłbym taką samą decyzję. Tyle tylko, że jestem "douczony" i wiem, że śmierć hemofilitykowi w szkole nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: do alberta: opanuj gniew, wlacz mozg IP: 217.98.103.* 30.09.07, 23:46 Zed, a co Ty wiesz o hemofilii? Tyle co dyrektorek jak sądszę po twoich wypowedziach. Jeżeli dyrektorek tak bardzo się obawia o życie chłopaka, to czy ma jakiś dowód na to, że zasięgał opinii w tej sprawie u fachowców - lekarzy własnie? No jakoś nigdzie nie znalazłem żeby się na coś takiego powoływał. No bo po co? Przecież on wie lepiej. Mam wrażenie, że zupełnie tak jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Indi Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:52 Sprawa jest trudna, ale decyzja Dyrektora jest zdecydowanie ZŁA. Dyrektor nie zadał sobie trudu żeby spotkać sie z dzieckiem i jego rodzicami (albo spotkać się z nimi i wyjasnić dlaczego dziecko nie może chodzić do tej szkoły). Skreslił chłopca z listy jak przedmiot. To straszne! Zresztą gdyby coś się stało to nikt nie oskarży dyrektora! To jakaś głupia nadinterpretacja prawa! Przecież nie jest on przyczyną choroby! Panie Urban nieciekawy z Pana czlowiek! I jeszcze jedno - takie historie przekonują mnie, że głosowanie na PO jest błędem. Gratuluję. Macie o jednego wyborcę mniej!!! Trzymam kciuki za tego dzielnego chłopca i jego rodziców! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 217.98.103.* 30.09.07, 23:14 Zed, a wiesz w ogóle o czym piszesz? Wiesz co to za schorzenie? O jakiej odpowiedzialności za życie piszesz? Chciałbyś żeby biedny chłopak się powiesił w domu uwalniając w ten sposób wszystkich od odpowiedzialności? A cukrzyka też wywaliłbyś ze szkoły obawiając się odpowiedzialności za jego życie i zdrowie? A kulawego? No przecież może spaść ze schodów i skręcic kark! Ojej!, przecież każdy może spaść ze schodów! No to niech w szkole zostanie sam dyrektor żeby nie musiał brać za nic i za nikogo żadnej odpowiedzialności! A w ogóle - mówiąc już poważnie - całe to bredzenie o odpowiedzialności dyrektora jest oszałamiająco ohydną wymówką. Módl się tylko byś w życiu miał szczęście i tylko zdrowe dzieci. Bo jak trafisz na takiego jak ten dyro lub Ty sam....to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Late Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 217.153.79.* 01.10.07, 09:09 A propos cukrzyka... Mój syn chodził do trzynastki. W jego klasie była dziewczyna z ciężką cukrzycą, której rodzice uparli się, że ich chore dziecko MUSI skończyć elitarne liceum. Dziewczyna wcześniej miała świetne oceny - zupełnie jak ten chłopiec z hemofilią. Skończyło się to po jednym semestrze płaczem, pogorszeniem zdrowia dziecka, frustracją rodziców, przeniesieniem dzieciaka do innej, łatwiejszej szkoły i niepotrzebnie dramatycznym końcem wielkich ambicji - bo chora dziewczyna zwyczajnie nie poradziła sobie psychicznie i fizycznie z obciążeniem, jakim jest nauka w trzynastce. Wszyscy wiedzą, że to szkoła trudna, ambitna, dla dzieci ponadprzeciętnie zdolnych i odpornych. To niestety wyklucza lokowanie w niej dzieci poważnie chorych, bo po prostu nie mają one dość sił na sprostanie wymogom szkoły i na walkę z chorobą równocześnie, nie mówiąc o sprawie bezpieczeństwa. Co zostało udowodnione na przykładzie powyżej. Urban nie zrobił krzywdy temu chłopcu, wbrew przeciwnie - uchronił go przed krzywdą, jaką chcieli mu wyrządzić nadambitni rodzice. A co do rzekomej dyskryminacji - mam wadę wzroku, więc nie pcham się do szkoły lotniczej, bo wiem, że na pilota się nie nadaję. Setki milionów ludzi na całym świecie jest podobnie "dyskryminowanych" przez naturę (albo Boga, co kto woli). Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 01.10.07, 09:13 ój syn chodził do trzynastki. W jego klasie była dziewczy > na z ciężką cukrzycą, której rodzice uparli się, że ich chore dziecko MUSI skoń > czyć elitarne liceum. Dziewczyna wcześniej miała świetne oceny - zupełnie jak t > en chłopiec z hemofilią. > Skończyło się to po jednym semestrze płaczem, pogorszeniem zdrowia dziecka, fru > stracją rodziców, przeniesieniem dzieciaka do innej, łatwiejszej szkoły to potwierdza moje obawy, ta szkoła wychowuje bezwzględnych egoistów nastawionych TYLKO na swoja karierę czyli narybek PO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 217.98.103.* 01.10.07, 23:40 Late, wybacz, ale bzdury potworne piszesz. Dziewczyna sobie nie poradziła, ale to jeszcze nie dowód, że inni chorzy ludzie też sobie nie poradzą. Na jednym przypadku opierasz tak daleko idące wnioski? Że jak ułomny fizycznie to od razu idiota musi być? Piszesz, że masz wadę wzroku i z tego powodu nie pchasz się do szkoły lotniczej. I dobrze, ale z rozumowaniem to u ciebie też nie tęgo - chłopak nie chce się dostać na AWF tylko chce się rozwijać intelektualnie. Uczyć się chce! Nie skakać i uprawiać pięciobój nowoczesny. Chyba, że w tej renomowanej szkole oceny są również za bójki na korytarzach, to faktycznie hemofilik tam nie ma szans. Po co więc przykład ze wzrokiem i lotnictwem? Pasuje jak pięść do nosa. A przy okazji - czy z powodu twojego wzroku ktoś stwierdził może, że nie powinno się Ciebie uczyć pisania i czytania? Przecież wzrok jest przy tych czynnościach bardzo zaangażowany i niewątpliwie nadwerężony. Nikt Cie jakoś nie wysłał do szkoły dla ociemniałych żebyś Braila trenował. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.10.07, 18:24 > A propos cukrzyka... Mój syn chodził do trzynastki. W jego klasie > była dziewczyna z ciężką cukrzycą, A co to jest ciężka cukrzyca? Cukrzyca typu 1, a taka dotyczy dzieci, czyli insulinozależna jest jedna - trzustka nie wydziela insuliny i tyle. Nie ma łagodnej i wrednej, boardziej goroźnej, półciężkiej i ciężkiej cukrzycy insulinozależnej. Syn chodził do takiego elitarnego liceum, a Ty wciąż taka niedouczona. > Wszyscy wiedzą, że to szkoła trudna, ambitna, dla dzieci ponadprzec > iętnie zdolnych i odpornych. To niestety wyklucza lokowanie w niej > dzieci poważnie chorych, bo po prostu nie mają one dość sił na >sprostanie wymogom szkoły i na walkę z chorobą równocześnie, nie mówiąc o sprawie bezpieczeństwa. Co został > o udowodnione na przykładzie powyżej. A skąd wiesz, że każde dziecko chore nie jest odporne? Ot jest odporne, bo mimo swojej choroby i ograniczeń z jej wynikających, tej chorobie się nie poddaje. Oczywiście są takie szkoły kształcocące cyborgów, jak szczecińska nomen omen XIII, które potrafią załamać, zniszczyć wrażliwego, młodego człowieka. Ale to nie dotyczy tylko dzieci z wadą zdrowotną, ten typ kształcenia sponiewiera także dziecko zdrowe. Rzeczywiście takie szkoły nie potrafią zapewnić bezpieczeństwa ani zdrowym , ani chorym dzieciom, co tylko poddaje w wątpliwość sens ich istnienia. > Urban nie zrobił krzywdy temu chłopcu, wbrew przeciwnie - uchronił go przed krz > ywdą, jaką chcieli mu wyrządzić nadambitni rodzice. Bo co? Bo jak dziecko z hemofilią lub cukrzycą to musi być głupsze od Waszych dzieci "zdolnych i przystojnych"? Bo w tym liceum zniszczy się każdego, kto nie przystaje do wzorca: "zdrowy cyborg"? Masz słaby wzrok, a bóg pokarał Cię ambicją. Po co uczyłaś się czytać i pisać?! Trzeba było kształcić się na przykład w bieglym lepieniu garnków. Tam nie przemęczałabyś swojego chorowitego wzroku. wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mimi Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 212.244.66.* 01.10.07, 14:49 święte słowa. Rodzice mają przerost ambicji. Znam sprawę i wiem, ze chłopak ma cięższą odmianę hemofilii. Szkoła to dla niego duże ryzyko krwotoku. Żaden z nauczycieli nie weźmie na siebie cięzaru opiekowania się cały czas uczniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 01.10.07, 14:54 Znam sprawę i wiem, ze > chłopak ma cięższą odmianę hemofilii. Szkoła to dla niego duże > ryzyko krwotoku. Żaden z nauczycieli nie weźmie na siebie cięzaru > opiekowania się cały czas uczniem. a Świstak swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie IP: 217.98.103.* 01.10.07, 23:45 No dokładnie rewers10, jest tak jak napisałeś: > a Świstak swoje... Mam wrażenie, że to kompletny beton. Wiedzą i już! A z każdego posta aż żenująco wprost wyziera dyletanctwo w temacie hemofilii. CO tam autorytety w postaci wojewódzkiego koordynatora ds hemofilii i krajowego hematologa - oni wiedzą lepiej. No po prostu średniowiecze i inkwizycja..... a świstak swoje..... Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: albert i absztyf, moze wezmiecie to na siebie 02.10.07, 09:29 > Mam wrażenie, że to kompletny beton. Wiedzą i już! A z każdego posta aż żenując > o > wprost wyziera dyletanctwo w temacie hemofilii. > CO tam autorytety w postaci wojewódzkiego koordynatora ds hemofilii i krajowego > hematologa - oni wiedzą lepiej. > > No po prostu średniowiecze i inkwizycja..... > a świstak swoje..... niestety, im częściej mam kontakty z panami ze szczecińskiej PO, tym częściej utwierdzam się ,że to jakaś cecha wspólna, buta, arogancja, przekonanie o własnej nieomylności i cały czas się zastanawiam na czym opierają to przekonanie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zona.pijaka Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.icm.edu.pl 29.09.07, 09:00 > Absztyf i albert. Wam panowie pomyliło się pojęcie dziecka niepełnosprawnego z dzieckiem ciężko chorym na hemofilię. Jak zrozumiecie to ponownie zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zona.pijaka Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.icm.edu.pl 29.09.07, 09:04 > gratuluje szczerze PO takiej postwy, bo coraz skutecznej przekonujecie mnie ze > glosy oddane na PO w ostatnich kilku wyborach to byla pomylka ktorej nie > powtorze juz nigdy wiecej! No to gratuluję, ja na karcie do głosowania odhaczę Samoobronę, przed wrzuceniem zrobię jej zdjęcie a potem umieszczę sobie tutaj jako moją sygnaturkę. Niczym nie ryzykuję, i tak nie wejdą do Sejmu. Też tak zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 11:39 Łatwo jest pisać z pozycji osoby, która siedzi sobie przed komputerem i nie musi podejmować tej decyzji. Łatwo jest pisać kiedy nigdy nie było sie w budynku XIII LO. Chłopak musi poruszać się na wózku inwalidzkim, do czego szkoła nie jest przystosowana. Prokurator nie będzie sie przejmował Konstytucją, tylko KK, jeżeli Piotrowi coś by się stało. Skoro tak wam zależy, to może zorganizujecie społeczną zbiórkę środków na windę "dla Piotrka"? Czy łatwiej jest krytykować kogoś, kto świadom konsekwencji swojej decyzji nie przyjął Piotrka do szkoły. Wystarczy, że po wakacjach by go przyjął i dziś miałby darmową kampanię wyborczą. A to kwestie jednej jego decyzji. Nie potraficie docenić, iż górę wzięła odpowiedzialność za życie i zdrowie tego chłopaka, rodzice Piotra powinni raczej zostać pozbawienie praw rodzicielskich za narażanie zdrowia własnego dziecka. Gdyby coś sie stawianym byłby Urban, a nie oni. Microos- naprawdę uważasz, że w XIII można poruszać się na wózku? Czy uważasz, że to byłoby dla niego bezpieczne? Wiesz, że szkoła nie jest przystosowana. Wiesz, że jest to człowiek rozsądny, i że woli zaryzykować karierę polityczną, niż zagrozić dziecku. Ale to się tutaj nie liczy. Lepiej obiecać 3 mln mieszkań, przyjąć chłopca, a jak coś się stanie, to jakoś to się załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 11:46 Wiesz, że jest to > człowiek rozsądny, i że woli zaryzykować karierę polityczną, niż zagrozić > dziecku. rozumiem,że ten ROZSĄDNY człowiek zaproponował rodzicom i chłopcu inne rozwiązania, pomógł, zainteresował się ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ac Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: 213.158.197.* 29.09.07, 11:50 > rozumiem,że ten ROZSĄDNY człowiek zaproponował rodzicom i chłopcu inne > rozwiązania, pomógł, zainteresował się ? Tego nie wiemy... Ale patrząc na sprawę realnie, jakie rozwiązania mógł zaproponować? Co najwyżej wybór innej szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 11:52 > Ale patrząc na sprawę realnie, jakie rozwiązania mógł zaproponować? > Co najwyżej wybór innej szkoły... nawet TO, ale z zainteresowaniem, wytłumaczeniem swojej decyzji,a nie AROGANCJĄ władzy i poparcia PO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ac Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: 213.158.197.* 29.09.07, 12:01 Rozumiem, że tłumaczył Tobie to osobiście... i był arogancki... Za to duży minus dla Urbana... Ale nadal zostaję przy swoim- Piotrek jest już dużym chłopcem i da sobie radę. Niech Mu tylko rodzice pozwolą... Te POlityczne wycieczki nie służą dyskusji... zacierają obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 12:13 Hm...On wytłumaczyl to rodzicom, ale do nich nic nie dociera, co zresztą można przeczytać w artykule. Mógl jedynie zaproponować szkołę lepiej przystosowaną, co pewnie zrobił. A wycieczki polityczne są dosyć żałosne, i pokazują, że tak naparwde to nie ma się argumentów. I ponawiam pytanie- czy sami wzięlibyście na siebie odpowiedzialność za ludzkie zdrowie i życie, w sytuacji kiedy wiecie, że nie możecie mu zagwarantować bezpieczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zwykły człowiek Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.kalisz.mm.pl 29.09.07, 12:16 w tej sprawie dyrektorowi zabrakło Serca Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 12:27 Piotrze, ale dalsza czesc historii po tym jak urban skreslil tego chlopaka pokazala, ze jednak inni wzieli na siebie ta jak to nazywasz 'nieodpowiedzialnosc' zanim ten chlopak zdawal do gimnazjum Urbana takze ktos wzial na siebie ta 'nieodpowiedzialnosc' jak to wytlumaczysz? i pwoiedz mi czym sie rozni nowa szkola tego chlopaka od szkoly gdzie dyrektorem jest Urban? Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 12:18 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Hm...On wytłumaczyl to rodzicom, ale do nich nic nie dociera, co zresztą można > przeczytać w artykule. Mógl jedynie zaproponować szkołę lepiej przystosowaną, c > o > pewnie zrobił. daleko posunięta empatia w stosunku do dyrektora :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 12:41 Może tym, że jest lepiej przystosowana do osób poruszających się na wózku inwalidzkim? W XIII sa praktycznie same schody i nie ma jak tam się poruszać. Z wcześniejszych publikacji wynika, iż dyrekcja nie została poinformowana o dolegliwości chłopaka. Naprawdę sądzisz, że decyzja o nie wpisaniu na listę tego chłopaka to dyskryminacja? Mimo tego, iż byłby to świetny nabytek dla szkoły- na pewno laureat lub finalista jakiejś olimpiady przedmiotowej. To nie jest tak, że nie ma szkoły która może Piotrka przyjąć. Przyjęła go szkoła, która mogła sobie na to pozwolić, która jest w stanie zagwarantować Piotrkowi bezpieczeństwo i wziąć odpowiedzialność za niego. XIII nie była w stanie i stąd ta decyzja. w tym liceum uczy się młodzież, którą inni dyskryminują ze względu na zamiłowanie do nauki, na ilość czasu spędzonego przed książkami. Kiedy XIII wygrywała rankingi mówiono- szkoła młodzieży bez dzieciństwa, skupia się tylko na nauce, pozbawia pięknych wspomnień okresu liceum, segreguje młodzież na zdolną i marną. Dlatego wydaje mi się że Urban jest ostatnią osobą, którą można posądzić o dyskryminację. Może faktycznie zabrakło serca. Ale nie zabrakło rozsądku. Jest to pewnie dobrze przemyślana decyzja, przykra, drażliwa, ale przemyślana. Szkoda, ze tego nikt nie docenia. Od razu, ze daleko posunięta:) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 12:55 Piotrze, ale my nic nie wiemy zdaje sie czy ta nowa szkola faktycznie tak bardzo rozni sie od gimnazjum gdzie dyrektorem jest Urban. Czy ta podstawowka gdzie chodzil ten chlopak byla mniej 'zaschodzona' niz gimnazjum Urbana? zakladam ze rodzicie byli w tym gimnazjum i obejrzeli je sobie - zakladasz ze wiedzac ze ich syn sobie nie poradzi posylaliby go mimo to do szkoly Urabana??? zakladasz ze rodzice chcieli zrobic krzywde swojemu synowi, ze chcieli go skazac na szkole w ktorej sobie nie bedzie radzil ze wzgledu na schody??? serio sie pytam. poza tym moim zdaniem pokonanie takich barier jak schody nie jest duzym problemem - mozna zastosowac roziwazanie jakie spotkalem chocby niedawno w Urzedzie Miejskim - gdzie przy schodach prowadzacyhc na polpietro jest zamontowany urzadzenie (nie wiem jak sie to nazywa) ktore pozwala te schody pokonac osobom poruszajacym sie wozkach. ale do tego trzeba dobrej woli, ktorej Urbanowi zabraklo, a i oprocz dobrej woli zabralko mu zwyczajnie empatii i zrzoumienia tego ze nie mozna w zadnym razie dyskryminowac w takiej syuacji chorej osoby! i jeszcze raz sie pytam: czy ktos moze mi wskazac zapis ustawy gdzie jest napisane ze osoba chora a hemofilie nie moze zdawac egzaminow i sie uczyc w gimnazjum takim jak to kierowane przez Urbana? gdzie sa takie zapisy prawa ktore pozwolily Urbanowi skreslic tego ucznia? prosze o ich przywolanie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 16:12 Albercie, zakładam, że rodzice widzieli XIII LO, ale nad rozsądkiem górę wzięły uczucie. Rozumiem, iż chcą żeby ich dziecko chodziło do dobrej szkoły, rozumiem że chcą żeby przebywało z rówieśnikami. I te uczucia wzięły górę nad rozsądkiem. Oni są ciężko doświadczeni i starą się zapewnić Piotrkowi jak najwięcej normalności. Ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. A Ty czemu zakładasz złą wole dyrektora? Pomysł z tym urządzeniem jest bardzo dobry, zgadzam się. Ale kto miałby za nie zapłacić? Szkoły na to nie stać (mało którą szkołę w Polsce na to stać) a Urząd Miasta nie zaproponował dodatkowych środków, kuratorium zresztą też nie. Nie do końca byłoby to sensowne rozwiązanie- dla jednego ucznia? Ale organy te mogły chociaż to zaproponować,a tego nie zrobiły. Społecznej akcji też jakoś nie słychać. Art. 160 par. 2 Kodeksu Karnego- narażenie na niebezpieczeństwo. Sądzisz, że jeżeli doszłoby do jakiejś tragedii kto by za to odpowiadał? Rodzice? Wtedy nie byliby w prokuratorze z błahym, niepotrzebnym wnioseczkiem, tylko z czymś o wiele poważniejszym i bolesnym. Wtedy pewnie prokuratura stwierdziłaby, że nie było warunków dla nauki dla Piotrka etc. Naprawdę szkoda mi tego chłopaka, ale w obecnym stanie szkoły i jej przystosowania to była jedyna sensowna decyzja. NIe mamy infrastruktury jak w niemczech, czy w holandii i takie problemy były są i będą nam towarzyszyć. Jedna bardziej nagłośnione, drugie mniej. Pretensje należy mieć do państwa, które zamiast inwestować w edukacje bawi sie teczkami i historią. A ona ani Piotrka, ani nas nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 16:20 > Pomysł z tym urządzeniem jest bardzo dobry, zgadzam się. Ale kto miałby za nie > zapłacić? Szkoły na to nie stać (mało którą szkołę w Polsce na to stać) a Urząd > Miasta nie zaproponował dodatkowych środków, a w mieście to kto rządzi,czy nie koledzy pana Urbana ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 16:32 Rewers, a kto rządził 2 lata temu? Koledzy Joachimka Brudzińskiego. A kto rządził i jeszcze rządzi w Min. Edukacji- Przyjaciele Brudzińskiego. Lewica też rządził i nic w tej materii nie zrobiła. Rozumiem, że twoim zdaniem za fatalny poziom infrastruktury odpowiadają obecni włodarze szczecina? Ze w 2 lata da się wszystko wybudować itd.? zresztą coś czuje, że ciebie w ogóle nie interesuje los tego chłopaka tylko bezsensowne pisanie o PO i PiSie. Musicie wysłużyć sie tragedią bo innych argumentów nie ma. To jest jedna decyzja- podjęta świadomie, więdząc że zbliża się kampania. jakby go przyjał wtedy uważałbyś że PO jest najlepsza partią w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 16:49 > zresztą coś czuje, że ciebie w ogóle nie interesuje los tego chłopaka tylko > bezsensowne pisanie o PO i PiSie. Musicie wysłużyć sie tragedią bo innych > argumentów nie ma. To jest jedna decyzja- podjęta świadomie, więdząc że zbliża > się kampania. jakby go przyjał wtedy uważałbyś że PO jest najlepsza partią w > Szczecinie? wyobraź sobie,że mnie właśnie interesuje, tak jak tego,którego nie przyjętego z powodu raka, czy innych, którym się zamyka drogę z powodu choroby, ciąży i innych problematycznych spraw co do PO , to ma jeszcze inne grzechy na sumieniu, a to że pan Urban kandyduje do sejmu jest okazją do poznania poglądów PO na te kwestię Musicie wysłużyć sie tragedią bo innych > argumentów nie ma. sam przyznajesz,że stała się tragedia i w tym się zgadzamy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zs Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 16:53 partią która rozumie potrzeby innych , nie tylko dąży po chorych dzieciach do zaspokojenia swoich chorych ambicji.Jest tyle różnych dróg do zdobycia funduszy ,gdyby tylko najlepsza szkoła w mieście ogłosiła hasło że przystosowuje swoją szkołę do potrzeb chorych dzieci już widzę ten tłum ludzi ,którzy odmówiliby takiej szkole i temu tak kreatywnemu i mającemu takich przyjaciół dyrektorowi. TYLKO PO CO TO ROBIĆ SKORO MOŻNA ŻYĆ SPOKOJNIE BEZSTRESOWO WYCISKAĆ WSZYSTKO Z NAJLEPSZYCH UCZNIÓW KTÓRYCH PRZYGOTOWAŁY DLA PANA URBANA PODSTAWÓWKI Z CAłEGO SZCZECINA!!!!! WYCISKAć OCZYWIśCIE DLA WłASNEJ CHWAłY. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 17:55 Rewers- to jest kwetsia prywatna pewnych uczniów, ale w XIII LO uczą się dzieci chore na raka. Jest pewna grupa uczniów chorych na inne, ciężkie choroby. Ale masz racje, każdy popełnił tutaj błąd. Chodzi o to, żeby nie oceniać tego ze strony rodziców, ale obiektywnie spojrzeć na cała sytuację. Co do podstawówek- podstawówka nie jest w stanie przygotować ucznia do olimpiady tematycznej. Skończyłem XIII LO i wierz mi, że to z jakiej podstawówki jesteś nie ma najmniejszego znaczenia. Wazne jest gimnazjum, dlatego też jets takie przy XIII LO. Widac u Ciebie frustracje, nie wiem czym spowodowaną, ale dosyć bolesną dla uczniów i nauczycieli w XIII LO, którzy sami, rzetelną i ciężką pracą zapracowlai na to. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbulwersowany Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.kalisz.mm.pl 29.09.07, 17:59 gdzie jest napisane,że chłopiec porusza się na wózku ? rodzice powinni pójść tropem Alicji Tysiąc dobra szkoła to szkoła TAKŻE dla niepełnosprawnych, teraz uczycie młodzież,że to ludzie gorszego gatunku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Katarzyna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rozbawiony Re: do zbulwersowanego IP: *.kalisz.mm.pl 29.09.07, 20:54 panie kandydacie, rozumiem,że walczy pan o swoje racje, ale po co pod tyloma nikami, zwłaszcza pisząc jako młodzież, to po prostu śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzic Re: do zbulwersowanego IP: *.chello.pl 09.10.07, 16:11 skąd ta pewność że Pan Dyrektor musi sie podszywać pod innych? czemu sądzisz że nikt nie popiera jego racji ? - bo tu sie mylisz! mam nadzieje że sprawa szybko przestanie być przesadnie nagłaśniana bo nie służy to żadnej ze stron- także chłopcu który zamiast zająć sie choćby nauką musi patrzeć na bezpardonową walkę i wzrastać w poczuciu krzywdy. Rodzice dajcie synowi żyć normalnie! nie pięlęgnujcie w nim złości i żalu do świata Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: do zbulwersowanego IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 22:22 I co z tego wynika? Hemofilityk nie ma wstępu do ich szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 18:05 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Rewers- to jest kwetsia prywatna pewnych uczniów, ale w XIII LO uczą się dzieci > chore na raka. Jest pewna grupa uczniów chorych na inne, ciężkie choroby. i nie boicie się,że mogą sobie zrobić krzywdę ? Widac u Ciebie frustracje, nie wiem czym spowodowaną, ale dosyć > bolesną dla uczniów i nauczycieli w XIII LO, którzy sami, rzetelną i ciężką > pracą zapracowlai na to. zawsze przeraża mnie niesprawiedliwość i odporność na krzywdę > pracą zapracowlai na to. tu się zgadzamy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Architekt [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 22:21 Więc mamy kolejnego Jakna Muzykanta IV RP. Zdolny chłopak, ale nie da się go ksztalcić w szkole publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik. Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: 217.98.103.* 01.10.07, 00:05 ac napisał(a): > Ale nadal zostaję przy swoim- Piotrek jest już dużym chłopcem i da > sobie radę. Niech Mu tylko rodzice pozwolą... Rodzice własnie mu daja najlepszy przykład jaki mogą - chcesz być człowiekiem synu, to walcz! Z każdym dniem wyszarpanym chorobie i takim ludziom pojmującym człowieczeństwo tylko jako obawa o własny tyłek, którzy odstrzelil by Cie najchętniej tylko po to by z gabinetu mieć widok jedynie na czystą rasowo i fizycznie poprawną młodzież. Którzy w dodatku będą to tłumaczyli troską o twoje dobro i odpowiedzialnoiścią. Niech Bóg da im wszystkim zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: 217.98.103.* 30.09.07, 23:58 > Wiesz, że jest to > > człowiek rozsądny, i że woli zaryzykować karierę polityczną, niż > >zagrozić dziecku. > rozumiem,że ten ROZSĄDNY człowiek zaproponował rodzicom i chłopcu inne > rozwiązania, pomógł, zainteresował się ? Oczywiście, że pomógł! Skierował do innej szkoły. Jakiejkolwiek - byle nie jego! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rodzic [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 29.09.07, 20:57 Dyrektor buja się sam. A mo > że Władze miasta powiedzą publicznie, że to XIII ma rację i że w tej szkole nie > ma dyskryminacji. to koledzy jeszcze nie wsparli ? > Jestem ciekawa jaka siła polityczna stoi za Rodzicami tego Piotra? a może oni po prostu chcą sprawiedliwości ? Chcą Urbana > zgnoić. buta i pycha prowadzi do zguby Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zeneki Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 21:52 Za rodzicami "tego Piotra" stoi rozsądek. Dyrektor dyskryminuje ucznia, bo dyrektorowi brak wiedzy na temat hemofilii. Czyli dyrektor państwowej instytucji jest niedouczony - dyrektor jest w tym punkcie niekompetenty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 22:35 Zenek...nie pomyślałes, że ta decyzja byla konsultowana z lekarzem? Że nie była dla nikogo łatwa? Za rodzicami niestety nie stoi rozsądek, raczej Joachim. Jeżeli byli w XIII LO to widzieli, że nie d arady. Pewnych rzeczy, mimo chęci i starań, nie da się przeszkoczyć. Zamiast dyskutować używacie jednego argumentu, a właściwie słowa-klucza: dyskryminacja. a ktoś z was widział schody w XIII LO? 3 lata temu pedagog szkolny poważnie złamała tam nogę. Sprawa kobieta. Rozsądne argumenty do was, poza pewnymi wyjątkami, nie przemawiają, lepiej krzyczeć, zagłuszać głos rozsądku. A co zrobilibyście gdyby dyrektor się ugiął i doszłoby do tragedii? Wtedy pisalibyście, że powinien trafić do więzienia, że byl nieudoczny w tym punkcie, że stracił rozsądek, że dla kampanii poświęcił zdrowie dziecka. każdy z uczniów, absolwentów i nauczycieli, chociaż przyznam, że moge mówić za pierwsze II grupy współczuje temu chłopakowi. Ale nie można robic pewnych rzeczy na siłe, tylko po to żeby ktoś przez chwilę był zadowolony. Stawka tej decyzji jest zbyt duża. A decyzja została podjęta przez dyrektora szkoły, a nie kandydata do Sejmu. Gdyby decydował ten drugi- decyzja byłaby odmienna. darmowa kampania. A dla tego dziecka jest miejsce w publicznej szkole- takiej, która jest lepiej przystosowana do jego potrzeb i możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nikodem Dyskryminacja hemofilityków IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 22:53 Owszem wszystko jest w porządku. Nie ma dyskryminacji. Jest chłopak, który bije na głowę innych konkurentów. Ma tylko jedną wadę: jest hemofilitykiem. Ktoś na forum mówił, że chodzi o kulach i inny, że jest na wózku. Nie dane mu będzie kształcenie w najlepszym gimnazjum / liceum w mieście, bo ma hemofilię! Nie ważne, że jest lepszy niż reszta - my tu go nie chcemy, bo stwarza problemy. Człowiek z hemofilią nie stwarza żadnych problemów, niedouczony pacanie. Nie ma krwotków z każdego otworu ciała o nie przwidywalnej godzinie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Dyskryminacja hemofilityków IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 23:31 Oj Nikodemie. Inwektywa jest oznaką słabości. Po pierwsze- wiesz jaki jest stan zdrowia tego chłopaka? Po drugie- byłeś kiedyś w budynku XIII LO? Po trzecie- sądzisz że oni nie chą go przyjąć? Jeżeli śledziłbyś tą sprawę to wiesz, że oni go nie mogą przyjąć. Po czwarte- tak, wózek jest problemem. Ale skoro pewnie nigdy w XIII nie byłeś to nie wiesz, ze nie jest to 1000 latka na I piętrze, więc nadal będziesz twierdził, że jakoś to by dało radę. Jakoś to będzie. A jak nie będzie? Wziąłbyś na siebie odpowiedzialność? Potrafiłbyś podjąć taką decyzje mimo presji społecznej? Podejrzewam, że nie. Uśmiechnąłbyś się tylko głupkowato, skulił i powiedział- będzie co ma być. Szkoda że nie ma miejsca na inne argumenty. Na rozsądek. Ale ciesze się, że mamy takich douczonych, wykształconych fachowców. A pomyślałeś co będzie jeżeli temu chlopakowi jednak coś się stanie? Nie lepiej żeby kształcił się w szkole lepiej przystosowanej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nikodem Re: Dyskryminacja hemofilityków IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 23:55 Nie znam dzisiejszych dyrektorów szkół. Wiem, że mój kumpel skończył podstawówkę razem ze mną w dzielnicy gorszej niż warszawska Praga i najlepsze Liceum w w Gdansku. Razem byliśmy w szkołach. Nikt nie robiłbił problemu, że ma hemofilię. I widziałem go, jak sobie radzi, gdy ma krwawienia. Razem gby byliśmy wtedy na żaglach. On był sternikiem. Spie..ć frajerzy, którzy wycieracie sobie gęby: "bo on jest nie przystosowany" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: Dyskryminacja hemofilityków IP: 217.98.103.* 01.10.07, 00:37 Piotr napisał(a): > A pomyślałeś co będzie jeżeli temu chlopakowi jednak coś się > stanie? Temu chłopakowi już się stała jedna z najgorszych rzeczy w życiu jaka mu się mogła przytrafić - spotkał na swojej drodze tego dyrektora, a twój przykład dowodzi, że nie jest wyjątkiem tak beznadziejna postawa wobec bliskich. Ja mam hemofilię i prawie 40 lat. Żonę i synka. Pracuję. Skończyłem liceum i studia. Żyję....głównie dlatego, że spotykałem na swojej drodze ludzi, którzy pytali czy będę wśród nich....a nie o to czy nie stwarzam dla nich jakiegoś zagrożenia. Byli wśród nich koledzy i koleżanki, dyrektorzy, kierownicy, nauczyciele i pracodawcy sąsiedzi i całe zastępy bezimiennych dla mnie krwiodawców. Rodzice....walczący o normalne życie na miarę moich mozliwości. Dzięki nim Wszystkim żyję. Dzięki takim jak Ty i ten dyrektor wiem teraz po co - by móc dawać światu świadectwo, że pojęcie człowiek, to coś znacznie więcej .... Odpowiedz Link Zgłoś
pandabiala Re: Dyskryminacja hemofilityków 30.09.07, 15:30 Nie przesadzajcie z tym biciem na głowę innych kandydatów i wybitnością - popatrz sobie na wyniki wstępne w obu gimnazjach, są zamieszczone na ich stronach, było trochę takich co lepiej zdali egzaminy. Pomału robicie z niego geniusza wszechczasów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 23:15 Napisałem o tym jak wygląda uczeń z hemofilią w poście wcześniejszym. Kto o tym nie wie, nie powinien być dyrektoram szkoły. A teraz odpowiedź na Twój post. Nie wiem jakich rzeczy w XIII LO nie da się przeskoczyć! Mój kumpel hemofilityk ( hwmofila - brak czynnika IX) kończył ze mną podstawówkę w najgorszej dzielnicy Gdańsika - Oruni i skończył liceum najlepsze w mieście, w zabytkowym budynku - Gdańską Jedynkę. Skończuył też studia. Nikt nie trafiał z jego powodu do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
orion7 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 29.09.07, 23:24 Pana głos jest jednym z kilku, chyba 5, głosów rozsądnych w tym poście, odpowiedzialnych. Niestety większość piszących tu za nic nie odpowiada, część być może jest sfrustrowana , że ich dzieci nie chodzą do tej szkoły, więc trzeba odreagować. A gdyby tak odwrócić sytuację, dziecko przyjęte, ale buntują się rodzice pozostałych uczniów bojąc się, że ich dzieci mogą niechcący zrobić krzywdę ? Czy też uznani będą za prawie faszystów itp ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 23:33 Rzeczywiście ciekawe zagadnienie. My rodzice, nie chcemy hemofilityka, bo boimy się, że nasze dzieci zrobią mu krzywdę. A nie prościej jest wytłumaczyć, że zwykła zabawa nie jest w stanie zrobić hemofilitykowi krzywdy? Co? Przecież pisałem to już na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
orion7 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 29.09.07, 23:55 No ciekawe zagadnienie - ale nie odpowiedziałeś. Postacie hemofilii są różne, tak jak grypy, chyba, że jesteś miarą wszechrzeczy w tej dziedzinie. Urban nie jest ignorantem, stać go na to żeby zebrać opinie ludzi co się na tym znają, o tym konkretnym przypadku i podjął taką a nie inną decyzję. W końcu temu dziecku nie stała się krzywda, trafił do innej szkoły, co mogła zapewnić warunki. Dziecku zyczę zdolności na miarę Hawkinga a rodzicom trochę trzeźwego spojrzenia na rzeczywistość, zyjemy jednak w Polsce. Zamiast podać Urbana do prokuratora niech rodzice stworzą warunki, żeby ich dziecko było najlepsze i pokonało uczniów szkoły Urbana w konkursach. To będzie największe ich zwycięstwo niż udowadnianie, że złamana została konstytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.09.07, 10:25 Rzeczywiście postaci wirusa grypy jest wiele. Niestety nieuku postaci hemofilii są tylko dwie. To wie każdy student V roku medycyny - jest to wiedza podstawowa. Tu masz link; możesz sobie poczytać. Oczywiście jeśli znasz angielski. www.merck.com/mmpe/sec11/ch136/ch136d.html?qt=hemophilia&alt=sh Jak widać wiedzę o hemofilii zdobyć jest bardzo łatwo. Pan dyrektor jest więc albo zupełnym ignorantem, albo po prostu frajerem. Taki frajer będzie sobie brylował na balach dobroczynnych, a tak w rzeczywistości to innych ludzi ma w nosie. Po co ma taki frajer stwarzać sobie jakiekolwiek choćby potencjalne kłopoty. Masz jakąś skazę, to wynocha z mojej szkoły. My tu potrzebujemy tylko "zdolnych i przystojnych". Selekcjoner się znalazł za dychę. Co to znaczy, że temu dziecku nie stala się krzywda?! Otóż stała się krzywda. Państwowa szkoła wyrzuciła go, bo jest obarczony skazą. Mimo, że wynikami egzaminu wstępnego przewyższył innych, pan dyrektor uznał, że nie będzie pasował do jego szkoły. I powiedz mi, jakie warunki musi zapewnić szkoła hemofilitykowi? Obite gąbką ściany? Czy może klasy bez kantów i klamek? A może mundurek uszyty z kołdry - na wypadek gdyby ktoś takiego hemofilityka dotknął? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: 217.98.103.* 01.10.07, 00:46 orion7 napisał: > Zamiast podać Urbana do prokuratora niech rodzice stworzą warunki, żeby ich > dziecko było najlepsze i pokonało uczniów szkoły Urbana > w konkursach. > To będzie największe ich zwycięstwo niż udowadnianie, że złamana została > konstytucja. No jasne! To jest myśl! Nie przejmować się kostytucją i prawem w ogóle. A jak pobiją nam dzieciaka (np. w tej szkole), to nie szukać policji i prokuratury tylko samodzielnie spuścić łomot sprawcy! Gratuluję poczucia humoru - przednie - szkoda tylko, że w wisielczym klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 30.09.07, 10:03 A decyzja została podjęta przez dyrektora szkoły, a nie > kandydata do Sejmu. Gdyby decydował ten drugi- decyzja byłaby odmienna. darmowa > kampania. gdyby biedaczek wiedział,że wybory będą tak szybko byłby niezły wpis na ulotkę wyborczą Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.globalconnect.pl 30.09.07, 12:05 Rewers- decyzja została podjęta we wrześniu, kiedy było wiadomo o wyborach. Przed rozpoczęciem roku szkolnego. Ponadto zawsze mógł ją zmienić- nawet pod koniec września. I wtedy miałby darmową kampanie. Nie sądzisz, że coś w tym jest? Zenek- gratuluje studiów medycznych w szczecinie. niezmiernie. jednak z tego co mi wiadomo. zaciągnięto konsultacji z lekarskich. Z kimś, kto: 1) zna angielski 2) ukończył studia 3) ma za sobą specjalizacje. Ale możesz mu zarzucić, że nie pamięta tego co było na V roku. A ty wział byś na siebie odpowiedzialność czy nie? I rozumiem, że już miałes do cyznienia z niezliczoną ilością przypadków i opiekowałes się takimi dziecmi? Sadzisz, że można kogoś zmusić żeby wział na siebie odpowiedzialność za takie dziecko? A chłopaka nie wyrzucono ze szkoły publicznej, bo go tam nie było (widzisz tutaj). I przyjęła go inna szkoła. Lepiej przystosowana. Ale to jalowa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 30.09.07, 12:12 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Rewers- decyzja została podjęta we wrześniu, czyli po rozpoczęciu roku szkolnego ( przypominam zajęcia zaczęły się 3 września ) > A chłopaka nie wyrzucono ze szkoły publicznej, bo go tam nie było jak to "nie było " ?, zdał egzamin i ZOSTAŁ PRZYJĘTY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.09.07, 13:04 Tak Piotrze, masz rację, dyskusja z tobą jest jałowa. Jesteście po prostu zwykłymi leszczami. Tchórzliwe gronko pedagogiczne, które przestraszylo się, że będzie musiało w swoim życiu robić coś więcej niż tylko klasówki. Masz rację, po co brać na siebie odpowiedzialność. Przecież to oczywiste, że lepiej ją zrzucić na kogoś innego. Wrazie czego zawsze będzie można powiedzieć: mnie przy tym nie było. Nawet teraz zasłaniacie się jakimiś konsultacjami lekarskimi. To przecież nie Wy podjeliście tą decyzję, to wam kazał zrobić lekarz! I to lekarz, po studiach, ze specjalizacją i znajomością języka angiekskiego! A pomyśleć, że nauczyciel, według niektórych teorii, to coś więcej niż tylko maszynka do nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.globalconnect.pl 30.09.07, 13:25 Zenek, rozczaruje Cię- nie jestem nauczycielem, tylko studentem, absolwentem tej szkoły. A Ty jako przyszły, lub obecny lekarz, masz troszczyć się o zdrowie swoich pacjentów. A krzyczysz najgłośniej, chociaż ani nie wiesz jaki jest stan zdrowia dziecka, ani jak wygląda XIII LO, ani jak wygląda ta szkoła, w której obecnie uczy się Piotrek. Cóż, z przykrością muszę stwierdzić, iż nie chciałabym aby leczył mnie lekarz z twoim podejściem. Diagnoza na podstawie artykułu prasowego, bez najmniejszej chociażby znajomości pacjenta. Odpowiedzialności nikt na nikogo nie zrzuca- jak widzisz Urban przyjął ją na siebie i w niej trwa, chociaż mógłby ją zmienić, np. przenosząc tego chłopaka do XIII LO (ta część do Ciebie rewers). Zmiana decyzji raczej nie byłaby tutaj problemem. Nauczycieli mamy jakich mamy. Rozumiem twoje racje, ale to nie jest tak, że masz patent na nieomylność. Łatwo jest Ci mówić z perspektywy monitora i klawiatury, komentując coś co zna z pierwszej strony gazety, i to tak kategorycznie. A jak ktoś nie myśli jak Ty, to najlepiej go zastrzelić, wyrzucić z pracy ( wielu zawdzięcza Urbanowi to, że nie muszą studiować w Szczecinie, a mogą w całej Polsce i powoli nawet za granicą). Jest haczyk na Urbana. Piotrek przestaje być tu ważny, istotny. Ewentualne zagrożenia przestają być istotne- bo jakoś to będzie. Bo ktoś, gdzieś tam, z podobna chorobą dał radę. A gdyby Piotrek nie dał? Co wtedy Zenek? nie szukać winnych? Nie ukarać nikogo za ewentualne nieszczęście? Poklepać się po plecach i powiedzieć, że próbowaliśmy, ale nie wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 30.09.07, 14:37 > Odpowiedzialności nikt na nikogo nie zrzuca- jak widzisz Urban przyjął ją na > siebie i w niej trwa, chociaż mógłby ją zmienić, np. przenosząc tego chłopaka > do XIII LO (ta część do Ciebie rewers). Zmiana decyzji raczej nie byłaby tutaj > problemem. ale do tego trzeba umieć przyznać się do błędu, czyli mieć klasę , niestety tego Urbanowi brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.09.07, 14:53 Jesteś absolwentem tej szkoły - to wiele wyjaśnia, skąd u Ciebie taki tok rozumowania. Widzę, że jedyną wartością, którą ona skutecznie zaszczepia swoim wychowankom jest oportunizm. Brawo, że ją posiadasz. Na pewno zrobisz karierę. Umiejętność spychania odpowiedzialności na innych, to bardzo przydatna w robieniu kariery cecha. A teraz sobie poczytaj jakież to wielkie wymagania musi spełniać szkoła, aby mogili do niej uczęszczać hemofilitycy. Opinie wojoweódzkiego i krajowego konsultanta d/s hematologii oraz szkolnej pielęgniarki. Jak zobaczysz wystarczy tylko trochę, na prawdę tylko trochę, dobrej woli. W sumie dobrze się stało, że Piotrek nie trafił do tak bezdusznej szkoły, gdzie kadra myśli tylko o tym jak pozbyć się kłopotu i pobrylować na balach dobroczynnych. "Dr Jarosław Peregud-Pogorzelski, lekarz chłopca i wojewódzki konsultant ds. hematologii, podaje, że w województwie jest 40 dzieci z hemofilią i chodzą normalnie do szkół. - Nie ćwiczą na WF, ale np. jeżdżą na obozy. "Trzynastka" pozbyła się problemu. Dla dziecka to może być wstrząs. Podobnego zdania jest prof. Wiesław Jędrzejczak, krajowy konsultant w tej dziedzinie: - Dziecko z hemofilią potrzebuje regularnego podania czynnika krzepnięcia krwi, jak cukrzycy insuliny. Gdy ma podany czynnik, to i po urazie nic się nie dzieje - tłumaczy. - Jeśli nie, wylew grozi nawet kalectwem. Ale to dziś rzadkość. Często, gdy nie ma czynnika, chory bierze zwolnienie. Filozofia szkoły mnie przeraża. Takich uczniów ma np. Gimnazjum nr 18. Jego pielęgniarka Teresa Wajer mówi: - Nie ma czego się bać, gdy wszyscy wiedzą, co robić. Jesteśmy w stałym kontakcie: wychowawca, ja, rodzice i lekarz prowadzący. Gdy dochodzi do urazu, wzywamy karetkę i rodzica. Jak jestem w szkole (dwa razy w tygodniu), podaję czynnik na zlecenie lekarza. Rodzice zostawili lek w szkole w lodówce. Gdy mnie nie ma, podaje go lekarz z karetki. Bardzo rzadko coś się dzieje. Te dzieci nie potrzebują więcej uwagi niż np. chore na astmę" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.globalconnect.pl 30.09.07, 16:00 Nie odpowiedziałeś na moje pytania: wziąłbyś odpowiedzialność za tego chłopaka wiedząc, że nie jesteś w stanie zapewnić mu bezpieczeństwa? Wiedząc, że jeżeli coś mu się stanie Ty będziesz temu winny? Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 30.09.07, 16:18 > wziąłbyś odpowiedzialność za tego chłopaka wiedząc, że nie jesteś w stanie > zapewnić mu bezpieczeństwa? Wiedząc, że jeżeli coś mu się stanie Ty będziesz > temu winny? ja starałbym sie zapewnić mu bezpieczeństwo opiekowałem się dziećmi z cukrzycą, czy podawanie insuliny uważasz za równie niebezpieczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.globalconnect.pl 30.09.07, 16:31 Rewers- w XIII uczą się dzieci z cukrzycą. Za niebezpieczne uważam wysłanie dziecka do szkoły, w której nie mozna mu zagwarantować bezpieczeństwa, nie może w pełni zintegrować się z rówieśnikami ( on na parterze, oni na III pietrze bez szans dostania się tam). Oczywiście sytuacja jest chora. Można żałować, że nie jest to szkoła przystosowana do potrzeb obywateli- powinna mieć windę, powinna mieć toalety przystosowane dla niepełnosprawnych, sale lekcyjne i inne udogodnienia. Gdyby je miała decyzja byłaby pewnie inna. Ta została podjęta w tym stanie faktycznym. A w nim nie ma żadnego z tych udogodnień. Dlatego uważam, że bezmyślne wyrażenie zgody byłoby narażeniem na niebezpieczeństwo. A mówienie, że dyrektor mógł zamontować windę- z czego? Z własnej pensji? Ze środków na wypłatę wynagrodzeń? Z dodatków żywieniowych dla dzieci? Mimo tego, iż w TVP I słyszymy jak to się rozwijamy i jaki dobrobyt panuje rzeczywistość jest inna. Szkół na teki rzeczy nie stać, organów założycielskich też. Dlatego Piotrek poszedł do innej szkoły, która te udogodnienia najprawdopodobniej ma. Czy to naprawde takie straszne? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zmęczony bajdurzenie Piotra IP: 195.28.182.* 30.09.07, 16:39 Po co komu winda? Co Ty za bajki o toaletach piszesz? Wystarczy odrobina wysiłku organizacyjnego, której Urbanowi nie chce się podjąć, bo oni nigdy nie miał chęci być drużynowym drużyny nieprzetartego szlaku, tylko najlepszej drużyny... W harcerstwie można było to tolerować - były inne drużyny i wolność wyboru. Na państwowej posadzie Urban powinien dojrzeć choć trochę. Ale jak widać z wiekiem ludzie nie mądrzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra 30.09.07, 16:39 powtarzasz jak mantrę :"podjął słuszną decyzję", "podjął słuszną decyzję " mnie to nie przekonuje, "dla chcącego nic trudnego" moim zdaniem dyrektor podjął nieprzemyślaną decyzję w swojej bucie i ignorancji, nie przewidział,że ktoś odważy się wyciągnąć tę sprawę na światło dzienne, tak jest przekonany o bezkarności członków PO i wierzy w siłę układu, w którym tkwi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zs Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 16:45 w tym roku remontowano w tej szkole klatkę schodową za skromne 164 tys.zł /dane na str 16/poza tym kto kazał dyrektorowi tak zorganizować szkołę ,że wszystkie pracownie danego przedmiotu są na jednym piętrze???czy nie można było tak pomyśleć i rozmieścić te kilka pracowni językowych biologicznych fizycznych innych na różnych piętrach.nie niech młodzież gania na przerwach po schodach ,porządek musi być IIIpiętro biologia piwnica języki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zs Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotrażz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:00 Dlatego Piotrek poszedł do innej szkoły, która te udogodnienia > najprawdopodobniej ma. Czy to naprawde takie straszne? na prawdę piszemy osobno absolwencie XIII szkoła do której poszedł PIOTR ma jeszcze gorsze warunki socjalno-bytowe węższe korytarze węższe schody /nie mieli tyle kasy na ich remont jak XIII-164tys/za to "MAJą SERCE I PATRZą W SERCE "I"MAJą NADZIEJę NIE Tę MARNą ".wątpię czy wiesz skąd te cytaty MIMO WSZYSTKO /jest taka fundacja / życzę CI abyś doznawał więcej empatii niżli jej rozdajesz!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zs Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 13:20 > Zenek- gratuluje studiów medycznych w szczecinie. niezmiernie. > jednak z tego co mi wiadomo. zaciągnięto konsultacji z lekarskich. Z kimś, kto: > 1) zna angielski > 2) ukończył studia > 3) ma za sobą specjalizacje. > > Ale możesz mu zarzucić, że nie pamięta tego co było na V roku. jak widzę znasz wiele szczegółów zatem jesteś z armii zbawienia urbana.czy ten ktoś u kogo konsultowano przyjęcie ma specjalizację z hematologii jeśli tak to współczuję mu gdy dowiedzą się o tym ,że podważył ich opinię /była cytowana w poprzednich artykułach/ , konsultanci: -krajowy PROF. WIESłAW JęDRZEJCZAK -regionalny DOC.JAROSłAW PEREGUD-POGORZELSKI. RADZę JUż DZISIAJ SZUKAJ SOBIE DOBREGO CIEPłEGO SCHRONIENIA,A TAK W OGóLE żYCZę NIEUSTAJąCEGO ZDRóóóóóóóóóóóóóóWKA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: 217.98.103.* 01.10.07, 00:21 Piotr napisał(a): ... > Zamiast dyskutować używacie jednego argumentu, a właściwie słowa-klucza: > dyskryminacja. a ktoś z was widział schody w XIII LO? 3 lata temu pedagog > szkolny poważnie złamała tam nogę. Sprawa kobieta. Rozsądne argumenty do was, > poza pewnymi wyjątkami, nie przemawiają, lepiej krzyczeć, zagłuszać głos > rozsądku. Acha, to pewnie w tej szkole nie pracuje już ŻADNA pedagog szkolna. Przecież okazało się, że ta szkoła nie jest w stanie zapewnić takim ludziom bezpieczeństwa. No na pewno nie pracuje - przecież w tej szkole słuchją tylko głosu rozsądku więc na pewno nie będą chcieli narażać następnej pedagog szkolnej. Aaaa.... no i pewnie na podstawie tej samej zasady zwolinil WSZYSTKIE "...sprawne kobiety...". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: uzupełnienie do wypowiedzi Piotra IP: 217.98.103.* 01.10.07, 00:24 Piotr napisał(a): ... > A dla tego dziecka jest miejsce w publicznej szkole- takiej, która > jest lepiej przystosowana do jego potrzeb i możliwości. Masz rację Piotrze - chodzi Ci o taką szkołę gdzie dyrektorem jest człowiek. Odpowiedzialny i rozumny pedagog. Nauczyciel. Dostrzegający człowieka nawet w ułomnym ciele. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: 217.98.103.* 30.09.07, 23:56 Rany, Piotrze...z twojego posta wywnioskowałem, że znasz to gimnazjum. Jeżeli je kończyłeś, to nie dałeś swojej uczelni dobrej noty tą wypowiedzią. >Nie potraficie docenić, iż górę wzięła odpowiedzialność za życie i >zdrowie tego chłopaka... No gratuliuję, niech odpowiedzialność za życie tych słabszych sprowadzi się do tego, że ich nie chcemy, a niby w trosce o ich dobro zamkniemy do gett odmawiając im prawa do współistnienia na miarę ich możliwości. Beznadzieja...... Zdrowia wszystkim...dużo zdrowia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Eerion Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:20 Żal mi ciebie. Tak naprawdę gó.. wiesz, a już obrażasz i najeżdżasz na jakąś partię. Dla twojej informacji - ciężki przypadek hemofilii doprowadza do tego, że nawet pojedyncze zadrapanie (które zaowocuje krwawieniem), może okazać się niebezpieczne dla tego dziecka. A w gimnazjum zadrapania czy rany nie są jakoś rzadkością. Ktoś kogoś popchnie, głupi kawał, wywalenie, coś i już. Jasne - normalnie nikt się tym nie przejmuje, ale człowiek z taką chorobą musi uważać na takie przypadki. A co jak ludzie będą wiedzieć o tym? Zostanie niemalże odcięty od klasy - w końcu jest inny, chory. No i strasznie łatwo zrobić mu wielką krzywdę. Myślisz, że to będzie radowało takiego dzieciaka? Pomijam już takie sytuacje, że trafi na jakąś grupę "tru" ziomów, czy pseudo dresów z gimnazjum czy liceum, bo jak to jest elitarne gimnazjum, to raczej tacy tam nie trafiają. Mimo to ryzyko jest zbyt duże, by można było dopuścić takiego dzieciaka do tej szkoły. Bo odpowiedzialność nie spoczywa na uczniach, ale na dyrekcji. Dlatego rozumiem reakcję dyrekcji. A dzieciaka szkoda - to oczywiste. Ale co poradzisz? PS - A pismaki już mówią o dyskryminacji... Ehh... żal Odpowiedz Link Zgłoś
psychol_ogia Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 18:33 > Zostanie niemalże odcięty od klasy - w końcu jest inny, chory. właśnie o ugruntowaniu takich postaw u młodzieży tutaj rozmawiamy a może młodzież przyjmie to inaczej, może taka sytuacja nauczy tolerancji do inności, opiekuńczości, odpowiedzialności ? masz bardzo złe zdanie o naszej młodzieży Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zs Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:48 żal mi ciebie czy znasz kogoś z hemofilią zapewne nie bo nie gadałbyś takich głupot. Lekarze nie widzą problemu w nauczaniu tych dzieci w szkole a ty i urban tak ,jak sądzisz kto dysponuje większą wiedzą na ten temat???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 18:48 Dla Twojej informacji i wszystkich niedouczonych na tym forum. Nawet najcięższy przypadek hemofili nie zagraża życiu po skaleczeniu czy urazie, w taki sposób, aby danej osobie nie można było udzielić na czas pomocy. Tymbardziej zadrapanie albo popchnięcie - boki ze śmiechu zrywać!!! Pacjent z hemofilią regularnie otrzymuje brakujący czynnik krzepnięcia. Krwawienia następują, gdy się pula tego czynnika we krwi wyczerpie. Czyli gdy na przykład dochodzi do zranienia, to ranę pokrywa strup i ... zaczyna się krwawienie z tej rany, ale po kilku godzinach. Jest więc dostatecznie dużo czasu, aby takiego człowieka przewieźć do szpitala i podać to, czego mu brakuje. Gdy jednak dojdzie do spontanicznego wyczerpania się zapasów czynnika krzepnięcia, to owszem następują krwawienia, ale do nerek i stawów. I nie są one tak gwałtowne, że w ciągu kilku minut klient przenosi się do bozi. Jest czas na udzielenie pomocy. Pacjenci z hemofilią krwawią chlustając krwią ze wszystkich otworów ciała. Mój kumpel z hemofilią kończył normalną podstawówkę w dzielnicy porównywalnej do warszawskiej Pragi i najlepsze liceum w mieście. Nigdzie i dla nikogo jego hemofilia nie była problemem. I ten fajny argument: hemofilia chorobą wstydliwą. Wstydzić się to należy za taki kraj, w którym tak myślące osoby mieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hemofilik Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: 217.98.103.* 01.10.07, 01:05 Eerion napisał(a): ... > Żal mi ciebie. Tak naprawdę gó.. wiesz, a już obrażasz i > najeżdżasz na jakąś partię. > Dla twojej informacji - ciężki przypadek hemofilii doprowadza do > tego, że nawet pojedyncze zadrapanie (które zaowocuje > krwawieniem), może okazać się niebezpieczne dla tego dziecka. O Boże, gdzie się tacy rodzą? To Ciebie żal Eerion. Tu sobie pocztaj: www.hemofilia.medserwis.pl/nm.asp?p=5,53,8 i dokładniej tu: hemofilia.republika.pl/ I powiedz skąd masz te bzury o pojedyńczym zadrapaniu??? O babku guślarki ze średniowiecza? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uczennica [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował 29.09.07, 20:16 warunki w niej panujące(między innymi bardzo strome schody i wąskie klatki > schodowe)utrudniają, a wręcz uniemożliwiają poruszanie się po szkole to może odpowiednie służby powinny sie zainteresować poziomem bezpieczeństwa w tej szkole ? w szkole jest ok 15 poważnie chorych osób, wiele z nich to moi znajomi i przy > jaciele.Tak, chodzę do tej szkoły i zawsze zastanawiało mnie to,że dyrektor tej > szkoły bierze na siebie tak duża odpowiedzialnośc czy ja już pisałem,że młodzież z tej szkoły jest bardzo uświadomiona :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zs Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:29 widzę drogie dziecko że jesteś mądrzejsza od docenta i profesora którzy są konsultantami od spraw hemofilii obyś zawsze była zdrowa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Przerażająca znieczulica! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.09.07, 22:17 Cytuję: "co Ty wiesz o hemofilii?widziałeś tego dzieciaka w telewizji?tam chodził tylko o kulach i to już byłby ogromny problem w naszej szkole.Ale pomyśl,że przez długi czas to dziecko nie schodzi z wózka! Znajdziesz mi na każdej przerwie ludzi,którzy podejmą się wnoszenia i znoszenia go z tych stromych schodów?" Najlepsza szkoła w kraju kształcąca tylko cyborgi zorientowane tylko na wałsne osiągnięcia?! Tak trudno byłoby Wam pomóc koledze na schodach? Nie leży taka pomoc w Waszym biznesplanie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marta Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.kalisz.mm.pl 02.10.07, 22:37 Hahahahaha lol,smieszna mnie te wypowiedzi, przepraszam ale która inna szkoła, pomijając te utworzone specjalnie dla uczniów nie do końca sprawnych, została przystosowana? Nie wiem, mamy zlikwidować piętra? Zamontować ruchome schody? A może utworzyć oddzielną salę dla jedynego ucznia? Nie no... Polskie społeczeństwo niestety ma to do siebie, że kiedy ktoś, coś jest lepsze to zamiast ciągnąć do tego robi wszystko żeby oszkalować, zniszczyć reputację. Ma do siebie również to, że wprost uwielbia wypowiadać się na tematy z którymi nie jest w żaden sposób związane, wypowiadać się na temat miejsc, np szkół w których nigdy nie było, naskakiwać na kogoś tylko dlatego ze się tego kogoś nie lubi. Tak jest i w tym wypadku, jeśli ktoś jest chętny nosić chłopaka na wózku inwalidzkim po schodach kiedy zajdzie taka potrzeba bądź dać pieniądze na całkowite przebudowanie szkoły to spoko, myślę ze szkoła nie pogardzi. Szkoda słów, wstyd za takie społeczeństwo. Najśmieszniejsze jest to ze jak ktoś to teraz przeczyta to nawet sekundy nie zastanowi sie nad sobą tylko jak zobaczy że to ktoś w obronie tej szkoły to od razu naskoczy na ten komentarz... Pora sie przyzwyczaić. Ps. Pozdrawiam rodziców którzy robią tak ogromne widowisko z tragedii własnego syna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nie elita Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.kalisz.mm.pl 05.10.07, 12:07 Tusk bardzo ładnie opowiada o wyrównywaniu szans w oświacie, a jak to wygląda w praktyce ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.chello.pl 30.09.07, 10:38 przecież nie od dziś wiadomo, że zdane egzaminy egzaminami, a kryteria 13 to dwie zupełnie odmienne sprawy. Moja znajoma usłyszała nast. komentarz: no cóż zdane egzaminy to nie wszystko, my mamy swoje kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ula Szkudlarek Re: Rodzice Piotra: dyrektor Urban dyskryminował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 20:19 Chodzę do XIII LO i w przeciwieństwie do większości z Was nie czerpie informacji jedynie z mediów, którcyh najdrzędnym celem nie rzetelne przekazywanie informacji, ale szukanie sensacji, bo to przyciąga widzów. Nikogo nie obchodzi, dlaczego Urban nie przyjął tego chłopaka do szkoły. Wszyscy tylko wieszają na nim psy, bo to przecież "ten Urban" i "ta 13". No to ja Wam powiem, dlaczego on go nie przyjął. Chłopak ma hemofilię. Jeśli ktoś go uderzy, i to niekoniecznie mocno, to występuje u niego krwawienie wewnętrzstawowe. Na korzytarzu szkolnym trudno uniknąć zderzenia. Problem można by rozwiązać, gdyby chłopak po prostu przechodził z klasy do klasyw czasie lekcji, tuż po dzwonku. Tyle tylko, że raz na jakis czas musi jeżdzić na wózku. Szkoła ansolutnie nie jest przystosowana dla kogoś, kto porusza się w ten sposób. Zostaje jeszcze nauczanie indywidualne w domu, tyle że on mieszka w Stargardzie (dla ludzie spoza Szczecina-łądna godzinka jazdy samochodem). Niekażdy nauczyciel ma samochód, żeby móc do niego dojeżdżać. W tej sytuyacji Urban rozmawiał ze WSZYSTKIMIA nauczycielami uczącymiw tej szkole i razem z nimi podjął tę decyzję. Ale nikogo nie obchodzi to, jak to wyglądało. Ważne, że zły Urban nie przyjął biednego, chorego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś