blackexit Jurczykowo 09.06.05, 22:44 niech ci wszyscy turysci powtarzaja: jurczyk jurczyk jurczyk. dac specjaliscie slowackiemu zlota miotle. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
sid15 Re: Jurczykowo 09.06.05, 22:51 A ktoś niedawno na tym forum krytykował Kraków,że poza centrum panuje tam straszny brud.Niestety my nawet czystym i schludnym podzamczem nie możemy zaimponować.Ciekawe kto jest za to odpowiedzialny i czy poniesie konsekwencje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Jurczykowo IP: *.fnet.pl 09.06.05, 22:52 za GW: Straż Miejska. - Jeszcze dziś, a najpóźniej jutro skierujemy tam patrol - obiecał w czwartek Andrzej Panecki ze straży miejskiej. - Właścicieli posesji możemy ukarać mandatami do 500 zł. Miejmy nadzieję, że to zmusi ich do posprzątania. (ale z fotoradarami!) Odpowiedz Link Zgłoś
jacm1 Re: Jurczykowo 10.06.05, 08:52 nie winil bym tylko jurczyka - szczecin tak wyglada od zawsze i tak naprawde to niewiele jest miejsc (jesli w ogole sa...) gdzie moglbym naprzyklad zaprowadzic gosci coby im cos pokazac fajnego /: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jurczykowo IP: *.nll.se 10.06.05, 13:30 Masz swieta racje! Jacy mieszkancy, taki ich dom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.05, 23:36 "Za porządek na schodach odpowiada Zakład Usług Komunalnych. - Oczywiście zajmiemy się tym - zapewnia Gabriela Wiatr, rzecznik ZUK-u - Firmie opiekującej się tym obiektem polecimy jego uporządkowanie." To przez 3 lata ZUK nawet nie sprawdził jak sobie firma radzi??! Przez 3 lata nie było kontroli???? Firma dostawała forsę i sobie bimbała? Miejsc brudnych w mieście sporo. Ktoś dostaje pieniądze za sprzątanie tych miejsc, ale tego nie robi. Fajna fucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odeon Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.pl / 213.155.191.* 10.06.05, 00:03 W normalnym państwie, to policja karze mandatami ,gdy widzi taki balagan. U nas to wielmożne państwo straż prezydencka, taka sama jak i prezydent.Kara 500.-zł to nikogo nie nauczy porządku ,powinna być dziesięciokrotnie wyższa. Spaceruję często na Wałach Chrobrego i na podzamczu. Słyszę ciągle krytyczne uwagi Niemców na brud,bałagan ,nie skoszone trawy i chwasty. brak koszy ulicznych, a te które są, to najczęściej są przepełnione. Artysta rzeżbiaż obok muzeum struga swoje figurki i wiatr rozwiewa wióry, bo on nie ma kosza na odpady. Ktoś zawiesił lampę-monstrum wewnątrz wieżyczki i co? prasa o tym pisze a ten ktoś ma to gdzieś. Szczecin,to naprawdę wicha z tramwajami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnisze szwajne Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:00 Oj juz bez przesady! Chyba tylko szwaby mają "jobla" z ta czystością na ulicach. Jedźcie np. do Amsterdamu, zobaczycie tam tony walających się po ulicach śmieci, o wiele więcej niż u nas, lub do New York zwanego "wielkim śmietnikiem". Przyznaję jednak rację, że w reprezentacyjnych miejscach powinien być porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:26 Wczoraj przejeżdzałem w tamtych miejscach. Pod wiaduktem na Sienną. Stały 4 autobusy na obcych rejestracjach tuż obok tego gruzowiska i pordzewiałych siatek ogrodzeniowych. Kilku pijaczków sikało pod mostem na oczach zdziwionych emerytów z Niemiec . Tak.Polnische Wirtschaft Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.nll.se 10.06.05, 13:31 Pomnik Czynu Polakow w Szczecinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko podatnik TO MY MAMY PODZAMCZE ?!? .. .rany julek IP: 80.72.196.* 10.06.05, 07:58 ale jaja, a gdzie jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka wymiana IP: *.teleton.pl 10.06.05, 08:05 A tam, brudno jest bo wszyscy wyjechali do nich i tam sprzątają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbski Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:20 Co z tego, że ktoś posprząta? Tu chodzi o to, żeby tą budowę skończyć! Niby mamy boom na rynku nieruchomości, taka atrakcyjna lokalizacja powinna ludzi przyciągać. GW nawet nie zaryzykował dochodzenia co jest powodem wstrzymania tej budowy (tj. osiedla Podzamacze) bo z tego co widze to stoi ona 2 rok. A takie jak powyżej komentarze Niemców nie powinny dziwić. Przecież nasze miasto jest okropnie zapuszczone... I nie winił bym za to Jurczyka - bo nie przypominam sobie jakiegoś szczególnego rozkwitu Sz-na za rządów poprzednich prezydentów... Powtórze za Niemcami - Polacy tacy są! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeneq Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: 62.244.131.* 10.06.05, 08:49 Na Kreutzbergu to jest dopiero fajnie! A idźcie do jakiejś toalety w parku koło ZOO. A zajrzyjcie do pokoju dzieciecego w przeciętnym domu niemieckim -syf, kiła i mogiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.nll.se 10.06.05, 13:39 Tez racja! Syf, kila i mogila prawie we wszystkich toaletach na stacjach benzynowych. Prawdziwy Niemiec, od dluzszego czasu, nie zajmuje sie sprzataniem po sobie, bo nie honor. Nie zmienia to jednak faktu, ze Szczecin tez upada z roku na rok. Potwierdzaja to nawet nowe inwestycje. Co jedna to gorsza. Zamiast dzwigac miasto, wpychaja go one w jeszcze wiekszy prowincjonalizm. Prezydent i Rada Miejska do niczego. Nie ma architekta miejskiego, albo tak jak by go nie bylo, albo jest wyjatkowym matolem. Nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Uklad miasta odziedziczony po Niemcach jest dalej psuty. Szkoda. To moje rodzinne i nadal ukochane miasto. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
factus Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba 10.06.05, 08:58 Wiele razy pisałem na tym forum o tym, ze Polacy tylko administrują tymi terenami i nie czują się gospodarzami.Lubią się odowoływać do przeszłości,że jakaś tam firma kontynuuje przedwojenne tradycje.Ale na tym sie kończy.Podzamcze to kolejny dowód,że Polacy to brudasy zadufani w sobie,uważający się za najmądrzejszych na świecie,mający najpięknięjesze kobiety itd.Ale mnie to nie dziwi.Przecież 3/4 obecnych szczecinian ,to potomkowie ludności wiejskiej z jej wszystkimi zwyczajami:śmieci za okno,toaleta za domem.W styczności z zachodnią cywilazcją wszystko wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizyta Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.teleton.pl 10.06.05, 09:12 3/4 ludności to przybysze ze wsi ? A ja 90% znam ludzi z warszawy,Poznania, Lwowa, Krakowa ... To fakt, jest u nas brudno. Ale u nich także. Z tym,że oni są wyćwiczeni w nadzorze. A swoja drogą, byłeś(łaś) kiedyś w domu u rodowitych Niemców ? Odpowiedz Link Zgłoś
sid15 Najlepszą obroną-atak? 10.06.05, 10:31 Byłem w kilku i muszę przyznać,że ładnie,czysto i urządzone ze smakiem.W żadnym nie spotkałem się z jakimkoliek bałaganem,o brudzie nie wspominając.Nie rozumiem,czy dlatego,że udowodnimy,że inni mają brudno,u nas zrobi się czyściej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans do fuctusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:06 "zachodnia cywilizacja" hehe, dobre. Ty widze wciąż padasz na kolana [przed zachodem, tak jak cię nauczyli za komuny. POjedź tam, a zobaczysz, jak to na prawdę jest, wcale nie tak cukierkowo jak ci się śni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie turystka Co mieszkańcy ma z tej turystyki? IP: *.btsnet.pl 10.06.05, 11:08 Zastanawiam się , co mieszkańcy miasta mają z tej turystyki??? Chyba nic!!! Wycieczki starszych niemieckich turystów w licznych autokarach zatrzymujących się na 15minut!! na Wałach Chrobrego i przy Zamku nic nie wydają w Szczecinie! Odbywają jedynie króciutki spacerek i wsiadają z powrotem do swych niemieckich autobusów. I cóż to za turystyka :((( I jest sens wydawać pieniądze na promocję miasta skoro mieszkańcy z tego nic nie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Co mieszkańcy ma z tej turystyki? IP: *.nll.se 10.06.05, 13:41 No prosze. Dzieki ludziom takim jak Ty, moje miasto jest takie jakie jest! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka222 Re: Co mieszkańcy ma z tej turystyki? IP: *.btsnet.pl 10.06.05, 15:47 A Ty mieszkasz obecnie w Szczecinie czy w Szwecji? Jeżli za granicą to czy robisz coś pożytecznego dla promocji Twojego miasta? Namówiłeś Szwedów do odwiedzenia Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Co mieszkańcy ma z tej turystyki? IP: *.telia.com 11.06.05, 17:01 W Szwecji. Co roku, dzieki mojej organizacyjnej pomocy, przyjezdza do Polski kilkudziesieciu Szwedow. Przez kilka lat, jak policzylem, zostawili w Polsce przynajmniej 3 000 000 koron szwedzkich. Czego i Tobie zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Co mieszkańcy ma z tej turystyki? IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.05, 17:26 >dzieki mojej organizacyjnej pomocy...< jezeli masz takie mozliwosci, to moze moglbys zaproponowac Szwedom np. opieke (powstanie szkoly) nad niepelnosprawnymi dziecmi; mialbys honorowe zadanie i nie spalalbys sie miejscowa haltura, ktorej nie zmienisz. Szkoda sil. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Co mieszkańcy ma z tej turystyki? IP: *.telia.com 11.06.05, 21:49 Nie badz naiwny. Szwedzi wcale nie uwazaja, ze polska szkola potrzebuje ich opieki i ich pieniedzy. Uwazaja, ze szwedzkich pieniedzy potrzebuja szkoly w Afryce i niektorych krajach Azji. Pomagaja tez niektorym szkolom w Rosji. Szkole polska traktuja moze troche protekcjonistycznie, ale partnersko. Uwazaja, ze nie tylko Polacy moga sie uczyc od nich, ale i oni moga sie uczyc od Polakow (co jest swieta prawda). Wiem bo zalatwialem wymiany miedzy gimnazjami. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoosss Re: Co mieszkańcy ma z tej turystyki? IP: *.btsnet.pl 11.06.05, 22:48 Może polecisz Szwedom polskie uniwersytety medyczne kształcące w języku angielskim? Już dużo uczy się w Norwegów, również Szwedów i Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Co mieszkańcy ma z tej turystyki? 10.06.05, 15:56 Gość portalu: Nie turystka napisał(a): I jest sens wydawać pieniądze na promocję > > miasta skoro mieszkańcy z tego nic nie mają? dziecko drogie rzecz w tym zeby 1. zachecic do przyjazdu 2 zachecic do pozostania jak najdluzej im dluzej pozostana tym wiecej zostawia pieniedzy. a zeby zacheic do pozostania musi byc cos ciekawego ale cos innego niz krajobraz z groznego. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyritzer Polnisches Wirtschaft zaczyna się niepozornie: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:21 na przykład od tego, że człowiek zgniata papier po słodyczach np. i rzuca go za siebie na chodnik. Nagminne jest wyrzucanie petów przez palaczy. Z pewnością każdy widział tego typu przypadki na ulicy - czy ktoś z obecnie oburzonych reaguje na podobne zachowania? Pewnie nie, bo to jest u nas niestety normalne zachowanie! Czystości i dbałości o otoczenie powinna uczyć szkoła, bo większość rodziców nie zrobi tego z prostego powodu: sami mają wpojone syfiarstwo. Jest to robota na pokolenia! W szkołach powinno się zwracać uwagę nie na spektakularne akcje typu "dzień sprzątania ziemi", ale na najbardziej elementarne kwestie: wyrzucanie śmieci do kosza czy mycie rąk przed jedzeniem. To powinno być wyuczone, automatyczne. Gdy zapytałem o umywalkę w jednym z fast- foodów pani zrobiła takie oczy jakbym pytał o drogę na Marsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.devs.futuro.pl 10.06.05, 11:51 Tak właśnie wszyscy potrafią gadać i biadolić zwalac winę na innych itd itp. Wystarczy wychować społeczeństwo i pokazać że jeśli masz ochotę łuskać słonecznik w tramwaju to nie pluj na podłoge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama to wszystko przez jurczyka i trzosa IP: 217.153.6.* 10.06.05, 12:42 moim zdaniem to wszystko przez jurczyka i trzosa ja bym ich zagonila do roboty nierobow jednych Odpowiedz Link Zgłoś
sid15 Re: to wszystko przez jurczyka i trzosa 10.06.05, 12:52 Po to się wybiera jakieś władze,daje pewne mechanizmy,moc decyzyjną,powierza budżet z naszych podatków,żeby między innymi pilnowała porządku,w pełnym tego słowa znaczeniu. Jezeli jest prawo,straż miejska i policja ,a dalej jest nieporządek i bałagan,to wszystkie te instytucje wraz z osobą za nie odpowiedzialną,nie są warte funta kłaków. Dlatego zanim zabiorą sie za sprzątanie Szczecina,trzeba wysprzątać dokładnie ich gabinety,bo inaczej to będzie syzyfowa praca,lub pokazówka zrobiona pod publiczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awro Re: to wszystko przez jurczyka i trzosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:39 myślę, że na obywatelach lubiących brud miasto mogło by wesprzeć swój budżet karając mandatami odpowiedniej wysokości a niepoprawnym nakazując sprzątenie ulicy np. przez 2 tygodnie. Wielokrotnie widziałem jadące przde mną eleganckie smochody a w nich kierowca ładnie ubrany wyrzucający peta za okno ( mogłaby się pobrudzić popielniczka w samochodzie) widziałem też takie zdarzenie w niemczech za chwile podjechała policja i nałozyła mandat na polskim obywatelu. To nieprawda, że lubimy brud tylko wielu czuje się bezsilnie wobec tych, którzy bałaganią tylko istytucje do tego powołane moga coś zdziałać przy wsparciu mieszkańców Szczecina lubiących czystość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: to wszystko przez jurczyka i trzosa IP: *.nll.se 10.06.05, 13:43 I myslisz, ze wtedy Szczecin stanie sie pieknym i zasobnym miastem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.nll.se 10.06.05, 13:43 Luskac slonecznik w tramwaju! Czy to aby w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.nll.se 10.06.05, 13:28 Mozna tez powiedziec: Jaki kram - taki pan! Odpowiedz Link Zgłoś
sid15 Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba 10.06.05, 13:37 Tak też i napisałem na początku tej dysputy,a to tylko małe rozwinięcie tematu.Znowu pan Rumas ma nowe miejsce do postawieia znaku. A propos,okazuje się ,że swoje znaki stawiał w innych miastach w Polsce,w Europie,a nawet w Stanach,ale tylko nasza władza tak inteligentnie zareagowała ,grożąc mu sankcjami prawnymi.Brawo!Karać tych co nie trzeba to oni potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
sid15 REKLAMA!!!!!!! 10.06.05, 13:58 A oto reklama na witrynie sklepowej w jednym ze szczecińskich sklepów: NASZE CENY SĄ TAK SŁABE, JAK MARIAN Ciekawe o jakiego Mariana im chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: REKLAMA!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:01 Proponowałem im następną ale nie podchwycili. "Na nasze ciuchy żaden ptak nie nasra." Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
sid15 Re: REKLAMA!!!!!!! 10.06.05, 14:10 Mówię serio.Zobaczcie dzisiejsze wydanie Głosu Szczecińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: REKLAMA!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:17 A ja serio odpowiadam, że widziałem/byłem/proponowałem (na dole w Heliosie). Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 78we Brud IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:17 Czytajac komentarze, widze, ze dla wielu forumowiczow rozwiazanie problemu polega na nie smieceniu. Calkiem dobra metoda, tylko, ze zupelnie utopijna. Znacznie skutecyniejsza metoda jest po prostu sprzatanie - przynajmniej u sasiadow sie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polnische Wirtschaft, czyli kompromitujący ba IP: *.nll.se 10.06.05, 14:05 Nieszczesciem Szczecina jest brak elit albo ich marnosc. Nie ma przykladu idacego z gory. Nie ma odrobiny ozywczego i stymulujacego blichtru, ktory widac we Wroclawiu, Warszawie, Krakowie, Gdansku czy Poznaniu. Doniesienia strony internetowej GW dotyczace Szczecina, to zalosc. Niedawno pisalem, ze juz boje sie otwierac strony dotyczacej mojego rodzinnego miasta, bo prawie codzienne, dzieje sie w nim cos dla niego tragicznego. A to jakis idiota, prawdopodobnie lasy na nedzne grosze, proponuje wyciac prawie polowe starego parku pod ladowisko dla helikopterow szpitala, ktory nadaje sie tylko do likwidacji. Innym razem, inny idiota, chce postawic supermarket, na jedynych terenach, na ktorych mozna zbudowac centrum rekreacyjne dla przemyslowych dzielnic miasta. Przestrzen idealna do kompleksowej zabudowy, mogacej pozytywnie zmienic oblicze smutnych dzielnic Szczecina lezacych po wschodniej stronie Odry, ten sam idiota chce parcelowac, i budowac tam budy hurtowni i magazynowe baraki. Obrazu nedzy i rozpaczy dopelnia zawsze widok Starego Miasta bezsensownie, w duzej czesci, zalanego betonem niepotrzebnych slimakow wjazdowych i zjazdowych Trasy Zamkowej. Stare Miasto w Szczecinie tak dlugo nie ma szans na ozycie, dopoki ten beton nie zniknie, kamieniczki nie zostana doprowadzone do brzegu Odry tak jak przed wojna, i jak w Gdansku, a na drugiej stronie rzeki nie zostanie odbudowana Lasztownia. Niestety, chociaz nie jestem wiekowy, chyba tego juz nie doczkam. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Polnische Wirtschaft IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.05, 19:26 >Nieszczesciem Szczecina jest brak elit albo ich marnosc.< Co moglbys zaczac i skonczyc bez elit jako Twoje dzielo, prywatny biznes lub widzimisie, tak zebys mial satysfakcje a kolezenscy forumowicze tego nie zgnoili. jezeli jestes marny lub maz duze zamiary, tu rzuc haslo na forum - moze Tobie pomoga. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polnische Wirtschaft IP: *.telia.com 11.06.05, 17:19 Mieszkam w Szwecji. Staram sie robic co moge zeby pomoc Polsce i Szczecinowi. W ciagu kilku lat pomoglem zorganizowac, albo sam zorganizowalem, kilka wyjazdow do Polski ( w tym do Szczecina), zasobnych, dobrze wyksztalconych Szwedow. Jak juz pisalem we wczesniejszym poscie, zostawili oni (udokumentowane!) 3 500 000 koron szwedzkich. Nie wiem ile wydali na prywatne zakupy, i ile wydali w czasie pozniejszych prywatnych wyjazdow do naszego kraju, a bylo ich, z tego co wiem, calkiem sporo. Poza tym, pomoglem i nadal pomagam, nawiazac kontakty dotyczace interesow. Jakie z tego wymierne materialne korzysci maja Polacy i Polska, trudno mi ocenic, poniewaz staram sie nie wtracac do interesow. Przy tym wszystkim jest mi jednak przykro, ze tak, jak z czystym sumieniem moge Szwedow zawiesc do Krakowa, Wroclawia, Trojmiasta, Poznania czy Warszawy, albo niektorych malych miasteczek, tak nie jestem przekonany do pomyslu pokazywania im mojego miasta. Miedzy innymi z powodow, o ktorych pisalem wczesniej. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Polnische Wirtschaft IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.05, 18:12 Ponownie apel do Andrzeja; dobrze, ze mieszkasz (za dlugo) w Szwecji, bo szczecinskiego, rodzimego syfu nie mozesz strawic; odwiedzajac inne miasta poslugujesz sie innymi emocjami i masz wymowke: taka sa realia w Polsce. Ale w Szczecinie mieszka pol miliona ludzi, ktorzy musza z dnia na dzien znosic ta nienormalnosc i niewielu z nich ma sile i checi na zmiane. To jest dlugi proces - nawet demokracji trzeba sie nauczyc, jak widzimy po wladzach, jest to jeszcze abstrakcja. Dla wielu jestes i pozostaniesz sentymentalnym pajacem, dla wielu liczy sie kasa a nie Twoje wizje. Jak chcesz to rob ale nie oczekuj, ze znajdziesz wielu szczerych zwolennikow. Jak postawisz wodke - to wszyscy ZA, jak pojedziesz do Szwecji to sie czeka na nastepnego frajera. Z czasem bedzie lepiej, moze tego doczekamy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś