Dodaj do ulubionych

Ulubiony budynek w miescie

IP: 194.195.43.* 07.05.01, 17:58
No wlasnie, ktory?
Mi osobiscie b. sie podoba gmach Urzedu Wojewodzkiego na Walach Chrobrego.
Cholernie dobry kawal hanseatyckiej architektury - warto sie przejsc i pogapic
(szczegolnie na wyzsze kondygnacje)
Obserwuj wątek
    • Gość: calvo Re: Co się dzieje ? IP: 195.205.248.* 20.02.01, 14:13
      niestety Szczecin w porównaniu z innymi miastami naprawdę wygląda ubogo tak w rzeczywistości realnej jak i w wirtualnej
    • Gość: Iano Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.szcz.gazeta.pl 07.05.01, 18:44
      Wały Chrobrego w katogorii budownictwa monumentalnego są poza konkurencją. Ale w Szczecinie
      jest sporo interesujących obiektów, ze wstydem my Polacy musimy przyznać, że wszystkie
      one poniemieckie. Na przykład stojący przy Dworcowej a należący do poczty gmach (niedawno
      zresztą odświeżony). Bardzo dziwna wręcz zabawna bryła, jakby stylizowana na jakąś warownię. To
      mój typ.
      • Gość: Marpli2 Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.szcze-qsl.leased.ids.pl 27.03.03, 09:18
        Moim ulubionym budynkiem jest nowa Książnica Pomorska. Ładny, nowoczesny i pod
        każdym względem przyjazny gmach. Swietne połączenie nowoczesności z tradycją.
        Lubię też wyremontowane kamienice np. w okolicach ulicy Grodzkiej. Te mi się
        podobają . A najbardziej lubię wielką, wspaniałą ruinę przy Poczcie Głównej.Ten
        monumentalny gmach ma wój urok, mimo tego stanu. A propos, szkoda żeby się
        całkiem zniszczył.
    • Gość: grogreg Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.miasto.szczecin.pl 08.05.01, 09:43
      Tarasy Hacken`a alias Waly Chrobrego, piszecie. Fakt ladne. Ja tam jedna Zamek
      Ksiaząk Pomorskich wole.
      • Gość: pokost Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.eki.mdh.se 08.05.01, 10:21
        Mnie sie podoba natomiast Radison/Pazim oraz Budynek bylego pomorskiego na
        Bogurodzicy.
        • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 09.05.01, 14:55
          Gość portalu: pokost napisał(a):

> Mnie sie podoba natomiast Radison/Pazim oraz Budynek bylego pomorskiego na
          > Bogurodzicy.

Pazim Center - to oczywiste! Z budownictwa "po 89" podoba mi sie
          rowniez "czekoladka" na Niepodleglosci.

A jak tam postepuje budowa "Pentagonu" i tego biurowca (?) co buduje Espebepe na
          Wyszynskiego (juz jakis czas mnie nie bylo w Szczecinie)? Czy moze sa jakies
          strony WWW gdzie mozna to sledzic?

• Gość: Mako Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.devs.futuro.pl 09.05.02, 09:32
        Typów jest wiele, ale budynek PKO na przeciwko Mc Donalds na Niepodległości
        jest dla mnie w czołówce.
    • Gość: kuku Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.pwn.com.pl 08.05.01, 12:23
      choc zycie wyganalo mnie precz ze Szczecina to jest tam moje ulubione
      miejsce.... zaraz obok Zamku jest taka brukowana uliczka biegnąca w dol do
      odry. Nie pamiętam jej nazwy, ale przepis na mile wrazenie jest taki... stan
      tylem do zamku, przodem do Odry.. po prawej stronie bedziesz maił tę uliczkę...
      podejdz tam, ale nie schodz na bruk, zostan na tarasie... popatrz w góre ulicy
      (w stronę miasta). Zrób to wieczorem, albo jesienią, kiedy bruk jest wilgotny
      od deszczu a swiatło latarni (tez slicznych) tanczy po kocich łbach!!!
      Wieczorami słychac tez broby filcharmoników w tym miejscu... rewelacja, nawet
      na trzeźwo!!!! :+))))))
      Jak znajde cos takiego w wawce to dam Wam znac...
      • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 08.05.01, 19:53
        Gość portalu: kuku napisał(a):

> choc zycie wyganalo mnie precz ze Szczecina to jest tam moje ulubione
        > miejsce.... zaraz obok Zamku jest taka brukowana uliczka biegnąca w dol do
        > odry. Nie pamiętam jej nazwy, ale przepis na mile wrazenie jest taki... stan
        > tylem do zamku, przodem do Odry.. po prawej stronie bedziesz maił tę uliczkę...
        >
        > podejdz tam, ale nie schodz na bruk, zostan na tarasie... popatrz w góre ulicy
        > (w stronę miasta). Zrób to wieczorem, albo jesienią, kiedy bruk jest wilgotny
        > od deszczu a swiatło latarni (tez slicznych) tanczy po kocich łbach!!!
        > Wieczorami słychac tez broby filcharmoników w tym miejscu... rewelacja, nawet
        > na trzeźwo!!!! :+))))))
        > Jak znajde cos takiego w wawce to dam Wam znac...

Chyba mowisz o ul. Kusnierskiej. Kiedys (dawno temu) troche malowalem i machnalem
        akwarelke - wlasnie opisane miejsce. Jest naprawde fajowe.

Ja mam inna propozacje na fajne miejsce - przejsc przez most dlugi, stanac sobie
        kolo urzedu celnego i popatrzyc na stare miasto. Polecam! (podobnie czadowy -
        moim zdaniem najladniejszy w Polsce - jest wjazd do miasta Trasa Zamkowa).

Ale temat jest o budynkach wiec dorzuce jeszcze jeden typ - nowy budynek
        Ksiaznicy Pomorskiej.

• kuku Re: Dzieksy Mike!!!!! 11.05.01, 10:42
          tak to Kusnierska! :+)))) przypomniales mi:+)))
          fajnie czasem powispominac:+)))))

a propos budynków..... noca (jesli nadal jest tak fajnie luminowany...?)
          slicznie wyglada budynek banku (chyba któreś PKO) w Al. Wyzwolenia....
          • Gość: Mike Re: Dzieksy Mike!!!!! IP: 194.195.43.* 11.05.01, 11:40
            kuku napisał(a):
            > tak to Kusnierska! :+)))) przypomniales mi:+)))
            > fajnie czasem powispominac:+)))))
            > a propos budynków..... noca (jesli nadal jest tak fajnie luminowany...?)
            > slicznie wyglada budynek banku (chyba któreś PKO) w Al. Wyzwolenia....

Tak to budynek PKO BP (na Niepodleglosci naprzeciw "Odziezowca"). B. ladnie jest
            tez oswietlony "Klub 13 Muz". Zrobili tez troche swiatel na Walach ale jeszcze za
            malo zeby byl naprawde zaj.... efekt.
      • Gość: ćma Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.ums.gov.pl 11.05.01, 14:08
        rozmarzyłe� się
        to miło
        chyba tęsknisz

pa
        • kuku Re: Ulubiony budynek w miescie 11.05.01, 14:34
          a pewnie ze sie rozmarzylem..... w wawce to tylko "starówka" ma swoj urok. I to
          tylko w pozna jesienia lub wczesna wiosna w nocy kiedy przez wyludnione uliczki
          jedzie sie po cichutku rowerkiem..... cos fantastycznego! oswietlone, odnowione
          kamienice, wilgotny bruk, totalna cisza i tylko te rowerowe trrrrrrrrrrrrr
          słychac..... :+)))
          Czy tesknie? i tak i nie:+)))
          Uprzedzajac: czy zaluje? NIE.
          • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 11.05.01, 15:10
            O! Jak jestesmy w temacie starowkowym to warto wspomniec o kamienicy Loitzow.
            Ladna, oraginalna (rzadkosc na szczecinskiej "starowce") i zdaje sie ostatnio
            odnowiona.
            • Gość: kuku Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.pwn.com.pl 11.05.01, 15:37
              Gość portalu: Mike napisał(a):

> O! Jak jestesmy w temacie starowkowym to warto wspomniec o kamienicy Loitzow.
              > Ladna, oraginalna (rzadkosc na szczecinskiej "starowce") i zdaje sie ostatnio
              > odnowiona.

O! Racja..... z tego co wiem, to najstarsza budowla w miescie (w Szczecinie).
              Legenda mowi ze Loitz'owie (finansowali Jagiellonów!) mieli sliczną córe
              ;-))))))) ona do kogos tam chciała uciec.. wic trzymano ja w wiezy z oknami tak
              zmajsrowanymi, ze nie sżło ich otworzyc.. sami zobaczcie jakie tam skosne
              framugi:+)))
              • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 11.05.01, 16:38
                > O! Racja..... z tego co wiem, to najstarsza budowla w miescie (w Szczecinie).
                > Legenda mowi ze Loitz'owie (finansowali Jagiellonów!) mieli sliczną córe
                > ;-))))))) ona do kogos tam chciała uciec.. wic trzymano ja w wiezy z oknami tak
                > zmajsrowanymi, ze nie sżło ich otworzyc.. sami zobaczcie jakie tam skosne
                > framugi:+)))

Kamienica pochodzi z okresu renesansu. Duzo starszy jest kosciol Piotra i Pawla -
                1124 r. i Bazylika - 1187 r. A te legende tez slyszalem troche inaczej - podobno
                mlodzieniec przychodzil i spiewal a Loitzowna caly czas siedziala w oknie az
                ojciec kazal zrobic skosne parapety zeby ten proceder ukrocic... :-)
          • Gość: black_sz Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 192.168.3.* 03.03.02, 17:54
            Najbardziej podoba mi sie radison. Jest nięwotpliwe jadnym z najabrdziej
            noweczesnie wygladajacych bunków. Szkoda że nie ma wiecęj w Szczenie tego typu
            budynow.
        • Gość: marianna Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.tomsol.jest.o.k.pl 11.06.01, 21:42
          ... to juz za kilka tygodni.
          Nie omieszkam sprawdzic ulotnych wdzieków kusnierskiej deszczowego wieczoru, o
          rany obiegne je wszystkie juz pierwszego dnia w polnocnej Polsce.
          Tego wlasnie potrzebowalam , zacheta to malo trafione slowo - ale ...
          (dokladnie brak slow) ale, chce juz tam byc i .... :)))))

eeeh, opowiem jak juz poczuje na wlasnej skorze!
      • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 11.05.01, 18:59
        Przypomnialem sobie jeszcze jedno fajn miejsce. Malo romantyczne ale widoczek
        jest naprawde extra. Kolo hotelu Neptun jest taki wielopoziomowy parking.
        Wjedzcie sobie furka na ostatnie pietro, wysiadzcie i rozejrzyjcie sie wokol.
        Wrazenie jest naprawde czadowe - jakby sie bylo na LaDefense w Paryzu.
      • Gość: Angella Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 212.14.14.* 12.06.01, 12:29
        Gość portalu: kuku napisał(a):

zaraz obok Zamku jest taka brukowana uliczka biegnąca w
        dol do
        > odry.

Codziennie rano wspinam sie ta uliczka na uczelnie.
        Przez pierwszy semestr robilam to ze spiewem na ustach,
        teraz juz mam dosc:))
    • e603432 Re: Ulubiony budynek w miescie 12.05.01, 03:58
      Drodzy Szczecinianie,

Gratulacje. Jest to pierwsza rozmowa na tym forum gdzie na 17 wypowiedzi nie padlo ani jedno
      przeklenswto. To musi byc rekord. Moim ulubionym byl budynek I LO na Piastow, ale to chyba
      dlatego, ze tam sie uczylem w latach 1976-1980. Potem byla Warszawa, Niemcy, Kanada.

Czesc,
      Gruby.
      • kuku Re: Ulubiony budynek w miescie 13.05.01, 13:31
        e603432 napisał(a):

> Drodzy Szczecinianie,
        >
        > Gratulacje. Jest to pierwsza rozmowa na tym forum gdzie na 17 wypowiedzi nie p
        > adlo ani jedno
        > przeklenswto. To musi byc rekord. Moim ulubionym byl budynek I LO na Piastow,
        > ale to chyba
        > dlatego, ze tam sie uczylem w latach 1976-1980. Potem byla Warszawa, Niemcy, K
        > anada.
        >
        > Czesc,
        > Gruby.

Witaj Grubcio w szeregach....... przekleństwa? Coż wzbogacają ekspresje
        wypowiedzi... a tak juz zupelnie na marginesie..... cos to nasze forum sciaga jak
        cmy do ognia "dawnych" szczecinian, teraz nieco po swiecie rozproszonych. Ciekawe
        skad kto "stuka"? :+))) To tyle, ide na rower, hihiihi.
        • Gość: artur Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.miasto.szczecin.pl 14.05.01, 08:13
          Moim ulubionym budynkiem w miescie jest stadion Pogoni, a tak na powaznie to zdecydowanie Wały Chrobrego z pieknym widokiem na szczecinski port.
        • mike102 Re: Ulubiony budynek w miescie 14.05.01, 15:00
          kuku napisał(a):
          > przekleństwa? Coż wzbogacają ekspresje wypowiedzi...

Przeklenstwa to mi sie cisna na usta jak np. pomysle o tym do czego doprowadzono
          np. Wieze Bismarcka. Wiecie ze przed wojna ludzie przyplywali tu statkami z Walow
          Chrobrego, jedli w nabrzeznych restauracjach albo spacerowali po zadbanych
          alejkach...
          • Gość: Pazim Re: popsuty wygląd miasta IP: *.messer.pl / 10.24.35.* 08.06.02, 12:09
            Szlak mnie jasny trafia jak władze miasta zjeba...... o przepraszam może powiem
            popsuli wygląd miasta.Kiedyś postawiono kwadratowe wieżowce z małymi
            mieszkaniami i to jeszcze w środku miasta?! Dlaczego dziś nie idą do rozbiórki?
            A poco ja zadaję takie głupie pytanie, przeciesz na nic nie ma pieniędzy. Ręce
            mi do kostek opadają jak widzę tą spi..do...ą starówkę .A tak wogóle to
            przypomina mi ona kotlet schabowy z ziemniakami i zestawem surówek ( takie ma
            kolory). A ten oszcany deptak bogusława z szarymi kamienicami to nie deptak
            tylko pijalnia piwa. Jestem zwolennikiem hipermarketów ale czy muszą być one
            blaszane jak na przykłd hit? Ulica krzywołustego powinna być poszerzona tam
            gdzie budują kupca kamienice obok niego powinny być rozebrane bo za kilka lat
            krzywoustego bęcie tak zatkana że lepiej nie mówić.
      • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 14.05.01, 09:14
        e603432 napisał(a):

Moim ulubionym byl budynek I LO na Piastow,> ale to
        chyba dlatego, ze tam sie uczylem w latach 1976-1980.
        Potem byla Warszawa, Niemcy, Kanada.>
        > Czesc, Gruby.

Hejo! Ja tez konczylem "Jedynke" choc troche pozniej niz
        Ty (ale "Kanapa" ciagle uczyla polskiego :-). Budynek LO
        I jest dzielem tego samego architekta (najlepszego
        jakiego mial dotychczasz Szczecin), ktory zaprojektowal
        budynek muzeum na Walach i Urzad Celny - Wilhelma Meyera-
        Schwartau.

Ja z kolei dorzucil bym gmach magistratu czyli PAM-u,
        zaslaniety (ponoc celowo) przez obrzydlistwo w postaci
        Domu Portowca.
    • Gość: brenda Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.szcz.gazeta.pl 13.05.01, 19:08
      zdecydowanie urzad wojewodzki
    • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 14.05.01, 17:24
      A czy podoba wam sie ktorys ze szczecinskich kosciolow?
      Ja uwazam ze dosc interesujacy jest ten przy ul.Krolowej Korony Polskiej - taki
      modernistyczny i dosc niezwykly (zbudowany zdaje sie w latach 20-tych).
      • e603432 Re: Ulubiony budynek w miescie 15.05.01, 06:38

> A czy podoba wam sie ktorys ze szczecinskich kosciolow?
        > Ja uwazam ze dosc interesujacy jest ten przy ul.Krolowej Korony Polskiej - taki
        >
        > modernistyczny i dosc niezwykly (zbudowany zdaje sie w latach 20-tych).

Ul. Krolowej Korony Polskiej? Tak sie nazywala moja pierwsza parafia, ale kosciol byl na ulicy zdaje sie
        nijakiego Wawrzyniaka (do tej pory nie wiem kim on byl). Jezeli to ten sam kosciol to sie zgadzam, chociaz
        ja wolalem tzw. "brodacza", gdzie o 1 po poludniu w Niedziele odprawiano msze lacinska.

Gruby.

• Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 15.05.01, 14:38
          e603432 napisał(a):

> Ul. Krolowej Korony Polskiej? Tak sie nazywala moja pierwsza parafia, ale kosc
          > iol byl na ulicy zdaje sie
          > nijakiego Wawrzyniaka (do tej pory nie wiem kim on byl). Jezeli to ten sam kos
          > ciol to sie zgadzam, chociaz
          > ja wolalem tzw. "brodacza", gdzie o 1 po poludniu w Niedziele odprawiano msze l
          > acinska.
          > Gruby.

To chyba mowimy o tym samym kosciele. A "brodacz" to ktory? Najsw. Serca
          Jezusowego? Nie znam tej nazwy.
          Pozdrowionka
          • e603432 Re: Ulubiony budynek w miescie 15.05.01, 18:55

> e603432 napisał(a):
            >
            > > Ul. Krolowej Korony Polskiej? Tak sie nazywala moja pierwsza parafia, ale
            > kosc
            > > iol byl na ulicy zdaje sie
            > > nijakiego Wawrzyniaka (do tej pory nie wiem kim on byl). Jezeli to ten sa
            > m kos
            > > ciol to sie zgadzam, chociaz
            > > ja wolalem tzw. "brodacza", gdzie o 1 po poludniu w Niedziele odprawiano m
            > sze l
            > > acinska.
            > > Gruby.
            >
            > To chyba mowimy o tym samym kosciele. A "brodacz" to ktory? Najsw. Serca
            > Jezusowego? Nie znam tej nazwy.
            > Pozdrowionka

Chyba tak sie nazywala ta parafia. Jest to duzy koscol polozony na placu od ktorego zaczyna sie Al. Wojska
            Polskiego. Niestety nie pamietam nazwy tego placu. To bylo jednak ponad 20 lat temu.
      • Gość: Koala Re: Kościół IP: 157.25.198.* 16.05.01, 11:54
        Zobaczcie na www.szn.pl na starych widokówkach ja czadowo wyglądała kiedyś
        katedra. Miała jeszcze jedną wieżyczkę. No i cała było obudowana stulowymi
        kaamienicami. Polecam
        • Gość: Mike Re: Bazylika sw.Jakuba IP: 194.195.43.* 16.05.01, 14:17
          Gość portalu: Koala napisał(a):

> Zobaczcie na www.szn.pl na starych widokówkach ja czadowo wyglądała kiedyś
          > katedra. Miała jeszcze jedną wieżyczkę. No i cała było obudowana stulowymi
          > kaamienicami. Polecam

To prawda - Katedra swego czasu miala dodatkowo taka wiezyczke-sygnaturke. No i
          wieza byla o polowe wyzsza niz obecnie ze wzgledu na szpic. Niestety jeszcze
          przed wojna jakis straszny huragan zniszczyl caly dach kosciola. Obecnie Katedra
          nie jest najlepiej odbudowana bo to niby gotyk ale sklepienia okien zalatuja
          barokiem. Nie wiadomo tez czy na wiezy moznaby odtworzyc szpic (chodzi o jej
          wytrzymalosc). No ale poniewaz instytucja, do ktorej nalezy ten budynek do
          biednych nie nalezy a pare kosciolow odzyskalo swoje szpice (np. na Bogurodzicy)
          to nalezy miec nadzieje ze i w tej sprawie cos sie ruszy (czy nowy zegar jest
          jaskolka tych zmian???).
          • Gość: Koala Re: Bazylika sw.Jakuba IP: 157.25.198.* 16.05.01, 14:25

> Gość portalu: Koala napisał(a):
            >
            > > Zobaczcie na www.szn.pl na starych widokówkach ja czadowo wyglądała kiedyś
            >
            > > katedra. Miała jeszcze jedną wieżyczkę. No i cała było obudowana stulowymi
            >
            > > kaamienicami. Polecam
            >
            > To prawda - Katedra swego czasu miala dodatkowo taka wiezyczke-sygnaturke. No i
            >
            > wieza byla o polowe wyzsza niz obecnie ze wzgledu na szpic. Niestety jeszcze
            > przed wojna jakis straszny huragan zniszczyl caly dach kosciola. Obecnie Katedr
            > a
            > nie jest najlepiej odbudowana bo to niby gotyk ale sklepienia okien zalatuja
            > barokiem. Nie wiadomo tez czy na wiezy moznaby odtworzyc szpic (chodzi o jej
            > wytrzymalosc). No ale poniewaz instytucja, do ktorej nalezy ten budynek do
            > biednych nie nalezy a pare kosciolow odzyskalo swoje szpice (np. na Bogurodzicy
            > )
            > to nalezy miec nadzieje ze i w tej sprawie cos sie ruszy (czy nowy zegar jest
            > jaskolka tych zmian???).

NIESTETY NIE JEST. OSTATNIO Z KAŻDEJ STRONY WSKAZYWAŁ INNĄ GODZINĘ.
            • Gość: Mike Re: Bazylika sw.Jakuba IP: 194.195.43.* 16.05.01, 14:28
              > NIESTETY NIE JEST. OSTATNIO Z KAŻDEJ STRONY WSKAZYWAŁ INNĄ GODZINĘ.

uppps! a to kicha!
    • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 15.05.01, 14:42
      A jak sie zapratrujecie na Park Kasprowicza. Ten orientalny mostek jest b.
      stylowy.
      Ale najfajniejszy klimacik zawsze byl na amfiteatrze. Szczegolnie np. o 11 am w
      srode jak sie zwialo z chemii bo mlodzeiz wiosne poczula a tam gosciowie
      trenuja wspinaczke skalkowa. I jeszcze te dziwaczne rzezby na fontannie-
      wodospadzie i ptaszyska Hasiora.
      • Gość: JACEK Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 64.9.159.* 15.05.01, 19:08
        LO#1 wspanialy budynek ( pamietna Kanapa sama moglaby brac udzial w tym konkursie)
        ( pamietacie Luczke?)
        kosciol - najlepszy na Bogurodzicy
        romantycze- jasne blonia jesienia.............lawka .......dziewczyna.......................
        pozdrowienia dla wszystkich z houston tx!!!!!!
        • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 15.05.01, 19:44
          Gość portalu: JACEK napisał(a):

> LO#1 wspanialy budynek ( pamietna Kanapa sama moglaby brac udzial w tym konkur
          > sie)
          > ( pamietacie Luczke?)
          > kosciol - najlepszy na Bogurodzicy
          > romantycze- jasne blonia jesienia.............lawka .......dziewczyna..........
          > .............
          > pozdrowienia dla wszystkich z houston tx!!!!!!

Łuczke i te jego mapy i medale :-))) Jak mozna zapomniec :-)))
          Pozdrowienia dla Szczecinian za oceanem!

Przy okazji chcialbym dodac do budynkow sakralnych kaplice na Cmentarzu
          Cenralnym. Ma w sobie cos niezwyklego.

• Gość: JACEK Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 64.9.159.* 15.05.01, 20:00
            Wspaniala kaplica!!!!!!!
            na dzien zmarlych ,pamietam , ludzie z jakiegos powodu stawiali tysiace swieczek na schodach
            bylego krematorium na tym cmentarzu .
            kiedys razem z jakimis kumplami dostalismy sie do srodka tego krematorium i jak ludzie stawiali te
            swieczki ......narobilismy strasznego halasu w srodku , walac w jakies wiszace tam lancuchy........
            ludzie uciekali w przerazeniu!!!!!!! potem milicja nas ganiala!!!!!
            glupi dowcip!!! ale smieszny z perspektywy lat
        • Gość: makler Re: pozdrowienia i gratulacje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.01, 20:53
          Pozdrawiam wszystkich w Szczecinie, bardzo wiele ciekawych rzeczy można się
          dowiedzieć z tego co piszecie, poza tym wymiana zdań jest kulturalna, bo na
          forum np. Poznania, Warszawy i Wrocławia ciągłe sprzeczki. W Szczecinie byłem
          bardzo dawno temu ale wiem że macie bardzo sympatyczne miasto.
          pozdrawiam serdecznie
    • Gość: JACEK Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 64.9.159.* 15.05.01, 21:40
      Co myslicie o budynku urzedu miejskiego???
      • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 16.05.01, 09:34

> Co myslicie o budynku urzedu miejskiego???

Budynek UM jest dosc efektowny. Dziedziniec zamkniety skrzydlami, mozaika,
        fontanna i 2 bramy do Parku Kasprowicza robia bardziej przyjemne niz powazne i
        monumentalne wrazenie. U mnie dostalby wyroznienie.

Slyszalem kilka ciekawostek zwizanych z tym budynkiem:
        - to w nim znajdowal sie Hitler w chwili ogloszenia wojny z Polska
        - w windzie zacial sie Nikita Chruszczow
        - w lazience prezydenta nie ma (nie bylo) toalety tylko pisuar - nie przewidywano
        prezydenta-kobiety

Przy al.Jedn.Narodowej jest jeszcze jeden ciekawy budynek - Rektorat US.
    • Gość: Koala Re: Proponuję zajrzeć na... IP: 157.25.198.* 16.05.01, 11:50
      Zajrzyjcie na stronę www.szn.pl tam jest Szczecin na starych widokówkach.
      Prawie 180 zdjęć. CZAD. Jakie Szczecin miał mosty przed wojną. Ludzie, to była
      architektura. Mi bardzo podoba się już nieistniejąca bryła DOMU KOMCERTOWEGO,
      który stał obok komendy policji (przy placu solidarności) tam jest teraz
      parking. Podobno chodzą słuchy o jego odbudowaniu. Można go obejrzeć na ww.
      widokówkach. No i te domy schodzące do samej rzeki, deptak, setki statków i
      żaglowców tam cumujących, no i te mosty wraz z zabudową przeciwnego brzegu
      rzeki, to dopiero był klimat. Niepowtarzalny w żadnym z innych polskich miast.
      Może by tak powoli zacząć to odbudowywać i ściągać rzesze turystów, a nie
      zaspawywać mosty zwodzone. W Szczecinie przed wojną każdy most był zwodzony, a
      teraz jest tylko jeden -kolejowy w Podjuchach. Szkoda. Pozdrowienia.
      • Gość: Mike Re: Proponuję zajrzeć na... IP: 194.195.43.* 16.05.01, 14:26
        Gość portalu: Koala napisał(a):

> Zajrzyjcie na stronę www.szn.pl tam jest Szczecin na starych widokówkach.
        > Prawie 180 zdjęć. CZAD. Jakie Szczecin miał mosty przed wojną. Ludzie, to była
        > architektura. Mi bardzo podoba się już nieistniejąca bryła DOMU KOMCERTOWEGO,
        > który stał obok komendy policji (przy placu solidarności) tam jest teraz
        > parking. Podobno chodzą słuchy o jego odbudowaniu. Można go obejrzeć na ww.
        > widokówkach. No i te domy schodzące do samej rzeki, deptak, setki statków i
        > żaglowców tam cumujących, no i te mosty wraz z zabudową przeciwnego brzegu
        > rzeki, to dopiero był klimat. Niepowtarzalny w żadnym z innych polskich miast.
        > Może by tak powoli zacząć to odbudowywać i ściągać rzesze turystów, a nie
        > zaspawywać mosty zwodzone. W Szczecinie przed wojną każdy most był zwodzony, a
        > teraz jest tylko jeden -kolejowy w Podjuchach. Szkoda. Pozdrowienia.

W polowie lat 90-tych pojawilo sie doskonale wydawnicwo, w ktorym byl ogromny
        zbior starych zdjec wraz z komentarzami oraz zarysem historycznym. Zal ze dzis
        nie ma juz mostu Dworcowego a stylowy most Klodny zastapila nowoczesna Trasa
        Zamkowa. Ale najbardziej zal Teatru Miejskiego (calkowita extraklasa). Stal w
        miejscu gdzie obecnie maszty z "Maciejewicza". Znam ludzi, ktorzy po wojnie jako
        dzieciaki bawili sie w tam. Podobno budynek mial zniszczony dach ale jak
        najbardziej nadawal sie do odbudowy. Niestety, wtedy odbudowywano co innego i
        byly potrzebne cegly...

• Gość: architek Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.miasto.szczecin.pl 16.05.01, 12:17

> No wlasnie, ktory?
      > Mi osobiscie b. sie podoba gmach Urzedu Wojewodzkiego na Walach Chrobrego.
      > Cholernie dobry kawal hanseatyckiej architektury - warto sie przejsc i pogapic
      > (szczegolnie na wyzsze kondygnacje)

Czy wiesz, ze replika tego obiektu to City Hall w jednym z miast stanu Wisconsil?
      • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 16.05.01, 14:31
        Gość portalu: architek napisał(a):

> Czy wiesz, ze replika tego obiektu to City Hall w jednym z miast stanu Wisconsi
        > l?

Nigdy o tym nie slyszalem i jestem mocno zaskoczony! Nie znasz nazwy miasta?

A skoro juz zamieszczam post to dodam budynek: NOWY - CZERWONY RATUSZ.
        • Gość: JACEK Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 64.9.159.* 16.05.01, 15:14
          zawsze mi sie podobal taki maly budynek typowe lata 60 te ( klub wioslarski) na wysepce na odrze,
          na przeciwko dworca gl. stoi tam jeszcze?
          • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 16.05.01, 16:54

> zawsze mi sie podobal taki maly budynek typowe lata 60 te ( klub wioslarski) na
            > wysepce na odrze,
            > na przeciwko dworca gl. stoi tam jeszcze?

Stoi! Zgoda ze jest interesujacy. A niedaleko niego jest taki zapomniany most.
            Bardzo ciekawie wyglada Szczecin z tamtej strony Odry. Za kosciole Sw. Ducha jest
            jakis taki stary budynek, ni to magazn, ni hala. W tej chwili to rudera ale
            wyglada malowniczo.
    • Gość: Mike Pl. Orla Bialego IP: 194.195.43.* 16.05.01, 16:59
      Z okazji odbudowy starowki Szczecin odzyskuje rynki - Sienny i Weglowy. Ale jest
      jeszcze jedno miejsce, ktore mogloby pelnic taka role. Chodzi mi o pl. Orla
      Bialego. Usytuowany na Starym Miescie, bok Katedry, z piekna fontanna i pomnikiem
      Flory, zamkniety slynnym palacem "Pod Globusem". Ma ow plac jeden ogromny
      mankament - pokomunistyczny syfilis w postaci budynku Polmozbytu. Czy nie mozna
      by tego paskudztwa rozebrac, a najlepiej wysadzic w ekspresowym tempie zeby juz
      wiecej nie kalalo naszych oczu?!

• Gość: JACEK Re: Pl. Orla Bialego IP: 64.9.159.* 16.05.01, 17:23
        hey Mike!!1
        ja mysle ze nawet post komunistyczne polmozbyty i inne budynki maja w sobie cos.............moze
        nasze mlode lata............moze cos innego...............,napewno bym sie nie spieszyl z wyburzaniem
        moze kiedys ktos bedzie nam tego zalowal!!!!!!
        • Gość: Mike Re: Pl. Orla Bialego IP: 194.195.43.* 16.05.01, 17:56

> hey Mike!!1
          > ja mysle ze nawet post komunistyczne polmozbyty i inne budynki maja w sobie cos
          > .............moze
          > nasze mlode lata............moze cos innego...............,napewno bym sie nie
          > spieszyl z wyburzaniem moze kiedys ktos bedzie nam tego zalowal!!!!!!

Hej! Ja nie proponuje kolejnych "nalotow dywanowych" :-))) ale ten pawilon (bo
          toc nawet nie budynek) wyglada naprawde paskudnie. Co innego np. "Arkona". Orbis
          obiecal ze ja przebuduje by pasowala do starowki - zobaczymy. A np. do "Netuna"
          nie mam zadnych zastrzezen - tam gdzie stoi wyglada OK.
          • Gość: JACEK Re: Pl. Orla Bialego IP: 64.9.159.* 16.05.01, 18:52
            ja wyjechalem ze szczecina 12 lat temu, napewno wiele sie zmienilo. biore udzial w tej dyskusji
            bazujac na troche juz zamglonych wspomnieniach,
            zawsze uwazalem to miasto za piekne miejsce, zawsze wolalem szczecin za jego kameralnosc
            • Gość: JACEK Re: Pl. Orla Bialego IP: 64.9.159.* 17.05.01, 01:12
              bardzo mi sie podoba idea zagospodarowania szczecinskich podworek!!!!!
              wiele uroczych miejsc jest schowanych za fasada naszych uroczych kamienic,
              moze teraz ktos nam powie cos o fajowych podworkach..............................tam gdzie nasze mamy
              wrzeszczaly .....................darek, maciek,wojtek!!!!!!!!! na obiad!!!!!!!!!!!!!! do domu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Mike O wlasnie!!! IP: 194.195.43.* 17.05.01, 07:47

> bardzo mi sie podoba idea zagospodarowania szczecinskich podworek!!!!!
                > wiele uroczych miejsc jest schowanych za fasada naszych uroczych kamienic,
                > moze teraz ktos nam powie cos o fajowych podworkach............................
                > ..tam gdzie nasze mamy
                > wrzeszczaly .....................darek, maciek,wojtek!!!!!!!!! na obiad!!!!
                > !!!!!!!!!! do domu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...a sasiad pucowal skode i darl sie ze nie wolno grac w pilke! :-)))

Piszac o podworkach przypomniales mi. Na ul.Wojciecha 1 jest piekna, prawdziwie
                secesyjna kamienica. I wlasnie ona ma b. ladne podworko. Byla tam nawet kiedys
                fontanna!

• Gość: Doctor Re: Pl. Orla Bialego IP: 195.136.86.* 27.06.01, 23:02
        Zgadzam się z Tobą co do Placu Orła Białego i budynku Polmozbytu. Psuje on całe
        piękno tego dość urokliwego miejsca. Sądzę iż należałoby z tym coś zrobić i to
        w przyspieszonym tempie.
        Dodam jeszcze iż na Placu Orła Białego pod koniec lat 70-tych pojawiła sie
        jedna z pierwszych w Szczecinie Pizzerii, gdzie jadłem pierwszą w życiu
        pizzę :)))))). Jak byłem ostatnio 2 lata temu w Szczecinie, stwierdziłem że
        istnieje ona nadal, aczkolwiek pizza już nie taka smaczna... .
        Co do budynku godnego uwagi to dodam jeszcze swój typ: budynek Rektoratu PAM
        przy Rybackiej 1, zwłaszcza widziany od strony Placu Tobruckiego (chyba tak się
        nazywał ?) + schody i wysokie drzewa (topole?).
        Budynek ten jest mi szczególnie bliski, albowiem często bywałem zarówno na
        zewnatrz jak i wewnątrz.
    • Gość: Mike Mosty i wiadukty IP: 194.195.43.* 17.05.01, 11:53
      Czy darzycie szczegolna sympatia jakis szczecinski
      most albo wiadukt. Jak bylem dzieckiem zawsze duze
      wrazenie robil na mnie wiadukt kolejowy na ul.Ku
      Sloncu. Wydawal mi sie przeogromny...
      • Gość: JACEK Re: Mosty i wiadukty IP: 64.9.159.* 17.05.01, 21:21
        zawsze bylo fajowo ( jak dzieckiem bylem) gdy pociag w ktorym jechales , zatrzymaj sie na moscie
        dworcowym SZCZECIN GL
        • Gość: Mike Re: Mosty i wiadukty IP: 194.195.43.* 18.05.01, 13:25
          Musze przyznac, mam tez sentyment do Mostu Dlugiego choc juz go nie podnosza i
          jest tylko cieniem Mostu Hansy.
      • Gość: skuter Re: Mosty i wiadukty IP: 192.168.0.* / *.unregistered.formus.pl 18.05.01, 14:36
        fantastyczne wiadukty sa na autostradzie

most kolejowy kolo Dziewoklicza
        • Gość: Mike Re: Mosty i wiadukty IP: 194.195.43.* 18.05.01, 18:16
          Ja mam nadzieje ze juz wkrotce moim ulubionym zestawem mostow i wiaduktow
          bedzie wjazd - Most Nowoclowy (czy wymyslono mu jakas porzadna nazwe?)-Trasa
          Zamkowa.
    • Gość: Mike Palacyki na Pogodnie IP: 194.195.43.* 21.05.01, 13:16
      Ta dzielnica to prawdziwe zaglebie ladnej i ciekawej architektury. Moj typ -
      budynek sadu (czerwony, ala zameczek) na Woj. Polskiego.
      • Gość: JACEK Re: Palacyki na Pogodnie IP: 64.9.159.* 21.05.01, 15:36
        zawsze mi sie podobala byla pleciuga......tak zawsze bede nazywal ten palacyk!!!!1
        po pleciudze zrobili tam klub z dyskoteka itd itd
        • Gość: Mike Re: Palacyki na Pogodnie IP: 194.195.43.* 22.05.01, 16:17
          Bardzo ladny jest tez neobarokowy palac nalezacy do PCE (dawny Palac Mlodziezy,
          nr 1).
          • Gość: JACEK Re: Palacyki na Pogodnie IP: 64.9.159.* 22.05.01, 17:31
            wszystkie te palacyki przy wojska polskiego w strone kortow mogly byc chluba szczecina.....tylko
            troche pracy!!!!!!
    • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 23.05.01, 18:29
      Dosc interesujacy jest tez budynek Zarzadu Portu, lezy troche na uboczu
      (zabawne ze kiedys znajdowal sie wsrod zabudowy) ale widac go jak sie wjezdza
      do miasta. Stylistycznie pasuje do Walow i Urzedu Celnego choc jest mniej znany.
    • Gość: Mike Brama Portowa i Krolewska IP: 194.195.43.* 11.06.01, 14:47
      Czemu nikt ich do tej pory nie wymienil. Po renowacji, szczegolnie Brama
      Portowa, wyglada swietnie. Krolewska tez zyskala blask ale niestety nie ma juz
      zielonego "kubraka", ktory pamietam z dziecinstwa.
      Proponuje cwiczenie plenerowe - stancie sobie na wprost ktorejs z barm (tak
      jakbyscie zamierzali wejsc do srodka) i przez chwile przyjrzyjcie im sie. Co
      zobaczycie? Przeciez to luki tryumfalne!!!
    • Gość: Lechita Waly Chrobrego IP: *.icom.ca 12.06.01, 04:10
      Fajne, ale pamietajcie ze Chrobry byl Poznaniakiem.
      • Gość: Mike Re: Waly Chrobrego IP: 194.195.43.* 12.06.01, 09:17
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Fajne, ale pamietajcie ze Chrobry byl Poznaniakiem.

Ten kompleks naprawde nazywa sie Tarasy Hackena. Byl to burmistrz Szczecina,
        ktory polozyl wielkie zaslugi w dziele rozbudowy i modernizacji miasta.
        Nazwy "piastowskie" mialy wyrugowac germanska przeszlosc miasta i wzmacniac teze,
        ze to "ziemie odzyskane".
        • Gość: elaf Re: Waly Chrobrego IP: *.access.nacamar.de 13.06.01, 02:06
          Wiecej niz Hacken przyczynil sie radca budowlany Jan Quistorp.
          Z jego inicjatywy rozpoczeto zabudowe ul. Slowackiego pieknymi budynkami
          secesyjnymi. Na Leknie powstala cala dzielnica willowa - domy tonely w zieleni,
          budowane byly w formie zamkow, zajazdow, czy dworkow. W Lesie Arkonskim
          wybudowano wieze widokowa, tzw.Wieze Quistorpa, w formie dawnego zamku, w
          ktorej byla restauracja i kawiarnia oraz duzy plac zabaw.
          Czy zostaly po tym chociaz szczatki ? Kto wie ?

PozdrE
          • Gość: Mike Re: Waly Chrobrego IP: 194.195.43.* 13.06.01, 09:23
            Gość portalu: elaf napisał(a):

> Wiecej niz Hacken przyczynil sie radca budowlany Jan Quistorp.
            > Z jego inicjatywy rozpoczeto zabudowe ul. Slowackiego pieknymi budynkami
            > secesyjnymi. Na Leknie powstala cala dzielnica willowa - domy tonely w zieleni,
            > budowane byly w formie zamkow, zajazdow, czy dworkow. W Lesie Arkonskim
            > wybudowano wieze widokowa, tzw.Wieze Quistorpa, w formie dawnego zamku, w
            > ktorej byla restauracja i kawiarnia oraz duzy plac zabaw.
            > Czy zostaly po tym chociaz szczatki ? Kto wie ?

> PozdrE

Co do zieleni to prawda - wystarczy chocby spojrzec na przedwojenne zdjecia
            al.Piastow - ludzie z parterow mieli piekne ogrody. Teraz sa tam "toalety dla
            psow" tak uczeszczane, ze nawet trawa nie chce wyrosnac...

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz ruiny tej wiezy. Ja kiedys pojechalem rowerem
            i znalazlem. Podczas wojny byla tam ustawiona bateria przeciwlotnicza i to
            przypieczetowalo jej los. W Szczecinie byly jeszcze 2 inne wieze widokowe -
            Bismarcka i jeszcze jedna chyba w Zdrojach ale niestety o niej nic wiecej nie
            wiem. Kiedys rozmawialem ze stara szczecinianka, ktora jako dziecko z rodzicami
            byla na wszystkich wiezach.
            • Gość: elaf Re: Waly Chrobrego IP: *.access.nacamar.de 13.06.01, 11:40
              Gdze sie znajduje wieza Bismarcka ? Bo jakos nie moge skojarzyc.
              PozdrE
              • Gość: Mike Wieza Bismarcka IP: 194.195.43.* 13.06.01, 12:11

> Gdze sie znajduje wieza Bismarcka ? Bo jakos nie moge skojarzyc.
                > PozdrE

Jest na Goclawiu. Mozna do niej dojechac bodajze tramem 11. Widac ja bo stoi na
                wzgorzu. Wlasciwie teraz nazywa sie Wieza Widokowa ;-). Przed wojna to byl piekny
                zagospodarowany teren (restauracje, sciezki, statki bialej floty przyplywaly
                sprzed Dworca Morskiego, wieze wienczyly statuetki orlow) - teraz to raczej
                pijacka melina. Przez jakis czas sluzyla jako stacja TV, potem jako obiekt
                wspinaczek (kilka tragicznych wypadkow). Teraz podobno znalazl sie chetny i ja
                kupil.
          • Gość: Fanatyk Szczecina Re: Waly Chrobrego IP: *.ipt.aol.com 12.08.02, 23:21

> Wiecej niz Hacken przyczynil sie radca budowlany Jan Quistorp.
            > Z jego inicjatywy rozpoczeto zabudowe ul. Slowackiego pieknymi budynkami
            > secesyjnymi. Na Leknie powstala cala dzielnica willowa - domy tonely w
            zieleni,
            >
            > budowane byly w formie zamkow, zajazdow, czy dworkow. W Lesie Arkonskim
            > wybudowano wieze widokowa, tzw.Wieze Quistorpa,...

Nie tylko wieza w Lasku Arkonskim zostala nazwana jego imieniem.
            Dziesiejsze "Jasne Blonia", to "Quirstorpaue", a "Park Kasprowicza",
            to "Quirstorppark"!
            Zobaczcie w tym "bardzo" znanym planie miasta Szczecina z 1939 (Verlag Hermann
            Saran, Stettin)
            P.S.: Dobrze wiedziec, ze jest wiecej takich ludzi jak ja, co kochaja swoje
            miasto! :)
    • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 18.06.01, 17:34
      Niedawno mialem okazje widziec nowy terminal na lotnisku w Goleniowie i musze
      powiedziec ze jest b. ladny.
      • Gość: Doctor Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 195.136.86.* 27.06.01, 23:12
        Mike, ja tez zwiedziłem nowy terminal lotniczy w Goleniowie i też mi się
        podobal ( w kwietniu br). Szkoda tylko że ciągle jest taki pusty !!!
        • Gość: Mike Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 194.195.43.* 29.06.01, 13:03
          Gość portalu: Doctor napisał(a):

> Mike, ja tez zwiedziłem nowy terminal lotniczy w Goleniowie i też mi się
          > podobal ( w kwietniu br). Szkoda tylko że ciągle jest taki pusty !!!

Spotkalem sie z opinia ze jest to najledniejszy terminal wsrod wszystkich
          regionalnych lotnisk w Polsce (tak stwierdzili ich dyrektorzy). Ponoc moglby
          swobodnie przyjac 10 a moze i 20 razy wiecej pasazerow niz obecnie.

Kiedy loty do Londynu, Amstedamu, Brukseli i Frankfutu??? Z takiego np. Lipska
          sie lata do Hiszpanii!!!
    • Gość: obs Gdzie jesteś oizo? IP: *.szcz.gazeta.pl 03.10.01, 13:03
      Gość portalu: oizo napisał(a):
      &#62 Czy w Szczecinie Kournikowa wyczyściła wszystkie dyski ?????
      &#62 Zanim sie tu wpisałem było ) komentarzy!
      To chyba historyczny, pierwszy post na naszym forum.
      Gdzie jesteś oizo? Należy Ci się tytuł Honorowego Forumowicza!
    • Gość: Jerzy Ch Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.sprint.ca 10.01.02, 08:07
      To wlasciwie nie budynek, ale caly Szczecin. Jego secesja przede wszystkim.
      Gdyby takie kilometry kwadratowe secesji byly we Frankfurcie, albo Liverpoolu,
      to bylaby to atrakcja swiatowe. Byloby to superefektownie odnowione, utrzymane
      i zagospadarowe - hotele, restauracje, pensjonaty, najdrozsze mozliwe
      mieszkania, itd, dopowiedzcie sobie sami. Do tego na pewno nie byloby plomb
      glupich niz glupsze i brzydszych niz brzydkie, a wszystkie nowe budynki
      wpasowanoby w otoczenie, nastroj i styl. Ale jest, jak jest, a jak komuna (a
      moze i nieco pozniej lekka-po-komuna) sie zaparla, i zaczela wsio odnawiac, to
      burdel z tego powstal taki, ze wstyd do dzis. Wielka szkoda. Ulica Boguslawa
      jest tylko malutkim, nisamowiciem drobniutkim przykladzikiem, co moznaby,
      gdyby... Ej, dlugo nie. Szkoda. Sciskam serdecznie maniakow Szczecina
      • stettiner Re: Ulubiony budynek w miescie 15.01.02, 15:47
        Gość portalu: Jerzy Ch napisał(a):

> To wlasciwie nie budynek, ale caly Szczecin. Jego secesja przede wszystkim.
        > Gdyby takie kilometry kwadratowe secesji byly we Frankfurcie, albo Liverpoolu,
        > to bylaby to atrakcja swiatowe. Byloby to superefektownie odnowione, utrzymane
        > i zagospadarowe - hotele, restauracje, pensjonaty, najdrozsze mozliwe
        > mieszkania, itd, dopowiedzcie sobie sami. Do tego na pewno nie byloby plomb
        > glupich niz glupsze i brzydszych niz brzydkie, a wszystkie nowe budynki
        > wpasowanoby w otoczenie, nastroj i styl. Ale jest, jak jest, a jak komuna (a
        > moze i nieco pozniej lekka-po-komuna) sie zaparla, i zaczela wsio odnawiac, to
        > burdel z tego powstal taki, ze wstyd do dzis. Wielka szkoda. Ulica Boguslawa
        > jest tylko malutkim, nisamowiciem drobniutkim przykladzikiem, co moznaby,
        > gdyby... Ej, dlugo nie. Szkoda. Sciskam serdecznie maniakow Szczecina

Ja na razie nie marzę o odnowie całych śródmiejskich kwartałów, ale modle się,
        żeby tego co ocalało przynajmniej nikt nie zniszczył- zgodnie z teorią pakuza, że
        stare kamienice lepiej wyburzyć (pakuz, barbarzyńco, jak możesz!) i żeby nie
        rozpadło się samo. Nie wszyscy uważają że ta zabudowa ma wartość- dla wielu to
        stare ruiny, które najlepiej rozebrać. Śródmieście ma największe szanse na
        przetrwanie, ale już na przykład Niebuszewo mniejsze- czy na pewno ktoś ująłby
        się za byłą fabryką maszyn Stoewera, świadom historii budynku? Mam nadzieję że
        tak- nadzieję, ale nie pewność. A co z prawie już pozbawionymi wszelkich
        ornamentów na elewacji starych domach, z sypiącymi się balkonami?
    • Gość: Filus Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 23:11
      Oczywiście ten najwyższy, czyli jak wszystkim doskonale wiadomo... kościół
      Wniebowstąpienia NMP w Dąbiu. Przepiękna neogotycka bryła, z ciekawymi
      zdobieniami, i szkoda, że brak pieniędzy (chyba) na remont wieży i zegara. Z
      tamtąd to musi być widoczek... A obok też bardzo ładny renesansowy dworek
      myśliwski. Jak któś nie widział to polecam.
      • uotr Re: Ulubiony budynek w miescie 19.03.02, 17:26
        Dodam do tej listy pieknych wspomniany przez mnie na innym watku palacyk w
        ktorym sie miesci Katolickie Liceum przy Wojska Polskiego (u wylotu Felczaka).
        W zeszlym roku go odnowili i w tym roku beda dalej, ale wewnatrz. Po
        wymalowaniu na nowo, wymianie miedzianych elementow i polozeniu nowej dachowki
        prezentuje sie on nader imponujaco. Cacko architektoniczne. Oczywiscie polecam
        obejrzec.
        • Gość: JACEK Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 64.9.159.* 06.04.02, 19:54
          Wlasnie dostalem pare fotek Szczecina od Mikea, na jednej jest UW, i zobaczylem tam po raz pierwszy po wielu
          latach ten maly domek krasnoludkow( tak mi moj dziadzio opowiadal) czy wiecie o ktorym mowie??? jesli tak to
          jest to moj typ na ulubiony "miejsce" budynek w miescie...........
      • Gość: Jazzek Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.it.volvo.se / 153.112.43.* 09.08.02, 11:44
        Chociażem nie Dąbianin, ale popieram :) Jest to jeden z nielicznych (jedyny?)
        budynków na prawobrzeżu od którego płynie tchnienie wieków.
        • Gość: altop Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 62.233.173.* 20.03.03, 23:02
          ooo przepraszam, a neogotycki kosicół sw Ducha w Zdrojach z XVIII w.?
    • Gość: gryf Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 217.153.6.* 13.04.02, 14:50
      pazim i hotel radisson. pazim mógłby być wyższy. budynek urzędu miejskiego też
      jest ładny.
    • Gość: Autor Re: Ulubiony budynek w miescie IP: 195.117.237.* 13.06.02, 00:37
      Mój dom
    • Gość: RADek Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 19:05
      Zrujnowany budynek na ul. Św. Ducha. Jak kiedyś będę miał kasę, to go kupię i
      zrobię dyskotekę, a może biurowiec...
      • Gość: Yossarian Re: Ulubiony budynek w miescie IP: *.polkomtel.com.pl 30.08.02, 16:35
        Gość portalu: RADek napisał(a):

> Zrujnowany budynek na ul. Św. Ducha. Jak kiedyś będę miał kasę, to go kupię i
        > zrobię dyskotekę, a może biurowiec...
        To dawna transformatorownia, pierwszy tego typu budynek w mieście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka