annall 01.02.06, 09:33 kochane szukam niedrogiego ocieplacza na nóżki dla mojego synka(takie coś w rodzaju śpiworka, który sięga do pasa), takiego zeby pasował do wózka spacerowego dla dzieci niepełnosprawnych. Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata.m Re: szukam ocieplacza na nogi do wózka dla 6 latk 01.02.06, 10:08 Takie ocieplacze zwykle są dostępne u producentów czy importerów wózków dla dzieci niepełnosprawnych. Mam wózek Maclaren ze śpiworem i Novus wózek z alumobilexa również ze śpiworem(niestety strona firmy nie otwiera się), wcześniej mieliśmy wózek Comfort, ale wtedy nie produkowali jeszcze ocieplaczy. Wtedy na ratunek przyszła nam zdolna babcia ;). Tu można znaleźć takie śpiwory. www.maclaren.hossa.pl/ www.comfort.poznan.pl/?k=katalog&w=&d=15&PHPSESSID=2f2a45bca32494403bd89926ed5058fa Sam śpiwór nie jest refundowany z tego co wiem, ale jeśli kupuje się go razem z wózkiem to można postarać się o dofinansowanie całej imprezy. Pozdrawiam BeataM Odpowiedz Link Zgłoś
annall dziękuję beata.m 01.02.06, 11:48 No cóż wózeczek mamy, odkupiłam od kochanej dziewczyny, my na refundację się nie łapiemy- bo mały wg nich na razie jeszcze chodzi- choć coraz mu trudniej... pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
beata.m Re: dziękuję beata.m 01.02.06, 22:02 "wg nich" ??? To znaczy wg kogo? "Pieniądze na wózek możesz uzyskać m.in. w Narodowym Funduszu Zdrowia. Zgodnie z aktualnymi przepisami prawnymi, osoby niepełnosprawne - nie jest wymagane orzeczenie o stopniu inwalidztwa - mają prawo do bezpłatnego otrzymania wózka inwalidzkiego. Przyznaje się go na podstawie zlecenia lekarskiego, wystawionego na specjalnym druku, potwierdzonego przez Narodowy Fundusz Zdrowia (przysługuje raz na 5 lat) - w przypadku dzieci z porażeniem mózgowym lub innymi schorzeniami uniemożliwiającymi samodzielne poruszanie się - raz na 3 lata do 18. roku życia. Typ wózka określa specjalista: ortopeda, neurolog, reumatolog lub rehabilitant medyczny. Realizacją zleceń zajmują się punkty zaopatrzenia ortopedycznego - sklepy, producenci, którzy mają (to konieczne!!!) podpisane umowy z Wojewódzkim Oddziałem NFZ, a koszty zakupu pokrywają oddziały NFZ. One także ustalają limity cenowe refundacji przedmiotów ortopedycznych, a niestety, ceny rynkowe wózków często te limity przekraczają. W takiej sytuacji za wybrany wózek trzeba dopłacić z własnej kieszeni." www.niepelnosprawni.info/ledge/x/11783;jsessionid=1F124EDA8BA5CBDE2D262E1610DE73B1 Może czas zmienić lekarza... Pozdrawiam BeataM Odpowiedz Link Zgłoś