Gość: adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:47 wiadomosci.onet.pl/1,15,11,17453281,49049418,2016502,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BRUNER Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: 87.207.60.* 06.05.06, 08:21 Tobie- by Cię księża na " boczek nie brali" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: *.chello.pl 06.05.06, 08:52 Albertowi i Dyrgosi. mają zatrudnienie no nie? mp Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 06.05.06, 14:52 Bardzo podobają mi się podpisy z tamtej strony typu: Alternatywa dla papieru toaletowego. Ja jednak inaczej korzystam z GW, którą niestety ojciec mój czyta. Mianowicie - bardzo przydaje się gdy coś się w domu rozleje - jako rozpałka do ogniska - chociaż potem kiełbaski robią się bardzo czerwone ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 14:25 Dorośniesz synku za 10 lat, zmądrzejesz i dojdziesz do wniosku, że jednak tatuś głupi nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 07.05.06, 18:07 mimo ze ojciec czyta to synuś nie za bardzo coś z główką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: 87.207.254.* 07.05.06, 18:48 Nikomu. Tylko nie wszyscy o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 07.05.06, 18:55 wszystkim tylko nie wszyscy o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: 87.207.254.* 07.05.06, 18:56 Pójdźmy na kompromis: Tobie i kilku Twoim kolesiom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty Herbert powiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 19:34 Zbigniew Herbert powiedział : "Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny". Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Herbert powiedział 07.05.06, 21:17 Swarozyc uzyl dawno, dawno temu, bardziej dosadnego okreslenia - prostytutka intelektualna.. ..ale dzisiaj z michnikiem jest gorzej.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Herbert powiedział 07.05.06, 22:37 a jak jest z tobą każdy widzi, bardzo żle i coraz gorzej,bez jakichkolwiek widoków na poprawe dającą ndzieje na normalność. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: Herbert powiedział 07.05.06, 22:55 Wojciech Wencel napisał w OZONIE: "Wybitni poeci nie mają w Polsce łatwego życia. Nie lubią medialnego zgiełku, piszą rzadko i niechętnie, poruszają się na kruchej granicy między słowem a milczeniem, ale zawsze zjawia się jakiś osiłek, który - niczym kaowiec w Rejsie Marka Piwowskiego - powtarza głośno to, co oni mówią cicho. I zwykle w podsumowaniu dodaje własne trzy grosze. Nic dziwnego, że kiedy w 1996 roku Wisława Szymborska otrzymała literacką Nagrodę Nobla, schroniła się przed wysłannikami mediów za drzwiami swojego krakowskiego mieszkania. Podobnie bronią się dziś przed demonami rozgłosu Tadeusz Różewicz i Jarosław Marek Rymkiewicz. Ten pierwszy pozwala się oglądać jedynie sąsiadom z bloku we Wrocławiu, drugi nie wychodzi z ogrodu w Milanówku. Tylko Czesław Miłosz śmiało patrzył w obiektywy telewizyjnych kamer i udzielał licznych wywiadów. Miał świadomość, że ludzie łakną informacji nie tyle o wierszach, ile o poglądach politycznych i o sposobie życia twórcy. Wolał więc osobiście składać deklaracje, niż zdać się na pośrednictwo kaowca. Nie mógł wiedzieć, że kaowiec w osobie Adama Michnika dopadnie go na jego własnym pogrzebie, gdzie wygłosi żarliwą mowę przeciwko lustracji, ciemnogrodowi i kołtunerii." Francuski historyk i filozof A. Besancon nazwał Michnika czowiekiem gorszym od targowiczan, człowiekiem pokroju kolaborantów Vichy, twierdząc, że jego działalność "budzi niesmak, usuwa w cień wszelką sprawiedliwość i wszelką odwagę". S. Remuszko (były przyjaciel Michnika i były dziennikarz "GW"): "Michnik jest faruzeuszem o mentalności Kalego (...) Obłudy Michnika, "Wybiórczej" i całego tego środowiska nie przebije w Polsce nikt, to pewne." Z. Herbert: "Wierzyłem w jego intelekt, a także w zwykłą uczciwość - zawiodłem się." "On stacza się po równi pochyłej." "Cynizm i najpospolitszy nihilizm." "Jest on klasycznym przykładem kariery komunistycznego Dyzmy" "Zawiódł niemal wszystkich swoich przyjaciół" "Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny". G. Herling-Grudziński: "Michnik winien pójść do dobrego psychatry" R. A. Ziemkiewicz: "Michnik to leninowski "pożyteczny idiota", (...) człowiek nieopisanie szkodliwy" S. Kisielewski "Kisiel": "Przecież ten dzisiejszy Michnik to totalitarysta. Demokratą jest ten, kto jest po mojej stronie. Kto się ze mną nie zgadza, jest faszystą i nie można mu podać ręki. A tylko Michnik wie, na czym polega demokracja i tolerancja. On jest tutaj sędzią, alfą i omegą." „Pamiętam, że kiedyś powiedział, iż dojście do władzy grupy Michnika będzie następną tragedią Polski, ponieważ jest to elita promoskiewska. Wybuchła kolejna afera towarzyska. Michał argumentował, że środowisko to najlepiej będzie chroniło interesy Moskwy w Polsce. Wskazywał na liczne absurdy sytuacyjne — w jaki sposób represjonowany opozycjonista może w więzieniu pisać książki, mieć dostęp do tekstów źródłowych i jeszcze wydawać je...". z książki „Dlaczego mój mąż musiał umrzeć" (1992) - o osobie, która zginęła w "niewyjaśnionych okolicznościach" gdy ujawnila aferę FOZZ „Nie mogłem zrozumieć jak znienawidzony i więziony przez «Czerwonego» działacz jest w stanie pisać wewnątrz celi skierowane przeciw temuż «Czerwonemu» obszerne teksty z licznymi, bardzo długimi i trafnymi cytatami, do których wyboru potrzebna jest cała biblioteka? Jak to się odbywa? Zanim klawisz zerknie w judasz, to sprytny więzień zręcznym ruchem chowa rękopis i bibliotekę pod siennik ? A jeśli robią kipisz, to co ? Łyka to wszystko na czas rewizji? Posiada skrytkę w ścianie? Miałem wątpliwości, i chodziły mi po głowie różne dziwne myśli...". a L. Antonowic „Michnikowi zezwalano pisać w pierdlu książki, dostarczano ryzy papieru i biblioteczny «aparat naukowy», choć innym politycznym zabierano skrawek ołówka i gazety, by nie napisali kilku zdań. Owe teksty wędrowały z celi do druku" W.Łysiak „Jedni, jak Adam Michnik, pisali w więzieniu książki, drudzy zbierali na posadzce zęby". S. Murzański „16 stycznia telewizja nadała program z panem Adamem Michnikiem, program ilustrowany migawką filmową ze sceną turbowania go przez służbę więzienną (...) To robi wrażenie. Ale kiedy się już ochłonie, nasuwają się pytania: skąd ten film? Czy był w więzieniach zwyczaj filmowania scen maltretowania więźniów? Czy były to praktyki rutynowe, czy wyjątkowe? Kiedy je stosowano i dlaczego? Sprawa o tyle istotna, że może moglibyśmy zobaczyć więcej takich filmów (...) Jeszcze jedno pytanie: dlaczego tamto kierownictwo MSW, tak skrupulatnie niszczące różne trefne dokumenty ze swej działalności — oszczędziło właśnie ten film? Może na to pytanie mógłby udzielić odpowiedzi gość programu, gen. Kiszczak, który tak wzruszająco mówił o bohaterze programu?". M.W. Pozdrawiam - szanownego Piotrusia. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Herbert powiedział 07.05.06, 23:16 tak jak przypuszczałem zupełna spaczona i z indoktrynowana osobowść , a tak wogóle powiem ci chłopcze że te wszystkie bzdury i kłamstwa które przytaczasz i przeinaczasz możesz pisać właśnie dzieki nie komu innemu jak takiemu michnikowi przedewszystkim który nawet nie odmawia ci prawa do pisania takich pomówień ,taka jest różnica miedzy tym co ty reprezentujesz a tym co on reprezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Oczami emigranta... 07.05.06, 23:26 Dziś Agora jest w żałobie, czarne wstęgi z masztów wiszą, Adaś łka na Jacka grobie: - krzywdę robią towarzyszom! Niedobite przez nas plemię , które ginąć miało w męce, nas wdeptuje teraz w ziemię... Wbrew umowom w Magdalence! Ojciec Rydzyk miast w Afryce Zycińskiego sluchać kornie, a więc czarne chrzcić dziewice - znowu bryka niepokornie. I zawraca wiernym głowy Że rzad mają większościowy... Cóż że mają, nas tam nie ma!!! Nie ma Tusków, Frasyniuków!!! Ciebie, Jacku – kryje ziemia, a nade mną stada kruków. Bóg Kaczorom nieba chyli... A ja sam... prócz pedofili... I co teraz... Szlag mnie trafia! Pajęczyny w krąg w salonach... Kwaśniewskiego gdzież jest mafia! Po nich - pewnie przyjdą po nas... * * * Jahwe! – Do Cię wznoszę dłonie! - Zabierz Polskę, daj Polonię! Tylem razy im wykładał, klamał, jąkał, głupstwa gadał... zakładałżem AIPY naszym, szczekał, skłócał, gniewem straszył... I co z tego? Cienko przędą ! Nikt nie wierzy ich legendom, Ich intencja bańką prysła - i do Polski chcą ich wysłać... O! Ktoś puka. Pewnie oni! Poszczuć psami!!! Won pogonić!!! Mirosław Krupiński, Australia, 6 maja 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: Oczami emigranta... 07.05.06, 23:39 Piotrusiu... mogę swobodnie pisać, - dzięki Komuchom, którzy widzieli, że dłużej się nie utrzymają to się podzielili władzą, tak że przez te 16 lat IIIRP nałapali się tyle kase, że teraz im wszystko jedno - dzięki milionom robotników, których teraz 'michnikowszczyzna' ma w gdzieś, którzy działali w Solidarności Zdecydowanie mojej wolności nie zawdzięczam człowiekowi, który siedząc w PRLowskim więzieniu pisał i wydawał książki o komuniźmie :D Btw... Swantevit - pierwszy wierszyk znakomity - zapisałem sobie :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeneris kto wzywał owsika? IP: *.orange.pl 07.05.06, 23:35 Powiem ci daruś, że rośnie z ciebie kawał sk...syna. Wcześnie, bardzo wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: kto wzywał owsika? 07.05.06, 23:41 Oj dziękuję z Twoich ust (ehhh... klawiatury) uznam to za komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 08.05.06, 09:50 Wszystkim poza tymi, którzy pragną dobra Polski, a nie dobra międzynarodowego towarzystwa wzajemnej adracji... GW ma po prostu krzywienie polityczne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 08.05.06, 15:47 zgadzam sie że niektórym nie jest potrzebna gazeta ale lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 08.05.06, 15:58 Po co zabierasz głos w dyskusji, skoro każdym kolejnym wpisem pokazujesz swoj niezbyt wysoki poziom inteligencji ? Z lewicą, która umie bronić swoich poglądów, interesująco się dyskutuje - gdybym chciał dyskutować z kimś kto potrafi tylko pisać "idz do lekarza" i tym podobne to poszedłbym poszukać sobie podwórkowych dresów i z nimi pogadać... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 08.05.06, 16:14 a czy ja z toba dyskutuje? ty .. "inteligencie" ,(ha ha ha !) ,inteligentny człowiek nie wypisuje głupot oszczerstw i kłamstw jak np.to że michnik pisał w więzieniu na zlecenie reżimu komunistycznego ,pozatym o jakiej lewicy ty mówisz tej z samobrony czy lpr-u czy moze tej z części pis-u? ty wogóle masz pojęcie co to jest lewica a co prawica i kto jest lewicą a kto prawicą . Odpowiedz Link Zgłoś
mily_olo Do wszystkich cwaniaków Antywyborczych 07.05.06, 19:31 Moi mili to spadajcie z tego forum ( będącego własnością Agora S.A.),wykupcie sobie odpowiednią ilość miejsca na komercyjnym serwerze i pie..ie dalej ,ale już na własny koszt jakie to straty przyniosła,przynosi codziennie i w przyszłości będzie dla mateczki Ojczyzny Wyborcza. Do roboty nicponie IV RP czeka i wyje z bólu ( bo już trochę przenoszona ) < a to takie proste nie pasuje mi to nie czytam > < jak przeczytałem i mi dalej nie pasuje to rozmawiam z adresatem wprost a nie pie.. głupot pod nic nie znaczącym nickiem na forum > < niech się każdy wali na swoim forum rzecz jasna > Papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unu Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? MNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 19:33 liceum.cimoszenko.info/Adam1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszczur Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: 212.244.189.* 07.05.06, 21:39 Mnie i to od początku ,od początku lat 60-tych czytam też Politykę,czytam również NIE od pierwszego numeru.Czytam też tygodnik Przegląd oraz Newsweek w edycji polskiej i po angielsku od czasu do czasu od 30 blisko lat.Czy w związku z tym należy mnie uśpić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 21:41 Absolutnie ! Jesteś zwierzęciem zanikającym a więc nie mozna Cię uspić gdyż jesteś pod ochroną :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? 07.05.06, 21:43 Ty to powiedziałeś - ja osobiście jestem za wolnością i niezależnością prasy (Do czasu, aż zacznie łamać prawo - np obrażać czyjeś uczucia religijne), szkoda tylko, że sporo z tego co czytasz nie jest finansowane przez polski kapitał, a co za tym idzie z polską racją stanu ma mało wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 21:41 Posiadaczom szaletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: but kalosz Re: Komu potrzebna jest Gazeta Wyborcza ? IP: 213.168.231.* 07.05.06, 22:43 mi ostatnio posluzyla do wypchania butow, bo musiaem je zabrac jako bagaz podreczny do B 737-800... Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Mnie jest potrzebna 07.05.06, 22:45 Pierwszy numer kupiłem przypadkiem. Zobaczyłem w kiosku gazetę ze znaczkiem Solidarności więc kupiłem. Do dziś kupuję. Czytam tez inne, ale Gazetę szczególnie. Mam świadomość jej wad, skrzywienia programowego. Czytam ja teraz bardziej krytycznie. Często mnie denerwuje, często nie zgadzam się z treściami. Jednak dla mnie jest najlepsza na rynku. Ostatnio więcej sie spodziewałem po Dzienniku, ale wydaje mi sie, że robi podobny błąd co Nowy Dzień. Chce być czyms między Rzeczpospolita i Wyborczą a Faktem. Za co ją cenię? Głównie za środkowe strony. Tam zawsze znajde coś do zastanowienia się. I za to, że mimo wszystko trzyma się środka. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
anna_maria Re: Mnie jest potrzebna 08.05.06, 09:56 równie dobrze można zadać pytanie: komu potrzebny jest Kurier albo Głos ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Mnie jest potrzebna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 09:57 Mnie jest potrzebna. Jest po prostu najlepszym dziennikiem w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Mnie jest potrzebna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:36 Mnie też. Nie wyobrażam sobie dnia bez wyborczej. Rzecz w tym, by mieć podejście krytyczne i nie ograniczać się do jednej gazety, jak czytelnicy naszego dziennika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uff Re: Mnie jest potrzebna IP: 213.168.231.* 08.05.06, 14:32 pewnie, ze jest ci potrzebna, sam bys nie dal rady agitowac na rzecz Dzeka Walkera... Odpowiedz Link Zgłoś