beatrix13 01.03.06, 09:45 postuluje o to Andrew L., ojciec dyrektor kazał,to posłowie zrobią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotbehemot6 Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 09:50 Przypomnę że jak się jeszce pis nie bratał z somoobroną ,to w naszym grodzie w zeszłym roku takie próby były, z inicjatywy pis-u-bodajże ,pisoirek Jania palce w tym maczał Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:04 Katolicka patologia i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: zakaz handlu w niedzielę- nie dla wszystkich 01.03.06, 10:09 Przecież "małe sklepiki osiedlowe "( coś około ..... m kw.- zależeć będzie od tego ile ich ma sklep przykościelny )będą mogły pracować ( tam nie obowiązuje niedziela ). Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:24 Już niedługo w niedzielę nie będzie można robić, oprócz leżenia krzyżem. Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:25 "Nic" mi uciekło - nie będzie można robić nic. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrus1 Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:28 ja sądze ze nie długo wejdzie prawo dające klerowi możliwośc wypędzania ludzi z domów do kościoła na co najmnej 3 h, palena dobytków nie wierzacym i nakaz leżenia krzyżem 1 h dziennie w kierunku wschodu Odpowiedz Link Zgłoś
psychol_ogia Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:27 Czy zakaz obejmie kościoły ? Często widzę różne stoiska pod kościołem handlujące różnymi akcesoriami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:32 mam prośbę do parlamentu: prosze nie robić ze mnie ubezwłasnowolnionej, sama chce decydowac co mam robić w niedzielę...moze jeszcze wywiesić w kościele obowiazkowe listy obecności? Czy oni tam nie mają nad czym pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:34 dotyczy to takze prac spolecznych i "drogowych"(tirowki) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internet.v.pl 01.03.06, 17:45 tiry od dawna maja zakaz poruszania sie w niedziele Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:39 A pracownicy handlu nie mają prawa decydować co chcą robić w niedzielę ? (nie trzeba wcale wiązać zakazu handlu z ... przymusem do katolicyzmu. Takie niekatolickie państwo jak Niemcy utrzymuje zakaz handlu w niedzielę bo podłoże było trochę inne i wcale nie jestem pewien czy nie było słuszne, oczywiście bez podkładki wyznaniowej) Gość portalu: katastrofa napisał(a): > mam prośbę do parlamentu: prosze nie robić ze mnie ubezwłasnowolnionej, sama > chce decydowac co mam robić w niedzielę...moze jeszcze wywiesić w kościele > obowiazkowe listy obecności? Czy oni tam nie mają nad czym pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:46 napisałam,że sama chce decydowac a ten wtręt o kościele napisałam bo parlament ten pomysł argumentuje troską o moje zanedbania religijne na rzecz buszowania po sklepach (czego akurat nie czynie- wole łono natury) Odpowiedz Link Zgłoś
dusza16 Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:33 jestem daleki od zakazów, ale ręka w górę, kto chce pracować w niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:37 o pracy w ruchu ciagłym słyszałes? np PKP Odpowiedz Link Zgłoś
dusza16 Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:42 pójdźmy dalej: urzędy i banki. Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natchniony Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:43 proponuję całkowity zakaz pracy w niedielę, jeszcze się zastanowię co z sobotami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:45 Jasne, miło wsadzić tyłek w auto i pojechać do centrum handlowego. Z rodziną, a jakże. Powydawać pieniądze, połazić między półkami... Ci, co w tych centrach pracują, to roboty, oni nie muszą mieć niedzieli. Jak by ci przyszło zasuwać w niedzielę, to byś inaczej mówiła. Niemcy z katolicyzmem mają mało wspólnego, a taki zakaz obowiązuje. Ciekawe dlaczego? Przez Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:49 No w takiej akatolickiej Szwecji też nie handlują w niedzielę (tzn. nie wszyscy i nie tak długo jak w dzień powszedni) - ale to chyba Swar musi potwierdzić, jak tam na prawdę wygląda (no a w Szwecji to na pewno nie mają Rydzyka) Gość portalu: ... napisał(a): > Niemcy z katolicyzmem mają mało wspólnego, a taki zakaz obowiązuje. Ciekawe dla czego? Przez Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:58 hsps napisał: No w takiej akatolickiej Szwecji też nie handlują w niedzielę (tzn. nie wszyscy i nie tak długo jak w dzień powszedni) - ale to chyba Swar musi potwierdzić, jak tam na prawdę wygląda (no a w Szwecji to na pewno nie mają Rydzyka) '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Praktycznie jest wolny handel w niedziele(z malymi wyjatkami) w latach 80' byl zabroniony.. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 11:07 W zeszłe wakacje będąc w odwiedzinach w Malmoe próbowałem coś dokupić w niedzielę i musiałem się nieźle najeździć, żeby znaleźć otwarty sklep, zresztą tylko do 14-tej, wiesz jak człowiek chętnie w niedzielę rano wstaje... Tzn. sklepy decydują we własnym zakresie ? Jakby chciały to 24x7 ? swarozyc napisał: > Praktycznie jest wolny handel w niedziele(z malymi wyjatkami) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc hsps 01.03.06, 11:12 zasad funkcjonowania sklepow nie znam, ale wszystkie, wielkie molochy sa otwarte. Alkohol kupisz tylko do soboty do 14, a u mnie we wsi wszystkie sklepy spozywcze w niedziele otwarte sa do 16 czy 18.. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: Swar 01.03.06, 11:21 a ja musiałem biegać na stację benzynową ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 11:33 apetyt rośnie w miarę jedzenia, a może diabelski plan:zakaz handlu w czasie 40 dni Wielkiego Postu? ten zakaz handlu w niedzielę jest niestety realny,bo kto za :PIs,SAMOOBRONA,LPR Odpowiedz Link Zgłoś
anna_maria Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:50 > Ci, co w tych centrach pracują, to roboty, oni nie muszą mieć niedzieli. > Jak by ci przyszło zasuwać w niedzielę, to byś inaczej mówiła. a pomyslałeś/aś o tych co pracują w szpitalu, w pogotowiu, że nie wspomnę o policji, o tych salowych , samotnych matkach, których dzieci spędzają samotnie niedziele ? Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 16:12 ot, ignorancja, akurat niemcy z katolicyzmem mają sporo wspólnego, gwoli ścisłości częśc niemiec jest katolicka a część protestancka, zakaz na pewno nie ma nic wspólnego z religią, jest podyktowany z pewnością innymi bardziej pragmatycznymi względami, jakimi? zapytajcie Niemców Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:46 jeszcze huty są i parę innych - ale czy jest rzeczywista konieczność zaliczenia całego handlu do branży w ruchu ciągłym. Pieca nie wygasisz na weekend, komunikacja (okrojona) też musi działać, ale zakupy można zrobić w pozostałe 6 dni, nie jest to taki wysiłek, chyba... może się mylę... Gość portalu: katastrofa napisał(a): > o pracy w ruchu ciagłym słyszałes? np PKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:49 ja nie pisze o tym ,że to dobrodziejstwo tylko o decydowaniu za siebie o swobodzie wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:52 O swobodzie wyboru zadecydowała jedna (już dawno) pod jabłonią. Odpowiedz Link Zgłoś
psychol_ogia Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:55 Dzielnie bronicie prawa pracowników do wolnej niedzieli, ciekawe jak będziecie ich bronić kiedy właściciele dużych sieci w związku ze skróceniem tygodnia pracy zaczną redukcję etatów. Jasne lepiej być bezrobotnym niż pracować w wolną sobotę czy niedzielę ? Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 11:04 A to już jest udowodnione, że zakaz handlu w niedzielę spowoduje wzrost bezrobocia ? Gdzie o tym pisali ? psychol_ogia napisał: > Dzielnie bronicie prawa pracowników do wolnej niedzieli, ciekawe jak będziecie > ich bronić kiedy właściciele dużych sieci w związku ze skróceniem tygodnia > pracy zaczną redukcję etatów. Jasne lepiej być bezrobotnym niż pracować w wolną > > sobotę czy niedzielę ? Odpowiedz Link Zgłoś
januszcz Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 11:58 hsps napisał: > A to już jest udowodnione, że zakaz handlu w niedzielę spowoduje wzrost > bezrobocia ? Gdzie o tym pisali ? > ============= A musieli o tym pisać? To przecież proste. Mniejszą ilość roboczogodzin wypracuje mniejsza załoga. J. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 12:06 No rzeczywiście proste - a jak wygląda z obrotem i z zyskiem ? Idąc dalej - z prostymi wzorami - ludzie w 6 dni muszą kupić tą samą ilość towaru jaką dotąd kupowali w 7 (nie będą głodować). Czyli obrót jest ten sam, mniej roboczogodzin (z Twojego wzoru) czyli zysk jest większy bo koszty niższe. Czyli zakaz pracy w niedzielę powinien być w interesie ... właścicieli ? Jednym ruchem zwiększają zysk, bez wysiłku... to czemu tego nie robią jak to takie proste ? januszcz napisał: > A musieli o tym pisać? To przecież proste. Mniejszą ilość roboczogodzin > wypracuje mniejsza załoga. > > J. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 13:53 > niedzielę powinien być w interesie ... właścicieli ? Jednym ruchem zwiększają > zysk, bez wysiłku... to czemu tego nie robią jak to takie proste ? bo musieliby to zrobic wszyscy jesli polowa sklepow sie zamknie a polowa nie to te otwarte przejma klientow i cale twoje wyliczenie bierze w leb IMHO o wiele lepszym rozwiazaniem bylyby przymusowe wyzsze stawki za przepracowanae dni ustawowo wolne pracownicy wtedy sami chceliby w te dni pracwac Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 14:10 Wyliczenie "działa" :-) tylko przy założeniu, że wszyscy zamykają. Mówiąc szczerze to wyliczenie nigdy nie działa bo nasza rzeczywistość nie da się opisać matematycznie tylko i wyłącznie przy pomocy funkcji linearnych. (byłoby pięknie i prosto) Tak tylko chciałem zwrócić uwagę, że to są rzeczy bardziej kompleksowe, a pewne uproszczenia mogą prowadzić do absurdów. Mi to jest w zasadzie wszystko jedno - jakoś tylko porusza mnie argumentacja typu: a jak zamkną sklepy to zmuszą was do mszy (?). Wolny rynek już parę rzeczy uregulował, pewnymi sprawami powinny się zająń związki zawodowe, a jak te nic spektakularnego nie robią to wiadomo, przychodzi AL. skuter - podrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internet.v.pl 01.03.06, 17:49 zawsze można dalej pójśc i pozamykać kina,teatry,restauracje,kawiarnie,szpitale,przecież nikt nie chce robić w niedzielę,tak naprawde to polak i w tygodniu robotę ma w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 10:57 Jedyny słuszny handel to w kościołach i odpustami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formułowy kapelan Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:58 Już kiedyś przerabialiśmy ten temat na forum. Ktoś nawet zrobił mini - ankietę w supermarketach i pytał kasjerki, czy chciałyby pracować w niedzielę. Żadna nie powiedziała TAK. Sięganie po argument pracy w ruchu ciągłym w tym temacie to czysta demagogia. Podobnie jak czepianie się KK. Widzę, że tu sami katolicy się wypowiadają... hehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 12:26 wytarczy wprowdzić przepis o dwudniowym wolnym od pracy. ja tam mogę pracować w niedzielę, nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa Sklep jest dla klientow a nie dla kasjerek! 01.03.06, 14:00 Gość portalu: formułowy kapelan napisał(a): > Już kiedyś przerabialiśmy ten temat na forum. Ktoś nawet zrobił mini - ankietę > w supermarketach i pytał kasjerki, czy chciałyby pracować w niedzielę. Żadna ni> e powiedziała TAK. > Sięganie po argument pracy w ruchu ciągłym w tym temacie to czysta demagogia. P> odobnie jak czepianie się KK. Widzę, że tu sami katolicy się wypowiadają... heh> ehe... Kasjerki gdy nie chca pracowac w niedziele niech zatrudnia sie w firmach w ktorych nie ma pracy w niedziele. One nie sa dla sklepow - klienci sa dla sklepow. To nie kasjerek sie powinno pytac lecz klientow - czy chca aby sklepy w niedziele byly zamykane. Sklepy sa dla klientow a nie dla kasjerek. Skad takie przyczepienie sie kryminalistow z sejmu do tych sklepow wielkopowierzchniowych? A co z ratownikami na basenie? Odpowiedz Link Zgłoś
dusza16 Re: Sklep jest dla klientow a nie dla kasjerek! 01.03.06, 14:31 porannakawa masz rację. Ja bym chciał do np. Urzędu Miejskiego walić jak w dym w niedzielę, klijent nasz pan. Oczywiście w krawacie, bo tacy mniej awanturujący są. Ja mógłbym się obejść jeden dzień bez zakupów. Reszta też pewnie. I nie chcę oglądać 2-go listopada Mikołaja i choinek w tym sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Sklep jest dla klientow a nie dla kasjerek! 01.03.06, 14:43 pewnie, że urzędy mogą być otwarte 7 dni. wystarczą dwa dni wolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Sklep jest dla klientow a nie dla kasjerek! 01.03.06, 15:05 ten zakaz uderzy przede wszyskim w sklepy w miastach przygranicznych,żyjących z weekendowych turystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna mamba Re: Sklep jest dla klientow a nie dla kasjerek! IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:00 Klient nasz pan. Skoro tak, to zróbmy w Szczecinie ulicę domów publicznych. Klientela na pewno się znajdzie, UE dofinansuje przedsięwzięcie, będzie reklama, goście z Niemiec będą zachwyceni - po zakupach w makro przyjadą się zabawić, też taniej w końcu. Praca dla pań. Podwójna stawka w weekendy i święta. Zniżka dla ratowników z basenu. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: Sklep jest dla klientow a nie dla kasjerek! 01.03.06, 16:04 teren po Kaskadzie i okolice proponuję - z tradycjami Odpowiedz Link Zgłoś
al_magra Wprowadzic zakaz zbierania na tacę w niedziele! 01.03.06, 11:47 A ojciec dyrektor niech ze swych zebranych datków z dni powszednich wspomaga tych którzy wylecą na bruk z powodu wolnych niedziel. Odpowiedz Link Zgłoś
oktomvre Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 12:33 To może od razu pójść za ciosem i zlikwidować wszelkie przejawy edukacji zaocznej, heja, wszyscy do wieczorówek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: zakaz handlu w niedzielę IP: *.internet.v.pl 01.03.06, 18:03 według projektu sklepy zatrudniające do pięciu osób będą mogły handlować w niedzielę. Ciekawe co się stanie z pracownikami nr sześć,chyba szef ich nie wywali co?czy jestem naiwny? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 18:29 jedyna powazna konsekwencja jaka widze to fakt, ze zmienia sie znacznie przyzwyczajenia niedzielne Polakow. przeciez mniej nie zaczniemy kupowac, przerzucimy zakupy na inne dni. Spadna koszty sklepow jak sie pomysli to moga byc same korzysci. swoja droga toczylismy w tym temacie niczego sobie dyskusje jakies 1,5 roku temu zdaje sie. ja jestesm przeciw zakazom handlu w niedziele - to tak dla jasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 18:35 albert_c napisał: > jedyna powazna konsekwencja jaka widze to fakt, ze zmienia sie znacznie > przyzwyczajenia niedzielne Polakow. > > przeciez mniej nie zaczniemy kupowac, przerzucimy zakupy na inne dni. > Ja myślę,że jednak będziemy mniej kupować. Ja przy okazji sobotnio-niedzielnych zakupów kupuję różne rzeczy , których bym nie kupiła...,dzieciaki korzystają z wypadów i naciągają, w tygodniu nie mam czasu na takie rodzinne wydatki... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: zakaz handlu w niedzielę 01.03.06, 18:38 zaczniemy byc bardziej oszczedni, toz to naprawde warte jest zamkniecia sklepow:) jak wiadomo oszczednosci to wielki klopot Polakow. a ja mysle ze nie bedziemy wydawac mniej, ewentualnie wydamy na co innego np. na wyjscie do kawiarni z dziecmi czy innego fast fooda dla przykladu. Odpowiedz Link Zgłoś