Dodaj do ulubionych

Zamrożone Śródodrze

• Gość: GT Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.stargard / 80.72.196.* 21.04.06, 11:17
      Jest jeden + dla tej chłodni: wpakujemy tych wszystki nieudaczników z
      Jurczykiem i Zalewskim na czele razem z Czesnym i Ptakiem i resztą urzędasów i
      zamrozimy na AMEN ! i wtedy Szczecin odżyje !! Kto jest za ? Kto nie niech
      zamilknie ...
    • Gość: andreas dlaczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 11:59
      dlaczego miasto walczy o hipermarkety w centrum,
      a filcharmonia ma byc w porcie obok chłodni?
    • Gość: Obi Debilizm !!!! IP: 212.14.17.* 21.04.06, 12:25
      To już przekracza wszelkie granice wytrzymałości. Nikt nie wiedział o takichplanach. To jest możliwe tylko w tym mieście bez polotu i ambicji. Co za żenada. Nie wiem czy płakać czy się śmiać
    • Gość: jerzy Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.globalconnect.pl 21.04.06, 12:44
      gdzie ja k... żyję!
    • Gość: :( Szkoda gadac, tylko sie wyprowadzac z tego miasta IP: *.static.dsl.ontario.net 21.04.06, 14:14
      Szkoda gadac, tylko sie wyprowadzac z tego miasta :(
    • Gość: bazyl Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.speed.planet.nl 21.04.06, 14:17
      Szczerze mowiac wcale mnie nie dziwi, ze taki jest rezultat staran grupy
      architektow zrzeszonych wokol Ferbera.
      Po pierwsze, caly koncept rozwoju Srododrza opracowany byl w oderwaniu od
      rzeczywistosci (co dobitnie sie teraz okazuje) i sluzyl raczej wypromowaniu
      architektow i pokazaniu, na co ich stac.
      Po drugie, pomysl ten calkowicie przerasta organizacyjne mozliwosci Urzedu
      Miejskiego (ze nie wspomne o umyslowych jego decydentow, zeby nie kopac
      lezacego), ktory przez caly czas traktowal wizje opracowana przez Konsorcjum
      jak kukulcze jajo, albo goracy kartofel, ktory najlepiej odrzucic jak
      najszybciej do kogos innego. Gdyby komukolwiek z Urzedu faktycznie na rozwoju
      Srododrza zalezalo, to zorganizowanie spotkania ze WSZYSTKIMI zainteresowanymi
      stronami (wlaczajac oczywiscie wlascicieli gruntow) powinno byc poczatkiem
      dzialan, a wizja architektoniczna bedaca kompromisem pomiedzy roznymi ineresami
      stron - ich koncem. Jest to tak elementarne, ze az wierzyc sie nie chce, ze
      nikt od tego nie rozpoczal. Tymczasem sam Ferber desperacko probowal
      organizowac szereg dyskusji, glownie wsrod architektow, ktore do niczego
      konkretnego nie prowadzily, bo nie mogly - jako zawieszone w decyzyjnej prozni.

Moim zdaniem rozwoj Srododrza mialby racje bytu, gdyby wyczerpane zostaly
      mozliwosci zagospodarowania Srodmiescia Szczecina, i powstaloby naturalne
      cisnienie na poszukiwanie nowych terenow pod inwestycje, chocby okupinoe wyzsza
      cena - tak jak to bedzie z pewnosci w przpadku Srododrza, chocby ze wzgledu na
      warunki gruntowe. Jak na razie miasto nie jest w stanie wygenerowac nowych
      inwestycji nawet w scislym centrum (vide Kaskada, teren obok Galaxy, brama
      Portowa, itd.itd).

I zal troche, ze sporo pracy i zapalu poszlo na marne, choc pewnie nie pierwszy
      to raz, i nie ostatni...
    • Gość: kilcio Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.szczecin.mm.pl 21.04.06, 15:07
      Przecież o tym że decdenci jak zwykle nic nie wiedzą co się dzieje na ich
      terenie dzialania to normalka , można to określic jako "kanon kompetencyjny " .
      Przyklady lotniska Dąbie , róg Struga-Wiosenna , "dachy Paryża itd...
      Tylko w przypadku jak mieszkańcy o coś wystąpią do Prezydenta Miasta - wtedy
      jest suche bez wyrazu społecznego prawo i wtedy nie można zdecydowac bo prawo .
      Ja tylko czekam na odkrycie kart w sprawie lotniska i terenów okołolotniskowych ,
      bardzo jestem ciekaw komu przeszkadzają ogrody dzialkowe ? .
      Bo jak inwestorow nie było , tak nie ma , a czas leci i z ładnych ukwieconych
      terenów mamy ugory ? ...prawie w samym centrum miasta !!!!
    • Gość: doker Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.globalconnect.pl 21.04.06, 16:17
      Wielkie mi odkrycie , Panie Kraśnicki. Obudził się Pan. Najwyższy czas.

Pan Prezident Zalewski znalazł jednego koziołka ofiarnego ale koło niego kręci
      się co sesję radny PiSior Jania z portu co zna szczegóły sprawy i milczy, albo
      jest tak głupi, że nie kojarzy niektórych spraw; jest naczelny z portu niejaki
      Rutkowski - dobry kolega Derbiszewskiego, znający temat równie dobrze albo i
      jeszcze bardziej niż dobrze widząc punkt zaczepienia na lewe interesiki na
      Bułgarskim z kolegą partyjnym, już w niedalekiej przyszłości jak dostanie kopa
      z Zarządu Portu. Jest cała zgraja pseudodziałaczy gospodarczych z Piechotą na
      czele drwiących z wszystkich naiwnych i udających , że mają na myśli dobro
      regionu ale tylko takie dobro co służy albo ich prywacie albo ich pozycji w
      graidole politycznym albo ich własnej sitwie, wzajemnie wspierającej się w
      mafijnych układach.
      Nich Pan węszy dalej to odnajdzie Pan więcej takich idiotyzmów.
      Zachodniopomorskie Centrum Logistyczne czy Ostrów - Baza Kontenerowa,
      Katowickie - wszystko od jednego i tego samego krawca .......
    • masaladosa Re: Zamrożone Śródodrze 21.04.06, 17:55
      kolejny raz okazuje sie ze zadrwiono z entuzjazmu zapalu i optymizmu ludzi
      chcacych zmienic w sposob tworczy i pozytywny to miasto
      a miejscy decydenci to-jak sie rowniez nie po raz pierwszy okazuje-
      niekompetetntni ignoranci nadajacy sie co najwyzej do zarzadzania palcem w bucie

ale nie martwmy sie-co z tego ze na lasztowni nadal beda tylko ruiny i
      poprzemyslowy chlew-za sto lat chlodnie bedzie mozna rewitalizowac jako
      postindustrialny relikt i zamienic na centrum handlowe 'stara chlodnia' i kto
      wie moze nawet zdobedzie ono nagrode dla najlepiej zrewitalizowanego obiektu
      przemyslowego w europie-a i parking na placu manewrowym dla tirow bedzie jak znalazl

mdosa
      • Gość: redaktor Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:28
        Dobrze że ci pełni zapału ludzie nie wymyślili wyborzenia mojego domu i
        postawienia w tym miejscu obserwatorium astronomicznego albo pałacu ślubów. Jak
        pan Ferber and & w postaci pana Zaremby, kuzyna tego spaślaka Zaremby, mogli
        projektować cokolwiek na gruntach nie będących własnością publiczną i mających
        inne przeznaczenie. To chore! to ewidentna kampania wyborcza i tyle...
        • Gość: nitoprek Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:56
          hehe... uwielbiam ludzi krytyki... tylko zgnoic i zdeptac... a co ty zrobiles
          dla szczecina?? ci ludzie poswiecili swoj czas i energie dla mieszkancow tego
          miasta... a jezeli chcesz zrozumiec dlaczego to zrobili to pojedz naprzyklad do
          hamburga :P
          • Gość: redaktor Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:18
            he..he... a ja uwielbiam palantów którzy mają wizję na nie swoim majątku.to
            sebo czasu bolszewicy mieli takie wizje i zobacz co z tego wyszło. Własność to
            jest własność i jak chcesz cokolwiek planować to najpierw dogadaj się z
            włąścicielem a nie maluj obrazki łódek i domków.śliczniutkie to wszystko tylko
            z równym powodzeniem mogliby to zaprojektować tam gdzie stoi twój dom.
            • Gość: ved Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.globalconnect.pl 22.04.06, 20:25
              ty chyba mas zcos nie tak z glowa, myslenie wlacz.

najpierw jest projket potem wykonanie.
              no przeciez nie odwrotnie:]

ty moze tez najpierw mysl, potem pisz, a nie tylko piszesz:]
    • Gość: MIchal Re: Zamrożone Śródodrze IP: 80.51.79.* 21.04.06, 18:12
      choc jestem optymistom i kocham moj kraj to mam ochote powiedziec to jest POLSKA
      tutaj nic sie nie udaje...
    • Gość: erwin Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:19
      Projektowanie Śródodrza przez Ferbera na międzyodrzu, w tym na terenie portu
      rybackiego Gryf było tak konkretne i możliwe do zrealizowania jak galeria
      Kaskada. Po prostu Ferber robił sobie w ten sposób kampanię wyborczą i tyle.
      Nie potrafił zrobić prostej rzeczy - wpleść istniejącą infrastrukturę w
      koncepcje zagospodarowania tego terenu.
    • Gość: andreas byłem i dlaczego?? IP: *.centertel.pl 21.04.06, 18:31
      byłem kilka lat temu w Rydze
      i tam byłem na takim targu rybnym...
      ale tam bylo wszystko ryby, miód, chleb...
      no wszystko!

w pieknej scenerii zdaje jakiś magazynów z cegły przy porcie zdaje się!

Podobno cos podobnego jest w Hamburgu - nie byłem!

Dlaczego taki powiedzmy hipermarket-targ nie mozna by pieknie zrobic
      właśnie wykorzystujaci obiekty przyportowe,
      które daja specyficzna atmosfere...

Ale nie w Szczecinie to filcharmonia ma byc przy porcie,
      a hipermarket w centrum miasta!!!
      • Gość: NIE WYJEŻDZAJCIE! szczecin IP: *.globalconnect.pl 21.04.06, 18:48
        nie wyjeżdzajcie bo to nie ma sensu - zmiana prezydenta juz niedlugo , tylko
        pojdzcie na wybory by tak jak w kraju nie wygrały mohery przez niska
        frekwencje! Póki co możecie poprzeć protest na www.szczecincity.prv.pl
      • Gość: nitoprek KTOŚ mial pomysl na szczecin IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:52
        hm... no to moglo by byc urokliwe... ale nie w skali 200m... to przeciez jest
        kolos...

CO do srod odrza to byl konkretny pomysl bardzo ciekawy... mogacy ozywic to
        miasto, napewno berdziej niz hala z rybami !!!

oczywiscie dzieki magistratowi h.. bombki strzelil... jak zwykle... to jest juz
        jakas paranoja zeby ludzi z realnymi pomyslami chcacym zrobic cos dla dobra
        mista tak gnojono i poprostu olewano... ludzie przeciez to jest nienormalne...
        hehe kraj bialych ludzi :]

hmm... pan paszkowski niegra w karty?? a ciekawe jak sie ma urbikon :P

no to tyle bagno bagno bagno... jestesmy dzieki naszym wlodarzam 100 lat za
        muyzynami... niedlugo bedzie specjalna kategoria "POLSKA D" w ktorej bedzie
        tylko szczecin :P
    • Gość: WitchKing Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.06, 18:52
      I tak oto mamy kolejny dowód na oszołomstwo, idiotyzm i głupotę w wykonaniu
      niedorozwiniętych włodarzy miasta: mam pomysł! Zrućmy się wszczyscy na terapię
      w szpitalu psychiatrycznych dla pana Zalewskiego i tempej hordy urzędasów wokół
      niego. Zresztą, całe te żałosne plany były skazane na porażkę od samego
      początku: urzędnicy bowiem, mając w dupie interesy prywatnych firm
      inwestujących na Łasztowni i Śródodrzu poczęli spełniać swoje marzenia o
      szklanych domach!
      Zalewski: prawie jak wiceprzezydent. "Prawie" robi wielką różnicę. A
      szczecinianom (czyli nam wszystkim) - gratulujemy włodarzy.
    • Gość: Zyga Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.globalconnect.pl 21.04.06, 19:09
      Kiedy my doczekamy się władz Szczecina z prawdziwego zdarzenia. Myślących, a nie
      nieuków i łapówkarzy?!!!
    • Gość: klodfgi Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 20:21
      A po co komu jakies tam Fisharmonie. Bedziem miec chlodnie ze hej. Brawo wladze
      miasta!!!
      • Gość: k.g. Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.teleton.pl 21.04.06, 21:57
        właśnie - a może ta fishharmonia byłaby tu jakimś kompromisem...
        • Gość: regionalny Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:47
          kompromis może miał polegać na tym,
          że filharmonii w tym miejscu i tak by nie wybudowano,
          bo to poroniony pomysł niedopieszczonych i niezrealizowanych architektów,
          ale dobre i wartościowe działki w centrum miasta,
          wzamian za parę bezsensownych metrów na łasztowni,
          mają dostać ci właściwi, ci co teraz rozgrywają nieudacznie tego pokerka.
          • Gość: nicko Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.globalconnect.pl 22.04.06, 09:31
            Regionalny. Jesteś blisko odkrycia całej prawdy. Ten pomysł filharmonii jest
            tak samo surrealistyczny jak i pomysł Derbiszewskiego na Chłodnię. Zapewne
            chodzi tu o "wielkie manewry" finansjery związanej z sitwą kierowaną przez
            Harcerzyka. Zobaczycie naiwni co z tego wyniknie. Chłodni wszak ci u nas
            dostatek i stoją pustawe. Green w Świnoujściu, Lodom, Rolmłyn .....A ryba
            płynie do portu z Azji w kontenerach. Czy myślicie , że "biznes" o tym nie wie.
            On wie, tylko tempaki z miasta z pseudoradnymi są do ogrania. I oto chodzi.
            Znów da się coś wyrwać miastu , czyli nam dla wzbogacenia czerwonej mafii i jej
            przydupasów. Muszą myśleć o przyszłości bo koryto jakby im z pod nosa ktoś
            zaczął odsuwać.......
            • Gość: regionalny Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:34
              Słusznie, słusznie nicko !
              Nie wiem jak im to wypali, bo zaczęły się nieprzewidziane kłopoty,
              ale może miało być tak:
              1.otumanieni i myślący o pierdołach radni, nie zdajacy sobie zupełnie sprawy
              nad czym głosują i jakie to przynosi skutki, zgadzają się na nierealny zupełnie
              pomysł lokalizacji filharmonii na łasztowni.
              w ten sposób uwolnione zostają tereny, które były rezerwowane w mieście na ten
              cel.
              2. "miasto" opycha kolesiom wolny już teren przy małopolskiej, który był
              poważnie brany pod lokalizację filharmonii, ale jest już "niepotrzebny".
              idealne miejsce na następny bank, hotel lub dobrą knajpę (bezpiecznie, bo przy
              policji)
              3. "miasto" za część w tej chwili mało wartościowych terenów na łasztowni,
              oddaje bezpłatnie (rekompensata) bardzo dobry teren przy krzywoustego i jeszcze
              parę innych pod zabudowę mieszkaniową.
              (znajdź dzisiaj w centrum szczecina dobre działki pod mieszkaniówkę)
              mało, że oddaje, jeszcze dopłaca kolesiom parę baniek z kasy komunalnej z racji
              tego, że zamienne działki są niby gorszawe.
              4. "kolesie" i "nowi kolesie" uwłaszczają się "legalnie" i w "majestacie
              prawa" na przejętych za bezcen terenach komunalnych i zakładają swoje biznesy.
              będą mieli na to legalną kasę z rekompensaty finansowej za owe "gorszawe"
              działki.
              nie myślą już wtedy o przegranych wyborach, bo po co, przecie już dziś wiedzą,
              że ich nie wygrają.
              5. nowe "wadze" miasta myślą przez całą swoją nową kadencję, co z tym fantem
              zrobić. przeprowadzają pod publiczkę parę medialnych przegranych procesów o
              zwrot mienia komunalnego.
              6. pod koniec swojej kadencji, nowe "wadze" miasta powtarzają ten manewr
              jeszcze raz. tym razem przyczynkiem do tego celu może być konieczność budowy w
              szczecinie gmachu opery a,la sydnej i nowego teatrum na wyspie grodzkiej.
              efekt: - cała wyspa grodzka przechodzi w ręce następnych nowych "kolesi"

czy to aby nie jest spiskowa histeria dziejów ???

• Gość: rocky ReI olbrzymia nowoczesna chlodnia i mroznia upadle IP: 213.155.191.* 23.04.06, 01:15
              go EKKO na Struga tez czeka na klientow wiec kiego grzyba pchacie sie lkomuchy
              do Lasztowni odbilo wam
    • Gość: patriota lokalny Re:Architektowe bzdury IP: *.com / 195.136.49.* 22.04.06, 09:40
      Wizje architektów są bez sensu finansowego , dobrze że na wyspie cokolwiek
      powstaje brawo derbiszewski za chłodnię mam nadzieję że za tym ruszą inne
      inwestycje przemysłowe z tym miastem na realizacje tego co oni chca to za 50 lat
      nie powstanie.Dobrym miejscem na filharmonie jeżli na siłe musi być zminiona
      jest plac orła białego no ale najpierw z niego trzeba usunąc kolejne utopie typu
      parking podziemny na mój realny łeb to realizacja parku podziemnego to gdzieś 2
      razy więcej czasu niż budowa aquaparku.
      • xxtoja Re:Architektowe bzdury 22.04.06, 09:45
        Gość portalu: patriota lokalny napisał(a):
        Dobrym miejscem na filharmonie jeżli na siłe musi być zminiona
        > jest plac orła białego no ale najpierw z niego trzeba usunąc kolejne utopie
        typ
        > u
        > parking podziemny na mój realny łeb to realizacja parku podziemnego to gdzieś
        2
        > razy więcej czasu niż budowa aquaparku.
        ....
        to jest bardzo dobre spostrzeżenie, bo jak coś znajdą przy wykopie to archeolog
        wejdzie i co wtedy. I chyba nawet pieniadze sa do siebie porównalne, tylko
        budowla aquaparku ma wiekszy sens niz budowa tego parkingu i jest bardziej
        rentowna.
        • Gość: sk Filharmonia w Białymstoku IP: *.iscnet.pl 22.04.06, 18:14
          jednak można, wystarczy CHCIEĆ:
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3299532.html
    • Gość: Galoty Filharmonia w każdym mieście ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 07:47
      Muzyczna inwestycja
      Artur Brykner 03-04-2006 , ostatnia aktualizacja 03-04-2006 20:53

W Gorzowie powstanie Centrum Edukacji Artystycznej z salą koncertową. Przetarg
      na tę 60-milionową inwestycję wygrała firma Interbud West. Jest jednak problem,
      bo miastu brakuje pieniędzy
      W kasie Gorzowa jest na CEA na razie 3,4 mln zł. Radni dziwią się, skąd miasto
      weźmie brakujące... 57,5 mln.
      ---
      Świat na dobry koncert w filharmonii potrafi wsiadać w auta, pociągi i udać się
      na odległośc kilkuset kilometrów. Tymczasem każde miasto , często nieumijące
      poradzić sobie z podstawowymi problemami komunalnymi oraz z istniejącymi
      placówkami kulturalnymi, ma ambicje mieć filharmonie itp
      W tej dziedzinie liczą się najlepsi , reszta i słusznie ogranicza się do
      letnich koncertów w ogrodach i też słusznie , i pozytecznie dla kultury.

• Gość: tilt Re: Zamrożone Śródodrze IP: 87.207.50.* 23.04.06, 15:49
      A co z wyspą grodzką, czy na niej nie nożna czegoś zbudować?
      • Gość: wizytka Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 17:48
        Bardzo się zdziwiłam. Jak to ? To grupa zawodowych architektów wraz z
        zapaleńcami nie wiedziała o tej inwestycji ? Nikt nie pofatygował się do UM aby
        sprawdzic plany zagospodarowania przestrzennego, nikt nie rozmwaiał z byłym
        architektem miasta ? To my sobie tutaj tak juz od chyba dwóch lat
        pitu,pitujemy, akcje piekne, spektakle, wizje różne snujemy ... Ja mogę nie
        wiedzieć gdzie, nieznac pewnych procedur, ani ścieżek, ale architekci ?
        • Gość: pieszy Re: Zamrożone Śródodrze IP: *.fnet.pl 23.04.06, 17:52
          za GW: Zbigniew Paszkowski odpiera zarzuty: - Nie grałem w żadne karty. Jak
          mogłem coś ukrywać? Przecież dokumenty są jawne, wystarczyło się nimi
          zainteresować. Poza tym odkąd nie ma mnie w urzędzie, ze strony pana prezydenta
          nie otrzymałem żadnego zapytania w sprawie Łasztowni.

jak zawsze ładny, ale tym razem jeszcze arogancki. no cóż jest jak jest.

a osobiście oceniam tę całą ferberiadę jako autopromocje, ale to nie jest
          zabronione.
          (zawsze najpierw pieniadze potem muza.)
          • albert_c Re: Zamrożone Śródodrze 26.04.06, 00:21
            XX masz racje, na koncerty do szczecinskiej filharmoni przyezdzaja wycieczki z
            Niemiec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka