Dodaj do ulubionych

Jacek Polaczek potrącony przez samochód

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:54
Oczywiście pier.......... złotówy zawsze się pchają! Policja im zbyt pobłaża,
a te łajzy jeżdżą jak mendy w Egipcie! Coś strasznego! Precz ze
złotówami!!!!!!!!!!!A Jacek miał po prostu szczęście....
Obserwuj wątek
    • Gość: surfer Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:30
      Panie JAcku!Duzo zdrowia zycze!pamietam jak w zeszlym roku pomogl mi pan znalezc droge na szczecin jak wybralem sie na wycieczke za miasto:)
      • Gość: zeneris Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.orange.pl 27.04.06, 18:33
        Często jeżdżąc na rowerze spotykam się z agresją lub niebezpiecznym zachowaniem
        innych kierowców. Rzeczywiście wśród taksówkarzy jest tego jakby więcej.
    • Gość: rh+ Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:37
      Życzę p. Jackowi szybkiego powrotu do zdrowia, a Tobie Nerv polecam herbatkę a
      melisy. Koji nerwy.
      • Gość: e.beata Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 19:02
        a ja Nerva rozumiem, bo coraz bardziej boję się przechodzić przez ulicę.
        Nawet na zielonym, parę razy musiałam uskakiwać.
        I mam dosyć!
    • mamoniowa303 Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 27.04.06, 19:08
      Nie tylko zlotowy, ostatnio przechodzac na pasach, juz stawialam noge na
      kraweznik, gdy jakis staruch w rozpedzonym lanosie zaczal trabic i grozic mi
      dlonia zacisnieta w piesc. Zatkalo mnie !!! Zdobylam sie na gest z wyciagnietym
      srodkowym palcem, po ktorym dziadek omal nie spowodowal wypadku.Jeszcze
      bardziej sie wsciekl.
      Jak postepowac z takimi kierowcami ???
      • dyrgosia Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 27.04.06, 19:12
        Mamoniowa trzeba było spisać numer i na forum, był już kiedyś pomysł na taki
        wątek o kierowcach piratach...
        • mamoniowa303 Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 27.04.06, 19:31
          Gosiu, uwierz, zamurowalo mnie, mam nadzieje, ze przy nastepnej okazji, zdaze
          to zrobic. Oczywiscie, oby to sie nie powtorzylo :(
          Ale pomysl jest pierwsza klasa !!!
      • Gość: andreas reguła IP: *.centertel.pl 27.04.06, 19:30
        jak postepowac i jacy sa kierowcy to jedno!!!

A najwazniejsze samemu byc bardzo uwaznym...

Ja czy to autem, a szczególnie pieszo naprawde rozgladam sie
        i wole poczekac i wejśc, gdy jestem pewny wolnej drogi,
        bo co z tego ze nie z mojej winy, ze miałem zielone...
        jak bede miał połamane nogi!!!

Jakos rzeczywiscie wypadku wiecej chyba ostatnio i nerwowość jakas
        nawet na forum zauwazalna....

Ostroznosci, a opatrzność bedzie czuwała...
        • mamoniowa303 Re: reguła 27.04.06, 19:34
          Andreasie, w moim przypadku nawet nie to, ze grozilo mi niebezpieczenstwo, ale
          zatrwazajace jest chamstwo owego kierowcy. Jego zakichanym obowiazkiem jest
          zwolnic przed przejsciem dla pieszych, tym bardziej, ze nie wbieglam mu przed
          maske, doskonale mnie widzial. Ile czasu stracil, zanim postawilam druga noge
          na chodniku ? Sekunde ? To tak wiele ? Do pozaru nie jechal. Kompletny absurd.
          • Gość: hr+ Re: reguła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 19:52
            60/h to 20m/s pomyśl kto szybciej się zatrzyma? Ty 1.2 tony licząc średnio.
            • Gość: andreas Re: reguła IP: *.centertel.pl 27.04.06, 20:05
              ja mam powiedzmy wiekszy samochód, to nie mam problemu z pieszymi,
              znaczy nie zebym ich rozrzucał na boki,
              ale mnie nie wejdzie nikt pod auto...
              takze samo zaden lanos czy mondeo nie pakuje sie...

Ale wiecej uwagi!
              za kierownicami nie siedza komputery, ale ludzie...
              zmeczeni, zamysleni, zdenerwowani, moze chorzy...
              naprawde to sa ludzie omylni i tylko ludzie!!!!

Uwagi po obu stronach...
              ani zadnemu kierowcy nie zalezy na przejechaniu kogos,
              ani pieszy nie chce byc potraconym...

tak na dobra sprawe, tak na dobra sprawe....

Zdrowia wszystkim tym potraconym juz....
            • shp80 Re: reguła 28.04.06, 02:36
              Gość portalu: hr+ napisał(a):

> 60/h to 20m/s pomyśl kto szybciej się zatrzyma? Ty 1.2 tony licząc średnio..

Co my cholera w dżungli mieszkamy? Przeczytaj uważnie PORD - co tam jest napisane o zachowaniu kierowcy w przypadku dojeżdżania, przejeżdżania przez przejścia dla pieszych. Pieszy powinien uważać, ale zasranym obowiązkiem każdego kierującego jest również zachowywanie ostrożności przy przejeżdżaniu przejść dla pieszych, a nie kierowanie się zasadą, że jak jadę dopuszczalną prędkością (50km/h by the way, bo 60 to dopiero w nocy), to reszta nie zależy już ode mnie..

Pozdro
              Tomek
          • beatrix13 Re: reguła 27.04.06, 21:44
            a ja uparcie wymuszam pierwszeństwo wchodzac na pasy
            zawsze sie zatrzymują,bo pasy sa dla pieszych
            czesto tez przebiegam na czerwonym
            bo skoro na zielony,m piesi sa potracani to podobne niebezpieczeństwo przy
            zielonym i czerwonym
            • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 22:40
              ej to Ty albo staruszka, co nie odróznia tych wszystkich przepisów...
              albo Ciebie na zyciu nie zależy!??
              • beatrix13 Re: reguła 27.04.06, 22:48
                Andy,
                sprawdzam umiejętność hamowania i sprawność hamulców oraz uczę kultury,bo przed
                pasami powinno się zwalniać i zatrzymywać,kiedy pieszy chciałby z wyznaczonego
                miejsca do przejścia ulicy skorzystać;
                sprawdzam czujność anioła stróża też
                • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 22:51
                  jak chodzisz w miniwie i masz długie nogi
                  albo obcisłe spodnie i stringi...
                  to ja zawsze Ciebie puszczem nawet na Twoim czerwonym...
                  taki macho jestem szarmancki....
                  • beatrix13 Re: reguła 27.04.06, 22:53
                    >i to się nazywa qlturny kierowca par excellance

PS. i szpilki też bywają
                    • piotr33k2 Re: reguła 28.04.06, 00:08
                      tak dla przypomnienia to pieszy ma pierszeństwo na pasach ale wtedy kiedy juz
                      jest na tych pasach a nie kiedy nagle wtargnie na te pasy a samochod juz na nie
                      właśnie wjeżdża ,i czesto piesi o tym zapominają uważając ze pasy sa tylko dla
                      nich a pasy są przecież integralna czescią jezdni a nie przedłużeniem chodnika .
                      • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 00:22
                        ależ ja na jezdnię ze zdecydowaną siłą spokoju wchodzę,więc o żadnych
                        gwałtownych wtargnięciach nie może byc mowy
                        • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 00:23
                          kiedys w koncu cie trafie....
                          • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 00:37
                            dobre dobre....
                            ja Ciebie nie obronie, bo nie wiem która piekność to Ty
                            • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 00:48
                              ta, o ktorej spiewal Kult..."Dziewczyna bez zeba na przedzie"...
                              • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 00:49
                                to o Twojej małżonce była piosenka
                                • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 00:50
                                  beatrix13 napisała:

> to o Twojej małżonce była piosenka

chcialabys... ale sorry mala jestem zajety...
                                  • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 00:51
                                    nie przeceniaj się i staraj się czytać tekst ze zrozumieniem
                                    • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 00:55
                                      ja czytam ze zrozumieniem...
                                      no ale ty... ty juz wiesz co...
                            • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 00:49
                              no i jak mi wtedy spojrzysz w oczy?
                              • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 00:51
                                no przeciez nie bede latał po przejsciach...
                                przejsciach dla pieszych i wyciagał dziewczyny spod kół...

no mogem jednom tem najpienkniejszom jedynie...
                                • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 00:53
                                  kwestię ewentualnej pierwszej pomocy i obrony przed czyhającym na mnie
                                  bezcukrowym omówimy na tym masującym łożu na sponsorowanej przez albercika
                                  imprezie forumowej
                                  • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 00:56
                                    ja ręczniczek od nich juz mam...
                                    mały taki, ale zawsze...
                                    • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 00:56
                                      bzyknij ja w koncu to moze cisnienie jej spadnie...
                                      • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 00:58
                                        ale wiesz nie chce sie angazować, jak ja masz rozjechac...
                                        zal by mi było... potem i w oczy nie mógłbym jej spojrzeć...
                                      • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 00:58
                                        ohne.zucker napisał:

> bzyknij ja w koncu to moze cisnienie jej spadnie...

prymityw jesteś

• ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:02
                                          beatrix13 napisała:

> ohne.zucker napisał:
                                          >
                                          > > bzyknij ja w koncu to moze cisnienie jej spadnie...
                                          >
                                          > prymityw jesteś

eeeee tam, wiem co mowie... znam tem bol dziewczyno...
                                          • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 01:04
                                            ja myslę, ze Ty jestes tez kobieta!
                                            • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:06
                                              zaprzeczam..
                                              jeden transformer na forum wystarczy
                                              :)
                                            • Gość: andreas Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 01:07
                                              tylko kobieta moze byc tak zawistna i cieta na druga kobiete...
                                              i kiedys o whisky żeśma gaworzyli, to tak mi podchodziło...
                                              • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:08
                                                uwierz mi, ze to jest jedyna osoba ktora dziala na mnie jak paralizator... jej
                                                glupta mnie poraza...
                                              • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 01:09
                                                bo to jakiś transeksualista
                                                w dodatku chamowaty ze słomą w butach jest wielonikowy bezcukier
                                                pewnie się mizdrzy w sukieneczkach przed lustereczkiem teraz i zachwyca
                                                swoją "urodą"
                                                • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:10
                                                  Taaa... tylko noga w bucik wejsc nie chce i psuje cala kreacje...buuuuuu
                                          • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 01:04
                                            ohne.zucker napisał:

> beatrix13 napisała:
                                            >
                                            > > ohne.zucker napisał:
                                            > >
                                            > > > bzyknij ja w koncu to moze cisnienie jej spadnie...
                                            > >
                                            > > prymityw jesteś
                                            >
                                            > eeeee tam, wiem co mowie... znam tem bol dziewczyno...

>ty to tylko w temacie impotencji biegły jesteś
                                            • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:05
                                              beatrix13 napisała:
                                              > >ty to tylko w temacie impotencji biegły jesteś

zgadza sie, twojej impotencji umyslowej blondasku...
                                              • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 01:06
                                                swojej bidulku
                                                • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:07
                                                  beatrix13 napisała:

> swojej bidulku

Wujek Staszek to ty nie jestes...ale i tak dlugo dotrzymywalas kroku...
                                              • Gość: andreas Beate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 01:08
                                                a skad wiesz, ze Beate to blondasek?

Beate blondasek jesteś?

Ja lubie blondi...
                                                • ohne.zucker Re: Beate 28.04.06, 01:09
                                                  jesli jest czarna (bo sie przefarbowala) to nazwe ja: sztuczna inteligencja...
                                                  • beatrix13 Re: Beate 28.04.06, 01:10
                                                    ohne.zucker napisał:

> jesli jest czarna (bo sie przefarbowala) to nazwe ja: sztuczna inteligencja...

tylko na dowcip z brodą cie stac ynteligencie?
                                                  • ohne.zucker Re: Beate 28.04.06, 01:12
                                                    mam wiele innych zartow na temat... ale obawiam sie, ze ich nie ogarniesz
                                                    blondasku...
                                                  • Gość: andreas Re: Beate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 01:14
                                                    Wy byscie, tak czuje w realu sie sobie spodobali...
                                                    moze sie mylę, ale... czuje jakieś prady Was przechodza.

Czujecie swoje czułe punkty... i jak nikt potraficie je draznic!

Dlatego podejrzewałem, ze Ohne to kobieta,
                                                    bo tylko kobieta wie co druga boli i gdzie kopnąć...

Ale ja tam nie znawca kobiet, niestety...
                                                • beatrix13 Andy 28.04.06, 01:14
                                                  obejmij mnie
                                                  nie przejmuj sie aż tak
                                                  kupimy globus
                                                  bilety na autobus
                                                  i wyruszymy w świat
                                                  • ohne.zucker Re: Andy 28.04.06, 01:16
                                                    beatrix13 napisała:

> obejmij mnie
                                                    > nie przejmuj sie aż tak
                                                    > kupimy globus
                                                    > bilety na autobus
                                                    > i wyruszymy w świat

wiem, ze myslalas inaczej, ale koncowy 53 jest na Pomorzanach, nie w Afryce...
                                                    tylko nie becz, ok?
                                                  • Gość: andreas Re: Andy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 01:16
                                                    bardzo chetnie i namietnie...
                                                    najchetniej na tym automatycznym wodnym łóżku...
                                                    musze to zaliczyc, nazwa jest cudna i jeszcze ten z tymi wrazeniami
                                                  • beatrix13 Re: Andy 28.04.06, 01:19
                                                    "...każdy ma prawo do orgazmu
                                                    orgazm to fala entuzjazmu..."
                                    • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 00:57
                                      sami dali
                                      czy dokonałeś zaboru mienia hotelowego na pamiątkę?
                • Gość: Gaaram Re: reguła IP: *.chello.pl 28.04.06, 00:58
                  A sprawdzaj, sprawdzaj, jak nie bediesz mogla chodzic przez pare tygodni to bedziesz wiedziala ze ktos nie ma dobrych hamulcow! Pieszy przed przejsciem powinien sie zatrzymac i spojrzec w lewo potem w prawo i potem znowu w lewo, aby sie upenic, ze zadne auto nie nadjezdza i DOPIERO potem wchodzi na przejscie dla pieszych. Mozna jechac i 5 km/h ale jak ktos przed maska wejdzie na pasy to sie po tym kims przejedzie. Rozsadek nie zastapi przepisow i u kierowcow i u pieszych.
                  • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:00
                    toz u niej mozg wielkosci tic-taca... niech sprawdza... natura eliminuje tych
                    inteligentnych inaczej... pozniej zglosimy ja do nagrody Darwina :)
                    • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 01:02
                      ohne.zucker napisał:

> toz u niej mozg wielkosci tic-taca... niech sprawdza... natura eliminuje tych
                      > inteligentnych inaczej... pozniej zglosimy ja do nagrody Darwina :)

w twoim przypadku natura powinna to zrobić w życiu płodowym,a coś przeoczyła
                      • ohne.zucker Re: reguła 28.04.06, 01:04
                        beatrix13 napisała:
                        twoim przypadku natura powinna to zrobić w życiu płodowym,a coś przeoczyła

a jaki jest moj przypadek blondasku ?
                • Gość: 14 Re: reguła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 19:42
                  beatrix13 napisała:

> Andy,
                  > sprawdzam umiejętność hamowania i sprawność hamulców oraz uczę kultury,bo przed
                  >
                  > pasami powinno się zwalniać i zatrzymywać,kiedy pieszy chciałby z wyznaczonego
                  > miejsca do przejścia ulicy skorzystać;

Bardzo dobrze. Kiedyś któryś będzie miał hamulce niesprawne i jedną idiotkę mniej.
                  > sprawdzam czujność anioła stróża też
                  • beatrix13 Re: reguła 28.04.06, 19:48
                    Gość portalu: 14 napisał(a):

> beatrix13 napisała:
                    >
                    > > Andy,
                    > > sprawdzam umiejętność hamowania i sprawność hamulców oraz uczę kultury,bo
                    > przed
                    > >
                    > > pasami powinno się zwalniać i zatrzymywać,kiedy pieszy chciałby z wyznacz
                    > onego
                    > > miejsca do przejścia ulicy skorzystać;
                    >
                    > Bardzo dobrze. Kiedyś któryś będzie miał hamulce niesprawne i jedną idiotkę
                    mniej.

nieładnie 14-ty,tak po chamsku złorzeczyć innym uzywając inwektyw,
                    pokazałeś ile jestes wart

• fan_jfk Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 28.04.06, 07:38
        mamoniowa303 napisała:

> Nie tylko zlotowy, ostatnio przechodzac na pasach, juz stawialam noge na
        > kraweznik, gdy jakis staruch w rozpedzonym lanosie zaczal trabic i grozic mi
        > dlonia zacisnieta w piesc. Zatkalo mnie !!! Zdobylam sie na gest z
        wyciagnietym
        >
        > srodkowym palcem, po ktorym dziadek omal nie spowodowal wypadku.Jeszcze
        > bardziej sie wsciekl.
        > Jak postepowac z takimi kierowcami ???

1. Dzwonisz na policję.
        2. Czekasz na policję.
        3. Składasz zeznania.
        4. Po jakichś 2 tygodniach składasz zeznania jeszcze raz, tym razem na policji.
        5. Czekasz >0,5 roku na wezwanie do Sądu Grodzkiego w roli świadka.
        6. Składasz jeszcze raz te same zeznania w sądzie.
        7. Czekasz aż z sali rozpraw wyjdzie obwiniony i po jego minie poznajesz, czy
        przegrał.

Należy brać pod uwagę dodatkowe aspekty sprawy: z reguły na pkt. 4 i 6 marnuje
        się godziny pracy, sprawca zna Twoje dane. Więc może lepsze są metody mniej
        oficjalne, przenaczone specjalnie dla zwolenników prawa pięści w ruchu
        drogowym...
      • Gość: MadChomik Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.warcnet.szczecin.pl 28.04.06, 12:40
        Eee, Mamoniowa, Kodeks Drogowy nie stawia pieszego przed wejściem na pasy w
        uprzywilejowanej pozycji, przy pokonywaniu pasów należy ustąpić nadjeżdżającym
        pojazdom, inaczej nazywamy takie zdarzenie wtargnięciem. Każde zdarzenie gdzie
        pojazd musi hamować awaryjnie z powodu nagłego wejścia pieszego na przejście dla
        pieszych jest wtargnięciem. Podejrzewam, że ten "rozpędzony staruch" był przy
        samym przejściu, a wtedy miał rację używając klaksonu. Niestety, w Twoim
        przypadku nieznajomość prawa jest kwestią kluczową!
        • fan_jfk Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 28.04.06, 14:58
          > Każde zdarzenie gdzie
          > pojazd musi hamować awaryjnie z powodu nagłego wejścia pieszego na przejście
          dl
          > a
          > pieszych jest wtargnięciem.

Na _zielonym świetle_ dla pieszych też?

> Podejrzewam, że ten "rozpędzony staruch" był przy
          > samym przejściu, a wtedy miał rację używając klaksonu.

Nawet, jeśli miał czerwone światło?

Pozdrowienia dla przelatujących na czerwonym świetle na wylocie z Bramy
          Portowej w kierunku plac Zwycięstwa.
        • shp80 Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 29.04.06, 14:46
          Gość portalu: MadChomik napisał(a):

> Eee, Mamoniowa, Kodeks Drogowy nie stawia pieszego przed wejściem na pasy w
          > uprzywilejowanej pozycji..

Tomaszu - kierowcy również...

"Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany +++ zachować szczególną ostrożność +++ i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu..."

Zachowanie szczególnej ostrożności bynajmniej nie polega na przejeżdżaniu przejść dla pieszych z postawą typu: "ja ważę tonę kilkanaście i jadę szybko, więc to piesi muszą na mnie uważać"...

> przy pokonywaniu pasów należy ustąpić nadjeżdżającym
          > pojazdom, inaczej nazywamy takie zdarzenie wtargnięciem.

Nie ma takiego przepisu.

> Każde zdarzenie gdzie
          > pojazd musi hamować awaryjnie z powodu nagłego wejścia pieszego na przejście
          > dla pieszych jest wtargnięciem.

Niestety, w tym kraju, w którym wieje wschodnią mentalnością, tak to może wyglądać. I co z tego mamy? Mnóstwo przepisów zabraniających piechocie tego, czy owego, oraz zdecydowanie więcej wypadków w terenie zabudowanym z ich udziałem, niż w krajach bardziej rozwiniętych.

> Podejrzewam, że ten "rozpędzony staruch" był przy
          > samym przejściu, a wtedy miał rację używając klaksonu. Niestety, w Twoim
          > przypadku nieznajomość prawa jest kwestią kluczową!

Nie miał racji. Nie zachował ostrożności przy przejeżdżaniu przejścia dla pieszych, skoro zaskoczyło go to, że ktoś chce z niego skorzystać.. Poza tym pamiętaj: kierowcy muszą znać przepisy, piesi - powinni...

Artykuł 4 PORD się kłania.

Pozdro
          Tomek
      • Gość: kierowco-rowerzyst Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.com / 195.136.49.* 28.04.06, 22:51
        rozumniem co czujesz ja najczęsciej w taki samochód wymuszjący pierszeństwo jak
        jestem pieszym lub rowerzystą staram się w samochód uderzyć czymś co mam w
        akurat w ręku albo samą ręką efekt jest piorunujący zawsze się zatrzyma by "
        podyskutować o sytuacji"
    • Gość: Galoty e taxi !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 19:56
      Była tu kiedyś dyskusja o wprowadzeniu obostrzeń technicznych dla taxówek.
      Strach wsiadać a zmiany kadrowe na stanowiskach w policji i urzędach za ten
      stan rzeczy winny mieć miejsce już jutro.
      • Gość: wierny widz Re: e taxi !!!!! IP: *.chello.pl 27.04.06, 20:31
        Gdyby dajmy na to w wypadku uległ np. student to naukę może kontynuować w domu
        solo.
        Z aktorem jest gorzej, trzeba z dnia na dzień przesunąć cały repertuar w
        teatrze , a grał często w dwóch.
    • Gość: dziad Smutna prawda... IP: *.adb.pl 27.04.06, 20:40
      W Polsce jak sie chce bezkranie kogos zabic to trzeba to zrobic samochodem... -
      gdyby nie to ze ofiara byl aktor to pewnie pies z kulawa noga nie
      zainteresowalby sie tym jak ciezko jest rowerzystom w miescie (nie tylko w
      Szczecinie) dotyczy to kazdego miejsca w Polsce... Rower szczegolnie w miescie
      powinien byc preferowanym sposobem przemieszczania sie, to wlasnie pod katem
      pieszych, rowerzystow i komunikacji masowej powinna byc tworzona infrastruktura
      komunikacyjna.
      A przypadki wymuszenia pierwszenstwa na slabszych uczestnikach ruchu sa po
      prostu na porzadku dziennym...
    • Gość: rozczarowany Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:34
      A czemu nie ten drugi Jacek i to mocniej!?
      • asdf401 Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 27.04.06, 21:40
        Ograniczenie prędkości w centrum do 30 km na godzinę to konieczność. Codziennie
        jestem świadkiem ryzykownych zdarzeń. To dziecko na rowerze przejeżdża na
        pasach, to pieszy wtargnie, to ktoś wyprzedza na pasach, to ktoś szarżuje na
        czrwonym by zdążyć. Następne wypadki to kwestia czasu! W centrum musi być
        OGRANICZENIE prędkości; tu się mieszka, pracuje, kupuje; to nie jest teren
        wyścigów samochodowych.
        • Gość: rh+ Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 22:12
          asdf jestem za, nawet do 5/h, tylko wtedy beatrix trzeba będzie dobić na
          wstecznym. Tak samo jak opiekuna tego dziecka, które przejeżdza po pasach na
          rowerze.
        • Gość: spoko Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 22:24
          Po mieście samochodem jeżdże dość duzo. No, może 30/godz. to trochę wolnoale
          40/godz. wcale by mi nie przeszkadzało.
          A wiem, że wypadków byłoby nieporównywalnie mniej.
          Zwłaszcza ciężkich.
          • Gość: andreas moge sie z Toba załozyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 22:33
            moge sie załozyc, ze ani pan Polaczek ani taxidriver
            nie przekraczali dozwolonej predkosci...
            zeby nie powiedziec, ze stało sie to na wolnej jeździe...

Na szybkiej moze by nie doszło,
            bo rowerzysta by nie wjechał pod auto...
            • Gość: kapitanas chcialbym zauwazyc IP: *.iscnet.pl 28.04.06, 00:30
              ,ze niebezpiecznie jest bardzo. rowerzysci musza uwazac nawet na sciezkach
              rowerowych, a powinni tam sobie odpoczywac pedalujac. wystarczy,ze jakis
              wjazd/wyjazd do jakiejs firmy przecina sciezke i juz jest niebezpiecznie.
              schodzenie z roweru na kazdych pasach jest przesadzone i uwazam,ze to
              powoduje,ze jazda na rowerze przestaje byc przyjemna i szybka(nie mylic z
              ryzykowna). a gdy nie jest ani przyjemna,ani szybka to lepiej odstawic rower
              do komorki. kierowcy sa slabiutcy, bardzo slabiutcy. a ci mlodzi rozjuszeni i
              zli na caly swiat to wogole sa przesadzeni i niebezpieczni. nawet jesli jest
              przez jezdnie wyznaczony przejazd dla rowerow to wlasciwie nikt tego nie
              szanuje,bo w wiadomosciach powiedzieli,ze z roweru na przejsciu trzeba
              schodzic..., wiec pasy, czy przejazd, to wsio ryba.
              rower powinien byc uprzywilejowany pojazdem w ruchu, poniewaz:
              1. pozwoli to wsiasc na rower np. kobietom w slusznym wieku, ktore boja sie
              teraz jezdzic
              2. zajmuje duzo mniej miejsca niz samochod i przez to jest ekonomiczniejszy w
              wielu wariacjach
              3. zdrowie spoleczne
              4. ekologiczny, nie truje
              5. pyt: dlaczego niby samochod mialby byc uprzywilejowany? jakies naturalne
              prawo boskie?!
              6. rowerzysci powinni byc na swieczniku i specjalnie chronieni ze wzgledu na
              powyzsze oraz na to,ze w konfrontacji z kupą zelastwa szanse marne na wyjscie
              bez uszczerbku
              7. wykorzystanie roweru na szersza skale zapewnia mobilnosc, co pobudza rozwoj
              8. nie jest dobrem ekskluzywnym, wiec dostepny masom
              9. rowerzysci nie zabijaja ludzi a kierowcy owszem!

itp nie jest to jakos doskonale zlozone,ale tez na uniwersytecie nie jestesmy.
              prosba. kierowco, uwazaj na innych uczestnikow ruchu. siedzenie w puszczec nie
              daje ci zadnych przywilejow. jestesmy wszyscy rowni.
          • shp80 Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 28.04.06, 02:51
            Gość portalu: spoko napisał(a):

> Po mieście samochodem jeżdże dość duzo. No, może 30/godz. to trochę wolnoale
            > 40/godz. wcale by mi nie przeszkadzało.

Powiem tak: musimy dobrze rozgraniczyć, gdzie powinno być 20,30,40,50, 70 itp..
            30 jest dobra na drogach lokalnych, osiedlowych itp.. Nie jestem pewny, ale Berlinie znaczna część miejskich ulic należy do strefy "tempo 30"... Niestety, spotykam się i z sytuacjami, że po osiedlowych drogach, gdzie pełno dzieciaków itp, ograniczenie do 40km/h, jeżdżą samochodami po 80km/h... Zbyt mało mamy szykan na takich drogach.. Natomiast taka Gdańska 70km/h, potem most PMS gdzie może powinno być 80km/h..
            W centrum, w godzinach szczytu średnia prędkość przejazdu i tak jest na poziomie 20-25km/h, więc jechanie znacznie szybciej (od świateł do świateł) niczego nie daje. Mało tego - zmniejsza się przez to przepustowość skrzyżowań, bo delikwenci, co pojechali sobie przez chwilę 70km/h blokują skrzyżowania - zapala się zielone, a oni stoją o dopiero wrzucają jedynkę.. Doświadczam tego jadąc rowerem, a co wspominając już o tym, gdy jadę samochodem.. Paru miszczów mnie wyprzedzi, bo przecież zawalidroga jedzie, a potem stoją, jak palanty przed kolejną krzyżówką - chociaż moglibyśmy wszyscy płynnie przejechać, tylko z mniejszą prędkością..

Pozdro
            Tomek
    • shp80 Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód 28.04.06, 02:30
      Zwyczajnie trafił na sqrw..la albo ślepego.
      Sqrw..le mają to do siebie, że doskonale widzą obiekt wymuszenia i sugerując się gabarytami pojazdu, po prostu wymuszają.
      Ślepi mają to do siebie, że mimo, iż patrzą na rowerzystę, to go nie widzą. Ostatni taki ślepy puknął mnie na jednym rondzie, gdy z niego zjeżdżałem. Dobrze, że chociaż przeprosił, ale powiedział, że mnie w ogóle nie widział, choć normalnie patrzył się w moją stronę! (z kierowcami kontakt wzrokowy przede wszystkim)... Ruszył (wjechał na rondo), gdy byłem na wysokości jego maski. Podobno tak szybko jechałem, że nie zauważył.. Normalnie 30-35km/h to prędkość światła ;-)
      A taksówkarzy nie wrzucałbym do jednego wora. Miałem kiedyś jednego sąsiada na taxi i raczej nie posądzałbym go o chamskie nawyki wobec rowerzystów.. Spotkałem też takich, którzy wyprzedzali mnie drugim pasem, spokojnie, bez agresji albo przepuszczali na przejazdach dla rowerów (i to dwa razy pod rząd!). Z chamami też się spotkałem, ale ci są w każdej grupie.. Z moich obserwacji w schamieniu przoduje Taxi Europa - z nimi miałem najwięcej niemiłego do czynienia..

Pozdro
      Tomek
      • Gość: asd Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: 217.153.6.* 28.04.06, 03:30
        SMUTNE jest to, że nic nie zostanie zrobione po takim wypadku. Schizofrenia
        urzędnników, którzy NIE PODEJMUJĄ żadnych kłopotliwych/dyskusyjnych decyzji TRWA.
        NIKT nie jest za NIC odpowiedzialny i NIC, absolutnie NIC nie można zrobić.
        Natomiast ZAMIAST coś zrobić, szukać rozwiązań, zwiększyć bezpieczeństow należy
        tradycyjnie SZUKAĆ WINNEGO. Szukanie winnego zastąpi wdrażanie pozytywnych
        rozwiązań. Politycy, kierownicy urzędów są przecież po to aby awansować na
        podstawie zdanych lub nie testów z angielskiego. Broń Boże nie ze znajomości
        języka obcego. POLICJA jest po to by ustawić się na dlugiej, prostej drodze w
        terenie niezabudowanym i szykanować Bogu Ducha winnych co przekroczyli prędkość.
        Policja NIE JEST od karania NAGMINNIE niebezpiecznych kierowców w centrum czy
        poza a tam, gdzie są piesi. BY TO KU.. SZLAG TRAFIŁ. CO za naród z nas.
    • Gość: A-1 Kontrole stanu techn. taksówek polcja powinna robi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 07:53
      Drogówka zamiast czaić się na ludzi powinna robić kontrole taksówek- 1/6 nie ma
      badań technicznych 1/4 ma łyse opony i złe hamulce o poprzebijanych numerach
      kurtuazyjnie nie wspomnę. Może jakiś radny w ramach akccji do punktów
      wyborczych zabrałby się za nich zamiast za ptaki - może Baca ? Ale raczej nie -
      złotówy to tez wyborcy - ale to takie lujki że na wybory nie cdhodzą - .
      • Gość: Troll Re: Kontrole stanu techn. taksówek polcja powinna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 08:40
        Był kiedyś w TV program dot. kultury na drogach - zrobili taki test: stawiali
        przy przejściu dla pieszych (na który nie było świateł)różne osoby i badali
        reakcje kierowców.
        Kiedy przez jezdnię próbowała przejść atrakcyjna młoda kobieta - faceci
        zatrzymywali się natomiast olewały ją starsze lub nieatrakcyjne kobiety.
        Kobietę z wóżkiem przepuszczali prawie wszyscy natomiast nieatrakcyjna pani w
        średnim wieku była "niezauważana" przez facetów. Taksówkarze (większość)
        olewali wszystkich.
        Badań na beatrix nie robiono.
        • beatrix13 Re: Kontrole stanu techn. taksówek polcja powinna 28.04.06, 16:53
          Trollu,
          jak do tej pory panowie się zatrzymujamczasem z piskiem opon,
          a Twoojego tekstu mój drogi forumowiczu wynika,że powinnam uwazać na starsze
          nieatrakcyjne kobiety,co mnie nie dziwi,bo to tak jak w życiu,
          pozdrawiam
          • Gość: :))))))) Re: Kontrole stanu techn. taksówek polcja powinna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 19:48
            beatrix13 napisała:
            beatrix13 napisała:

> Trollu,
            > jak do tej pory panowie się zatrzymujamczasem z piskiem opon,
            > a Twoojego tekstu mój drogi forumowiczu wynika,że powinnam uwazać na starsze
            > nieatrakcyjne kobiety,co mnie nie dziwi,bo to tak jak w życiu,
            > pozdrawiam

A! To ona młoda i atrakcyjna? Z takim nosem? Ale ubaw!
            • beatrix13 Re: Kontrole stanu techn. taksówek polcja powinna 28.04.06, 19:53
              za dużo o first lady myślisz
              • Gość: rowerzysta Re: Kontrole stanu techn. taksówek polcja powinna IP: *.com / 195.136.49.* 28.04.06, 22:58
                Widząc co sie dzieje na drogach około 5 % bezmózgów żeby na nich nie trfić
                zacząłem jeżdzić na rowerze po chodniku i niestety akurat mijając stojącą na
                chodniku złotówę on otworzył drzwi samochodu i mnie ściął , nawet chamidło nie
                wyszło z auta przeprosić.
    • Gość: szazaa taksiarze =bezmozgi IP: *.tvk.torun.pl 28.04.06, 09:51
      Taksiarze to Bezmozgi. Kolejny fakt potwierdzajacy regule.
      • Gość: Tomek Nie uogólniajcie IP: *.eranet.pl 28.04.06, 20:07
        Są "złotówy", i "złotówy".
        Tak samo jak i są "nie-złotówy", i "nie-złotówy".
        Nie powinno się tak uogólniać, generalizować i oceniać.
        To zawsze ludzie siedzą sa kierownicą samochodu, jak i na siodełku roweru.

Pzdr.

PS Dużo jeżdżę autem, jak też i rowerem. To tak uprzedzając potencjalne
        ataki ;)
        • Gość: Tomek I jeszcze jedno: IP: *.eranet.pl 28.04.06, 20:11
          życzę szybkiego powrotu do zdrowia Panu Jackowi, którego bardzo cenię !!! :)
          • beatrix13 Re: I jeszcze jedno: 28.04.06, 20:14
            a ja jeszcze bardziej za ojca Stanleya w "Mayday2"
            Panie Jacku dużo zdrówka!
    • Gość: Vera Re: Jacek Polaczek potrącony przez samochód IP: *.clgrab01g01.dialup.ca.telus.com 29.04.06, 02:46
      Masz niewybredny jezyk. Z przykroscia sie twoje wypowiedzi czyta. Zmien jezyk
      na bardziej dojrzaly i nie plugaw jezyka polskiego,bo to nam - Polakom ubliza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka