Dodaj do ulubionych

Księża c.d.

13.06.06, 11:02
Jesteśmy w trakcie załatwiania chrztu. Wczoraj moja kuzynka która ma być mamą
chrzestną naszej Zuzi poszła do swojej parafi po odpowiednie zaswiadczenie i
co ? Ksiądz stwierdził ze nie widzi jej w kościele i nie wyda jej takowego.
Wkurzyliśmy isę strasznie ! Tak oto księża swoją postawą odpychają od siebie
i kościoła młodych ludzi. Już nie mówiąc o tym że przecież za wszystko im się
płaci.
Obserwuj wątek
    • adrianka00 Re: Księża c.d. 13.06.06, 17:15
      Nie widzę niczego niewłaściwego w podejściu księdza.
      Chrzestną może zostać osoba, która czynnie uczestniczy również w mszach
      świętych. Skoro ksiądz wie, że nie tak nie jest, to ja może podpisać
      zaświadczenie, że jest? Przecież musiałby skłamać... i podpisać nieprawdę.
      Chyba, że to nieporozumienie - może kuzynka chodzi do kościoła, a ksiądz ma
      krótki wzrok? Wtedy nieporozumienie warto wyjaśnić, a nie się wkurzać.
      W kościele za nic się nie płaci, nie przesadzaj. Składasz ofiarę.
      Nie demonizuj.
      • beata761 Re: Księża c.d. 13.06.06, 17:38
        Nie demonizuję. Niestety niektórzy księża mają cenniki. Moze jeszcze sie ztm
        nie spotałas.
        • ati32 Re: Księża c.d. 13.06.06, 17:45
          Kochana nie ma co sie denerwowac tylko zmienic kosciól!!! Ja niebawem będę
          chrzestna - wszyscy przestrzegali mnie (oprócz zainteresowanych rodziców) że
          zasiwdaczenia nie otrzymam bo żyję w grzechu tj. ślub cywilny (bo koscielny był
          z pierwszym mężem) poszłam do sekretariatu parafii, powiedziałam dzien dobry ;-
          )))) co chyba juz swiadczy o tym że do koscioła nie chodzę, i facet przyjął
          mnie. Bez żadnego pytania wypisał zaświadczenie a na koniec zapytałam jak to
          bedzie z moim maleństwem ktore noszę w brzuszku - powiedział że nie ma
          problemu :-))) więc nie ma co sie denerwować, słuchac głupot tylko ze spokojem
          iść do innego koscioła. Powodzenia!!! P.S. Co mozna kupic na chrzciny
          chłopczyka? Będę chrzestną!!
        • adrianka00 Re: Księża c.d. 13.06.06, 17:46
          A to Twój wątek jest o cenniku, czy o praktykującej badź nie kuzynce?
          Owszem, spotkałam się z takimi stwierdzeniami innych ludzi. Jako matka
          chrzestna czworga dzieciaków, która wzięła ślub kościelny - osobiście nie.
          Nie demonizuj księży. Są różni, jak i ludzie.
          Jeśli Twoja kuzynka jest niepraktykująca, to nic dziwnego, że ksiądz odmówił
          jej zaświadczenia, w którym musiałby napisać nieprawdę.
          Tak czy siak, chrzestną pewnie będzie. Wystarczy porozmawiać z księżmi, rada
          sie znajdzie, a nie od razu przypinać im odpowiednia łatkę, że skoro "się
          płaci, to i wymaga, a jak nie to się wkurza i opisuje na forum". To nie sklep
          spożywczy. Skoro chcecie ochrzcić córkę, to na pewno jesteście praktykującymi
          katolikami, sami więc wiecie.
          • ssammba Re: Księża c.d. 13.06.06, 22:45
            ksieza sa rozni mozna dyskutowac ale zasady kosciola sa takie a nie inne i
            jezeli z roznych powodow nie mozemy sie do nich zastosowac to dajmy sobie
            spokoj nie ma potrzeby chrzcic dziecka bo tak np wypada.
            • rdkm Re: Księża c.d. 15.06.06, 08:44
              Ja chrzciłam dwoje swoich dzieci,
              nigdy ksiądz nie powiedział mi nic o pieniążkach za chrzest.
              Dzieci były juz u Komunii i równiez miałam pomoc ze stony kościoła,
              nikt naprawdę nie woła kasy,a jezeli juz ktoś zawoła to wystarczy powiedzieć
              szczerze,że o swojej sutyacji.Przeciez każdy wie i księża też,że nikomu sie nie
              przelewa.A można spotkać też naprawdę oddanych ojców i siostry zakonne.
              pozdrawiam :)
    • mac62 Re: Księża c.d. 15.06.06, 13:46
      czy nawet na takim forum mamy bawią się w "odkatolizowanie " społeczeństwa.
      Nie chce mi się wierzyć w tego typu reakcję księdza-ale mogło się tak zdażyć
      jeśli dziewczyna przychodzi do plebani jak do sklepu usługowego(po zakup
      zaświadczenia).
      ostatnio miałam obraz naszego "wierzącego społeczeństwa" przed konfesjonałem-
      kobietka przyszła z kartką do spowiedzi i była b.oburzona,że musi czekać w
      kolejce,nikt jej nie chce przepuścić i wogóle to skandal, że tyle konfesjonałów
      pustych i tylko jeden ksiądz.
      Bez komenterza.!!!!
    • mazuba Re: Księża c.d. 17.06.06, 10:00
      ja tez proponuje zmienic kosciol i ksiedza. my nie mamy slubu i w Bosko nie
      robili problemu- troche pogadal tylko ksiadz na naukach, ale bez problemu i
      jakiegokolwiek placenia ochrzcil mala. sorry za brak polskich liter.
      powodzenia i pozdrawiam
    • mamuska_norberta Re: Księża c.d. 18.06.06, 09:43
      Wątek jest o zaświadczeniu dla chrzestnej, ale wtrącę się nie do tematu.
      Nie spotkałam jeszcze kościoła w którym się nie płaci za "usługę". Bo tak to
      chyba można podciągnąć, bo gdyby nią nie była nie płaciłoby się, czyż nie tak?
      Za chrzest synka zapłaciłam "co łaska", ale dopóki nie zapłaciłam nie dostałam
      karteczki, z datą i godziną, którą oddaje się tuż przed chrzetem.
      Raz, jedyny raz spotkałam się, że moja ciotka nie zapłaciła za pogrzeb 2
      miesięcznego syna, choć chcieli, ale ksiądz stwierdził, że za tragedię się nie
      płaci.
      A jeśli chodzi o zaświadczenie, to jak ta kuzynka może zmienić kościół, skoro to
      zaświadczenie ma być z jej parafi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka