IP: *.acx.pl 21.08.06, 20:28
moje dziecko rozpocznie naukę w szkole podstawowej.ja nie chodzę do koscioła.
czy zapisać go na religię , tylko dlatego ze inni chodzą? czy będzie
dyskryminowane jako jedyny niechodzący?
Obserwuj wątek
    • lalunia696 Re: religia 21.08.06, 20:32
      dla świetego spokoju zapisz
      • baba_w_oknie Re: religia 21.08.06, 20:33
        a pozniej sie bedziesz dziwic, skad tyle hipokryzji w Polsce.
        Zyj w zgodzie z wlasnymi przekonaniami.
        • lalunia696 Re: religia 21.08.06, 20:35
          baba_w_oknie napisała:

> Zyj w zgodzie z wlasnymi przekonaniami.
          >
          ale dziecka szkoda, w gimnazjum samo się wypisze
    • mamoniowa303 Re: religia 21.08.06, 20:35
      i myslisz, ze forumowicze znaja mentalnosc dzieci z klasy Twojego dziecka, aby
      udzielic odpowiedzi ?
      Corka mojej kolezanki nawet nie jest ochrzczona i bierze udzial w lekcjach
      religii, sama chciala. Nikt jej nie dyskryminowal z tego powodu, religia ja
      zaciekawila i nadal chce uczeszczac.
      To czy Twoje dziecko ma chodzic na religie, sama powinnas zadecydowac.
    • Gość: andreas nie bój nic IP: *.orange.pl 21.08.06, 20:50
      znam dzieci z gimnazjum i liceum Salezjanów
      i nie chodza do koscioła...
      i zadnych, zadnych represji!

A tam msza przed zajeciami i szkoła przecież katolicka!

• anna_maria Re: nie bój nic 21.08.06, 20:52
        nic na siłę, jesli Twoje dziecko nie chodzi do kościoła, nie ma powodu żeby
        chodziło na religię
        • Gość: easy Re: nie bój nic IP: *.chello.pl 21.08.06, 21:01
          i to jest mądra rada
      • Gość: Sciemniacz-andreas Re: nie bój nic tak mówili podpalając stos... IP: 83.168.124.* 22.08.06, 00:25
        podpalając stos Giordano Bruno ,Joanny d.Arck i dziesiątków tysięcy innych niewinnych ludzi..
        • Gość: andreas Re: nie bój nic tak mówili podpalając stos... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 00:36
          ale oni gineli za prawde i nie wyparli sie siebie...
          dzis prawdziwych stosów juz nie ma,
          a i palic kogo tez,
          bo Panu Bogu swieczke, a diabłu ogarek...

A co do gimnazjum i liceum nie sciemniam, słowo!
    • deus.ex.machina Niech samo podejmie decyzje 21.08.06, 21:27
      Porozmawiaj z dzieckiem a sposob adekwatny do stopnia Jego rozwoju, Postaraj sie
      wyjasnic o co w tym wszystkim chodzi, niech pochodzi na kilka godzin w sposob
      niezobowiazujacy a potem niech samo podejmie decyzje - napewno bedzie potrafilo
      okreslic czy sie mu podoba czy nie...
      A prywatnie boleje nad tym ze nie wyklada sie w polskich szkolach logiki,
      filozofii i etyki - rzecz jasna w sposob dostosowany do wieku dzieci i stopnia
      ich rozwoju intelektualnego...
      • em-biz Do Matki Polki ! 21.08.06, 22:18
        Chcesz mieć dziecko hipokrytę,dwulicowe? Chcesz aby modliło się do gipsowych bożków? Chcesz aby klęczało przed repliką kopiiobrazu figury która jakoby objawiła się w Hiszpanii a znajduje się w Szczecinie?
        Mój syn i córka siedzieli na schodach przez całą podstawówkę i gimnazjum ,bo nawet czytelnia biblioteki szkolnej była dla nich zamknięta!
        Ale teraz Jestemz nich dumny,bo dla nich TAK znaczy TAK ! NIE znaczy NIE !
        Nie są hipokrytami. z wiersza "Do Matki Polki": "...wcześnie mu ręce okręcaj łańcuchem,do taczkowego każ zaprzęgać woza..."/M./

• Gość: andreas a co myslisz o Jechowych...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 23:09
          • Gość: em-biz Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam IP: 83.168.124.* 22.08.06, 00:16
            Po pierwsze-zapewne masz na myśli Swiadków Jehowy/przez H/.
            Porządni ludzie.
            Po drugie- oni wybór przynależności do ich religii pozostawiają do czasu dorosłości dziecka.
            Po trzecie- są życzliwi ludziom no i wierzą tylko w jedną osobę Boga.
            • Gość: andreas Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 00:27
              masz racje i przepraszam za błędy w pisowni i nazewnictwie...
              wiedziałem, ze Ty wiesz!

• absztyfikant Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam 22.08.06, 00:43
                Oho! Indoktrynacja od malego nieporownywalenie wieksza niz w katolicyzmie.
                Dzieci SJ nawet urodzin nie moga obchodzic!

>Po drugie- oni wybór przynależności do ich religii pozostawiają do czasu
                dorosłości dziecka.
            • Gość: SAVAN Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:51
              Gość portalu: em-biz napisał(a):

> Po pierwsze-zapewne masz na myśli Swiadków Jehowy/przez H/.
              > Porządni ludzie.
              > Po drugie- oni wybór przynależności do ich religii pozostawiają do czasu dorosł
              > ości dziecka.
              > Po trzecie- są życzliwi ludziom no i wierzą tylko w jedną osobę Boga.

Nie pitol. Moja siostra wyszła za świadka Jehowy i tam to się dopiero pierze dzieciom mózgi od małego! Mój sześcioletnie siostrzeniec pouczał swoją babcię, katoliczkę w taki sposób, że sam tego nie wymyslił i z podsłuchania dorosłych się to wcale nie wzięło. poza tym moi siostrzeńcy przeszli chrzest w ich obrządku w wieku dziecięcym, więc nie ma mowy o dorosłości. Życzliwi są, owszem , ale tylko wobec "swoich". Dzieci są prowadzane na ichnie spotkania od maleńkości.
              i jeszcze jedno: KATOLICY TEŻ WIERZĄ W JEDNEGO BOGA.
    • milseog Re: religia 22.08.06, 15:53
      no wlasnie: blady strach, ze bedzie dyskryminowane. lepiej od razu zrob z dziecka hipokryte. a jak
      przyjdzie do szkoly na tace znosic to dasz i przynajmniej troski tego typu Ci odpadna.
      • lalunia696 Re: religia 22.08.06, 18:40
        potraktuj jak lekcje wf, też nie każdy lubi , ale zaliczyć trzeba
        • Gość: andreas Re: religia IP: *.orange.pl 22.08.06, 18:44
          a wiesz co, to mnie sie spodobało...
          moze tak zwolnic z matematyki czy polskiego...
          kiedys był ruskij jazyk i nie dało sie zwolnić!
          ja przez ten ruski, to miałem warunek i powtarzanie warunku,
          ale za to teraz dobrze gadam i warto było!
        • Gość: milseog Re: religia IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 22.08.06, 18:46
          myslac w ten sposob mozna w ogole odpuscic sobie szkoly: nikt nie lubi wszystkiego. jest jednak pewna
          istotna roznica miedzy religia w swieckim badz co badz panstwie a matematyka, wf-em, czy biologia. nie
          uwazasz?
          • lalunia696 Re: religia 22.08.06, 18:48
            oczywiście ,że jest różnica, ale szkoła dawno przestała być świecka
            • Gość: milseog Re: religia IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 22.08.06, 18:53
              co nie znaczy, ze trzeba sie na to godzic. jesli dziecko od wczesnych lat bedziesz przyzwyczjac do takich
              zachowan to co zrobi ono za kilka lat, zeby tylko nie zostac napietnowanym przez grupe?
              • lalunia696 Re: religia 22.08.06, 18:55
                to co zrobi ono za kilka lat, zeby tylko nie zostac napietnowanym prze
                > z grupe?

zagłosuje na PiS ?
                • Gość: milseog Re: religia IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 22.08.06, 18:55
                  w najlepszym wypadku. w NAJLEPSZYM wypadku.
              • Gość: andreas Re: religia IP: *.orange.pl 22.08.06, 18:57
                słyszałem, ze na pewnym etapie mozna sob ie na swiecie wybierac przedmioty
                i takie bedziesz miał wpisane do swiadectwa ukończenia...
                • Gość: sciemniacz-andreas Re: religia w/g andreasa... IP: 83.168.124.* 22.08.06, 23:36
                  obowiązkowa,ateizmu nie dopuszcza,racjonalistów wyklucza,protestanci wszelkich odcieni muszą uczyć się religii katolickie etc.
                  andreas -strasznie zakrystią cuchniesz i bzdetami podsutannowymi!
    • Gość: czerwony ksiaże Czy religia to cos złego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 02:26
      Oj widać wpływ naszej - czerwonej propagandy w waszych babskich blondynkowatych
      głowach!
      Jasne ,że dziecko musi uczyć sie religii !
      czyżby tak wam nasi towarzysze mózgi wyprali,że takie pytanie pada ?
      Poslij babo dziecko do kościoła, może czegoś i Ciebie nauczy bezbożnico!
      • ohne.zucker Re: Czy religia to cos złego ? 23.08.06, 02:32
        Gość portalu: czerwony ksiaże napisał(a):

> Oj widać wpływ naszej - czerwonej propagandy w waszych babskich
        blondynkowatych
        >
        > głowach!
        > Jasne ,że dziecko musi uczyć sie religii !
        > czyżby tak wam nasi towarzysze mózgi wyprali,że takie pytanie pada ?
        > Poslij babo dziecko do kościoła, może czegoś i Ciebie nauczy bezbożnico!

marna prowokacja :((((
    • Gość: gosia Re: religia IP: 217.153.5.* 23.08.06, 08:12
      Nie mamy ślubu koscielnego,mamy dwójkę nie ochrzczonych dzieci.
      Przy czym starsze ma 8 lat.W pierwszej klasie sam wyraził chęć uczestnictwa w
      religii.Więc chodził jak chciał,ale po semestrze stwierdził,że to nie dla niego
      i przestał chodzić.
      Dyskryminowany nie jest(jak na razie)Kończy o godzinę wcześniej lub czeka w
      świetlicy.
      Zobaczymy jak będzie w tym roku.
      Pzdr.Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka