Gość: jola IP: *.acx.pl 21.08.06, 20:28 moje dziecko rozpocznie naukę w szkole podstawowej.ja nie chodzę do koscioła. czy zapisać go na religię , tylko dlatego ze inni chodzą? czy będzie dyskryminowane jako jedyny niechodzący? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baba_w_oknie Re: religia 21.08.06, 20:33 a pozniej sie bedziesz dziwic, skad tyle hipokryzji w Polsce. Zyj w zgodzie z wlasnymi przekonaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
lalunia696 Re: religia 21.08.06, 20:35 baba_w_oknie napisała: > Zyj w zgodzie z wlasnymi przekonaniami. > ale dziecka szkoda, w gimnazjum samo się wypisze Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: religia 21.08.06, 20:35 i myslisz, ze forumowicze znaja mentalnosc dzieci z klasy Twojego dziecka, aby udzielic odpowiedzi ? Corka mojej kolezanki nawet nie jest ochrzczona i bierze udzial w lekcjach religii, sama chciala. Nikt jej nie dyskryminowal z tego powodu, religia ja zaciekawila i nadal chce uczeszczac. To czy Twoje dziecko ma chodzic na religie, sama powinnas zadecydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas nie bój nic IP: *.orange.pl 21.08.06, 20:50 znam dzieci z gimnazjum i liceum Salezjanów i nie chodza do koscioła... i zadnych, zadnych represji! A tam msza przed zajeciami i szkoła przecież katolicka! Odpowiedz Link Zgłoś
anna_maria Re: nie bój nic 21.08.06, 20:52 nic na siłę, jesli Twoje dziecko nie chodzi do kościoła, nie ma powodu żeby chodziło na religię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sciemniacz-andreas Re: nie bój nic tak mówili podpalając stos... IP: 83.168.124.* 22.08.06, 00:25 podpalając stos Giordano Bruno ,Joanny d.Arck i dziesiątków tysięcy innych niewinnych ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: nie bój nic tak mówili podpalając stos... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 00:36 ale oni gineli za prawde i nie wyparli sie siebie... dzis prawdziwych stosów juz nie ma, a i palic kogo tez, bo Panu Bogu swieczke, a diabłu ogarek... A co do gimnazjum i liceum nie sciemniam, słowo! Odpowiedz Link Zgłoś
deus.ex.machina Niech samo podejmie decyzje 21.08.06, 21:27 Porozmawiaj z dzieckiem a sposob adekwatny do stopnia Jego rozwoju, Postaraj sie wyjasnic o co w tym wszystkim chodzi, niech pochodzi na kilka godzin w sposob niezobowiazujacy a potem niech samo podejmie decyzje - napewno bedzie potrafilo okreslic czy sie mu podoba czy nie... A prywatnie boleje nad tym ze nie wyklada sie w polskich szkolach logiki, filozofii i etyki - rzecz jasna w sposob dostosowany do wieku dzieci i stopnia ich rozwoju intelektualnego... Odpowiedz Link Zgłoś
em-biz Do Matki Polki ! 21.08.06, 22:18 Chcesz mieć dziecko hipokrytę,dwulicowe? Chcesz aby modliło się do gipsowych bożków? Chcesz aby klęczało przed repliką kopiiobrazu figury która jakoby objawiła się w Hiszpanii a znajduje się w Szczecinie? Mój syn i córka siedzieli na schodach przez całą podstawówkę i gimnazjum ,bo nawet czytelnia biblioteki szkolnej była dla nich zamknięta! Ale teraz Jestemz nich dumny,bo dla nich TAK znaczy TAK ! NIE znaczy NIE ! Nie są hipokrytami. z wiersza "Do Matki Polki": "...wcześnie mu ręce okręcaj łańcuchem,do taczkowego każ zaprzęgać woza..."/M./ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas a co myslisz o Jechowych...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 23:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em-biz Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam IP: 83.168.124.* 22.08.06, 00:16 Po pierwsze-zapewne masz na myśli Swiadków Jehowy/przez H/. Porządni ludzie. Po drugie- oni wybór przynależności do ich religii pozostawiają do czasu dorosłości dziecka. Po trzecie- są życzliwi ludziom no i wierzą tylko w jedną osobę Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 00:27 masz racje i przepraszam za błędy w pisowni i nazewnictwie... wiedziałem, ze Ty wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam 22.08.06, 00:43 Oho! Indoktrynacja od malego nieporownywalenie wieksza niz w katolicyzmie. Dzieci SJ nawet urodzin nie moga obchodzic! >Po drugie- oni wybór przynależności do ich religii pozostawiają do czasu dorosłości dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAVAN Re: a co myslisz o Jechowych...?Pytasz-odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:51 Gość portalu: em-biz napisał(a): > Po pierwsze-zapewne masz na myśli Swiadków Jehowy/przez H/. > Porządni ludzie. > Po drugie- oni wybór przynależności do ich religii pozostawiają do czasu dorosł > ości dziecka. > Po trzecie- są życzliwi ludziom no i wierzą tylko w jedną osobę Boga. Nie pitol. Moja siostra wyszła za świadka Jehowy i tam to się dopiero pierze dzieciom mózgi od małego! Mój sześcioletnie siostrzeniec pouczał swoją babcię, katoliczkę w taki sposób, że sam tego nie wymyslił i z podsłuchania dorosłych się to wcale nie wzięło. poza tym moi siostrzeńcy przeszli chrzest w ich obrządku w wieku dziecięcym, więc nie ma mowy o dorosłości. Życzliwi są, owszem , ale tylko wobec "swoich". Dzieci są prowadzane na ichnie spotkania od maleńkości. i jeszcze jedno: KATOLICY TEŻ WIERZĄ W JEDNEGO BOGA. Odpowiedz Link Zgłoś
milseog Re: religia 22.08.06, 15:53 no wlasnie: blady strach, ze bedzie dyskryminowane. lepiej od razu zrob z dziecka hipokryte. a jak przyjdzie do szkoly na tace znosic to dasz i przynajmniej troski tego typu Ci odpadna. Odpowiedz Link Zgłoś
lalunia696 Re: religia 22.08.06, 18:40 potraktuj jak lekcje wf, też nie każdy lubi , ale zaliczyć trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: religia IP: *.orange.pl 22.08.06, 18:44 a wiesz co, to mnie sie spodobało... moze tak zwolnic z matematyki czy polskiego... kiedys był ruskij jazyk i nie dało sie zwolnić! ja przez ten ruski, to miałem warunek i powtarzanie warunku, ale za to teraz dobrze gadam i warto było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milseog Re: religia IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 22.08.06, 18:46 myslac w ten sposob mozna w ogole odpuscic sobie szkoly: nikt nie lubi wszystkiego. jest jednak pewna istotna roznica miedzy religia w swieckim badz co badz panstwie a matematyka, wf-em, czy biologia. nie uwazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
lalunia696 Re: religia 22.08.06, 18:48 oczywiście ,że jest różnica, ale szkoła dawno przestała być świecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milseog Re: religia IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 22.08.06, 18:53 co nie znaczy, ze trzeba sie na to godzic. jesli dziecko od wczesnych lat bedziesz przyzwyczjac do takich zachowan to co zrobi ono za kilka lat, zeby tylko nie zostac napietnowanym przez grupe? Odpowiedz Link Zgłoś
lalunia696 Re: religia 22.08.06, 18:55 to co zrobi ono za kilka lat, zeby tylko nie zostac napietnowanym prze > z grupe? zagłosuje na PiS ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milseog Re: religia IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 22.08.06, 18:55 w najlepszym wypadku. w NAJLEPSZYM wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: religia IP: *.orange.pl 22.08.06, 18:57 słyszałem, ze na pewnym etapie mozna sob ie na swiecie wybierac przedmioty i takie bedziesz miał wpisane do swiadectwa ukończenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sciemniacz-andreas Re: religia w/g andreasa... IP: 83.168.124.* 22.08.06, 23:36 obowiązkowa,ateizmu nie dopuszcza,racjonalistów wyklucza,protestanci wszelkich odcieni muszą uczyć się religii katolickie etc. andreas -strasznie zakrystią cuchniesz i bzdetami podsutannowymi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony ksiaże Czy religia to cos złego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 02:26 Oj widać wpływ naszej - czerwonej propagandy w waszych babskich blondynkowatych głowach! Jasne ,że dziecko musi uczyć sie religii ! czyżby tak wam nasi towarzysze mózgi wyprali,że takie pytanie pada ? Poslij babo dziecko do kościoła, może czegoś i Ciebie nauczy bezbożnico! Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Czy religia to cos złego ? 23.08.06, 02:32 Gość portalu: czerwony ksiaże napisał(a): > Oj widać wpływ naszej - czerwonej propagandy w waszych babskich blondynkowatych > > głowach! > Jasne ,że dziecko musi uczyć sie religii ! > czyżby tak wam nasi towarzysze mózgi wyprali,że takie pytanie pada ? > Poslij babo dziecko do kościoła, może czegoś i Ciebie nauczy bezbożnico! marna prowokacja :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: religia IP: 217.153.5.* 23.08.06, 08:12 Nie mamy ślubu koscielnego,mamy dwójkę nie ochrzczonych dzieci. Przy czym starsze ma 8 lat.W pierwszej klasie sam wyraził chęć uczestnictwa w religii.Więc chodził jak chciał,ale po semestrze stwierdził,że to nie dla niego i przestał chodzić. Dyskryminowany nie jest(jak na razie)Kończy o godzinę wcześniej lub czeka w świetlicy. Zobaczymy jak będzie w tym roku. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś