Gość: Jarek S. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.02.03, 02:36 To może by tak przejście podziemne pod Bramą Portową? Co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sen_c Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 10:33 Gość portalu: Jarek S. napisał(a): > To może by tak przejście podziemne pod Bramą Portową? Co? oj przydałoby się i to bardzo, tylko że wtedy Poznań względem Szczecina prezentowałby się mocno prowincjonalnie, a to nie przejdzie ... z art.: "...Prace przygotowawcze na placu budowy rozpoczną się na przełomie marca i kwietnia. Wtedy też zniknie z powierzchni ziemi "grzybek". Pozwolenie na jego rozbiórkę już zostało wydane..." - i patrz Pan taki zabytek rozbiorą ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
spik Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 12:40 grzybek padł, koguciki w niebezpieczeństwie czy to już koniec ? przecież nie tak dawno, bo wiosną 1983 jadłem tam moją pierwszą zapiekankę z serem popijając orange o smaku lemon z butelki 0,33 l dlaczego nikt nie szanuje moich wspomnień ? dobrze, że mamy jeszcze panią konserwator ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 12:47 spik napisał: > dlaczego nikt nie szanuje moich wspomnień ? jak okażesz zatłuszczony papierek po zapiekance wraz z pustą butelką, to może da się ustanowić miejsce pamięci, ale inaczej czarno widzę Odpowiedz Link Zgłoś
spik Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 12:58 jottka napisała: > jak okażesz zatłuszczony papierek po zapiekance wraz z pustą butelką, to może > da się ustanowić miejsce pamięci, ale inaczej czarno widzę z tym papierkiem to ciężko będzie mam za to stare znaczki do sieciówki kupowane w okrąglaku przy grzybku, w kolejce to i człowiek odchamić się mógł oglądając fotosy z filmów, podglądać pracę nadzoru ruchu i kłęby dymu wydobywających się z rur jelczy, autosanów, tranbantów, wartburgów, dużych fiatów ... cholera ! straszny ze mnie homo sovieticus, wstydzę się :( Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 13:06 było nałapać poszczególnych wyziewów do osobnych fiolek i za ciężką forsę dziś sprzedawać jako pamiątki z krainy dzieciństwa choć właściwie możesz jeszcze wykorzystać ten pomysł :) Odpowiedz Link Zgłoś
spik Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 13:18 jottka napisała: > choć właściwie możesz jeszcze wykorzystać ten pomysł :) dziękuję ci serdecznie 'kto bez stosownych zezwoleń sprzedaje środki psychotropowe podlega karze pozbawienia wolności ...' chyba jakoś tak to idzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 13:23 cholera teraz mi się przypomniało że kiblowałem kilka godzin jako małolat w grzybkowym kapeluszu czekając aż tatuś kochany przyjedzie po biednego tomaszka i zapłaci karę za brak biletoff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: Rusza budowa przy grzybku IP: *.biomag.uni-jena.de 26.02.03, 13:28 franekkk napisał: > > cholera teraz mi się przypomniało że kiblowałem kilka godzin jako małolat w > grzybkowym kapeluszu czekając aż tatuś kochany przyjedzie po biednego tomaszka > i zapłaci karę za brak biletoff to jestes normalnie kombatantem w walce z komuna... jakis orderek sie chyba nalezy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 13:33 Gość portalu: Gradus napisał: > to jestes normalnie kombatantem w walce z komuna szczegolnie ze do zajscia doszlo na "rewolucji pazdziernikowej" Odpowiedz Link Zgłoś
spik Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 13:33 franekkk napisał: > > cholera teraz mi się przypomniało że kiblowałem kilka godzin jako małolat w > grzybkowym kapeluszu czekając aż tatuś kochany przyjedzie po biednego tomaszka > i zapłaci karę za brak biletoff bogatemu to i diabeł dzieci kołysze;) mnie pewnego razu kanary pojmały i zawiozły do łubianki na mariackiej, jakiś typ straszył mnie wyrzuceniem ze szkoły ( po sąsiedzku zresztą ) i w ogóle tak mnie się to traumatyczne zdarzenie na psychice odbiło, że sami widzicie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Rusza budowa przy grzybku IP: 111.111.31.* 26.02.03, 13:54 Kurcze ja się tam kupę lat temu umówiłam na pierwszą w zyciu randkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Rusza budowa przy grzybku IP: 62.233.173.* 26.02.03, 21:27 Gość portalu: Aśka napisał(a): > Kurcze ja się tam kupę lat temu umówiłam na pierwszą w zyciu randkę!no wlaśnie to gdzie teraz dzieciaki będa sie na randki umawiac, lece po aparacik foto pstryknąć dla potomnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Grzybek i Kogutek pod topor, i Derby moze tez... 26.02.03, 13:56 ...niech tylko nasz Chwat znajdzie list od C&R Group: Glos: "Firma CR i właściciel Galerii Centrum złożyli pisemną ofertę kupna placu przy Bramie Portowej. List jednak zaginął w magistracie. Inwestorzy bezskutecznie czekają na odpowiedź od 3 miesięcy. Firma CR kupiła od miasta dwa wolne tereny przy Bramie Portowej. Wiosną powinna ruszyć budowa domu towarowego na miejscu grzybka. Przygotowane już są plany centrum kongresowo-hotelowego po drugiej stronie ulicy, tuż przy budynku telekomunikacji. - Wraz z właścicielem Galerii Centrum złożyliśmy ofertę na kupno kolejnego placu, po byłym kinie Derby - mówi Carlos Roizner, prezes firmy CR. - Od prawie 3 miejscy czekamy na odpowiedź. (...) - Może wiceprezydent Leszek Chwat zna tę ofertę - mówi Piotr Krzystek, wiceprezydent Szczecina odpowiedzialny za mienie komunalne. Wiceprezydent Leszek Chwat też nic nie słyszał o takim piśmie. - Może gdzieś zawieruszyło się w Wydziale Mienia - zastanawia się Chwat" W GW stoi: "Budynek, który stanie w miejscu grzybka, jest fragmentem większej całości - projektanci proponują spójną koncepcję zabudowy całego placu wokół Bramy Portowej. Po obu jej stronach (przy budynku poczty i przy Galerii Centrum) zaprojektowano dwie 60-metrowe wieże przypominające rozpięte żagle otwierające się na zabytkową bramę." Ach jeden wiezowiec kolo poczty i drugi kolo Posejdona - ale pieknie bedzie! Niech mi tylko to cholerne pismo znajda! Odpowiedz Link Zgłoś
duo1 pani konserwator - do boju!!!! 26.02.03, 15:04 5takie zabytki nam chca wyburzyc... wczesnosocjalistycznygrzybek, poznosocjalistyczne koguciki i nowokapitalistyczne ruiny po kinie derby... pani konserwator zabytkow - POBUDKA!!!!! nie beda hiszpanie naszej dumy i tradycji narodowej niszczyc! przeciez z tymi obiektami wiaze sie tyle wspomnien... a ile sesji komisji budownictwa, ba! nawet i calej rady miejskiej (a co, nas nie stac???) moznaby poswiecic... to nic ze w planie zagospodarowania przestrzennego te budynki nie sa ujete jako zabytki - jeden precedens z kosmosem juz byl, czemu by tego nie powtorzyc??? pani konserwator - DO BOJU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: pani konserwator - do boju!!!! 27.02.03, 16:00 Można się zgodzić na likwidację grzybka, jeśli na jego miejscu powstanie grzyb, będący jego kopią w skali 10:1, a co tam, 50:1. W kapeluszu multikino, a w kolumnie sklepiki i restauracje, gdzie młodzież będzie mogła w końcu grać na mandolinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: Rusza budowa przy grzybku IP: *.aeriscomputers.net 26.02.03, 18:03 Życzę hiszpanom wytrwałości. Bedą jej potrzebować zeby doprowadzić swój śmiały projekt do końca. Szczególnie po tym jak przeczytałem art w Głosie. Dwie Wieże-chyba już o tym pisaliśmy na forum Ciekawe czy jako pierwsi? Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Rusza budowa przy grzybku 26.02.03, 18:05 Gość portalu: kopin napisał(a): > Życzę hiszpanom wytrwałości. > Bedą jej potrzebować zeby doprowadzić > swój śmiały projekt do końca. > Szczególnie po tym jak przeczytałem art w Głosie. > > Dwie Wieże-chyba już o tym pisaliśmy na forum > Ciekawe czy jako pierwsi? pierwsi, pierwsi! tylko watek juz polecial do archiwum... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: Rusza budowa przy grzybku - IP: 195.127.154.* 27.02.03, 10:57 A tak poza wspomnieniami itp. jak Wam sie podoba ten projekt placu po grzybku - bo mnie w ogole. Pasuje jak przyslowiowa piesc do nosa. Czy w Szczecinie nie ma architekta miasta, ktory zadbalby o jakas sensowna - w znaczeniu pasujaca do reszty - zabudowe a nie mieszanke wybuchowa? Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk rusza budowa na grzybku 27.02.03, 12:10 trochę ponad pół roku temu był o wiele fajniejszy projekt między innymi mniej "naćpany" bardziej wielkomiejski (wyższy bodaj o dwa piętra) była też wizualizacja z góry co to mike się zastanawiał czy to przypadkiem nie jest widok z przyszłej wieży koło poczty :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: rusza budowa na grzybku IP: *.biomag.uni-jena.de 27.02.03, 12:15 franekkk napisał: > > trochę ponad pół roku temu był o wiele fajniejszy projekt między innymi > mniej "naćpany" bardziej wielkomiejski (wyższy bodaj o dwa piętra) była też > wizualizacja z góry co to mike się zastanawiał czy to przypadkiem nie jest > widok z przyszłej wieży koło poczty :)) tez mi sie w sumie tamten bardziej podobal... Ale ten tez nie jest az taki zly ;). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: rusza budowa na grzybku 27.02.03, 12:48 w tym to co mi się najbardziej spodobało to ławki w kształcie fal no ale cóż wizualizacji tej części nie było więc podobnie jak ze świeżo poznaną babą: zgodnie z moimi wyobrażeniami wszystko super tyle że potem już będzie za późno ;)) (feministki mogą sobie zamiast ona wstawić on (budynek)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: rusza budowa na grzybku IP: 153.112.43.* 27.02.03, 17:04 Ale Wrocław był pierwszy względem ławek-fal :) Chociaż o ile rozumiem, szczecińskie będą dłuższe... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 to dobra koncepcja! ;) 27.02.03, 14:03 franekkk napisał: > > trochę ponad pół roku temu był o wiele fajniejszy projekt między innymi > mniej "naćpany" bardziej wielkomiejski (wyższy bodaj o dwa piętra) była też > wizualizacja z góry co to mike się zastanawiał czy to przypadkiem nie jest > widok z przyszłej wieży koło poczty :)) w tej chwili sprawdzilem wczesniejsze wizualizacje na stronach dedeco. budynek we wszystkich przypadkach mial miec 5 pieter. Obecnie realizowany, bedzie miałl 18,5 m wysokosci i rowniez 5 pieter. Jednak dzieki wygieciu fasady w forme napietego zagla i dodaniu ozdobnikow jak "korona", czy masztu budynek zdecydowanie zyskal na lekkosci i dynamice. Poprzednie projekty byly w porzadku ale nudnawe i przyciwzkawe a ten ma cos w sobie. Mi sie podoba. Zreszta Hiszpanie znani sa z niezwyklych pomyslow architektonicznych, i nie tylko dzialalnosc Gaudiego ale np. Puerta de Europa: www.lera.com/pde2.html Ciesze sie ze C&R zaproponowalo projekt intrygujacy, zapadajacy w pamiec i bedacy czescia wiekszej i przemyslanej koncepcji. Jesli (za czym mocno sciskam kciuki) uda sie wybudowac wszystkie 3 budynki, Szczecin otrzyma nie tylko niezwykly i piekny kompleks a takze prestiz i nobilitacje. a paskudztwem to mozna nazywac ten komunistyczny blok w ktorym jest KFC! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka gaudi to katalończyk! 27.02.03, 14:07 właśnie - żaden hiszpan :( a ten projekt w najmniejszej mierze nie jest a la gaudi - nawet jeśli ławki będą pofalowane, to to będzie kwiatek do kożucha. wstrętne nadużycie gaudim się reklamować Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: gaudi to katalończyk! 27.02.03, 14:22 1. mike ma jak zawsze rację ale :))) : 2. dedeco mimo że skumane z rapaczyńską monopolu jeszcze nie ma ;) 3. większość mód z perspektywy czasu raczej śmieszy 4. tamten projekt owszem był nudny lub ewentualnie bardziej stateczny ale o wiele lepiej współgrający z otoczeniem 5. ani jeden ani drugi nie przewiduje dachu nad zgodną - szkoda 6. a dlaczego zgodna jest zgodna a nie grodzka (a diety za posiedzenie wzięte) 7. dam sobie obciąć wszystko co niepotrzebne że był wyższy a jeśli nie to przynajmniej przez swoją masywność takie sprawiał wrażenie a teraz proszę sobie wyobrazić obok te dwie 60 metrowe wieże i co te liche 18,5 wygląda podobnie jak galaxyf przy radku (wiem wiem nadużycie ale prawie wszystko jest względne) a gaudi tak wogóle to był ludowodemokratycznymkoreańczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Ja chce zobaczyc projekty reszty budynkow! 27.02.03, 15:13 franekkk napisał: > a teraz proszę sobie wyobrazić obok te dwie 60 metrowe wieże > i co te liche 18,5 wygląda podobnie jak galaxyf przy radku (wiem wiem nadużycie > > ale prawie wszystko jest względne) to nie do konca tak bo np. w Warszawie kompleks Atrium tez tworza budynki o znacznych roznicach wysokosci ale zgrane stylistycznie i ze soba korespondujace. Podobnie jest na Placu Poczdamskim w Berlinie. Galaxyf moze wspolgrac co najwyzej z myjniami samochodowymi, barakami, Macro C&C no i od biedy z hangarem Porty Eko-Cynk na Ludowej. "Nowy Grzybek" jest w zalozeniu czescia wiekszego kompleksu. Zreszta juz od poczatku opisywano, ze wiezowiec przy poczcie ma miec ksztalt napietego zagla, i ten sam motyw odnajdziemy w budynku naprzeciwko. A tak wogole to ja chce zobaczyc projekty reszty budynkow! Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 ale Puerta de Europa postawili w Madrycie ;) 27.02.03, 14:51 jottka napisała: > właśnie - żaden hiszpan :( zgadza sie > a ten projekt w najmniejszej mierze nie jest a la gaudi - nawet jeśli ławki > będą pofalowane, to to będzie kwiatek do kożucha. wstrętne nadużycie gaudim się reklamować alez ja zwacam uwage na nowa hiszpanska architekture i wlasnie Puerta de Europa w Madrycie jest jej doskonalym przykladem. Porownanie jest rowniez na miejscu bo mowimy o 2 budynkach wysokosciowych tworzacych "brame" w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Re: to dobra koncepcja! ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 17:03 href="http://www.lera.com/pde2.html"target="_blank">www.lera.com/pde2.html</ Popatrzylam na ten obrazek i dreszcz nieprzyjemnosci mi przeszedl po plecach. Takie pochylone wieze sprawiaja wrazenie, ze zaraz zardza i sie przewroca. Bardzo to niefajne. Nie chcialabym sie znalezc w poblizu takich monstrow. To kompletnie wnrew naturalnym zasadom feng shui, czyli harmonijnej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: Rusza budowa przy grzybku 27.02.03, 23:10 Rzeczywiście , by ten projekt mógł sie podobać konieczne jest wybudowanie i dwóch pozostałych części . W przeciwnym razie , ta część przy Grzybku będzie wyglądała jak coś , co spadło z kosmosu ( nie mówie o kinie:-) . Szkoda , że projekt ten nie przewiduje jakiejś kosmetyki czy urozmaicenie tego szarego klocka obok ( gdzie jest KFC) . Ponieważ jest to dość nowczesna architektura ( myślę o nowym Grzybku) , to można by było próbować to jakoś połączyć . Zmienić fakture elewacji tego bloku , zmienić kształty okien , spróbować podnieść i zróżnicować dach , a może nawet połączyć to płaszczyzną , która zadaszyła by Zgodną . Swoją drogą to Galerie Centrum zamierzają skomponować z nowym "Derby" . Jednak mimo tych mankamentów , cieszę się z tej budowy , dostatecznym argumentem za jest jedno spojrzenie na obecny wygląd tego miejsca. A poza tym , podobnie jak Franekkk , uważam że lepszą nazwą dla tej małej uliczki byłaby Grodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Wartosc inwestycji 07.03.03, 11:17 W artykule, ktory ukazal sie w "Pulsie Biznesu" czytamy: "W najbliższych dniach hiszpańska spółka CR rozpocznie przebudowę placu wokół Bramy Portowej w Szczecinie. Inwestycja ma pochłonąć ponad 630 mln zł (150 mln euro). C&R, hiszpańska spółka deweloperska, należąca do Carlosa Roiznera, zamierza do końca 2004 r. zrealizować w centrum miasta obiekt handlowo-usługowy. Jego koszt szacowany jest na 400 mln zł." Cos mi tu nie pasuje w tych wyliczeniach. Budynek na miescu "grzybka" nigdy w zyciu nie moze kosztowac 400 mln zl! To jakies przeklamanie. Prawdopodobna wydaje sie natomiast suma 630 mln zl (130 mln euro) w odniesieniu do obu budynkow - domu handlowego i wiezowca przy poczcie. 150 mln euro daje w przyblizeniu 165 mln USD. Biurowiec Pazim + centrum handlowe + hotel Radisson SAS kosztowaly 172 mln USD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wartosc inwestycji IP: 213.155.167.* 08.03.03, 05:02 mike102 napisał: > W artykule, ktory ukazal sie w "Pulsie Biznesu" czytamy: > > C&R, hiszpańska spółka deweloperska, należąca do Carlosa Roiznera, zamierza > do końca 2004 r. zrealizować w centrum miasta obiekt handlowo-usługowy. Jego > koszt szacowany jest na 400 mln zł." > > Cos mi tu nie pasuje w tych wyliczeniach. Budynek na miescu "grzybka" nigdy w > zyciu nie moze kosztowac 400 mln zl! > To jakies przeklamanie. Prawdopodobna wydaje sie natomiast suma 630 mln zl (130 > > mln euro) w odniesieniu do obu budynkow - domu handlowego i wiezowca przy > poczcie. 150 mln euro daje w przyblizeniu 165 mln USD. > Biurowiec Pazim + centrum handlowe + hotel Radisson SAS kosztowaly 172 mln USD. Hmm. A ile m wysokości ma mieć ten wieżowiec? Za 70-80 mln USD można wybudować np. 100m - co ma zamiar zrobić Van der Heyden(ten od pl. Solidarności) w Poznaniu buduhąc Andersię. Hotele Novotela przy pl. Batorego kosztowały chyba jakieś 20mln. To jak na taki wartościowy budynek na miejscu grzybka, to poproszę o lepszą wizualizację, bo za to co tam widzę nigdy bym aż tyle nie zapłacił ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsz Re: Rusza budowa przy grzybku IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.03, 18:57 Gość portalu: Jarek S. napisał(a): > To może by tak przejście podziemne pod Bramą Portową? Co? Nie da się zrobić, pod Bramą Portową (placem) w ciągu ulic 3 Maja, Niepodległości są jeszcze poniemieckie tunele, schrony betonowe, itp. W załączeniu artykuł z czerwcowej GW: Pozdrowienia jsz Radni poparli koncepcję zagospodarowania "grzybka" Gazeta Wyborcza (13-06-02 19:18) Po burzliwej dyskusji członkowie komisji budownictwa, planowania przestrzennego i mieszkalnictwa zgodzili się na lokalizację obiektu handlowego przy "grzybku". Ostateczna decyzja zapadnie jednak na poniedziałkowej sesji Rady Miasta Ostateczna decyzja zapadnie na poniedziałkowej sesji Rady Miasta. Choć radni deklarowali, że projekt im się podoba, domagali się odpowiedzi, czy będą tam planowane przed laty przejścia podziemne. Inwestycja, którą proponujemy, w niczym nie przeszkadza przejściom - zapewniał Marek Antoszczyszyn, architekt ze studia projektowego AB, które jest autorem koncepcji. Podkreślił jednak, że ze względu na to, co znajduje się pod ziemią, koszt wykonania przejść wielokrotnie przewyższa wartość gruntów. W rejonie Bramy Portowej jest m.in. schron atomowy i potężna magistrala telefoniczna. Tu nie ma miejsca na hipermarket - uspokajał radnych Marek Antoszczyszyn. - Na wszystkich kondygnacjach będzie w sumie 3800 m kw. powierzchni handlowej, na poszczególnych piętrach nie przekroczy ona 700 m. Będą tam galerie małych sklepów. Ostatnie piętro zarezerwowano na restaurację. Budynek będzie miał 18,5 m wysokości. Elewację zaprojektowano ze szkła, kamienia i cegły. Architektura ma nawiązywać do morskiego charakteru miasta. Wartość inwestycji CR Group to 40 mln dolarów. Los przedsięwzięcia miał być rozstrzygnięty na sesji pod koniec maja. Mimo że radni nie widzieli projektów inwestora, większość była przeciw, twierdząc, że nie dopuści, by w centrum stanął tak duży obiekt handlowy. Obawiali się, że przy Bramie Portowej wyrośnie hipermarket. Dopiero zapewnienia firmy projektowej przekonały ich, że na działce o powierzchni powyżej 1300 m kw. nie da się wybudować tak dużego sklepu. Teren przy tzw. "grzybku" Hiszpanie kupili pod koniec 2000 r. Za prawo do użytkowania wieczystego wylicytowali kwotę 4,3 mln zł. Byli jedynymi chętnymi. Gdy kupowali działkę, mieli zapewnienie władz miasta, że mogą tam stawiać obiekt handlowy. Jednak zanim rozpoczęli inwestycję, zmieniły się przepisy. W marcu ub. r. weszła w życie nowelizacja Ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym. Mówi ona, że na postawienie każdego obiektu handlowego o powierzchni sprzedaży powyżej 2 tys. m kw. zgodę musi wyrazić Rada Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś