Gość: zed IP: 213.185.197.* 09.02.07, 22:24 no i dobrze, jak cos nie tak to radni beda wiedziec o tym. wielki cyrk. normalna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mirek Utajniona komisja w sprawie tajnych umów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 22:28 ECE tłumaczy, że nie chce ujawniania treści umów w obawie przed konkurencją. co na tym etapie może zrobić konkurencja? Ceny za przekazany grunt nie podbije, planu zagospodarowania nie zmieni, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: Utajniona komisja w sprawie tajnych umów 09.02.07, 22:52 Szkoda, że sformułowanie "prawnicy miejscy" nie jest uzupełnione nazwiskami tych prawników, którzy tak twierdzą. Byc może w tych umowach jest odpowiedż na pytanie kto tak naprawdę układł te paróweczki. Lub w umowie adres ECE jest podany ul. Alternatywy 4 a umowe podpisywał gospodarz Anioł. To jakis dziejący się w realu surrealny film. Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Który radny będzie miał jaja 09.02.07, 23:10 i wystapi do sądu z pozwem o ustalenie czy taka umowa może być tajna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldy Re: Który radny będzie miał jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:15 żaden. jak sam zauważyłeś - trzeba mieć jaja. no i najważniejsze nie załatwiać w magistracie pracy dla całej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 dla mnie utajnienie jest wbrew polskiemu prawu 09.02.07, 23:04 a moze nawet wbrew konstytucji!!! Przciez to nie ma nic wspólnego z obronnoscia kraju... itp> Tak działajac politycy mogliby wszystko utajnic!! To jest smieszne i na pewno przeciw obywatelom! Tym bardziej, ze przetarg został rozstrzygniety, a teraz obywatele mogliby zapoznac sie z aneksami i jezeli działano na szkode miasta pociagnąc do odpowiedzialnosci! To sa po prostu gierki... po co to robia przy zwykłej przeciez inwestycji komercyjnej, a nie wojskowej... To po prostu jakas parodia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldy Re: dla mnie utajnienie jest wbrew polskiemu praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:27 Widocznie PO ma coś do ukrycia, umowy utajnia, posiedzenia zarządu utajnia. Strach się bać, co tam oni za nas decydują Odpowiedz Link Zgłoś
hlim Re: dla mnie utajnienie jest wbrew polskiemu praw 10.02.07, 07:01 Taką umowę (tajną) podpisał Prezydent Jurczyk i jego słynny zastępca a nie Platforma. Najprościej zwalić na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu hlim 10.02.07, 07:37 hlim napisała: > Taką umowę (tajną) podpisał Prezydent Jurczyk i jego słynny zastępca a nie > Platforma. Najprościej zwalić na PO. Hlim. Jak już bronisz Platformy to broń umiejętnie. Krzystek i Platforma wcale nie nalegają na jawnośc umowy. Nikt nie oświadczył się jednoznacznie iż nie podoba mu sie utajnienie umowy. Gdyby taka wola była to jest kilka możliwości aby bez ryzyka dla miasta wejść na ścieżke ujawnienia tej umowy jak chociażby wystąpienie do sądu o int5erpreztację a dokładnie z "pozwem o ustalenie". To własnie Platformie jako politycznej poręczycielce za Krzystka wygodnie się zwala na Jurczyka i poprzedników przy czym wygodne jest dalsze realizowanie szczegółów pod osłona klauzuli tajności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek pogadać z Macierewiczem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 08:44 a on przekaże sposoby ujawniania tajnych dokumentów, nawet takich, które jeszcze nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: pogadać z Macierewiczem 10.02.07, 08:50 Gość portalu: mirek napisał(a): > a on przekaże sposoby ujawniania tajnych dokumentów, nawet takich, które > jeszcze nie istnieją. Między dokumentami Macierewiczowymi a zwykła umową na inwestycję w nieruchomość handlową jest naprawdę duuuuuża różnica. Rozumiem, że zwolenników jawności finansów i umów publicznych spychasz w obszary polityczne Macierewicza ? Napisz jeszcze, że to jest działalność antysocjalistyczna karłów reakcji. To już nie działa i ogólnie już wiadomo, że jest to głupiutki zabieg manipulacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
serenita123 tajemnica handlowa, czy - tajemnica śledztwa? 09.02.07, 23:15 jeśli na Najsławniejszą W PRL Działkę wkroczy prokurator, to będzie znak, że radni czytać umieją także między grządkami :)) ups... wierszami! jeśli zaś nie wkroczy... nooo, to chyba poczekamy na jakieś CBA lub inne ABW, bo patrząc po tym, co się dzieje, to tam chyba jakieś lewe interesy zawarto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mech Utajniona komisja w sprawie tajnych umów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 00:37 Może się tak okazać, że jak odtajnią to będą protesty konkurentów ECE w sprawie przetargu? I to chyba wszystko po to, żeby do tego nie doszło? Czyli zmieniono warunki umów już po przetargu. Tajne - więc nieznane ogółowi. Jak widać przetargi zgodne z ustawa o zamówieniach publicznych - wcale takie nie muszą być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wariat Re: Utajniona komisja w sprawie tajnych umów IP: 203.121.191.* 10.02.07, 04:58 pozwolicie inwestowac w tej wiosce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Utajniona komisja w sprawie tajnych umów IP: 81.190.125.* 10.02.07, 00:39 Dziennikarze dajcie wreszcie spokój w tej wcale nie tak ważnej sprawie! To przecież normalne, że w trakcie negocjacji inwestor chce zachować pewne sprawy w tajemnicy. ECE jest poważnym inwestorem, których w Szczecinie jest jak na lekarstwo. Rozpętanie niepotrzebnej nagonki napewno nie przyczyni się do ściągnięcia innych inwestorów. To władze na czele z prezydentem miasta odpowiadają za umowy.Kurcze co za ludzie tutaj mieszkają. Co by nie zrobić to i tak będzie źle. Rozpacz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas nie wydaje mi sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 05:24 nie wydaje mi sie, zeby jakikolwiek powazny i uczciwy inwestor przyszedł do miasta, w którym miasto podpisuje przed przetargiem tajne umowy z wybranym inwestorem... Nie wiem, ale raczej odwrotnie Gryfito przyjda tylko tacy liczacy takze na tajne umowy... a powazni zainwestuja gdzie indziej - legalnie! Znam amerykańska firme z Wawy i ich pierwsza zasada jest uczciwośc i długo nie mogli zrozumiec naszego stylu załatwiania - tajnego! ;)) Przjrzystosc i jawnośc przyciaga kolego powaznych inwestorów, bo powaznych nie interesuja zakulisowe, tajne douzgadniania... Takimi zainteresowani sa panowie załatwiacze! Rach-ciach biznesik i zwijamy sie! Dlatego nie rozumiem tej tajemnicy!!! Przeciez firma powazna i solidna... Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: nie wydaje mi sie 10.02.07, 06:33 Gość portalu: andreas napisał(a): > nie wydaje mi sie, zeby jakikolwiek powazny i uczciwy inwestor > przyszedł do miasta, w którym miasto podpisuje przed przetargiem > tajne umowy z wybranym inwestorem... > > Nie wiem, ale raczej odwrotnie Gryfito Nie chcę aby Gryfita potraktował ten wpis jako negatywny wobec niego ale chyba się nie do końca na tym zna. Jest tak jak andre piszesz. Poważny inwestor po zawarciu umowy nie widzi żadnej potrzeby tajności a jeżeli widzi to są to przypadki uzasadnione. Poważny inwestor często jest gotów zrezygnoważ z super dealu gdy boi się posądzenia o tego rodzaju "tajność" gdyż Ci naprawdę poważni zwłaszcza z USA , jak ognia boją się uczestniczyć w wydarzeniach gdzie mogą być posądzeni o udział w korupcji. Odpowiedż jest taka, że POWAŻNI INWESTORZY między innymi często dlatego omijają Szczecin dlatego, że są takie właśnie takie "tajne klauzule" i być może "coś" pod dywanem. Prezent, którego tak tu bronia niektóre nicki, najczęściej nowe, w postaci rozłożenia płatności na raty płatności za grunt , tworzonej spółce od nieruchomości hadlowej w centrum miasta, na 99 lat , musi byc utajniony. Ty patrz a na razie żaden radny tego wątku ujawnienia nie podjął. Na ten przykład wystąpienia do sądu o interpretację czy taka umowa w świetle przepisów o samorządzie lokalnym i zasadach jego finansowania, może być wogóle tajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: nie wydaje mi sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:08 tym bardziej, że te aneksy tworzyły osoby, które z hukiem wyleciały z urzedu wprost na chorobowe... Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: nie wydaje mi sie 10.02.07, 15:46 Gość portalu: andreas napisał(a): > tym bardziej, że te aneksy tworzyły osoby, > które z hukiem wyleciały z urzedu wprost na chorobowe... Dużo zyskałby Krzystek gdyby postapił inaczej niż tych dwóch z dłuuuugim chorobowym co to podpisali. Widocznie nie chce zyskać lub pogubił się już na samym początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: nie wydaje mi sie IP: *.szczecin.mm.pl 12.02.07, 23:53 A ja pozostaje przy swoim zdaniu. Ciągła podejrzliwośc do niczego nie prowadzi. Mamy tego dość na codzień w polityce! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nie wydaje mi sie 13.02.07, 00:01 Ktos tu napisał, że kontrola jest najwyższa forma zaufania!!! W interesach gram uczciwie! jak daje pieniadze licze kilkakrotnie i licze przy odbiorcy, daje i prosze o przeliczenie! Gdy odmawia mówiąc, ze jeszcze nigdy... nalegam i wymagam przeliczenia!!! Nie z braku zaufania, ale własnie dlatego, ze ufa mi! Nikt mi potem nie powie, ze kogos oszukałem... przeloczone, sprawdzone - nie ma watpliwosci!!! Tak samo w pracy, prosze o sprawdzenie, a nie pomówienia i insynuacje po katach, bo tajne i nikt nie wie o co chodzi!! Gram czysto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAGA PRAWDA Utajniona komisja w sprawie tajnych umów IP: *.ftl.fdn.com 10.02.07, 14:09 Komuszki nadal widac na podstawie zaangazowania Wijasa wypelniaja zobowiazania wobec Echo-Kielce(pelny rodowod sukcesu ekonomicznego powiazanego z wierchuszka PRL) za pomoc przy wyborach i bez najmniejszej zenady torpeduja na zlecenie swoich mocodawcow inwestycje ECE.SLD-owski wojewoda Wziatek zupelnie w widno na kazdym kroku spowalnial na ZLECENIE jakikolwiek postep w powstaniu nowej Kaskady. Hermacha-SLD(przedstawiciel skarbu panstwa w UW) zwolniono dyscyplinarnie za reczne majstrowanie na rzecz Echo. Wszystkie miejscowe komuszki w mniejszym lub wiekszym stopniu wypelnialy zadanie swoich bossow z Kielc i Warszawy.Teraz ostal sie tylko zalosny Volksturm i silami miernego Wijasa nadal probuje sie mieszac(kazdy miesiac opoznienia ECE to miliony do przodu w Galaxy..warto? Warto!!).W Urzedzie tez nie brakowalo wtyczek sabotujacych ECE na rzecz i zlecenie konkurencji.Ot i wszystko na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas zart za zart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:25 wiesz co smieszny jestes... ale masz żart za żart! Tak samo dowcipny! Wiesz jak mnie zatrzyma drogówka, tez im tak powiem.... że chyba sa komuszkami-policjantami i spowalniaja przyspieszenie! A jak jeszcze beda chcieli sprawdzic mnie alkomatem, to w ogóle uznam to za naduzycie - przeciez mój wyjazd, powiem, był utajniony! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c lista tajnych onanistow 10.02.07, 14:57 bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11269&soid=A64E44C5DF834854925058F2B3B8AED7 to jest lista tych dzieciakow ktore mi sie zdaja onanizuja sie ta tajnoscia umow, bo coz innego chca robic za drzwiami zamknietymi na KLUCZ! to jest scisle popieprzone takie utajnianie takich umow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Re: zart za zart IP: *.atlsfl.adelphia.net 10.02.07, 16:36 Naga prawda uderza w stol a nozyce sie odzywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: zart za zart IP: *.orange.pl 10.02.07, 17:51 sugerujesz więc, ze działacze i poplecznicy SLD isnspirowani przez Echo, rozumiem finansowo, bo chyba nie ma SLDowca bezinteresownego, domagaja sie ujawnienia tajnych aneksów! Rozumiem, ze sugerujesz, ze sa tam informacje mogace uniewaznic lub zablokowac umowe z ECE... Rozumiem, ze duzo wiesz... jak wiesz dobrze, to znaczy, ze jednak jest cos nie w zgodzie z prawem... ;(( Rozumiem, ze wolalbys by to nie wyszło na jaw... czyli działasz, jak niegdys eseldowcy czy pezetpeerowcy... Kombinuje dalej, z jakiej wiec jestes opcji - chyba PO! Sugerujesz, ze PO chce cos ukryc...? ;(( Rozumiem, ze takie działanie utajnione jest dobre, po co wiec te całe zamieszanie... przeciez to mielismy, zmienilismy na to samo...? ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Re: zart za zart IP: *.atlsfl.adelphia.net 11.02.07, 01:06 Oj,Andreas.Przesiadz sie z taryfy na radiowoz.Albo przeczytaj poradnik dla poczatkujacych dot.negocjacji handlowych.Nudzisz sie wyraznie,ze tak chrzanisz od rzeczy.Padasz tez ofiara artykulow na zlecenie.Co tam mozna utajniac w UM na dluzsza mete? Cala zadyma to podniecanie publiczki slowem "tajne".Podaj publicznie numer swojej karty platniczej i pin....chyba,ze jest to tajna informacja??? Ale przeciez karta jest legalna! Pismaki manipuluja slowami jak im pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona.pijaka Re: zart za zart IP: *.icm.edu.pl 11.02.07, 08:11 A ja proponuję. niech Wijas, Andreas i inne przygłupy będą honorowe. Jeśli w ogóle wiedzą co to jest honor. Niech zadeklarują notarialnie że w razie przegranej miasta przed sądem o bezprawne złamanie umowy i upublicznienie umowy - pokryją z własnej kieszeni wynikłe szkody. No dalej Andreas - przecież wierzysz w słuszność swoich obiekcji, wierzysz również w uczciwość sądów? Co, dupa ci puchnie, podrafisz za to ledwie szczekać w Wijasem na pospół? Beeee PS: a zresztą co ja głupia piszę, co on może spienężyć? Starą taksówkę? Nawet na pokrycie kosztów sądowych nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: zart za zart 11.02.07, 08:23 Zaproponowałem wystąpienie do stosownego sądu z pozwem o ustalenie czy ta umowa może być w ogóle "tajna" i czy zapis ten jest dopuszczalny w umowie z samorządem z uwagi na inne niz biznesowe przepisy. Inna sprawą jest to, że w końcu , którys z posłów mogłby podjąć temat tajności i wnieść antykorupcyjny bez wątpienia projekt przepisów, które wyrażnie stwierdzałyby, że za wyjątkiem wojska , broni jądrowej itp nie ma i nie może byc żadnych klauzul poufności w procedyrach i umowach z samorządem. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: zart za zart 11.02.07, 08:40 zbednydlaregionu napisał: > Zaproponowałem wystąpienie do stosownego sądu To sam wystąp przygłupie do tego sądu. Proponować każdy głupi potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: zart za zart 11.02.07, 08:43 A gdybyś był na tyle tepy, to podpowiem - że sąd miałby obowiązek przyjąc twój pozew. Nawet osoby prywatnej. Powołasz się na Konstytucję. Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu skoncentruj się a zaraz póżniej przeproś 11.02.07, 09:07 zona.pijaka napisała: > A gdybyś był na tyle tepy, to podpowiem - że sąd miałby obowiązek przyjąc twój > pozew. Nawet osoby prywatnej. Powołasz się na Konstytucję. I tak, i nie .....co do przyjęcia tego pozwu od osoby prywatnej. Jednak zmobilizuj tzw szare komórki i zrozum, że dla mnie nie jest istotne to, że ktoś mi, komuś nie chce udostępnić ale to że ktoś takie klauzule w umowę w ogóle wpisuje lub je przyjmuje jako samorząd. Powinny byc z mocy prawa nieważne tak samo jak zapis w statucie spółki, że członkiem zarządu mogą być tylko blondyni o ... brązowych oczach. Zapis powstał ale g.... znaczy . Wyobraż sobie, że prowadzić Wspólnote Mieszkaniową (czymże innym jest samorząd) i w umowie z malarzem budynku zapisujesz jakąś klauzulę poufności/tajności i mówisz, że dopiero jak pomalujesz bydynek to dopiero ujawnisz, ujawnisz na jaki kolor będzie pomalowany. Rozumiesz ?? Po co to juz nawet nie pytam. Jednak z uwagi na nieprzyjemność rozmów z Tobą , używasz wobec mnie słów obrażliwych, kończę w ogóle rozmowy z Tobą na jakiekolwiek tematy, no chyba, że umiesz się zachować i wystukasz (jak Ci palców nie powykręca z bólu) słowo przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: skoncentruj się a zaraz póżniej przeproś 11.02.07, 09:18 Przepraszam, niedoczekanie twoje. Za duże masz mniemanie o sobie. Wydaje ci się ze skoro mieszkasz w mieście, skoro jesteś członkiem wspolnoty mieszkaniowej - to wszyscy mają obowiązek udostępniać ci wszelkioe dokumenty. Chyba jesteś chory. Normalnerj osobie wyjaśniłabym że po to właśnie są wybory, by przedstawiciele, wybrani przez obywateli, obdarzeni zaufaniem - mogli robić biznes z firmami, malarzem. Pomyliły ci się po prostu zasady biznesu z krajów cywilizowanych z sojuszem robotnicz-chłopskim na Kubie. Wróć do podstawówki, tam nauczą cię ze w biznesie, kazdy partner ma prawo żądać utajnienia rozmów. Skoro Runowicz podpisał, zobowiązał się do tej klauzuli - TO JEST TO ŚWIĘTE. Powtórzę, jesteś tak tępy - że tego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Pytanie do wszystkich, oprócz forumowych głupców 11.02.07, 09:25 Czy chcielibyście robić interes z jakimkolwiek podmiotem, osobę, biznesmenem - który już w trakcjie realizacji kontraktu - nagle zmienia warunki? Może wy tak - ja, zwykła pijacza - nie. I tym sie od was różnię. Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: skoncentruj się a zaraz póżniej przeproś 11.02.07, 09:25 zona.pijaka napisała: > Przepraszam, niedoczekanie twoje. Za duże masz mniemanie o sobie. Wydaje ci się > ze skoro mieszkasz w mieście, skoro jesteś członkiem wspolnoty mieszkaniowej - > to wszyscy mają obowiązek udostępniać ci wszelkioe dokumenty. Masz kłopot ze zrozumieniem prostego tekstu więc jeszcze raz powtórzę dosłownie (ctrl c - ctrl v) swoją poprzednia wypowiedż : "Jednak zmobilizuj tzw szare komórki i zrozum, że dla mnie nie jest istotne to, że ktoś mi, komuś nie chce udostępnić ale to że ktoś takie klauzule w umowę w ogóle wpisuje lub je przyjmuje jako samorząd." Poza tym cóż. Skoro za chamstwo nie umiesz przeprosić, to cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: skoncentruj się a zaraz póżniej przeproś 11.02.07, 09:56 Aha, teraz już nie chcesz podpuszczać innych by się sądzili, nawet sam nie chcesz wystapić z pozwem. Jesteś zaledwie ciekawy co jest istotne że ktoś taką klauzule wprowadził. No to sobie bądź ciekawy. Cóż, klauzule maja to do siebie, że umawiające się strony - takie klauzule tworzą. Są po to tworzone - by zabezpieczyć interes stron - czy twoja ciekawość jest już zaspokojona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Zbedny masz racje - to sie moze upowszechnic... IP: 217.116.110.* 11.02.07, 21:25 Jezeli kaluzula tajnosci jest legalna i nie narusza prawa, to znaczy ze obowiazuje takze po spelnieniu umowy! Juz sobie wyobrażam przetargi na grunty miejskie z kaluzulami tajnosci... Czy inne usługi wykonywane na samorzadu! Przeciez taka klauzula daje niesmaowite mozliwosci, ze tez SLDowcy na to nie wpadli! ;)) Osobom przyrównujacym Miasto do przedsiebiorstywa i jego dzialania, pozwole sobie zauważyc, ze jest to znaczaca różnica! Od choćby taka, ze miasto nie jest stworzomne by przynosic zyski! Powiedz mi Zona w jakim przedsiebiorstwie, jak juz przyrównujesz, wybiera sie powiedzmy rade nadzorcza i zarzad w sposób demokratyczny w wyborach??? Porównanie jest silnie nie przystajace! Powiem gó..ane nawet.... Oby tylko klazula tajności nie przyjeła sie w innych działach np. nieruchomosci czy dotacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas port mógł utajnic przetarg - nie byłoby gadania! IP: 217.116.110.* 11.02.07, 22:03 prosze bardzo można było utajnic przetarg w porcie i nie byłoby tyle krzyku... ;))) Prosze podajcie mi przykład przedsiebiorstwa, ktore wydaje tyle pienedzy na nie przynoszace zysku inwestycje, co robi miasto! Przedsiebiorstwo i miasto to dwa rózne oragnizmy!!! Mamy teraz furtke do przekretów!! UTAJNIAJMY przetargi czy umowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona.pijaka Re: Zbedny masz racje - to sie moze upowszechnic. IP: *.icm.edu.pl 12.02.07, 08:11 Gość: andreas 11.02.07, 21:25 + odpowiedz > Powiedz mi Zona w jakim przedsiebiorstwie, jak juz przyrównujesz, wybiera sie powiedzmy rade nadzorcza i zarzad w sposób demokratyczny w wyborach??? Niestety nie mogę ci odpisywać na twoje nocne posty - albowiem w tym czasie najnormalniej śpię. Sprobuję teraz. Ponawiam, byś założył sprawę w Sądzie - skoro uważasz że sprawa jest nielegalna. Chyba że się boisz że przegrasz sprawę. Czy mam jeszce raz powtórzyć? Załóż sprawę, przeciwko miastu. O np milion złotych. Lub np ze mną. Podac ci numer konta w Szwajcarii i sędziego który rozstrzygnie nasz zakład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Zbedny masz racje - to sie moze upowszechnic. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:57 niestety moze mozna utajnic, ale na pewno nie jest to zgodnie z duchem... Poniewaz samorzad i zarzadzanie miastem nie jest tym samym co prowadzenie biznesu i nie moga byc tajne umowy poniewaz miasto nie jest rozliczane z zysku i prowadzi działanośc nie przynosząca zysku! Musi to wiec byc jawne! Za nasze pieniadze - wyobraź sobie teraz utajnione umowy miasta na ten przykład na zakup okien i montaż... Nadto solidna firma - nie ma nic do ukrycia i prowadzi działalnosc bez tajemnic! Nawet nie wchodzi z podejrzanymi ludźmi w tajne zapisy co by nie narazac swojej reputacji. Zapisy o tajności mogłyby byc powiedzmy do zrozumienia, bo miasto zrobiło tajna umowe i trzymało strone jednego z uczestników przetargu - wprawdzie organizowanego przez Skarb! Natomiast na chwile obecna, gdy sprawa jest rozstrzygnieta, a umowa winna byc w trakcie realizacji nie widze przeszkód do odtajnienia.... Moge dac do sadu - prawda! Ale po co? w Wole pogadac z urzednikami czy zarzadem i załapac sie na jakąś tajna umowe... ;))) Bardziej sie tak kali! Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: Zbedny masz racje - to sie moze upowszechnic. 12.02.07, 10:42 Gość portalu: andreas napisał(a): > Jezeli kaluzula tajnosci jest legalna i nie narusza prawa, > to znaczy ze obowiazuje takze po spelnieniu umowy! > > Juz sobie wyobrażam przetargi na grunty miejskie > z kaluzulami tajnosci... > Czy inne usługi wykonywane na samorzadu! > > Przeciez taka klauzula daje niesmaowite mozliwosci, > ze tez SLDowcy na to nie wpadli! ;)) > > Osobom przyrównujacym Miasto do przedsiebiorstywa i jego dzialania, > pozwole sobie zauważyc, ze jest to znaczaca różnica! > Od choćby taka, ze miasto nie jest stworzomne by przynosic zyski! > > Powiedz mi Zona w jakim przedsiebiorstwie, jak juz przyrównujesz, > wybiera sie powiedzmy rade nadzorcza i zarzad > w sposób demokratyczny w wyborach??? > > Porównanie jest silnie nie przystajace! > Powiem gó..ane nawet.... > > Oby tylko klazula tajności nie przyjeła sie w innych > działach np. nieruchomosci czy dotacji... Koledzy eseldowcy wpadli na ten wariant. Własnie ta klauzula jest (ponoć) efektem tej ich wiedzy. Swego czasu zarząd miasta powływał się nawet w kwestii wynagrodzeń konkretnych urzędników na zapisy prawne. Dla mnie wszystko co jest samorządowe, państwowe za wyjątkiem wyjątków, które da się wymienić nie powinno a wręcz nie może być tajne czy poufne, jak zwał tak zwał. Każdy kto chce robic interesy z instytucjami dzierżącymi nasze podatki powinien sie z tym liczyć i być na to przygotowany. W tym jest nasz, płacących podatki interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwer decyzja należy tylko do prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 11:27 Krzystek kontynuuje swoje wcześniejsze dizałania, gdzie jako wiceprezydent także utajniał wiele informacji. To smutny chłopiec, któy opętany urzędniczymi więzami nie ma w sobie cienia otwartości i transparentności. Wietrzenie wszędzie podstępu z jednej strony, a z drugiej - strach przed wyjściem na jaw jego własnej niemocy, powoduje działanie skrajnie zachowawcze, wręcz tchórzliwe. Chcieliście, to macie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAGA PRAWDA Re: decyzja należy tylko do prezydenta IP: *.ftl.fdn.com 11.02.07, 15:48 Odbiegacie mili od tematu.Zadyma medialna,podpuszczanie publiczki,patalogicznie niezdrowa atmosfera wokol tematu to NIE PRZYPADEK,tylko zwykla robota obliczona na ZYSK.KAZDY miesiac funkcjonowania Galaxy praktycznie bez konkurencji to setki tysiecy zlotych do przodu.A mieszanie w kotle prowincjonalnej sensacji to prawie ZADEN KOSZT,no chyba ze lunch i drink z "dziennikarzem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letki Re: decyzja należy tylko do prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 17:04 Ale tak jakoś nie po drodze ci z rozumem? To kto miesza w tym temacie? Echo, które już dawno dogadało się z ECE, czy kto inny? Letki brak logiki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas brawo Letki IP: 217.116.110.* 11.02.07, 21:31 tyle tu znawców dzialania przedsiebiorstw i biznesu, to powinni wiedziec, że nie dogadaja sie moze politycy, bo to jedni opozycyjni sa drudzy pro albo na odwrót, ale biznesmeni maja wspolny interes i zawsze sie dogadaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAGA PRAWDA Re: brawo Letki IP: *.ftl.fdn.com 12.02.07, 03:02 Fakt,chyba,ze ten "byszneszmen" to prowincjonalna zlotowa z zakuta pala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: brawo Letki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 03:51 no tak, ale taki nie dorobiłby sie takich milionów! zakuta pała, to moze byc jedynie polityk... Biznesmen z takimi milionami geniuszem zadnym na pewno nie jest, ale musi byc otwarty na propozycje i na biznes... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas to o co chodzi...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 04:01 Fragment z Kuriera... "O tajnych, czy - jak ostatnio się mówi - poufnych zapisach umowy między miastem a niemieckim inwestorem dyskusja trwa już od dawna. Według prezydenta Piotra Krzystka, o nieujawnianiu dokumentów decyduje postawa ECE. - Otrzymaliśmy oficjalne pismo w tej sprawie - zapewnia prezydent Szczecina. Z kolei przedstawiciele inwestora zajmują dość sprzeczne stanowisko. Dominika Krzyżanowska-Kidała, rzecznik ECE, w rozmowie z „Kurierem" zapewniała, jej firma nie ma nic przeciwko ujawnieniu poszczególnych zapisów, bo są one „korzystne" dla wszystkich. Jednak w oficjalnym stanowisku niemieckiego inwestora można już tylko przeczytać o „gotowości do przedstawienia i przedyskutowania założeń i zasad współpracy między miastem i ECE w trakcie sesji Rady Miasta Szczecin lub spotkania z odpowiednią Komisją Rady Miasta". Przedstawiciele firmy zapewniali także, że zastrzeżenie poufności porozumienia (obowiązującej od początku) wynika wyłącznie ze „względów konkurencyjnych". (A.Ratuszyński)" To kto przepraszam nie jest za ujawnieniem, a moze tam sa aneksy i dokonane przez pana Krzystka...;( I nie chce ich ujawnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: to o co chodzi...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 07:37 Trafiłeś w samo sedno... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: to o co chodzi...? 12.02.07, 10:07 Andreas wydaje mi sie ze mozesz miec racje. Krzystek przeciez byl u Jurczyka wice odpwoiedzialnym za nieruchomosci - jezeli do przygotowywania aneksow doszlo w czasie kiedy byl wice to na pewno on to szykowal - dzis prawnicy jemu podlegli mowia ze te umowy sa tajne - zaloze sie ze zanim wydali opinie na pewno wsluchali sie dokaldnie w mysli swojego przelozonego. Ciekawi mnie tez co czlonek rady nadzorczej Portu Krzystek ma do pwoiedzenia w sprawie rzekomo ulozonego przetargu na sprzedaz Drobnicy - interesuje mnie to czy Krzystek jako czlonek interesowal sie ta sprawa i czy zadbal odpwoiednio o interes miasta (miasto to firma jak rzekl Krzystek kiedys) czyli czy zadbal o to zeby zysk z tej sprzeadzy byl jak najwiekszy - bo z tego co mozemy przeczytac to nie zadbal odpwoiednio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona.pijaka Re: to o co chodzi...? IP: *.icm.edu.pl 12.02.07, 10:17 albert_c napisał: > Andreas wydaje mi sie ze mozesz miec racje. Przyznajcie się, chcecie zbojkotować nastepną po Gontynce, lub chociażby po Pionierze - inwestycję w Szczecinie. Pardon, wy jesteście karwa - tylko ciekawi. Wlasnie przez takich jak Wy - Szczecin to największy grajdoł w Polsce. Byscie sie wstydzili - lub won z mojego miasta, dziady. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: to o co chodzi...? 12.02.07, 10:42 Zona mi sie wydaje ze Ty jednak wciaz nie rozumiesz tego co my chcemy przekazac i do czego dazymy. Otoz my dazymy jedynie do tego aby udowdnic ze to wlasnie nie my a politycy swoim nieprofesjonalnym podejsciem pograzaja coraz to kolejne inwestycje w Szczecinie. Takie utajnianie zapisow umow na poziomie samozradu to nie jest profesjonalne - to dzieciniada - to takie zachowanie ktorego zaden profesjonalny i powazny inwestor nie bedzie tolerowal i ludzi ktorzy cos takie proponuja bedzie omijal szerokim łukiem - tak ja to widze. Poza tym jezeli ktos decyduje o moich pieniadzach i decyduje o tym ten lub ci ktorych wybralem to czuje sie lepiej jak moge im patrzyc na lapy, po prostu daze do tego zeby czuc sie lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: to o co chodzi...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 13:05 Zona tego nie chce zrozumiec, ze w takich miastach jak Wrocław czy 3miasto nie ma tajnych umów, zrywania umów podpisanych juz itp. To szczecinscy politycy rzadzacy stale maja cos do ukrycia... stale cos kombinuja!!! I do kogo Zona masz pretensje do tego kto zrobił - ewentualny przekret czy bład - bo z Twoich wpisów wynika, ze do tych którzy dążą do odkrycia prawdy!!! Ciekawe spostrzezenie... Nie ujawniajmy, bo moze tam byc bomba i bedzie zerwana umowa, a przepraszam kto tam bombe umiescił.... ten jest winny i terrorysta, a nie ten co chce ujawnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
zbednydlaregionu Re: to o co chodzi...? 12.02.07, 13:27 Gość portalu: andreas napisał(a): > Zona tego nie chce zrozumiec, > ze w takich miastach jak Wrocław czy 3miasto > nie ma tajnych umów, zrywania umów podpisanych juz itp. > > To szczecinscy politycy rzadzacy stale maja cos do ukrycia... > stale cos kombinuja!!! Szwed gdyby dowiedział sie o czyms takim w jego kraju zadzwoniłby na policję aby aresztować prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Re: to o co chodzi...? IP: *.atlsfl.adelphia.net 12.02.07, 21:31 Zona pijaka ma 100% racje.Nieudacznicy,impotenci zyciowi i frustraci swoja wlasna szara egzystencje lagodza moherowo-bolszewickim podejsciem do wszystkiego co nie reprezentuje dziadostwa,polskiego piekla i prowincjonalnej mentalnosci chlopa panszczyznianego.Szkoda wielka droga zono,ale w Szczecinie to sila zlego na jednego.Niech sie taplaja w tym swojskim bagienku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: to o co chodzi...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 22:05 moja droga Obiektywna - kłamiesz na samym wstepie, nie ma obiektywizmu!!! Kazdy człowiek, który okresli siebie mianem obiektwnego - kłamie! Poza tym jezeli wszelkie sciganie kłamstwa, kombinatorstwa,utajniania uwazasz za taplanie sie, to moja droga komunistko ten układ sie juz skonczył! Kolesiostwo mamy w wykonaniu postpezetpeerowskiego PO! A tak w ogóle ja akurat jestem juz dorobiony... ;)) Mało, ale dla mnie wystarczy! Miłego zycia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas jaki błąd a nie mozna tego tez było utajnic... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:18 miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,3913917.html czy nie mozna tego utajnic, po co grzebać i tatłac sie w takich sprawach...? wziął nienalezne pieniadze i niech mu tam, po co dochodzic czy był chory czy nie... Dotyczy tej samej ekipy... ;(( Odpowiedz Link Zgłoś