Gość: kasia IP: 194.181.155.* 09.05.03, 15:22 Nie jestem ze Szczecina, będę tam niedługo i chciałabym sie dowiedzieć czy daleko jest ze stacji kolejowej Szczecin Dąbie do Placu Rodła 10 (chodzi mi o hotel Radisson). Jak tam dotrzeć z tej stacji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guguglu Re: gdzie jest Plac Rodła - nie jestem ze Szczeci 09.05.03, 15:24 Pojechac na stacje Szczecin Glowny, wyjsc glownym wyjsciem, wsiasc w tramwaj nr 3 i jechac do takiego duzego wiezowca, to wlasnie Radisson :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: gdzie jest Plac Rodła - nie jestem ze Szczeci 09.05.03, 15:27 guguglu napisał: > Pojechac na stacje Szczecin Glowny, wyjsc glownym wyjsciem, wsiasc w tramwaj nr > > 3 i jechac do takiego duzego wiezowca, to wlasnie Radisson :) jechac do duzego niebieskiego wiezowca - to PAZIM. Obok znajduje sie hotel RADISSON: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: gdzie jest Plac Rodła - nie jestem ze Szczeci IP: 194.181.155.* 09.05.03, 15:32 Dzięki serdeczne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
menel1 Re: do Kasi 09.05.03, 15:34 A nie wpadlabys po drodze do mnie na piwko? Tylko wez ze soba z 6 sztuk! Odpowiedz Link Zgłoś
guguglu Re: gdzie jest Plac Rodła - nie jestem ze Szczeci 09.05.03, 15:36 Gość portalu: kasia napisał(a): > Dzięki serdeczne :-) Jur łelkam! Odpowiedz Link Zgłoś
guguglu Re: gdzie jest Plac Rodła - nie jestem ze Szczeci 09.05.03, 15:35 mike102 napisał: > guguglu napisał: > > > Pojechac na stacje Szczecin Glowny, wyjsc glownym wyjsciem, wsiasc w tramw > aj > nr > > > > 3 i jechac do takiego duzego wiezowca, to wlasnie Radisson :) > > jechac do duzego niebieskiego wiezowca - to PAZIM. Obok znajduje sie hotel > RADISSON: Pewnie nie uwierzysz, ale bylem pewien, ze pojawi sie taki komentarz i domyslalem sie, ze bedzie pochodzil od Ciebie. Tylko czy znasz kogos, kto idac np. do centrum handlowego (wyrazenie "centrum" jest tu sporym naduzyciem) w PAZIMie, mowi, ze idzie do PAZIMa? Nazwa "Radisson" przyjela sie dla calego obiektu. Takie jest przynajmniej moje spostrzezenie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: gdzie jest Plac Rodła - nie jestem ze Szczeci 09.05.03, 15:41 guguglu napisał: > mike102 napisał: > > > guguglu napisał: > > > > > Pojechac na stacje Szczecin Glowny, wyjsc glownym wyjsciem, wsiasc w > tramw > > aj > > nr > > > > > > 3 i jechac do takiego duzego wiezowca, to wlasnie Radisson :) > > > > jechac do duzego niebieskiego wiezowca - to PAZIM. Obok znajduje sie hotel > > > RADISSON: > > Pewnie nie uwierzysz, ale bylem pewien, ze pojawi sie taki komentarz i > domyslalem sie, ze bedzie pochodzil od Ciebie. Tylko czy znasz kogos, kto idac > np. do centrum handlowego (wyrazenie "centrum" jest tu sporym naduzyciem) w > PAZIMie, mowi, ze idzie do PAZIMa? Nazwa "Radisson" przyjela sie dla calego > obiektu. Takie jest przynajmniej moje spostrzezenie. > > Pozdrawiam! Oczywiscie Twoje spostrzezenie jest sluszne. Ale biurowiec ma swoja nazwe a hotel swoja i nalezy to prostowac bo to 2 rozne budynki choc stanowia komplex. Jestem za tym zeby ich nie mylic. Tym bardziej ze kolezanka nigdy nie byla w Szczecinie i gdyby chciala wchodzic do wiezowca to w najlepszym razie trafilaby do Cafe 22. A ze to ja skomentowalem to nie ma w tym nic dziwnego. Jestem wielkim entuzjasta i fanem drapaczy chmur. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
guguglu Re: gdzie jest Plac Rodła - nie jestem ze Szczeci 09.05.03, 15:45 mike102 napisał: > > A ze to ja skomentowalem to nie ma w tym nic dziwnego. Jestem wielkim > entuzjasta i fanem drapaczy chmur. > Ja tez! Masz jakies ulubione? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 drapacze - off topic 09.05.03, 15:56 guguglu napisał: > mike102 napisał: > > > > > A ze to ja skomentowalem to nie ma w tym nic dziwnego. Jestem wielkim > > entuzjasta i fanem drapaczy chmur. > > > > Ja tez! Masz jakies ulubione? :) polska czy swiat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: both n/txt - tez off topic IP: *.biomag.uni-jena.de 09.05.03, 16:24 www.jena.de/jenajpg.3_2.jpg To jest taka mala ciekawostka. Okolo 30 pietrowy wiezowiec w malym miescie :). Aktualnie Jena ma tylko 97 tys. mieszkancow... Za tydzien bede mial juz cyfraka to zrobie pare dokladniejszych zdjec :). Oczywiscie Pazim jest pierwszy w kolejce do obfotografowania :D. Tak przy okazji to dla Jeny aktualna liczba mieszkancow to jest niezly problem. Spadek mieszkancow ponizej 100 tys. powoduje, ze Jena moze stracic sporo kasy i dobrze platnych stanowisk w administracji... Dlatego najpierw starali sie przekonywac studentow, zeby wybierali Jene jako swoje glowne miejsce zamieszkania dajac im darmowa komunikacje miejska a nawet zwrot kosztow oplat za legitymacje a jak to nie pomoglo to wymyslili teraz specjalny podatek dla tych, ktorzy wybiora Jene jako "Nebenwohnung" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: both n/txt - tez off topic 09.05.03, 16:33 Gość portalu: Gradus napisał(a): > www.jena.de/jenajpg.3_2.jpg To jest taka mala > ciekawostka. Okolo 30 pietrowy wiezowiec w malym miescie > :). Aktualnie Jena ma tylko 97 tys. mieszkancow... Za > tydzien bede mial juz cyfraka to zrobie pare > dokladniejszych zdjec :). Oczywiscie Pazim jest pierwszy > w kolejce do obfotografowania :D. > > Tak przy okazji to dla Jeny aktualna liczba mieszkancow > to jest niezly problem. Spadek mieszkancow ponizej 100 > tys. powoduje, ze Jena moze stracic sporo kasy i dobrze > platnych stanowisk w administracji... Dlatego najpierw > starali sie przekonywac studentow, zeby wybierali Jene > jako swoje glowne miejsce zamieszkania dajac im darmowa > komunikacje miejska a nawet zwrot kosztow oplat za > legitymacje a jak to nie pomoglo to wymyslili teraz > specjalny podatek dla tych, ktorzy wybiora Jene jako > "Nebenwohnung" :))) ale jajca! jak taj dalej pojdzie to rostock bedzie mial ten sam problem. mimo podlaczania okolicznych wioch liczba zameldowanych mieszkancow spadla z 255 do 190 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: both n/txt - tez off topic IP: *.biomag.uni-jena.de 09.05.03, 16:48 mike102 napisał: > ale jajca! jak taj dalej pojdzie to rostock bedzie mial ten sam problem. mimo > podlaczania okolicznych wioch liczba zameldowanych mieszkancow spadla z 255 do > 190 tys. To samo jest z Cottbus... Bylo 140 tys. a teraz sa niebezpiecznie blisko 100 tys. (tez mimo wlaczania okolicznych wiosek). A niejaki Lizak pisal o "masowej" ucieczce ludzi ze Szczecina :)... Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: both n/txt - tez off topic 09.05.03, 16:52 Gość portalu: Gradus napisał(a): > mike102 napisał: > > > ale jajca! jak taj dalej pojdzie to rostock bedzie mial > ten sam problem. mimo > > podlaczania okolicznych wioch liczba zameldowanych > mieszkancow spadla z 255 do > > 190 tys. > > To samo jest z Cottbus... Bylo 140 tys. a teraz sa > niebezpiecznie blisko 100 tys. (tez mimo wlaczania > okolicznych wiosek). > A niejaki Lizak pisal o "masowej" ucieczce ludzi ze > Szczecina :)... > > Pozdro. statystyki mowia same za siebie z 416,5 na 415 tys! :-))) wszyscy uciekaja do Dobrej, Wolczkowa, Mierzyna itp. co za eksodus! :-O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: both n/txt - tez off topic IP: *.biomag.uni-jena.de 09.05.03, 16:39 Gość portalu: Gradus napisał(a): > <a href="http://www.jena.de/jenajpg.3_2.jpg"target="_blank">www.jena.de/jenajpg.3_2.jpg</a> to tylko niestety kawalek zdjecia... Cale jest na www.jena.de A tutaj jeszcze pare innych: www.personal.uni-jena.de/~c8tath/bilder/jena/jenaer_turm.jpg www.personal.uni-jena.de/~c8tath/bilder/jena/jena_regenbogen.jpg Wieza z bliska: pali.narod.ru/li/1302.jpg (niestety dlugo sie laduje bo adres gdzies w Rosji :)) Na dole budynku widac takie szare "cos tam" (budynek jest chyba z lat 60 czy poczatku lat 70). Teraz to calkowicie wyburzaja i buduja od nowa. W planach byl jeszcze 2 identyczny budynek, ktory mial stanac obok i razem tworzylyby one cos w rodzaju lornetki :). Budynki na poczatku mialy byc dla Carl-Zeiss'a wiec ta "lornetka" to chyba nie byl przypadek :D. A tak poza tym to taki kompleks pasowalby obok Pazimu... zamiast galaxyfu... :( Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: both n/txt - tez off topic 09.05.03, 16:45 Gość portalu: Gradus napisał(a): > Gość portalu: Gradus napisał(a): > > > <a > href="http://www.jena.de/jenajpg.3_2.jpg"target="_blank">www.jena.de/jenajpg > .3_2.jpg</a> > > > to tylko niestety kawalek zdjecia... Cale jest na www.jena.de > > A tutaj jeszcze pare innych: > www.personal.uni-jena.de/~c8tath/bilder/jena/jenaer_turm.jpg > www.personal.uni-jena.de/~c8tath/bilder/jena/jena_regenbogen.jpg > Wieza z bliska: > pali.narod.ru/li/1302.jpg (niestety dlugo sie > laduje bo adres gdzies w Rosji :)) > Na dole budynku widac takie szare "cos tam" (budynek jest > chyba z lat 60 czy poczatku lat 70). Teraz to calkowicie > wyburzaja i buduja od nowa. W planach byl jeszcze 2 > identyczny budynek, ktory mial stanac obok i razem > tworzylyby one cos w rodzaju lornetki :). Budynki na > poczatku mialy byc dla Carl-Zeiss'a wiec ta "lornetka" to > chyba nie byl przypadek :D. > > A tak poza tym to taki kompleks pasowalby obok Pazimu... > zamiast galaxyfu... :( > > Pozdro. > > dzieki za linki. widze ze wieza jest gruntownie odnowiona, ostatnie jej fotki przedstawialy betonowa rure. a teraz wyglada calkiem, calkiem. obok pazimu, a i owszem, czemu nie! ;-) greetz! Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: both n/txt - tez off topic 09.05.03, 16:31 Polska: WTT, WFC, Pazim Swiat: Westend Srasse1, Franfrurt. Klasyczne drapacze w Chicago i NYC, oraz to co ostatnio robia w Shanghaju oraz Dubai. Odpowiedz Link Zgłoś
guguglu Re: both n/txt - tez off topic 09.05.03, 17:42 mike102 napisał: > Polska: > WTT, WFC, Pazim Dla mnie zdecydowanie WTT (dopiero ostatnio dowiedzialem sie, ze jest piaty w Europie). Sam wiezowiec PAZIMa jest ok, ale caly kompleks jest troche niezgrany. Ale i tak dobrze mi sie kojarzy :) > Swiat: > Westend Srasse1, Franfrurt. Klasyczne drapacze w Chicago i NYC, > oraz to co ostatnio robia w Shanghaju oraz Dubai. Jezeli chodzi o Szanghaj to to dopiero bedzie wypas: Bionic Tower Dorzucil bym jeszcze Kingdom Centre w Riyadzie w Arabii Saudyjskiej: www.skyscrapers.com/re/en/im/pc/100934-8-1/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oldboy Plac Rodła - centrum Szczecina obok PŻM:-) IP: 217.153.6.* 09.05.03, 17:22 A tak naprawde to jest to kompleks PŻM -Polskiej Żeglugi Morskiej (zarowno PAZIM jak i tzw Radisson-SAS hotel czyli wynajeci faceci do obslugi kompleksu i hotelu) Nazwa PŻM widnieje wprawdzie tylko z 1 strony na tzw kominie czyli 23-24 pietrze (miala byc z 3,ale zostawiono miejsce) Hotelarze tj Radisson aby moc reklamowac dali swoja nazwe wczesniej i dla niektorych tak sie przyjelo (nawet obecny wojewoda - z Polczynianki Zdroju- nie wie ze kompleks postawil PŻM a Amerykanie s atylko wynajeci i gadal glupoty) Podobnie bylo np w Warszawie gdzie wczesniej wywiesil swoj szyld Berliner Bank i dla niektorych tak sie kojarzy mimo ze jest/byl skromnym najemca A swoja droga to jest to obecny pepek Szczecina a Cafe 22 na 22 pietrze daje szanse na piekne widoki, czego wszystkim zycze Pozdrawiam PS na nauke nie jest nigdy za pozno + guguglu napisał: > > > > > 3 i jechac do takiego duzego wiezowca, to wlasnie Radisson :) > > > > jechac do duzego niebieskiego wiezowca - to PAZIM. Obok znajduje sie hotel > > RADISSON: > > Pewnie nie uwierzysz, ale bylem pewien, ze pojawi sie taki komentarz i > domyslalem sie, ze bedzie pochodzil od Ciebie. Tylko czy znasz kogos, kto idac > np. do centrum handlowego (wyrazenie "centrum" jest tu sporym naduzyciem) w > PAZIMie, mowi, ze idzie do PAZIMa? Nazwa "Radisson" przyjela sie dla calego > obiektu. Takie jest przynajmniej moje spostrzezenie. > > Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś