Dodaj do ulubionych

Krzykacze wygrali...

27.11.01, 08:14
"Nie ma ronda Hakena i skweru Ackermanna" jak napisała GW.
Okazuje się że wystarczy skrzyknąć kilku łysoli i kilku dziadków, zawołać coś o
patriotyzmie i już Rada Miasta się przestraszy. Pozostawiam to bez większego
komentarza ... Zastanawia mnie tylko jedno - Germanizacja zawsze się nam źle
kojarzyła a Polonizacja w takim stylu ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Krzykacze wygrali... IP: 193.178.168.* 27.11.01, 09:05
      Niestety - chyba wystarczy puru łysych i kilkoro (z całym szacunkiem dla wieku)
      bogoojczyźnianych staruszków. Wygląda na to, że wygrywa ten, co głośniej
      krzyczy. Wyszedł z nas straszliwy zaścianek i kompleksy: widać w naszym mieście
      czujemy się na tyle mało pewnie, że jako zagrożenie odbieramy propozycję
      uhonorowania nazwami placów jego wybitnych obywateli - tylko dlatego, że są
      Niemcami. Szkoda! Jedno wydaje mi się pewne - milczenie wobec postawy tych
      ludzi nic nie daje. Dlatego mówię wprost: nie reprezentują mnie, nie mają
      racji, ich poziom lęku i zacietrzewienia wyklucza rzeczową dyskusję. Reszta
      komentarza była by zbyt emocjonalna. Ciekaw jestem waszego zdania?
      • stettiner Re: Krzykacze wygrali... 27.11.01, 09:18
        mnie się już nie chce nic na ten temat pisać :(
        • javal Re: Krzykacze wygrali... 27.11.01, 14:18
          stettiner napisał(a):

> mnie się już nie chce nic na ten temat pisać :(

Wierzę. Ale na tym właśnie polega problem naszego kraiku, że rozsądnym i mającym
          coś do powiedzenia nie chce się już walczyć z głupotą, nietolerancją i
          krzykaczami.
          Wiem, że nie będziemy stosować środków podobnych jak łysole i nawiedzeni
          rydzyjkowcy, ale nie możemy milczeć i patrzeć jak oni robią wodę z mózgu naszym
          dzieciom czy ludziom niezdecydowanym.
          Tak mi się marzy żyć w takiej Polsce, gdzie krzykacze nie będą górą...

• bbury Re: Krzykacze wygrali... 27.11.01, 14:22
            javal napisał(a):

> Tak mi się marzy żyć w takiej Polsce, gdzie krzykacze nie będą górą...

Vide wicemarszałek sejmu: A. Lepper. Sroce spod ogona nie wyskoczył - wybrali go
            nasi krajanie ;(((

• Gość: ZetKa Re: Krzykacze wygrali... IP: 147.102.10.* 27.11.01, 14:25
              > Vide wicemarszałek sejmu: A. Lepper. Sroce spod ogona nie wyskoczył - wybrali g
              > o
              > nasi krajanie ;(((
              Wlasnie w wyniku krzykow tego pana...
              btw byc moze juz nie wicemarszalek Sejmu ;)
            • javal Re: Krzykacze wygrali... 27.11.01, 15:19
              bbury napisał(a):

> javal napisał(a):
              >
              > > Tak mi się marzy żyć w takiej Polsce, gdzie krzykacze nie będą górą...
              >
              > Vide wicemarszałek sejmu: A. Lepper. Sroce spod ogona nie wyskoczył - wybrali g
              > o
              > nasi krajanie ;(((
              >

A nie widzicie zbieżności pomiędzy decyzją RM, a pozostawieniem Leppera onegdaj
              na wolności?
              Toż to ta sama spychologia polityków. Odsunąć od siebie problem - niech się
              martwią inni. Gdyby w odpowiednim czasie dostał pałą za naruszanie porządku na
              drogach albo poszedł do pierdla za niszczenie mienia i podburzanie do niepokojów
              nie byłoby teraz takiej dziczy w Sejmie.
              Demokratyczne państwo tolerujące takie zachowania szybko przeistacza się w
              karykaturę demokracji.
          • stettiner Re: Krzykacze wygrali... 27.11.01, 14:46
            javal napisał(a):

> stettiner napisał(a):
            >
            > > mnie się już nie chce nic na ten temat pisać :(
            >
            > Wierzę. Ale na tym właśnie polega problem naszego kraiku, że rozsądnym i mający
            > m
            > coś do powiedzenia nie chce się już walczyć z głupotą, nietolerancją i
            > krzykaczami.
            > Wiem, że nie będziemy stosować środków podobnych jak łysole i nawiedzeni
            > rydzyjkowcy, ale nie możemy milczeć i patrzeć jak oni robią wodę z mózgu naszym
            >
            > dzieciom czy ludziom niezdecydowanym.
            > Tak mi się marzy żyć w takiej Polsce, gdzie krzykacze nie będą górą...
            >
            >

Tak, wiem javal, nie można siedzieć cicho. Ja głośno i chętnie wyrażam swoje
            opinie, im bardziej niepopularne tym chętniej, ale ile można mówić? jak rozmawiać
            z tymi co wiedzą lepiej albo z tymi, których to nic nie interesuje bo nie mieści
            się w kręgu ich prywatnych przekrętów? To co zrobiła RM jest wyjątkowo ośligłe.
            Oni nawet nie podjęli kiepskiej decyzji- oni to odsunęli od siebie. Ale RM to
            jeden problem. Drugi to zwolennicy tych krzykaczy, lepperów, młodzieży
            wszechpolskiej i podobni. Oni nie przylecieli tu z Marsa. Masa ludzi wierzy w te
            brednie i myśli tak samo, to nie jest margines, to jest tzw. głos ludu. Może to
            ja nie pasuję do tego kraju. Ech, chyba mam dziś chandrę...
        • Gość: Robert Re: Krzykacze wygrali... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 19:04
          Masz rację miła Stettiner,
          Trzeba sie poddać i zaproponować nazwę:
          Rondo Matki Polki,Premanentnej Dziewicy, która była tak brzydka, że Niemiec nie
          chciał jej wyp............
          To powinno zadowolić wszystkich.
          R.
          • stettiner Re: Krzykacze wygrali... 28.11.01, 08:26
            Gość portalu: Robert napisał(a):

> Masz rację miła Stettiner,
            > Trzeba sie poddać i zaproponować nazwę:
            > Rondo Matki Polki,Premanentnej Dziewicy, która była tak brzydka, że Niemiec nie
            >
            > chciał jej wyp............
            > To powinno zadowolić wszystkich.
            > R.

Ha! nastroje się radykalizują po obu stronach, jak widzę. Dobrze że nie słuchałam
            wspomnianej w osobnym wątku audycji w TOK FM (wyobrażam sobie poziom wypowiedzi
            antygermanizatorów) bo by mnie kusiło żeby coś do tej koncepcji dodać :). No,
            niech cię teraz Prawdziwi Polscy patrioci dorwą.... :)))
            • Gość: Robert Re: Krzykacze wygrali... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 11:40
              Cześć,
              Mnie się wydaje, że tu nie tylko chodzi o to, że Haken był Niemcem.
              Jakiś czas temu w Warszawie padła propozycja, aby jedna ulica nazywała
              się "Johna Lenona". "Patrioci" zareagowali podobnie. Pierwsze pytanie
              brzmiało: "A co on takiego dla Warszawy zrobił?". I to jest jedyna rzecz co
              obie te dyskusje dzieli. Poza tym normalka typu: JL był narkowmanem, JL nie był
              katolikiem, JL demoralizował młodzież i tym podobne.
              Mamy chyba do czynienia ze sposobem myślenia. Wszystko musi
              być "bogoojczyźniane" i "państwowotwórcze".
              Polacy to naród ponuraków. Nie potrafią się odnieść do niczego z dystansem.
              R.
    • Gość: *gandzia Re: Krzykacze wygrali... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 09:56
      zupełnie nie rozumiem, LPR może twierdzić iz policzkiem dla kazdego Polaka
      będzie rondo Hakena , niech sie wypowiadaja za siebie, dla mnie na pewno nie
      będzie!
      • Gość: GLumit Re: Krzykacze wygrali... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 10:06
        Proponuję nazwać rondo imieniem Krzysztofa Krawczyka –za rozsławienie
        polskiego folkloru za granicą. A że nic nie ma on wspólnego ze Szczecinem nikt
        nie będzie protestował.
    • Gość: ZetKa Re: Krzykacze wygrali... IP: 147.102.10.* 27.11.01, 10:51
      > "Nie ma ronda Hakena i skweru Ackermanna" jak napisała GW.
      Czytaj dalej, brawa dla GW, ze odwazyla sie nazwac rzecz po imieniu:

>Szczecińscy radni nie mieli odwagi przywrócić miastu pamięci jego przedwojennych
      > niemieckich burmistrzów

Dobrze, ze podaja, kto byl przeciwko, szkoda ze nie wiadomo kto za, przypuszczam,
      ze przyszle wybory zrewiduja co myslimy o Hakenie.
      Btw skoro boja sie podjac decyzji, to moze referendum? Wtedy na nikogo nie
      spadnie odpowiedzialnosc, a Szczecin bedzie mial takie rondo, jakie bedzie
      chcial...

• Gość: ZetKa Re: Krzykacze wygrali... IP: 147.102.10.* 27.11.01, 10:52

>Szczecińscy radni nie mieli odwagi przywrócić miastu pamięci jego przedwojennych

Dobrze, ze podaja, kto byl przeciwko, szkoda ze nie wiadomo kto za, przypuszczam,
      chcial...
      Acha, piekny komentarza naczelnego, ide czytac Kurier...

• Gość: ZetKa Re: Krzykacze wygrali... IP: 147.102.10.* 27.11.01, 10:54

chcial...
      Acha, piekny komentarza naczelnego, ide czytac Kurier...

• Gość: ZetKa Krzyczacze sie bija miedzy soba! IP: 147.102.10.* 27.11.01, 11:00
        > Acha, piekny komentarza naczelnego, ide czytac Kurier...

Z Kuriera, www.kurier.szczecin.pl/?d=regiony1&id=12497

"Choć zgromadzeni pod Urzędem Miejskiego generalnie byli przeciwko uczczeniu
        burmistrza Hakena, to już co do nazwy, którą powinno nosić ronda różnili się
        znacznie. Civitas Christiana chciała, by nosiło miano Pionierów Szczecina, a
        Kontra nawoływała, by obdarzyć je imieniem mjr. Zygmunta
        Szendzielarza "Łupaszki". Doprowadziło to do ostrej wymiany zdań między członkami
        ugrupowań."

I pieknie, jak zauwazylismy nie sa to ludzie sklonni do kompromisow, co
        spowoduje, ze sie wzajemnie pokloca, pogryza, i nawet jak nie straca pelni sil na
        walke ze soba, to bedzie 10 zwolennikow Lupaszki, 10 zwolennikow Pionierow
        Szczecina, i DUZO zwolennikow Hakena :)))))

• Gość: HSPS Re: Rondo Drzymały IP: 130.119.248.* 27.11.01, 12:35
          Proponuję postawić na środku "wóz Drzymały" z dobrą aparaturą nagłaśniającą i
          puszczanym na okrągło (w końcu rondo) utworem "nie rzucim ziemii skąd nasz ród"
          w wykonaniu "Watażki" (Kontra na pewno może takie nagranie zorganizować, z
          wywoływaniem duchów to oni mają na codzień do czynienia) i każdy przejeżdżający
          kierowca miałby obowiązek krzyczeć przez otwarte okno: "Hitler kaputt".
          • bbury Re: Dziedzic Pruski 27.11.01, 12:46
            Wybaczcie żartobliwy ton ale ZatKa uświadomoł mi że sytuacja do żywego
            przypomina szczenę z mojego ulubionego filmu. Barej i w tym przypadku trafił w
            sedno metalności niektórych naszych rodaków:
            ;-)))))))
            "
            Rekwizytorka: Propozycja na dziedzica...
            Zastępca: Ochudzki.
            Reżyser: Ale co on ma na sobie?
            Rekwizytorka: No... To ewentualnie można zdjąć.
            Zastępca: O, to jest bardzo dobra koncepcja...
            Reżyser: Ona jest bardzo dobra ta koncepcja ale dlaczego on ma pruski mundur na
            sobie?!
            Rekwizytorka: Pruski, bo to jest dziedzic pruski. O! Mam napisane w scenopisie -
            "wchodzi dziedzic pruski".
            Producent: Pruski, pruski... Bo on się nazywa Pruski! Wawrzyniec Pruski! Polski
            dziedzic!
            Rekwizytorka: No to mogę go przepasać po prostu.
            Producent: Zdjąć to! To jest profanacja! To jest policzek w twarz dla całej
            ekipy!
            Reżyser: Uspokój się... Przecież to jest... sanacyjny dziedzic. Pamiętaj z kim
            oni się wtedy kumali. A zresztą, niech zdejmie..."

;-)))))) jako zywo sytuacjia pod UM ;)))))))
            • Gość: Tomek Re: Dziedzic Pruski IP: 193.178.168.* 27.11.01, 14:48
              :-)) nareszcie mogę się uśmiechnąć! Może faktycznie zróbmy zrzutkę na szarfę i
              niech Nasi-Jedyni-Prawdziwi-Polacy się z przeproszeniem przepaszą? Można wziąć
              także pod uwagę przepaskę na głowę (w charakterze opatrunku) choć nie jestem
              pewien czy czy na opatrywanie i leczenie nie jest już zbyt późno.... Może z
              wyjątkiem opieki paliatywnej??
              • Gość: REKIN Re: Dziedzic Pruski IP: 10.10.10.* 27.11.01, 21:14
                Na waszym miejscu tak bym się nie podniecał, owszem chciałbym aby rondo było
                imienia Hackena, ale nie jest mi to potrzebne do życia z resztą nie ustali tego
                ta rada to ustali następna, ulica czy rondo imienia Hackena to kwestia czasu.
                A swoją drogą ciekawe czumu nie było protestów dotyczących ul.Citroena.
                • stettiner Re: Dziedzic Pruski 28.11.01, 07:53
                  Gość portalu: REKIN napisał(a):

> Na waszym miejscu tak bym się nie podniecał, owszem chciałbym aby rondo było
                  > imienia Hackena, ale nie jest mi to potrzebne do życia z resztą nie ustali tego
                  >
                  > ta rada to ustali następna, ulica czy rondo imienia Hackena to kwestia czasu.
                  > A swoją drogą ciekawe czumu nie było protestów dotyczących ul.Citroena.

Jak już pisałam, mam na ten temat swoją teorię: bo C. nie był Niemcem, oczywiście.
                  • Gość: red Re: Dziedzic Pruski IP: *.fish.ar.szczecin.pl 28.11.01, 15:30
                    I ciągle o naszym życiu decyduje zacietrzewiony ortodoksyjny zwierzyniec.
                    Przecież ta kontra to się na dwóch ławkach w parku z łatwością mieści!
                    Za RM to mi normalnie wstyd. "O" odwagi - zaciekle walcza tylko przy podziale
                    kasy i "konfitur" dla siebie lub swoich "darczyńców".
                    Nie wolno im odpuszczać bo wyrośnie z nich następny Lepper, Wrzodak i im
                    podobni.
                    • Gość: ZetKa O odwadze, Lepperze i decyzji RM IP: 147.102.10.* 28.11.01, 15:53
                      > Za RM to mi normalnie wstyd. "O" odwagi - zaciekle walcza tylko przy podziale
                      > kasy i "konfitur" dla siebie lub swoich "darczyńców".
                      > Nie wolno im odpuszczać bo wyrośnie z nich następny Lepper, Wrzodak i im

A zauwazyliscie, ze podobna zagrywke zastosowal nasz Sejm przy decyzji czy nie
                      cofnac Leppera z pozycji wicemarszalka?

Btw ciekawe czemu go chca cofnac? Czyzby sie kapneli, ze myslenie "jak bedzie u
                      wladzy, to nie bedzie protestow" nie dziala u Leppera?
                  • bbury Re: Dziedzic Pruski 28.11.01, 15:41
                    stettiner napisał(a):

> Jak już pisałam, mam na ten temat swoją teorię: bo C. nie był Niemcem, oczywiśc
                    > ie.

A może za Citroenem stały pieniądze ??? Damu mu ulicy imię to wujek nam sypnie
                    cukierkami...
    • stettiner Ciekawe jak się skończy 17.12.01, 08:24
      Dzisiaj nasi drodzy radni mają wrócić do głosowania nad nazwą dla ronda.
      Ciekawe, czy krzykacze się zmobilizowali. Zresztą, myślę, że jednak radni się
      wystraszyli i będziemy mieli rondo Watażki, albo- w najlepszym wypadku-
      Berlińskie czy Europejskie.
      • bbury Re: Ciekawe jak się skończy 17.12.01, 08:46
        stettiner napisał(a):

> Dzisiaj nasi drodzy radni mają wrócić do głosowania nad nazwą dla ronda.
        > Ciekawe, czy krzykacze się zmobilizowali. Zresztą, myślę, że jednak radni się
        > wystraszyli i będziemy mieli rondo Watażki, albo- w najlepszym wypadku-
        > Berlińskie czy Europejskie.

może ich mróz odstraszy a i jakiś śnieg zaczyna padać...
        Zobaczymy jak "odważna" jest nasza RM. Nie wątpię że bardzo ;)))
        • Gość: Tomek Re: Ciekawe jak się skończy IP: 193.178.168.* 17.12.01, 10:26
          Oby nasi Radni nie byli tak płochliwi ostatnim razem. Ja staram się być
          optymistą...
    • Gość: HSPS Re: Krzykacze wygrali...a właśnie, że NIE !!! IP: 141.202.246.* 18.12.01, 16:56
      • Gość: Tomek Re: Krzykacze wygrali...a właśnie, że NIE !!! IP: 193.178.168.* 18.12.01, 17:16
        I bardzo dobrze! A teraz niech sobie krzyczą do zdarcia gardeł.... :-))
        • bbury Re: Krzykacze wygrali...a właśnie, że NIE !!! 19.12.01, 10:23
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> I bardzo dobrze! A teraz niech sobie krzyczą do zdarcia gardeł.... :-))

Przyznam że jestem bardzo zaskoczony. Czyżby przełamanie załej passy ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka