Dodaj do ulubionych

Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku

18.04.07, 22:09
Placimy podatki i jeszcze mamy sie angazowac w utrzymaniew czystosci?
Uwielbiam obywatelskie zaangazowanie, ale Piotusiu czy kurw.wa nie
przesadzasz?!
Obserwuj wątek
    • Gość: zmęczony wyraz bezsilności czy homo sovieticus? IP: *.sysnet.pl 18.04.07, 22:25
      Sprzątanie może i by miało sens... gdyby wystarczyło zgłosić sprawę miastu a te zajmowało się usuwaniem śmieci. Czasy "czynów społecznych" dawno się skończyły - w mieście brak jest nawet mechanicznych pucowaczek chodników. Kilkogramów brudu dzieci rączkami nie posprzątają.

Więc zamiast poronionych pomysłów może lepiej sprawić, by urzędnicy pilnie zajmujący się "ustalaniem, że do miasta to nie należy" ruszyli zady i sami się za robotę wzięli.
      • Gość: ania Pan Bendzamin CH powinnien sie wziac za robote. IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 19.04.07, 07:41
        i to natychmiast
    • praszczur1 Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 18.04.07, 22:29
      baba_w_oknie napisała:

> Placimy podatki i jeszcze mamy sie angazowac w utrzymaniew czystosci?
      > Uwielbiam obywatelskie zaangazowanie, ale Piotusiu czy kurw.wa nie
      > przesadzasz?!
      ..................................................................
      K..a przesadza i to bardzo.Ja po sobie i swojej suni sprzątam,odpady oddaję jak
      cywilizowany obywatel więc za brudasami sprzątac nie mam zamiaru.
      • Gość: jakub Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 23:03
        1. Gdyby strażnicy robili to co do nich należy a nie tylko udawali, że pracują ...
        2. Gdyby służby miejskie naprawdę przyłożyły się do roboty a nie tylko spijały
        śmietankę ...
        3. Gdyby wreszcie prezydent trzepnął pięścią w stół i wywalił na pysk co
        lepszych opier...laczy z UM, ZDiTM, ZUK, MZGO i innych stołków
        to nie trzeba byłoby z siebie robić przygłupa i wymyślać akcji a`la Olo
        Nieczajew czyli grunt że piszą, że zadyma, reszta nieważna. Kto to zatwierdził
        do druku, przecież to naprawdę amatorszczyzna, że aż głowa pęka.

• Gość: j Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 01:25
          No juz was w tej gazecie zupełnie poj...ło

Dlaczego nie 20 albo 60 uprzejmych_donosicieli_ z_mailem_komórą_i_cyfrakiem

To pójdźmy za ciosem i dajmy te robote bezrobotnym fotoreporterom lub
          zlustraowanym dziennikarzom, których darmowe "dziennikarstwo obywatelskie"
          pozbawiło zajęcia. Firmy bilboardziane wynajmują do kontroli swych nośników
          emerytów. Cykają fotki i zapodaja do centrali niczym Hans Kloss

Żenua
        • Gość: Gosc Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: 195.124.114.* 19.04.07, 07:33
          i tu jest pies pogrzebany, w UM po staremu, wy udajecie ze placicie, my udajemy
          ze pracujemy

druga sprawa to zbyt niskie kary dla brudasow, inne miaste sie nie p**** tylko
          w Szczecinie urzedasy zgrywaja Matke Terese za pieniadze mieszkancow, przeciez
          jak taki gnojek jeden z drugim wywala smieci na ulice czy do lasu to kto qrwa
          za to placi ? ja place, Pani placi :-) my wszyscy
          • wizytka1 Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 08:00
            Z przerażeniem stwierdzam, że połowa z Was nie przeczytała artykułu. Nie o
            sprzątanie chodzi ( a szkoda), ale informowanie. Dlaczego az tak źle Wam się to
            kojarzy ? Wszystkich opadł mroczny duch lat minionych ? Wszędzie kurfy i
            złodzieje ? Czy rzeczywiście taki osobisty monitoring, piętnowanie, karanie
            brudasów sa aż tak naganne ? Czy to nie jest najzwyklejsza (bez podtekstów
            proszę) obywatelska postawa ? Jak nasraja na Twoją wycieraczke to zadzwonisz i
            bedziesz dociekał kto, ale jak to będzie wycieraczka sąsiadki to nie Twoja
            sprawa ? Chociaz smrodek już będzie wspólny.
    • Gość: an.ke Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.acx.pl 19.04.07, 08:02
      Ale zenujące posty. Po pierwsze: Nikt nie bedzie sprzatał po brudasach tylko
      informowal o nich straz miejska. Po drugie: rzeczywiscie beznadziejnie jest jak
      wszyscy tylko potrafia narzekac a nikt nic nie robi. Najlepiej ogladac sie na
      innych...powiescic na nich psy jakie to lenie straszne. A juz najbardziej lubie
      slyszec jak to w innych miastach jest fantastycznie a tylko w Szczecinie do
      dupy. Slyszeliscie o spoleczenstwie obywatelskim?
      Placicie podatki..wielkie halo. Ja tez place ale zdaje sobie sprawe, ze na
      wszystko miastu pieniedzy nie starczy. Place ale nie spodziewam sie ze wszystko
      wokol mnie zostanie zrobione.
    • Gość: Ewa Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 08:08
      Pomysł b.dobry gratuluję.Ale z realizacją podejrzewam będzie gorzej.Mieszkam w
      domu,wokół którego każdego dnia dozorca (którego pracę doceniam) ma "górę"
      śmieci do sprzątnięcia i robi to solidnie.Czysto jest godzinę,dwie czasami
      trochę dłużej.W sobotę lub niedzielę czy jakikolwiek dzień świąteczny przy
      wietrznej pogodzie szczególnie dzieje coś niezwykłego. Jakby ktoś przez cały
      tydzień zbierał opakownia foliowe,plastikowe i wyrzuca je przez okno.Być może
      dla tego kogoś (!)jest to rodzaj zabawy,ale jak temu przeciwdziałać? Widzę
      często jak ludzie bez względu na wiek opróżniają swoje kieszenie ze śmieci,bez
      żenady. Sądzę,że tego problemu nie rozwiąże sztab wolontariuszy,ale spróbować
      warto.Pomysł jest świetny!!!
    • enancjo Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 08:15
      .. w tym miescie jest iles tam firm zajmujacych sie smieciami,
      iles tam firm zajmujacych sie zielenia, iles tam firm i
      instytucji kontrolnych i jeszcze tego jest malo ...
      .. jak chca funkcjonowac w tym miescie to trzeba zagonic cale
      to towarzystwo do roboty ..
      .. majac 80 straznikow miejsckich w mniej niz 400000 miescie
      czyli jeden na mniej niz 5000 mieszkancow nie mozna dopilnowac
      porzadku .. zenada i to za srodki podatnikow ... a ilu by trzeba
      bylo zeby mogli dopilnowac porzadku .. armia 10000 wystarczy ??
      .. mam wrazenie ze autor artykulu pisal pod zamowienie jakiejs
      grupy interesow ..
      Enancjo
      • wizytka1 Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 08:19
        Enancjo, proponuję Ci abyś tych 80 strazników podzielił nie na ilośc
        mieszkańców, ale obszar :)
        • enancjo Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 08:24
          .. wiem ze mamy duzy obszar .. ale moim zdaniem to ludzie
          smieca nie rozmiary maista ...
          .. ponadto przy tylu firmach .. to gdyby starznicy byli w
          jakikolwiek sposob uzyteczni ( jak dotad nie stwierdzam
          czegos takiego ) to juz dawno by opracowali z UM i tymi
          firmami programy, dzieki ktorym miasto byloby utrzymane
          w lepszym porzadku,
          Enancjo
          • Gość: pieszy śmieciowi kapownicy łączcie się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 08:36
            przepraszam, czy my wracamy do prlu! to tam wymyslono haslo "młodziez z
            partią", które mysmy przechrzcili na "młodzież z mpo". panie piotrze sz. taka
            propozycja jest bardzo niestosowna. mamy ekipę strazy miejskiej, która do tego
            została powołana, a tymczase jest to grupa przypominajaca byłe ormo w
            połączeniu z cynkami - patrolują jak ślepcy nastawieni na udowadnianie swoich
            racji prywatnych posesjach (to podkreslam) i podpierają sciany um czekając na
            ofiary, zajmuja się suszarkowym strzelaniem do kierowców i wszystkim innym
            (ordery, dyplomy etc) poza tym do czego zostali powołani. do tego chce pan aby
            powstała specjalna obywatelska (jak ormo) straż czystości, czyli śmieciowi
            kapownicy. walka o czystość to walka za strażą miejską, z tą grupą nierobów na
            naszym wikcie w godzinach od 7-15. zostanę śmieciowym kapownikiem razem z panem
            jeżel istraż miejska przestanie istnieć.
          • wizytka1 Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 08:37
            Przy ilu - tylu firmach ? Bo ja nie wiem. 10, 20 ? Ilu w tych firmach pracuje
            ludzi ? W czym te firmy się specjalizują ? W sprzątaniu ulic, chodników,
            porządkowaniu zieleni, utylizacji odpadów, wywozie odpadów ... ? Kto tym firmom
            ma zapłacic za usługi ? No to wiem, my , podatnicy, poprzez UM. A UM to między
            innymi ci, ktorych wybraliśmy w wyborach. Może nie koniecznie są tam ci na
            których głosowałeś Ty lub ja, ale są. Demokracja. I ja jako mieszkanka miasta
            Szczecina muszę (nie koniecznie z pokorą) przyjąć ten stan rzeczy. Teraz jest
            czas na mnie, na Ciebie, na nas ... Nie podoba się nam. Jak nam się coś nie
            podoba to o tym rozmawiamy, próbujemy negocjować, prowadzimy polemikę ... Ale
            aby o tym rozmawiać, aby coś zmienić, albo chociaż próbować cos zmienić jest
            potrzebna informacja. Cesarz musi wiedzieć, że jest wojna :)
            • enancjo Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 11:17
              .. cesorz nam milosciwie panujacy, ktory nie wie ze lud
              jego wojuje .. nigdy nie zostanie cesorzem, a jedynie
              marionetka ..
              .. cesorz, ktory nie umie zdobywac, analizowac, kreowac
              informacji tez jest jedynie marionetka !!!
              Enancjo

• Gość: Doradca To poza granicami rozsądku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 08:28
      Proponuję zebranie wolontariatu, który ruszy z inwestycjami w mieście i
      wybuduje na ten przykład ścieżki rowerowe. Urzędnicy niech sobie biorą pensje a
      społeczność lokalna przekształci się w jeden wielki wolontariat
    • skuter70 Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 08:31
      mysle mysle i ...nie wiem o co chodzi:)

wystarczy wystawic nos za drzwi i widac smieci

wszedzie

urzednicy miejscy nie poruszaja sie po miescie??? nie widza?
      • Gość: Gosc Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: 195.124.114.* 19.04.07, 08:32
        mam wrazenie ze ktos bierze kase a efektow nie ma, tropy prowadza do UM :-)
        • Gość: Doradca Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 08:33
          Ja tam zawsze nie winię w czymkolwiek pracowników ale zawsze szefów. Za to
          pobierają kilkukrotnie wyższe od pracowników wynagrodzenie w końcu krde od nas.
          • Gość: Gosc Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: 195.124.114.* 19.04.07, 08:43
            a na szczycie drabinki siedzi Muminek, ktory tylko usmiecha sie znaczaco :-)
            • Gość: Zbędnydlaregionu Muminek lub krasnoludek. Przypomne taką bajkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 09:22
              Gość portalu: Gosc napisał(a):
              > a na szczycie drabinki siedzi Muminek, ktory tylko usmiecha sie znaczaco :-)
              :-)
              Za siedmioma zielonymi lasami, za siedmioma zielonymi polanami, za siedmioma
              zielonymi zagajnikami jest sobie zielona polana. Na tej zielonej polanie stoi
              sobie zielona chatka z zielonym dachem. Na zielonych schodach tej zielonej
              chatki siedzi sobie CZERWONY krasnoludek Krzystek i mówi sam do siebie : "ja
              chyba kur--a nie jestem z tej bajki".
              Gdyby tylko chciał sobie to do końca uświadomić :-)
              • wizytka1 Re: Muminek lub krasnoludek. Przypomne taką bajkę 19.04.07, 09:54
                Za siedmioma zielonymi lasami, gdzie pod każdym drzewem leży tona gruzu i
                odpadów budowlannych, za siedmioma zielonymi polanami, na których leżą stare
                puszki, butelki pet,za siedmioma zielonymi zagajnikami pomiędzy, którymi ktoś
                zostawił starą kanapę i zużyty sedes,jest sobie zielona polana, na środku
                której porzucono starą lodówkę. Na tej zielonej polanie stoi sobie zielona
                chatka, wokół której walają się jednorazowe opakowania po napojach i posiłkach
                na wynos, z zielonym dachem, do którego przyczepiło sie kilkanaście torebek
                foliowych dumnie powiewajacych kej by te sztandary. Na zielonych schodach tej
                zielonej chatki nasrało conajmniej kilkanaście piesków, wśród tych kup siedzi
                sobie ......
                • Gość: Zbędnydlaregionu Re: Muminek lub krasnoludek. Przypomne taką bajkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:05
                  Dobre.Bardzo dobre. Tylko na inny temat.
    • Gość: rmaciejx Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: 83.168.96.* 19.04.07, 08:45
      Uważam,że do akcji dbałość o czyste miasto powinni się włączyć wszyscy
      mieszkańcy Szczecina. A Ci co się tak oburzają,że płacą podatki, a miasto nie
      sprząta;wystarczy że nie będą przeszkadzać w akcji i nie będą sami śmiecić.
      Zastanawia mnie co rzeczywiście robią działacze władz miasta,jeżdżąc i
      chodząc po Szczecini,że do tej pory nic nie widzieli i że miejskie brudy im do
      tej akcji, wogóle nie przeszkadzały.
      Co zrobiły władze miasta Straż Miejska,Policja: w sprawie poniszczonych
      elewacji domów tych świeżo odnowionych i tych starszych pomazanych przez pseudo
      graficiarzy. Przy każdej bazgrole na scianie jest zostawiany podpis lub
      charakterystyczny znak danego wandala. Czy władze miasta mają zkatalogowane w
      fotografii te symbole, by później po złapaniu sprawcy,wystawić mu rachunek za
      wszystkie zniszczenia. Dużo się mówi,ale praktycznie się tylko na tym kończy.
      • Gość: Gosc Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: 195.124.114.* 19.04.07, 08:59
        sluzby tzn Policja i Straz Miejska siedza w ubieglym systemie a to oznacza ze
        jesli nie przyjdzie szef i nie opie.. druzyny o poranku to druzyna bedzie
        (bez)produktywnie spedzac czas w pracy, i tu zaczyna sie nasza rola :-) trzeba
        wywrzec cisnienie na Preziu, obu komendantach to ruszy sie biurokratyczna
        lawina i za jakis czas moze beda efekty
    • kvakva Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku 19.04.07, 10:18
      Pomysł dobry nie jest. Jak donosi artykuł mamy w mieście 80 strażników. Nie jest
      sprecyzowane czy bezpośrednio do pilnowania porządku czy też wszystkich razem z
      tymi co siedzą w biurze i chlipią herbatki. Zakładam wariant pesymistyczny i
      wysyłam codziennie w miasto 50 ludzi. Mają do "obskoczenia" 300 km2. Wychodzi
      teoretycznie po sześć na głowę. Śmiało można odjąć Jezioro Dąbskie. Każdemu
      strażnikowi odpada 1 km2. Zostaje po 5. Zakładając, że strażnik pracuje pięć dni
      w tygodniu daje nam to oszałamiający 1 km2 do sprawdzenia dziennie. Nawet gdy po
      dyżurze musi wypełnić jakieś papierki raczej się nie zatyra na śmierć. Problemem
      jest nadzór nad ludźmi. Widać przełożony Straży Miejskiej to niesamowita oferma
      lub zgoła leń skoro nie umie albo nie chce mu się robić tego co do niego należy.
      Trzeba więc go zmienić. No ale jak wywalić z pracy kolegę. I tu jest właśnie
      problem brudnego miasta.
    • Gość: yoyo Bardzo dobry pomysl, nawet w usa sa czyny spoleczn IP: 213.155.191.* 19.04.07, 10:21
      Ale sami nie damy rady, cale zlo to Magistrat, i te setki urzednikow ,
      dyrektorow, kierownikow specjalistow. Nie idzie nic zrobic , dzialaja jak za
      komuny. pomiedzy panem Chachulskim jest i WGKIOS, ZDTIM,Straz miejska,nie idzie
      nic zrobic gdzie sie nie pojdzie zglosic brud , zaniedbania, przerzucajja jedni
      na drugich, za male sa kary za brudzenie i niedbanie zarzadcow , niszcona jest
      zielen , brak koszy na smieci.Pochwalam akcje GW i sam do niej przystapie
      zachecam innych w koncu media to IV wladza, moze nam sie uda , a magistrat
      zreformowac stara pake urzedasow wywalic do sprztania, i przewietrzyc wydzialy
      lub je zlikwidowac, dac wiecej na straz i dac im wiecej uprawnien
    • skuter70 a jak ktos "niezarejestrowany" zglosi, ze brudno 19.04.07, 10:42
      to juz nikt sie tym nie przejmie?

• Gość: Zbędnydlaregionu ORMO=ORUK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:48
        skuter70 napisał:
        > to juz nikt sie tym nie przejmie?
        Dobre skuter. No własnie ?
        To takie nowe ORMO, a przynajmniej jego zaczyn.
        Dla przypomnienia O chotnicza R Ezerwa M ilicji O bywatelskiej.
        Dziś nazwijmy taki twór ORUK : O chotnicza R ezerwa U rzędników K rzystka
    • skuter70 zacznijmy wyliczanke - gdzie jest brudno 19.04.07, 10:43

obok "centrum wilcza" od strony przyjaciol żołnierza
    • Gość: pwieliczko Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:56
      STARE WRACA!!! czy szanowni panstwo nie czujecie, ze namawiacie do zwyklego
      donosicielstwa. lotne brygady ideologicznie czujnych, zagladajace przez ploty,
      a niedlugo przez okna i do majtek. WSTYD.
      pawel
      • Gość: sprzątacz Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:59
        ktoś musi posprzątać to miasto, przecież prezydent tego nie zrobi
        • Gość: JanPan Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 11:02
          Gość portalu: sprzątacz napisał(a):

> ktoś musi posprzątać to miasto, przecież prezydent tego nie zrobi

Tego możemy być pewni.
          Oczywiście nie mam na myśli osobiście pana prezydenta tylko jego słuzby i jego
          zarządzanie
      • Gość: um_smierdzi Re: Szukamy wolontariuszy, którzy chcą porządku IP: *.tpnet.pl 19.04.07, 11:04
        A jak okreslic towarzystwo po zawodowce pracowicie wypisujace kwity w SOP, ktore
        pozniej rownie inteligentne biurwy usiluja przepisac na tytuly wykonawcze?
        Roznica w stosunku do ORMO, IRCh'y jest tylko taka, ze tutaj jakis imbecyl
        organizuje im to wszystko w ramach pracy etatowej, a poprzednio funkcjonowalo to
        ochotniczo (znaczy w celu wymuszenia lapowki).
        • Gość: Gosc Krzystek ma pecha IP: 195.124.114.* 19.04.07, 11:09
          teraz chlopina sie bedzie gimnastykowal, tylu gosci z zagranicy, jak tu
          wytlumaczyc brud, syf, zlodziejstwo :-) mozna troche zrzucic ma Maryjana ale
          obraz z nazwiskiem pojdzie w swiat, Krzystek prezydent brudnego miasta :-)
          rozbudziles nadzieje w wyborcach to teraz plac rachunki albo pojdziesz na dno z
          hukiem wiekszym niz poprzednik
          • Gość: wizjoner Re: Krzystek ma pecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 11:11
            Krzystek prezydent brudnego miasta :-)
            > rozbudziles nadzieje w wyborcach to teraz plac rachunki albo pojdziesz na dno z
            >
            > hukiem wiekszym niz poprzednik

obiecać można wszystko, za cztery lata zapomną
            • Gość: Gosc Re: Krzystek ma pecha IP: 195.124.114.* 19.04.07, 11:21
              te pokolenie nie ma jeszcze Alzheimera i tak latwo nie wybacza, sukces albo
              fora ze dwora
    • praszczur1 Przeczytałem artykuł P.Piotra 19.04.07, 12:03
      Zadzwoniłem, porozmawiałem, o zauważonym syfie będę "donosił" mailem lub
      telefonicznie.Jak zauważę kogoś z samochodu wywalającego syf zapiszę numer i
      doniosę.Mam dosyć łażenia po śmietnisku.Gdybym miał taką ochotę to bym po
      Sierakowskim Wysypisku łaził, a nie mam.
    • xxtoja Szef rady dzielnicy?-kto to jest 19.04.07, 13:21
      Zadaniem wolontariusza z danej dzielnicy będzie wynajdywanie szczególnie
      zaniedbanych miejsc w swojej dzielnicy, przekazywanie tej informacji pocztą
      elektroniczną straży miejskiej, szefowi rady dzielnicy i "Gazecie Wyborczej", a
      następnie monitorowanie skutków interwencji strażników w cyklu jedno-,
      maksymalnie dwutygodniowym.
      ...
      Ostatnio prezydent Chochulski wysłał pismo do rad osiedlowych, aby napisały co
      na ich osiedlu by należało naprawić, np. dziury w chodnikach itp. Bardzo był
      duzy odzew- wiekszość nic nie odpisała, bo cóż wolą siedziec, a nie chodzic po
      osiedlu i dbać o czystość otoczenia - KRZYSTEK LIKWIDYJ TE RADY, bo inni
      wolontarystycznie musza to robić.
      • Gość: Gosc Re: Szef rady dzielnicy?-kto to jest IP: 195.124.114.* 19.04.07, 13:27
        Prawobrzeze:Majowe
        ul. Maciejowicka 26
        46 26 984 Sienkiewicz Mirosław

reszta tu
        test.miasto.szczecin.pl/showpage?chapter=38156
        • xxtoja Re: Szef rady dzielnicy?-kto to jest 19.04.07, 13:45
          dzielnica to nie jest osiedle. Na dzielnice osiedle skalada sie iles tam osiedli
          dlatego sie pytam, kto jest szefem dzielnicy.
      • Gość: Zbędny Re: Szef rady dzielnicy?-kto to jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 16:46
        Ochotnicza Rezerwa Urzędników Krzystka takie dawne ORMO
      • Gość: Zbędny Szyliński ! Czy założysz IRCHę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 16:47
        Inspekcję Robotniczo Chłopską
    • Gość: szpicel Akcja "Szpicel 2007" IP: *.delta.furrynet.org 19.04.07, 15:05
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka