29.06.07, 13:14
Witam mam skierowanie z synem (3latka) na tomograf zatok pod narkozą na
odział dzienny chciała bym się doiecieć od mam które może były na takim
badaniu czy w ten sam dzień się wychodzi z oddziału,ico ze sobą zabrać
najlepiej,za jakie kolwiek rady będe bardzo wdzięczna.

Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: TK -unia 29.06.07, 15:38
      U 3 latka można spróbować zrobić tomografię bez znieczulenia ale to ocz\ywiście
      zależy od dziecka. Jeżeli będzie musiał mieć podane znieczulenie ogólne,
      wychodzi się kilka godzin po wybudzeniu jeżeli nic się nie będzie działo. Co
      ewarto wziąć? jedzonko, coś do picia (oczywiście już po, bo przed musi być na
      czczo), jakieś zabawki czy książeczkę, żeby się nie nudził przez te kilka
      godzin po wybudzeniu.
      • angelika9910 Re: TK -unia 29.06.07, 16:01
        Patryk nie uleży obawiam troche narkozy syn jest po operacji refluksu bardzo
        brzytko oddychał do 36 godzin po operacji.Miał podawaney berodual i pulmicort
        • slonko1335 Re: TK -unia 29.06.07, 19:18
          do TK znieczulenie jest bardzo płytkie i krótkie, w zasadzie samo zdjęcie długo
          nie trwa ale jak nie uleży no to nie ma rady. Moja miała narkozę 3 razy, raz do
          tomografu i dwa razy do rezonansu, wtedy jet znacznie dłuższa bo badanie trwa
          ok. pół godziny ale na szcęśćie problemów żadnych nie było.
          Pamiętaj żeby powiedzieć o poprzednich problemach na badaniu lekarskim przed
          tomografią (jeszcze na oddziale dziennym) i potem już na tomografie
          anestezjologowi który będzie znieczulał. Macie jakąś godzinę wyznaczoną, czy
          kazali po prostu przyjechać przed 8? Dopilnuj aby dziecko nie jadło i nie
          piło najlepiej ok. 6 godzin przed badaniem, napić może się chyba na 4 godziny
          przed, wtedy lepiej zniesie to znieczulenie ale okładnie zapytaj pielęgniarkę
          bo to może zależy też od tego co badają, Alka miała badaną główkę i mózgowie
          bez kontrastu.
          • angelika9910 Re: TK -unia 29.06.07, 19:55
            Mamy być o 7.50 to tesz będzie Patryka 3narkoza przy cystoskopi nie było tak
            zle jak po operacji.
            • slonko1335 Re: TK -unia 30.06.07, 09:09
              Te godziny to oni tak trochę na wyrost podają, bo niby dziecko jest zapisane na
              jakąś a potem okazuje się, że nie ma anestez\jologa albo lekarza i trzeba
              czekać. Tą tomografię macie bardzo wcześnie, pewnie i tak nie zdążą do tej
              godziny z formalnościami na dziennym. Radzę wybrać się na oddział wcześniej coś
              ok. 7.15-7.20, bo całą procedura rejestracji chwilę trwa( trzeba znać dokładną
              wagę i wzrost, pomiarów można dokonać na oddziale jest tam pokoik z wagą
              elektroniczną i miarą, ja to zwykle robiłam przed całą rejestracją, żeby już im
              tylko dane podać). Potem idzie się do lekarza, według kolejności w jakiej się
              zarejestrowało (dlatego lepiej pojechać wcześniej) ale lekarz przyjmuje od 8,
              chyba, że ze względu na godzinę badania zgodzi się wcześniej. Badanie trwa
              kilka minut i w zależności od tego czy jest już anestezjolog wysyłąją Was na
              tomograf albo każą czekać, jeżeli będą kazali czekać co jakiś czas pytaj
              pielęgniarek czy można już iśc na badanie bo same tego nie pilnują. Zapoznaj
              się mniej więcej z planem szpitala, bo na ten tomograf nikt Was nie zaprowadzi
              tylko będziesz musiała sama dostarczyć tam dziecko a po tych nieszczęsnych
              korytarzach strasznie się błądzi, zabierz po tomografii zdjęcia (powinny być od
              razu albo po jakiejś godzinie, jak nie poprosisz to nie dadzą) na opis
              tomografu i wypis ze szpitala czeka się jakieś 2-3 tygodnie.....
              • angelika9910 Re: TK -unia 30.06.07, 14:07
                Była na tam gdzie robią tomograf,pani z rejstracji powiedziała mi że niewie
                kiedy będzie opis bo lekarze strajkują.2 lata temu jak była na badaniu nerek
                dzieci miały pierwszeństwo.Moim zdaniem dzieci powinny mieć pierszeństwo to
                takich badań,nie wszystkie dzieci tak długo wytrzymają bez śniadanie
                tymbardziej jak są z poza szczecina tak jak my.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka