Gość: mk Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: 212.2.101.* 05.07.07, 21:45 chyba Cie p o.. jak myślisz,że żyjesz w państwie prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: futbol1021 Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 22:24 ciekawe czy zaplaca ??? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. 05.07.07, 22:53 w życiu nie zapłacą po pieć milionów ,sądy w następnych instancjach bedą zdecydowanie redukować finansowe kary aż do symbolicznych jak dla nich ,jezeli wogóle zostaną znowu uznani winnymi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lollipop Czyzby prawo zaczynalo dzialac w Polsce!? IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.07, 22:30 Koniec z bezkarnoscia urzedasow? Jesli ten wyrok zostanie wyegzekwowany, bedzie to przelom cywilizacyjny w tym kraju! Trzymam kciuki!!! Brawo sad!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak dawna IP: 80.53.41.* 05.07.07, 23:30 Panie Marianie ja wiem ze Pan jest wielki czlowiek, niech Pan napisze kilka ksiazek, pierwsza to moze o tym jak Pan byl wspolpracownikiem SB, druga o Solidarnosci, trzecia o nowej Solidarnosci, o prezydenturze Szczecina, o przekrtach z kasa - za pieniadze powinien Pan splacic 2,5 miliona dosc szybko, prosze sie nei bac tego ze nie umie Pan poprawnie mowic i pisac po Polsku, sa specjalni ludzie ktorzy potrafia napsiac za Pana ksiazke, Pan tylko bedzie opowiadal... Panie Darku... co to jest 2,5 miliona dla Pana... wierze ze taki wielki czlowiek jak Pan bez klopotu zaplaci te 2,5 miliona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak daw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 00:39 > Panie Marianie ja wiem ze Pan jest wielki czlowiek, niech Pan napisze kilka > ksiazek, Vlad Ty się opamiętaj, przecież Maryjan nie umie chyba poprawnie pisac i zbyt długo. On był tylko magazynierem zanim został prezydentem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jochny Re: :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak daw IP: *.chello.pl 06.07.07, 03:08 Sorry człowieku chyba ni wątpisz, że Pan Jurczyk nie jest bardziej inteligętny od Pana Wałęsy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak daw IP: 80.53.41.* 06.07.07, 22:38 Watpie czy jest, Jurczyk i inteligencja... dobre sobie... Nie przecenialbym tez Walesy ale w porownaniu z Jurczykiem to Walesa jest wybitnym przedstawicielem inteligencji pracujacej miast i wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.chello.pl 06.07.07, 00:02 To prowokacja określonych kół na zachoddie,a tak w o ogóle dałeś się Panie Marianie wrobić temu H...wi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owi Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: 83.168.96.* 06.07.07, 00:15 A ja się pytam, a co z resztą np. panem konsulem honorowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarguz Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.dyn.optonline.net 06.07.07, 01:43 Dariusz i Marian caly czas wiedzieli na czym nosza glowe taka wielka karie polityczna zrobic? 5mln do splacenia z takimi tegimi glowami to bulka z maslem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr M. Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.centertel.pl 06.07.07, 01:35 Bravo! Bravo! Bravo! Bravo Sąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybic zeby! Jurczyk ty tepy kmiocie, do wora z toba! IP: *.hsd1.or.comcast.net 06.07.07, 02:10 nie oddamy niemcom? ty tepy kmiocie z XVIII wieku, do wora z toba i w gnojowke, a co zrobiles z podzamczem bydlaku? ruiny zarosniete chwastami, scierwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.chello.pl 06.07.07, 02:50 Qj Panie Krzystek! Uważaj! Nie ma ludzi nietykalnycch! A poz tym jak śmiałeś kandydowac? złodzieju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.chello.pl 06.07.07, 03:03 Taka mała dygresja. Gazeto Wyborcza, nie lubię was jak sto tyś hj.w. ale szanuję za pozwolenie wypowiedzenia się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płk.Włuk-Jarecki Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.chello.pl 06.07.07, 03:54 Panie Prezydencie Jurczyk, za bezinteresowność w stosunku do zwykłych ludzi, ma Pan mój wieczny szacunek! Ale! całkim niepotrzebnie! zadał się Pan z tym złodziejem Wieczorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. 06.07.07, 04:27 Maryś jewsteś lepszy od tego hu.a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny z przeproszeniem Gazety, Głos Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 07:12 Sensacyjne zeznania prawnika Władysław L., prawnik z Warszawy a zarazem emerytowany wojskowy, odsłaniał wczoraj w sądzie kulisy decyzji, która kosztowała Szczecin 10 mln zł. Jego zeznania pogrążyły siedzących na ławie oskarżonych członków zarządu Mariana Jurczyka. Jurczyk i Wieczorek skazani 5-07-2007 Szczecin półtora roku temu zapłacił firmie Euroinvest Saller 10 mln zł. Było to odszkodowanie za zerwane rokowania w sprawie kupna gruntów przy ul. Milczańskiej i Mieszka I. Podstawą dla decyzji zarządu Mariana Jurczyka była ekspertyza prawna Władysława L. Według niej, można było bezpiecznie zerwać rokowania z niemiecką firmą. Jednak prawnik oparł się na nieaktualnych już wtedy przepisach. Wczoraj Władysław L. opowiadał przed sądem, jak to na prośbę Mariana Jurczyka przyjechał do Szczecina. - Propozycja wzięcia udziału w posiedzeniu zarządu zaskoczyła mnie - zapewniał. - Byłem przekonany, że mam przekazać swoje zdanie tylko Marianowi Jurczykowi. Na tym spotkaniu prawnik miasta, pan T. powiedział, że mój pogląd o nabywaniu ziemi przez cudzoziemców jest nieaktualny. Stwierdziłem, że w takim razie sprawę tę trzeba jeszcze zbadać. L. nie przedstawił zarządowi żadnego dokumentu na piśmie. Z rozbrajającą szczerością przyznał, że jak wychodził z posiedzenia zarządu był przekonany, że nie zapadnie albo żadna decyzja, albo zarząd uzna, że umowę trzeba podpisać. Zdziwił się, kiedy dwie godziny później dowiedział się, że rokowania zostały zerwane. www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070705/SZCZECIN/70705034 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: z przeproszeniem Gazety, Kurier Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 07:15 www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=105453 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: z przeproszeniem Gazety, Głos Szczeciński IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 10:48 www.nasz-parlament.pl/euro_posel?id=380 www.nasz-parlament.pl/euro_posel?id=380 www.wiadomosci.wszczecinie.pl/dariusz_wieczorek_wraca_do_gry,13540,fakty_opinie_wywiady,0,0 www.wiadomosci.wszczecinie.pl/dariusz_wieczorek_wraca_do_gry,13540,fakty_opinie_wywiady,0,0 www.wiadomosci.wszczecinie.pl/dariusz_wieczorek_wraca_do_gry,13540,fakty_opinie_wywiady,0,0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony w oparach absurdu... IP: 195.28.182.* 06.07.07, 07:18 Co za głupi wyrok - oczywiste jest, że zupełnie nierealny... w takich sytuacjach należy ograniczać prawo do pełnienia funkcji publicznych i nakazać prace publiczne... oni tego nie spłacą. Jest jednak satysfakcja, że Ci co pchają się na afisz, choć nie potrafią... jednak ukarani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: w oparach absurdu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 07:24 Nieprzyjemnie będzie im się funkcjonowało z tytułami egzekucyjnymi (jeżeli wyrok się uprawomocni) bo nie będzie się opłacało gdziekolwiek podjąc legalną pracę bo komornik zabierze. Istnieje też możliwość spłaty w ramach solidarności koleżeńskiej przez kolegów członków Ordynackiej od Czarzastego począwszy a ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: w oparach absurdu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 08:50 Powiem to wprost - do d... z takim wyrokiem. Jest niesprawiedliwy, bo gdzie są ci pozostali członkowie tamtego zarządu. Przecież też głosowali. Argument o rzekomej niewiedzy lub działaniu pod wpływem błędu, jest o kant stołu. A Oni dla uratowania swoich czterach liter przyznali się że są debilami, którzy nie rozumieją co się dzieje. Jeszcze co do Jerzyka, to jestem to wstanie zrozumieć, ale co debilem jest też Kantorska lub Dużyński. Na pewno nie, bo to przekrętasy pierwszej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Trza pomóc biedakom..,ogłosić zbiórkę! IP: *.agro.ar.szczecin.pl 06.07.07, 13:02 ten wyrok to typowa represja polityczna.Jak publicznie orzekł szan .p premier giertych w tv:wydany przez urząd stanowiący dno upadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: Trza pomóc biedakom..,ogłosić zbiórkę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 14:03 To to był sąd pisowski. Acha ... teraz już rozumiem. Powiedz tylko, czy ta nasza stracona kasa to też sąd pisowski zasPISkował aby uwalić socjaldemokratę Wieczorka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa No i co towarzyszu Wieczorek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 09:34 Dużo płacili ci towarzysze na synekurze w Enei to bedziesz miał teraz z czego oddawac. Poza tym chyba, komusze syny , macie jakiś specjalny (tzn tajny i nielegalny) fundusz by ratować swoje tyłki z takich opresji. Miller woził 1 mln dolców do Moskwy to niech teraz poratuje towarzysza w potrzebie, albo Prezio ma taka swoją fundację , albo taki towarzysz Huszcza wasz skarbnik, albo towarzysz Żemek ten od afery FOZZ , na pewno coś odłożył na boku, może harcerz pomoże finansowo, chce odejść z polityki, to pewnie juz finansowo jest odkuty , zdążył sie zabezpieczyć spryciarz , inaczej dalej by siedział przy korycie, albo jest taki bankier w Szwajcarii, Vogel mu chyba aktualnie, co to musial staruszkę najpierw siekierą jak jaki Raskolnikow, żeby pierwszy tysiąc zarobić, może pożyczy albo wspomoże darowizną, ewentualnie ten no znajomy królowej brytyjskiej, taki zezowaty przystojniaczek, co prawda siedzi w pudle, ale kto wie ile hajcu trzyma w celi w sienniku, w końcu takiemu waszemu komuszemu (zapomnialem jak mu tam na imię, taki chudzieńki bo tesz siedział i nie spękał) to nawet ulubioną hitlerowską markę limuzyny w wiadomym kolorze sprezentował, mam dalej podpowiadać gdzie zadzwonic, zapukać, z kim wódki sie napić, czyjej żonie gożdziki i rajstopy kupić na imieniny ?? Ruszaj żwawo towarzysz do roboty , a dług szybko spłacisz i może jeszcze na bilet do Moskwy zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:12 Gdyby tak wszyscy zarżadcy czegokolwiek mieli odpowiadać własnym majątkiem za każdą decyzję to chętnych do pełnienia funkcji zabraknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:23 > Gdyby tak wszyscy zarżadcy czegokolwiek mieli odpowiadać własnym majątkiem za > każdą decyzję to chętnych do pełnienia funkcji zabraknie I bardzo dobrze. Obecnie chętni to nie są ludzie z kwalifikacjami ale partyjnymi koneksjami, choć często są kompletnymi jełopami. Niech spiedzielają na drzewo i nikt ich nie potrzebuje. Sczecin w łapach partii wygląda własnie tak jak wygląda. Może to otrzeźwi trochę partyjnych towarzyszy i ich przydupasów. Choć sam w to wątpię to są kanalie które za złamany grosz własną matkę by sprzedali. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja za co dostali grzywnę, jest taka zóżnicowana 06.07.07, 10:15 "Jurczyk ma również zapłacić grzywnę w wysokości 5 tys. zł a Wieczorek - 10 tys. zł.", a pozostali nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 14:14 Czy mogę Cię prosić o komentarz ? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: xyz 06.07.07, 14:21 a po co? Ten hucpiarz i hipokryta do kwadratu ma zawsze jeden komentarz jak sie "atakuje" ludzi jego pokroju, nieznacznie modyfikowany w zaleznosci od sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: xyz IP: *.centertel.pl 07.07.07, 08:38 Ranisz me serce tłuściochu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: xyz IP: *.centertel.pl 07.07.07, 08:32 Staram się nie komentować nieprawomocnych wyroków. Napiszę tylko jedno: Zastanawiam się jak Pani Sędzia doszła do przekonania, że Marian Jurczyk działał w zamiarze bezpośrednim popełnienia przestępstwa? Z winy umyślnej... Nie znam też materiału dowodowego. Jeśli jednak w istocie grunt sprzedano drożej niż poprzednim razem i cena pokryła stratę związaną z zadatkiem, to gdzie szkoda???? W takim razie należałby zastanowić się nad odpowiedzialnością tych, którzy sprzedali grunt poprzednio i wpisali w umowę zadatek, a nie zaliczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 08:38 >W takim razie należałby zastanowić się nad odpowiedzialnością tych, którzy >sprzedali grunt poprzednio i wpisali w umowę zadatek, a nie zaliczkę. Działali na niekorzysć miasta. Podpisując tę zmianę ze strony miasta robili dobrze stronie przeciwnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: xyz IP: *.centertel.pl 07.07.07, 09:15 Działali na niekorzysć miasta. Podpisując tę zmianę ze strony miasta robili > dobrze stronie przeciwnej. Ale płacić ma komuch i głuptas... Takie czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.centertel.pl 06.07.07, 18:22 Nareszcie... Może wkońcu władze naszego miasta pomyślą czasem przy podejmowaniu decyzji. Ich bezkarność się skróci. Brawo sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 18:55 Ten wyrok coś mi przypomniał, inne państwo prawa ... to chyba były lata 60 . W tym państwie regulowano wszystkie ceny( od mięsa po sznurek do snopowiązałek ) więc brakowało wszystkiego. Trzeba było znaleźć wroga . Znaleziono - SPEKULANTA !!! ZŁDZIEJA !!! Później były wyroki kary śmierci dla złodzieji mięsa. Wykonano dwa !!! Ludzie się cieszyli. Gdyby wtedy był internet takich wpisów jak w tym poście pewnie byłoby tyle samo i o takiej samej treści. Przepełnionych nienawiścią, zazdrością, zawiścią i pozbawionych podstawowych zasad zdrowego rozsądku. Dokopać facetom, bo mają lepiej ode mnie, dołożyć bo więcej zarabiają, opluć żonę bo ma lepszą klasę niż moja własna. Na wymioty mi się zbiera. Co za pieprzony naród. Po treści i stylu wpisów można wnosić, że piszący je internauci to nie menele to ludzie wykształceni, interesujacy się tym, co dookoła nich się dzieje. Więc skąd taka podatność na manipulacje. Czy nie widzicie , że teraz też wam pokazują wroga, tym razem nie spekulanta a POLITYKA ! I z czego się tak cieszycie z precedensu ! A w ślad za tym pójdzie nie 3 m-czna pensja za narażenie pracodawcy na sraty, ale zwrot poniesionych strat a więc np. kapitan popełnił błąd- zatopił statek i towar ( w przykładzie pomijamy ubezpieczenie). Nie bądźcie głupkami! Pani sędzina zaistniała w mediach wydała wyrok na publiczne zamówienie. Za 40 lat zajmie się nią IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skutek koalicji sl Re: takie są skutki koalicji sld +nrs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 11:36 sld+nrs=skutki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eugeniusz Szymala taki koniec "legendy" M. Jurczyka przewidywałem IP: *.szczecin.mm.pl 07.07.07, 12:00 W dniu 7 listopada 1998 r. - jako były rzecznik prasowy Mariana Jurczyka i "Solidarności 80" - skierowałem do Mariana Jurczyka list, którego fragmenty przytaczam poniżej. Było to w sytuacji, gdy nie wiedziałem wówczas, ani nie wiedzieli Szczecinianie o tym, co uczynił Jurczyk w 1976 r., a więc, że został wtedy "Świętym", że podpisał określone zobowiązanie, że brał pieniądze od SB, składał doniesienia na Eugeniusza Szerkusa (którego aktualnie pozywa przed sądem) i innych stoczniowych kolegów. Czas pokazał, że moje przypuszczenia sprawdziły się. Jurczyk okazał łakomy na władzę, nie mając zupełnie kompetencji do jej sprawowania. Na stare lata został skazany, aczkolwiek jeszcze nieprawomocnie - za przestępstwo związane własnie ze szczecińską prezydenturą, na którą był tak łakomy, chociaż trzeciej szansy już nie dostał. Piątkowy wyrok uznający jego winę, niemal powszechnie akceptowany przez Forumowiczów, który jeszcze w przyszłym roku może być nieprawomocny - powinien uświadomić Marianowi Jurczykowi, że to nie Polska go krzywdzi (jak twierdzi), ale jego własne EGO i inne ułomnosci, czy też braki - doprowadziły go do tej sytuacji. Z listu usunąłem nazwiska innych osób (Szczecinian) oraz zdania, które nie mają obecnie związku z wyrokiem sądowym. Na list ten Marian Jurczyk nie udzielił mi odpowiedzi. Gdy przed kilku laty na tym forum krytycznie wypowiedziałem się pod adresem Mariana Jurczyka jako Prezydenta (w związku z projektem budowy hali przy ul. Szafera) - ustalił on moje dane (nie podpisałem się tak jak obecnie) i spowodował skierowanie doniesienia do Okręgowej Izby Radców Prawnych w Szczecinie o o ukaranie mnie (nie znaleziono jednak ku temu podstaw). Nie mam też wątpliwości co do tego, że Marian Jurczyk przegra wytoczoną przez siebie sprawę przeciwko Eugeniuszowi Szerkusowi, chyba że cofnie powództwo zrzekając się przy tym roszczenia, ale z kolei na takie cofnięcie Eugeniusz Szerkus wcale nie musi się obecnie zgodzić i może domagać się oddalenia powództwa i zasądzenia od Mariana Jurczyka kosztów zastępstwa prawnego. ================================= Szczecin, dnia 7 listopada 1998 r. Wielce Szanowny Panie Senatorze, Z uwagi na brak kontaktu po naszej ostatniej rozmowie telefonicznej - niniejszym uprzejmie przekazuję Panu Senatorowi swoje skromne spostrzeżenia co do aktualnej sytuacji zaistniałej w Szczecinie. Wypada nawiązać do wyborów sejmowo-senatorskich, w których zdecydowanie pobił Pan innych kandydatów. Wśród plakatów były także głoszące, iż nie dał Pan się sprzedać. W wyborach do Sejmiku w szczecińskim ponownie zajął Pan pierwsze miejsce, jako iż na Pana Jerzego Mokrzyckiego głosowało zapewne całe SLD-owskie koszalińskie. Tak więc w dalszym ciągu posiada Pan duży kredyt zaufania w szczecińskim. Uważam jednak, że nie powinien Pan kończyć w stylu ....., co jednak może Panu grozić w przypadku ulegnięcia pokusie. Moim zdaniem powinien Pan poprzestać na senatorowaniu i sejmikowaniu, natomiast nie łakomić się na władzę wykonawczą, także na stanowisko prezydenckie. Jeśli Pan ulegnie - to skończy Pan w niesławie, by nie powiedzieć, że w kompromitacji. Rządzenie miastem to nie kierowanie związkiem, wszystko jedno jak dużym. Aby się nie rozwlekać uważam, że od Pana oczywiście może wyjść inicjatywa co do osoby Prezydenta Miasta. Proszę spojrzeć na listę obok. Proszę zastanowić się, czy nie powinien Pan zaproponować jako Prezydenta – Pana.............., Zarząd Miasta może być w rękach Pana ludzi i ......., poza prezydentem, który jednak musiał by liczyć się w jakiś sposób także z Panem. W ten sposób nie ponosiłby Pan bezpośredniej odpowiedzialności za sprawy miasta. Być może nie odpowiada Panu rola "szarej eminencji", jednakże należy mieć na uwadze realia. Już po rozmowie ze mną, w wywiadzie prasowym nie odrzucił Pan możliwości objęcia prezydentury miasta, z czego zdaje się wynikać, że rozważa Pan taką mozliwość. Spędziłem stosunkowo blisko Pana blisko 4 lata od 17 marca 1989 r. W poczuciu odpowiedzialności za sprawy miasta kieruje zatem i to pismo. O ile zostanie Pan prezydentem miasta, a nie powiedzie się Panu wówczas będzie Pan "spalony" i na lewicy i poza nią i to będzie koniec Pana mitu. Kłaniam się z poważaniem. radca prawny Eugeniusz Szymala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: taki koniec "legendy" M. Jurczyka przewidywał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 20:39 Po takim liściku nic dziwnego, że cię olał- radco. A oprócz tego, ładne bagno było w tej PRL-owskiej opozycji. Jak się przyglądm i słucham tych odbrązowionych opozycjonistów, jak zajadle przegryzają sobie tętnice, niedobrze się robi.Pan radca kolega Jurczyka, pewnie sławy i zaszczytów mu zazdrościł, więc teraz mocno kontenty być musi z wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eugeniusz Szymala w odpowiedzi ..... IP: *.szczecin.mm.pl 07.07.07, 21:34 W moim poprzednim poście nie odniosłem się w ogóle do osoby drugiego skazanego, a wyłącznie do skazanego byłego prezydenta miasta – Pana Mariana Jurczyka, który w 1998 r. miał potężne społeczne poparcie (ponad 120.000 oddanych głosów do Senatu) i przymierzał się także do szczecińskiej prezydentury, będąc już senatorem i członkiem Sejmiku. Mój obszerny list z 1998 r. do Marian Jurczyka, na który nie otrzymałem od niego odpowiedzi – był korespondencją prywatną w sytuacji, gdy z przyczyn nie tylko zawodowych zerwałem kontakt z „Solidarnością 80” (byłem m.in. autorem 8- stronicowego wniosku o rejestrację „Solidarności 80”) i przestałem „rzecznikować” (funkcję tę przejął po mnie Marek Bieńkowski, który następnie został Komendantem POSG w Szczecinie, najszybciej w Polsce awansowanym generałem i Komendantem Głównym Straży Granicznej), tym bardziej, że nigdy nie byłem członkiem ani tego, ani jakiegokolwiek innego związku zawodowego, czy też jakiejkolwiek partii. Znając Mariana Jurczyka, z którym stykałem się od marca 1989 r. (wtedy dopiero poznałem Go osobiście) do połowy 1994 r. prawie raz w tygodniu (wyłącznie jednak jako rzecznik prasowy w sprawach związkowych) – byłem głęboko przekonany, że kompletnie nie nadaje się on do pełnienia funkcji prezydenta miasta i stąd mój list do Niego w 1998 r. Nie podnosiłem tego wówczas (w 1998 r.) publicznie, a jedynie w prywatnej korespondencji, chcąc Go skłonić do zaniechania ubiegania się o tę prezydenturę. Pamiętamy chyba – w jaki sposób Marian Jurczyk pierwszy raz został prezydentem miasta. Na ten list prywatny powołałem się już jednak publicznie w liście otwartym w 2002 r., skierowanym do szczecińskich mediów, z których wyłącznie „Kurier Szczeciński” w nr 215 z dnia 6 listopada 2002 r. przytoczył niektóre fragmenty (publikacja autorów „mir, el” – „Przed drugą turą, Kto kogo poprze”), ale przytoczył także fragment mego listu z 1998 r.. Pełny tekst mojego listu otwartego z 2002 r. można znaleźć też na niniejszym forum „GW” w 2002 r. Zainteresowanych odsyłam zatem do tego numeru i do forum. Prezydenturą Mariana Jurczyka oczywiście interesowałem się nie tylko jako mieszkaniec miasta, ale także z uwagi na moje zastrzeżenia personalne co do Jego rzekomych kompetencji do sprawowania funkcji prezydenta, z uwagi na dawną z Nim znajomość. Nie przyjąłem od Niego propozycji pracy po koniec lat 90- ych,po rozłamie w "Solidarności 80", kiedy Marian Jurczyk rezydował w siedzibie przy Domu Towarowym "Centrum". Oddałem jednak na Niego głos w 1998 r. gdy chciał zostać senatorem, bowiem wierzyłem wówczas, że on nie dał się on sprzedać (hasło z plakatu wyborczego), bowiem można być senatorem, nie ponosząc odpowiedzialności materialnej za podejmowane decyzje, ale już zupełnie czym innym jest prezydentura dużego miasta. Nie zamierzam odnosić się do anonimowych postów i stwierdzeń krytycznych pod moim adresem (ad personam) może poza uwagą, że atakowany sądownie w sprawie o ochronę dóbr osobistych przez Mariana Jurczyka mój imiennik - Eugeniusz Szerkus - posiada w sądzie pełnomocnika (także radcę prawnego), jednakże ja nim bynajmniej nie jestem, zaś kolor czerwony był mi już także w przeszłości (w latach komuny) przypisywany, aczkolwiek nigdy nie byłem partyjnym towarzyszem. Eugeniusz szymala. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia22213 Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. 08.07.07, 00:42 Sprawiedliwosci dzieje sie zadosc. Szkoda tylko, ze nigdy tych pieniedzy nie odzyskamy:( ---- www.spawpolsce.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 10:04 koalicja sld inrs = 8 letni pogrzeb Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden z tłumu Re: Pan Jurczyk przecież był tylko słupem IP: 81.190.127.* 08.07.07, 16:47 meblem które było przestawiane z kąta w kąt przez 8 lat, ale gdy widze w tv uśmiechniętą twarz pana Wieczorka to ogarnia mnie podziw jak wielki trzeba mieć tupep by ludziom w tym mieście jeszcze w oczy patrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.chello.pl 09.07.07, 01:35 WRESZCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 02:44 Zacznijcie chodzić do psychoterapeuty może jemu uda wyleczyć się was z nienawiści, zazdrości i zawiści. Wieczorek był jednym z lepszych wice naszego miasta ! na może jeszce Mync ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: czy oddadzą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 15:45 a sąd zabezpieczył majątek czy się ...no zapomniał bo coś mnie się wydaje, że co wartościowsze już jest odsprzedane w dobre i opiekuńcze ręce. Odpowiedz Link Zgłoś