Dodaj do ulubionych

Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł

• Gość: mk Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: 212.2.101.* 05.07.07, 21:45
      chyba Cie p o.. jak myślisz,że żyjesz w państwie prawa
    • Gość: futbol1021 Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 22:24
      ciekawe czy zaplaca ???
      • piotr33k2 Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. 05.07.07, 22:53
        w życiu nie zapłacą po pieć milionów ,sądy w następnych instancjach bedą
        zdecydowanie redukować finansowe kary aż do symbolicznych jak dla nich ,jezeli
        wogóle zostaną znowu uznani winnymi .
    • Gość: lollipop Czyzby prawo zaczynalo dzialac w Polsce!? IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.07, 22:30
      Koniec z bezkarnoscia urzedasow? Jesli ten wyrok zostanie wyegzekwowany, bedzie
      to przelom cywilizacyjny w tym kraju! Trzymam kciuki!!! Brawo sad!!!
    • Gość: Vlad.H. :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak dawna IP: 80.53.41.* 05.07.07, 23:30
      Panie Marianie ja wiem ze Pan jest wielki czlowiek, niech Pan napisze kilka
      ksiazek, pierwsza to moze o tym jak Pan byl wspolpracownikiem SB, druga o
      Solidarnosci, trzecia o nowej Solidarnosci, o prezydenturze Szczecina, o
      przekrtach z kasa - za pieniadze powinien Pan splacic 2,5 miliona dosc szybko,
      prosze sie nei bac tego ze nie umie Pan poprawnie mowic i pisac po Polsku, sa
      specjalni ludzie ktorzy potrafia napsiac za Pana ksiazke, Pan tylko bedzie
      opowiadal...
      Panie Darku... co to jest 2,5 miliona dla Pana... wierze ze taki wielki czlowiek
      jak Pan bez klopotu zaplaci te 2,5 miliona...
      • Gość: gość Re: :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak daw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 00:39

> Panie Marianie ja wiem ze Pan jest wielki czlowiek, niech Pan napisze kilka
        > ksiazek,

Vlad Ty się opamiętaj, przecież Maryjan nie umie chyba poprawnie pisac i zbyt
        długo. On był tylko magazynierem zanim został prezydentem :)
        • Gość: jochny Re: :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak daw IP: *.chello.pl 06.07.07, 03:08
          Sorry człowieku chyba ni wątpisz, że Pan Jurczyk nie jest bardziej inteligętny od Pana Wałęsy
          • Gość: Vlad.H. Re: :D jeden z niewielu dobrych newsow ot tak daw IP: 80.53.41.* 06.07.07, 22:38
            Watpie czy jest, Jurczyk i inteligencja... dobre sobie... Nie przecenialbym tez
            Walesy ale w porownaniu z Jurczykiem to Walesa jest wybitnym przedstawicielem
            inteligencji pracujacej miast i wsi.
    • Gość: . Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.chello.pl 06.07.07, 00:02
      To prowokacja określonych kół na zachoddie,a tak w o ogóle dałeś się Panie Marianie wrobić temu H...wi
      • Gość: owi Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: 83.168.96.* 06.07.07, 00:15
        A ja się pytam, a co z resztą np. panem konsulem honorowym?
        • Gość: jarguz Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.dyn.optonline.net 06.07.07, 01:43
          Dariusz i Marian caly czas wiedzieli na czym nosza glowe taka wielka karie
          polityczna zrobic? 5mln do splacenia z takimi tegimi glowami to bulka z maslem.
    • Gość: Piotr M. Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.centertel.pl 06.07.07, 01:35
      Bravo! Bravo! Bravo!
      Bravo Sąd
    • Gość: wybic zeby! Jurczyk ty tepy kmiocie, do wora z toba! IP: *.hsd1.or.comcast.net 06.07.07, 02:10
      nie oddamy niemcom? ty tepy kmiocie z XVIII wieku, do wora z toba i w gnojowke,
      a co zrobiles z podzamczem bydlaku? ruiny zarosniete chwastami, scierwo!
    • Gość: x Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.chello.pl 06.07.07, 02:50
      Qj Panie Krzystek! Uważaj! Nie ma ludzi nietykalnycch! A poz tym jak śmiałeś kandydowac? złodzieju!
    • Gość: max Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.chello.pl 06.07.07, 03:03
      Taka mała dygresja. Gazeto Wyborcza, nie lubię was jak sto tyś hj.w. ale szanuję za pozwolenie wypowiedzenia się na forum.
    • Gość: płk.Włuk-Jarecki Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.chello.pl 06.07.07, 03:54
      Panie Prezydencie Jurczyk, za bezinteresowność w stosunku do zwykłych ludzi, ma Pan mój wieczny szacunek! Ale! całkim niepotrzebnie! zadał się Pan z tym złodziejem Wieczorkiem.
    • maxymus1 Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. 06.07.07, 04:27
      Maryś jewsteś lepszy od tego hu.a
    • Gość: Zbędny z przeproszeniem Gazety, Głos Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 07:12
      Sensacyjne zeznania prawnika
      Władysław L., prawnik z Warszawy a zarazem emerytowany wojskowy, odsłaniał
      wczoraj w sądzie kulisy decyzji, która kosztowała Szczecin 10 mln zł. Jego
      zeznania pogrążyły siedzących na ławie oskarżonych członków zarządu Mariana
      Jurczyka.
      Jurczyk i Wieczorek skazani
      5-07-2007 Szczecin półtora roku temu zapłacił firmie Euroinvest Saller 10 mln
      zł. Było to odszkodowanie za zerwane rokowania w sprawie kupna gruntów przy ul.
      Milczańskiej i Mieszka I. Podstawą dla decyzji zarządu Mariana Jurczyka była
      ekspertyza prawna Władysława L. Według niej, można było bezpiecznie zerwać
      rokowania z niemiecką firmą. Jednak prawnik oparł się na nieaktualnych już
      wtedy przepisach.

Wczoraj Władysław L. opowiadał przed sądem, jak to na prośbę Mariana Jurczyka
      przyjechał do Szczecina.

- Propozycja wzięcia udziału w posiedzeniu zarządu zaskoczyła mnie -
      zapewniał. - Byłem przekonany, że mam przekazać swoje zdanie tylko Marianowi
      Jurczykowi. Na tym spotkaniu prawnik miasta, pan T. powiedział, że mój pogląd o
      nabywaniu ziemi przez cudzoziemców jest nieaktualny. Stwierdziłem, że w takim
      razie sprawę tę trzeba jeszcze zbadać.

L. nie przedstawił zarządowi żadnego dokumentu na piśmie. Z rozbrajającą
      szczerością przyznał, że jak wychodził z posiedzenia zarządu był przekonany, że
      nie zapadnie albo żadna decyzja, albo zarząd uzna, że umowę trzeba podpisać.
      Zdziwił się, kiedy dwie godziny później dowiedział się, że rokowania zostały
      zerwane.
      www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070705/SZCZECIN/70705034
      • Gość: Zbędny Re: z przeproszeniem Gazety, Kurier Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 07:15
        www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=105453
      • Gość: gizmo Re: z przeproszeniem Gazety, Głos Szczeciński IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 10:48
        www.nasz-parlament.pl/euro_posel?id=380
        www.nasz-parlament.pl/euro_posel?id=380

www.wiadomosci.wszczecinie.pl/dariusz_wieczorek_wraca_do_gry,13540,fakty_opinie_wywiady,0,0
        www.wiadomosci.wszczecinie.pl/dariusz_wieczorek_wraca_do_gry,13540,fakty_opinie_wywiady,0,0
    • Gość: zmęczony w oparach absurdu... IP: 195.28.182.* 06.07.07, 07:18
      Co za głupi wyrok - oczywiste jest, że zupełnie nierealny... w takich sytuacjach należy ograniczać prawo do pełnienia funkcji publicznych i nakazać prace publiczne... oni tego nie spłacą. Jest jednak satysfakcja, że Ci co pchają się na afisz, choć nie potrafią... jednak ukarani.
      • Gość: Zbędny Re: w oparach absurdu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 07:24
        Nieprzyjemnie będzie im się funkcjonowało z tytułami egzekucyjnymi (jeżeli
        wyrok się uprawomocni) bo nie będzie się opłacało gdziekolwiek podjąc legalną
        pracę bo komornik zabierze. Istnieje też możliwość spłaty w ramach solidarności
        koleżeńskiej przez kolegów członków Ordynackiej od Czarzastego począwszy
        a ... :-)
        • Gość: radca Re: w oparach absurdu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 08:50
          Powiem to wprost - do d... z takim wyrokiem. Jest niesprawiedliwy, bo gdzie są
          ci pozostali członkowie tamtego zarządu. Przecież też głosowali. Argument o
          rzekomej niewiedzy lub działaniu pod wpływem błędu, jest o kant stołu. A Oni dla
          uratowania swoich czterach liter przyznali się że są debilami, którzy nie
          rozumieją co się dzieje. Jeszcze co do Jerzyka, to jestem to wstanie zrozumieć,
          ale co debilem jest też Kantorska lub Dużyński. Na pewno nie, bo to przekrętasy
          pierwszej wody.
        • Gość: komuch Trza pomóc biedakom..,ogłosić zbiórkę! IP: *.agro.ar.szczecin.pl 06.07.07, 13:02
          ten wyrok to typowa represja polityczna.Jak publicznie orzekł szan .p premier
          giertych w tv:wydany przez urząd stanowiący dno upadku?
          • Gość: Zbędny Re: Trza pomóc biedakom..,ogłosić zbiórkę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 14:03
            To to był sąd pisowski. Acha ... teraz już rozumiem. Powiedz tylko, czy ta
            nasza stracona kasa to też sąd pisowski zasPISkował aby uwalić socjaldemokratę
            Wieczorka ?
    • Gość: jaaaa No i co towarzyszu Wieczorek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 09:34
      Dużo płacili ci towarzysze na synekurze w Enei to bedziesz miał teraz z czego
      oddawac. Poza tym chyba, komusze syny , macie jakiś specjalny (tzn tajny i
      nielegalny) fundusz by ratować swoje tyłki z takich opresji. Miller woził 1 mln
      dolców do Moskwy to niech teraz poratuje towarzysza w potrzebie, albo Prezio
      ma taka swoją fundację , albo taki towarzysz Huszcza wasz skarbnik, albo
      towarzysz Żemek ten od afery FOZZ , na pewno coś odłożył na boku, może harcerz
      pomoże finansowo, chce odejść z polityki, to pewnie juz finansowo jest odkuty ,
      zdążył sie zabezpieczyć spryciarz , inaczej dalej by siedział przy korycie,
      albo jest taki bankier w Szwajcarii, Vogel mu chyba aktualnie, co to musial
      staruszkę najpierw siekierą jak jaki Raskolnikow, żeby pierwszy tysiąc zarobić,
      może pożyczy albo wspomoże darowizną, ewentualnie ten no znajomy królowej
      brytyjskiej, taki zezowaty przystojniaczek, co prawda siedzi w pudle, ale kto
      wie ile hajcu trzyma w celi w sienniku, w końcu takiemu waszemu komuszemu
      (zapomnialem jak mu tam na imię, taki chudzieńki bo tesz siedział i nie spękał)
      to nawet ulubioną hitlerowską markę limuzyny w wiadomym kolorze sprezentował,
      mam dalej podpowiadać gdzie zadzwonic, zapukać, z kim wódki sie napić, czyjej
      żonie gożdziki i rajstopy kupić na imieniny ?? Ruszaj żwawo towarzysz do
      roboty , a dług szybko spłacisz i może jeszcze na bilet do Moskwy zostanie.
    • Gość: doradca Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:12
      Gdyby tak wszyscy zarżadcy czegokolwiek mieli odpowiadać własnym majątkiem za
      każdą decyzję to chętnych do pełnienia funkcji zabraknie
      • Gość: gość Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:23
        > Gdyby tak wszyscy zarżadcy czegokolwiek mieli odpowiadać własnym majątkiem za
        > każdą decyzję to chętnych do pełnienia funkcji zabraknie

I bardzo dobrze. Obecnie chętni to nie są ludzie z kwalifikacjami ale
        partyjnymi koneksjami, choć często są kompletnymi jełopami. Niech spiedzielają
        na drzewo i nikt ich nie potrzebuje. Sczecin w łapach partii wygląda własnie
        tak jak wygląda. Może to otrzeźwi trochę partyjnych towarzyszy i ich
        przydupasów. Choć sam w to wątpię to są kanalie które za złamany grosz własną
        matkę by sprzedali.
    • xxtoja za co dostali grzywnę, jest taka zóżnicowana 06.07.07, 10:15
      "Jurczyk ma również zapłacić grzywnę w wysokości 5 tys. zł a Wieczorek - 10
      tys. zł.", a pozostali nie
    • Gość: Zbędny xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 14:14
      Czy mogę Cię prosić o komentarz ?
      • swarozyc Re: xyz 06.07.07, 14:21
        a po co? Ten hucpiarz i hipokryta do kwadratu ma zawsze jeden komentarz jak
        sie "atakuje" ludzi jego pokroju, nieznacznie modyfikowany w zaleznosci od
        sytuacji
        • Gość: XYZ Re: xyz IP: *.centertel.pl 07.07.07, 08:38
          Ranisz me serce tłuściochu;)
      • Gość: XYZ Re: xyz IP: *.centertel.pl 07.07.07, 08:32
        Staram się nie komentować nieprawomocnych wyroków. Napiszę tylko jedno:

Zastanawiam się jak Pani Sędzia doszła do przekonania, że Marian Jurczyk
        działał w zamiarze bezpośrednim popełnienia przestępstwa? Z winy umyślnej... Nie
        znam też materiału dowodowego. Jeśli jednak w istocie grunt sprzedano drożej niż
        poprzednim razem i cena pokryła stratę związaną z zadatkiem, to gdzie szkoda????
        W takim razie należałby zastanowić się nad odpowiedzialnością tych, którzy
        sprzedali grunt poprzednio i wpisali w umowę zadatek, a nie zaliczkę.
        • Gość: Zbędny Re: xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 08:38
          >W takim razie należałby zastanowić się nad odpowiedzialnością tych, którzy
          >sprzedali grunt poprzednio i wpisali w umowę zadatek, a nie zaliczkę.
          Działali na niekorzysć miasta. Podpisując tę zmianę ze strony miasta robili
          dobrze stronie przeciwnej.
          • Gość: XYZ Re: xyz IP: *.centertel.pl 07.07.07, 09:15
            Działali na niekorzysć miasta. Podpisując tę zmianę ze strony miasta robili
            > dobrze stronie przeciwnej.

Ale płacić ma komuch i głuptas... Takie czasy...
    • Gość: Gość Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. zł IP: *.centertel.pl 06.07.07, 18:22
      Nareszcie... Może wkońcu władze naszego miasta pomyślą czasem przy podejmowaniu
      decyzji. Ich bezkarność się skróci. Brawo sąd.
    • Gość: rex Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 18:55
      Ten wyrok coś mi przypomniał, inne państwo prawa ... to chyba były lata 60 . W
      tym państwie regulowano wszystkie ceny( od mięsa po sznurek do snopowiązałek )
      więc brakowało wszystkiego. Trzeba było znaleźć wroga . Znaleziono -
      SPEKULANTA !!! ZŁDZIEJA !!! Później były wyroki kary śmierci dla złodzieji
      mięsa. Wykonano dwa !!! Ludzie się cieszyli. Gdyby wtedy był internet takich
      wpisów jak w tym poście pewnie byłoby tyle samo i o takiej samej treści.
      Przepełnionych nienawiścią, zazdrością, zawiścią i pozbawionych podstawowych
      zasad zdrowego rozsądku. Dokopać facetom, bo mają lepiej ode mnie, dołożyć bo
      więcej zarabiają, opluć żonę bo ma lepszą klasę niż moja własna. Na wymioty mi
      się zbiera. Co za pieprzony naród. Po treści i stylu wpisów można wnosić, że
      piszący je internauci to nie menele to ludzie wykształceni, interesujacy się
      tym, co dookoła nich się dzieje. Więc skąd taka podatność na manipulacje. Czy
      nie widzicie , że teraz też wam pokazują wroga, tym razem nie spekulanta a
      POLITYKA ! I z czego się tak cieszycie z precedensu ! A w ślad za tym pójdzie
      nie 3 m-czna pensja za narażenie pracodawcy na sraty, ale zwrot poniesionych
      strat a więc np. kapitan popełnił błąd- zatopił statek i towar ( w przykładzie
      pomijamy ubezpieczenie). Nie bądźcie głupkami! Pani sędzina zaistniała w
      mediach wydała wyrok na publiczne zamówienie. Za 40 lat zajmie się nią IPN.
    • Gość: skutek koalicji sl Re: takie są skutki koalicji sld +nrs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 11:36
      sld+nrs=skutki
    • Gość: Eugeniusz Szymala taki koniec "legendy" M. Jurczyka przewidywałem IP: *.szczecin.mm.pl 07.07.07, 12:00

W dniu 7 listopada 1998 r. - jako były rzecznik prasowy Mariana Jurczyka
      i "Solidarności 80" - skierowałem do Mariana Jurczyka list, którego fragmenty
      przytaczam poniżej.

Było to w sytuacji, gdy nie wiedziałem wówczas, ani nie wiedzieli
      Szczecinianie o tym, co uczynił Jurczyk w 1976 r., a więc, że został
      wtedy "Świętym", że podpisał określone zobowiązanie, że brał pieniądze od SB,
      składał doniesienia na Eugeniusza Szerkusa (którego aktualnie pozywa przed
      sądem) i innych stoczniowych kolegów.

Czas pokazał, że moje przypuszczenia sprawdziły się.

Jurczyk okazał łakomy na władzę, nie mając zupełnie kompetencji do jej
      sprawowania.

Na stare lata został skazany, aczkolwiek jeszcze nieprawomocnie - za
      przestępstwo związane własnie ze szczecińską prezydenturą, na którą był tak
      łakomy, chociaż trzeciej szansy już nie dostał.

Piątkowy wyrok uznający jego winę, niemal powszechnie akceptowany przez
      Forumowiczów, który jeszcze w przyszłym roku może być nieprawomocny -
      powinien uświadomić Marianowi Jurczykowi, że to nie Polska go krzywdzi (jak
      twierdzi), ale jego własne EGO i inne ułomnosci, czy też braki - doprowadziły
      go do tej sytuacji.

Z listu usunąłem nazwiska innych osób (Szczecinian) oraz zdania, które nie
      mają obecnie związku z wyrokiem sądowym.

Na list ten Marian Jurczyk nie udzielił mi odpowiedzi.

Gdy przed kilku laty na tym forum krytycznie wypowiedziałem się pod adresem
      Mariana Jurczyka jako Prezydenta (w związku z projektem budowy hali przy ul.
      Szafera) - ustalił on moje dane (nie podpisałem się tak jak obecnie) i
      spowodował skierowanie doniesienia do Okręgowej Izby Radców Prawnych w
      Szczecinie o o ukaranie mnie (nie znaleziono jednak ku temu podstaw).

Nie mam też wątpliwości co do tego, że Marian Jurczyk przegra wytoczoną przez
      siebie sprawę przeciwko Eugeniuszowi Szerkusowi, chyba że cofnie powództwo
      zrzekając się przy tym roszczenia, ale z kolei na takie cofnięcie Eugeniusz
      Szerkus wcale nie musi się obecnie zgodzić i może domagać się oddalenia
      powództwa i zasądzenia od Mariana Jurczyka kosztów zastępstwa prawnego.
      =================================

Szczecin, dnia 7 listopada 1998 r.

Wielce Szanowny Panie Senatorze,

Z uwagi na brak kontaktu po naszej ostatniej rozmowie telefonicznej -
      niniejszym uprzejmie przekazuję Panu Senatorowi swoje skromne spostrzeżenia
      co do aktualnej sytuacji zaistniałej w Szczecinie.

Wypada nawiązać do wyborów sejmowo-senatorskich, w których zdecydowanie pobił
      Pan innych kandydatów.

Wśród plakatów były także głoszące, iż nie dał Pan się sprzedać.

W wyborach do Sejmiku w szczecińskim ponownie zajął Pan pierwsze miejsce,
      jako iż na Pana Jerzego Mokrzyckiego głosowało zapewne całe SLD-owskie
      koszalińskie.

Tak więc w dalszym ciągu posiada Pan duży kredyt zaufania w szczecińskim.
      Uważam jednak, że nie powinien Pan kończyć w stylu ....., co jednak może Panu
      grozić w przypadku ulegnięcia pokusie.

Moim zdaniem powinien Pan poprzestać na senatorowaniu i sejmikowaniu,
      natomiast nie łakomić się na władzę wykonawczą, także na stanowisko
      prezydenckie.

Jeśli Pan ulegnie - to skończy Pan w niesławie, by nie powiedzieć, że w
      kompromitacji.

Rządzenie miastem to nie kierowanie związkiem, wszystko jedno jak dużym.

Aby się nie rozwlekać uważam, że od Pana oczywiście może wyjść inicjatywa co
      do osoby Prezydenta Miasta. Proszę spojrzeć na listę obok.

Proszę zastanowić się, czy nie powinien Pan zaproponować jako Prezydenta –
      Pana..............,

Zarząd Miasta może być w rękach Pana ludzi i ......., poza prezydentem, który
      jednak musiał by liczyć się w jakiś sposób także z Panem. W ten sposób nie
      ponosiłby Pan bezpośredniej odpowiedzialności za sprawy miasta.

Być może nie odpowiada Panu rola "szarej eminencji", jednakże należy mieć na
      uwadze realia.

Już po rozmowie ze mną, w wywiadzie prasowym nie odrzucił Pan możliwości
      objęcia prezydentury miasta, z czego zdaje się wynikać, że rozważa Pan taką
      mozliwość.

Spędziłem stosunkowo blisko Pana blisko 4 lata od 17 marca 1989 r. W poczuciu
      odpowiedzialności za sprawy miasta kieruje zatem i to pismo.

O ile zostanie Pan prezydentem miasta, a nie powiedzie się Panu wówczas
      będzie Pan "spalony" i na lewicy i poza nią i to będzie koniec Pana mitu.

Kłaniam się z poważaniem.
      radca prawny Eugeniusz Szymala
      • Gość: rex Re: taki koniec "legendy" M. Jurczyka przewidywał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 20:39
        Po takim liściku nic dziwnego, że cię olał- radco. A oprócz tego, ładne bagno
        było w tej PRL-owskiej opozycji. Jak się przyglądm i słucham tych
        odbrązowionych opozycjonistów, jak zajadle przegryzają sobie tętnice, niedobrze
        się robi.Pan radca kolega Jurczyka, pewnie sławy i zaszczytów mu zazdrościł,
        więc teraz mocno kontenty być musi z wyroku.
        • Gość: Eugeniusz Szymala w odpowiedzi ..... IP: *.szczecin.mm.pl 07.07.07, 21:34

W moim poprzednim poście nie odniosłem się w ogóle do osoby drugiego skazanego,
          a wyłącznie do skazanego byłego prezydenta miasta – Pana Mariana Jurczyka,
          który w 1998 r. miał potężne społeczne poparcie (ponad 120.000 oddanych głosów
          do Senatu) i przymierzał się także do szczecińskiej prezydentury, będąc już
          senatorem i członkiem Sejmiku.

Mój obszerny list z 1998 r. do Marian Jurczyka, na który nie otrzymałem od
          niego odpowiedzi – był korespondencją prywatną w sytuacji, gdy z przyczyn nie
          tylko zawodowych zerwałem kontakt z „Solidarnością 80” (byłem m.in. autorem 8-
          stronicowego wniosku o rejestrację „Solidarności 80”) i
          przestałem „rzecznikować” (funkcję tę przejął po mnie Marek Bieńkowski, który
          następnie został Komendantem POSG w Szczecinie, najszybciej w Polsce
          awansowanym generałem i Komendantem Głównym Straży Granicznej), tym bardziej,
          że nigdy nie byłem członkiem ani tego, ani jakiegokolwiek innego związku
          zawodowego, czy też jakiejkolwiek partii.

Znając Mariana Jurczyka, z którym stykałem się od marca 1989 r. (wtedy dopiero
          poznałem Go osobiście) do połowy 1994 r. prawie raz w tygodniu (wyłącznie
          jednak jako rzecznik prasowy w sprawach związkowych) – byłem głęboko
          przekonany, że kompletnie nie nadaje się on do pełnienia funkcji prezydenta
          miasta i stąd mój list do Niego w 1998 r.

Nie podnosiłem tego wówczas (w 1998 r.) publicznie, a jedynie w prywatnej
          korespondencji, chcąc Go skłonić do zaniechania ubiegania się o tę
          prezydenturę. Pamiętamy chyba – w jaki sposób Marian Jurczyk pierwszy raz
          został prezydentem miasta.

Na ten list prywatny powołałem się już jednak publicznie w liście otwartym w
          2002 r., skierowanym do szczecińskich mediów, z których wyłącznie „Kurier
          Szczeciński” w nr 215 z dnia 6 listopada 2002 r. przytoczył niektóre fragmenty
          (publikacja autorów „mir, el” – „Przed drugą turą, Kto kogo poprze”), ale
          przytoczył także fragment mego listu z 1998 r.. Pełny tekst mojego listu
          otwartego z 2002 r. można znaleźć też na niniejszym forum „GW” w 2002 r.
          Zainteresowanych odsyłam zatem do tego numeru i do forum.

Prezydenturą Mariana Jurczyka oczywiście interesowałem się nie tylko jako
          mieszkaniec miasta, ale także z uwagi na moje zastrzeżenia personalne co do
          Jego rzekomych kompetencji do sprawowania funkcji prezydenta, z uwagi na dawną
          z Nim znajomość. Nie przyjąłem od Niego propozycji pracy po koniec lat 90-
          ych,po rozłamie w "Solidarności 80", kiedy Marian Jurczyk rezydował w siedzibie
          przy Domu Towarowym "Centrum".

Oddałem jednak na Niego głos w 1998 r. gdy chciał zostać senatorem, bowiem
          wierzyłem wówczas, że on nie dał się on sprzedać (hasło z plakatu wyborczego),
          bowiem można być senatorem, nie ponosząc odpowiedzialności materialnej za
          podejmowane decyzje, ale już zupełnie czym innym jest prezydentura dużego
          miasta.

Nie zamierzam odnosić się do anonimowych postów i stwierdzeń krytycznych pod
          moim adresem (ad personam) może poza uwagą, że atakowany sądownie w sprawie o
          ochronę dóbr osobistych przez Mariana Jurczyka mój imiennik - Eugeniusz
          Szerkus - posiada w sądzie pełnomocnika (także radcę prawnego), jednakże ja nim
          bynajmniej nie jestem, zaś kolor czerwony był mi już także w przeszłości (w
          latach komuny) przypisywany, aczkolwiek nigdy nie byłem partyjnym towarzyszem.

Eugeniusz szymala.
    • kasia22213 Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. 08.07.07, 00:42
      Sprawiedliwosci dzieje sie zadosc.
      Szkoda tylko, ze nigdy tych pieniedzy nie odzyskamy:(

----
      www.spawpolsce.pl
    • Gość: Polak Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 10:04
      koalicja sld inrs = 8 letni pogrzeb Szczecina
      • Gość: jeden z tłumu Re: Pan Jurczyk przecież był tylko słupem IP: 81.190.127.* 08.07.07, 16:47
        meblem które było przestawiane z kąta w kąt przez 8 lat, ale gdy widze w tv
        uśmiechniętą twarz pana Wieczorka to ogarnia mnie podziw jak wielki trzeba mieć
        tupep by ludziom w tym mieście jeszcze w oczy patrzeć
    • Gość: Mimi Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.chello.pl 09.07.07, 01:35
      WRESZCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: rex Re: Jurczyk i Wieczorek mają oddać miastu 5 mln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 02:44
        Zacznijcie chodzić do psychoterapeuty może jemu uda wyleczyć się was z
        nienawiści, zazdrości i zawiści. Wieczorek był jednym z lepszych wice naszego
        miasta ! na może jeszce Mync !

• 2-wyborowa Re: czy oddadzą? 22.09.07, 12:00
      oddadzą?
      • Gość: Zbędny Re: czy oddadzą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 15:45
        a sąd zabezpieczył majątek czy się ...no zapomniał bo coś mnie się
        wydaje, że co wartościowsze już jest odsprzedane w dobre i
        opiekuńcze ręce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka