Gość: Bungo IP: *.globalconnect.pl 25.11.07, 20:09 A zamknij pan, i wtedy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mieszkaniec Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.chello.pl 25.11.07, 20:11 Strefa powinna być oparta na biletach z parkomatów - zero abonamentów, a mieszkańcy na swojej ulicy parkują za darmo. Cały cywilizowany świat zachodni opiera sie na parkomatach, tam nikt nie słyszał o abonamentach. Takie rozwiązanie wymusza rotacje. Kto nie ma biletu musi się liczyć z odholowaniem. I już... Niestety zyjemy w mieście, kraju, gdzie podobne pomysły nie przejda bo radny zawsze chce wdzięczyć się do wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: 213.155.191.* 25.11.07, 21:43 Pomyśl zanim coś bezmyślnie klepniesz. Co z ludźmi, którzy parkują w miejscu, w którym pracują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:45 Robią komuś łaskę, że przyjadą tramwajem albo rowerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retor Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: 217.153.136.* 26.11.07, 13:51 Jadę do pracy 10 minut samochodem, a autobusami zajmuje mi to godzinę. Infrastruktura komunikacji miejskiej w naszym mieście jest beznadziejna. Zamiast budować parkingi, zbierają "frycowe". Niejeden musi pracować miesiąc (to przecież ponad 900zł) żeby móc dojechać do pracy w ciągu roku. A odwiezienie rowerem w zimę dziecka do przedszkola i żony do pracy jest prawdziwą akrobacją. Rozumiem, że głosy poparcia są głównie od ludzi, którzy albo nie dorobili się samochodu i udowadniają innym, że ich nieudacznictwo to droga do sukcesu, albo idą do pracy 5 minut pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostak Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 14:04 głosy poparcia są głównie od ludzi, którzy albo nie dorobili się > samochodu i udowadniają innym, że ich nieudacznictwo to droga do sukcesu, albo > idą do pracy 5 minut pieszo. e tam, to głosy urzędasów Krzystka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aci Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.chello.pl 26.11.07, 23:09 panie Retor tużeś pan z tym rowerem to przesadzil. To dlaczego dojezdzanie rowerem do pracy np w Holandii jest bardzo popularne a robia to nawet dziani panowie w gajerkach? A jak ludzi stac na samochód to na parkowanie tez. Lubie jeżdzic autem ale jest ich stanowczo za duzo w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhn Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 11:53 Widziałeś kiedyś, żeby gość w gajerku w Holandii jechał z teczuszką w śnieżycę z wichurą rowerem po drogach gdzie nie ma ścieżek rowerowych i ledwo dwa samochody się mieszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa - rowerzysta Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.chello.pl 27.11.07, 16:22 załóż sie że kupie samochód taniej niż rower ... buraku! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.ipspace.xilinx.com 25.11.07, 23:20 zaczelaby sie ekspansja meldunkow do centrum i handlowania zameldowaniem. to co ja chcialbym zobaczyc to rozwoj komunikacji rowerowej zamiast samochodowej. paryz, kopenhaga maja punkty wynajmu rowerow, i znajduja wielu chetnych. moze na to powinny pojsc pieniadze ze strefy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa - rowerzysta Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.chello.pl 27.11.07, 16:27 Co roku budować za te pieniądze 20 km ścieżek rowerowych i po 7-8 latach nie bedzie problemu z parkowaniem... ale niestety urząd miejski twierdzi ze jak sie wyda setki milionow złotych na jakas obwidnice to bedzie juz po problemie... eh, ze oni nie potrafią uczyć się na czyichś błędach... a co do wypożyczalni rowerów - w szczecinie jeszcze za wczesnie, zbyt wielka wiocha, brak ściezek rowerowych, brak parkingów rowerowych itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ry Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.ghnet.pl 07.12.07, 16:28 zgadzam się z tym zdaniem i prawo na taką regulację zezwala przy czym sposób pobierania opłat jest do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadax Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.globalconnect.pl 25.11.07, 20:57 Ale będzie kolorowo w mieście od stref!!!!!!!!!!!. Ciekawe jak te strefy odróżnią przyjezdni i daltoniści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:33 Radzę wychylić troszkę nos za horyzont i obejrzeć funkcjonowanie strefy w innych miastach. Przy oznakowaniu kolorami tylko idiota nie zrozumie, jaka taryfa obowiązuje w danym miejscu. Przecież już dziś są cenniki na znakach - teraz też będą, tylko z różnymi stawkami w zależności od strefy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Polecam. IP: *.chello.pl 25.11.07, 22:16 Ja jakiś czas temu zrezygnowałem z dojazdów do pracy samochodem, a mam 4 kilometry. Przy ładnej pogodzie robie sobie spacerek, jak jest brzydko podjeżdżam tramwajem. Same plusy, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 00:40 I o to właśnie chodzi. Podobnie codzienny dojazd do pracy rowerem na dystansie do 15 km nie jest żadnym problemem dla większości osób w wieku produkcyjnym. Istnieje mnóstwo alternatyw dla samochodów i trzeba je forsować z uwagi na szkodliwość transportu samochodowego - a nie od dziś wiadomo, że uderzanie po kieszeni jest jedną ze skuteczniejszych metod wywierania presji. Swoją drogą mamy jeden z niższych w Europie wskaźników ilości osób podróżujących średnio samochodem - jest to zaledwie 1,35 osoby na auto. Krótko mówiąc puszka o wymiarach 4x2 metry służy do przewiezienia 1,35 osoby, a potem przez 8 h pracy danej osoby blokuje całkowicie miejsce do parkowania!! Aż strach przeliczyć, ile hektarów miejskiej powierzchni marnuje się codziennie przez takie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Polecam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 00:42 Mikros, co ty pleciesz? Czytaj siebie i na tym poprzestań. Kiełabski masz mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 00:47 A może konkretniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: Polecam. IP: 217.153.79.* 26.11.07, 09:20 Konkretnie, to rozejrzyj się wokół i popatrz, jak wyglądają ludzie jeżdżący do pracy. Nie każdy z nich ma 20 - 25 lat, czas, kondycję i zdrowie, żeby jeździć rowerem 15 km tam i 15 z powrotem w grudniu albo w listopadzie, w deszczu, w śniegu (albo w lipcu w upał) po dziurawych jezdniach, w mieście, w którym strome podjazdy nie należą do rzadkości. To nie Holandia, gdzie płasko jak na stole i ścieżki rowerowe wszędzie (a i tak samochodów w miastach więcej, niż u nas). Kobiety wracając z pracy robią zakupy, odwożą dzieci do szkół i przedszkoli. Nie załatwią tego rowerami. Mnóstwo ludzi musi pracować pod krawatem i nie mogą śmierdzieć w biurze, a nie mają gdzie wykąpać się i przebrać przed pracą. Bardzo wielu potrzebuje samochodu w robocie, bo trzeba dojechać w kilka miejsc zbyt odległych, żeby telepać się rowerem (którego notabene też z reguły nie ma gdzie zaparkować, albo zaraz go ukradną). A bardzo wielu brakuje po prostu czasu, żeby tracić codziennie dwie godziny na dojazdy rowerem i ceremonie z tym związane. Itd., itp. Domyślam się, że jesteś młodym człowiekiem, zapewne bezdzietnym, pracującym fizycznie albo uczącym się, do roboty/szkoły/na uczelnię masz niedaleko, a jazda rowerem sprawia ci przyjemność. Dla takich jak ty twoje recepty są może OK, ale dla innych wcale nie. Empatii trochę, mądralo. Też będziesz miał kiedyś 50 lat albo dom i dzieci na głowie, albo odpowiedzialną robotę, albo problemy z sercem/stawami/kręgosłupem, albo wszystko to równocześnie - zobaczymy wtedy, czy będziesz jeździł te swoje 15 km do roboty rowerkiem. Natomiast komunikacją miejską będę jeździć wtedy, kiedy JEDNYM środkiem lokomocji dojadę z domu do pracy (teraz potrzebowałbym CZTERECH) i kiedy firma kupi mi służbowy samochód - czyli pewnie nigdy. Tym bardziej nie zgadzam się na bandycki podatek za parkowanie, nie dostając od miasta NICZEGO w zamian. PS. W swoim czasie jeździłem do pracy rowerem - nie 15, lecz 20 km. Bardzo mi się to podobało, dopóki nie dotknęły mnie przypadłości opisane powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:23 Ależ ja nie mówię, że masz zakaz jazdy samochodem. Jeździj, tylko skoro decydujesz się na ten luksus, to po prostu płać za niego. W związku ze swoim zmotoryzowaniem marnujesz miejsce w mieście, zatruwasz powietrze, spowalniasz ruch i jesteś ekstremalnie niewydajny, gdy chodzi o wykorzystanie miejsca na drodze, wszystko w imię własnego lenistwa. Właśnie z tych powodów pozostałym mieszkańcom należy się swego rodzaju odszkodowanie. Ja muszę płacić za sieciówkę i żyję, nie robię z tego życiowej katastrofy i bajdurzyć o tym, jak strasznie mnie wszyscy okradają. Tylko teraz usiądź na minutę i pomyśl przez moment, jak wyglądałoby miasto, gdyby każdy myślał jak Ty i gdyby strefa była darmowa. Ciekawe, gdzie byś sobie parkował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retor Re: Polecam. IP: 217.153.136.* 26.11.07, 14:02 No tak. Jestem ekstremalnie niewydajny, a inni zadecydują za mnie co mam robić. Jeśli chodzi o płacenie za jazdę to istnieje m.in. takie coś jak podatek drogowy, wliczany w cenę paliwa. A dla większości ludzi dojazd do pracy samochodem to nie luksus tylko konieczność. Nie ma samochodu, nie ma chlebka. Co do miasta bez strefy, to myślę że kilka "parkingowców" i lepsze połączenia komunikacji miejskiej rozwiązały by problem. Ale jest jeszcze coś: żeby wybudować coś, trzeba się napracować (jako radny, urzędnik itd.), a żeby wprowadzić kolejną opłatę, która tylko tymczasowo rozwiązuje problem, można spędzić nad tym parę dni i spokojnie kasować honorarium. Te "nowe lepsze" ceny w strefie to rozwiązanie typu: "co tu zrobić, żeby się nie narobić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 18:26 Błagam, nie bądź niepoważny - komunikacja w obrębie centrum jest wystarczająco dobra, to po pierwsze. choć zgadzam się, że brakuje i to bardzo parkingów buforowych na granicy strefy. Tu doskonale sprawuje się model znany w Polsce m.in. z Poznania: bilet na parking buforowy jest tańszy, ale za to wymaga od kierowcy dojścia na piechotę lub dojazdu kom. miejską. To dobry model i Szczecin powinien w tę stronę zmierzać. Po drugie: po raz kolejny przypominam, że opłaty podniosą się w nielicznych miejscach strefy, w pozostałych pozostaną te same bądź spadną. Powtarzam też, bo chyba nie do wszystkich dociera: dzięki temu każdy kierowca będzie miał wybór pomiędzy dogodnym, ale droższym miejscem, a nieco mniej komfortowym, ale tańszym. Idealne rozwiązanie. Po trzecie: skoro pracujesz w centrum, to jesteś świadom tego, w co się pakujesz. Nie znoszę tej polskiej mentalności. W każdym normalnym kraju jak czlowiekowi źle ze swoją pracą, to ją zmienia zamiast biadolić. Poza tym pamiętaj, że z jednej strony pracując w centrum masz np. strefę, ale z drugiej strony masz siłą rzeczy dużo więcej klientów - i tu do głosu dochodzi typowy bilans zysków i strat. Masz pewne korzyści i pewne niedogodności - jeśli te drugie zwyciężą, przenieś firmę lub zmień pracę. Po czwarte: samochód z wielu przyczyn jest bardzo nieoptymalnym środkiem transportu, więc jego użycie powinno być odgórnie ograniczane (ale nie zabraniane, tzn. powinna zawsze istnieć możliwość skorzystania z niego) na korzyść innych, bardziej korzystnych dla ogółu środków transportu. Po piąte: podatek drogowy to kompletnie inna para kaloszy i wiesz doskonale, że idzie na co innego. Niszczysz drogi, więc płać za ich naprawianie. To kolejna negatywna konsekwencja jazdy samochodem, trzeba się z nią liczyć i tyle! Po szóste: jestem na 100% pewny, że gdyby z budżetu miasta wyparowało te 15 mln zł rocznie i przez to odbywałby się jeden spory remont mniej rocznie, byłoby straszne biadolenie, że nic się nie zmienia w mieście. Ot, typowo polacka postawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Polecam. IP: 195.28.182.* 26.11.07, 21:01 Rozumiem, ze jak Twoja sieciowka podrozeje trzykrotnie, bo trzeba bedzie zachecic pasazerow do chodzenia na piechote albo jazdy rowerem, to przyklasniesz z zadowoleniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 22:10 Tylko widzisz, różnica jest taka, że z punktu widzenia całego społeczeństwa komunikacja miejska to przyszłość i wzór do naśladowania. Samochód nie jest ani jednym, ani drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:28 gdybyś policzył ile rocznie dopłaca budżet do komunikacji publicznej, i srodki te zainwstowal w parkingi i drogi to po paru latach okazaloby sie, że nie jest tak źle z zaparkowaniem samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: Polecam. IP: 217.153.79.* 27.11.07, 12:23 Gdyby strefa była darmowa, to byłoby tak samo, jak jest, i parkowałbym tam, gdzie teraz. Ludzie jeżdżą do miasta samochodami nie dlatego, że lubią, ale dlatego, że muszą. Dopóki będą w stanie udźwignąć paskarskie opłaty, będą płakać, płacić i jeździć. Chyba że jakiś fanatyk ekologiczno-rowerowy, tobie podobny, wprowadzi opłaty zaporowe typu 100 zł za wjazd do miasta i abonament za 10000 rocznie. "Muszę płacić za sieciówkę"? Na rower, leniu! Zajmujesz miejsce w tramwaju/autobusie tym, którzy go bardziej potrzebują! A sieciówki powinny podrożeć o 300%, żeby w końcu oduczyć takich jak ty od jeżdżenia tramwajami. Podoba ci się taka argumentacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:18 >Ludzie jeżdżą do miasta samochodami nie dlatego, że lubią, ale > dlatego, że muszą. Kompletna bzdura. Rower? Ależ oczywiście, używam go bardzo często. Natomiast co do komunikacji miejskiej, to zwróć łaskawie uwagę, że jest ona znaczne bardziej przyjazna środowisku oraz przestrzeni miejskiej, niż samochody. Typowy autobus ma 80 miejsc, choć pali w cyklu miejskim zaledwie ok. 4x więcej, niż samochód. Cały Zachód opiera się na takim modelu, tylko w kmiotkowatej Polsce jak zawsze panuje ciemnogród (a większość pewnie myśli, że jak ma auto i nim jeździ, to Europa i nowocześność :] ) i pewnie ze 20 lat minie, zanim do ludzi dotrze, że tak się żyje na całym świecie. Choć pewnie do tego czasu nie wyrobię z polską zaściankowością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Re: Polecam. IP: *.chello.pl 27.11.07, 17:19 oczywiście, w polsce mamy na zmiane śnieżyce i upały :) co do twojego śmierdzenia w pracy... nikt nie każe pędzić na rowerze i uwież mi że ci co w lato przyjeżdżają do mojej pracy samochodami bardziej są spoceni niż ja jadący rowerem... oczywiście jest czas na wypad do lasu gdzie sie robi sporo kilometrów i można sie spocić... ale po miescie nie ma szans na zmęczenie przy równomiernej jeździe... a co do czasu dojazdem do pracy to przesadziles sporo... ja rowerem jade jakies 20-25 min, samochodem tyle samo + 10 min na szukanie parkingu :D, dlatego 20 dnii na mieśąc jeżdże rowerem, 5 samochodem i 5 tramwajami... aa, i stereotym ze rowerem jeździ sie do pracy fizycznej też upadł... pacujew biurze. co do wieku to ci sie udało, nie mam 50 lat... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Polecam. IP: 195.28.182.* 26.11.07, 20:52 Moze jak ktos siedzi na pupie od 7 do 15, to moze sobie rano przyjechac autobuskiem i wrocic autobuskiem do domu. A jak pracuje u kogos i musi gdzies wyjsc, to chetnie sobie pojdzie na piechote - koncu zalatwi jedna sprawe a dzien pracy akurat sie skonczy. Ja mam swoje biuro akurat w strefie zoltej, wiec abonament bez zmian, ale co drugi dzien musze sie przejechac po urzedach, ktore beda w strefie czerwonej. Wycieczka na piechote zajelaby w takiej sytuacji dobre 2h wiecej i jest to marnowanie czasu, ktory normalnie przeznaczylabym na inne zadania. Do urzedu miejskiego dojazd jednym rzadkim autobusem jest "w deche". Na piechote to mozna sobie chodzic w niedziele po lesie, a nie wachajac spaliny w centrum miasta marnujac czas. Ale nikt, kto nie pracuje sam na siebie, tego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Powtarzam Lachowicz i mikroos sa kretynami w mojej IP: *.globalconnect.pl 27.11.07, 00:03 Gość portalu: mikroos napisał(a): > Aż strach przeliczyć, ile hektarów miejskiej > powierzchni marnuje się codziennie przez takie osoby. Podpowiedz nam mikroosie jak chciałbyś wykorzystać ta miejska powierzchnie? > Ja muszę płacić za sieciówkę i żyję, nie robię z tego życiowej > katastrofy i bajdurzyć o tym, jak strasznie mnie wszyscy okradają. Podpowiem Ci mikroosie ze muszę dopłacać do Twojej sieciowki mimo ze mam moje auto. Zabierają mi to w podatkach! Ty nie dopłacasz do mojego auta. Dobra! Nie chce mi sie dalej punktować Twoich debilnych pomysłów. Podsumowując jesteś kretynem. Prawdopodobnie jakimś domorosłym ekologiem. Takim samym kretynem w mojej ocenie jest niejaki Lachowicz. który powiedział: > To są uroki mieszkania w centrum dużego miasta: wszędzie blisko, > ale parkowanie jest płatne. A pamięta pan, co się działo, kiedy na > skutek prawnych zawirowań strefa nie działała przez miesiąc. To > dopiero był horror. To był piękny miesiąc kiedy nie miałem żadnego problemu aby parkować. żadne podnoszenie cen nie zmieni czasy który muszę poświecić na załatwienie spraw w UM. Jeśli mam stać godzinę będę stal godzinę i kropka. Powtarzam Lachowicz i mikroos sa kretynami w mojej ocenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Powtarzam Lachowicz i mikroos sa kretynami w IP: *.szczecin.mm.pl 27.11.07, 08:36 > Powtarzam Lachowicz i mikroos sa kretynami w mojej ocenie. może to jedna osoba ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Powtarzam Lachowicz i mikroos sa kretynami w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 10:58 Zapewniam, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Poza tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 11:22 Poza tym miło by było używać siły argumentów, zamiast argumentu siły. Od wzajemnego wyzywania się jeszcze nie rozwiązano żadnego kłopotu (no, chyba że tknięto problem przeludnienia, jak komuś puściły nerwy). Tymczasem Wam słoma z butów wychodzi, a argumentów nawet nie potraficie przytoczyć. Jak macie ochotę dyskutować, to dyskutujmy, a jak wyzywać, to może lepiej milczcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: Poza tym... IP: 217.153.79.* 27.11.07, 12:34 Wyzwisk nie pochwalam, ale trudno dyskutować z fanatykiem. W końcu każdemu puszczą nerwy. Był/jest taki bodajże toomek z "Rowerowego Szczecina", on by stuletnią staruszkę na rower posadził i kazał jechać w noc grudniową z Głębokiego na Osowo, albo z Polic do Szczecina, pod górkę, w imię swojej ekologiczno-pedałowej ideologii. Z Tobą rozmawia się bardzo podobnie. Nawet, powiedziałbym, podejrzanie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Poza tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:22 Sprawdź sobie choćby adresy hostów, z których piszemy. Nie martw się, na imię też mam inaczej, a Tomka nawet osobiście nie znam. Natomiast co do roweru: zdecydowanie sądzę, że ogromna większość osób robi z jeżdżenia rowerem wielki problem i nie dostrzega, że w rzeczywistości jazda zadbanym i sprawnym rowerem wcale nie jest męcząca bardziej, niż spacer. Wiadomo, że bywa taka pogoda, że odechciewa się wszystkiego. Fanatykiem nie jestem, jednak zdecydowanie sądze, że samochód nie jest odpowiednim pojazdem dla przestrzeni miejskiej jako dominujący środek transportu. Popatrz na całą zachodnią Europę - tyle się zawsze wymądrzacie na tym forum, że trzeba patrzeć na nich i czerpać z ich wzorów, tylko znając Polskę jak zawsze obudzimy się (jako całe społeczeństwo) z ręką w nocniku, gdy kompletnie zadusimy się w ruchu miejskim. Zrezstą ten proces już widać w innych miastach: Poznaniu, Warszawie... A mimo to nikt nie ruszy głową, że przyczyną są właśnie samochody. Dalej jeżdżą swoimi puszkami i klną, choć sami wyprodukowali te korki. No, ale to w końcu Wasza sprawa - ja Was bez kłopotu w korku wyminę na dwuśladzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Poza tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:32 Heh, miało być oczywiście "na jednośladzie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: Poza tym... IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.07, 10:16 Ty rzeczywiscie spadles z ksiezyca.Do tego zadbanego roweru potrzebna jest jeszcze zadbana sciezka,i odpowiednia aura....Chrzanisz cos o komunikacji miejskiej.Rusz swoj groszek ktory blaka sie pod Twoja czacha i pomysl,ze nagle dzisiaj czesc kierowcow zamierza skorzystac z takowej miejskiej komunikacji..Juz teraz tramwaje i autobusy pekaja w szwach.Jestes koles utopista o pogladach zdziwaczalego ekologa.Sorry,ze nie nadajesz sie za kierownice auta,ale nie upowaznia cie to do wypowiadania swojego belkotu..Wez ten swoj rowerek i bujaj sie nim w sina dal...Jak troszczysz sie o pluca to wracaj na wies(glucha!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Poza tym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 19:24 Czy ja gdziekolwiek napisałem o jednorazowym procesie całkowitego zablokowania miasta dla samochodów? Nie przypominam sobie. Napisałem wyłącznie o ograniczeniu ruchu samochodów, a to ogromna różnica. Macie bardzo ciekawą, choć głupią jak diabli taktykę: przekręcacie moje słowa w taki sposób, by wyolbrzymić je do skali absurdu, a potem taką (niemoją już) myśl obracacie przeciwko mnie. Głupie, oj głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: Polecam. IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.07, 15:16 te mikroos Ty chyba nie bardzo wiesz gdzie zyjesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:26 Wręcz przeciwnie. Wiem, gdzie żyję, i w jakim mieście będę żył, jeśli nikt nie zacznie promować komunikacji miejskiej. Przejedź się do Poznania i zobacz sobie, co się dzieje popołudniami np. wzdłuż ulic Roosevelta, Głogowskiej albo w okolicy lotniska - właśnie taka przyszłość czeka Szczecin, jeśli nikt nie opamięta się w porę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygański obserw Kaszubska-Owocowa itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:12 Docierają informacje,że panowie urzędnicy i pan sam zawłaszczyć chcecie także nawet malutki fragment ulic Kaszubska-Owocowa przy której to mieszczą się Sądy i Komenda Policji-jak wiadomo pracuje w nich masa urzędników,przybywa jeszcze większa masa petentów-gdzie więc Ci ludzie mają parkować swoje pojazdy-? gdzie są wyznaczone alternatywne miejsca-?.Nie sztuką jest bzdurnym rozporządzeniem czy decyzją wprowadzić strefę i koniec kropka.Mówienie i powtarzając ciągle te same slogany i frazesy,że centrum musimy odkorkować,że dbamy o ekologię to nie wystarczy.To są już wszystkim znane populistyczne hasełka i slogany.Miasto winno wyznaczać lub budować alternatywne miejsca,nie wspomnę już o komunikacji miejskiej która co tu dużo mówić przedstawia opłakany stan i zatrzymała się na wczesnym Gierku.Uważam,ze w tak ważnych kwestiach dla miasta decydować w referendum powinni mieszkańcy a nie urzędnicy którzy często co by tu nie mówić są urzędnikami z przypadku za błędy i głupotę przychodzi nam później płacić wielokroć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Kaszubska-Owocowa itd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:43 A co to, łaskę robi petent, że przyjedzie do sądu albo na komendę tramwajem? Niby mała jest sieć komunikacyjna w tej okolicy? Mieszkańcom wcale nie tak łatwo oddać głos w tej sprawie, bo potraktują niemal na pewno sprawę krótkowzrocznie i bezsensownie (żeby nie nazwać tego wprost głupotą), a do tego w sposób nieakceptowalny ekonomicznie. Znając typowego Polaka, najchętniej zniósłby strefę zupełnie, a potem narzekał, że mało mu miejsc do parkowania oraz że nagle przychody miasta spadły o miliony złotych i że teraz nagle zabrakło pieniędzy na inwestycje. Miasto TRZEBA odkorkować - jeśli nie przez poszerzenie strefy, to przez wprowadzenie opłat za wjazd do ścisłego centrum (model, który sprawdził się w bardzo wielu miastach). Wjazd do centrum samochodem lub parkowanie w tej okolicy powinny być swego rodzaju luksusem, bo wystarczająca w zupełności jest kom. miejska (może nie najnowocześniejsza, ale wystarczająco sprawna w obrębie centrum). Obecny model brzmi bardzo rozsądnie: podniesione zostaną opłaty tylko w tych miejscach, gdzie miejsc brakuje. Skłoni to kierowców do wyboru: albo zapłacić drożej i parkować w tym samym miejscu, albo zaoszczędzić na parkowaniu w miejscu minimalnie mniej dogodnym i przejść się kilkaset metrów - nogi nikomu nie odpadną od tego. To świetne rozwiązanie. Poza tym przypominam, że ceny podniosą się tylko w obrębie bardzo małego fragmentu strefy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmithc Re: Kaszubska-Owocowa itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 02:44 zgadzam sie niech strefa bedzie platna tylko ze ci ktorzy ja ustalili odrazu sie zwolnili z obowiazku placenia a pan lachowicz (nie to zeby jego nazwisko cos sugerowalo) nie mieszka w centrum a abonamencik z urzedu dostanie za pieniadze podatnikow to mi sie nie podoba jak mamy placic to wszyscy a nie ze sa rowniejsi tak bynajmniej jest w cywilizowanych miastach do ktorych chcecie porownywac szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Kaszubska-Owocowa itd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 03:52 A skąd to wiesz, że dostaną za pieniądze podatnika abonament? Wiesz to, czy tak sboie tylko gadasz, bo źle myślisz o urzędnikach, więc masz prawo ich oczerniać? Z tego, co wiem, nikt nie funduje urzędnikom abonamentu na parkowanie. Ale puścić w eter oskarżenie nie sprawdziwszy uprzednio faktów jest zadziwiająco łatwo, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po_drodze Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.chello.pl 25.11.07, 21:12 Banały prawi. Fuche sobie znalazł. Ups, Krzystek mu znalazł, w zamian obiecał lipną uchwałę, co by budźetowi zastrzyk dać z kasy. Widzę, że zna się na wszystkim, bo zdaje się niedawno był dyrektorem w urzędzie miejskim w zupełnie innej branży. gadanie "radzę przyjaciołom, by parkowali na parkingu strzeżonym" CZY TY SOBIE JAJA ZE SZCZECINIAN ROBISZ?? ile masz tych parkingów. Tyle lat był dyrektorem w urzędzie i nie załatwił parkingów. Teraz ... załatwił nam podwyżki. ... go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kompan Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 08:08 Gość portalu: po_drodze napisał(a): > Banały prawi. Fuche sobie znalazł. Ups, Krzystek mu znalazł nie Krzystek tylko Słoka, stary kumpel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamo Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.vx.pl 25.11.07, 21:21 w zupelnosci popieram. bilety powinny byc znacznie drozsze aby promowac transport publiczny. pz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:35 Otóż to. A określony procent przychodów ze strefy powinien w sposób automatyczny trafiać do budżetu związanego z rozwojem komunikacji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AxelM Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: 83.168.108.* 26.11.07, 03:31 Tyle, że transport publiczny w Szczecinie nie za dobrze działa... Ceny biletów są wysokie, a na dodatek po ostatnich podwyżkach obcięto jeszcze kursowanie niektórych linii... Autobusy i tramwaje są przeładowane... 75 w godzinach szczytu jeździ co 6 minut - a i tak zawsze jest tłok... Podobnie jest z autobusami pośpiesznymi - A i B co 10 minut, w godzinach szczytu dochodzą D i E - wychodzi średnio co 5 minut... Mimo tego zawsze są pełne... Nie sztuką jest podnoszenie opłat bez rozwiązania innych kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 03:50 Tylko tu powstaje błędne koło: nie ma pieniędzy na rozwój komunikacji m.in. dlatego, że strefa jest zbyt tania. Z kolei zła komunikacja powoduje, że ludziom nie chce się rezygnować ze strefy. Niestety, w jakiś sposób trzeba to przełamać. Poza tym zauważ, że w centrum miasta (czyli w obrębie funkcjonowania strefy) nie ma problemu z komunikacją. Może nie dojedziesz z każdego miejsca miasta płynnie, ale w obrębie centrum nie ma najmniejszego kłopotu z dojazdami. Cóż więc stoi na przeszkodzie, by zostawiać auto gdzieś zaraz za granicą strefy, a po samym centrum poruszać się autobusem/tramwajem? Obawiam się, że główną barierą jest niestety zwyczajne lenistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tudi Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.gprs.plus.pl 25.11.07, 21:21 I na zdrowiu się znał teraz strefy parkowania mu powierzyli. To dobrze że w Polsce jest tak dużo ludzi renesansu - znają się na wszystkim i na .................................................................................. Odpowiedz Link Zgłoś
joan_k Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror 25.11.07, 21:41 Gość portalu: tudi napisał(a): > I na zdrowiu się znał teraz strefy parkowania mu powierzyli. > To dobrze że w Polsce jest tak dużo ludzi renesansu - znają się na wszystkim i > na > ................................................................... ............ "człowiek renesansu" - hahaha..uśmiałam się . DZięki :D > ... Odpowiedz Link Zgłoś
slawo23 Lachowicz: Bez strefy byłby horror 25.11.07, 21:27 Szczecin miastem haraczy i tyle (nie tylko SPP).Jak wyciągnąć kase uzasadniac można różnie, najlepiej dobrem mieszkańców.A swoją drogą nie potraię zrozumieć tych <idiotów> od hipermarketów -wyłozyli tyle kasy na parkingi dodatkowo je dozorują ,sprzatają i to wszystko za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:33 "To ci radni, którzy uchwalają zmiany w strefie, powinni naciskać miasto na zbudowanie parkingowców. Pamiętajmy jednak, że to jest bardzo droga inwestycja. Znacznie droższa niż 15 mln zł przychodów, jakie rocznie generuje strefa." To kto w końcu naciskał na zmiany cen Pan czy radni. Nie rób pan z ludzi idiotów, zwłaszcza, że w następnym zdaniu stwierdzasz pan, że wygenerowane ze stref przychody nie idą na rozwiązywanie problemów z parkowaniem tylko do wspólnej miejskiej kasy. Czyli celem nie jest poprawienie parkowania w mieście, tylko ściągnięcie większych środków do kasy miasta. I im gorzej będzie z miejscami parkingowymi tym lepiej będzie dla pańskiej firmy, bo będą podstawy do kolejnych podwyżek. Gdyby było kilka razy wiecej miejsc parkingowych to zgodnie z pańskim rozumowaniem pańska firma musiałaby ulec likwidacji, bo nie byłoby powodów do tworzenia stref parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: zlikwidować strefę!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 22:05 O, i właśnie takim kolesiom potem mamy oddać głos w referendum? Przecież to jest kompletna nieświadomość konsekwencji takiego kroku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modem Re: zlikwidować strefę!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 22:37 jakich konsekwencji? Po co strefa na Królowej Jadwigi czy Bolesława Śmiałego? A jakie to instytucje są na tych przykłądowych ulicach? A gdzie w Szczecinie jest centrum poza urzędami? Zlikwidować strefę płatnego parkowania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: zlikwidować strefę!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 23:04 Po co? Po to, że jeśli strefa w tym miejscu zniknie, to możesz raz na zawsze zapomnieć o wolnych miejscach do parkowania w tym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onion Re: zlikwidować strefę!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 23:28 A kto tam będzie parkował poza ludźmi którzy parkują tam teraz czyli mieszkańcami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: zlikwidować strefę!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 00:31 Ależ absolutnie NIE parkują tam wyłącznie mieszkańcy. Będą parkować ci sami ludzie, co obecnie, czyli głównie klienci oraz pracownicy okolicznych firm. Płacą za to, że nie wybrali rozwiązania wygodniejszego dla ogółu społeczeństwa, czyli transportu publicznego. Szczególnie ci drudzy są szkodliwi - blokują miejsce na cały dzień bez jakiegokolwiek pożytku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: *.chello.pl 25.11.07, 22:07 PO rządzi w mieście i podnosi wszystkie podatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 22:09 Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Opłata podniesiona zostanie tylko w strefie czerwonej, czyli w 20 proc. strefy. W pozostałej pozostanie bez zmian bądź nawet spadnie. Poza tym wypadałoby odróżnić podatek od opłaty za parkowanie. Ale chyba oczekuję zbyt wiele, skoro nawet nie potrafisz solidnie przeczytać ze zrozumieniem krótkiego wywiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: 217.153.79.* 26.11.07, 09:29 Wyjrzyj sobie mikroos za okno, a potem siadaj na rower albo do tramwaju i wio! na miasto. Ja mam dzisiaj sprawy do załatwienia w 5 miejscach (Urząd Miejski, Morski, Wojewódzki + jeszcze dwa inne). Wszędzie muszę wyglądać jak człowiek, nie jak zmokła kura. Co mi proponujesz, tramwaj czy rower? A może teleportację? Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska mikroos to debil, który umie czytać ze 26.11.07, 12:14 zrozumieniem :) to jedyne czego dowiedziałem się z jego postów ja mam nie 15, a 40 km do pracy - czy mi też mikroos zaproponujesz przejażdżkę rowerem? siedziba mojej firmy jest w strefie w czasie pracy muszę często wyjeżdżać do klientów jakie genialne rozwiązanie znajdziesz dla mnie? autobus, tramwaj, czy hulajnoga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: mikroos to debil, który umie czytać ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:29 No proszę, yntelygent się znalazł. Kultura wypowiedzi to podstawa, co? Chcesz, to jeździj samochodem, Twoja sprawa. Tylko płać za to, a wszystko będzie ok. Taki jest zamysł płatnej strefy - bez tego miasto kompletnie zadusi się pod naporem parkujących aut. Także jak lubisz, to jeździj autem, skoro wybierasz ten luksus - tylko skoro dostajesz jakiś luksus, to za niego zapłać. A jak coś nie pasuje, ucieknij z tego miasta, skoro jesteś tak dobrym pracownikiem, to robotę sobie znajdziesz. Tylko ciekawe, gdzie znajdziesz miasto bez strefy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proPO Re: mikroos to debil, który umie czytać ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:31 niech Lachowicz powie jasno; Szczecin dla platformensów, dla nich ma darmowe abonamenty, reszta won Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Ja mieszkam 40 km i jeżdże pociągiem IP: 217.153.19.* 26.11.07, 15:59 Później tramwajem. Jezli ktoś jadę tramwajem uważa za hańbę to niech płaci. Strefa kontoluje ruch samochodowy w centrum miasta . A zanik kogoś nazwiesz debilem to proponuje zapoznać się z tematem dogłębnie , bo na debila mozesz wyjśc Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska Re: Ja mieszkam 40 km i jeżdże pociągiem 27.11.07, 14:08 dobra - wszędzie jeździsz pociągiem i tramwajem - powodzenia z tematem zapoznaję się dogłębnie od roku 1998 czy 99 i podtrzymuję swoje twierdzenie o debilach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:25 Przez jakieś 7 msc w roku dojeżdżam rowerem, w gorszą pogodę wybieram tramwaj. I to od dobrych paru lat. Jak widzisz po mojej obecności na forum, żyję i mam się nienajgorzej. To po prostu kwestia pokonania śmierdzącego lenistwa. Spacer też nie jest traumatycznym przeżyciem. Powtarzam nie wiem który raz: chcesz, to jeździj, tylko bądź gotowy na płacenie za ten luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:29 Gość portalu: mikroos napisał(a): > Przez jakieś 7 msc w roku dojeżdżam rowerem, w gorszą pogodę wybieram tramwaj. > I to od dobrych paru lat. a rodzinę masz, dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:39 Ale przecież nikt nie zamierza wprowadzić zakazu używania samochodów, chcesz, to używaj. Tylko jakoś trzeba dbać o to, żeby samochody nie zajmowały miejsc do parkowania na całe godziny. Strefa to świetny pomysł na osiągnięcie tego celu, a do tego miasto ma z tego sporą sumkę. Odpowiem przekornie: ciekawe, jak wyglądałoby miasto, gdyby nie strefa? Masz jakiś pomysł, gdzie byś parkował, gdyby wszyscy zatrzymywali się w dowolnym miejscu na dowolny czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostak Re: Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:41 zgoda, pod warunkiem,że płacić też będą prezydent, jego zastępcy, radni, dyrektorzy, ZWŁASZCZA pod urzędem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa - rowerzysta Re: Strefa to podatek za to że mieszkam w centrum IP: *.chello.pl 27.11.07, 16:20 jak masz rodzine to jedź samochodem... ale to kiepska wymowka bo 90% samochodów wypełnia zawsze tylko jeden pasażer... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s POdatki POdwyższa PO - wszystkim :( IP: *.chello.pl 25.11.07, 22:23 Przedmiot głosowania: - 389/07 – ustalenia strefy płatnego parkowania, opłat za parkowanie pojazdów samochodowych na drogach publicznych Miasta Szczecin oraz sposobu ich pobierania; Wyniki zbiorcze: Liczba radnych obecnych: 29 Liczba głosów za: 17 Liczba głosów przeciw: 11 Liczba głosów wstrzymujących się: 0 Wyniki szczegółowe: Baran Bazyli: ZA Bartnik Paweł: ZA Biernat Stefania: NIE GŁOSOWAŁA Dąbrowski Witold: PRZECIW Duklanowski Leszek: PRZECIW Dymkowski Robert: ZA Dzikowski Władysław: ZA Goc Marek: ZA Grodzki Tomasz: ZA Gzyl Paweł: ZA Hinc Tomasz: PRZECIW Juras Paweł: PRZECIW Kalina Teresa: ZA Karut Andrzej: ZA Kęsik Piotr: PRZECIW Kopacka Marzena: PRZECIW Kopeć Maciej: PRZECIW Lemm Judyta: ZA Marlicz Katarzyna: ZA Nagay Leszek: ZA Napieralski Marcin: PRZECIW Pańka Urszula: ZA Posłuszny Jan: ZA Ruciński Adam: PRZECIW Serdyński Jerzy: ZA Sieńko Jerzy: ZA Stopyra Jan: ZA Szałabawka Artur: PRZECIW Wijas Jędrzej: PRZECIW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Ty, Lachowicz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 23:45 A dlaczego ty uważasz, że ludzie którzy wybierali twoją władzę są głupsi od ciebie? Pamiętaj, że jeżeli nawet to są tacy co twojej władzy nie wybrali. Co by się stało jeżeli przez miesiąc kiełbaskę zastąpisz twarogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: POdatki POdwyższa PO - wszystkim :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 00:33 Umiesz w ogóle czytać ze zrozumieniem? Bo mam wrażenie, że leżysz w tej kwestii. OPŁATY WZROSNĄ W 20% STREFY!!! I to wyłącznie w tej części, w której ta podwyżka będzie miała na celu wyłącznie rozładowanie miejsc, które dziś są przepakowane. W pozostałej części strefy opłaty zostaną bez zmian lub zostaną obniżone. Czy to tak ciężko przyjąć do mózgu, przetrawić i zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 23:48 A SAM, JAKO DYR. WYDZIALU ZDROWIA, CODZIENNIE PARKOWAL POD URZEDEM. CO ZA HIPOKRYTA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 00:34 Ale teraz nadal pracuej w tym samym urzędzie, za to dla odmiany ma wpływ na SPP i od razu (w pewnym sensie) uciął przywileje urzędników, w tym swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 16:28 mikroos!!!!!!! HAAAALO POBUDKA. DOUCZ SIE TROCHE. NIE UMRZESZ OD TEGO!!!! LACHOWICZ PRACUJE W MZOG-U!!!! A TO JUZ NIE JEST URZAD A JEDNOSTKA PODLEGLA ORGANIZACYJNIE!!! I MIESCI SIE TO COS NA ul. Czesława 9. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 18:17 A gdzie ja napisałem, że pracuje w urzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CB57 Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 06:40 Tak długo jak nie będzie przystanków komunikacji miejskiej pod urzędami - czy to UM, czy UW - nie będzie poparcia dla tych stref, wymusza się dojazd samochodem pod sam urząd, by "skasować" jak najwięcej. Kiedy będzie szybki tramwaj, kiedy wykorzystamy martwą, a przebiegającą przez miasto - kolej? Łatwiej podnieść ceny niż obniżyć krawężniki! To przejaw arogancji wobec obywateli, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 07:51 Pan Lachowicz ma auto służbowe z opłaconą strefą i jak dla niego strefa mogłaby kosztować i dziesięć razy więcej. Biedny dyrektor myśli że szczecinianie robią mu na złość i parkują z dala od miejsc pracy byleby zająć strefę.... Ha ha, szkoda Szczecina dla takich "odkrywców" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:14 Jak opłacił, to ma prawo parkować. Jak każdy obywatel zresztą. Gdzie tu problem?! Jest równy wobec prawa i tę równość wykorzystuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzz Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: 77.88.176.* 26.11.07, 08:41 Panie Lachowicz nie mów głupot i zamknij się a my sami strefę zamkniemy. Największy bubel III RP i do tego ten haracz nie zapłacisz o 16,00 jednej zł. to płacisz 20 zł nie zapłacisz w ciągu 7 dni to 50 zł. Brzydko powiem ale "won z miasta takim gospodarzom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:15 Tak, cwaniaczku, to znajdź mi miasto, gdzie strefy nie ma. Chyba nie dociera do Ciebie, jak bardzo zapchałoby się miasto, gdyby nie strefa. Widzę, że od wożenia się autem mózg już daje objawy niedotlenienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jacm1 Lachowicz: Bez strefy byłby horror 26.11.07, 08:43 A jezeli ktos mieszka w strefie to dlaczego ma placic TYLE kasy za abonament? Moze dla p.Lachowicza 25 zl podwyzki to nieduzo,tylko ze nie jest to tylko ta jedna podwyzka.Jak taki madry niech znajdzie platny parking z wolnymi miejscami w okolicy ul.Felczaka.Zgoda platne parkowanie w miastach to normalne,tylko nigdzie nie szykanuje sie mieszakncow strefy tak jak zrobiono to w szczecinie.Ale mysle ze tymi podwyzkami strzelili sobie samoboja.sadze ze wplywy przyznajmniej z tyt.abonamentow bardzo spadna.i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:17 A jeśli ktoś mieszka poza strefą, to dlaczego ma płacić za dojazdy? A jeśli ktoś mieszka poza Szczecinem, to dlaczego ma płacić za pociągi? A jeśli, a jeśli, a jeśli? Strefa to danina związana z luksusem, jakim niewątpliwie jest przebywanie w centrum miasta, zarówno przelotem w ciągu dnia, jak i na stałe, gdy mówimy o miejscu zamieszkania. Wybrałeś mieszkanie w centrum, licz się z konsekwencjami. Proste. Nikt nie każe mieć auta. Jakoś na fakt, że musisz płacić w przeciwieństwie do rowerzystów za benzynę nie narzekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror 26.11.07, 08:44 .. ja jeszcze pamiętam jak tłumaczono, nie dlaczego mamy strefę, tylko do czego miała służyć, co dzięki niej mieszkańcy mieli uzyskać, na co zarobione pieniążki miały być przeznaczone .. .. a tak w obecnej formule strefa to niewypał .. bo np. chętnie bym zobaczył bilans .. a w nim w szczególności efektywny stopień ściągalności zaległych kwot .. Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sieciowy Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 09:23 niech Lachowicz odda służbowy samochód, a zafundujemy mu sieciówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:17 I masz, 15 mln złotych rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 komunikacja miejska 26.11.07, 09:02 nie bede pisal o strefie,ale tych co nawoluja do jazdy komunikacja miejska zabilbym smiechem:) Nasza komunikacja juz teraz nie wyrabia, wcisniecie sie rano do autobusu to nie lada wyczyn, ceny sa wysokie, kursy coraz rzadsze, coraz cześciej pojazdy "wypadają" z trasy. Komunikacja miejska zwyczajnie nie bylaby w stanie przejac tych ludzi, ktorzy teraz jezdza samochodami. A jak ktos sobie postoi 40 minut na mrozie albo deszczu w oczekiwaniu np. na autobus 57 to juz nigdy wiecej nie porzuci samochodu na rzecz autobusu:) Zeby ludzi zachecic do korzystania z komunikacji publicznej zamiast z samochodow to trzeba najpierw ta kjomunikacje usprawnic. W tej chwili miasto powinno byc wdzieczne tym ludziom , ktorzy wybieraja samochod:) Sam od niedawna jezdze samochodem i nie wyobrazam sobie powrotu do autobusow:) Nawet jak stoje w korku to mam wygodnie, cieplo, gra mi muzyczka , nie wisze na poreczy z czyims lokciem wbitym pod zebro, wsrod ludzi zlozeczacych sobie z powodu koszmarnych warunkow jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw glupocie Re: komunikacja miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 09:29 Mieszkam w strefie na ktorej najtrudniej znalezc miejsce do parkowania po 14 w dni powszednie i w weekendy w czasie gdy jest dobry film w HELIOSIE - Jacyna ma racje po co abonamenty dla mieszkancow, ja naprawde nie zmieniam miejsca postoju samochodu po i przed obiadkiem, ani w czasie snu! Zaczna sie sniegi i znow ubedzie miejsc do parkowania. Z chodnikow snieg spychany jest na stojace samochodu i tak pozostaje.Przed paroma miesiacami remontowany chodnik, a ma tak wysokie krawedzie, ze przyjezdni notorycznie zrywaja zderzaki.Architekt, wykonawca ROZUM???????Nic wspolnego podejrzewam. Oplaty za abonament mialy byc przeznaczone na utrzymanie stref, ale to tak samo jak podatki wliczane w rozbudowe i budowe drog w ceny paliwa. Wszyscy slyszeli i placa, tylko ze to nie jest realizowane. Oplata za strefe to dla mieszkancow kolejna kara za mieszkanie w centrum. Brud, smog i halas, wysoki czynsz to za malo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: komunikacja miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:19 No widzisz, i właśnie za ten luksus płacisz. To takie proste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: komunikacja miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:37 No widzisz, to płacisz za strefę :) Jakie to proste :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat35 Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: 212.14.63.* 26.11.07, 10:21 drodzy państwo! przykro mi to mowic, ale tak drastyczna i nieprzemyslana podwyzka rowna sie o jeden glos mniej w nastepnych wyborach - a ponoc KAZDY glos sie liczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.bazapartner.pl 26.11.07, 11:18 tak! byłby horror bo by PAn LAchowicz ciepła posadke stracil razem z paroma innymi osobami... "niech Lachowicz odda służbowy samochód, a zafundujemy mu sieciówkę" - podobnie inne urzedasy z RM i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosta sprawa Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 12:16 może po prostu chodzi o to aby parkingi pod urzędami stały wolne dla radnych i urzędasów, pamiętam jedna radna nazekała,że nie ma gdzie parkować, teraz problem z głowy (oni maja parkowanie ZA DARMO ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 12:21 zdaniem czytelników; Czy uważasz, że zmiany w Strefie Płatnego Parkowania (nowa rejonizacja, podwyżki cen) to dobry pomysł? 68% To absurd, ceny będą zbyt wysokie. (397) 25% Tak, ale miasto powinno poprawić bazę parkingów i usprawnić komunikację miejską. (145) 4% W pełni zgadzam się z tą koncepcją. (21) 3% Nie interesuje mnie ta sprawa. (20) Liczba oddanych głosów: 583 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:26 Czy aby na pewno użyłeś choćby przez moment mózgu, czytając ten artykuł? Ceny wzrosną w 20% strefy, w reszcie pozostaną na tym samym poziomie bądź spadną. Amnestia giertychowska, czy jak, że nie umiesz przeczytać ze zrozumieniem?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:38 To nie ma sensu, może zlikwidujmy całkiem samochody? Chodźmy wszedzie pieszo! Płacz i płać wieć lepiej spieprzać z tego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:56 z Kuriera: " Byki i zagadki w strefie Przygotowane na kolanie Przyjęta 19 listopada przez szczecińską Radę Miejską uchwała w sprawie ustalenia strefy płatnego parkowania, opłat za parkowanie pojazdów samochodowych na drogach publicznych Miasta Szczecin oraz sposobu ich pobierania zawiera błędy i sprzeczności. Może więc nowy wojewoda ją uchyli? Naprędce modyfikowana uchwała w sprawie podwyżek w strefie płatnego parkowania to dokument nieco dziwny. Nie tylko w efekcie dopisywanych na chybcika poprawek. Co najmniej jedna zagadka dla mieszkańców i prawników znalazła się już w pierwotnym projekcie. Załącznikiem do uchwały jest wykaz ulic, na których obowiązują opłaty za parkowanie, wraz z rozpisaniem ich na poszczególne podstrefy. Możemy się z niego dowiedzieć, że w podstrefie A (czyli tej najdroższej, czerwonej) znajdzie się między innymi część al. Niepodległości. Ale osoby, które muszą na niej parkować, mogą spać spokojnie. Do podstrefy A władze Szczecina przypisały odcinki al. Niepodległości... od pl. Odrodzenia do pl. Sprzymierzonych oraz od ul. Matejki do al. Wyzwolenia. Konia z rzędem temu, kto je odnajdzie na mapie - z al. Wyzwolenia wprawdzie al. Niepodległości się styka, ale od obu wymienionych placów i ul. Matejki to już do niej dosyć daleko. Rozwiązanie zagadki, jaką ulicę projektodawcy pomylili z al. Niepodległości, pozostawiamy Czytelnikom. Nagrodą jest być może możliwość darmowego parkowania - bo prawidłowo oznaczone odcinki nie znalazły się w żadnej z podstref. I tu zagadka dla prawników: skoro nie wiadomo, jaka stawka obowiązuje, to która jest prawidłowa? Może zerowa? Kolejną zagadkę dla prawników sprokurował radny Wijas. Z jego inicjatywy włączono do strefy płatnego parkowania ulice pomiędzy Odrą, Trasą Zamkową oraz ulicami Farną, Sołtysią i Wyszyńskiego. A dokładniej - dopisano do podstrefy C, tej najtańszej. Ale w wykazie ulic, na których obowiązują opłaty za parkowanie, już ich nie znajdziemy. Wyszła sprzeczność: jest podstrefa, nie ma strefy... I co z tym fantem zrobić? Jarosław SPIRYDOWICZ" czy uchwałe przygotował Lachowicz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thommy18 Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.globalconnect.pl 26.11.07, 12:12 Panie Lachowicz niech się Pan zastanowi nad tym, co Pan dywaguje na temat płatnych parkingów. 980 zł za roczny abonament? ponad 200 dla mieszkańca strefy - jest to jawny bandytyzm i jeszcze ta konkluzja dotycząca tego ze mniej ludzi kupi abonamenty i mniej bedzie parkowało w strefie a więcej na parkingach strzeżonych? A może uboczną działalnością Pana Lachowicza jest posiadanie parkingu strzeżonego, któremu trzeba napędzić koniunkturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:37 Owy pan dyrektor przed rokiem był derektorem wydziału zdrowia a więc był jednym z tych co parkowali swoim samochodem przed urzędem na Odrowąża. Teraz to krytykuje. Kwestia sieciówki dla pana derektora jest jak najbardziej godna niech da przykład. Zapomniał wół jak cieleciem był, jaki charakter takie poglądy, wstydź sie pan.Jednym słowem zajmował miejsce na 8 godzin i oczywiście nie było w tym nic zdrożnego dopiero teraz kole problem? a tak na marginesie duża rzesza urzędników parkowała do tej pory poza terenem SOP bo ich nie stać było na bilet .Wbrew opiniom zwykły urzędnik nie zarabia dużo 1400 1500 1600 zł na ręke to takie ekstrasy? Owszem dyrektorzy kierownicy zwłaszcza jak sie postarali i usmiechnęli sie do tych co mogą dac to mają. Ale zwykły urzędnik nie opływa w luksusy.Pomimo że jest dobrym pracownkiem -nie ma premii jest tylko stała pensja.Więc parkował pod urzędem tylko ten co spieszył sie po pracy do przedszkola po dziecko i musiał kipic bilet postojowy pomimo dziury budżetowej albo ten co luksusowo żyje i mógł sobie pozwolic na parkowanie pod urzędem.Reszta co nie musiała zostawiała swoje pojazdy w znacznej odległości od pracy i szła na pechotę.Teraz to do pracy sie nie będzie opłacało przyjeźdzac bo dośc że koszty na garnitur i porządne ubranie sie żeby imienia urzędu nie kalać ( w o opini rocznej jest rozdział poświęcony wyglądowi osobitemu) to jeszcze na dojechanie do tej pracy ( beznzyna) i parkowanie.Ktos powie że niech sobie jedzie tramwajem. CZasmi nie jest to takie proste w tych czasach zwłaszcza jak sie ma dwoje dzieci i leci sie do drugiej pracy żeby dorobić, bo płaca urzędnicza nie starcza na utrzymanie 4 osobowej rodziny.Dlatego też ludzie zwalniaja się z urzędu i znajduja prace gdzie indziej .I to będzie wyjście z sytuacji poluźni sie pod urzędem bo nie będzie komu pracować .A jeżeli chodzi o kwestie tych co mieszkaja w tej strefie to wspólczuję,bo są takie domy np. w SCR gdzie jest jeszcze wspólna toaleta albo wspólna kuchnia . I to jest luksus mieszkania w centrum? jeszcze ekstra wspólny abonament co powala z nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
shary1 Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror 26.11.07, 13:59 Cieszyć się że tylko za parkowanie płacimy. A jak będzie w Swinoujściu tunel ..... logistyka.jartom.pl/index/?id=07871915a8107172b3b5dc15a6574ad3 poczytajcie ze zrozumieniem lub bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:51 Wszystko fajnie ale nikt nie pomyślał z rajców miejskich jak nalezy przygotować miejsca w takiej strefie - bo jak dotychczas to jest tylko wielki bałagan. Nie wiem czy młody i chyba niedoswiadczony zarzad miasta jest w stanie sobie z tym poradzic tym bardziej, ze poprzednie zarzady jako stare wygi też nie dały rady, Ale wracając do meritum - ceny za parkowanie maja sie nijak do warunków jaki panowie rajcy serwujecie dla mieszkańców i Waszego elektoratu. Obiecuję Wam że tego nie zapomniemy a na teraz powinniście sie wstydzić - bo zyjecie i to całkiem dobrze z naszych podatków Moze wypadało by przycisnać Skarbnika miasta niech przedłozy analizę rzeczywistych kosztów prowadzenia tej działalnosci a tak wogóle to jest mi za Was bardzo wstyd Panowie i Panie radni zastanówcie się bo kadencja naprawde krótko trwa. Niezadowolony szczecinianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gibson30 Lachowicz: Bez strefy byłby horror IP: 81.190.127.* 26.11.07, 17:18 To nie prawda że gdyby zlikwidować strefę to byłby horror,już raz strefa nie obowiązywała przez 2 tyg. i żadnego zmasowanego najazdu nie było, liczba parkujących była taka sama jak w cczasie obowiązywania strefy.Wiem to z autopsji bo mieszkam w samym centrum na ul. Śląskiej.Podwyższanie opłat to czysty fiskalizm Miasta i nic więcej,zaś przeznaczanie pieniędzy z opłat za parkowanie na inne cele niż drogowe to okradanie kierowców gdyż opłaty parkingowe mają służyć poprawie szeroko pojętęj infrastrukturze drogowo-parkingowej n.p. parkingi których nie ma.Pozatym różnicowanie szczecinian na 'strefowiczów' którzy muszą płacić za możliwość parkowania przed swoim domem i natych z poza strefy którzy nie muszą płacić jest nie zgodne z konstytucją.Zaś szczególną bezczelnością jest twierdzene o rzekomych przywilejach w czasach gdy zakupy można zrobić bez wychodzenia z domu a do restauracji czy kina nie koniecznie trzeba jechać własnym autem a nawet gdyby to robi się to zazwyczaj po godz. 17 czyli po czasie do której strefa obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Lachowicz: Bez strefy byłby horror 26.11.07, 18:01 jechałem dzis do urzedu skarbowego na Felczaka okolo godziny 13-14 stalem bardzo dlugo na skrzyzowaniu z Jedn. Nar. a na Felczaka na wysokosci sklepiku miesnego bylo miejsce... po 5-10 min. odjechałem! Odpowiedz Link Zgłoś