Dodaj do ulubionych

Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 23:11
za 180 złotych to ja im nakopię do tyłka!
przepraszam uniosłem się
Obserwuj wątek
    • Gość: hgg Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 00:06
      złodzieje, wymyślają coraz to nowe podatki i ubierają je w ciuszki "opłaty
      ekologiczne" etc. bo to przecież ładniej brzmi niż "myto"
      ciekawe, że w takim Mexico City, Los Angeles czy Tokio przy których np. Berlin
      to pipidówka i gdzie ruch samochodowy jest wielokrotnie większy(a smog to
      poważny problem) nie narzucono opłat - (w MC bodaj mogą jeździć jednego dnia
      samochody z rejestracjami o końcówce parzystej następnego - nieparzystej, ale
      nie ma żadnych opłat)- takie metody są tylko w zlewaczonej Europie, sikającej po
      nogawkach na dzwięk słów "globalne ocieplenie"

czy jeśli zapłacę te parę euro to mój samochód już nie truje?
      • shp80 Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić 09.01.08, 02:31
        Gość portalu: hgg napisał(a):

>w takim Mexico City, Los Angeles czy Tokio przy których np. Berlin
        > to pipidówka i gdzie ruch samochodowy jest wielokrotnie większy(a smog to
        > poważny problem) nie narzucono opłat -

Właściwie sam sobie na to odpowiedziałeś. Mają smród, bo nic z tym nie robią. Berlin ma ring autostradowy. Berlin ma bardzo dobrze rozwinięty transport publiczny. Berlin ma nieźle rozwiniętą komunikację rowerową. Normalni ludzie chcą mieszkać w czystym mieście, więc normalne jest podejście do zniechęcania wjazdu różnymi "zdechlakami".

> (w MC bodaj mogą jeździć jednego dnia
        > samochody z rejestracjami o końcówce parzystej następnego - nieparzystej, ale
        > nie ma żadnych opłat)- takie metody są tylko w zlewaczonej Europie, sikającej p
        > o
        > nogawkach na dzwięk słów "globalne ocieplenie"

Nie chodzi tyle o globalne ocieplenie, co walkę ze smrodem i hałasem. Szczecin mógłby brać przykład :)

> czy jeśli zapłacę te parę euro to mój samochód już nie truje?

Truje, ale jest pewna możliwość, że nie będziesz chciał zapłacić, więc nie będziesz wjeżdżał :)
      • Gość: mariner Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 10:43

Jak masz samochod ktory truje to w normalny sposob takiej naklejki
        nie dostaniesz.Naklejka stwierdza ze samochod spelnia okreslone
        normy.Trzeba umiec czytac ze zrozumieniem.
      • camel_3d Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić 09.01.08, 13:45

> to pipidówka i gdzie ruch samochodowy jest wielokrotnie większy(a smog to
        > poważny problem) nie narzucono opłat -

i co z tego? w mexico city tez jest wiecej pmorderstw..czy to zanczy ze dopoki
        berlin nie osoagnei takiego poziomu mordercy maja lazik bezkarni?

ja sie ciesze, bo mieszkam w centrum i bedzie moze mniej syfiastych gratow po
        ulicach jezdzilo.. choc aouto z 93..to juz tez grat...
      • Gość: www.BerlinZone.pl www.BerlinZone.pl IP: *.globalconnect.pl 24.01.09, 15:49
        www.BerlinZone.pl
    • Gość: Vlad.H. Bzdura IP: 80.53.41.* 09.01.08, 00:16
      nalepke moze posiadac KAZDY pojazd spelniajacy wymagania na czystosc spalin w
      tym i pojazdy wyprodukowane przed 1993 rokie gdzie wlasciciel zainwestuje w np
      katalizator. Poza tym z obowiazku posiadania plakietki zwolnionych jest wiele
      pojazdow specjalnych w tym np zarejestrowane zabytki spelniajace okreslone
      wymagania formalne.
    • erwu65 Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić? 09.01.08, 00:32
      A co z motocyklami ?
      • Gość: as Re:Z artykułu nie wynika czy jest to opłata bezter IP: *.devs.futuro.pl 09.01.08, 07:20
        czy ma okres wazności i czy ważna jest na terenie wszystkich miast
        niemieckich.Jeżeli wazna jest jednorazowo to lepiej nastawić się na
        karę niż kupić w POlsce po prostu taniej i bez procedury.
    • Gość: martin Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić? IP: *.adsl.alicedsl.de 09.01.08, 07:34
      plaketka jest bezterminowa i wazna w calych Niemczech. Nie pisza tez, ze od poniedzialku do soboty kazda stacja TUV wydaje plakietki za 5,50 Euro
    • Gość: marian Byłem w sobote 5.01.2007 i kupilem bez problemu IP: *.chrobry.pl 09.01.08, 10:31
      Trzeba tylko znaleźc odpowiedni warsztat, np. dekra 5euro i mieć
      dowód rejestracyjny - nic więcej nie sprawdzają a trwa to do 10min,
      • Gość: mariner Re: Byłem w sobote 5.01.2007 i kupilem bez proble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 10:45

Dzieki za konkretna dopowiedz.
        • swantevit Ausweisy wydaje 09.01.08, 11:03
          wydaje RSHA na podstawie Ustaw Norymberskich.
          Spelniacie warunki?
          • Gość: aha Re: Ausweisy wydaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 12:39
            jakie?
      • Gość: ABC Re: Byłem w sobote 5.01.2007 i kupilem bez proble IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 22:40
        A jak ktoś nie zna niemieckiego? Poradzi sobie jakoś?

I gdzie znajduje się najbliższy zakład, w którym można dostać taką nalepkę w sobotę?

pozdro
    • camel_3d a ja popieram... 09.01.08, 13:49
      tyle, ze i tak 12 letnie graty beda jezdzily.... z plakietkami...
      a starszych niz z 93 to tu tyle co kot naplakal...wiec niewiele sie zmieni..choc
      mam tak acicha nadzieje.

acha..jak dorwia auto z polski bez plakietki to
      a. dostajesz mandat - 40 €
      b. zebys ten mandat zaplacil auto zostaje odholowane.. ale dokad to sie dowiesz
      jak zaplacisz te 40€ i 140€ za odholowanie:)))
    • Gość: minibi Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.szczecin.net.unizeto.pl 09.01.08, 14:09
      Hehe jadąc 1 raz lepiej zapłacić 40 euro kary niż 180 zł za nalepkę :)
      m
    • gucio.bucio Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić? 09.01.08, 16:37
      1. W styczniu nikt nie dostanie mandatu (nawet Berlinczycy), tylko zostanie
      pouczony, gdzie ma kupic plakietke
      2. Turysci beda traktowani bardziej ulgowo (na pewno nikt nie odholuje od razu
      samochodu), media trabia o tym na okraglo
      3. Pomoze o tyle, ze najpozniej za 2lata, w centrum Berlina nie beda jezdzic
      smierdzace samochody bez odpowiednich katalizatorow
      4. 5 euro na rok, to chyba nie tak duzo, miej niz 20 zl

Wiec niech niektorzy przestana wypisywac glupoty
      • Gość: halinabory@wp.pl Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.rene.com.pl 15.01.09, 10:24
        Witam! 22.01,09 wybieramy się autokarem na targi Grune Woche go Berlina.
        Niw zdążymy wykupić tej plakierki. I co? zapłacimu karę 40 euro czy nam się
        uda? Proszę o odpowiedż jak postapić? Są tu napisy, że w styczniu nikt nie
        będzie ukarany a tyryści będą traktowani ulgowo. Na jakie to podstawie prawnej?
        czy to tylko dobra wola kontrolujących, a jak kontrolujący będzie miał złą wolę
        to wlepi mandat? I co? Proszę o odpowiedż. Organizatorka tego wyjazdu. Pozdarawiam.
    • Gość: TheRed Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić? IP: 83.168.106.* 09.01.08, 16:47
      Ja kupiłem wpierwszej miejscowości za przejściem w Rosówku, Jadąc starą drogą za niecałe 8 Eur tyle bo mam stare auto... 1995r.
      • Gość: ABC Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 22:42
        Bardziej szczegółowe dane można?

pozdrawiam
    • Gość: renevaggio Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 18:45
      Plakietkę można zamówic na POLSKIEJ stronie: www.umweltzone.wot.pl
      Koszt jest niewielki, a jedyne co my musimy zrobić to wysłać skan
      dowodu rejestracyjnego i wypełnić formularz.
      • Gość: Vlad.H. Ostroznie!!! IP: 80.53.41.* 02.03.08, 12:56
        to prywatna strona i wysylanie danych o ktorych napisal przedpissca nie jest
        bezpieczne - nie mowie ze osoba prowadzaca tego typu usluge jaka jest sprzedaz
        nalepek jest automatycznie oszustem ale warto nie byc zbyt ufnym.

PS
        mam nadzieje ze ta osoba prowadzi dzialanosc gospodarcza i odprowadza podatki?
        • Gość: kiełbaska Re: Ostroznie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 14:19
          A najlepsze jest to: Koszt ten to 100 zł brutto. Cena obejmuje
          wszelkie formalności ...koszty drukowania plakietki w Belgii...

Ale radosna wiadomość. A te 5 euro jakie biorą Niemcy to jest bez
          drukowania. To ściemniarnia na niskim poziomie. Czas ją zgłosic do
          sprawdzenia.

Podam adresy:
          DEKRA
          FRITZ-KRUMMBACHSTR. 18A
          SCHWEDT

LICHTENBERG
          FERDINAND SCHULTZESTR. 55
          BERLIN

KREUZBERG
          JUTERBOGERSTR. 3
          BERLIN
      • Gość: ja Re: A co z pojazdem na LPG ??? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 03.03.08, 08:46
        Przepisy o tej "zone" mówią tylko o dieslach,benzynowcach.Mozna by
        zapytac jeszcze jak z pojazdami...elektrycznymi??
        • Gość: Vlad.H. Re: A co z pojazdem na LPG ??? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.08, 18:27
          masz numer w brief'ie i to jest klasa czystosci pojazdu.
    • pjq Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić 22.03.08, 00:21
      To ja proponuje 49 PLN za plakietke :)

Pozdrawiam,
      Piotrek
      • Gość: brz Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.pl 22.03.08, 14:29
        wreszcie jakaś rozsądna cena...naprawdę za tyle?
        • Gość: aga Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.acx.pl 22.03.08, 18:19
          Witam, mam renault i kupiłam w Prenzlau w salonie Renault bo punkt dekra byl
          akurat nieczynny. Więc na pewno w salonach pozostałych marek będzie tak samo.
        • Gość: Vlad.H. 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.08, 18:26
          nalepki umweltzone.
          Wszystko co powyzej... no coz niekoniecznie naciagactwo a np wlasne koszty ale
          tez powinno byc to z umiarem.
          • Gość: mariner Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 18:32

180 zl to naciaganie, 49 to juz godziwa cena bo to i tak taniej niz
            gdybys sam musial pojechac do najblizszej Dekry.Dobrze ze ktos robi
            konkurencje naciagaczom.pytanie tylko jak dlugo trwa otrzumanie
            naklejki ?
            • pjq Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 22.03.08, 23:58
              > pytanie tylko jak dlugo trwa otrzumanie naklejki ?
              Na podstawie dotychczasowego doswiadczenia moge powiedziec, ze plakietka bedzie gotowa do odbioru osobistego/wysylki z reguly po 4-5 dniach roboczych, w wyjatkowych przypadkach termin moze sie wydluzyc do 7 dni roboczych. Pracujemy nad tym, zeby ten czas jeszcze skrocic.

Pozdrawiam,
              Piotrek
            • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.08, 02:37
              wszystko byloby ok gdyby nie to ze do otrzymania plakietki potrzeba zrobic albo
              badanie pojazdu albo przedstawic dowod rejestracyjny z oznaczeniem ktora norme
              Euro spelnia pojazd - posiadacze briefow maja to ulatwione zadanie ze z reguly
              wystarcza okazanie briefu i uiszczenie oplaty. Ze swej strony jednak mialbym
              pewne watpliwosci gdybym udostepnial prywatenj osobie dowod rejestracyjny mojego
              pojazdu...
              • pjq Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 23.03.08, 22:22
                Witam serdecznie,
                > wszystko byloby ok gdyby nie to ze do otrzymania plakietki potrzeba zrobic albo
                > badanie pojazdu albo przedstawic dowod rejestracyjny z oznaczeniem ktora norme
                > Euro spelnia pojazd - posiadacze briefow maja to ulatwione zadanie ze z reguly
                > wystarcza okazanie briefu i uiszczenie oplaty.
                Pozwole sobie sie nie zgodzic. Niemieckie przepisy (do ktorych i ja sie stosuje) odnosnie wydawania plakietek w sekcji dotyczacej pojazdow zarejestrowanych poza granicami Niemiec umozliwiaja wydanie plakietki na podstawie zagranicznych dokumentow samochodu (np. na podstawie polskiego dowodu rejestracyjnego).
                W ten sposob plakietki wydaja na przyklad berlinskie LABO (www.berlin.de/labo) czy niemiecka DEKRA (jak mozna przeczytac chociazby w niniejszym watku).

> Ze swej strony jednak mialbym pewne watpliwosci gdybym udostepnial
                > prywatenj osobie dowod rejestracyjny mojego pojazdu...
                Zeby bylo jasne, plakietki wystawiam w ramach prowadzonej dzialalnosci gospodarczej.

Pozdrawiam,
                Piotrek
                • pjq Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 23.03.08, 22:27
                  Sprostowanie:
                  plakietki SPRZEDAJE w ramach prowadzonej dzialalnosci gospodarczej.

Pozdrawiam,
                  Piotrek
                • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.08, 01:42
                  twierdze tylko ze posiadaczowi briefu latwiej jest uzyskac nalepke bo moze
                  probowac zdobyc ja na podstawie niemieckiego briefu
                  • Gość: brz Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.pl 26.03.08, 00:36
                    www.umweltzone.pl fajne to jest nie musze nigdzie latac..dzieki...
                    • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.08, 01:38
                      a naprawde tyle jezdzisz do Berlina, naprawde nie mozesz zostawic samochodu na
                      S-bahnringu?
                  • Gość: mariner Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 08:48
                    Nie, nie moze bo na nalepce jest aktyalny numer rejestracyjny
                    pojazdu.Gdybys sam taka nalepke uzyskal nie rozwodzilbys sie
                    niepotrzebnie i bez sesu.Zadne badanie tez nie jest potrzebne.
                    • etaxi Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 26.03.08, 10:07
                      ... jak na razie to każdy koszt dla mieszkańców Szczecina powyżej 50
                      zł to kpina.
                      W każdej przyległej mieścinie ( D ) jest punkt wydawania takich
                      plakietek na podstawie dowodu rejstracyjnego ( pracownik sprawdza
                      czy można otrzymać taką plakietkę i jaką / kolorek / oraz okres
                      ważności.
                      Wszystkie plakieti wydane i naklejone legalnie są ważne na terenie
                      całych Niemiec ( miasta posiadające strefę eko ).
                      JA ZAŁATWIŁEM SOBIE PO OKAZANIU DOWODU REJSTRACYJNEGO W PENKUN (
                    • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.08, 16:36
                      i tu sie mylisz... po pierwsze zanim uzyskasz nalepke mozesz byc wezwany na
                      badanie emisji spalin to po pierwsze, po drugie - pisalem o tych ktorzy
                      sprowadzili pojazd z Niemiec (a takich pojazdow jezdzi duzo w Polsce) - majac
                      niemiecki brief po prostu uzyskuja nalepke na podstawie klasyfikacji wpisanej do
                      dokumentow - w Polskich dowodach rejestracyjnych czy karcie pojazdu nie ma
                      takiego oznaczenia na podstawie ktorego mozna latwo identyfikowac klase
                      czystosci spalin wiec instytucja wydajaca umweltzone ma prawo kontroli klasy
                      emisji. To ze przyjmuje sie norme producenta na emisje to insza inszosc -
                      wiekszosc pojazdow w Polsce ma wypruty katalizator i prawdopodobnie poleglyby na
                      takim badaniu.
                      • Gość: mariner Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 20:43

Ja sie nie myle bo zalatwilem plakietki od razu dla 4 roznych
                        samochodow( bedac jednym) 3 z nich byly sprowadzone z Niemiec
                        ( najstarszy 89 rok).Robilem to osobiscie w Szwedt.Zadnych badan
                        nie bylo potrzeba.Nawet na stanowisko nie wjezdzalem.Wystarczyl
                        dowod rejestracyjny.Podobnie bylo w przypadku moich znajomych.
                        Po prostu nie wymyslaj czegos czego nie ma.
                        • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.08, 23:36
                          hehe, zapoznaj sie najpierw z niemieckimi przepisami i potem przeczytaj co
                          napisalem - prawo instytucji wydajacej to skierowac samochod nie posiadajacy
                          waznego AU na badania kwalifikacyjne ktore pozwola okreslic klase emisji -
                          badania te sa odplatne i kosztuja od 11,5 euro do 20 euro
                          • Gość: mariner Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 08:53
                            Nie wiem co to AU jesli z uzyskaniem plakietki nie mam problemow to
                            nie widze powodow do zapoznania sie z przepisami wydawanie
                            okreslajacymi.Ty napisales ze posiadanie briefu moze pomoc w
                            uzyskaniu plakietki. Ciekaw jestem w jaki sposob jak samocjhod masz
                            juz na polskich tablicach ? Katalizator tez jak sam napisales mozesz
                            miec wypruty. Ja mam sprawne wszystkie samochody w rodzinie( w tym
                            katalozatory tez) w trosce o wlasne bezpieczenstwo i srodowisko.
                            Szkoda ciagnac temat bo jeszcze nikogo z moich znajomych na badanie
                            spalin niemiecki diagnosta nie poprosil.Tworzysz mity i tyle.
                            • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.08, 11:19
                              AU to badanie techniczne na emisje spalin, wazne jest czasowo i przeprowadzane
                              podczas podobnych do naszych badan technicznych. Jest obowiazkowe dla kazdego
                              pojazdu zarejestrowanego w Niemczech.
                              A co do briefu - podczas importu pojazdu ktory byl zarejestrowany w Niemczech
                              (czyli pojazdu uzywanego) otrzymujesz jako nabywca dwa tzw briefy (maly i duzy)
                              - brief jest odpowiednikiem naszej ksiazki pojazdu i dowodu rejestracyjnego,
                              okresla wiele rzeczy (np typ opon i kol ktore moga byc zalozone na pojazd itp) w
                              jednej z rubryk wpisany jest kod jednoznacznie kwalifikujacy kategorie emisji
                              spalin.
                              Moja informacja dotyczy wylacznie przypadku gdy kupiles uzywany samochod w
                              Nimeczech, masz brief, jedziesz do stacji wydajacej umweltzone i by uniknac
                              ewentualnego badania emisji (bo nie ma oznaczonej w Polskich dokumentach klasy
                              emisji) mozesz okazac dokumenty pojazdu z czasu gdy byl on zarejestrowany w
                              Niemczech i na tej podstawie uzyskac plakietke a wiec uniknac dodatkowego
                              badania ktore kosztuje co najmniej 11,5 euro (w praktyce znam przypadki gdy
                              kierowano polakow na dokladne badania ktore kosztuja troche wiecej bo 20 euro) -
                              wszystko zalezy od uznaniowosci stacji dokonujacej wydania nalepki na umweltzone
                              - jesli stacja sie uprze ze chce badac samochod z Polski bo nie ma on waznego AU
                              (a miec nie moze chyba ze byl importowany do Polski niedawno i posiada jeszcze
                              wazne AU) to ma prawo zbadac klase emisji - okazanie briefu i np waznego AU (byc
                              moze wystarczy samo zdjecie tablic z czytelna nalepka AU) moze pomoc uniknac
                              tego dodatkowego wydatku.
                              Tak wiec nikogo z twoich znajomych problem nie dotknal bo byc moze po prostu
                              trafiles na taka stacje ktora nie przyklada sie do dbania o Niemieckie
                              srodowisko - inna stacja moze bardzo rygorystycznie przestrzegac przepisow
                              zwlaszcza jesli bedzie mogla na tym zarobic. To dokladnie taka sama sytuacja jak
                              w Polsce na badaniach technicznych - w jednej stacji rygorystycznie bada sie
                              spaliny a w innej nawet nie chce im sie wsadzic sondy do rury wydechowej.
                              I na koniec wyluzuj - ja tylko podpowiadam jak mozna ewentualnie uniknac
                              dodatkowych kosztow gdyby trafilo sie na gorliwego diagnoste i tez ciesze sie
                              Twoim szczesciem ze nie miales tego typu problemu.
                              • Gość: mariner Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 11:45
                                Wiesz co, poskarz sie do centrali Dekry ze Dipl.Ing Ralf Schulz
                                ze stacji w Szwedt lekcewarzy swoje obowiazki i wydaje plakietki
                                jedynie na podstawie polskiego dowodu rejestracyjnego z aktualnym
                                badaniem.Na pewno nie dba o srodowisko (:(: moze nawet nie wie co
                                do niego nalezy (:(:
                                • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.08, 22:23
                                  masz andropauze czy jak? caly czas mnie atakujesz podczas gdy ja jedynie
                                  wspominam ze jak ktos ma brief to moze go zabrac i na jego podstawie
                                  bezproblemowo ustalic klase emisji - tyle - zabrac brief i pokazac zeby ulatwic
                                  sobie zycie... za ksiedzem Malinowski - wez zimny prysznic i idz spac - raczki
                                  koniecznie na kolderce...
                                  • Gość: kik Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.pl 28.03.08, 15:56
                                    www.umweltzone.pl
                                    od ręki9 to jest wazne.jade i czekam pare dni a nie w ciemno...
          • Gość: Kierowca Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: 213.199.239.* 22.03.08, 20:09
            Można kupić przez internet na stronie Ambasady Niemiec w Warszawie.
            Osobiście kupiłem za 5 Euro w Berlinie przy lotnisku Tegel bez żadnych problemów
            (dobrze jest mieć ze sobą Brief jeśli auto było kupione w niemczech ).
            • pjq Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 23.03.08, 00:19
              Witam,
              co do Ambasady Niemiec w Warszawie, to rzeczywiscie mozna - na stronie internetowej (www.warschau.diplo.de/) znalazlem dwie opcje:
              1. link do strony umwelt-plakette.de, gdzie za wypisana maszynowo (taka jaka oferuje moja firma) plakietke zycza sobie 39,90 Euro.
              2. link do strony Dekry, ktora chyba sie "nieco" opamietala i zmniejszyla cene do 120 zlotych brutto
              - pytanie tylko, czy warto tyle placic.

Pozdrawiam Swiatecznie,
              Piotrek
              • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.08, 02:43
                Hm... no dosc coz... uwazam ze to jedna dosc smiale z Twojej strony porownywac
                sie z Dekra...
                • pjq Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 23.03.08, 22:37
                  Siebie czy mojej firmy z Dekra nie porownuje, ale proponowana przeze mnie oferte owszem. Zapewniam legalna plakietke z potwierdzeniem wystawienia w jezyku niemieckim, w podobnym czasie (a docelowo w krotszym) i za polowe mniejsze pieniadze.

Pozdrawiam,
                  Piotrek
                  • Gość: Vlad.H. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.08, 00:43
                    Problemem jest ze by te plakietke zdobyc trzeba udostepnic ci dowod
                    rejestracyjny pojazdu. I tu np ja mam juz problem.
                    • pjq Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 24.03.08, 23:42
                      > Problemem jest ze by te plakietke zdobyc trzeba udostepnic ci dowod
                      > rejestracyjny pojazdu. I tu np ja mam juz problem.
                      Zeby otrzymac plakietke u ktoregokolwiek podmiotu, niezbedne jest udostepnienie dowodu rejestracyjnego. Przeciez nie wykorzystam go do innych celow, byloby to zdecydowanie nie w moim interesie :)
                      • Gość: Vlad.h. Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.08, 01:41
                        > dowodu rejestracyjnego. Przeciez nie wykorzystam go do innych celow, byloby to
                        > zdecydowanie nie w moim interesie :)

Ty tak twierdzisz a ja tej pewnosci jednak nie mam...
              • Gość: mariner Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 10:30
                widzisz, moim zdaniem mieszkancowi Szczecina nie warto korzystac
                z uslug posrednikow jak tuz za miedza mozna to zrobic za 5 euro
                i przy okazji zrobic zakupy( mozna zalatwic plakietki dla dowolnej
                ilosci samochodow )
                • pjq Re: 5 euro - to jest oficjalny koszt 23.03.08, 22:54
                  > widzisz, moim zdaniem mieszkancowi Szczecina nie warto korzystac
                  > z uslug posrednikow jak tuz za miedza mozna to zrobic za 5 euro
                  > i przy okazji zrobic zakupy( mozna zalatwic plakietki dla dowolnej
                  > ilosci samochodow )
                  Witam,
                  moim zdaniem nie kazdy zainteresowany mieszkaniec Szczecina albo innego miasta moze miec czas osobiscie jechac po plakietke i ponosic koszty tego wyjazdu (finansowe i czasowe). A zamawiajac plakietke przez internet w rozsadnej cenie, unika niepotrzebnych stresow.

Pozdrawiam,
                  Piotrek
      • Gość: funf i tutaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 20:07
        www.berlin-polska.pl/plakietka-ekologiczna/
    • pjq Specjalna oferta 26.03.08, 15:42
      Zachecam do skorzystania ze specjalnej oferty - proponuje 7 plakietek z 20% znizki i wysylka gratis:
      allegro.pl/item336070635_plakietka_umweltzone_berlin_niemcy_promocja_fv.html
      Wystarczy tylko znalezc haslo na stronie "O mnie" ;)

Pozdrawiam,
      Piotr
    • Gość: pyrkawa a gdzie w Dowodzie Rejestracyjnym jest podane IP: 82.177.191.* 27.03.08, 09:01
      jakiej klasy mam samochód i jak z tego wywnioskować jakiego koloru
      dostanę plakietkę???

Nie chcę dać się OWSZABIĆ... ;))
      • pjq Re: a gdzie w Dowodzie Rejestracyjnym jest podane 27.03.08, 10:17
        Na podstawie polskiego dowodu najszybciej wywnioskujesz na podstawie daty rejestracji. Nie jest to jedyny sposob, ale najszybszy.

Benzyna:
        1. przed 01.01.1993 - brak plakietki
        2. od 01.01.1993 - plakietka zielona (4)

Diesel:
        1. przed 01.01.1997 - brak plakietki
        2. 01.01.1997-31.12.2000 - plakietka czerwona (2)
        3. 01.01.2001-31.12.2005 - plakietka zolta (3)
        4. od 01.01.2006 - plakietka zielona (4)

Pozdrawiam,
        Piotr
    • pjq Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić 10.04.08, 22:46
      A na stronie Umweltzone niezmiennie 49 PLN :)
    • Gość: Pawel Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 12:12
      czy jak chce wjechać nz lotnisko tegel to też potrzebuje tej naklejki
      • Gość: Kierowca Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.chello.pl 15.01.09, 11:06
        Tu jest wszystko - za darmo!
        www.visitberlin.de/polski/pl_broschuere_umweltzone.pdf
        • Gość: m@rcin Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 11:37
          ale co tu jest za darmo ?
          • Gość: bombel ludzie, jedzcie do gartz i juz IP: *.szczecin.mm.pl 15.01.09, 22:54
            tu z za brama miejska jest warsztat wiejski i facet za 7,50 daje wam
            nalepke, ale filozofia, trwa to 5 minut.na podstawie polskiego
            dowodu rej.tak sam robilem i dziala
    • Gość: www.BerlinZone.pl Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.globalconnect.pl 24.01.09, 15:49
      Plakietkę można kupić na www.BerlinZone.pl
      • Gość: Jaspis Nie dajcie sie nabijać w Butelke !! @@ !!! IP: *.szczecin.mm.pl 24.01.09, 22:06
        Ludzie nie dajcie sie nqabic na jakies plakietki z Allegro .
        Oryginalnie w Berlinie piszą recznie pisakiem numery rejestracyjne -
        ktos na necie pisze że proponuje plakietki z drukowanymi numerami
        auta ( na jego ploterze chyba w całości z nadrukiem plakietki)
        plakietki są dosć proste więc każda firma poligraficzna może ich
        sobie nadrukować do woli. Strefa to tylko ścisłe centrum Berlina -
        do mista wjedziesz normalnie i stacji DEKRA (adresy w necie) kupisz
        za 5 Euro leglną plakietke ( przy kursie 4.50 nawet to jest 22,5o
        zł) Nie ma potrzeby kupowanie tego wcześniej, itp bzdurne paniki
        celowo siane przez spzedawców tych wydruków.
    • Gość: mnich Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.gprs.plus.pl 16.02.09, 22:16
      Witam, gdyby ktoś wybieral się w zielona strefe to może zboczyć troche z drogi i w Prenzlau jest stacja diagnostyki "dekra automobile" ulica Stettiner str. 73a, ewentualnie po drodze do Prenzlau jest miejscowośc "Grunow" i jest tam przy drodze po prawej stronie warsztat,nie da się go przeoczyć i gdzie bez zadnego problemu można nabyc naklejki i kosztuja 5 euro, wystarczy okazac dowód rejestracyjny i bardzo mila niemka sprzeda nam naklejke. pozdrawiam
    • Gość: nur fur deutsch? Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 10:07
      Nur fur deutsch?
      • blacinek Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić 17.02.09, 21:26
        Ludzie nie dajcie sie nqabic na jakies plakietki z Allegro .
        Oryginalnie w Berlinie piszą recznie pisakiem numery rejestracyjne -
        ktos na necie pisze że proponuje plakietki z drukowanymi numerami
        auta ( na jego ploterze chyba w całości z nadrukiem plakietki)
        plakietki są dosć proste więc każda firma poligraficzna może ich
        sobie nadrukować do woli. Strefa to tylko ścisłe centrum Berlina -
        do mista wjedziesz normalnie i stacji DEKRA (adresy w necie) kupisz
        za 5 Euro leglną plakietke ( przy kursie 4.50 nawet to jest 22,5o
        zł) Nie ma potrzeby kupowanie tego wcześniej, itp bzdurne paniki
        celowo siane przez spzedawców tych wydruków.
        • Gość: mariner Re: Do Berlina tylko z przepustką. Gdzie ją kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 22:26
          Tak przy okazji, do plakietki dodaja "kwit" z podpisem i pieczatka
          diagnosty ktory plakietke sprzedal.Jak znam niemcow to jest to
          dokladnie ewidencjonowane i zapewne umieszczone w jakiejs bazie
          danych. czy sprzedawcy z allegro tez cos takiego dodaja nie mam
          pojecia bo na swoje samochody plakietki kupowalem w Schwedt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka